Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Szörnyű sors vár a nyugdíjasokra? 3 ok

2017. október 03. - Szarvas Norbert

nyugdij_ifl.png

A kezembe került egy nagyon hátborzongató statisztika arról, hogy mi történik átlagosan a nyugdíjasokkal? 100 nyugdíjasból ki hol fog tartani és milyen kilátásai vannak? Az igazán érdekes, hogy ez a statisztika nem jövőbeni feltételezésekkel számol, hanem az elmúlt évtized adatait dolgozza fel és rendszerezi. Ez alapján elmondhatjuk, hogy  sokaknak nagyon jól át kell gondolniuk a nyugdíj-stratégiájukat!

www_iflgroup_hu-3.png

Ez alapján tehát minden 100 leendő nyugdíjasból 49 képtelen saját magát eltartani, 29 tönkrement és 12 meghalt. Nagyon szomorú, hogy ez alapján a statisztika alapján a minden 10. ember képes valamilyen szinten önálló életet élni nyugdíjas fejjel. A helyzet egyre rosszabb (néhány brutális számot, statisztikát még itt találsz: nyugdíj).

Szerinted mi ennek az oka? Tényleg kizárólag a nyugdíjrendszer felelős ezért a kialakult és egyre súlyosbodó helyzetért? Nézzünk meg 3 okot, amiért csak magunkat hibáztathatjuk!

#3 Nem létezik az egészségmegőrzés intézménye

Akárhogyan vizsgáljuk a helyzetet, talán a nyugdíjas lét legfenyegetőbb veszélyeként az egészségromlást és az azzal járó anyagi terhet érdemes megnevezni. Ez nem azt jelenti, hogy hirtelen mindenki lebetegszik. Viszont generációkon átívelő probléma, hogy nem alakul ki már fiatalabb (és egészségesebb) életkorban a tudatos és felelősságteljes életmód, ami az alapja lenne az időskori betegségmegelőzésnek.

Vannak megelőzhető betegségek és olyanok, amik ellen nem tudunk mit tenni. Az előbbivel érdemes foglalkozni és már fiatalon odafigyelni a helyes táplálkozásra, rendszeres mozgásra és a minőségi étel-ital bevitelre. Ne feledjük, amikor választani kell a 200 forintos 25%-os narancslé és a 600 forintos magunk által frissen turmixolható kilós narancs között, akkor ne spóroljunk, mert most még csak pár száz forint a különbség, de később milliós anyagi terhet jelenthet a rossz választás. 

#2 Mindent felélünk

Hatalmas problémát jelentenek a "mindent bele nyaralások" és az "egyszer élünk éttermezések". Megfelelő hosszútávú kifizetési terv és pénzügyi stratégia hiányában pusztán bizonytalanságból eredően felélik a tartalékaikat, elszórakozzák azt, mondván úgyis lesz valahogy.

Érdemes lenne megkérdezni a nyugdíjasok 49%-át, akik másokra támaszkodnak, vagy azokat, akik már csődbe is mentek. Ők hogyan éltek? Szerinted mit fognak mondani nagy százalékban? Ők is feléltek mindent, jó helyeken ettek, buliztak fiatalon vagy pedig egy jól meghatározott stratégia mentén haladtak előre olyan módon, hogy a mának éltek, de nem a jövő rovására?

#1 A lehetőségeinket alul, az eredményt felül becsüljük

A legtipikusabb hiba és ügyféligény, amikor úgy gondolják, hogy havi 10-20 000 forintot elég félretenni nyugdíjas évekre anélkül, hogy menet közben emelnének az összegen. Aztán mindenki a csodát várja ettől, mondván most többet nem tudnak gyűjteni, de ennek a pénznek már elégnek kell lennie.

Mindenféle számítás elvégzése nélkül beláthatjuj, hogy 20 év alatt 20 000 forintból összegyűjthetünk 240x 20 000 forintot, azaz 4,8M forintot, amit jó esetben is maximum triplázunk ilyen időtávban (nem valószínű). És mire lesz elég az a 12-14 millió forint, ha a pénz romlását is figyelembe vesszük? És ha nem vesszük, akkor mihez kezdenél 20 évnyi nyugdíjas lét esetén?

12M forintot osszunk el 20 évvel= évi 600 000 forint, azaz havi 50 000 forint nyugdíjjárulékot tudunk magunknak biztosan garantálni. Ez szerinted mire elég a mai viszonyok között? Sejthetjük, hogy ez a jövőben egyre kevesebbet fog érni...

