Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Azt hitted, hogy minden nőnek kifizeti az Állam a diákhitelt? Tévedtél!

2017. október 05. - Szarvas Norbert

www_iflgroup_hu-3_1.png

 

A Magyar Közlönyben megjelent a "diákhitel csökkentése a nőknek" törvény, amiről a sajtó már ódákat zengett. Eddig annyit tudtunk, hogy három gyerek felett teljesen, 2 gyereknél 50%-ban engedik el a diákhitelt. De mi lesz az egy gyermekesekkel? Milyen kizárások és trükkök vannak a törvényben, ami miatt sokan az eredeti elképzelésekhez képest csalódni fognak? Nézzük végig!

„16/A. § (1) A hitelfelvevő nő – a Diákhitel szervezet által e célra rendszeresített nyomtatványon – kérelmet nyújthat be a Diákhitel szervezethez törlesztési kötelezettség szüneteltetése iránt várandósságának 91. napjától. A törlesztési kötelezettség a várandósság tényéről kiadott orvosi igazolás és kérelem benyújtását követő hónap első napjától szünetel a várandósság 91. napjának hónapjától számított 36. hónap utolsó napjáig vagy a várandósság megszakadása vagy megszakítása esetén a szülés orvosi igazolásban meghatározott várható időpontjáig.

„18. §(1b) A hitelfelvevő nő – a szerződés időtartama alatt – az ügyfél által fizetendő kamattartozás teljes összegének megfelelő célzott kamattámogatásban részesü

Ez a paragrafus kiegészítés azt jelenti, hogy gondolva az első gyermekes családokra (ha a gyerek 2018.01.01 után születik), gyakorlatilag 3 hónapos várandós kismamaként már lehet kérni a diákhitel kedvezményt, ami azt jelenti, hogy optimális esetben 3 évig "befagyasztják" a diákhitelét és nem számolnak rá kamatot. Tehát ebben a három évben nem emelkedik a tőkerész!

16/A. §(5) Ha a hitelfelvevő nő szabad felhasználású és kötött felhasználású hallgatói hitellel egyidejűleg rendelkezik, akkor a törlesztési kötelezettség (1) bekezdésben meghatározott szüneteltetésére mindkét hiteltartozás esetében jogosult.

Mi történik akkor, ha valaki rendelkezik diákhitel 1 és diákhitel 2-vel is? Ebben az esetben mindkét diákhitel fajtára jogosult lesz, ami a szüneteltetést illeti.

(2) Ha a Diákhitel szervezet a gyermek megszületéséről a szülés orvosi igazolásban meghatározott várható időpontját követő második hónap végéig a 16/A. § (4) bekezdésben rögzített módok valamelyike szerint nem értesül, akkor felszólítja a hitelfelvevő nőt a gyermeket érintő megfelelő dokumentum egy hónapon belül történő pótlására vagy a törlesztés folytatására, és tájékoztatja a szülés orvosi igazolásban meghatározott várható időpontjától esedékessé vált és meg nem fizetett hallgatói hiteltartozás ügyleti kamattal és késedelmi kamattal növelt összegéről, továbbá a tárgyévre előírt törlesztő részlet összegéről.”

Nagyon oda kell figyelni a "laza szülőknek", ugyanis a különböző papírokat időben kell bemutatni. Máskülönben nemcsak a kamatot számolják rá a diákhitel szerződésre, de még a késedelmi kamatot is! Tehát azok a szülők, akik elhanyagolják a papírmunkát vagy egyszerűen csak "csalni" akarnak, inkább bele se vágjanak, mert könnyen lehet, hogy sokat bukhatnak ezen.

18/A. § (1) A hitelfelvevő nő második gyermeke megszületése vagy örökbefogadása esetén a fennálló hallgatói hiteltartozása ötven százalékának megfelelő összegű, harmadik vagy további gyermeke megszületése vagy örökbefogadása esetén a fennálló tartozása száz százalékának megfelelő összegű vissza nem térítendő állami támogatásban (a továbbiakban: gyermektámogatás) részesül

Ez a paragrafus értekezik arról, hogy két gyerek esetén az 50%, 3 gyerek esetén a diákhitel 100%-át engedik el a nőknek!

18/A. §(2) Ugyanazon gyermek támogatására kizárólag egy alkalommal és egy hallgatói hitel vonatkozásában folyósítható a gyermektámogatás. 

