Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

[CSOK 2018-ban]- Mibe bukhatsz bele?

2017. szeptember 16. - Szarvas Norbert

csok2018_www_iflgroup_hu-2.png

Lassan megérkezünk 2018-ba, amikor már a harmadik szezonját kezdjük a 10+10-es CSOK támogatási láznak. Az elmúlt két évben ügyfeleim és olvasóim megannyi örömről és szomorúságról tudnak beszámolni a folyamattal kapcsolatban. Azt látjuk, hogy a CSOK nem váltotta be az eredeti elképzeléseket, hiszen (mint arról már kezdetektől írtam is) a támogatást teljes mértékben elnyelte a piac. Pár napja beszélgettem egy banki felsővezető pozícióban levő emberrel, akit megkérdeztem arról, hogy mikor omlik össze szerinte az ingatlanpiac... a válasza minimum megdöbbentő volt, hiszen nem számít ilyesmire! Innen tudtam, hogy akkor most beszélnünk kell a CSOK-ról, mint a legfőbb lakhatási támogatásról!

Nézzük meg, hogy milyen veszélyekkel kell számolnia annak, aki 2018-ban szeretné felvenni a CSOK támogatást!

#1 Új hőszigetelési követelmények 2018-tól

Amikor CSOK 10+10-ről beszélünk, akkor 10-ből 7 ember építkezésen keresztül szeretné ígénybe venni ezt az összeget. 2018-tól új (szigorúbb) épületenergetikai határértéknek kell megfelelnie az újépítésű ingatlanoknak, ami az Energiaklub számításain alapul. Immáron a falakra U= 0,24 W/m2K értéket kell produkálni, ami jelentősen emelheti az építkezés költségvetését.

És ez csak az első lépés!

#2 2021-tól drasztikusan lecsökken a házunk értéke?

Az energetikai megfelelés következő fontos dátuma 2021 lesz, amikortól az EU előírta a közel nulla energiafelhasználású házakat építkezés esetén. Ez miért annyira fontos? Gyakorlatban passzívház minőségű épületet jelent az előírás, amely rendelkezik többek között napelemmel, napkollektorral. 

Ez hogyan érint majd minket? 2021-től létezik egy olyan kitétel, miszerint az állami támogatással rendelkező építkezéseknek (CSOK 2021 például) mindenféleképpen meg kell felenie a szigorú szabályozásnak, ami egyben azt is jelenti, hogy a CSOK 2018 által megépített házak egyáltalán nem fognak megfelelni, ami értékesítéskor okozhat problémát. Hiszen a potenciális vevőink köréből kieshetnek azok, akik CSOK-ból szeretnék részben megvenni tőlünk a házunkat.

#3 Elbukhatjuk a CSOK támogatását?

Akik 2018-ban kezdenek bele az építkezésbe, vagy legalábbis akkor kezdenek utánajárni a folyamatoknak, terveztetik a házukat és keresnek kivitelezőt, nagyon oda kell figyelniük a dátumokra. Ugyanis az ő esetükben 2020.december. 31-ig rendelkezni kell a használatbavételi engedéllyel. Ha ez nem történik meg, akkor az addig kifolyósított CSOK támogatást büntetőkamattal terhelten a feltételek nem teljesítése miatt a bank visszaveszi. Hiszen 2021.január. 1.-től már nem kapjuk meg a használatbavételi engedélyt, ami feltétele a CSOK-nak (és az utolsó 10%-nak egyaránt).

Akkor nem érint ez minket, ha az ingatlanunkunkat úgy terveztük meg, hogy a ház energiaszükségletének legalább 25%-a megújuló energiaforrásból fedezzük.

#4 Ingyenes lett a közműcsatlakozás

Sokan nem tudják, de július 1-jétől ingyenes lett a közműcsatlakozás azoknak a családoknak, akik legfeljebb óránként 4 köbméteres és a legfeljebb 32 amperes fogyasztásmérők beszerelését, illetve a 32 milliméters átmérőjű ivóvízvezeték és a 160 milliméter átmérőjű szennyvízvezeték bekötését indítványozzák. Gázbekötésnél 250 méterig szintén ingyenesen építik ki.

#5 További áremelkedés várható

2018-ban további áremelkedés várható, mivel az építőipart jellemző túlterheltség és munkaerőhiány miatt egyszerűen nem találunk szakember. Ha találunk, akkor pedig jelentősen túlárazva. Ugyanez igaz az alapanyagra is, aminek az ára a beindult építőipar miatt folyamatosan emelkedik. Ez akkor is veszélyes lehet, ha végül a kormány úgy dönt, hogy a CSOK2018 összegét valamilyen formában tovább emelik. Az biztosan látszik, hogy nem szabad a költségvetésünket 2017-ben maximálisan kihasználva tervezni, mivel várhatóan több pénzt fog a folyamat felemészteni.

Tervezés közben érdemes végigolvasni a CSOK-ról összeszedett minden információt itt: CSOK 

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. szeptember.16. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr2812869620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2017.09.18. 09:34:58

@Négyzetrács: A blogger nem szakértő csak egy lelkes laikus.
süti beállítások módosítása