Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Megéri nekem belépni MLM-be?

2017. június 08. - Szarvas Norbert

 mlm_belepes.jpg

Gyakran kapok olvasói kérdéseket 1-1 MLM lehetőséggel kapcsolatban. Jellemzően a legfontosabb kérdés, amit nem nekem szegeznek, hogy érdemes-e egyáltalán belevágni ebbe? "Működni fog ez nekem?". Ezt a cikket a kockázatok és képességek helyes mérlegelése és értelmezése végett írom, hogy ezzel is segítséget nyújtsak számodra illetve ismerőseid számára (ha leszel jófej, és megosztod ezt a cikket, hogy mások is láthassák) egy életívet meghatározó és módosító döntéssel kapcsolatban.

Megéri nekem ebbe belépni?

Ez a világ leghülyébb kérdése, amit csak fel lehet tenni. Ehhez képest mindenki ezen kattog. Ha jobban belegondolsz, ezzel akkora baromságot kérdezel, minthogy "szerinted le fogok égni a napon?". Hát honnan tudjam? Szerinted tisztában vagyok a bőrtónusoddal, pigmentjeiddel, a nap "dőlésszögével" vagy éppen az aktuális földrajzi fokon elhelyezkedő ózonréteg vastagságával?

Ne vicceljünk már!

Ezt a kérdést nagyon gyorsan el kell felejteni. Van, aki mustárral, van aki mustár nélkül kéri a sajtos Mcroyalt. Azért mert valakinek működik, nem biztos, hogy neked is működni fog. Attól, mert valakinek nem működik, nem biztos, hogy neked sem fog működni. Ezzel a kérdéssel egy semmitmondó megerősítést vársz tőlem, és én ezt nem adom meg neked.

Évekig kell dolgoznom, hogy legyen ebből valami?

Hát nagyon remléem baszki, hogy évekig fogsz saját magadon dolgozni, fejleszteni a tudásodat, mielőtt elmondhatjuk, hogy te az adott MLM-ből királyként fogsz élni. Elmondom, hogy miért! Rengeteg gyökeret láttam már, akik üstökösként robbantak be a saját üzletükbe, aztán hosszútávon semmi nem lett belőlük. De addig egy csomó pénzt tettek zsebre és maguk mögött felperzselt hullaföldeket hagytak. 

Mert ugye Magyarországon kialakult az "ő az üstökös, ő biztosan tudja" hagyjuk rá féle mentalitás. Ha kellően csillogsz és bejön két lépésed az elején, akkor még egy újszülöttre is rábíznánk a busz vezetését, mivel "úgyis tudja" és " ne akarjuk elrontani, hagyjuk fejlődni".

Sajnos az MLM rendszerekben a mendemonda ellenére nincsenek igazi mentorok (tisztelet a kivételnek). Nem abban érdekeltek, hogy minőséget képviselj, hanem abba, hogy pénzt hozzál. Ha pénzt azzal hozol, hogy fejlődsz, akkor fejleszteni fognak. Ne tévesszük össze a szerepeket és feladatokat.

Bármilyen MLM rendszerbe csatlakozol, a felelősség a tiéd. Habár a felelősségről soha senki nem beszél. Attól még létezik és a legtöbben utólag jönnek rá erre. A Te felelősséged, hogy a terület szakértőjévé próbálj vállni és csak olyat árulj az ismerősöknek, barátoknak, majd a sokadik vonalas ismerősök ismerősének, amikről nem csak hallomásból (ismerek valakit, aki ismer valakit, akinek már működik) informálódj.

Valljuk be magunknak, hogyha úgy érkezel egy adott területre, hogy abban nincsen gyakorlatod & tudásod, akkor kétféleképpen lehetsz sikeres:

1. Felépíted magad és idővel minőséget képviselsz

2. Azonnal sikeressé vállsz, de ebben az esetben nem a tudásod a siker kulcsa, hanem egyéb tényezők. Te pedig csak "tippelgetsz" az általad árult termékről/szolgáltatásról. Ezzel pedig becsapod a hiszékeny ügyfeleket, akik benyalták, hogy te a téma szakértője vagy.