18/B. § (1) A gyermektámogatás kiterjed a szabad felhasználású és a kötött felhasználású hallgatói hiteltartozásra is. Ha az igénylő szabad felhasználású és kötött felhasználású hallgatói hitellel is rendelkezik, akkor választása alapján csak az egyikre igényelheti a gyermektámogatást. Több egyidejűleg fennálló hiteltartozás esetében a harmadik gyermek után igényelhető gyermektámogatást ugyanarra a hallgatói hitelre lehet igénybe venni, mint a második gyermek után igénybe vett gyermektámogatást.

Innentől kezd érdekessé válni! 

Egyrészt ugye mindkét diákhitelre kérhető a kedvezmény, de választani kell, hogy melyiket szeretnénk csökkenteni vagy elengedtettni! Ráadásul az az anyuka, aki a jövőben már a második gyerekre kérte a tartozás felének az elengedését és megszületik a harmadik gyermek, kizárólag ugyanazon diákhitel szerződésnél érvényesítheti a kedvezményt.

Nagyon meg kell gondolni, hogy a diákhitel 1 vagy a diákhitel 2 elengedését kérjük!

Nézzünk egy példát!

Sokakban fogalmazódhat meg a kérdés, hogy melyik diákhitelt kell elengedni, ha mindkettővel rendelkeznek? És akkor mi a helyzet, ha mondjuk a kamatozó diákhitel 1 tőketartozása (pl.:) 1 000 000 forint, míg a kamatmentes diákhitel 2 tőketartozása 1 500 000 forint. Tényleg a legjobb megoldás, ha értelemszerűen a magasabb hitelt engedjük el?

Minden esetben érdemes kiszámolni, hogy melyikkel járunk jobban, ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy a diákhitel 2 tőketartozása már nem emelkedik, viszont a diákhitel 1 folyamatosan növekszik és egy ponton túl már több lehet, mint a mostani diákhitel 2-őnk. 

És akkor bonyolítsuk a dolgot egy életszerű helyzettel, amikor perspektívába helyezzük az egészet és viszonyítjuk a többi jövőbeni hitelünkhöz. Ha tervezünk felvenni mondjuk egy lakáshitelt , akkor máris érdekes lehet számunkra, hogy inkább a kamatozó diákhitel 1-et (szab. fel) engedtetjük el, hiszen a diákhitel 2 számunkra gyakorlatilag ingyen hitel és nem növekszik a tőketartozás. Ezáltal pedig a diákhitel 1-re befizetett pénzt át lehet irányítani a jelzáloghitel törlesztésébe és ezáltal ott lehet nyerni, hiszen hamarabb tudunk szabadulni. A diákhitel 2 pedig ketyegjen tovább, hiszen kamatmentes.

(2) A gyermektámogatásra való jogosultság megállapításánál a hitelfelvevő nővel közös háztartásban élő gyermeket kell figyelembe venni, ha a gyermek még nem töltötte be a 18. életévét. Ha a gyermek már betöltötte a 18. életévét, nem feltétel, hogy közös háztartásban éljen az igénylővel.

Ez egy írtó nagy butaság és popularizmus a saláta törvényben, ugyanis tulajdonképpen azt mondja a törvényhozó, hogy annak a nőnek is jár a kedvezmény, akinek már van mondjuk egy 21 éves gyermeke.

Számoljunk miért hülyeség és inkább csak popularizmus, mint valódi intézkedés:

Alapvetően nagyon ritka, hogy testvérek között legyen 21 év. De tegyük fel, hogy van. A diákhitelt 2001-ben vezették be, tehát 16 évvel ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy anyuka ekkor (ha 20 évesen szűlt), már 24 éves volt. Ekkor már 6 év telt el az érettségi óta, tehát drasztikusan csökkent az esélye arra, hogy elkezdje a felsőoktatást, ha addig nem tette meg. (nyílván vannak ellenpéldák, én is ismerek ilyet, de az átlagot kell nézni)

Ha 24 évesen diákhitelhez folyamodott , akkor is 16-4 év, tehát 12 éve fizetgeti a diákhitelt, amiből optimális esetben már lényegesen lecsökkent a tőketartozás. Tehát itt már nem biztos, hogy milliókról beszélünk, de el tudom képzelni.

Viszont ezt nem tatrtom életszerűnek, hogy 18 évesnél idősebb gyerekkel bevállalnak még 1-2 gyereket 2018-tól, és ugyanez az anyuka rendelkezik még jelentős diákhitellel. 

Összességében:

Ez egy tipikus választások előtti pénzosztó intézkedés (szerintem bátran kimondhatjuk), aminek viszont van értelme és érezhető a mögöttes jószándék. Férfiként picit igazságtalannak érzem, hogy mi ebből kimaradtunk úgy is, hogy ma már simán elképzelhető, hogy Apa marad otthon a gyerekkel (nála jelentkezik a kieső jövedelem) és Anya dolgozik tovább.

