Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Stephen R. Covey 90/10-es elve tényleg megváltoztatja az életünket?

2017. augusztus 07. - Szarvas Norbert

megvaltozik_az_eleted_1.jpg

Stephen R. Covey azt mondja, hogy az életünk 10%-ára nincsen ráhatásunk, nem tudjuk azt befolyásolni. Viszont az életünk fennmaradó 90%-a tulajdonképpen ezekre a váratlan helyzetekre adott reakcióink összességéből áll. Tehát minden azon múlik, hogyan reagálunk.

Hogyan működik?

 

Számtalan példát tudnánk ennek a folyamatnak a vizsgálására felhozni. Nézzünk egy egyszerűbbet. Rosszul teregetsz ki, ami nem tetszik a párodnak. Emiatt leáll veled vitatkozni, szó szót követ és tesztek csúnya kijelentéseket. Ezután idegesen, kapkodva készülődsz el, elkésel a munkából, ott rossz a hangulatod és az egész napod ment a levesbe.

Mi történt volna, ha a párod ahelyett, hogy elindít egy fél órás vitacunamit, egyszerűen odamegy hozzád, ad egy puszit és megmutatja, hogyan kellene megcsinálni? Egyrészt nem vitatkoztatok volna fél órát, nem haragudnátok egymásra, nem kapkodtál volna, nem késtél volna el és talán még jó hangulatban telt volna az egész napod.

ok-okozat_isten_kauzalitas_spiritualis_2014-hatartalan_vilag.jpg

Ok-okozati összefüggés van a reakcióid és az életed között. Elcsépelt mondat, de minden rajtad múlik, minden attól függ, hogy te hogyan reagálsz. 

Sosem értettem apukám reakcióját

 

Ahogyan ezeket a sorokat írom, ötlik fel egy emlékkép apukámról, amint sietünk valahova és előttünk a körforgalomban 10 km/órával csoszog az emer, mert nézelődnek a párjával. Fater először türelmes, de aztán rájuk dudál, majd hangos szitkozódásban tőr. Ez az idegállapot még fél óra elteltével is benne volt, miközben a probléma forrása, a csoszogó-nézelődő ember már rég elfeledkezett rólunk és nyugodtan élte tovább életét.

A legveszélyesebb dolog, ha mások hülyeségét magunkra vesszük, mások miatt idegeskedünk és mások miatt megváltoztatjuk aznapi terveinket.

Nem akarok álszent lenni. A mai napig előfordul velem is, hogy felkapom a vizet, aztán még órák múlva is feszülten puffogok magamban (jobbik esetben), vagy éppen a környezetemen töltöm ki akaratlanul a felgyülemlet feszültséget. Azt elismerem (és próbálok tudatos lenni ezen a területen), hogy van, amikor egyszerűen nem éri meg egy pár perces hülyeség miatt órákig puffogni annak tudatában, hogy semmi nem változik meg.

Faternak is mondta az eset után, hogy gratulálok, mert egy két perces kellemetlenségből kreált egy több órás idegi szenvedést és feszültséget. Megérte? Nem hiszem...

Valóban működhet?

 

 Nagyon nehéz ezt megállapítani, mivel az élet nem elméleti alapokon nyugszik. Lehet, hogy most egyet értesz ezekkel a sorokkal, de amikor legközelebb fáradtan csoszogsz haza a munkából és a feleséged elfelejtett megfőzni, akkor teljesen máshogy reagálsz. 

Az biztos, hogy érdemes mérlegelni, érdemes nagyvonalúnak lenni bizonyos helyzetekben. El kell fogadni, hogy a legtöbb esetben egyszerűen (a nagyobb képet nézve) jobban járunk, ha nem reagálunk rosszul 1-1 nehéz helyzetre. Minden a rugalmasságon múlik szerintem. 

Tényleg minden attól függ, hogyan tudsz alkalmazkodni a kialakult helyzetekre. 

A párod nem vár meleg étellel otthon? - Remek lehetőség, hogy elmenjetek egy romantikus vacsorára

Megint összeomlott a UPC? -  Itt az idő, hogy a Barátok Közt helyett elővedd a szekrényen porosodó könyvet, amit már régóta el akarsz olvasni

Neked kell döntened: lehetőség vagy tehetetlenség?

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. augusztus.07. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr1212725386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnsnames.ora 2017.08.08. 08:26:42

Nagyon jó téma, ám sokkal bővebb, precizebb kifejtést igényel. Csak ami így hirtelenjében eszembejut:
(1) Megfigyelhető spirál/láncreakció jelenség egy akció-reakció sorozat-eseménynél. Pozitív előjelű is, negatív is.
(2) Annyira laza tud lenni az ember, hogy pillanatiok alatt túlteszi magát a kellemetlenségen, oda sem figyelve egy-egy fontossá váló részletre: pedig adott esetben lehet üzenet/tanulság. Felületesség kísértése.
(3) Na és a végén a "Titok" nevezetű misztikum. Emberek tömegei hisznek abban, hogy pozitív gondolkodással csökkenthető akár a 10%. is.

incognito ergo sum 2017.08.08. 08:41:08

Rendben van a poszt. Köszönöm. Családom nevében is :-)

incognito ergo sum 2017.08.08. 08:43:17

@tnsnames.ora:

Na az gáz, amikor a 10%-ot akarják csökkenteni ahelyett, hogy a 90-et uralnák :-)

A Jóisten mentsen meg a tökéletes emberektől.

tompus 2017.08.08. 08:44:02

Igen, nagyon hiányzik ez sokakból. És ebből következik az, hogy másokat hibáztatnak a saját hülyeségükért.
Amúgy meg milyen szexista vagy, nem tudod, hogy már csak a genderizmus a menő? Feleség főzi a vacsorát?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.08. 08:50:11

Kamaszkorom Kubában telt, ott ezt a stílust elsajátítottam.

Az átlag kubai az átlag magyar életszínvonalának kb. az ötödén él, mégis szinte ismeretlen a depresszió, az elégedetlenség, a boldogtalanság.

incognito ergo sum 2017.08.08. 09:40:39

@tompus:

Az egész cikket érdemes elolvasni egyszer, amikor nincs interneted (én az ebook olvasomra töltöm le az ilyeneket a pocket reader applikációval), de ez az ábra gyomorszorító:

konfliktuskutato.hu/images/stories/cikk_kepek/ITDP4-CSGY-PG-elnemmulofeudalizmus_html_1terkep.jpg

"CSELEKVŐ POLGÁROK ARÁNYA EURÓPÁBAN"

Ezen a diagramon pedig részletesebb bontásban látható a passzív/szenvedő/hibáztató, a cselekvő illetve a lázadó attitűd aránya (vagyis hogyan reagálnak a felnőttek a kihívást jelentő élethelyzetekre). Magyarország: 70% passzív-szenvedő-hibáztató.

konfliktuskutato.hu/images/stories/cikk_kepek/ITDP4-CSGY-PG-elnemmulofeudalizmus_html_5abra.gif

tnsnames.ora 2017.08.08. 09:53:40

@incognito ergo sum: Wazze, ez qrva jó anyag, nagyon köszönöm. Látom nem úszom meg, hogy blogposztot írjak :)

incognito ergo sum 2017.08.08. 10:22:47

@tnsnames.ora:

A passzív/szenvedők egy része (a priori becslés: fele) a "tanult tehetetlenségtől" lett passzív, vagyis elég sokszor próbálkozott a cselekvéssel, de az ismétlődő kudarcok nyomán depresszió-szerű állapotba süllyedt. Innen még fel lehet ébredni :-) csak nehéz.

A másik fele, aki a passzív-szenvedő melllett még hibáztató is: ez gyakorlatilag egy elveszett generáció. Ők gyerekkoruktól, az otthoni nevelésben és az iskolarendszerben kapták meg az életre szóló leckét: hibázni tilos. És a hibázást csak úgy lehet elkerülni, ha nem cselekszel és nem döntesz. Ha pedig mégis rákényszerülsz, hogy döntést hozz, a stresszt azzal tudod csökkenteni, ha előre levéded magad és az esetleges sikertelenségért másokat okolsz. Mindeközben mások döntéseit árgus szemekkel nézed, és ahogy életed első húsz évében téged kritizáltak szüleid és tanáraid (merő jószándékból), most te fogsz mindenkit kritizálni (merő jószándékból), ha nem tökéletes. Feleséget, gyereket, kollégát, az előtted szüttyögő autóst, a polgármestert. Mindenkit.

Pedig cselekedni jó :-)

hvg.hu/itthon/20170806_A_Kutyapart_nem_er_ra_levaltani_Orbant__video

www.hosoktere.org/

Haveravera 2017.08.08. 10:29:26

Az a baj, hogy nálam a 90% 90%-a kifejezettem az állam hivatalaival, hivatalnokaival és egyéb csicskáival, meg a buta, trehány emberektől függő munkámmal kapcsolatos bosszúság. Engem valójában nem érdekelnek olyan dolgok, hogy ki mennyivel csoszog a forgalomban, vagy hogy csúnyán teregetett-e ki a párom (örülök, hogy egyáltalán megcsinálta helyettem).
A magyar közigazgatásban tapasztalatom szerint egyszerűen nem létezik még kivételként sem olyan ügy, amit nem csesznek el a derék hivatalnokok. Kétségtelen, hogy nincsenek könnyű helyzetben, mert ők maguk sem tudják, hogy mi az istent akarhatott a jogalkotó, de a belső útmutatóban ez van, így szokták csinálni. S fel sem merül bennük, hogy az elcseszett ügyet ne további harminc napon belül rakják helyre. A parkolóőrrel sem szeretek másfél órát vitatkozni arról, hogy megbírságolhat-e a megállás után azonnal, járó motorral, az autóban ülve. A körzeti orvosnál a bejelentett időpont után másfél órával már kezdek ideges lenni, hogy behegesztették-e a rendelő ajtaját, amire ki van írva, hogy kopogással ne zavarjam a rendelést. Egy érdekképviseleti szerv kacskaringós, zegzugos, többlépcsőházas épületébe voltam hivatalos 11 órára a titkárságra. 24 ajtót számoltam meg, egyiken sem volt se ajtószám, se kiírás, hogy ki-mi van az ajtó mögött, de mindegyikre ki volt írva kis réztáblára, hogy tilos a dohányzás. Bő fél órát keringtem, mire megtaláltam a titkárságot, szerencsére nem késtem el, mert a megbeszélt időpont után másfél órával érkezett meg az emberem. Az ügyfelek S O H A nem érkeznek időben az előre egyeztetett megbeszélésre, ha egyáltalán nem jönnek el, azt nem közlik. Ebben az országban soha, senki nem fizet időben. Az állam és szervei pedig kifejezetten sportot űznek abból, hogy tartoznak. Az iparosok soha nem készítik el időre, amit vállaltak, mert az alvállalkozóik sem tartják feléjük a határidőket. Szarnak, kárnak nincs gazdája, ha a kiásott munkagödör miatt áll bokáig a víz a pincémben, mindenki a vállát vonogatja. Így telnek a mindennapok Magyarisztánban, egy küzdelem minden nap az állammal és a hivatalnokaival, meg a trehány emberekkel.
Ki a fene ér rá azzal foglalkozni, hogyan teregetett ki a párja?

tnsnames.ora 2017.08.08. 10:39:45

@incognito ergo sum: Jóóóóóóó, főleg a Fidesz bukásának becslésével :DDDD. Pedig az érvelő indoklás az nagyon ottvan a szeren.

incognito ergo sum 2017.08.08. 10:45:34

@Haveravera:

"Ki a fene ér rá azzal foglalkozni, hogyan teregetett ki a párja?"

Akkor neked boldog a párod :-)

Kivéve, ha a fentiek miatti dohogással töltöd az estéidet.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2017.08.08. 11:51:05

@Haveravera: Jó hozzáállás. Azokon a dolgokon érdemes néha izgulni, aminek van tétje. De még azon sem mindig.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2017.08.08. 11:52:26

@incognito ergo sum: Csak az a nem jó, ha mindig bajod van belőle.

incognito ergo sum 2017.08.08. 13:41:51

@ColT:

Akkor érdemes önvizsgálatot tartani :-)

Mész az úton és fal állja az utadat.

Passzív-szenvedő-hibáztató: leülök a fal tövébe és ajvékolok, hogy miért nem tudok továbbmenni, vagy kiabálok, hogy valaki vigye már arrébb a falat, vagy azt keresem, ki a felelős azért, hogy itt van ez a fal.

Aktív-cselekvő: megnézem mi az ábra, van-e ajtó, meg lehet-e kerülni, esetleg megmászni, mi van ha mégsem tudok továbbmenni stb.

Lázadó: nekimegyek a falnak fejjel, aztán megint aztán megint, majd írok egy blogkommentet, hogy "Csak az a nem jó, ha mindig bajod van belőle."

2017.08.08. 15:48:22

@maxval bircaman szeredőci mélyelemző: Nem is értem mit keresel itt. Mazochista-e vagy?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.08. 16:08:48

@pityókabor sommelier:

Már késő. Bár sokat gondolkodtam, nem kellett-e volna ott maradni.

Untermensch4 2017.08.09. 07:30:33

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Elnézést hogy offtopic de a "szeredőci" nagyon üt. :)
süti beállítások módosítása