 

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. október.3 napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr1112921503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.03. 08:52:02

Amíg a nyugat ellopja pénzünket, nem lesz jelentős emelkedés az életszínvonalban.

Állítsuk meg a ......... 2017.10.03. 15:05:07

Megint szokásos megrendelt ijesztgetős cikk.
A magyar dolgozónak nincsenek és nem is lesznek tízmilliós megtakarításai.
Márpedig elég sok pénz kellene a boldog, ÉGÉSZSÉGES nyugdíjasléthez,.

nick papagiorgo 2017.10.03. 15:11:16

Némi ellentmondást látok: ne éljük fel az összes pénzünket, viszont a következő pontban arról van szó, hogy havi 20 ezer félretételével is csak havi 50-el emeljük a nyugdíjunkat.

Egyfelől havi 50 azért nem kevés hogy van-e vagy nincs (pláne egy nyugdíjasnak), másrészt mennyit kellene havonta félretenni a nyugdíjas évekre? Havi 50-et? A lakosság jó részének még a 20 is el ég sok....

xemét 2017.10.03. 15:39:44

unom, fiatalon sportoltam. Ma is minden nap úszom. hogy mindenért én vagyok a hibás. Soha életemben nem ittam, nem dohányoztam, nem zabáltam (mint a mostaniak 60 százaléka) nem vagyok elhízott mégis volt két infarktusom, cukorbeteg vagyok és három gerincműtétem. Odafigyeltem kajára, életvitelre, mindíg mozogtam, túráztam, ha ennyit nem is tudtam összegyűjteni, de dolgoztam 68 éves koromig. Mit nem csináltam jól? Ja és persze ha orvoshoz megyek, akkor miután nyugdíjas vagyok legek türelmes, aki alkoholista, vagy nagy dohányos, az rögtön előre kerül, én ráérek ugyis. Ha normális ellátást akarok, akkor fizetnem kell! Ma sajnálom, hogy beosztóan, odafigyelve éltem. A sok alkoholista, kábszeres elvette tőlem még a lehetőségét is az életnek, és én fizetem meg az ő jólétüket! Mindednütt csak a hazugság olvasható!

Brix 2017.10.03. 15:48:21

Meg kell alapozni magunkat anyagilag. Nekem pl. több ingatlanom van, amit ki tudok adni... Jobb ötletem nincs... A rendszerváltás veszteseinek, akiket kisemmiztek és 10 éveket nem dolgoztak , perelni kellene a privatizációs rablókat, akik elsíbolták az állami vagyont....

Roadster68 2017.10.03. 15:51:12

@Brix: jaja, az ingatlan jobb ötletnek látszik jelenleg mint bármilyen nyugdíj előtakarékosság.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.10.03. 16:03:00

A normális világban két fő rendszer van:
1., Nagy állam, magas adók, erős szociális háló
2., Kis állam, alacsony adók, öngondoskodás
Magyarország ennek a két rendszernek a hátrányait ötvözi: Hatalmas vízfej állam, világcsúcs adók és gondoskodj magadról, mert az állambácsi rég kilopta alólad a szociális hálót.
Ezek után nem az embereket kéne abajgatni, hogy miért halnak éhen a nyugdíjas éveik alatt!

na4 2017.10.03. 16:24:02

Mindenki a saját maga sorsának a kovácsa.

Untermensch4 2017.10.03. 16:54:44

"Szerinted mi ennek az oka? Tényleg kizárólag a nyugdíjrendszer felelős ezért a kialakult és egyre súlyosbodó helyzetért? Nézzünk meg 3 okot, amiért csak magunkat hibáztathatjuk!"

A "nincs jövő" érzés azon is alapul hogy a nyugdíjrendszerünk egy piramisjáték ami már túl van a felszálló ágon. Akik pedig a rendszerváltáskor nem használták fel jól grósz e.t prognózisát, azok életük egy jelentős időszakában lemaradtak az előtakarékoskodásról.

Milyen előre öngondoskodási esélyei lehetnek azoknak akikre az a 49 nyugdíjas támaszkodik?

Skankhunt42 2017.10.03. 17:04:51

@Frady Endre: b+ Endre, ha ilyeneket írnál a hülye verseid helyett.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.10.03. 17:33:01

@Roadster68: Csak némi? Némi nemű? Nemááá'! :)))
@Skankhunt42: bé plusz? :))) A verseim nem hülyék, csak mélyek... :)))

Sir Galahad 2017.10.03. 18:07:01

Először is, a 2. ponthoz: persze, hogy igyekszünk mindent felélni, mert gondolj bele abba a helyzetbe, hogy egész életedben spóroltál, nem élvezted a szerény jövedelmedet, aztán mondjuk nyugdíj előtt feldobod a talpad. Megérte?

