Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Miért gyűlölködnek a magyarok?

2017. július 27. - Szarvas Norbert

miert_gyulolkodnek_a_magyarok.jpg

Nem arról szól a történet, hogy szégyen, ha pénzed van. A probléma az, hogy ebben a pocsolyában az őshonos magyarok bármilyen alapon képesek gyűlölködni.

Gyűlölik azt, akinek van pénze és költi esztelenül. Őt azért, mert egy burzsuj szemétláda, aki a szegények képébe tolja a pénzét.

Gyűlölik azt, akinek van pénze és mégsem költ szinte semire. Őt azért gyűlölik, mert egy zsugori f@sz.

Gyűlölik azt, akinek van pénze és stílusosan költ. Őt azért gyűlölik, mert a pénzével feltűnösködik. Mit mutogatja magát ez a bohóc?

Gyűlölik azt, akinek van pénze és úgy költekezik, ahogy mások. Őt azért gyűlölik, mert miért viselkedik úgy, mint az átlagos emberek?

Gyűlölik, akinek nincsen pénze. Őt azért gyűlölik, mert biztosan meg is érdemli, hiszen egy lusta disznó.

Nem újdonság szerintem, hogy minden létező nemzetközi kimutatásban a magyarok az egyik legpesszimistább, legnegatívabb nemzet. Persze értem én, hogy te pont nem vagy ilyen, de valamiért mindenki azt gondolja magáról, hogy pozitív életszemlélettel él. Egy ország, ahol mindenki megvan győződve arról, hogy pozitívan él és egy világ, amelyik megvan győződve ugyanennek az országnak a negatív lakosságáról! Hogy van ez?

Interjúk alapján egyes afrikai országokban boldogabbak az emberek, mint a magyarok. Pedig előbbiek éheznek...

A negatívum lehet pozitív is?

Valószínűleg az anyagtejjel szívjuk magunkba a negatívumhoz való hozzáállásunkat. De legvégső esetben az iskola végére meggyőznek minket arról, hogy van a jó és a rossz. Van a fekete és van a fehér. Lehetsz jó vagy lehetsz rossz. Mindig két irányt mutatnak, míg elképzelhetetlen egy harmadik irány, vagy negyedik, vagy tizedik. A magyarok gyerekkoruktól kezdve törekednek a helyes irányra", miközben azt sem tudják, hogy az tulajdonképpen mi lenne.

Gondolj bele!  Már többször elmeséltem egyik sztorimat nektek, amiben volt Peti. Peti kódneve az általános iskolában a "ketteske volt". Ha fejreállt is mindig kettest kapott. Ebben a rendszerben ő egy negatív példa, egy bukott gyerek volt. Senki nem akart Peti lenne pontosan emiatt. Iskolából kikerülve legnagyobb meglepetésre kiderült, hogy Petit az ételek iránti szeretet mozgatja. Ételszobrász lett, mégpedig saját kategóriájában világbajnok. Felnőttként sokan szeretnének "Peti" lenni. Akkor most Peti életét hogyan értékeljük? Követendő példa vagy elkerülendő eset?

Úgy látom, hogy a magyarok mániákusan menekülnek a negatívtól, a hibáktól. Annyira félnek hibázni, hogy folyamatosan letagadják, nem ismerik el. Mivel nem vesznek "hivatalosan" tudomást róla, ezért nem is tudnak ellene tenni. Hányszor volt már az életedben olyan eset, amikor valami történt egy cuccoddal, amit kölcsönadtál, és a másik egyszerűen letagadta? Sőt! Egyenesen megsértődött, hogy azt feltételezed, nála ment tönkre!

Még a feltételezés is sértő! Hiszen Én én vagyok. Kizárt dolog, hogy a kezembe menne valami tönkre! Ha én eszek, akkor még a morzsa sem esik a földre!

Mit tettél le az asztalra?

Nem elég, hogy negatívak vagyunk, de még másokat is képesek vagyunk belefojtani saját poklunkba! "Ki vagy te? Különben is mit tettél le eddig az asztalra?"- Ismerős mondatok? Mert ugye létezik egy asztal valahol, valamikor térben és időben, amin számot kellene adnunk arról, amire képesek vagyunk. Persze ehhez az asztalhoz kizárólag a jelen nem levő harmadik felek férnek hozzá.

Van egy kognitív disszonancia az egészben. Miközben a magyarok már kiskoruktól kezdve kiindulópontként saját tökéletességüket bizonygatják (ismerős eset? Középiskolában a Te osztályod volt a legjobb, a Te osztályfőnököd volt a legjobb, a Te iskolád a legjobb, a Te oktatásod a leghatékonyabb...stb), addig el sem bírjuk képzelni, hogy a saját környezetünkben valaki világszínvonalon, de akár országos szinten teljesítsen. Érdekes, nem? A legjobbjak vagyunk, de ez csak addig működik így, amíg a csoport működik. A csoportunk a legjobb. De az egyén az nem lehet kiemelkedő. Az egyén az maradjon meg nálunk rosszabbnak.

Egy érdekes kísérlet gyerekekkel a sikerről és önbizalomról: gyerekprogram

Az erkölcsi győzelem morális zsákutcájában élve

Soha nincsen igazi felelőse semminek. Valahol elveszett a felelősségvállalási hajlandóság és létállapot. A magyarok az erkölcsi győzelemet helyezik mindenek fölé. Az erkölcsi győzelem pedig totálisan eltorzult. Ha jobban belegondolunk, akkor az erkölcsi győztes nem az lesz, aki sikereket ért el, aki meggazdagodott, aki kiállt és vállalta a felelősségét.

Az erkölcsi győztes mindig csak az lehet, aki a "nép gyereke", aki szükségszerűen szenved, nyomorog és erősíti az üldöztetést, a közösségi áldozattudatot. Tehát az erkölcsi győztes az, aki táplálja a felgyülemlet népgyűlöletet és szenvedést. Lehet erkölcsi győztes Pali bácsi, aki 40 évig minden nap 10-12 órákat dolgozott és ennek eredményeképpen ma már a legújabb BMW-vel járkál? Dehogy lehet! Ő egy köcsög, beképzelt gazdag nyugdíjas!

Lehet erkölcsi győztes Mari néni, aki ledolgozott ugyanúgy 10-12 órákat 40 éven keresztül és ma már gyógyszerre is alig futja? Szegény Mari néni! Becsületesen dolgozta végig az életét, és nem ezt érdemli!

Közben senki nem firtatja az adott létállapot mögötti tartalmat, mint például lehetséges e, hogy Pali bácsi becsületes volt, mindig bejelentette magát, mindig rendesen adózott maga után, míg lehetséges e , hogy Mari néni 40 éven keresztül jól élt, mert vállalkozóként soha nem fizetett adót, nem jelentette be magát és az eredményét most issza meg? 

Ne értsd félre! Itt most nem sablonokat gyártok, csak két létező elképzeléssel mutatom be, hogy mit jelent Magyarországon az erkölcsi győzelem! De akár hozhatnánk mai középkorúakat, ahol megannyiszor elhangzik a "de legalább én becsületesen dolgozom" című örökzöld, ha meg kell magyarázni a másik gazdagságát. Mert a magyar erkölcsbe nem fér bele a becsületes és keményen dolgozó vállalkozó képe. Mert keményen dolgozni mintha csak éhbérért lehetne. 

Azért nincsen kiút ebből, mert a kemény munka nem nyeri el méltó jutalmát

Ha szivünkre tesszük a kezünket, akkor ritkán jut eszünkbe pozitív gondolat, amikor meglátunk egy embert a 25 milliós autójából kiszállni. Vagy ritkán önti el melegség a szívünket, amikor egy hülye blogger 700.000-ért akar számítógépet vásárolni. "Kapja be a köcsög".

Az a legnagyobb baj, hogy nincsen a fiatalok számára perspektívája a kemény munkának. A legjobb esetben is mi történik? Keményen és kiemelkedően teljesít valamiben, aminek aztán meglesz az eredménye. És mi történik ezután? A barátok, emberek elfordulnak tőle, mindenki ki akarja használni, titkolni kell a sikerét és a végén még bocsánatot is kell kérni, mert többet ért el, mint mások. Ez így nem túl szép perspektíva.

Tudom, hogy már keresed a komment ablakot, hogy felrakd az "emútnyóccévv", a "fityesznation", a "privatizáció", a "mindennek van alapja" című lemezeket. De lesz@rom. Ha van eszed, akkor te is ugyanezt teszed. Van értelme sajnáltatni magunkat és elmondani tízmilliomodik alkalommal, hogy mi volt a múltban? Tudsz rajta változtatni?

Csak az számít, ami most van és ami holnap lesz! Erre van ráhatásunk!

Számomra a végső következtetés, hogy a magyaroknak csak abban az esetben lesz esélye pozitív nemzetté vállnia, ha megtanulják feltétel nélkül elismerni a másikat és örülni a másik sikerének.

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

Ez a cikk 2017. július 26. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr2812682517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.27. 10:18:31

Egyszerűen a magyar emberek zöme még érzi mi a jó. Ez hatalmas pozitívum. Sőt, a mai fiatalok zöme sincs megfertőzve a liberális erkölcstelenség által.

Tudja a magyar ember, hogy a nagy vagyon mögött szinte sose sincs jó, szinte mindig lopás áll mögötte. Tudja, hogy minden vállalkozó gaz ember, nyilván leszámítva a kényszer- és kisvállalkozót, akik de facto munkások.

Mióta érték anyagilag sikeresnek lenni bűnözés árán?

A magyar emberek szerencséje, hogy a magyar történelem úgy alakult, hogy a kezdődő magyar kapitalizmusban 200 éve szinte csupa idegen volt a főszereplő (jellemzően németek és zsid ók), így nem tudott kialakulni az, hogy a lopás jó lenne. Igen, ez szült egyfajta idegenellenességet, ami nem pozitív dolog és zsákutca, mert a kapitalizmus nem etnikai kérdés.

A liberalizmus és annak gazdasági eszméje, a kapitalizmus egyszerűen az emberiség nagy zsákutcája, melyből éppen mostanában kezdünk kilábalni. Szerintem a magyaroknak büszkének kellene lenniük amiatt, hogy magyar emberek sose voltak a nagy tőkés gazemberek között.

Ideje visszatérni a normalitáshoz.

Éhesló 2017.07.27. 11:05:02

Miért gyűlölködnek?
A zsi d ók?
A ci gányok?
A moszlimok?

Mennyire szánalmas az a kettős mérce, ami fenti kérdések felvetésére fóbiákról, raaszizmusról ajvékol, miközben ilyen fos posztot tol a pofánkba.

Magyargyűlölő rasszista vagy poszter?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.27. 11:09:45

@Éhesló:

A cikk nem erről szól, olvasd el a cikkeket kommentelés előtt...

Éhesló 2017.07.27. 11:33:03

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: akkor te egyolyan cikket olvasol, ahol általános emberi tulajdonságokról szól a poszt és nem a magyarokról, egy olyan cím alatt, ahol a magyarok meg sincsenek említve.

Én nem ilyet olvasok.
A címe ez: Miért gyűlölködnek? a magyarok vagy alatta megismételve: Miért Gyűlölködnek a magyarok?

A tartalmában a magyar jelző 11 alkalommal fordul elő, negatív kontextusban pl.ilyetén:
"Számomra a végső következtetés, hogy a magyaroknak csak abban az esetben lesz esélye pozitív nemzetté vállnia, ha megtanulják feltétel nélkül elismerni a másikat és örülni a másik sikerének."

Milyen ajvékolás lenne ilyet olvasni:
Számomra a végső következtetés, hogy a zs i dóknak csak abban az esetben lesz esélye pozitív nemzetté válnia, ha megtanulják feltétel nélkül elismerni a másikat és örülni a másik sikerének.
De ez kizárt dolog.
Tabu.
A magyart ilyetén rasszista módon fikázni viszont kóser.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.27. 11:49:37

@Éhesló:

A cikk nem a rasszizmusról szól, hanem a kapitalista etika iránti viszonyról.

Éhesló 2017.07.27. 13:17:37

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: kár hazudoznod, mert olvasható, hogy a fos poszt nem másokról, mint a MAGYAROKRÓL szól.
Ezt kellően ki is hangsúlyozza, mintha az irigység, a negatív világkép valamiféle nemzeti sajátossága lenne a magyaroknak.
Nem az.
Ezek általános emberi jellemzők, melyeknek a magyarokra maszatolása nem kevésbé hányingerkeltő, rasszista, mintha ezt zs i dókra, c i g ányokra maszatolná.
De ilyet sosem merne.
Az nem kóser.
Magyart ilyen aljas módon fikázni a kóser.
Nem másokról. Totálisan általánosító, alaptalan, negatív és dehonesztáló megállapításokkal.

Peetee 2017.07.27. 16:02:07

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: Nem csupán pénzbeli tőkéről van szó. Ha a szomszédnak ugyanakkora földön 300kg-al több kukoricája termett, akkor utálják és rohadjon meg neki az összes a magtárban. Ha a szomszéd ugyanott dolgozik mint ember, de nem iszik meg 5sört minden este, és 5év után felújtítja a teraszt meg épít egy kisebb medencét, akkor rohadjon meg, biztos lopott vagy az apja lopott, vagy rokona lopott és megörökölte a rohadék és abból csinálta meg a tutit. Gondolkodás nélkül képes bárkit utálni a magyar...ez a legnagyobb gond Lehet utálni sokakat, de legalább következetesen tennénk.

lajafix1 2017.07.27. 17:03:09

kemény munka? Hát azzal nehéz is előbbre jutni. Talán az eredményes munkát kellene megpróbálni.

lajafix1 2017.07.27. 17:04:19

@Peetee: és ez az utálat leginkább kifogáskeresés hogy az ember miért nem máshogy csinálta a saját életét...

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.07.27. 17:05:50

Szerintem javul a helyzet.
Egyre kevesebben gondolják eredendően gonosznak a szomszédot, a gazdagot vagy szegényt.

Ez nem azt jelenti hogy halkabbak lettek az irigyek és a gecik is, hanem csak azt hogy kevesebben.

Egyre kevesebb vállalkozó engedheti meg magának, hogy átverje a vendéket, és egyre többen kapnak több pénzt a munkájukért.
Egyre élhetőbb az ország ebből a szempontból.

A politikai megosztottság más kérdés. Ott soha nem fog megszünni a gyűlöletkeltés, és ez nem is Magyarország specifikus.
Lásd Amerikában Trump vs Clinton csatát.

nikkel odeon 2017.07.27. 17:13:43

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: És a Simicska vagy az ML? De ha jól értelmezem, amit írsz, akkor spec. Viktor (és az apósa, lásd bányák) is tolvaj, amivel szerintem te alapból nagyon em értenél egyet...

zokogjatok 2017.07.27. 17:36:43

@Ballib cenzúrázók réme 25: "A politikai megosztottság más kérdés. Ott soha nem fog megszünni a gyűlöletkeltés, és ez nem is Magyarország specifikus.
Lásd Amerikában Trump vs Clinton csatát. "

Jah, ezt én is így látom.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.27. 17:40:20

@nikkel odeon:

Nyilván ők is tolvajok, csak tevékenységük kevésbé káros az ország érdekeit nézve.

Orbán apjának hátterét nem ismerem, azaz csak Simicskát is Mészáropst illetően merném ezt feltételezni nagy bizonyossággal.

Orbán apja inkább ugyanaz lehet, mint Gyurcsány: jó időben jó helyen volt a 90-es évek elején.

2017.07.27. 17:41:01

Érdekes, de én is érzek a cikkben leírtakból egyet s mást. Nem vagyok milliomos, nincs 25 milkás autóm. De a megszokott múltamhoz képest könnyebb munkám lett, több pénzem, és tudok a hobbijaimra is költeni. Igaz, sokat dolgozok, úgyhogy elég sokat pihen a horgászbot és többnyire kussban van a hifim is. És mit hallok pár napja? A hátam mögött beszélik, hogy minek dolgozok én annyit, mikor egyedülálló vagyok? Különben is, egy semitérő, mindenre alkalmatlan ember vagyok. Hogy sikerült nekem ide benyalnom magam, mit láthat bennem a főnököm? Ez több ember volt, volt és jelenlegi kollégáim. Miközben soha nem bántottam őket, a hátuk mögött sose mondtam róluk rosszat, soha nem ártottam nekik, ellenben ha segítséget kértek, és képes voltam rá, tőlem mindig kaptak. Fordítva ez nem volt igaz.Talán el se tudják képzelni, hogy van olyan munkahely, ahol nem kell segget nyalni, nem kell, sőt tilos a másikat hátbaszúrni, elég, ha a munkádat elvégzed, és cserébe kapsz anyagi és még erkölcsi megbecsülést is.
De kommentálják, hogy mennyit költök erre, mennyit arra, ők bezzeg nem adnának azért annyit, mi szükség van bárkinek olyasmire, stb.
És ha valami pont nem jön össze, akkor a kárörömben olvadoznak.
Tök véletlenül jutottak el ilyen infók hozzám, volt amit barát mesélt, volt amit saját fülemmel hallottam, mert nem tudták, hogy hallom. Sose gondoltam, hogy emberekből ilyen érzéseket váltok majd ki. Nem esik jól, de megpróbálok túllépni rajta. Mást úgyse tudok.

csakférfi 2017.07.27. 17:57:27

@kermi:
Az hogy van 1-4 kolléga aki Téged rosszindulatuan irigyel,az nem jelenti azt hogy a többi is.
Ebbe a hibába esik a poszt is.
negetívumként említi a negatív magyarokat.
Persze van pozitív is.
Mégis kedves posztoló mit gondolsz a vegatív kiritikáról.Sajnos igaz.
A magyar nagyon jól tudja hogy akinek sok pénze van az lopta vagy adóelkerülte.
Lényegtelen hogy melyik náció.

" tanulmány egyik érdekes mellékága, hogy azokat a nagyon gazdag adóelkerülők, akik részt vettek a 2006 óta bevezetett norvég amnesztiaprogramban, a rákövetkező években is magasabb adót fizettek.

Az is érdekes, hogy a kutatóknak éppen Skandináv országokból volt megfelelő minőségű összevethető adatsoruk. Egyrészt mert ezen országok szupergazdagjai viszonylag kis szereplők a világelitben, ráadásul erős a feltételezés, hogy minél egyenlőtlenebb társadalmat vizsgálunk, annál nagyobb mértékű lehet az adócsalás."

444.hu/2017/05/31/nahat-a-leggazdagabbak-sokkal-tobb-adot-csalhatnak-mint-azt-eddig-gondoltuk
Szóval "tisztelt poszt".
Azért negatív a magyar mert "hülye"?
Vagy azért mert nem?
Hogyan legyen??
:)

repuloske 2017.07.27. 18:06:00

Én nem gyűlölöm a post íróját. Egyszerűen segghülye.

$pi$ 2017.07.27. 18:27:12

"Miközben a magyarok már kiskoruktól kezdve kiindulópontként saját tökéletességüket bizonygatják"

Azok az amerikaiak!

midnight coder 2017.07.27. 18:37:53

Gyűlölködik a nyavaja.

Suksori 2017.07.27. 18:38:35

belenézek a kommentekbe.
az első maxval, az agybeteg széljobbos troll.
második éhesló az agybeteg széljobbos troll
mikor írom, az eddig utolsó kommentelő $pi$, fidesztroll

ez a baj, hogy ezek lepik el a blog.hu-t, ontják mocskaikat, és oltják le az értelmesebb kommentelők.
okádmány.

Suksori 2017.07.27. 18:39:14

@Suksori:

a ténylegesen utolsó kommentelő a széljobbos troll midnight coder volt, ennyi kiegészítést meg kellett tennem

midnight coder 2017.07.27. 18:51:37

Igazából a baloldal kedvenc toposza ez a gyűlölködés. Holott erről szó sincs. Igazából vannak egyes dolgok a világban amiket nem szeretünk, illetve nem szeretnénk ha a környezetünkben is megtörténne. Pl. nem igazán szeretjük a hajléktalanokat. De nem azért, mert valami elvont dolog miatt gyűlöljük őket mint a Capulet-ek a Montague-kat hanem mert viszonylag kevesen szeretnek egy villamoson vagy buszon utazni naponta olyan emberekkel akik már hónapok óta nem mosakodtak, viszont naponta fejest ugranak a kukákba. Ugyancsak nem szeretik az utcán hangosan üvöltöző, erőszakkal kéregető, nyilvánosan maguk alá szaró embereket. De ez nem valami elvont gyűlölet, hanem bizonyos, kellemetlen jelenségek elutasítása. Viszonylag kevesen akarják ezért kilőni a világűrbe a hajléktalanokat, viszont szerintem nem én vagyok az egyedüli, aki úgy gondolja, hogy az utcán élők számánál a nulla az ideális - a menthetőeknek valamiféle normális szállásra lenne szükségük, a menthetetleneknek pedig zárt intézetre. Ez nem gyűlölködés, csak a normális környezetre való igény. Persze ez csak egy példa. Vagy vehetnénk a másik csapatot: a migránsokat. Azokat sem azért nem akarja itt látni az ember, mert gyűlöli őket, hanem azért mert nem akarjuk, hogy az ő kultúrájuk és a miénk közötti kibékíthetetlen ellentétek különféle bűncselekményekben, terrorcselekményekben realizálódjanak. Sőt, Európába sem nagyon látjuk őket szívesen, mert ha Nyugat-Európa gallyra megy, az nekünk sem annyira jó.
Ráadásul, anno ők maguk jelentették ki, hogy Afrika az afrikaiaké. Hát akkor hajrá, oldják meg a gondjaikat a saját kontinensükön belül. Én a magam részéről a legjobbakat kívánom nekik ehhez.

midnight coder 2017.07.27. 18:54:41

@Suksori: Mondja ezt Suksori a vörösnáci troll. Na jó, egy dolgot tényleg utálok: a tömeggyilkosokat. Sztálin elvtárs, Lenin elvtárs, Hitler elvtárs, és a mai követőik.

guvat 2017.07.27. 19:05:39

Az a csoda, hogy bármennyre rossz természetük van a magyaroknak, még egy országban sem kellett komoly büntetés terhe mellett törvénybe iktatni, hogy tilos őket úúútálni!

kunzoo 2017.07.27. 19:17:39

@kermi:
Ha a ranglétrán előbbre akarsz jutni akkor érdemes másik munkahelyen tenni ezt. Ha valakit kiemelnek a kollégák közül akkor óhatatlanul romlik a kapcsolat. Korábban együtt ekéztétek a hajcsár főnököt, most te lettél az. Miért gondoltad hogy nem fognak téged egymás között ekézni előbb utóbb? Tedd a szívedre a kezed: Soha nem szidtad mások előtt a főnöködet? Ugye.

okleveles naiv 2017.07.27. 21:48:40

Jó írás és sajnos igaz írás.
A végén pedig ott a tuti: "Csak az számít, ami most van és ami holnap lesz! Erre van ráhatásunk!"

Duplaxiii 2017.07.27. 23:45:59

Ennyire nem lehet hibásan megközelíteni egy alapproblémát!
nem ezért és nem így.
1) ez magyar alaptulajdonság, régen is volt...
2) van egy még élő tapasztalat, múlt, ami még itt él velünk, a szocialista egyenlősdi, ami a tehetségteleneket felemelte és büntette a tehetségeseket. Ma a középgenerációtól felfele ez még döntően működik.
3) nem ismerjük a valódi piacgazdaságot, mert ami itt lett, az előbb a lilazakós vadkapitalizmus, az utolsó 8-10 évben meg a politikai gazemberek kapilatlizmusa, tehát még jogos is az, hogy munka tehetség nélkül gazdagság, és még megszakadással is csak nyomor.
4)
és erre aegy példa:
Öcsém kamionos, átlagember volt úgy 20 éve. lesétáltunk a balatoni kikötő egyiklben, ahol csodás hajók, a parkolóban szép autók.
Az öcsém végig átkozódott, káromkodott, hogy ennek miből, annak miből és mind biztos lopta!
Neki is nyugati kocsija volt, nem keresett rosszul. Neki nem ezért nem volt ak ezek, hanem mert neki az igénye fel sem ért idáig, így amikor szmebesült egy másik voilággal, nem a munka/érték számított neki, hanem a MINEK EZ! És akinek ez kell, az számára nem értelmezhető, tehát gazember és tolvaj.
Teszteltem: Miért azzal foglalkozol, hogy neki miért van? Miért nem azzal, hogy neked miért nincs ????
Nem értette, hallgatott, majd folytatta "akkor is a kurva anyjukat!"
Szóval ma az irigység jellemkérdés. Több"egyszerűbb" barátom volt büszke, amikor megvett valami drága cuccot (soha nem azt, ami kellett, hanem az elérhető legdrágábbat!) és amikor dicsekedet, nem tudtam mit mondani, mert engem nem is érdekelt, saját értékrendem van, az az övé, ami nem egyezett az enyémmel.
Ma is megvetem azokat, akik ha tehetik, nem individualisták, hanem konformisták. Megvetek a sok divat BMW-st, de nem a kocsijuk miatt, hanem mert alapból bunkók, nem tudják, mihez mi tartozik. Ha üzletember, akkor nem BMW, hanem Mercedes, mert ez a viéágon elfogadott. De ő azért vesz BMW-t mert azt hiszi, tartozik végre valahova.
Jellemhiányos, valójában a sok hivalkodóra nem irigykeni kell, mert emberileg nem érik el a szintet, azaz semmi köze ahhoz, hogy mennyit keres, mennyit dolgozik és én mennyit.
Ezekkel akkor sem leszek egy társaságban, ha ezer milliárdom lenne. Ugyanúgy emberként nézem le őket, akik soha nem ülnek be egy "kiskocsmába, kisfröccsöt inni"

bElannaTorres 2017.07.28. 00:21:55

"mániákusan menekülnek a negatívtól, a hibáktól. "
szerintem attól is hogy beismerjék v alamit nem tudnak. Pedig mindent nem tudhat senki. Még a saját szakmánkról sem. persze lehet ezt szégyellni de fel is lehet vállalni, igaz akkor azt is vállalni kell hogy az ember utánanéz. ami nyilván nehezebb mint átlátszóan mellébeszélni (mellesleg néhány orvos is megteszi, pedig senki nem várja hogy mindent tudjanak) Persze meglehet az előző rendszer ragasztotta rá az emberekre ezt a stílust, ezt a mindenki egyforma de az abiztos, hogy nálam nem jobb hozzáállást. Pedig de. Nagyon sokan jobbak nálunk, és irigy embernek az fáj a legjobban, mikor olyan viszi valamire akit ismer. Attól még hogy ismeri, nem kötelező ugyanolyannak lenni :D

Le Orme 2 2017.07.28. 01:59:16

1. A magyar emberek nem gyűlölködnek.
2. Csak a mélyliberálisok használják a gyűlöletkártyát az elmúlt években.
3. A posztíró milyen alapon tesz kategorikus kijelentéseket minden magyar emberre? Ráadásul mélységesen hazug, sértő kijelentéseket.

midnight coder 2017.07.28. 05:57:42

@kunzoo: Ez azért elég nagy mértékben a munkahelytől is függ. Egy olyan helyen, ahol a főnökség csak kiváltságot jelent, nyilván igen. Ahol inkább csak más jellegű - néha sokkal szarabb - munkát, ott aligha.

2017.07.28. 05:57:53

@kunzoo: "Ha valakit kiemelnek a kollégák közül akkor óhatatlanul romlik a kapcsolat"

Igen, és ennek általában az az oka, hogy a kiemelt személy azonnal elfelejti honnan jött, és amint lehetősége van rá, visszaél a hatalmával. Egyszerűen nincs kultúrája a főnökké válásnak, és nem tanítják, hogyan kell megbirkózni a helyzettel. Én sosem irigységből, vagy rosszindulatból orroltam meg az előrelépő kollégáimra, hanem mert ezzel mindig együtt jár egyfajta szándékolt felsőbbrendűségi attitűd.

$pi$ 2017.07.28. 06:46:58

@guvat: "Az a csoda, hogy bármennyre rossz természetük van a magyaroknak, még egy országban sem kellett komoly büntetés terhe mellett törvénybe iktatni, hogy tilos őket úúútálni! "

ÓÓóó, ember, ott a pont! :D

midnight coder 2017.07.28. 07:01:12

@Jankove: Nem feltétlenül szándékolt. A legtöbb esetben a főnöknek is van főnöke, és őt is rugdossák felülről. A vállalat viszont akkor működik hatékonyan, ha ez a rugdosás nem megy a munka rovására. Attól ugyanis még soha nem ment gyorsabban a meló, ha óránként kellett helyzetjelentést küldeni a főnökségnek.

FayRodisz 2017.07.28. 08:05:58

norbika bekattant. Egyre szemetebb posztokat produkál. Ha nem megy, nem kötelező az írás, ezekkel a gagyikkal csak tovább ugrasztod össze a népet. Gondolom ez a cél, a birka és a midnight féle agyhalottaknak ez a napi megnyilvánulási lehetősége, meg kell felelni nekik, ők hozzák a kattintásokat.

nick papagiorgo 2017.07.28. 09:05:56

Egyszerű kifogáskeresés ez, szerintem: lusta, primitív stb. emberek irigyek arra, hogy a másiknak jól megy, neki meg nem, és persze meg is találja az okot: lopta, stb.

Még egy gondolat, azért a mai magyar média is rendesen benne van a dologban, amikor ilyen Győzike-szerű embereket, VV szereplőket és egyéb percemberkéket sztárolgatnak, hogy lám ők nem is értenek semmihez, mégis milyen jól megy nekik. Ráadásul a média (tisztelet a kivételnek) mostanára teljesen átment bulvárba, csak egy példa, a vizesvébé megnyitóján se arról cikkeznek, hogy milyen szép volt, hanem hogy mennyibe került, és igazából a tizedéből is ki lehetett volna hozni, ki mit lopott el, ki mit rontott el a közvetítés alatt stb. Tehát a média is leginkább a negatívumokat sulykolja, mert az a "hír".

Egyébként nem mindenki és nem is mindig gyűlölködő: a sportsikereknek általában egyöntetűen örülünk, hogy csak egy aktuális dolgot mondjak :)

chepunk 2017.07.28. 09:12:17

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes:

"Tudja a magyar ember, hogy a nagy vagyon mögött szinte sose sincs jó, szinte mindig lopás áll mögötte. "

Hú most megfogalmaztad, hogy a világtörténelem legnagyobb tolvaja a katolikus egyház :-)!

fifibá55 2017.07.28. 10:08:22

Azt hiszem, felvezetésként ide kívánkozik Joe Eszterhas híres? hírhedt? mondása: "Ha meglátsz egy magyart az utcán, menj oda hozzá, és vágd pofon. Tudni fogja, miért kapta."

Az igénytelen, irigy proli attitűd széles körben tetten érhető, bár nem általánosítható. Azt gondoljuk, hogy ez minden magyarra jellemző szégyenteljes tulajdonság, pedig valószínű, hogy más népeknél is létezik, csak nem ott, nem abban a közösségben élünk, így nem tapasztaljuk.

nookedli 2017.07.28. 10:22:46

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: Nem erről szól a cikk, de ez a válasz rá! Amúgy baromság a cikk! A magyar nem gyűlölködő nép! Én nem utálok senkit! Egy-egy ember van, 100-ból, aki ilyen irigy, ami nem is csoda azután, hogy pofátlanul lopják el a mi befizetett adónkat a politikusok és milliárdos kiskirályokká válnak a szemünk előtt, pofátlanul, pökhendi módon lenézik a dolgozó embert. De az oszd meg és uralkodj politikának is, ami 300 éve ránk van erőltetve, ez az eredménye. Amúgy meg ha valaki kárt okoz neked, nem érezhetsz negatívan irányába? Ilyenek a zsizsikek, cék és a robbantgató terroristák. Ez nem előítélet, hanem utó. Fontos az óvatosság, nehogy kétszer lépjünk ugyanabba a folyóba.

nookedli 2017.07.28. 10:24:08

@fifibá55: Látod, ez az eszterhas vagy mi nem magyar fajta. Tudjuk mi, csak ide nem lehet kiírni, mert cenzúrázza. Ez is milyen már! Azt, hogy a magyar gyűlölködő, ki lehet írni, azt, hogy z.s.i.d.o. azt nem.

nookedli 2017.07.28. 10:24:58

@Le Orme 2: @wmiki: kágébéla a hibás ezért is! :)

nookedli 2017.07.28. 10:27:32

@$pi$: Inkább a z.s.i.d.o-k. Más nevelést és tanítást kapnak. Külön iskolájuk van Budapesten. Ugyanazok mint a terrorista migránsok, csak azok nyíltan robbantgatnak, amazok meg a háttérből, sunyin teszik tönkre a néplelket, az gazdanépet lelkileg, anyagilag.

Terézágyú 2017.07.28. 11:22:23

Az egészért én vagyok a hibás. Mindenkitől elnézést kérek.

NBarbieReloaded 2017.07.28. 11:31:55

@Suksori: "belenézek a kommentekbe.
az első maxval, az agybeteg széljobbos troll.
második éhesló az agybeteg széljobbos troll
mikor írom, az eddig utolsó kommentelő $pi$, fidesztroll

ez a baj, hogy ezek lepik el a blog.hu-t, ontják mocskaikat, és oltják le az értelmesebb kommentelők.
okádmány. "

Es nyilvan az ertelmesebb kommentelo te lennel, ugye? :D Mindenki mas szeljobber es/vagy fidesztroll.
Milyen erdekes, a ballib agybeteg trollok kozul egyet se irtal, holott csak ido kerdese es ok is megjelennek minden cikknel. Mind tudjuk kikrol beszelek, kapasbol tudnek irni 1 tucatot.
Ok gondolom nem zavarnak.

NBarbieReloaded 2017.07.28. 11:34:19

Hogy a cikkhez is hozzaszoljak, csak a tipikus, ezerszer latott magyarozas. Mert az bizonyos korokben meno, sot egyenesen elvart.
Altalanos emberi tulajdonsagokat allit be csak magyarok jellemzojenek. Ilyeneket rendszerint azok irnak, akik eletukben nem voltak huzamosabb ideig kulfoldon, hogy lenne osszehasonlitasi alapjuk.

Andy73 2017.07.28. 11:37:45

Mások is felvetették, hogy elég rasszista a poszter?
De ha nem az, akkor tisztázhatná, hogy kit ért "őshonos magyarok alatt"?
Vannak nem őshonosak is? Mi alapján különbözteti meg őket?

irigy emberek egyébként mindenütt vannak a világon, ez nem nemzeti vagy rasszkérdés. Az emberek egy része irigy, a több nem, és az irigyek között is vannak fokozatok.

Az irigységnek viszont mindenütt lehetnek külső okai, nem csak személyes. És ezek lehetnek kulturálisak, társadalmiak, gazdaságiak és történelmiek. Nálunk azért valóban van alapja annak, hogy a szocialista egyenlősdi után a privaticáció és egyesek hirtelen meggazdagodása nem éppen etikusan zajlott le. Magyarul az állami, közös vagyont bűntetlenül szétrabolhatták egyesek.

2017.07.28. 11:39:06

Miért állítják be bloggerek kényszeresen gyűlölködőnek a magyarokat? Ez is jó kérdés. Szerintem nem vagyunk rosszabbak, mint más nemzetek, legfeljebb a tőlünk nyugatra élők már 40-50-60 éve hozzászoktak a jóléthez és ez olyan alapot biztosít nekik, hogy nem kell felőrlődniük a napi szirszar gondokban, mi meg még messze nem tartunk ott. Afrikában meg azért boldog este a bantu csávó, mert aznap se halt meg, és lehet, hogy éjjel se fog. Hagyjuk már ezt az afrikázást, rémesen gagyi duma.

morph on deer 2017.07.28. 11:56:50

@Le Orme 2:
"3. A posztíró milyen alapon tesz kategorikus kijelentéseket minden magyar emberre? Ráadásul mélységesen hazug, sértő kijelentéseket."

Tudod hogy van ez? "Kkinek nem inge..."
Akinek meg az, az kezdhet öltözködni!
Különösen akkor, ha történetesen az a bizonyos ing élénk libafos-zöld..!

GiaMarie 2017.07.28. 12:00:02

Az én kedvencem, a szégyen csúcsa, hogy "Mer' apu-anyu alátolta!" Alám nem tolt senki semmit, mindent magamnak kapartam ki, de be kell valljam, nem tiltakoztam volna, ha fater hozzám akart volna vágni 10 millát a vállalkozásom indulásakor. Meg gondolom, másokat sem kellett volna kergetni a pénzköteggel, miközben azt sikoltozza, hogy én be akarom járni a szamárlétrát, és mekis melóval összekaparni az első milliómat.

ekat 2017.07.28. 12:08:19

A mentalitás nem magyar, hanem egy néposztály mentalitása. Miután ők vették át a hatalmat itthon (is) 40+ évre, a többi osztályt meg leginkább elzavarták / kiirtották, így itthon leginkább ez van elterjedve. És ők is szaporodnak a leginkább.
Más országokban egyszerűen csak kevesebb van belőlük.

A magyarázat meg az illetők (tudatosan még maguknak sem bevallott) alacsony önértékelésében van, ami miatt szükségük van arra, hogy mást pocskondiázva / tőlük független dolgokkal büszkélkedve / a szegénységüket erénynek képzelve / 'okosban' ügyeskedve érezzék jobbnak / nagyobbnak magukat. Nem érdemes velük foglalkozni semmilyen szinten, mert energiarablók.

morph on deer 2017.07.28. 12:21:28

@NBarbieReloaded:
"Altalanos emberi tulajdonsagokat allit be csak magyarok jellemzojenek."

Hát én nem mondanám.
Igen, máshol is van irigység, stb., de a "szomszéd tehene" effektust én máshol nem tapasztaltam. Pontosabban másnál nem, mert ilyen magyarokkal a világ másik felén is találkozni.

Ez az "önzetlenül" ótvaros karakter, akinek főleg nem az fáj, hogy neki miért nincs valamije, hamem hogy a másiknak miért van! Nem arról van szó, hogy látva a másik sikerét ez őt is motiválná, hogy neki is jobb, több, stb. legyen, hanem azon mesterkedik, hogy a másiknak se legyen jobb..!
Ez azért elég sokat elárul a gondolkodásmódról, mely szerint "mi" soha nem tehetünk arról, amit "mások" tesznrk velünk, sőt, arról is más tehet amit mi rosszul csinálunk

Arról is tudok, hogy két magyar nagyjából egyszerre került egy másik országba, ismerték is egymást, mert egyidőben jártak nyelvet tanulni, stb., ugyanott kezdtek dolgozni.
Egyikük folytatta ugyanazt a pitiáner tolvaj, simlis életstílust mint itthon, a másik később vállalkozó lett, kezdett jól keresni pár év múlva kapott egy nagy adóhivatali ellenőrzést, munkavédelmi ellenőrzést, sőt, még a rendőrség is kihallgatta - hónapokkal később derült ki, hogy honfitársa, a 'haverja' sokallt be attól, hogy ő nem viszi semmire, és feljelentette azt, aki meg igen.
Tucatnyi hasonlót láttam, sajnos!

Tehát nem teljesen véletlenül mondják, hogy "when you have a Hungarian friend, you don't need any enemy!"

NBarbieReloaded 2017.07.28. 13:01:20

@morph on deer: En meg mondanam. A szomszed tehene effektus mindenhol megvan, semmivel sem rosszabbak a magyarok ebben.
Ha dolgozol egyutt elegendo szamu mas nemzetseguvel, akkor lathatod, Ahogy en is lattam szamtalan alkalommal, ahogy egymast szapuljak lengyelek, romanok, indiaiak stb. stb.
Amiket irtal, egyedi megfigyelesek, nem altalanosithato. Ahany esetet te lattal, hallottal annyit en is tudok sorolni mas nepektol. Akkor ilyenkor kinek van igaza?
Nyilvan a helyes megfejtes az, hogy mindenhol vannak ilyen emberek.

A habzo szaju magyarozas, ahogy mar irtam, szinte kizarolag azokra jellemzo, akik nem eltek mas nepekkel egyutt, igy nem tudjak, hogy ott is pontosan ez megy.

