Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A NOK mégse 30% állami támogatást ad, hanem csak 15,6%-ot?

2017. augusztus 08. - Szarvas Norbert

nok_kamu.jpg

Olvasom az egyik ismerősöm megosztását Facebookon, amiben egy adag mézes sziruppal leöntött stílusban előadott tündi-bündi cikkben nyalogatják körbe a NOK- Nemzeti Otthonteremtési Közösség intézményét. Valószínűleg elérkeztük a fizetett újságírás mélypontjára, állcsúcson kaptuk el a Mariana-árok legsötétebb, legmélyebb bugyrait. Most nézzük végig a "flow élményt" adó NOK érveket és a mögötte meglapult kendőzetlen valóságot...

Elolvasod a cikket és utána azt mondod, hogy te ebbe be akarsz szálni, az nekem már mindegy. A lényeg, hogy értsd pro és kontra mi ez a sztori...

"Elindult. Szeretik. Mostantól bárki egyszerűen és könnyen csatlakozhat a Nemzeti otthonteremési Közösségéhez. Az új piaci konstrukció lényege egyszerűen összefoglalható: némi okos és előrelátó tervezéssel, és egy ahhoz tartozó jelentős állami támogatással bárki új lakáshoz juthat."

Máris fennakadtam konkrétan az első bekezdésben. Már látom, hogy nagyon hosszú cikk lesz ez, annyi blődség van benne. Ugye az egész NOK-ot a kreatív megpróbálta nagyon trendi, divatos köntösbe öltöztetni. Azt már megfigyelhettük, hogy az átlagos Jóska inkább vesz fel 49,55%-os THM-re áruhitelt, amit házhoz hoznak, mintsem elmenne két sarokkal arrébb, utána járna 3 percet és megkapná ugyanazt a pénzt 9,44%-ra.

Bárki- Ez azt jelenti, hogy bárki. Olyan emberek is, akikkel nem feltétlenül vállalnál sorsközösséget. Bűnözők, BAR listások, kóros tartozásfelhalmozók, munkanélküliek...stb. Szóval bárki, ami önmagában veszélyes. Nem véletlen, hogy a bankok mindig megvizsgálják az ügyfelek hátterét. Igazsághoz hozzátartozik, hogy állítólag a rendszerbe van építve mindenféle biztosíték és biztosítás. Bár megnézem azt a biztosítást vagy szervezőt, amelyik egy tömeges "lelépés" esetén százmilliókat pótolna ki a közösség többi tagjának.

Könnyen csatlakozhat- Bemész, és mindenféle racionális megfontolás nélkül azonnal aláírhatod a papírokat. Nem ismerős ez a több órás termékbemutatós agyleolvasztások végén azonnal aláírható áruhitelekből? Mert azóta is annyi boldog ember rohangál az utcán, aki annak idején könnyen csatlakozott azokhoz a dolgokhoz. Az igazság az, hogy nem jó perspekítva "könnyen és egyszerűen" csatlakozni egy 10-15 éves lakásmegvalósítási programban.

Új lakáshoz juthat- Érdemes tovább olvasni, mert ezzel kapcsolatban lesz egy hatalmas problémám, ami borít mindent.

"Ha a konyhanyelvi megfogalmazást egy fokkal szakmaiabbra szeretnénk cserélni, akkor ezt úgy is mondhatnánk, hogy lényegét tekintve minden lakásvásárló tag kamatmentes hitelt kap a közösségtől."

Inkább ne fordítsuk szakmaibbra a konyhanyelvet! PLEASE! Tisztázzuk a kamatmentes hitel fogalmát. Kamatmentes hitel az, amikor egy pénzintézettől (mert ugye nem megyünk uzsoráshoz) előre megkapjuk a szükséges összeget, amire majd nem kell kamatot fizetnem. Régebben a trükk a rejtett kezelési költségekben volt, ma már jellemzően a kamatmentes hitelnél nem kérnek semmilyen ügyintézői díjat sem. 

