Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A 10 legbénább álláshirdetési szöveg!

2017. március 19. - Szarvas Norbert

allashirdetes_2017.jpg

Valamilyen szinten szerintem szörnyű és felháborító, hogy az általánosan elterjedt HR-es nézet szerint még mindig ugyanazokkal a trendinek hazudott álláshirdetési szövegekkel vagyunk kénytelenek 2017-ben találkozni, amit már 2010-ben is utáltunk. Ahogyan semmitmondó hazugság a jelentkező részéről néhány üres frázis (pl.: terhelhető vagyok, precíz, szorgalmas...), ugyanúgy ezekkel a jellegtelen frázisokkal találkozhatunk az álláshirdetési oldalakon is. Nézzük a 10 legbénább szöveget!

Dinamikus csapat

Amúgy ezt el tudom képzelni a valóságban hogyan néz ki:

2011_0001_543_07_a_szervezeti_magatartas_alapjai.jpgEz szinte az össze álláshirdetési szöveg egyik legjellegzetesebb hívószava. De most komolyan! Mit jelent az, hogy dinamikus csapat? Egyáltalán az adott cég (és azon belül a saját csoportunk) szervezeti működése milyen elvek mentén működik? Lineáris? Funkcionális? Mátrix? Projektorientált? 

Milyen jellemzők mentén viszonyulnak egymáshoz a beosztottak és a vezetőség? Miért kell ilyen szinten degradálni a munka leírásában ezt a területet? Elég annyival elintézni, hogy dinamikus és akkor minden happy? 

De mihez képest dinamikus? Mire lehet számítani? Mert ez az információ egyenlő a semmivel, de legalább divatos és jól hangzik. A csapat tűzoltókhoz hasonló dinamikusággal dolgozik vagy inkább a postán megszokott állapotok az iránymutatóak?

 

Fiatalos csapat

 

fiatalos_csapat_2017.jpg

 

De akkor most az új munkahelyem egy óvodai foglalkozásra fog hasonlítani tele 18-20 éves gyerekkel, akiket nevelni kell vagy inkább egy marxista munkakörnyezetet képzeljek el tele élekkel? Esetleg azt jelöli a fiatalos csapat, hogy tele lesz olyan 40+-os emberrel, aki harminc évesnek hiszi magát?  Fontos lenne tudni, hogy mire készüljünk fel.

Ha az álláshirdetésekből indulunk ki, akkor ma minden munkahelyen kizárólag fiatalok dolgoznak. Az időseket fogtuk, kaptak egy csomag alföldi kekszet és kilöktük eszkimók módjára a határra szerencsét próbálni. Valójában ez a kijelentés, hogy "fiatal-fiatalos csapat" igazán degradáló, felesleges és egyáltalán nem informatív. 

Attól mert ezt írjuk bele az álláshirdetésbe, még nem lesznek a 19 évesekből 25 évesek, mint ahogyan az idősebb kollegák sem fiatalodnak meg. Ráadásul nem hiszem, hogy ez lenne a helyes irány, hiszen minden korosztálynak megvan a maga erőssége és gyengesége. Ha a csapatról szeretnénk valami vonzót írni, akkor lehet érdemesebb lenne a csapatkohéziót előveni és arról néhány szót elejteni (nem feltétlenül kétszavas jelmondatokban kéne kommunikálni):

" Nálunk egy igazán kompetens közösség részese lehetsz, ahol figyelünk egymásra és jó iramban tudunk együtt dolgozni a feladaton"

Európai szintű munkakörnyezet.

És ez Kelet vagy Nyugat Európai környezet? Ha Kelet, akkor inkább cseh vagy albán munkakörnyezetről beszélünk? Ha cseh munkakörnyezet, akkor pedig inkább a prágai vonalat vagy az ostravai vonalat képviselitek? Sajnos ezen a téren egyszerűen lefagyott a társadalom. És eme az időben és térben megfagyasztott társadalmi kérdésekre próbálnak üres lózungokkal válaszolni.

Pedig ma már nem Nyugat versenyez Kelettel, hanem országok országokkal, régiók régiókkal, városok városokkal. Sőt! Cégek cégekkel! Gondolkodjunk mikrokörnyezetekben, mert számodra ez határozza meg a munkakörnyezetet. Elég csak felhozni a magyar (Kelet-Európa) Prezi-t és szembeállítani bármelyik egekig magasztalt nyugati munkakörnyezettel! 

prezi-iroda-budapesten.jpg

 

Versenyképes fizetés

Szerinted létezik olyan vállalkozás a Földön aki bevallaná, hogy versenyképtelen fizetést akar adni neked? Egyáltalán mit jelent az, hogy versenyképes fizetés? Kivel versenyez? A munkatársaddal? A német kollégával? A kínaival? A magyar KSH szerinti átlaggal? A szomszédoddal? Az árakkal? Az elvárásaiddal?

Nem szabadna, hogy ez ma még hívószó legyen bárkinek is. Egyszerűen nem szabad elhinni! Mert hazugság! Azért hazugság, mert nincsen definiálva a másik oldal és innentől kezdve elvesztetted a tárgyalási alapodat. Mindenki mondhatja magáról, hogy versenyképes fizetést ad! De sokkal érdekesebb lenne, ha azt mondaná:

" Versenyképes fizetés az orosz mélytengeri algakutatókkal szemben"

Kiváncsi vagyok, hogy mikor fejlődik tovább a HR szakma és ad olyan releváns információt a hirdetéseiben, amiből már tudsz következtetni. Azt elhiszem, hogy egyre több helyen a személyes bértárgyaláson akarják felfedni ezt a kártyát. Tiszta sor. De akkor ne ezzel akarjanak meggyőzni!

Ha mégis akarnak valamit írni a fizetésről, akkor írjanak olyan gondolatokat, mint például:

" az adott pozició magyarországi átlagbéréhez képest magasabb fizetést tudunk biztosítani"

Izgalmas feladatok

Hát ez biztos nagyon izgi lesz! Valaki leírta, hogy izgalmas feladatokat kell elvégezni és akkor biztosan úgy lesz! Már alig várom, hogy felvegyenek! Megint egy üres ígéret, aminek se füle, se farka. Mihez képest izgalmas feladatok? Egyáltalán miért akarja bárki bárkivel elhitetni, hogy itt kizárólag izgalmas feladatokat lehet majd elvégezni? Ez alapján megtagadható az izgalmas feladattal járó unalmas (boooooring alert) adminisztráció? Ésha valakinek az adminisztráció az izgalmas, míg a kreatív munka ijesztő?

Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy ezt a szöveget a HR specialista überalles emberke saját magának körmölte be, mert biztosan izgalmas feladat lehetett olyan álláshirdetést megfogalmazni, ami legalább egy mondatában eredeti és izgalmas.

Teljesen barátságos munkaórák

Ez nem feltétlenül jelemző mondat, de bele kellett vennem a válogatásba, mert 5 perce olvastam és nagyon megtetszett! Szóval ezen a helyen a munkaórák barátságosak. Zseniális! Mert ki menne ezek után olyan helyre, ahol barátságtalan munkaórák várják? 

13f3586.jpg

Amúgy ez a munkahely már lassan a hipszter kollegák paradicsomára kezd hasonlítani! Fiatalos csapat, európai munkakörnyezetben, ahol még a munkaórák is barátságosak. Tiszta lollipop élményt kapunk! Már csak egy nyalóka hiányzik innen és egy kentaúr!

kentaur.jpg

 

Rugalmas munkaidő

És akkor elérkeztünk a munkaidővel kapcsolatosan elképzelhető legegyedibb örökzöldségre! A munkavállalók azon trendi elhatározásából indult ki a történet, hogy a munkaidő igazodjon a délutáni focihoz vagy a gyerek iskolájához. Mindenki ilyen munkahelyet akar magának. Persze merül fel a kérdés, hogy akkor miért nem megy el vállalkozónak az illető?

