Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Elköltötted a pénzedet a nyaraláson? Hogyan tovább?

2017. augusztus 29. - Szarvas Norbert

nyaralas_minden_penzt_elvitt.png

Lassan vége a nyaraló szezonnak, és már megint lemerültek azok a bizonyos tartalékok. Olyan mintha, nem is évről évre, hónapról hónapra élnének az emberek, hanem nyaralásról nyaralásra. Ilyenkor ugye kialakul a "mert megérdemlem, mert ezért dolgoztam egész évben" önigazoló flegmaság és máris röpködnek az ezrek, tízezrek, százezrek a levesbe. Brutális pazarlás folyik. Ismerek olyan családot, ahol a férfi több munkahelyen dolgozik éjjel-nappal, viszont nyaraláskor két-három havi fizetésüket is elégetik...

 A legkomolyabb probléma, hogy a nyaralásra nem készülünk fel időben

Mindenki arra költ, amire akar

Fontos letisztáznunk az elején, hogy mindenki arra költ, amire jólesik. Nem tisztem megmondani neked, hogy mekkora hülyeséget csináltál az 50 ezres éttermi számlával, amivel éppen lezártátok a nyaralást. Viszont alapvető téziseket felhozhatok annak érdekében, hogy végre sikerüljön az általad helyesnek vélt irányba elindulni!

Minden ember életében el kellene jönnie a pillanatnak, amikor rájön a pénz adta szabadságra, a pénz adta szabad döntés jogára. Amikor megvásároltam a gépemet 600 körüli összegért, akkor bizony volt, aki lesokkolódott ezen az áron...

... Merthogy neki nincsen erre pénze, és ez milyen drága dolog. Elkezdtem gondolkodni és megnéztem a kritikusom életét, aki minimum napi másfél doboz cigit szív el és szereti a sörikét is. Én viszont nem cigizem, nem iszom. Elkezdtem számolni, hogy napi másfél doboz cigi, az egy hónapban legalább  45 doboz cigi, több, mint 500 doboz évente (bármennyire is brutálisan hangzik így leírva, összesítve). 1090 forintos doboz áron átszámolva egy évben 545 000 forint csak cigire / év. 

Itt máris abbahagytam a számolást, és nem tértem ki a sörikére, amire ugyancsak elmegy azért egy szabad szemmel is látható összeg. Ne érts félre, nem sajnálom senkitől ezeket az élvezeteket. Viszont más se sajnálja tőlem a saját élvezeteimet. Rengeteg embert ismerek, aki folyamatosan panaszkodik a pénztelenség miatt, ugyanakkor ha más módját választaná a pénze elköltésének, akkor akár minden évben vehetne gond nélkül egy használt autót, egy szuper számítógépet vagy akár

elmehetne minden évben Thaiföldre nyaralni a szerelmével.

Mindenki maga dönt arról, hogy a pénzét naponta szeretné élvezni vagy időközönként

Van, aki a pénzét a nyaraláson akarja élvezni

A nyaraláson elköltött megtakarítás mintha középúton lenne a napi cigizés és a saját ingatlanvásárlás között. Időszakosnak időszakos, viszont jellegéből adódóan hosszútávon nem annyira látványos, mint mondjuk egy lakás vagy autó.

Persze ezt is lehet okosan prezentálni. Ugyanis el tudom képzelni, hogy sokan a nyaralást hitelből, a csekkek eltologatásából próbálják megoldani. Ez pedig egy rendkívül egészségtelen út. Pláne, ha kombinálják a nyaraláson jellemző túlköltekezésnek (ne vonjunk meg magunktól semmit). 

Akkor mi a megoldás?

Vége a nyaralásnak és fellélegezhetünk? Elment az a pénz, aminek el kellett mennie és ideje ráfordulni a karácsonyi időszakra? Mert valójában a fogyasztói társadalom pontosan ennyire leegyszerűsítette az életünket:

karácsonyról szülinapra, szülinapról névnapra, névnapról nyaralásra és nyaralásról karácsonyra élünk és tervezünk

Az a baj, hogy ebben a beszűkült látótérből egyszerűen nem lehet kitőrni. Mire anyagilag helyreállna az egyensúly, máris megérkezett a következő alkalom, hogy feléljünk mindent. Ijesztően kevés embert ismerek, akik már szeptemberben elkezdik félrerakosgatni a pénzüket a jövő évi nyaralásra. Pedig egy szeptemberben kezdődő "nyaralás persely kombinálva az ősszel már lefoglalt early bird akciókkal csodákra képes". 