# freedom #2017azénévem #team ###########

Az MLM rendszerek a sikerre és a sok hashtag-re épülnek. A hívószavak a szabadság és a siker. Mivel mindenki erre vágyik, pláne egy huszas éveiben járó fiatal, aki előtt még számtalan kapu áll nyitva. Számára a legfontosabb tényező a szabadság. Ezekben a rendszerekben folyamatosan ezekről beszélnek. Magukba magyarázzák az életérzést, ami miatt elkezdenek itt dolgozni az emberek, majd maradnak a nehéz pillanatokban.

Azt kell megérteni, hogy MLM rendszerben dolgozni nem a #freedom és a #siker szinonímája és alternatívája. Legális MLM rendszerek azért szerveződnek, hogy a tulajdonosok "ingyen" felépítsenek értékesítési hálózatokat. Ez nagyban hasonlít a mostanában divatos álláshírdetésekre:

Keresünk marketing munkatársat, aki felépíti a cég új stratégiáját, honlapját, kialakítja a brand megjelenését és még jó kávét is főz

Szóval joggal érezheted úgy, mintha egy pozícióban egyszerre 5-6 szakember munkáját kellene végezned. Az MLM rendszerekben ez hatványozottan igaz, hiszen az MLM cég meg akarja spórolni veled a:

  • marketing költségeket (az ajánlói rendszerrel a direkt értékesítésre játszik)
  • értékesítői költségeket (nem profi és drága értékesítőként vesznek fel, hanem megpróbálnak laikusokat megtanítani értékesíteni.)
  • rezsi költségeket (ne vakítson el a hoteles dizájn. Alapvetően az MLM rendszerek minimális adminisztratív háttérrel és alkalmazotti létszámmal működnek. Mivel MLM-et szerveznek, ezért nem kell 1-2-3-4000 ember számára komplett irodaházat bérelni. Ha mégis ilyesmit tesznek, akkor a költségeket ráhárítják a tagokra)
  • call center költségeit (neked kell ügyfeleket szerezni)
  • toborzási költségeket (profi fejvadász cégek helyett te végzed a beszervezést)
  • ...

Szóval az MLM rendszerben tipikusan mindneki szabadabban akar élni, mint egy alkalmazott, de valójában ennek a leendő szabadságnak az ára az, hogy mindenki 5-6 pozíció munkáját végzi egyszerre. Erre pedig nagyon kevesen képesek (ők érik el a szabadságot), nagyon keveseknek van ehhez tudásuk vagy képesek megszerezni a szükséges tudást.

Azt vettem észre, hogy az MLM rendszerekben azzal vígasztalják magukat az emberek, hogy minden év #azénévem.   Ez a lelkesedés nem baj, csak kezeljük helyén a dolgokat.

Igazi vállalkozó leszek?

Határozottan állítom, hogy Te nem leszel igazi vállalkozó. MLM rendszerekben kényszervállalkozók dolgoznak, akik rendszerint nem értik a vállalkozással járó kötelezettségeket és felelősségeket. Ez egy olyan feloldhatatlan ellentét, ami az oka annak, hogy idővel nagyon sokan szállnak ki veszteségesen. 

Nem alkalmas mindenki vállalkozónak. Viszont másfelől megközelítve az MLM rendszer lehetőséget biztosít egy kevesebb befektetéssel-nagyobb jogi védelemmel próbáljuk ki a vállalkozást féle opcióra. Ez azoknak tökéletes lehetőség, akik a való életben is vállalkoznának. Ebben az esetben ez olyan, mintha szeretnél egy webáruházat, de nincsen sajáthoz kellő tőkéd, tudásod és félsz a folyamatosan változó jogi környezettől. Ilyen esetben első lépésként ki szoktak bérelni sablon webáruházat havi fix díjért, amiért cserébe kapnak sablont, jogi védelmet, keretrendszert. Ez addig tökéletes, amíg meg nem tanulják a fogásokat és be nem indul az üzlet.

És többet keresel vállalkozóként, mint alkalmazottként

Gyakran hallani ezt a demagóg érvelést ezekben a rendszerekben. Valójában egy köztes állapotot tudsz elérni a legjobb esetben. Ez azt jelenti, hogy (Egyébként sokkal több munkával) lehetőséged van többet keresni, mint alkalmazottként, de soha nem tudsz annyit keresni, mint egy igazi vállalkozó valódi szolgáltatással/termékkel.

Hogy miért? Mert te tulajdonképpen egy MLM rendszer keretein belül kibéreled a terméket/szolgáltatást, amiért cserébe kő keményen fizetsz! Mégpedig a számodra ki nem fizetett jutalékkal fizetsz. 

Például: Van egy termék, ami 100.000 forintot ér, ha eladod a saját értékesítési csatornádon keresztül, amire saját marketinget fizettél meg, akkor kapsz a hálózatból 10.000 forintot. Ez a te jutalékod. A maradék 90.000 forint eloszlik a hálózatban és az MLM háttércégben. Amennyiben saját vállalkozásodon belül a saját termékedet árulnád, akkor te kapnád meg a 100.000 forintot értékesítés után (attention: viszont itt a teljes infrastruktúrát (jog, adminisztráció, engedélyek, gyártás, logisztika...stb) neked kell megszervezni és kifizetni. Ha viszont erre képes lennél (igazi vállalkozó lennél), akkor a 100.000 forintból megmaradna neked minden után 30-40.000 forint br. nyereség is. 

Az MLM rendszerekben azt vettem észre, hogy korlátoltak a kereseti lehetőségek és a ritka kivételektől eltekintve alapvetően maximalizálva van a jövedelem. Ugyanis számodra is 24 órából áll egy nap, hiába mondja neked Steve a sztárelőadó, hogyha nagyon akarod, akkor a határ a csillagos ég. 

A, Ha nem akarsz MLM csapatot szervezni, akkor a saját értékesítéseidből fogsz élni. Ebben az esetben ki tudod számolni a maximális megtérülési potenciált:

10.000 forint Átlagos jutalék egy átlagos eladáson x 3 ügyfél x 5 nap x 4 hét = br. 1 350 000

Sztornó ráta (szerződéskötés utáni visszalépések) átlagosan 15%= br. 1 147 500

Adók, járulékok legyen 30% (ezt lehet optimalizálni, de nem biztos, hogy sikerül) = n. 803 250 forint

Marketing-céges rezsi-utazás -repi (pl: kávézás) költségek (pl.: 30%) = n. 562 275 forint

Ez például egy teljesen reális megtérülési kalkuláció, az adott MLM felső határa egyéni értékesítésből. Persze sok minden függ a terméktől/szolgáltatástól. De jellemzően a legtöbb MLM cégnél hiába nő az ügyfelek jövedelme, nem vásárolnak kettő porszívót. Tehát nagyon jól behatárolható a megszerezhető jövedelem. Ne becsüld túl magad! Nem fogsz napi 3 új ügyfélnél többel találkozni!

Sőt! Szerintem hosszútávon a napi egy fizető ügyfél (havi 30 olyan ügyfél, aki vásárol) is csodaszámba megy...

Gerinctelen, jutalékra hajtó embernek kell lennem?

Ez megint egy rossz kérdés. Magyarországon a jutalékot teljesen helytelenül értékeli az inkább kevesebben, de fixen szocializálódott közösség. A közhiedelem szerint aki jutalékból él, az biztosan gerinctelen és aljas. Valójában nem a jutalék miatt lesznek gerinctelenek az emberek. Szinte mindegy, hogy jutalék vagy fix bér. Ha az ember gerinctelen, akkor itt is és ott is át fog verni. És ez fordítva is igaz.

