Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Elindult a nemzeti lakáslottó! Engedélyezték az első NOK működését...

2017. április 18. - Szarvas Norbert

nok_lakaslotto.jpg

Egy évvel ezelőtt már megírtam, hogy a törvény alapján mire lehet számítani a Nemzeti Otthonteremtési Közösség (továbbiakban NOK) kapcsán. A cikket itt találod. Most kezdődik élesben ez a játék, aminek lényege a hivatalos kommunikáció szerint az lenne, hogy a bankok alternatívájaként nyújtson megoldást lakásvásárlással kapcsolatban! Nézzük meg, hogy mire figyelj, mielőtt eladod a lelked egy jól kiképzett NOK ügynöknek a jövőben!

A NOK-nak nincs betét- vagy befektetővédelmi garanciája. Ha nem fizet, a már ingatlant szerzett tagot sem védi ugyanakkor például kilakoltatási moratórium vagy magáncsőd, és a jelzálogjoggal rendelkező közösség akár végrehajtással érvényesítheti igényét vele szemben.- Szeniczey Gergő,  a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti ügyvezető igazgatója az Origonak nyilatkozott

Magyarra lefordítva benne van a pakliban, hogy a NOK közösség azon tagja, amelyik megszerezte a közösség pénzén keresztül a pénzt, a továbbiakban nem teljesíti befizetési kötelezettségeit. Ilyen esetben a közösség érvényesítheti a jogait, és rámehetnek a megszerzett ingatlanvagyonra. Más kérdés, hogy mi történik abban az esetben, ha a közösség az ingatlant magas áron vette és a kérdéses időpontban éppen kevesebbet ér. 

Amennyiben végigmennek a procedúrán és sikerül érvényesíteni a közösség bejegyzett jelzálogjogát, úgy mi történik az ingatlannal? Új sorsolást tartanak, és valaki "megörökölheti" a lakást, ami máris "használtabb" és "értéktelenebb", mint az eredeti feltételek szerint? Vagy pedig a közösség értékesíti azt (ebben az esetben akár hónapok is elmehetnek)? Ha mindezt pénzveszteséggel az aktuális piaci körülményekhez igazodva alacsonyabb piaci áron tudják megtenni, akkor a hiányt miből pótolják ki? 

Ugyanis a közösség alapfelvetése, hogy előre kiszámított modell szerint befizetésről befizetésre építkezve a futamidő végére minden fizető tagnak lakást juttat a közösség. De ha kiesik egy fizető, akkor sérül a közösség vagyonának a mértéke és ezáltal csúsznak a sorsolási időpontok. Hiszen nem mindegy, hogy 100 ember fizet havi 50.000 forintot vagy 99 ember. Ez évente 600.000 forinttal kevesebb bevételt jelent a közösségnek.

 

az előtakarékossági befizetések után nem számolnak betéti, a megelőlegzett összegre pedig hitelkamatot.

Jelen pillanatban a számíott kamatnak nincsen túl sok jelentősége. Elég megnéznünk a lakástakarékpénztár által nyújtott betéti kamatokat. Olyan nyomott a környezet, hogy havi 20.000 forintos befizetés mellett 10 éves szerződés esetén kapunk az OTP LTP-nél 16.046 forintot összesen. Ha 50.000 forintot fizetnénk havonta és ezzel a betéti kamattal számolunk, akkor a kamatveszteségünk nem érné el összesen az 50.000 forintot. Szóval ez jelen pillanatban nem szempont.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a jövőben emelkedhet a kamatkörnyezet és abban az esetben már érezhető lehet a kamatveszteség, amit azért szenvedünk el, mert itt nem kamatozik a pénz. Ugyanakkor az LTP-vel összehasonlításnál érdemes megjegyezni, hogy amikor leszerződünk LTP szerződésre, akkor a vállalt futamidőn belül a betéti kamatunk akkor sem változik, ha a piacon egyébként kamatváltozás történik. Tehát ebben nincsen alapvetően olyanfajta különbség, ami matematikailag vonzó lenne számunkra.

Nagyon kecsegtető lehet ugyanakkor, hogy a devizahitel károsultak országában a közösség pénzéből szerncsés esetben előre kisorsolt lakásunk után nem kell kamatot fizetnünk. Talán ez az egyik legpozitívabb tulajdonsága a közösségnek. De ne felejtsük el, hogy számos kiskapu van (lejjebb ezt is megnézzük), ami miatt nagy a valószínűsége, hogy téged nem fog érinteni ez a dolog, mivel nem jutsz hamarabb lakáshoz.

 

akár 300.000 forintos állami támogatás jár 

Szemben az LTP 72.000 forintos maximalizált támogatásával szemben. Ez azt jelenti, hogy itt akár havi 83.333 forintot is befizethetünk, amivel maximalizálhatjuk az állami támogatást. Nagyon szépen hangzik és véleményem szerint nem elragaszkodott összegről van szó. Viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ekkora vállalás a következő 10-15 évben sokak számára talán túlzó lehet, miközben limitált a kilépési lehetőségünk.

Ha az LTP szerződést nem tudjuk fizetni, akkor lehet a díjat csökkenteni, legrosszabb esetben azonnal felmondhatjuk a szerződést és a szerződéskötési díjon felül az állami támogatás nélküli összeget teljes mértékben megkaphatjuk. A NOK esetében hiába mondjuk fel mondjuk az ötödik évben a szerződést, a befizetéseinket elméletben csak a NOK vége után, azaz a 10-15. évnél kaphatjuk meg.

26. § A tag kiválasztását megelőzően kiléphet a közösségből, a korábban teljesített befizetéseihez azonban kizárólag a közösség megszüntetési eljárásának befejezése után juthat hozzá.)

 

A szerződéses összeg ötödének befizetése után ugyanis őt – közjegyző jelenlétében – kisorsolhatják, vagy ha többletbefizetést vállal, licittel szerezhet jogot arra, hogy a közösség többi tagjának befizetéseiből megelőlegezzék neki az ingatlanvásárlást.- mondja Szeniczey Gergő

29. §

a licit és a sorsolás.

(2) A szervező bármelyik vagy egyszerre mindkét kiválasztási módot is választhatja.
(3) A kiválasztás során elsőbbséget élvez az a tag, aki a 23. § (4) bekezdésében meghatározott 20 százaléknál magasabb előtakarékossági befizetést és ennek mértékéhez igazodó szervezési díjfizetést vállalt, és azt teljesítette is (a továbbiakban: licit).

--------------------------------

Érdemes sokszor elolvasni a NOK törvényt, ugyanis a 29 § (3) világosan kimondja, hogy a sorsolás semmit nem ér, ha van olyan a tag(ok) a közösségben, akik többet fizetnek be, mint a kötelező havi díj. Ez visszaélésre adhat okot, ugyanis az a tag, amelyik rendelkezik a megfelelő anyagi forrással, fogja magát és az első sorsolásnál befizeti még x millió forintot (mondjuka  drágábban kinézet ingatlanjának a különbözetét) és ezzel "elnyeri" a jogot, hogy a közösség kifizesse előre a lakást. Ingyen és kamatmentesen jut majd forráshoz a banki hitel helyett. 

Azt pedig semmi nem szabályozza, hogy ezt a lakást befektetési céllal vegye meg (albérletbe kiadja) vagy az előző lakását adja ki vagy adja el. Tehát összességében előfordulhat az a helyzet, amikor a NOK közösség a gazdagot gazdagabbá teszi, a szegényebb tagokat pedig befizetésre kötelezi és majd a legvégén juttatja lakáshoz (és addig is élni kell valahol, ami puszta ablakon kidobott pénz ahhoz képest, hogy a gazdagabb NOK tagnak ilyet nem kell, mivel előre megkapta a lakást....)

 

Nincsen OBA védelem...

5 kérdés, amit tegyél fel a NOK ügynöknek

 

  1. Mi történik akkor, ha rajtam kívül minden tag tud plusz pénz befizetni?
  2. Mi történik a pénzemmel abban az esetben, ha a NOK közösség összeomlik?
  3. Mi történik abban az esetben az ingatlanommal, ha csak a legvégén kapnám meg (15. év), de közben elfogyott a közösség pénze vagy az ingatlanárak brutál módon megemelkedtek, ami több, mint a közösség vagyona?
  4. Mi véd meg engem az ingatlanok drágulásától?
  5. Mi történik abban az esetben, ha egy másik kormány megszünteti az állami támogatást vagy csökkenti azt, esetleg az összeghatárt (300.000) viszi lejjebb?

 

Mindenféleképpen nézd meg az MNB oldalán található összehasonlító táblázatot a NOK-ról, mert nagyon hasznos és infromatív: Link

 ►►►►

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

Ez a cikk 2017. április 18. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr7812434267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2017.04.18. 16:10:00

4 év múlva:
"Tüntetnek a NOK károsultak."

Szelid sunmalac 2017.04.18. 16:53:59

Barki, aki barmiben reszt vesz, ami "nemzeti" es/vagy allami es NEM Politikus, vagy annak rokona, az egyszeruen pszichiatriai eset es kezelsre szorul.

Hörömpő cirkusz világszám 2017.04.18. 19:48:19

Sógoromék kb. 30 éve vettek ilyenben részt, akkor úgy hívták, vásárlói közösség. Aztán, évek múlva kitalálták a politikusok, hogy ez nem jó, átverés, jogosulatlan pénzügyi tevékenység vagy mifene és megszüntették ezt a konstrukciót.
Most nem átverés, nem jogosulatlan pénzügyi tevékenység, mert az állam csinálja.
Okos. Ügyes.
Vajon ki gazdagszik majd rajta?

2017.04.18. 23:07:18

@Hörömpő cirkusz világszám: pont ezt akartam irni, ez a világ legnagyobb átverése, rosszabb, és több visszaélésre ad lehetőséget, mint egy piramisjáték. Persze biztos csak véletlen, hogy ki kapta a jogot az "üzemeltetésre"
süti beállítások módosítása