A hozzaszolasod vegen irt mondas is tipikusan olyan magyaroktol ered, akik egy-egy baratjukban csalodtak es onnantol ezt a felfogast hangoztatjak, teljesen hibas, altalanosito jelleggel.

morph on deer 2017.07.28. 14:37:44

@NBarbieReloaded:
"...csalodtak es onnantol ezt a felfogast hangoztatjak, teljesen hibas, altalanosito jelleggel."

Nem "egy barátban", hanem tucatnyi honfitársamban, többé kevésbé.

Természetesen van egy csomó 'normális' magyar is, de azok inkább asszimilálódnak, mint az előbb említett típus. Érdekes módon mégsem ők azok akik hamarabb 'felejtenek el' magyarul és kevert/zagyva nyelven beszélnek...

Nekem nincs ilyen tapasztalatom a nemzetközi kollégákkal, de talán ez attól is függ, hogy a b2b reklám és a digitális média világában, ahol tevékenykedtem eléggé egyértelmű, hogy ki mit tud, mert látszik, és a hatása is könnyen felmérhető. Következésképpen az intrika sem ugyanarra vonatkozik, vagy ugyanolyan jellegű, mint egy csomó más munkahelyen.
Mindenesetre, amit én láttam az szinte kizárólag az előbbre jutásért történt, és nem csupán a másiknak ártás volt a cél.

Nem kétlem, hogy neked másmilyen tapasztalatod van, nekem meg olyan amiről beszéltem.
Még annyit, hogy az én tapasztalatom nem az utóbbi pár évből származik, gondolom ennek is van szerepe.

NBarbieReloaded 2017.07.28. 14:57:36

@morph on deer: Engem is atvert/lehuzott nem egy nem ketto, megse obegatok, hogy igy a magyarok meg ugy vagy a fentebb irt mondast. Ezek egyedi esetek voltak, sz@r emberekkel. nem altalanositok belole.
De megismertem itt jo es segitokesz magyarokat is, es szerencsere ilyenekbol van tobb.

Le Orme 2 2017.07.28. 15:18:54

@morph on deer: Hazug általánosításaid tovább folytatod. Mindenhol ugyanúgy vannak irigy és féltékeny emberek. Sok nemzetközi tanulmányt olvashatsz a munkahelyi versengésről, irigységről. Egy felmérés az angolok 30%-át sorolta az "irigy" kategóriába (relatíve legnépesebb kategória ez lett), mégsem az a következtetése, ami neked lenne, hogy az angolok irigyek.

morph on deer 2017.07.28. 16:57:33

@Le Orme 2:
Ha nem érted, hát nem érted.

Irigység van, szakmai féltékenység, stb. van, mindenhol, ezt írtam is, ha olvasnál!

Ami egészen egyedi az az "önzetlen rosszakarat". Ami nem arról szól, hogy Joe irigyli a Camarodat, mert ő is szeretne olyat magának, hanem arról, hogy Józsi is irigyli, - dögölj meg, mert neked mért van, stb., - és ezen "felemelő" érzéstől vezérelve előbb csak végigkarcolja a lakkozást, aztán letöri a tükröt, hogy neked se legyen jó!

Tehát nem magának is szeretne olyasmit, ami neked van és neki nincs, hanem azt szeretné, hogy neked se legyen!

Na ez a különbség aközött amiről te csacsogsz meg én, ez az "igazi" magyarosch érzés, és ez az, amit én más országokban is csak magyaroknál tapasztaltam!

Ha te meg nem, akkor jó neked, légy büszke, hangoztasd mindenhol, hogy te vagy az "igazi" magyar, teszek rá.

Ha jobban odafigyelnél, akkor azt is látnád, hogy én sehol sem állítottam, hogy minden magyar ilyen, sőt!
Aki viszont ilyen, az mind magyar volt, függetlenül attól, hogy melyik világrészen élnek! Sajnos ez az, ami feltünt!

Hogy ebből mi az "általánosítás" majd te megmondod, mert nyilván tudod is.

morph on deer 2017.07.28. 17:05:31

@NBarbieReloaded:
"De megismertem itt jo es segitokesz magyarokat is, es szerencsere ilyenekbol van tobb."

Darabra te nyertél! Nálam nem ilyen jó az arány - de nem is a velem szembeni viselkedésről van szó, vagy arról legalább nem sokat tudok. :)
De aki balszerencséjére ilyen természettel van "megáldva" annak nyilván az én életstílusom is szúrta a szemét, mert ez már csak így van.

Éhesló 2017.07.28. 18:01:06

@Suksori: nem szóltam hozzád ávósfattyú.
Az a troll, aki érvek híján személyeskedve trágárkodik.
Ez te vagy.
Ezért nyugodtan menj a kurva anyádba, kérdezd meg ki szart a picsjába, hogy ilyennek szült és azt trollozd ne engem!

Untermensch4 2017.08.01. 20:38:49

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: "A magyar emberek szerencséje, hogy a magyar történelem úgy alakult, hogy a kezdődő magyar kapitalizmusban 200 éve szinte csupa idegen volt a főszereplő (jellemzően németek és zsid ók), így nem tudott kialakulni az, hogy a lopás jó lenne."

"A gyárból hoztam..."

Reactor 2018.03.29. 22:07:54

Ez nem hungarikum, nagy Oroszországban, sőt az USA-ban is megvan ugyanez a mentalitás.
Abban meg semmi kivetnivaló nincs, ha a magyarok az egyik legpesszimistább, legnegatívabb nemzet. A történelem eddigi folyását és a jelenkori körülményeket látva mi okunk volna optimistának lenni? Egyet nevezz meg csak.
Ha pedig becsületes munkából meg lehetne élni - nem habzsidőzsiről beszélek - akkor nem az az abszurd helyzet állna manapság fent, hogy 2 millió értékteremtő tart el 8 millió parazitát.
süti beállítások módosítása