Persze erősíti a sztereotípiát azok a csopigyülik, ahol szellemi fogyatékos kisfőnökök saját fontosságukat azzal bizonygatják folyamatosan, hogy majd jól megoktatnak téged és a többi tagot. Mivel a kisfőnök valójában soha nem volt főnök, fogalma nincsen a vezetői kultúráról és nem tudja, hogy mit kellene tennie a sikerhez, ezért kapálózik és hülyeséget hülyeségre halmoz. Egy ponton pedig kétségbeesésükben ezek a kisfőnökök a gátlástalan értékesítésre bíztatnak. A lelkes és hiszékeny alsóbb szinten levők pedig vakon követik ezeket az utasításokat. 

Viszont kényszervállalkozóként és MLM tagként saját emberi döntésed, hogy gerinctelen leszel vagy korrekt. Viszont túlkorrektnek sem szabad lenni, hiszen ne felejtsd el, hogy te ugyanúgy dolgozol, mint egy alkalmazott. Ugyanúgy pénzből élsz. Láttam olyanokat, akik gyakorlatilag elnézést kérnek, mert az elvégzett munkájukért cserébe jutalékot vesznek fel. Ez a ló másik oldala, ami megint rossz hozzáállás. Attól még lehetsz korrekt, mert jutalékból élsz és a munkád után jutalékot veszel fel.

 

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

Ez a cikk 2017. június 8. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr2712576021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ráérek 2017.06.08. 22:26:03

Az MLM egyesíti az alkalmazotti és vállalkozói lét összes hátrányát. :-DDD

Circus 2017.06.08. 23:14:08

Soksok évvel ezelőtt lett volna lehetőségem belépni az Am..y nevű, az országba elsőként betörő MLM szervezetbe, méghozzá a legtetejétől számított 4. szintre, tehát bőven a töve közelébe. Nem tettem, és azóta sem bántam meg.

Valaki okos megfogalmazta - az a baj az MLM-mel, hogy nálunk főtevékenységként/bevételi forrásként próbálják eladni és művelni, ezért ennyire hiéna-jellegű az egész. Unatkozó háziasszonyok és nyugdíjasok kiegészítő kereseteként, vagy hobbicélokra (ahol ettől nem a csekkek befizetése és a család napi élelmezése függ) tökéletesen alkamas.

Én mondjuk így sem foglalkoznék vele.

Advanced Flight 2017.06.09. 00:18:45

"Rengeteg gyökeret láttam már, akik üstökösként robbantak be a saját üzletükbe, aztán hosszútávon semmi nem lett belőlük. De addig egy csomó pénzt tettek zsebre és maguk mögött felperzselt hullaföldeket hagytak. "

Tehát ők csinálták jól.
A sok naiv lúzer meg, aki bedől a hívószavaknak és "fejlődött", meg "keményen dolgozott", általában annyit ér el, hogy sikeresen elvadítja magától a teljes baráti/ismerősi körét, mert folyton az MLM-es szarral zaklatja őket. Ismertem én is jó pár ilyen embert, az egyik csaj még az egyetemről is kibukott, mert ezzel a fossal foglalkozott, nem a vizsgáival.

blöff 2017.06.09. 08:24:19

jaj istenem, de mér... hogy érné már meg? Az MLM lefutott sztori, átverés, senkinek nem éri meg belépni, csak aki elkezdte az elején.