Nyaralás persely

images_31.jpeg

El kell dönteni, hogy milyen költségkerettel szeretnénk nekivágni jövőre ennek a nyaralásos dolognak. 200 ezer? 500 ezer? 1 millió? Tudom, hogy sokak számára nagyon nehéz szembenézni ezekkel a számokkal, de valójában ennyit költenek el a pénzügyileg "laza" héten. Akkor pedig mi tart vissza, hogy mondjuk a 200 ezer forintot elosszuk 10-el és havonta rakjuk be ebbe a perselybe 20-20 ezer forintot? 

Ha nyaralásra nem tudsz félrerakni minden hónapban 20 ezer forintot azért, hogy 200 ezer legyen a keret, akkor miből gondolod, hogy majd hirtelen lesz erre pénzed?

Persze ilyenkor érkeznek a "bónuszos, prémiumos" emberkék, meg a "majd hozzányúlok a nagy megtakarításomhoz" megoldások. A valóságban a nyaralást mindig a rendszeres havi bevételünkhöz kellene igazítani, és nem a "nagy pénzekhez", mivel a rendszeres pénz az, amit meg tudunk biztosan termelni és nem csökkentjük a vagyonunkat.

Sokan azt csinálják, hogy a havi pénzükből nem jönnek ki, de egy öröklés útján vagy prémium által megszerzett nagyobb összeget szívbaj nélkül ráfordítanak erre. Könnyen jött- könnyen ment

Nem tudom mit csinálok jövő nyáron

 

Nagyon tipikus hárítás, hogy még nem merünk elköteleződni, nem tudjuk mi lesz. Pedig a nyarlás mégsem egy kategória a "nem tudom, mit ennék holnap" dologgal. Minél előbb elkezdjük megtervezni, annál garantáltabb, hogy akár 20-40-60%-kal kevesebbett kell elköltenünk. 

Miket érdemes előre eldönteni?

  • early bird helyfoglalás
  • megtervezni, mit fogunk enni és azt hol szerezzük be (ugyanis a legdrágább, ha ad hoc a nyaralócentrum melletti kisboltban próbáljuk felárral)
  • útvonaltervezés
  • mit fogunk csinálni a nyaraláson nagyvonalakban
  • kikkel fogunk utazni?

Ezeket a dolgokat nem előre kell, hanem abban a 10 hónapban, ami még előttünk áll a következő kör előtt. Persze nehezítő tényező lehet a munkahely, a szabadság és még ezer másik dolog. Az egyedi körülményeket figyelembevéve kellene mégis valamit alkotni. 

Érdekes módon vannak dolgok, amik konstans léteznek. Valamiért mindenki (aki akar) eljut a kedvenc fesztiváljára, pedig azok fix időpontban vannak. Mégis meg tudjuk oldani. Akkor saját magunknak miért nem tudjuk? Vagy nem akarjuk? Lusták vagyunk? Nem elég erős a hivatkozási pontnak, hogy magunk miatt kellene az időpont? Jobban megvédhető a főnök előtt, hogy a "fesztivál" fix időponttal rendelkezik?

Te hogyan készülsz fel a jövő nyaralásra?

 

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. augusztus.29. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr7912787638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

commentes nikk 2017.08.30. 13:11:11

Kicsit összevisszára sikerült ez a poszt, mintha nem tudtad volna, hogy miről is akarsz írni. Meg elhiszem, hogy trendi az early bird kifejezés, de használják ezt egyáltalán a nyaralással kapcsolatban? Persze jobban hangzik annál, hogy fizesd be korán a nyaralást :) Én egyébként tök védett helyzetben vagyok, mert nem szeretek nyaralni, nem érdekel se a más kultúra, se más helyek/városok, nem szeretek vízben ázni órákat, nem szeretek idegen városokban órák át fel-alá járkálni, az erős napsütésben öt perc alatt szénné égek, utálok utazni bármilyen járművel 1-2 óránál tovább, szóval nekem kínszenvedés mindenféle nyaralás, idén megúsztam, jövőre megígértette velem a csajom, hogy elmegyünk valami repülős görög útra, ám legyen, de minden fillérjét ablakon kidobott pénznek fogom tekinteni. Úgyhogy szerintem a nyaralás eleve kidobott pénz, de aki adósságba is veri magát miatta, az tényleg hülye.
süti beállítások módosítása