Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Tanulj meg rossz döntéseket hozni!

2017. szeptember 27. - Szarvas Norbert

tanulj_meg_rossz_donteseket_hozni_www_iflgroup_hu-2.png

A menedzser könyvek tele vannak a jobbnál jobb tippekkel, hogyan kerüljük el a hibákat. Ha megkérdezünk egy pénzügyi szakértőt, hogy mihez kezdjünk a pénzünkkel, akkor elkezdi sorolni azokat az opciókat, amikkel "elkerülhetjük" a rossz döntéseket. Mindig minden arról szól, hogyan ne hibázzunk a saját területünkön vagy életünkben. De valóban elkerülhető az elkerülhetetlen? Ha elkerülhetjük a rossz döntéseket, akkor miért buknak el annyian?

Mert mindenki hoz rossz döntéseket

Ez a lényeg! Miközben mindenki azon gondolkozik, hogyan kerülhetné el a rossz döntést, addig képtelenek észrevenni a komolyabb összefüggéseket! Talán nem véletlen, hogy kontakt sportokban (foci, harcművészet, kézilabda...stb) esni tanítanak meg és nem azt akarják megmutatni, hogyan lehet elkerülni. Hogy miért? Mert úgy gondolják, hogy aki nem tanul meg esni, az nagyobb valószínűséggel fog lesérülni, mivel ebben az esetben elkerülhetetlen a bukás.

Ez a gondolatsor talán nincsen annyira messze a való világtól sem, ahol ahelyett, hogy folyamatosan túl akarjuk magunkat biztosítani, ideológiákat gyártunk- tényeket emelünk ki és önigazolunk, meg kéne tanulni bukni és felkészülni egy B tervvel arra az eshetőségre, ha mégsem gondoltuk jól.

Támadt egy jó ötletem!

Példaként nézzünk egy tipikus élethelyzetet, amikor egy fantasztikus vállalkozási ötlet villan be, mégsem lesz belőle semmi. Veled előfordult már, hogy támadt egy ilyen ötleted, amit aztán nem csináltál meg és pár hónap múlva veled szembe "sétált" az utcán az az ötlet? Mi ennek az oka?

Lehet anyagi ok a és lehet valami más. Gyakran arról van szó, hogy nem merünk belevágni valamibe, mert félünk a bukástól. Mások pedig elvesznek a megvalósításban, mivel indulás helyett folyamatosan tökéletesítik az ötletek, a végtelenségig csiszolgatják a bukástól való félelem miatt. Azt hiszik, hogy így tutira mennek.

Közben pedig megfáradnak, elfogy a lendület a sokadik újratervezés után és még mindig ott maradnak a soha meg nem szűnő kétségek a sikerességről. Ugyanis bármit csinálunk, vannak dolgok, amiket nem tudunk előre megjósolni semmilyen eszközzel. Ilyen például a piac reakciója. Van, amit lehet sejteni, de biztosra soha nem fogjuk tudni előre megmondani mi lesz. Gondolj bele, hogy a világtörténelemben hány nevetséges ötlet jött be, és hány fantasztikus gondolat bukott el?

A tömeget nem tudod előre beprogramozni. Egy vállalkozó mindig a pillanatot uralja

Érdemes hibázni

Talán a legjobban a játékelmélet kiragadott részeivel lehet magyarázni és megtanulni ezt a helyzetet. a játékelmélet feltételezi, hogy minden játékos a lehető legnagyobb nyereség elérésére, és a veszteség kockázatának minimalizálására törekszik. Ebből következik egyértelműen, hogy figyelembe vesszük azt az eshetőséget is, hogy valaki nyerni fog a másik pedig bukni.

Szarvasvadászat dilemma

Az alapjátszmák egyike, amely a biztonság és a szociális együttműködés közötti választás helyzetét modellezi. Az alapszituáció, hogy két vadász vadászni indul és el kell dönteniük, hogy közösen mennek az értékesebb szarvasra vadászni, vagy pedig külön-külön nyúlra vadásznak. A döntést úgy kell meghozniuk, hogy nem beszélhetnek egymással, nem tudnak a másik döntéséről.

Ha az egyik a szarvasvadászatra, a másik a nyúl vadászatra szavaz, akkor a szarvasvadász bukni fog, mert egyedül nem tudja megfogni a vadat. Ha a nyúlra szavaznak, akkor egy kevésbé értékes "nyereményt" visznek haza. Mindketten azzal járnának jobban, ha összefognának és a szarvast választanák (Hicks optimális kimenet). 

A szarvasvadászat a fogolydilemmához hasonlóan a bizalom fontosságát mutatja meg. Bizonyo kölcsönösen előnyös kapcsolatok nem működnek, ha nincsen meg a szükséges bizalom. 

A tőzsdén megjelenhet ennek az egyik kimenetele, amikor elkezdik eladni a részvényeket egyre többen, ami miatt csökken az ára. A részvényes pedig dönthet, hogy ő is eladja a sajátját, vagy pedig megtartja, mert bízik abban, hogy a többiek sem szállnak ki, ami miatt elkezd emelkedni az ár. (forrás: Tim Harford: The Stag Hunt)

Kicsit a témához kapcsolva ezt a dilemmát, az biztos, hogyha nem csinálunk semmit, akkor biztosan veszítünk. Ha félünk bukni, akkor biztosan bukni fogunk. Pontosan ezért gondolj mindig a szarvasvadászat dilemmájára, amikor tudod, hogy valamit meg kéne tenned, de mégsem mered...

 

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. szeptember.27. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr1912898400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása