Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

[Felmérés] Ma már nem ciki vállalkozónak lenni?

2017. július 31. - Szarvas Norbert

nem_ciki_vallalkozni.jpg

A Minner elkészített saját olvasói körben és nem olvasói körben (ügyelve a nagyjából 50-50%-ra) egy felmérést (1100 kitöltés, 16-30 év közöttiek) a vállalkozói léttel kapcsolatba, ami számos ponton előremutató, inspiráló eredményt mutatott meg  számunkra is! Azt hittem, hogy ma is tartja magát a mondás, miszerint vállalkozni csak csalással lehet... Úgy néz ki, hogy ez kezd megváltozni!

Mi változott?

 

Azt gondolom, hogy a valódi mentalitásbeli változást (végre eltűnt a negatív megítélése a vállalkozóknak. A válaszadók 95% pozitív véleményt írt.) az okozza, hogy mostanra érkezett meg az első "kapitalista" generáció (Y2, Y3), amelyik már beleszületett a "szabad vállalkozni" világba. 

A társadalomnak bő negyed évszázadra volt szüksége ahhoz, hogy a vállalkozóban ne a csalót, az adócsalót vagy az etikátlant lássák. Meg kellett tanulni helyén kezelni ezt a létállapotot, amihez különböző pozitív jelzőket kell(ene) társítani.

Ugyanakkor máris szembesülünk a vállalkozói lét új kihívásaira, mint például tőkeellátottság, online vagy offline platform, jogi szabályozás vagy éppen országon belül vagy kívül? Talán úgy fogalmazhatnánk meg, hol tart a hazai vállalkozói kultúra:

Oké, vállalkozzunk, de hogyan?

 

minner_infografika0714-page-001.jpg

 

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

Ez a cikk 2017. július 31. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr10012704227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peetee 2017.07.31. 16:27:23

Én inkább úgy látom hogy kényszerűségből elfogadott lett, hogy vannak akik a tűzhöz közel kerülve lehetőséget látnak a vállalkozósdiban, és belevágnak, mert hát "XY bent ül a bársonyszékben, tutttti a biznisz apukám". Y-generáció...persze. A nagyemberek kölkei, akik szép csendben vállalkozósdiznak, bukni nem fognak, mert papa/mama a felsővezetői pozícióból megoldja a sarkalatos gondokat, 10-15% tiszta nyereségből meg elkaristol a kölök valahogy. Elfogadott lett, hogy ez a kis magyar valóság, és már nem reklamál az 55ös pali bácsi, amikor egy 22éves macskajancsi a tulajdonos-főnök és 3hónappal a nyitás után kicserél a hülyegyerek-hondacivicet egy kabrió 3as BMW-re.

VT Man 2017.08.01. 14:03:29

@Peetee:
"és már nem reklamál az 55ös pali bácsi, amikor egy 22éves macskajancsi a tulajdonos-főnök és 3hónappal a nyitás után kicserél a hülyegyerek-hondacivicet egy kabrió 3as BMW-re."

Persze, hogy nem reklamal, mert mar kulfoldon dolgozik.

A fonok meg, ha nem becsuli meg a dolgozot, beallhat a konyhara mosogatni.

Duplaxiii 2017.08.01. 14:06:21

Ti szoktatok kimenni az utcára is? Az emberek közé?
Vagy csak az iroda, a monitor és az internet?
Miért lenne ciki vállalkozónak lenni?
Utoljára a kádári világban volt irigy társadalmi átlag a kisiparosokkal szemben.
Már tégóta alap a vállalkozás, hiszen az különbözteti meg a passzív lényeket az aktívaktól.
Ti egyszerűen y-generációztok, pedig a vállakozások döntő része nem az övék.
A y generációnál jellemzően a seft és a kereskedelem dominál, az ifjú titánok kávézókat nyitnak, webáruházakat működtetnek. Ezek is vállalkozók, de ez ebből általánosítani?
És egyerűen elfelejteni, hogy ma sem egy életkor felett, sem pályakezdőként nincs munkahely?
Hogy ezméletlen sok a fogyasztó-munkerő, akik nem termelnek?
A vállalkozás a 90-es évek közepében már kötelező lett a társadalom széles részének, ők voltak a kényszervállalkozók. Ma már nemhogy nem ciki, hanem aki életben akar maradni, nem akar punnyadni és nem akar kivándorolni, az csak vállalkozóként tud élni, jövőt építeni.

2017.08.01. 15:20:20

@Peetee: ezt a sok bölcsességet honnan? :) Nem csak a mészáros-mészáros féle vállalkozó létezik, ráadásul miért kéne alkalmazottnak lenni bagóért, ha vállalkozóként rendesen kereshet az ember (és most nem arra gondolok, hogy felveszem pistikét nettó 80-ért, mint vállalkozó, és lefölözöm a hasznot). Szerintem egyszerűen irigy vagy. Amelyik meg a fiacskáját tolja befele, de a fiacskája balfasz, az a cég gyorsan megy a süllyesztőbe (kivéve államilag tolt párttitkár).
süti beállítások módosítása