Hát mert a rugalmas munkaidő mellé fix fizetést szeretne magának. Pedig a kettő üti egymást. Vagyis jelen szervezeti és gazdasági környezetben enyhe poroszos beütéssel még sajnos elképzelhetetlen a produktivitás azon szintre emelése, ahol lebontjuk a fix munkaidő láncait (ahol lehetséges) és idő helyett minőségben,produktivitásban kezdünk el gondolkodni.

Amikor rugalmas munkaidőt olvasunk, akkor hajlandóak vagyunk ellazulni, hiszen ez biztos a mi (munkavállaló) igényeihez fog alkalmazkodni. Pedig ez hatalmas tévedés! A rugalmas munkaidő a munkáltató elvárásaihoz igazodik. Rugalmas, mert lesz amikor vasárnap is be kell jönni vagy még a munka végén 2 órát ráhúzni a dolgokra. Ezzel nem ijesztgetni akarok, csak eloszlatni egy lassan évtizedes félreértést a munkaerőpiacon.

Helyi parkolás

Van, amikor már teljesen kifogyott a HR az érvekből. Azért elgondolkozom ilyenkor, hogy milyen a nem hely parkolás? Tedd le az autót a szomszéd kerületben? Úgy gondolom, hogy akkor inkább ne írjunk semmit, mintsem ilyen sületlenségeket egy hirdetésbe. Általában az autós egy olyan állatfaj, aki végtelenül lusta, ésha már autót tart fenn, akkor helyben szeretne leparkolni! Lehetőleg az íróasztala mellett!

iroda_parkolas.jpg

 

Stabil céges háttér

És mitől stabil egy céges háttér? Hány példát hozzak fel neked arra, hogy stabilnak hitt cégek egyik percről a másikra megszűntek létezni? Az üzleti világban a minimálisnál csak egy picit jelent többet ez a mondat "stabil céges háttér". Sajnos az átlagos ember nem tudja, hol kell ezeknek utána nézni és egyáltalán mit kell figyelni! 

Nem biztos, hogy a csillogó iroda vagy a szuper honlap az, aminek meg kellene győznie téged arról, hogy a cég stabil háttérrel rendelkezik! Ráadásul még egy abszolút nyereségesnek látszó lezárt üzleti év sem jelent semmit és egyik napról a másikra bezárhat a bolt!

Gondolj itt a Tesco-ra, aminek az elérhető legfrissebb beszmolók szerint 2015-ben 614 milliárd forint árbevétele és 13 milliárd forint adózott eredménye volt. Alkalmazttainak a száma 19.236.Ez akkor egy stabil céges háttér? 

Egyébként tényleg az, viszont nem szabad ezt a mondatot összekeverni és azonosítani azzal a vágyálommal, hogy:

"ugye nem szűnik meg a munkahelyem?"

Nem véletlenül hoztam fel a Tesco-t, akinél mostmár évek óta felmerül, hogy az angliai anyavállalat az Angliában elszenvedett piaczsugorodása miatt felszámolja néhány leányvállalatát és a rendelkezésekre álló forrásokra a hazai piacra irányítja. A Te munkahelyed (magyarországi Tesco) erős túlzással bármikor véget érhet (persze ebben az esetben nem azonnal több céges ok miatt is).

Viszont a "stabil céges háttér" címkét gyakran látom kis magyar vállalkozásoknál is, ahol az üzleti jelentésekből már a második percben kitűnik, hogy banki hitelekből és pályázatokból élnek. Ha a forrás elapad, akkor hirtelen a stabilból átalakulnak "bezárt" céggé. A munkavállaló a biztonságot keresi és próbálja kerülni a megbízhatatlan cégeket! Céges szempontból szerintem sokkal jobban lehetne támaszkodni egy hirdetésben (ha mindenféleképpen erről akarnak beszélni) tényekre és számokra. 

Hosszútávú munkalehetőség

Tudom, hogy ez a kimondott elvárás mindenki részéről és enélkül nem fog mostanában működni egyetlen álláshirdetés sem. Talán a legnagyobb hazugsága ez mindkét oldalnak. Hazugság a fiatal hölgy résézről, aki pontosan tudja, hogy családot szeretne alapítani és lehetőleg a munkaköteléken belül. Hazugság a munkáltató részéről, aki tudja, hogy 1-2 év múlva már teljesen máshol lesznek (telephelyváltás...stb). Lehetne a sort folytatni, de nincsen értelme...