Másodszor: mi a valódi probléma? Az, hogy a mai, felosztó-kirovó nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatatlan, és az átalakítása is nagyon nehéz. Ugyanis nem sok mindent lehet csinálni:
1: Marad a rendszer, mellette öngondoskodásra sarkalljuk az embereket. Lehetetlen, mert a többség egyik napról a másikra él, nem nagyon tud félretenni, sőt mint a posztban olvasható, másokról kell gondoskodnia.
2. Átalakítjuk tisztán öngondoskodóvá: nyugdíja annak és annyi lesz, amennyit félretesz, de nincs a mai értelemben vett állami nyugdíjjárulék. Ez se megy, mert a jelenlegi nyugdíjasoknak nem lesz miből nyugdíjat fizetni, ami igazságtalan. Mellékszál: ezzel próbálkozott az előző kormány fokozatosan úgy, hogy az állami nyugdíjkasszából a befizetések elmaradása miatti pénzt a költségvetésből pótolta - ebből meg majdnem államcsőd lett.
3. Összekötjük a járulékfizetőt a nyugdíjassal, azaz az kap nyugdíjat, akinek van járulékfizető gyereke, a többi a gyereknevelés elmaradása miatt megmaradt pénzt öngondoskodásra fordítja. Talán ez a legjobb megoldás, de ezt is nehéz lenne egyik napról a másikra bevezetni.

... és még lehetnek, persze, egyéb ötletek is, de a többi sem egyszerűbb.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.10.03. 18:41:05

@Sir Galahad: Ha a demográfia továbbra is ilyen katasztrofálisan alakjul, tökmindegy, úgyis összeomlik a hagyoműányos értelemben vett piacgazdaság. Nem lesz aki működtesse, és értéket termeljen.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.10.03. 18:45:33

@Állítsuk meg a .........: Az egézségesben sokat számít ha nem bagózol, nem iszol ,és nem hízol el. Rengeteg kellemetlen szövődménytől megkíméled magad időskorodra, és pénzed is több marad.

midnight coder 2017.10.03. 19:57:40

Azért a dologhoz még pár dolgot hozzá lehet tenni:
1. Úgy 20 éven belül elég drasztikus változások lesznek a világban. Pl. Európa megy a levesbe. Ami minket sem hagy érintetlenül. Azt is kétlem, hogy a mai megtakarítások nagy részét nem viszik el az ennek nyomán a pénzügyi piacon végigdühöngő válságok, amikhez képest a mostaniak csak szelíd hullámzások.
2. A világ fejlettebb részén még több élőmunkát váltanak ki a robotok. Ergo, a fiatalnak sem igen lesz melója, nem hogy az öregeknek, így a holtig való dolgozás sem igen lesz opció.

midnight coder 2017.10.03. 20:03:53

@EU zászlót mindenhova!: Igazából a génjeiden múlik minden. Legfőképp az, hogy eleve leszel-e nyugdíjas. Ma - szerintem nem egészen függetlenül mindenféle üzleti érdekektől a sportszergyártóktól az alternatív élelmiszeriparon át az gyógyszergyárakig és az ilyen-olyan hivatásos vagy amatőr dietetikosikig, életmódgurukig - picit túl van hangsúlyozva az életmód. Nagyapáink, dédapáink sem éltek egészségesebben ha városban laktak, a testépítést, maratoni futást, verébkaján élést hírből sem ismerték, mégsem betegeskedtek ennyit. Csak akkor úgy 10 gyerekből 2 élte meg a felnőttkort - ők viszont már egészséges géneket adtak tovább.

Pilotax 2017.10.03. 20:05:32

A jelenlegi nyugdíjrendszer előbb utóbb összeomlik. DE!

Főleg azért omlik össze mert minden politikai erő a nyugdíjasok szavazataira bazírozva nem akar hozzányúlni. A másik probléma az, hogy pont emiatt mindegyik politikai erő összekever két lényeges dolgot,, tudniillik a szociális rendszert és a járulékfizetéssel szerzett jogot. A jelenlegi rendszer közel felében szociális alapon osztogatják a nyugdíjakat úgymint. pl özvegyi nyugdíj, különféle járadékok, méltányossági nyugdíjemelés, vagy a baloldal mostani ígérgetése az alacsony nyugdíjak fedezet nélküli emelgetésére, természetesen a magasabb és több járulékot fizetett "magas nyugdíjú" nyugdíjasok terhére.

