Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

6 ok, amiért a magyar NB1 semmit nem ér

2017. április 25. - Szarvas Norbert

 1238776_629009807120321_550926078_n-770x470.jpg

 

6. A magyar szurkolok teljesen hülyék

Ne sértődj meg, ne hüledezzél. Sajnálom, de ilyen dilettáns bagázst még nem láttam, mint amilyen az átlagos magyar szurkoló. Hőbörög, amikor mindenki hőbörög. Igazi fotelszakértő, aki meglátásait még az üknagyapjától örökölte és abban látja a megoldást, ha ezeket a sorokat minden formátumban a tudtunkra adja. 

Szerinted mikor veszi észre, hogy már nem a 90-es években vagyunk és a játékperceket nem az apucik vásárolják meg, hanem a menedzserek? Mikor esik le nekik, hogy nem az eredmény a legfontosabb a világon, hanem a hosszútávú klubérdek. És meddig tart még, amire rájönnek, hogy nem a játékosokat kell állandóan kikezdeni, hanem a közeget (aminek saját maguk is részei)? Mert fel lehetne menteni a szurkolókat, de nem szeretném. Tessék példát venni a kézilabda vagy kosárlabda szurkolóiról... 

 

5. A klubbok állami alapokon, haveri szívességekből élnek

Nehezen hittem volna a kétezres évek közepén, hogy ennél még van lejjebb is. Sikerült rám cáfolni és kormányzati illetve szövetségi szinten kiírtottak mindent, ami alapfeltétel lenne a független piaci működésnek. Helyette a magyar focin tarkón vágták, mesterséges kómába helyzeték és rákapcsolták a TAO-ra, illetve a stadionépítési megalomán programra, ami lassan gyilkoló méregként folyik végig az NB1 ütőerén.

A focival az a legnagyobb baj, hogy soha nem működött ennyire piaci alapokon. Ez az irány, ha tetszik, ha nem. Teljesítményalapú vadkapitalizmus terjedt el és ma már a kínai fociszövetség is kellemetlenül érzi magát az egészségtelen, nem piaci alapú kiköltekezés miatt (szankcionálta is). Mert mit ér az a klub, amelyik képtelen saját piaci bevételből fenntartani a saját újonnan kézhez kapott stadionját? Mit ér az az egyesület, amelyik TAO nélkül képtelen annyi pénzt termelni (vagy a tulajdonosi kör a zsebébe nyúl), hogy legalább nullára jöjjenek ki?

Elárulom a gyengébb képességűek miatt: SEMMIT

Attól nem lesz jobb a foci, hogy a klubbokat TAO átvezetőnek, strómannak használják egyesek. 

 

4. Az utánpótlás továbbra sem létezik

Vérlázító, hogy ebben az eseménytelen, íztelen-szagtalan maszlagban, ami évtizedek óta csak gyalázza az NB1-et, képtelenek vagyunk olyan klubcsapatokat szerepeltetni, ahol a minimálisnál okosabb emberek üldögélnek. A német Bundesligában is simán benyomják a 17-18 éves srácot játszani, mert isten adta tehetség. Nálunk van a tehetség, aki 24 éves kortól számít tehetségnek. 24 év alatt pedig tacsi, akit még véletlenül sem szabad berakni a csapatba, nehogy fejlődjön már egy hangyafasznyit is. Maradjon csak az ifiben élete végéig, aztán lehet selejtezni a hulladékot...

A nagy vezért itt köpném szembe a székemből amúgy. Tehát van a TAO királysága, az Alcsút felülről, a kirakatcsapat, amelyiknek ott van az überalles akadémiája és arra nem képesek, hogy a felnőttbe x+1 év után legalább 2 akadémistát betoljanak már. Tudod, csak mutatóba...

Mit akarunk így? És szerinted ér valamit a milliárdokért fejlesztett akadémista program? Hány srácot képeznek? 500? 1000? Kit érdekel? Ez nem a kritikus tömeg. A kritikus tömeg, az igazi utánpótlás az lenne, ha a klubbok szervezetten összefognának a helyi iskolákkal (általános iskolától) és szervezet körülmények között alakítanák ki a tömegsport nevezetű jelenséget, ahonnan a nagyobb szórás miatt több esélye lenne a tehetségnek kitünni. Mellékhatásként pedig a rendszer sokkal egészségesebb és sportosabb felnőtteket adna át az országnak, ami fordított arányosságban csökkentené az ilyen irányú egészségügyi kiadásokat.

