Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

#hapénzvanmindenvan ™

2017. május 15. - Szarvas Norbert

ha_penz_van_minden_van.jpg

Egy pénz alapú világban nem meglepő, #hapénzvanmindenvan. De valóban helyes ez az irány? Kinek van igaza? Aki azt állítja, hogy a pénz nem boldogít, vagy aki szerint a pénztől még senki nem lett boldogtalanabb? Melyik a nagyobb felelősség? A pénzt megkeresni vagy megtartani? Melyik a jobb érzés? A pénzt adni vagy a pénzt kapni? És  a pénzünkkel valóban vásárolhatunk boldogságot, élményeket, örömöt? Ha nincsen pénzünk, nem is lehetünk boldogok?

Nagyon súlyos kérdések ezek...

Ismerek családokat, akik folyamatosan küzdenek a mindennapi betevőjük miatt, napról napra élnek és valójában nem marad idejük igazán boldognak lenni. Az anyagi világ olyan mélyre taszította őket, hogy az emberi létezés magasabb szintjeinek megélésére soha nem jut elég idejük. 

Hiszen az ember a folyamatos stresszes helyzetben elfárad, a fáradtság pedig egyre ingerlékenyebbé tesz minket. Plána a nyomás, ami minden szülő vállát nyomja, aki nem tud annyit megadni a gyermekeinek, amennyit szeretne. Az egyre növekvő stressz pedig egyre inkább kizárja azokat a felhőtlen és örömteli pillanatokat, amiknek megélése nem feltétlenül pénz kérdése. Hiszen a mindennapi 0-24 harcban az ember elfárad, emiatt még egy kirándulás is nehezére esik. Felszabadulni a program közben pedig szinte lehetetlen.

Akkor akinek van pénze, az biztosan boldog lesz?

A pénz alakítja ki a társadalmi rétegeket és felcímkézi az embereket. A szegényebbek azt gondolják, hogy a gazdagok feltétlenül boldogok, hiszen van pénzük. Vagy azért van pénzük, mert boldogok? Ki tudja! De akkor miért látunk sokkal több fásult, életunt gazdagabb embert, aki elvesztette életében a fókuszpontot, nincsenek céljai? Vagy miért élnek másfajta stressz alatt a gazdagok, hogy aztán az orvosnál szegény és gazdag egymás mellett várja a gyomorfekélyre a gyógyszert?

Ha a pénz boldogítana, akkor a gazdagok boldogabbak lennének. A valóságban láthatjuk, hogy még gondtalanabbul sem tudják élni az életüket. A pénz mindenkit fogságban tart és az ember birtoklás iránti ösztönére épít. Ha nincs, akkor kell. Ha van, akkor több kell. Ha már több van, akkor mégtöbb kell. 

Az nem tűnik bizonyítottnak, hogy a sok pénz= nagyobb felelősség, viszont a kevés pénz= kis felelősség. Azt gondolom, hogy minden élethelyzetnek megvan a saját magához címkézett felelőssége és kötelezettsége. Különbséget pedig nem lehet tenni aközött, hogy valakinek a saját gyerekeit kell megvédenie és biztonságban nevelnie vagy valakinek a gyermekeit meg kell tanítani az értékekre és az alázatra.

A pénz ok vagy okozat?

Szerintem mindenki ismer szegény embert, aki boldog vagy olyat, aki boldogtalan. De olyan gazdagabb embert is ismerünk, aki boldogtalan, de olyat is, aki boldog. Ez alapján azt gondolhatnánk, hogy a pénz semleges, az élet kiegészítője, ami önmagában nem értelmezhető. A pénznek "szüksége" van az emberre és annak saját élethelyzetére, személyiségére, hogy működni tudjon. 

Nézd meg a legboldogtalanabb barátodat, akinek nincsen pénze! Szerinted a pénz megoldaná a boldogtalanságát, ha hirtelen sok pénze lenne? Máshogyan látná a világot vagy pedig egy sokkal nehezebb helyzetbe taszítódna? Egy helyzetbe, amikor a legnagyobb kifogás (pénztelenség) akadálya elhárult az életében és mostmár csak tükörbe kellene nézni?

De vegyük a legboldogabb pénzes ismerősödet. Mi történne szerinted vele, ha holnap elvenné valaki a vagyonát? Képes lenne boldog emberként élni tovább? Képes lenne megint felépítenie magát? Érdekes, hogy valószínűleg gyorsan mondod magadban erre a választ. Hiszen egyértelmű! De akkor meg is válaszoltál számos más kérdést is, ami a gazdagsággal és szegénységgel kapcsolatos!