Meg lehetne hosszabbítani a jelenlegi rendszer kifutását (legyen idő a megfelelő rendszer kialakítására és ne éghessen a körmünkre) ha kitakarítanánk a nyugdíjrendszerből az oda nem illő szociális elemeket, és visszatérnénk az alapokhoz, vagyis, hogy a nyugdíj NEM szociális támogatás hanem járulékfizetéssel szerzett jog. No ehhez sajnos nincs meg a szükséges politikai akarat egyik oldalon sem, mert kizárólag a rövid távú politikai érdekek motiválják a politikusokat.

Olyanok kapnak nyugdíjat akik soha ( vagy csak nagyon rövid ideig azt is keveset) nem fizettek járulékot, holott ez egy biztosítás, ezért is nevezik Társadalombiztosításnak.
Amíg nem tartják be a biztosítási elvet addig nem lehet rendbe tenni a nyugdíjrendszert.
Sok egyébbel lehetne még javítani a jelenlegi rendszert is pl. a nyugdíj összegének maximalizálásával ( ha már a járulékfizetésnek van plafonja, akkor ennek miért nincs?), az államháztartástól függetlenné kell tenni a nyugdíjkasszát, hogy az éppen regnáló hatalom ne tudjon abba az érdekeinek megfelelően belepiszkálni stb.

VT Man 2017.10.03. 20:06:56

Ha jól emlékszem, az átlag nyugdíjas évek száma 14, nem 20. Hibás a 20-al osztás.
Most 65 év a nyugdíjkorhatár (a legtöbb dolgozónak), de lehet ezt még emelni is.

VT Man 2017.10.03. 20:12:10

@Sir Galahad:
"Mellékszál: ezzel próbálkozott az előző kormány fokozatosan úgy, hogy az állami nyugdíjkasszából a befizetések elmaradása miatti pénzt a költségvetésből pótolta "

A helyzet ennél rosszabb volt.
A pénzt a költségvetésbõl pótolta, és a nyugdíjakat is jórészt költségvetésbõl akarta fizetni (a pénztáraknak kötelezõ volt minimum 50% állampapírt venni).

Ugyanakkor ha a pénztár tõzsdézik, abból idõnként bukta lehet.

Brix 2017.10.03. 20:33:00

@Pilotax: Csakhogy a szociàlis elemet nem lehet kivenni a nyugdíjrendszerből, mert a rendszervàltàs utàn kisemmizettekről , akik 5-10 évet voltak munka nélkül is gondoskodni kell...Vagy adót vetnék ki a közôs àllami vagyon elsíbolóira...

XXXXXL 2017.10.03. 21:26:08

Ne fàrassz màr... Az az öt jómódú nyugdìjas sem azért az, mert amìg fiatal volt mindent félrerakott nyugdìj elôtakarékossàgi izébe, hanem mert kiemelkedô jövedelme volt. Màra felhalmozott annyit hogy nem munkàból, nem nyugdìjból, hanem tôkejövedelembôl: osztalékból, kamatokból van mit a tejbe aprìtania.
Mondom ezt úgy hogy én is elôtakarékoskodom, de havi 10 Hunyadinàl több erre nem fussa.

Skankhunt42 2017.10.03. 21:50:16

@Frady Endre: jaj dehogy mélyek, rémesek. de amit itt írtál az tökéletes.

Le Orme 2 2017.10.03. 22:22:08

@Frady Endre: szánalmasak a verseid; Uhrin Benedek is jobb nálad

Khonsu 2017.10.03. 22:35:17

@Sir Galahad:

4. (~20 év múlva) Kapod az alapjövedelmet, amiből nem halsz éhen (mert munkát úgyse talál a többség). Akinek pedig van munkája/megtakarítása az örülhet, hogy jobban él mint a többiek. Nyugdíj meg nem lesz.

Untermensch4 2017.10.03. 22:40:51

@Frady Endre: Igen, tényleg nem olyan jók a verseid (mármint nem állítom hogy egyik sem, azok amiket olvastam sztem legalábbis nem jók), ez itt fentebb meg egy lényegre törő, lakonikus tömörségű komment.
Ugyanakkor lehet hogy mélyek és tartalmasak a verseid de vszeg (hozzám hasonlóan) a potenciális olvasóközönség nagy részével megutáltatták a lírát az oktatási rendszerben.