Prevenció bakker, prevenció...

 

3. Ezeket a barmokat el kéne zavarni a francba

Esküszöm, már 20 éve csak jönnek az új hullámos magyar edzők. Jönnek, csak jönnek és semmi nem változik. Egyedül a Véber Gyuri ad okot bármire is, de ő sem Mourinho magasságokba érkezett, hanem oldalvonal melletti "mónika show" performance miatt igazi jelenség, akit még mindig szívesebben hallgatok, mint bármelyik barmot, amelyik magyarázza a bizonyítványt és makogja ugyanazt az 5 kifogást (lejt a pálya, a srácok fáradtak, nincs pénz (van pénz)...blablabla)

Itt mindenki annyira nagyon okos. Mivel ez az edzői réteg újra termeli saját mentalitását, ezért be kéne csukni a boltot. Itt egyedül azok érnek valamit, akik külföldön szocializálódtak (lásd: Löw, Dárdai...stb). De nekik alapvetően eszük ágában sincs hazajönni ilyen Pintérekhez. Minek égessék magukat? Itt úgyis mindenki nagyon okos.

 

2. Martínez, Handzic,Kelava,Mengolo... ők a DVSC 2017/tél igazolásai...

És akkor megvan a második "ezmiez?". Itt van a DVSC, de mondhatnánk bármelyik szuper csapatot, amelyknek az elmúlt években ebből a gyér utánpótlás bázisból (ismétlem: semmilyen szinten nincsen országos szintű utánpótlás stratégia grundfoci alapokon és a helyi iskolák bevonásával) is sikerült azért néhány értéket kinevelni. Mégis mi történik? 

Ömlenek a milliárdok a magyar fociba, és akkor akármelyik átigazolási szezonban nem azt olvasod, hogy a fiatal tehetségek felkerültek az első csapathoz és játszani fognak, hanem etetnek minket Handzic-okkal, Mengolo-kal, meg isten tudja milyen félanalfabéta outlet emberkékkel, akiknek a 99%-a arra való, hogy megtömjük közvetetten a TAO pénzekből (az tul. képpen a közösbe befizetendő adó, ami elvesztette közpénz jellegét) a menedzserek zsebét. 

Valaki igazán szólhatna ezeknek a féleszűeknek, hogyha csak minimális megpróbálnának Afrika helyett a nyírségre koncentrálni, akkor talán a magyar foci is fejlődne. Azt pedig ne magyarázza be nekem senki, hogy olcsóbb Mengolo-t idehozni, mint kinevelni lelkes és tehetséges fiatalokat, akiknek ha csak a 10%-át sikerül értékesíteni, akkor itt is little Ajax lehetne... Sajnos a rövid távú érdekek felülírnak minden racionális tervezést. De kérdem én:

"Nektek hányszor 10 éves periódus kell? Hányszor kell újra kezdenünk a 10 évet, hogy az igazi fejlődés megtörténjen?"

 

1. Ezek a vakegerek azt sem veszik észre, akik a szemük előtt vannak...

 Ott lebeg lelki szemeim előtt, ahogyan egy pufi srác felsétál a pályára, csinál 1 cselt, csinál 2 cselt és mire eljutna a kapuig, még elötte lehozza az edző: "Ne önzőzzé már itt nekünk Ronaldo, mert így semmi nem lesz belőled". És sajnos nem vagyunk messze a valóságtól.

Itt van most a magyar foci legújabb dicsőséglistát üdvöskéje, Bénes László (hosszú leírás itt: klikk) a német Borussia Mönchengladbach 19 éves üdvöskéje, aki most éppen gólt szerzett a felnőtt csapatban. Bénes az alapokat Győrben kapta meg és akár a felnőtt csapat erőssége is lehetett volna.

Helyette a helyi agytröszt úgy látta, hogy Laci 17 évesen túl fiatal ahhoz, hogy labdába rúgjon nemhogy a nagyok között, de még az NBIII-ban is. Mert ugye még túl fiatal volt ahhoz, hogy feltörekvő tehetségként kezeljék. Meg persze nálunk az utánpótlásnevelés máshogy működik évtizedek óta, mint akár Venezuelában is. Mindenhol máshol az utánpótlás 21 éven aluli játékosok játéklehetőséghez jutását jelenti. Nálunk az utánpótlásnevelés azt jelenti, hogy beépítünk a csapatba (esetenként külföldre) hozott 25-26-28 éves játékosokat.

Agyrém, borzalom, undormány.

