Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Celebekkel riogatnak a pénzügyi portálok?

2017. augusztus 11. - Szarvas Norbert

nagy_fero_nyugdij.jpg

Arra lettem figyelmes, hogy bizonyos pénzügyi portálok is belemásztak a bulvár ingoványos mocsarába és saját pénzügyi ajánlásaikat egy-egy jónevű celebbe csomagolva próbálják eladni. Ezt nevezzük bátran riogatásnak, amiből hoztam nektek egy pozitív és egy negatív felütéssel rendelkezőt is. A valódi kérdés az, hogy ezek a pénzügyi portálok csak így jutnak el mindenkihez, vagy pedig egyszerűen ennyit tudnak? Sajnos hajlok az első verzióra, ugyanis olyan felütéssel, miszerint "a magyar társadalom immár középtávon sem képes a korfa miatt a nyugdíjat előállítani" lényegesen kevesebbett lehet elérni, mintha azt írjuk, hogy "Nagy Feró 42 600 forint nyugdíjat kap"...

A negatív riogatás

Maradva Nagy Feró példájánál, pár hónapja körbefutotta a Facebookot a botrányos felütésű interjú sorozat, miszerint ez a méltán híres és sikeres zenész olyan kevés nyugdíjat kap, amiből nem tudna megélni. Valójában senki nem tudna és az országban amúgy sokan kapnak ehhez hasonló mértékben nyugdíjat. De senkit nem érdekel Átlag Jóska   Apácadombról és az ő méltatlan helyzete.

Nagy Feró azért más, mert egy picit mindenki életének a része, egy picit mintha mindenki ismerné. Megvan a személyes kötődés

Arról azonban mélyen hallgatott mindenki, hogy ennek az alacsony nyugdíjnak köze lehet a "zenész életformához" és az elmúlt évtizedekben "bevallott" és leadózott jövedelem mértékéhez. A nyugdíjfolyósító ugyanis viszonylag semleges identitású intézmény, ami a törvény által meghatározott nyugdíjkalkulációs algoritmus alapján számolja ki mindenki járandóságát. Itt nincsenek Nagy Ferók meg Átlag Jóskák. Itt számok vannak. Persze azon lehet vitatkozni, hogy a nyugdíjhelyzet jelen pillanatban tartható vagy tarthatatlan. Azzal viszont szerintem mindenki tisztában volt 20-30-50 évvel ezelőtt is, hogyha nem fizet minden jövedelme után adót, akkor nem lesz magas nyugdíja. 

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Nagy Feró nem fizetett volna adót vagy lett volna eltitkolt jövedelme. Egyáltalán nem ismerem a helyzetét! Kizárólag elméleti síkon mozgunk! - És nagyon szeretem a 8 óra munkáját:)

Ez a történet aztán megjelent komolyabb pénzügyi portálokon is, ahol a negatív riogatást követte a megoldás! Kössünk valamilyen nyugdíjprogramot. A retorika faék egyszerűségű! Megvan a sztori, amire mindenki felkapja a fejét, majd miután már mindenki elszörnyedt, akkor gyorsan tálaljuk a megoldást, hátha végre célt ér az igazi probléma: NEM LESZ MEGFELELŐ NYUGDÍJ. 

Pozitív riogatás

Ma hajnalban olvastam Aranyosi Péterről az egyik vezető pénzügyi orgánumban, hogy kapott a szüleitől 1 millió forintot és azzal mihez kezdett egyetemistaként. Itt nincsen pánikkeltés, szimplán egy ismert ember helyzetét és indulását mutatták be, amire a cikk felétől ráhúzták a sales folyamatokat és a lehetőségeket.

Miért nyitják meg az emberek a cikket? Mert Aranyosi Pétert szeretjük, mert érdekel mindekit életének kulissza titkai és mert az emberek szeretik ismert emberekhez hasonlítani saját anyagi helyzetüket. Tipikus clickbait fogás, ami az eredményt lehet többszörözni. A cikket olvasva persze van benne egy hatalmas dramaturgiai bukfenc, ugyanis sokadik olvasatra sem világos teljesen, hogy az egyértelmű sales-en kívül, milyen logika mondatta azt a szerzővel, hogy Aranyosi 1 millió forintját a babakötvénynek vagy lakástakaréknak kell követnie.

Amit ebben az esetben eladnak nekünk, az egy abszolút reményteljes, pozitív jövőkép. Egy világ, ahol a gyermekünknek valamilyen gyerekmegtakarítás által egy egyszerűbb és anyagilag stabilabb jövőt tudnánk biztosítani. Valószínűleg ebbe a példában Aranyosi személye az, ami felkavarja az álló vizet, ami átjut az emberek ingerküszöbén és ami képes érzelmeket kelteni.

Társadalmi haszon?

 Nagyon érdekes, hogy amennyire visszatetsző lehet sokak számára belekapaszkodni egy ismert ember történetébe, ugyanannyira hasznos, ha a "Blikk" réteget szeretnénk a lehető leghatékonyabban megszólítani. Ugyanis mind a nyugdíj, mind a gyermek a teljes társadalmat érintő kérdés, amit azokhoz is el kellene juttatni, akik amúgy nem érdeklődnek a pénzügyek iránt, nem olvasnak gazdasági portálokat.

 

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. augusztus.11. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr9812731478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2017.08.14. 11:34:32

Alpvetően bármely celebbel való hirdetést elítélek. Valaki lehet jó színész/zenész/akármi, de valószínű nem ért a pénzügyekhez/stb., legalábbis nem erről lett híres. Ha meg mégis ért hozzá, akkor nem járok utána, mert ennél drágább az időm...

Nyugdíjkérdés: Hiába mondom mindenkinek, hogy tegyen félre, de nem teszik. Csak azt mondják, hogy a szavazatok miatt marad a mai nyugdíjszint, majd lesz valahogy, stb...
Közben meg nem nyugdíjjárulékot fizetünk már, hanem csak adót, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem számít bele a jövőbeli ny.díj "alapunkba".

Nehéz megmenteni olyasvalakit, aki nem akar tenni, hanem a tündérmesékben hisz.
süti beállítások módosítása