Tehát ez egy nagyon macho törvény véleményem szerint, ami nem veszi figyelembe a megváltozott társadalmi rendet és az egyenlőségen alapuló gyermeknevelési szokásokat.

Azok, akik kétfajta diákhitellel rendelkeznek, csalódni fognak, mert ők most biztosan azt számolgatják, hogy akár a teljes tartozást el fogják engedni. Ha összesen van 1,5M diákhitel 1 és 1,5 diákhitel 2, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy 3M forintot engednek el, vagy 1,5M forintot. Két gyereknél 1,5M forintot engednek el vagy 750 000 forintot? 

Mindenesetre a családok szintjén ez egy hatalmas könnyítés lesz. A makroszintekkel meg nem foglalkozunk ebben a percben.

 

Extra cikk: Hogyan kell felkészülni a hitel felvételére? - Az iskolában nem tanították

 

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. október.5 napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr9012930255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2017.10.05. 12:10:45

Az a baj, hogy ez kiszúrás azokkal, akik már kifizették a diákhitelt és utána vállalnak gyereket.

Megint az járt jobban, aki nem fizetett. Pont úgy, mint a mindenféle állami adósmentéseknél.

Bicepsz Elek 2017.10.05. 20:07:26

Miert ia fizessenek az egy gyerekeseknek? Allambacsi erdeke a tobb gyerek. 2 a minimum oszt jonapot!

Tefan 2017.10.05. 21:16:02

Alapból diszkriminatív az egész, mert csak a női hiteleseket támogatja!

Jakab.gipsz 2017.10.05. 21:17:00

Az egész kiszúrás a nőkkel vonják vissza?

mh1973 2017.10.05. 21:39:04

Lassan fél éve hakniznak ezzel a törvénnyel és aki dec 31-én szüli 3. gyerekét akár milliókat bukhat ezen, igazságtalan ahogy írjátok!

erkölcsi hulla 2017.10.05. 23:19:38

Ilyenkor nem hallom a nőjogi sírást, meg a wage-gapot. Furcsa.

Jakab.gipsz 2017.10.06. 07:20:42

@mh1973:

Erre a néhány precedens estre, lehetséges felmentést adni, és helyre áll az univerzum békéje.

Netuddki. 2017.10.06. 08:38:22

Elvenni egy olyan nőt, akinek több milliós hitele van, akinek a szülés után egy jó darabig nincs bevétele?
Most csak úgy belegondoltam, semmi komoly.

petipeti 2017.10.06. 09:49:14

@Netuddki.: Bakker eddig erre nem is gondoltam. 5 év egyetem alatt jócskán összegyűlhet a tartozás. A végén meg lehet, hogy kap egy nettó 120 ezres állást.

ursus artos 2017.10.06. 10:24:38

Ha jól értem a cikket, akkor már megint itt van egy alapjában véve jó intézkedés, de mégiscsak orbáni ármánykodás van mögötte.... Mert mi van ha??? És mi van azokkal, akik...

Vegha 2017.10.06. 10:57:36

1; Az első opció (várandósság ideje alatt nem kamatozik) nem újdonság, régóta ismert. Akinek van egy kis esze, ebben az időszakban dönti bele a legtöbb pénzt, hogy mihamarabb szabaduljon.

2; Te jó ég! Komolyan van akinek nem volt elég a Diákhitel1 és felvette mellé a 2-t is ?

ursus artos 2017.10.06. 13:14:37

@Jones F.: Gondolom az eszedbe sem jutott, hogy egyszer majd annak is eljön az ideje, hogy a szülők kapnak kedvezményt, nem csak az anyák....
De mindent nem lehet egyszerre.
Annak is örülni kéne, hogy legalább ennyi van.
Volt itt már olyan nem diktátor miniszterelnök aki akkora demokrata és zseni volt, hogy ontotta magából a szebbnél szebb terveket, programokat, mégis egyhelyben topogtunk... Most legalább történik valami. Igaz, kegyetlen diktatúra és éhínség van.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.10.06. 14:07:35

@ursus artos: Igen, mint pl. az egyéni nyugdíjszámla, ugye az is megérkezett időre a manyup-einstand után?

Mégis miért nem lehetett volna ezt elsőre jól megoldani? Semmivel nem lett volna több munka. /s/nő/személy/ és kész.

jegevaga 2018.01.04. 15:46:40

De, akiknél van diákhitel, és van már mondjuk három gyerek, azaz 2018. január elseje előtt született mind a három és még a legnagyobb sem éri el közel 21-et sem, na az sem kap támogatást.
süti beállítások módosítása