Szóval Bénes a meglévő tehetségét fogta és elment a szlovák Zsolna csapatához, ahol annyira nem értenek a focihoz, hogy berakták a csapatba. Mondván nem a Handzicokból (26) lesz majd eladható termék, hanem a fiatal tehetségekből. Beszarsz, mi lett az eredménye a hozzánemértésnek. A Mönchengladbach 5,5 millió euróért (ennyit ma már Dzsudzsákért nem fizetne senki) vitte el. Ne legyünk igazságtalanok, ennek a fele is jól jött volna a Győrnek és a magyar focinak.

(Grátisz: Bénes akár a magyar válogatottban is játszhatna, de emiatt már egyértelműen a szlovák csapatot helyezi előtérbe. Na mindegy. Írjuk be Otigba Kenneth mellé.)

Én elhiszem, hogy a tehetség felismeréséhez külön szakmai tudás szükségeltetik. De kérem szépen. Amikor fogja a Vidi és Kleinheisler-t elzavarja a tarcsi padjára, mert nem jut eszükbe, hogy mondjuk a maradék fél évben is pontokhoz jutattná a gyerek a csapatot, akkor mit várunk? Gondolhatod mekkora volt a meglepetés, amikor Laci a válogatottban bemutatkozott... Szerintem a mai napig nem értik, hogy ez melyik műsor volt.

Azt mondom...

Ha már az Állam mindenféle jogcímen (tegyük fel, bár biztosan magasabb ez a szám a stadionokkal és TAO-val) 500 milliárd forintot oda, hogy itt valami futballcsoda történjen meg, akkor lehetett volna másképpen is csinálni. Mivel nem lett az "emútnyóccévben" job a focink annál, mint ami enélkül is bekövetkezett volna (kétévente egy tehetség kiesik a szekrényből, akit valaki észrevesz, 10 évente 1 meglepő válogatott siker), több értelme lett volna igazolgatni az egyik kiválasztott csapatba...

Ha belegondolunk, hogy a Bayern München keretének értéke 176 milliárd forint, akkor szerintem kis túlzással a keret+egy népstadion kijött volna a projektből. 

 

 

 

 ►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

Ez a cikk 2017. április 25. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr6512453853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rich.mond 2017.04.26. 13:56:08

Elég összecsapott hőbörgés, ráadásul amit Bénesről írsz, egyáltalán nem igaz.
Bénes vissza akart menni Szlovákiába, elsősorban a családja nyomására, mivel magyar anyanyelvű szlováknak tartják magukat + a Győrt agyoncsapta a Questor botrány.
A többi pedig korszakalkotó gondolat, kábé harminc éve írnak róla - Moldova mr korábban pedzegette a Hajrá, Pénzügyőr! - c novellájában.

nevetőharmadik 2017.04.26. 14:18:32

@Rich.mond: Mondjuk ha kb. 30 éve erről írnak, akkor az nem annak a hibája, aki újra megírta...

Rich.mond 2017.04.26. 14:49:11

@nevetőharmadik: ehem, csak ha valaki többször leírja, hogy ő olyan összefüggésekre jött rá, amire senki más, mert a szurkolók tökhülyék, akkor hadd ne simogassam meg az okos fejecskéjét. Ja, Bénes amúgy bemutatkozott az NB I-ben is, ennyit a szakértő úrról...

Szarvas Norbert 2017.04.26. 14:57:39

@Rich.mond: most tényleg?

"Bénes bemutatkozott az NB1-ben"- és akkor ezzel minden el van intézve? Tedd már hozzá, hogy hány percet játszott... komolyan hihetetlen ez a mosdatás. az értetlenségért fizetnek téged? Érdeked ez a szar, ami 30 éve van?

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.04.26. 15:29:26

A fotelbol hoborges es magyarazas nem a fociszurkolo ismerve, hanem az embere (nem csak a magyare). A A snookerdrukker jobban tudja hogy kene lokni, mint Sullivan, a pokeres jobban tudja mikor menjen allin a Negreanu, az NFL-es meg sokkal jobb rostert rakna ossze, mint barmelyik hulye edzo.