Kamatmentes hitel alapvetően rövidtávú áruhiteleknél létezik, mivel akár éves távlatban az infláció miatt ráfizetés lenne a pénzintézetnek a hitel. Pláne tízmilliós tételben 10-15 éves távlatban. A NOK nem ad hitelt! A közösség pénze semmilyen szinten nem felel meg a hitel törvényi fogalmának, és ez nagyon fontos. 

A költő azt akarta elmagyarázni, hogy a NOK közösség tagjai közösen összegyűjtenek x vagyont, amit aztán sorsolás (és enyhe manipuláció- az kapja a pénzt, aki többet fizet be) útján kiosztanak sorrendben a tagoknak. Egyrészt ez a "kamatmentesség" nem létezik, másrészt nagyon komoly kezelési költséget vonnak le, ami nagyjából felemészti a kapott állami támogatást is (erről miért nem beszélnek?). Szóval kamatot ugyan nem kell fizetni, de nagyon komoly kezelési költséget, szervezési díjat igen. 

Emlékeztetnék mindenkit, hogy az sem mindegy, hogy a közösség 3 év múlva vesz neked lakást (kisorsoltak, avagy te fizetted be a legtöbbet pluszba) vagy majd a 15. évben kapsz valamit. Szerinted milyen nyereséged lesz, ha te csak az utolsó két évben kapsz lakást?

"Ennek kapcsán a következőket érdemes tudni: a befizetéseink mellé 30%-os állami támogatást vehetünk igénybe, aminek a felső plafonja évi 300 ezer forint, amit nagyságrendileg havi 84 000 forint befizetésével tudunk maximalizálni"

A számok valóban ezek. 

kepernyofoto_2017-08-08_9_36_29.png

forrás: https://www.cnok.hu/kalkulator.html

Akkor beszéljünk a valódi számokról, amiket megpróbál a kalkulátor elrejteni! A táblázatból láthatod, hogy

  • a szervezési díj havi 10.000 forint
  • biztosítás díja havi 2.000 forint
  • az állami támogatást (30%) nem a teljes befizetésre kapod, hanem a befizetés- szervezési díj+biztosítás, azaz 95.333/hó befizetés esetén havi 83.333 forintra jár az állami támogatás
  • 10 éves futamidőnél a táblázatban láthatod, hogy a teljes levont költség 1 440 000 forint!!!!
  • a bruttó állami támogatás 3 000 000 forint
  • a nettó állami támogatás 3 000 000- 1 440 000= 1 560 000 forint, ami 15,6%-nak felel meg

LTP-ben több az állami támogatás: 

Kötsz 4 darab 10 éves 20 ezres és 1 db 15ezres LTP szerződést, amit kedvezményesen 20.000 forint illetve 15.000 forint/ szerződés nyitási díjjal tudsz megtenni + 150 forint a havi számlavezetési díj

Ebből 10 év múlva lesz nagyságrendileg (direkt nem a legjobb LTP-vel számolva, hanem egy átlagossal) 14 893 409 forintunk!

 

Költségek: 4x20.000+ 15.000= 95.000 forint egyszeri díj + 150x5x120= 90 000 (10 év alatt)

 

Állami támogatás: 3 420 000 forint, ami nettó 3 235 000 forintnak felel meg. Ez több, mint a duplája annak, amit a NOK ígér...

Miért számoltam 95.000 forint havi befizetéssel? Mert a NOK esetében is ennyit fizetsz be, és téged csak ez érdekel. "Mennyit fizetek be, mennyit kapok vissza?".

"akkor 10 millió forintot gyűjtünk össze, amiből az állami támogatással együtt 13 millió forintos lakásra telik (plusz önerővel vagy hitelfelvétellel ez növelhető)."

Itt a lényeg! Neked nem lesz lakásod! Már ma sem kapsz 13M forintért lakást a legtöbb városban. Az ördög a részletekben rejlik. A NOK esetében kizárólag új építésű lakásra lehet pályázni (míg LTP-nél a használt lakás is opció lehet). Ahol te szeretnéd, ott mennyibe kerül az új építésű lakás? 

