Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Személyi kölcsönnel zaklatják az embereket?

2017. május 30. - Szarvas Norbert

szemelyi_kolcson_zaklatas.jpg

Mostmár nem az első embertől hallom a telefonos-banktól zaklatós rémtörténeteket, amin teljesen elszörnyedtem. Nem bírom felfogni, hogyan lehetnek ezek a beszélgetések teljesen legálisak, szabályosak és a fogyasztóvédelem szerint etikusak? Az alábbiakban látni fogod azokat a tipikusnak tekinthető panel mondatokat, amikre nagyon oda kell figyelni, mert egy pénzügyileg kevésbé tudatos embert simán adósságcsapdába zárhatnak!

" Jónapot! XY banktól vagyok és azt szeretném megkérdezni: Mit szólna, ha lenne a bankszámláján 800.000 forintban pluszban?"

Most őszintén! Ki ne szeretne plusz 800.000 forintot a bankszámlájára. Ugye ezzel a kérdéssel máris a vágyat akarják felkorbácsolni és hamis létbiztonságot nyújtani a másik ember számára, aki jellemzően nincsen fejben felkészülve ezekre a "derült égből" telefonmegkeresésekre. 

Egyáltalán miért engedik, hogy személyi kölcsönnek zaklassák az embereket? Akinek hitelre van szüksége az felkeres egy tanácsadót vagy bemegy a bankba. Ha nem csinál ilyet, az azt jelenti, hogy nincsen rá szüksége.

Mivel ott van a bank "bizalmaskodó" neve, ezért senkiben nem merül fel, hogy átverésről lenne szó. Helyette elkezd pörögni az agy, hogy milyen jó lenne ez a pénz.

"Az otthonában van valami, amit ki szeretne cserélni, fel szeretne újítani?"

Szegezi a következő kérdést a hölgy a telefon végén "áldozatunknak" azzal a szándékkal, hogy végleg belebeszélje a másikba, hogy bizony enélkül a plusz pénz nélkül egyszerűen nem tud élni és azonnal szüksége van rá. Ha erre a kérdésre elutasító választ kap (pl.: " éppen most újítottam fel mindent"), akkor visszatérünk újra az előző kérdéshez: " de azért jó lenne, ha...?". 

Őrület!

Persze, jó lenne...

"Képzelje el, de csak most és csak Önnek 1,5 millió forintot is tudok utalni!, ha szeretné"

Ezt halál komolyan így mondták telefonban az egyik nagyon kedves középkorú ismerősömnek! Azt mondjuk nem tudjuk, hogy két perc alatt hogyan lett a 800.000 forintból másfél millió és egyáltalán miért emelkedett a csoda összeg, amikor még a 800.000 forintról sem tudjuk, hogy kell-e nekünk. De megtörtént!

Ha nem figyelünk, akkor másfél millió forint csapódik a számlánkun! Micsoda szerencse!

Ha szemfülesek vagyunk, akkor már kitaláltuk, hogy itt bizony hitelről van szó és személyi kölcsönről (ami a drágább dolog). Persze én aggódom azért a pár millió emberért, aki nem jött rá egyből a trükkre és csak a szóban forgó összeg lebeg a szemük előtt. Fejben már el is költötték... Egy nagyobb tv, egy jobb autó, egy mégjobb nyaralás... Ahogy jött, úgy ment...

Köszönöm, de nincsen rá szükségem! Nem akarok kamatokat fizetni- kapta meg a választ a telefonos!

És erre mi a reackió? Meghosszabbítjuk a hitel futamidejét, és akkor NEM LESZ ANNYI A KAMAT!!!!!!!! Atyaúristen! Ezt a rögzített vonalat soha senki nem ellenőrzi? Vagy ez a felső utasítás? És szerencsétlen emberek meg benyalják a fagyit!

Nézzük meg egy személyi kölcsön ajánlatot 1,5M forintra!

36 hónap: 54.221 forint/ hó, összes visszafizetés: 1.951.956 forint

84 hónap: 31. 518 forint/ hó, összes visszafizetés: 2.647.512 forint

Szóval annyira csökken a kamat a futamidő eltolással, hogy 695.556 forinttal kell többet visszafizetnünk, ami amúgy az eredeti hitelösszeg közel fele (46,3%) !!!!!!!!!!!!!!

"De miért nem?"

A személyes kedvenc kérdésem a számonkérés, amikor gyakorlatilag elszámoltatja a telefonos értékesítő szerencsétlen embert, aki jellemzően nem rendelkezik kellő rutinnal ahhoz, hogy elküldje a p@csába az embert. Helyette elkezd gyöngyözni a homlok, forog a szem, megilletődik és megpróbál mindenféle kibúvót kitalálni, és a végén még ő érzi magát kellemetlenül, amiért nem akar felvenni hitelt. 

Jó hogy nem kér már elnézést azért, mert nem akar indokolatlanul eladósodni!

 

Csak egy tipp, egy észrevétel

 

Tegyük fel, hogy ma nincsen szükséged erre a másfél millió forintra, viszont ki tudnád spórolni a havi 31.518 forintos törlesztőrészletet! Akkor miért nem kezdesz saját magadnak kamatmentes "törlesztőrészletet" fizetni egy külön számlára?

Miért nem rakod el ezt a pénzt, ha amúgy ki tudnád szorítani, ha hiteled lenne? Miért kell megvárni, amíg szükséged lesz rá és kényszerhelyzetben kell a bankhoz fordulni? 

Gondolj bele! Ha minden hónapban kifizeted magadnak ezt a törlesztőrészletet, akkor:

1 év alatt lesz 378 216 forint.

2 év alatt 756 432 forint

4 év alatt 1.512.864 forint...

Ne felejtsd el! Ha ma nem tudsz ennyit félretenni, akkor a hitelfizetéssel is problémád lenne. Igen komoly! Ezt hívjuk adósságspirálnak!

  

 ►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

Ez a cikk 2017. május 30. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr8112551781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hasse 2017.05.30. 17:34:44

A TV-ben is csak ezt nyomatják, ez nekem hagyományosan válságindikátor, amikor nincs akciós betét, csak hitel. A befektetési biztosítások a másik ilyen, illetve a nyugdíjaslehúzós ingyenes egészségvizsgálatok.

A banknak ez az üzlet, nyilván a sales erre megy rá.

hhnhhhH 2017.05.30. 21:03:15

Van piros gomb a telefonon szerencsére

szemétpasi 2017.05.30. 21:08:00

Hát mondjuk aki ennek bedől, az tényleg nagyon buta. Mármint úgy dől be neki, hogy nem tudja, hogy ez hitel.
A mindenféle eladástechnikával való rábeszélés más tészta.

Nazareus 2017.05.30. 21:30:32

Én azt szoktam mondani ezekre a megkeresésekre, hogy majd ha 5% THM alatt tudnak valamit, akkor keressenek. Bár mostanában már az is túl sok...

sunabajnok 2017.05.30. 22:00:45

Ha a telefonos igenre rápihen a számlámra ennyi pénz,az nekem jó üzlet. Egy telefonbeszélgetés nem szerződéskötés,hanem szándék. Attól még nem ismertem meg a feltételeket stb... Amúgy imádom,hogy vergődnek a pénzemért,amit ugyan meg nem kapnak.

Az Ellenálló 2017.05.30. 22:09:57

Hah, személyi kölcsön? Engem a minap életbiztosítással kerestek meg. Próbáltak meggyőzni, hogy az nekem milyen hasznos lenne.

Nazareus 2017.05.30. 22:12:09

@sunabajnok: Telefonon keresztül is lehet szerzödést kötni. Ne reménykedj benne, hogy ilyenkor a bankok húzzák a rövidebbet...

Dikusz 2017.05.30. 22:13:57

Én levélben kaptam ilyen ajánlatot a legrégibb hazai banktól...

graphite 2017.05.30. 22:47:13

Aki nem tanult a "deviza" hitelezésből, és magyarországi pénzintézettől vesz fel hitelt, az megérdemli a sorsát. Aki pedig abban bízik, hogy a törvények majd megvédik, annak ajánlom a kúria jogegységi határozatainak böngészését.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2017.05.30. 22:57:30

Hívást felvenni, versenyhivatalnak/pszáfnek és indexnek szólni.

2017.05.31. 06:48:09

Megoldás ilyen esetre: "halló, halló, nem értem jól, alagútban vagyok....sssshhhhhhkkkkkrrrrsssshhhhh" - és lebaszod a telefont.

2017.05.31. 06:53:15

@sunabajnok: de, lehet simán szerződés, amennyiben tájékoztatnak arról, hogy szerződésnek minősül a telefonos igenezés.

sunabajnok 2017.05.31. 17:22:51

@shitgun:
Amelyik bank egy telefonos igenre utal, az meg is érdemli, hogy tele legyen negatív adóssággal.
Nem mellesleg telefonon az írásos! beleegyezésem nélkül nem kérhetik le a KHR adataim, ami ugye feltétele egy szerződésnek, továbbá meg kell ismernem és az aláírásommal igazolnom, hogy elolvastam és megértettem a szerződés feltételeit, az MNB által kiadott túlzott eladósodásról is olvastam, és aláírásommal elláttam....stb...
Szóval ha engem felhívnak, tőlem utalhatnak. Aztán ne sírjanak, ha a szerződésem feltételeit az MNB-től kérem, nem tőlük.

sunabajnok 2017.05.31. 17:23:34

@graphite: BIG LÁJK!!!!!!!!!!
Most adósodnak el a csokosok szerencsétlenek, csak még nem tudnak róla.

macus lil 2018.07.23. 23:53:29

Magántőke és hitel vagyok! Vegye fel velünk a kapcsolatot velünk az e-mailben: europafinancialgrowth gmail com köszönjük ..

Reactor 2021.03.03. 01:54:53

@Translator +X+: Inkább valami hiteles hírportálnak. A Zsindex egy legalja hazugsággyár netszemét valahol a 4chan színvonala alatt.
süti beállítások módosítása