Van amivel egyetertek a posztban, de a nagy resze kocsmai szintu hoborges, pont amilyet a fotelszurkolok szoktak eloadni ;)

savrola 2017.04.26. 15:48:01

@Rich.mond: Akkor te nyugodtan magadra is veheted a 6-os pontot... Még akár meg is sértődhetsz... 30-40 éve nem volt TAO, 10-15-20 éve meg max. létesítményfenntartásra (arra se) és adósságelengedésre áldozott az állam. 4-5 éve, illetve néhány kiválasztott helyen már 8-10 éve ömlik a pénz a fociba, látszata nulla. 10 éve kezdték el ajnározni az akadémiai rendszert, azóta 1 válogatottra való nem hogy világklasszist, de erős közepes játékost sem sikerült kitermelni. A magyar edzők 90%-a pont olyan ostoba, mint 20 éve, aki meg nem, azt elzavarják a tűz közeléből, vagy nem akaródzik hazajönni a Bundesliga dobogójáról. Átlag 2500 nézőnek (amit a Fradi saját magához mérten sovány 6000-es átlaga húz fel) építenek stadionokat és akkor az NBII/NBIII-ról nem is beszéltem. Ezek aktuális problémák, jól összefoglalta a szerző. És ilyen apróságokon akadsz fent, hogy Bénes játszott pár percet az NBI-ben, tehát jól felfedezték... Idézet a wikipédiáról (tudom, csak félig hiteles, de már máshol is hallottam róla): "A győriek új szerződést ajánlottak neki, de túl nagy kivásárlási összeget állapítottak meg, és ezt a játékosa nem fogadta el." Tehát az okos győri b.szott a lehetőséget megadni neki, de arra már volt esze, hogy esetleg majd a pénzt lehúzzák a tehetségéből. És mint látjuk, a Zilinának így is kifizettek egy rahedli lóvét, és gyanítom, hogy nem 5,5 millió volt a kötelező kivásárlási ár. Az más kérdés, hogy később az ETO-nak Bénes elengedése volt a legkisebb baja a Questor botrány miatt, de ezt akkor még sem az ETO, sem Bénes nem tudhatta. Egyébként várnám a cáfolataidat a cikkre, de őszintén nem igazán értem, hogy min akadtál így fenn...

savrola 2017.04.26. 15:50:41

@Firestarter.18: Kocsmai szintű hőbörgés? Tehát akkor mi is a baj a magyar focival? Esetleg ez: index.hu/sport/futball/2017/04/26/tao_mlsz_kotelezo_utanpotlas_csakvar_puskas/
Ebben kb. minden benne van (ha más nem a sorok között), amit fentebb vázolt a szerző. És még annál kicsit több is.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2017.04.26. 16:44:26

A magyar foci minden szinten veri az ilyen állandóan hőbörgő ajvékolókat. Ez fáj nekik, ezért írnak ilyen szemetet. Na bumm. Hadd szenvedjenek, ha nekik rossz, nekünk az csak jó.

mh1973 2017.04.26. 17:07:32

@Hungarian Geographic: a magyar foci minden szezon nulladik hónapjában levizsgázik elegtelenre és augusztusra véget is ér a szezon, ami utána van az a te fajtád szintje! :D Na ennyit a magyar "fociról"! :P

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2017.04.26. 17:24:58

@mh1973: " a te fajtád" ezt nem értheti. A vörös köd, a gyűlölködő proliskodás illetve a friss levegő hiányára vezesd vissza minden bajod forrását. Ha eljutsz arra a szintre, hogy belátod mennyire vagy beteg, akkor talán még lesz miért élvezned a léted, ha nem akkor marad az állandó szenvedés, a maratoni vergődések napi szinten a vegetációd végéig. Ahogy fentebb említettem: ha neked (és a fajtátnak) rossz, az a tisztességes polgároknak nagyon jóóóóóóóóóóóóóóóóóó!....

Inimma 2017.04.26. 19:18:37

Ez a cikk 2017. április 25. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején sem voltak pontosak, de mára biztosan elavultak lettek.

:-)

Trisi · www.alphawing.hu 2017.04.27. 08:58:01

Azt, hogy klúb azt nem "klubb"-ként írjuk! Könyörgöm, legalább a helyesírás ellenőrzőt bekapcsolhatta volna a szerző.

savrola 2017.04.27. 09:24:44

@Hungarian Geographic: Az egyedüli gyűlölködő proliskodó az itt te vagy. Senki nem gyűlöli a magyar focit, csak ebben az állapotában nem ismeri el. Beteg, mondhatni perverz is te vagy, aki más szenvedésétől érzi jobban magát. Azt sem teljesen értem, hogy mi alapján határozod meg, hogy ki a tisztességes polgár és ki nem az... A cikkben foglaltakat még senkinek nem sikerült cáfolnia, csak a személyeskedésig jutottatok.