Untermensch4 2017.10.03. 22:46:28

@Khonsu: Ha abból indulok ki hogy volt vmi halvány megállapodás európai országok között a témában akkor kb mai árfolyamon 200 (azaz kettőszáz) eurós nyugdíjpótló "alapjövedelemre" számíthatunk, garancia nélkül arra hogy a mindenkori kormány nem fogja szénné adóztatni. Amikor meg már eléggé kritikus tömeg az éhezőké akkor jöhet a megtakarítások és vagyonok einstandolása, vszeg addig amíg mindenkit aki alkalmas célpont, sikerül kirabolni, löknek majd némi aprót a zsákmányból hogy a tömeg csak a gazdagokat akarja megenni, a politikusokat ne.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.10.03. 23:10:07

@midnight coder: Viszont nem volt ennyire olcsó az élelmiszer mint ma. Ma egy szegény ember is lehet kövér. Ez akkoriban kevesek kiváltsága volt
Alkohol és dohány összefüggésében nem tudom hogy volt, de sztem egy havi átlagfizuból kevesebbet lehetett venni mint ma a multinacionális tömegtermelés korában.
Ami a géneket illeti. A magasabb gyermekhalálozás miatt bizonyos betegségek tényleg jobban kiszelektálódtak a rendszerből. Pl a cukorbetegség, hisz ez nem ritkán már gyerekkorban kialakulhatott, és akkoriban nem volt inzulin. De pl. a rák vagy a szívbetegségek jellemzően magasabb életkorban alakulnak ki, amikora az illető már szaporodott.

Philadelphia 2017.10.04. 03:14:31

Elég PR-szagú a cikk. De. Hiába volt magánnyugdíjpénztári rendszerünk, jött a világválság, amin az alapok is sokat buktak, a tőkét nem, de a nyereséget elvitte. Szóval bízhatunk bárkinek, hogy 20-30 év múlva is itt lesz és nem lép le a pénzzel?! Vagy Pártunk és Kormányunk újból einstandol? A jelenlegi nyugdíjrendszerek nem tarthatók, ez tény. De kataklizma is érheti a Földet vagy világháború, és akkor az ismert rendszerek mennek a süllyesztőbe. És akkor az járt jól, akinek van állatfarmja, egy mélyre fúrott kútja vagy patakja, meg sok fegyvere és lőszere.

Pilotax 2017.10.04. 08:59:49

@Brix:
Csakhogy enélkül nem fog menni a rendszer reformja. A szociális támogatás nem a járulékfizetők dolga, hanem a kormányé(költségvetésé). Mit szólnál hozzá ha a befizetett háztartási biztosításod után a szomszédod kárát fizetnék ki, és nem a tiédet, ezért árvíz után nem teljes kártérítést kapnál arra hivatkozva, hogy a szomszéd is rászorul? Tulajdonképpen Te is azon a ferde alapon gondolkodsz a dologról amiről egyébként az emberek többsége, sajnos. Az elmúlt évtizedekben itt a két dolog annyire lett összemosva, hogy az emberek már összetartozónak érzik a kettőt. Pedig piszokul nem összetartozó a kettő. Érdekes, hogy az emberek természetesnek tartják, hogy az egyik fizet de másnak is jár ebből. Ez nem adó hanem biztosítás még akkor is ha másnak nevezi a kormány.

arty1977 2017.10.04. 09:08:37

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: a mészaros lőrincke ugyan valóban az ország nyugati felén él, de mégis: félreérthetően fogalmaztál!

midnight coder 2017.10.04. 09:14:12

@EU zászlót mindenhova!: "De pl. a rák vagy a szívbetegségek jellemzően magasabb életkorban alakulnak ki, amikora az illető már szaporodott. "

Pl. a rákra való hajlam simán lehet összefüggésben az immunrendszer hiányosságaival, ami kiszelektálódhatott.

arty1977 2017.10.04. 09:46:23

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: mondanál egy nagyobbat? (sorost skippeljük, nem kormánysajtótájékoztatón vagy én pedig nem a 4 általánost végzett átlagfidesszavazó vagyok)

Berelhetoreklamfelulet 2017.10.04. 10:02:45

Igen, ~20évmulva gyakorlatilag garantált, hogy nem lesz állami nyugdíj, ez tény.
Viszont ez nem csak Magyarországon lesz így, hanem az összes nyugati államba, legyen szó akár Németországról, vagy Angliáról.

-A születő emberek száma csökken
-A szükséges munkaerő mennyisége csökken
-A várható életkor nő

Minden tényező arra mutat, hogy míg a fizetendő nyugdíj mennyisége nő, a befizetők száma csökken, így 2választása lesz a kormányoknak a következő 10-20 éven belül:
-Más forrásokból fedezik(adó növelés, hitelek felvétele)
-Megszüntetik az állami nyugdíjat

Rövidtávon az első opcióval nyernek, ugyan a problémát nem oldja meg, csak eltolja a véget, míg a második opcióval hószú távon jár jól az ország. Nyilván a másodikat választó kormányzó erőt a büdös életben nem fogják újra megválasztani, így valószínű sok helyen jön majd a hitelgyűjtés(hisz adó emelés sem lenne túl népszerű).

Fölösleges amúgy a kormányt okolni emiatt. Az egész egy nagy piramis játék. Már a kezdetektől látható volt, hogy nem tartható, de az emberek hülyék, és a nyugdíj rendszert bevezetőket csak a jelenlegi haszon érdekelte, a jövővel minek foglalkoztak volna, mikor ők már rég halottak akkora?

Akinek van esze az felhalmoz annyi vagyont, hogy megéljen később is, ez az egyetlen járható út. Az egyetlen probléma csak az, hogy ma elvesznek tőlem pénzt "nyugdíj" indokkal, és én azt a pénzt soha a budos életbe nem fogom viszontlátni, erre 99% garancia van.

IMAO szerintem opcionálissá kéne tenni a nyugdíj fizetést első körben. Aki akar fizet az államnak, aki akar az fizet egy magánnyugdíjpénztárnak, aki nem akar az meg nem fizet. Később meg majd onnan szerez pénzt ahonnan akar, államtól ígyse-úgyse fog kapni.

Karipapa01 2017.10.04. 10:25:43

@Frady Endre: Ha a NER némi nemű nemi aktusról kommunkikál velünk az azt jelenti, hogy jól megszopatnak minket. Ha nem kommunikálja akkor is, csak nem kommunikálja. Olvass a sorok között!! :D

Le Orme 2 2017.10.04. 11:34:05

@Berelhetoreklamfelulet: "20évmulva gyakorlatilag garantált, hogy nem lesz állami nyugdíj, ez tény."
Ez az állítás logikailag egyenértékű azzal, hogy 20 év múlva nem lesz nyugdíjjárulékot befizető, munkaképes korú koroszosztály. Vagyis értelmetlen, lehetetlen, elképzelhetetlen.

Le Orme 2 2017.10.04. 11:39:41

@Berelhetoreklamfelulet: "szerintem opcionálissá kéne tenni a nyugdíj fizetést első körben. Aki akar fizet az államnak, aki akar az fizet egy magánnyugdíjpénztárnak, aki nem akar az meg nem fizet"

Ez valóban lehetséges megoldás, és az öngondoskodást serkenti. Az időseknek nem lesz biztos (életjáradékszerű) jövedelme, vagyonukat, megtakarításaikat élik fel. Azoknak, aki vagyonukat felélték, két lehetőségük van:
1. Éhenhalnak.
2. Valaki segíti őket tengődni, a család, az állam.

tommybravo 2017.10.04. 11:44:46

@Exide: Magyarországon a várható élettartam 76 év, férfiként 72, nőként meg 79, ami azt jelenti, hogy az emberek jelentős része kénytelen lesz nyugdíjasként még legalább 7-10 évet élni. Ne arra hivatkozzunk, hogy "jaj úgyis meghalok korábban", hanem dörömböljünk a politikusok asztalán, hogy tegyenek valamit a nyugdíjrendszerrel.

Le Orme 2 2017.10.04. 11:55:22

@tommybravo: A korspecifikus halandósági ráták alapjéán számolható, hogy a nyugdíjas kort elérők várhatóan még mennyit élnek átlagosan. Ez alapján a 65 éves férfiak átlagosan még 15 évig, a nők még 18 évig élnek.

Haveravera 2017.10.04. 12:53:59

@Frady Endre: Ehhez már nem is tudnék mit hozzátenni.

Haveravera 2017.10.04. 13:05:25

Amit soha ne takaríts meg, az a PÉNZ. Mert pénzt csak úgy tudsz megtakarítani, hogy odaadod valakinek, aki "vigyáz rá" (állam, pénzügyi befektető, biztosító, bank, egykutya). Vegyél inkább több kisebb, könnyen értékesíthető ingatlant (közműfüggetlen, önfenntartó lakóingatlant, földet, termeld meg a kajádat és az energiádat, vedd vissza a fogyasztásodat), antikvitást, érmét, antik ékszert, bélyeget, gyűjteményt, fektess be tudományos kutatásba. Soha, de soha ne bízd a pénzedet másra! Nincs olyan, hogy felcímkézett nyugdíjmegtakarítás. Baromság. Az állami kényszerrel szabályozott nyugdíjrendszer egy piramisjáték. Meg kell szüntetni, a helyét sóval bevetni.