A boldogság pénzbe kerül?

Először nem árt definiálni a boldogságot. Mert nem biztos, hogy annyira egyértelmű, mint gondolnánk! Évekkel ezelött nekem boldogságot okozott, amikor a kevés pénzemből elmehettem ruhát vásárolni és egyre minőségibb darabokat szereztem be. Akkor úgy gondoltam, hogy nekem ez például boldogságot okoz. 

Ma már (amikor sokkal-sokkal jobbak az anyagi lehetőségeim) egyáltalán nem szeretek ilyen bevásárló túrákat rendezni, mert untatnak. Elmúlt az izgalom, amikor még nézegetnem kellett, válogatni és nehéz anyagi döntéseket meghozni. Viszont tavaly végre rászántam magam, hogy elutazzunk a tengerhez (évekig nyaralni sem voltam, mert annyira beletemetkeztem a munkába). Fantasztikus élmény volt, amikor a hegyről lefele gurulva megpillantottam Split városát és a tengert. Akkor igazán boldog voltam. 

Kíváncsian várom, hogy idén Split milyen érzéseket kelt fel bennem, de biztos vagyok benne, hogy másmilyet, mint tavaly. Elmúlik a boldogságom? Vagy megszokássá válik és a boldogságnak a "kezdeti izgalomhoz" van köze? ezen sokat gondolkozom, de aztán eszembe jut, amikor barátaimmal az 1000-ik alkalommal ülünk le SOLO kártyajátékot játszani és tulajdonképpen semmi nem változik, de mégis boldog vagyok. Mert van, amit nem lehet megunni.

Amikor kiszabadulunk a hétköznapokból

Valamiért mindig ugyanoda jutok: a pénz nem a boldogság titka. Jó érzés többet keresni, jobb dolgokat megvenni, de ahogyan telik az idő, egyre kevésbé boldogít. De másik oldalt tudom, hogy mennyire boldogtalan vagyok olyan időszakokban, amikor 1-1 anyagilag jelentős beruházást léptem meg és sok minden múlik a sikeren. Tehát a pénz vagy pénztelenség jelentősen befolyásolja a hangulatomat, ami viszont közvetlen hatással lesz arra, hogy élem meg a helyzeteket. Képes vagyok e egyáltalán bizonyos idegállapotban boldog lenni?

Azt hiszem, hogy minden mindennel összefügg, de rosszul magyarázta el nekem az elmúlt évtizedekben a környezetem. Senki nem lett boldogabb a pénztől, viszont a pénz valójában a siker mellékterméke. A siker érzése pedig nyugalmat, önbizalmat és plusz energiákat szabadít fel. A siker egy olyan idegállapotba helyez át minket, ahol képesek leszünk a boldogságot máshogyan értelmezni illetve egyáltalán észrevenni.

Ez egy ördögi kör. Minden egymásra épül. 

#hapénzvanmindenvan

#hanyugalomvanmindenvan

#haszeretetvanmindenvan

#haérzésvanmindenvan

#haéletvanmindenvan

 

 ►►►►

Nyugdíjbiztosításról szeretnél többet tudni? Klikk

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

Ez a cikk 2017. május 15. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr1912495953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trisi · www.alphawing.hu 2017.05.16. 06:48:45

A pénz nem boldogít önmagában, de lehetőséget ad arra hogy boldogabb életet tudj élni. Például pihenj, legyen időd a családra és magadra, szép lakásban élj, jó kaját egyél, jó ruhád legyen amit jó érzés viselni. Ezáltal sok tehertől mentesülsz, mert a hétköznapokban "könnyebb" lesz az anyagi oldalt biztosítani. A túl nagy gazdagság probléma de csupán azért, mert a nagy gazdagságot meg is kell tartani és az sok munka. Lehet szegényen is boldogan élni, a szegényekhez mérten. De nagyságrendekkel több esély gazadagon boldoggá válni, mint minimálbéresen. Például a gyereket el tudod küldeni nyaralni minden évben külföldre, mehet amerikába tanulni vagy nyelveket gyakorolni.

Mr. X 2017.05.16. 07:42:50

A pénz nem boldogít, de a hiánya tehet boldogtalanná.

metal · http://electric.blog.hu 2017.05.16. 08:53:58

Ahogy a mondás is tartja: A pénz nem boldogít, de kényelmesebb egy Audiban sírni, mint egy Trabantban.
süti beállítások módosítása