Ráadásul 4-6-8-10 év múlva (függően attól, hogy mikor sorsolnak ki téged) szerinted mennyibe fognak kerülni ezek a lakások? Mi történik szerinted akkor, ha kisorsoltak, de nincsen a zsebedben a szükséges plusz pénz+ nem vagy hitelképes (mondjuk mert BAR listás vagy, esetleg a jövedelmed nem bírja el). Ne feledd, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy az új lakás miatt fel kellene venned plusz 20 millió forint hitelt (és annak a törlesztése????) vagy pedig van lehetőséged használt lakással megalkudni...

"Másképpen mondva a NOK egyik legnagyobb előnye az, hogy a futamidő során mindvégig egyenlő, időarányos befizetésekből meg tudjuk oldani a lakásvásárlást külön önerő és hitelfelvétel nélkül is!"

Van ilyen érv is a cikkben és a NOK marketingben, ami máris üti az előző pontot. Most akkor nem kell hitelt felvenni vagy nem kell plusz önerő? Hol? Melyik világban van ez? Nem tudom mit szednek, de nekem is kell abból az anyagból...

"Bár a terméket nem védik a szokásos biztosítási megoldások (OBA vagy Beva), de hatalmas előnye, hogy nem csak a NOK rendszere áll az MNB felügyelete alatt, de minden elinduló „öntámogató” csoport  is."

Sikerült elbagatelizálni az egyik legfontosabb lényeget. Lefordítom és szótagolom neked! Ha beszart a rendszer, összeomlott, mert túl sok a nem fizető, simlis tag a cosportodban, akkor a pénzed kuka. Senki nem fog téged kárpótolni. Hiába áll az MNB felügyelete alatt, ők nem fognak kártéríteni...

Tudod ki állt az MNB felügyelete alatt még? Buda-Cash, Hungária....

Zusammen:

Amíg nem találod meg a kakit a sztoriban, addig eszedbe ne jusson beszállni. Ha megvan a fekete leves és még midnig szimpatikus, akkor hajrá... Mivel azonban az LTP minden megközelítésből jobb opciót jelent, ezért vélhetően azok kerülnek bele ebbe a rendszerbe, akik minden másból kiestek. Remélem nincsen előkészületben a NOK károsultak csoportja...

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. augusztus.08. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr7112727342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skylaner88 2017.08.08. 14:45:47

Nézzünk meg egy reálisabb esetet, pl. 26 millió Ft-al.

Itt 10 év alatt befizetünk költségekre 120 x (20 000 + 5200) = 3 024 000 Ft-ot.
Tehát a teljes állami támogatást elviszi a szervező cég, a haveroknak szépen áttoltuk az adófizetők pénzét.
Mi meg befizettünk összesen 29 023 920 Ft-t, ami után kerek 29 millió Ft-ot kapunk majd.

Hát nem ez az évszázad üzlete?
Mindenki kösse amíg még lehet!

Peetee 2017.08.08. 16:00:17

Fideszbirkáknak való, akik akkor is bégetnek majd okosan, ha megkapják az értesítő levelet, hogy "sajnos az 56. sorsoláson sem önök nyertek, a pénz elfogyott, a közösség így bezár, köszönjük befizetését." Befelé tolod a pénzt, és semmi, de semmi garancia nincs rá, hogy a végén, legalább a befizetett összeget visszakapod...komoly esély van rá, hogy tiszta 100%-os bukó lesz a "kisembernek". Hajrá! :)

Mr. Rocketfinger 2017.08.08. 16:09:12

köszi a számolást, érdekes volt.
igazándiból amikor kijött az első hír, az így kezdődött: "Rogá..." na innentől kabaré az egész. ezzel az erővel gyújtósnak is használhatja az ember a pénzét.
süti beállítások módosítása