Haveravera 2017.10.04. 13:10:11

@tommybravo: Szüntessék meg. Mert ha tőlem nem vonták volna a nyugdíjjárulékot, a fejem sem fájna a nyugdíjam miatt. Sőt! Ha a manyup megtakarításomat (amit elloptak) a kezembe adták volna, lemondtam volna mindenféle nyugdíjigényemről.

konrada 2017.10.04. 13:28:23

@Le Orme 2:
...vagy nem, mert tele lesz azzal a sajtó - s lesz belőle elemi felháborodás - hogy szerencsételn sorsú öregeket hagynak éhen halni az utcán, és emiatt aztán mégis csak az állam fogja őket eltartani, miközben ők tücsökként éldegéltek előtte...

...egyébként meg: mikor dolgozni kezdtem, és egészen a '90-es évek közepéig 56-57 év volt az átlagos nyugdíjba meneteli kor a női 55 év, és a rengeteg korkedvezmény miatt. (Nem kevés férfi ismerősöm ment nem korkedvezményes állásból is 56-57 évesen kivásárolt előnyugdíjjal...)
20 év elteltével ez az átlag 61 körül van, azaz 5 évvel nőtt.
...s nem csodálnám, ha ez az ütem megmaradna (van már ország, ahol 70 a nyugdíjkorhatár), így a leírt 20 éves prognózis máris másként néz ki.

...s ahogyan írják: a befektetett pénz hosszú távon - de főleg ebben az országban - nem biztos megtérülés. (Már az is eredmény, ha nominálisan megmarad, de inflációkövetés, reálemelkedés nem nagyon játszott be a a modernkori magyar történelemben.)
...ezért a manyup-önyup lehet kockáztató játék azoknak, akiknek egyébként is marad, de az átlag kisembernek sokkal biztonságosabb abban bízni, hogy ha a pénz elinflálódik is, az országon világválságok, forradalmak, netán háborúk is söpörnek át, marad még olyan ember, aki a két kezével, az eszével dolgozni tud, s abból képes lesz ellátni azt a társadalmat, amely felnevelte...

Az önyupnak meg szvsz. úgy lenne értelme, ha abból a megtakarításból éveket lehetne venni, és ha marad annyi, úgy a várható még magasabb nyugdíjkorhatár előtt abba lehetne hagyni a mindennapi munkát.
Ennyiért már értelmes a kockázat, nem csak izgalom, hogy az addig növekvő éveket megéljük-e, és marad-e még értéke...

arty1977 2017.10.04. 14:37:19

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: konkrét nevet mondj és a módszert is említsd meg.

arty1977 2017.10.04. 16:55:21

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: ha én építek egy autógyárat németországban, akkor kirabolom a németeket?

melléduma.... csak relativizálod a fideszmaffiózók országszétlopását :(

arty1977 2017.10.04. 17:40:46

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: ezek nem uralják a gazdaságunkat. jelentős szerepet játszanak, ha mondjuk gdp-t számolunk, az tény, tehát a HIÁNYUKAT erősen észrevennénk ;)

adóznak, rengeteg embert foglalkoztatnak közvetlenül, azok járulékot fizetnek, adóznak, fogyasztanak. beszállítóik vannak, méretes kkv szektor él "rajtuk"/"általuk".

persze, mondhatod h elnyomták a hazai járműipart, pedig ha nem lennének, akkormiaztánhűűűűdejótgyártatnánk, de ugye te is érzed, h ennek zéró realitása?

és akkor még arról nem is beszéltünk, hogy ki hívta ezeket ide ... ;)

vs. a lőrinc gecisok közpénzbe kerül, amit simán csak zsebrevág, majd horvátban vesz amerikai yachtot belőle. h a demokráciát hogyan pusztítja, azt hagyjuk is, maradjunk a gazdasági vonalon.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.04. 17:46:30

@arty1977:

A magyar gazdaság 70 %-a a kezükben van, s te mészárosozol?