MLMSzoftver · http://www.mlmszoftver.hu 2017.06.09. 16:26:01

Azért nem egészen igaz, hogy senkinek nem éri meg!
Én azt látom, hogy az MLM hálózatépítők jelentős részére teljesen alkalmatlan. Vannak a színpadon szereplő vezéregyéniségek, akik egyébként más iparágban is sikeresek volnának és vannak azok, akik próbálnak (vagy csak úgy csinálnak, mintha próbálnának) hasonlóan sikeresek lenni. Valójában egyik helyről a másikra ugrálnak és a csatlakozási díjakból, induló csomagból próbálnak megélni. Az ilyenek miatt kellőképpen rossz színben tűnik fel minden, ami MLM.
Pedig nem minden MLM rossz, nem minden MLM-nél igaz, hogy az elején kell ott lenni (sőt!) és nem minden MLM-es értékesítő rossz ember.

Érdemes tájékozódni mind a vélemény nyilvánítás, mind pedig a csatlakozás előtt, mert bőven keringenek fals infok az interneten a témával kapcsolatban.
Ez is egy nyilvánvalóan elfogult írás, de nincs vele semmi gond, mert egy ismert blogger véleménye, aki valamilyen szinten tájékozott a témában. Én mindenképpen hasznosnak tartom az írást és köszönöm szépen!

Szilvia Kiss 01 2017.09.04. 18:54:35

Sziasztok! MLM-ben piacot kell építeni, bárki bármit mond ez is értékesítés, hiszen ha nincs forgalom akkor nincs bevétel sem. A kérdés, hogy mekkora piacból fogsz tudni megélni?
Ha cipőboltod van mekkora vevőkör kell? Fodrász, könyvelő, fogorvos? Mindenkinek jól megy sikeresek?
A másik fontos, hogy nem vagy értékesítő, nem tudod mivel jár ez a szakma, nem vagy felkészült, ha beállítanának egy hagyományos céghez, hogy adj el valamit, úgy hogy rá kell beszélned az illetőt, neked kell felkutatnod, az sem menne. Nem arra gondolok, hogy leveszed a polcról amit a vevő kér. Sajnos félre van kommunikálva, a piac mérete, legtöbb helyen csak elég 2 főnek szólni majd ők szólnak további 2 főnek és így tovább. Nos mindenki tudja nem így működik, mert hamar megszakad a láncolat. A könnyebbség, hogy ha találsz agilis embert aki szintén építi a piacot növeled a bevételed, mert az ő forgalma után is kapsz jutalékot, ha ő is talál ilyet még jobb, akkor is kapsz és így tovább cégenként eltérő szintig lefelé. Ebben mi a rossz semmi, a rossz az oda vezető úton van, megvetés, elutasítás, kritikák, kifogások, stb. Viszont addig olyan, mintha a hagyományos értékesítésben lennél, mert minden hónapban el kell adnod, hogy legyen bevételed. A kérdés mikor van olyan stabil piacod, embereid, hogy te már abbahagyhatod? Nos nem 6 hónap alatt. Ez a varázs amiért sokan belevágnak, hogy egy idő után akkor is jön a pénz, ha mi nem adunk el semmit. Hagyományos cégnél nem így van ,ha ki van adva, hogy el kell adni az értékesítőnek, 200 liter gépkocsi olajat azt minden hónapban meg kell ismételnie. Ha nem teljesít elküldik. Stabil bevételed a kiskereskedelemben is lehet, sima boltból, hogy te nem jársz be, mindent elintéznek az alkalmazottak. Ehhez mennyi idő kell ?
Ha itt sikeres értékesítő leszel bárhol az leszel. Fontos kritika az ár kérdése , sok termék ára nem a magyar fizetésekhez van megállapítva, illetve hasonló terméket, árulnak jóval kevesebbért, így szinte minden termék a túlárazott kategóriába van. A magyar piac az alacsony bérek miatt pedig különösen árérzékeny. Ennek ellenére vannak cégek akik jó pár éve működnek, tehát a rendszer működik. MLM sem csodaszer, a kiskereskedelem sem az, mindenhol vannak jó cégek és nem jók. Ha belevágsz azzal kell szembenézni, hogy az emberek nem tudnak eladni meg kéne tanulniuk, viszont nem teszik, mert nem akarnak naponta 50 nemet kapni, egy emailt tovább küldhetnek párszor, szólnak 10 ismerősüknek ez azonban nem eladás, max figyelem felkeltés. Ha bemész egy boltba pl cipőért a szándék már megvan, lehet nem ott, de 3 bolttal odébb megveszed, MLM árulsz egy terméket, be kell mutatnod, fel kell kelteni a szükségletet, vágyat, olyan emberekkel beszélgetsz akik éppen nem akarnak vitamint stb, ők tovább eladni meg végképpen nem akarják, viszont néhánynál megcsillan a mesés, jövedelem lehetősége, amit soha nem tudnak elérni, mert nem képesek felépíteni a stabil alapot amiből jönne a passzív jövedelem. Ehhez elárulom százával kell beszélni az emberekkel, és akkor sem mindegy mit mondasz, hogy mondod, tudnod kell eladni, ez is egy szakma, méghozzá az egyik legnehezebb. Nos mivel a szar dolgokat nem mondták el csak vágyálmot , becsapva érzed magad, hát ez mekkora átverés? Szar az egész, nem működik stb. Kérdezem, minden pékség ugyanennyit keres, van aki jól megél van aki csődbe megy. Ott az emberek is éhen halnak ahol ez a pékség van, nyilván nem másnál veszik meg. Ha tényleg ebből akarsz élni nem lehetetlen hiszen van rá bőven példa akik megcsinálták tanulj tőlük, olvasd el a könyveiket, nézd meg a youtube-on miket mondanak. Ne fogadj el olyantól tanácsot aki kudarcot vallott ezen a területen!!!! vagy csak nyilatkozik valamit a nagyvilágba, pedig köze sincs az egészhez. Ez vonatkozik bármilyen területre. Sok sikert!