Peterpapo 2017.04.27. 09:38:04

Én nem tudom mennyi idős a blogger, de az írás alapján fiatal lehet. Az idősebbek mind tudják, hogy az 1986-os 0-6 óta mélyrepülésben van a magyar foci és amikor azt gondolnánk hogy nincs lejjebb, kiderül, hogy mindig van. MAikor először kikaptunk a fókavadász izlandiaktól, vagy a kenguruvadász ausztráloktól. Az pedig, hogy a magyarok nem tudnak hosszútávon gondolkodni, az nem csak a focira jellemző. Ezért tart itt az ország ahol. Ahogy a Nagy Ferós féle Bikini és megénekelte:
"Mindent akarok, de azt most rögtön, mindent akarok azonnal, mindent akarok, de azt most rögtön, héj! Még ma!"

Mindenki a lehető leggyorsabban, a lehető legkisebb energia és pénz befektetéssel akar meggazdagodni. Gondos tervezés, előrelátás? Ugyan kérem. (persze tisztelet a kivételnek, de a többség ilyen)

És ahogy Hofi is megmondta, csak nem hallgatott rá senki, ha Mari néni szarul főz, attól nem fog jobban főzni, ha Zeptert veszel neki.

Peterpapo 2017.04.27. 10:15:48

@Trisi:

ha már itt tatunk, akkor nem is klúb, hanem klub. :)

Peterpapo 2017.04.27. 10:21:27

@Hungarian Geographic:

Neked mennyi jön be a TAO pénzekből? Ha neked ez jó foci, ami itt van, akkor nagyun tudlak sajnálni, de erről eszembe jutott egy vicc:

Az idős házaspár ül a verandán. Egyszer csak a mama feláll a székből odamegy a papához és szó nélkül lekever neki egy hatalmas pofont, olyat, hogy az öreg hanyatt esik a székkel együtt. Megkérdi a papa:

- Ezt most miért kaptam?
- Az 50 év rossz szexért.

A papa visszaül a székbe. Egy félóra múlva feláll, odamegy a mamához és lekever neki egy akkorát, hogy a mama leesik a verandáról.

- Ezt most miért kaptam?
- Mert tudod mi a jó szex.

datam 2017.04.27. 23:38:09

@Hungarian Geographic:

Több, mint 10 évig jártam a csapatom meccseire, hazaira, idegebe, sőt, ha úgy alakult, külföldre is. Minden hazai, de ha nem volt túl messze, idegenbeli válogatott mecsen is ott voltam. de egy pár éve eltört valami. Amikor a csapatom egy fingilingi lofasz svájci csapattól kikap, mert ők edzőt buktatnak, az már nem a bazdmeg, hanem a fuck you bazdmeg esete. Amikor a gyerek ül a nyakamban, teljesen békésen bóklászunk a stadion környékén, és a rendőr pofánfúj CS gázzal, vagy mások balhéja miatt a lovasrendőr kardlappal úgy hátbavág, hogy három.hétig ott a nyoma, az meg a náthás kurva anyád kategória. Hozzáteszem, sosem kerestem a balhét, inkább mentem a másik irányba. Ja, amikor a csillivilli vadiúj stadionban bokáig állsz a hugyban, a büfében az orrod előtt fogy el a sör, amikor a fedett lelátón a nyakadba ömlik az eső, cserébe a szarfaszú primadonnák a pályán sétálgatnak és csuláznak, felmarkolják a havi 2-5 millióa alappénzt, de cserébe kocogni sem hajlandó, vagy olyan beadást nyom, ami azóta elért az Alfa Centaurira, akkor ne gyere itt a jó focival. Lófaszt, barátom. A teljes jelenlegi, illetve az elmúlt 30 év vezetősége senkiházi szarevőkből áll(t), ennek ez az eredménye. Amikor pedig jön egy edző, aki más kultúrában nevelkedett, és elmondja, hogy az itthoni edzők a Bundesligában az ifinsapat szertárosának sem lennének alkalmasak, akkor mit csinál a magyar? megsértődik. hát ez kurvajó, potyogtak a könnyeim a röhögéstől. Szóval, ha ez kell neked, és ez lesz itt még vagy 10 évig, amire esetleg valami csoda folytán egy másfajta utánpótlásban nevelkedett válogatott felállhat(nem fog), akkor menj, és nézesd magad birkának, legyél elvakult. Majd idővel meglátod, mi is van. Egy biztos, én jó ideig egyik stadionba sem fogom betenni a lábam.
süti beállítások módosítása