Le Orme 2 2017.10.04. 18:09:01

@arty1977: Mi a baj azzal, hogy nem a Strabag viszi ki a profitot? Te azt szeretnéd?
www.vg.hu/vallalatok/tizenharommilliardot-visz-ki-az-osztrak-utepito-471548/
"A három Strabag cég – mérlege alapján – összességében nem zárt rossz évet, hiszen együttes árbevételük 8 milliárddal több volt a 2014-es évben elértnél, adózás után pedig 4,5 milliárd forinttal több nyereséget könyvelhettek el. Összességében 150 milliárd forint árbevételükkel még mindig megelőzik a múlt évre 124 milliárdos forgalmat jelentett, fénysebességgel és kormányzati hátszéllel gyarapodó Duna Aszfalt-csoportot."

arty1977 2017.10.05. 08:44:25

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: mi az hogy a kezükben van?! térj má észhez.... (ha jól tudom nem arról van szó, hogy tolvajprivatizációval megvették az egyébként magyar kézben prosperáló magyar autóipart....)

arty1977 2017.10.05. 08:58:00

@Le Orme 2: tegyük fel, hogy téged lecsapnak a járdán, ellopják a tárcád és elfutnak. Te odahívod a rendőrt, hogy "az a czigány elvitte a pénztárcám, kapja el!", mire ő:
- Nem roma volt, magyar volt.
Ekkor te lesütöd a szemed: - hjaaa, ha magyar volt, akkor vigye....

?

Vagy mit akartál mondani?
Nem tök mindegy ki lop? A lopás az lopás.
Igen, a strabag is iszonyatosat hízott, hízik immár sok sok éve, nyerve a túlárazott felesleges és pénzszivattyúként működő gigaberuházásokat (pl liget projekt). Nyilvánvalóan azokat is a dunába kéne lőni, ahogyan a teljes politikai elitünket, akik ezt az egészet intézik nekik.

pl.

"A kormány tervei szerint tovább halad a csepeli atlétikai stadion beruházása, ahol a 2024-es budapesti olimpia nyitó- és záróünnepsége lett volna."

tehát bár sikerült orbánék gigapénzelbaszkurálását megállítani, azért nagyrésze így is elszivárog totálisan értelmetlen dolgokra, hogy végüli strabagok és mészároslőrincek zsebét tömje (és a visszatízenhúszszázalékokkal orbánékét is).

eközben vesszük fel az évi ezermilliárdos hiteleket, adósodik elfelé az ország, tovább a lejtőn .....

Le Orme 2 2017.10.05. 09:50:17

@arty1977: ABszolút rossz párhuzam.
Mitől lopás az építőipari tevékenység? És micsoda hülyeség ez, hogy felesleges építkezni? Kifizetés akkor van, ha teljesítés áll mögötte. A Strabagnak volt éve, amikor 150 milliárdos árbevétele volt. Mi ebben a lopás? Utat épített, gépeket működtetett, építőanyagot vett, földmunkát végzett, munkásokat fizetett ki, stb. Elvárható, hgoy töbtízmilliárdos eszközberházása, kockázatvállalása valamilyen gazdasági profitot eredményezzen, nem? És ez a profit, ha magyar a vállalkozó, az országban marad. Mire jó ez a nyelvhasználat, amikor az állami megrendelés van az egyik oldalon, azt automatikusan lopásnak nevezi? Hiteltelíniti használóját.

2017.10.06. 09:49:06

A 2. pont az egyszerűen mindent visz.

arty1977 2017.10.07. 10:32:02

@Le Orme 2: a közbeszerzések általános kiírási/elbírálási módja, a túlárazások és hibás teljesítések együttesen eredményezik, hogy ma az állami építtetés/beszerzés -> LOPÁS (az esetek legnagyobb részében). Pláne az, amikor olyat építünk, amire NEM telik, hasznuk semmi (stadionok, sportcsarnokok, lásd linkem).

És innentől teljesen lényegtelen, hogy a strabagtulaj osztrák(?) számláján vagy a lőrinc ki tudja melyik számláján pihen az ellopott milliárd.

Reactor 2021.02.28. 01:23:03

Kellett nekünk megszavazni a Viktátort a Fideszével, azonnal le is nyúlták a MANYUP-ot. És ez a folyamat azóta se állt ám le, lopnak mindent, ami mozdítható. Kíváncsi vagyok, legközelebb mit fognak elszedni az átlagemberektől....esetleg a bankszámlájukat? Ugyan ki vonhatná őket felelősségre? A fideszes rendőrség? Hahahaha...

@na4: Akkor miért is tartjuk el ezt a semmirekellő hatalmi elitet? Miért fizetünk nyugdíjjárulékot? Miért adózunk?
Vigyázz, 40 milliós kérdések!

@Berelhetoreklamfelulet: Mi az uralkodás első szabálya?
MINDENÉRT te vagy a felelős.
Úgyhogy csak ne mentegesd a kormányt. A MANYUP-ot se a marslakók szedték el az emberektől.
süti beállítások módosítása