Szilvia Kiss 01 2017.09.04. 20:58:48

A cikk írójának , nyilván kevesebb jutalékot kapsz, mint ha saját céged lenne, hiszen több szinten fizetnek díjakat emellett a cégnek is van haszna és itt is vannak költségek is. Saját cégnél egy szint van a tulajdonosi szint, egész a tied, ennek fejében, a teljes kockázat is a miénk, és jóval több a költségünk is, ne feledjük el. Valamit valamiért ! :) Maximalizált jövedelem, hivatalosan nincs maximum, rajtad múlik mekkora a piacod, és hogyan találsz olyanokat akik szintén építik ezt. Most jöhet a nagy okos ha a világon mindenki itt lenne akkor meglenne a maximum. ... Gyakorlatilag, ha a bevételed pl 20 000 dollár havonta és ez minden hónapban jön, mert megvan az alapod erre akkor király vagy mindenki irigyelni fog és nem fog érdekelni, hogy van e maximum vagy nincs. Egyébként a világban a legjobban kereső MLM-es kb 5 milló USD-t keres havonta. Jó kis maximum. Ettől persze a többség 99,9999 % fényévekre van és lesz is. MLM-ben akkor vagy jó helyen ha a terméket a jutaléktáblázattól függetlenül is megvennéd rendszeresen. Sajnos sokszor nem ez a helyzet, mert neked is drága , ha már nem jönnek az új vásárlók akkor lassan elkezd leépülni a cég. Ekkor van az, hogy akik az elején csatlakoztak ők jól jártak, a vége felé nekik anyagilag bukás lesz. A vezetők ezt észreveszik gyorsan átlépnek egy másik helyre, mivel ők elég rutinosak felépítenek egy másik hálózatot, ismét jó keresnek.

Reactor 2018.03.29. 22:30:21

Két embernek éri meg belépni:
- Aki a csúcs közelében száll be
- Aki végtelen tőkével rendelkezik

Mindenki más csak bukni fog rajta. Ha elég kitartó, akkor százezreket is akár. Mióta Ponzika drága megálmodta a sémát, csak a "hogyan" változott, a "miért" az soha.
süti beállítások módosítása