A lényeg ebben, hogy elkopott ennek a frázisnak az értelme. Mindenki így hirdeti magát még akkor is, amikor előre tudja, hogy nem hosszú távra keres munkaerőt. Egy újabb elem, ami nem mond semmit és csak azért van benne, mert ott kell lennie!

Ha pedig ott kell lennie, akkor mennyivel értelmesebb lenne arról beszélni, hogy mi a terv?

" Hosszútávra keresünk munkaerőt, akivel a következő 3 évben biztosan együtt dolgozhatunk az éppen futó projektünk megvalósításában"

 

 ►►►►

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr4112350975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.19. 17:01:38

A parkolás nem rossz szöveg, a többi sablonos marhaság.

VaradiJanos 2017.03.20. 10:52:48

Mi a helyzet az önjelölt, de sajnos tehetségtelen gazdasági tanácsadókkal? Azokkal akik állatfajnak titulálják az autósokat? Akik kollektíve meghazudtolják a rugalmas munkaidőt kínálókat? Stb....

nick papagiorgo 2017.03.20. 10:58:36

Az igazán legalja nem ez.
A legalja, az az, amikor direktmarketingest (becsöngetőember) keresnek és kínnal-keservvel próbálják ezt titkolni.
Meg az, amelyikben egészalakos fényképet kérnek :)

Osz Apo 2017.03.20. 11:17:11

A rugalmas munkaido nem feltetlen egyoldalu, nalunk kez kezet mos alapon ugy megy, hogy kerhetnek hetvegi munkara, amire siman mondhatsz nemet (es bajod se lesz belole, mert a munkaeropiac olyan, hogy hetek alatt talalsz masik helyet, ha szivoznak), cserebe te is ugy jarsz be, ahogy neked (es a csapatodnak) jo, akkor mesz haza, amikor neked jo, es ha megcsinalod rendesen a munkad, akkor senki egy rossz szot nem szol hozzad.

monyon le 2017.03.20. 11:21:18

+1 "releváns, kiterjedt iparági kapcsolatrendszer" - na, ettől minden esetben dobok egy hátast!
Te, mint munkaadó, nem engem szeretnél mint munkavállalót, hanem CSAK a felépített kapcsolati rendszeremet. No way (vagy, ha szükséged van a profit növelésére, van az az összeg, melyért átadhatom neked). Ja, és a hirdetések többségében a "versenyképes bérezés" itt is standard. De, kedves KFT tulajdonos + HRibanc, forintosítva a "versenyképes bérezést" attraktívabb lenne, megkímélve mind két felet a felesleges köröktől.
Ja, még egy javaslat, amennyiben a 3-8 körös kiválasztási folyamat híve vagy, ne is hirdess, inkább gondolkodj.

prometheus_X 2017.03.20. 11:38:39

Segítek lefordítani ezeket a HR-es kifejezéseket:
- Dinamikus csapat: aki nem törtető állat, az vagy idegbeteg vagy antiszociális
- Fiatalos csapat: mindenki jófej mindenkivel szemben - szóval senkinek se fordíts hátat
- Európai szintű munkakörnyezet: van klíma
- Versenyképes fizetés: ha elég ügyes vagy, megkaphatod ugyanazt az iparági minimum bért, amit máshol is
- Izgalmas feladatok: teljes a káosz, a projektek évek óta önmagukat irányítják, az ügyfelek 90%-a seggfej, de TE újoncként a legnagyobb seggfejt fogod megkapni
- Teljesen barátságos munkaórák: mindenki szarik bele a törzsidőbe
- Rugalmas munkaidő: reggel 8-9 között érkezhetsz - vagy 8, vagy 9
- Helyi parkolás: a szemközti oldalon van egy P+R, ha akarod, fizethetsz érte
- Stabil céges háttér: lesz 1-2 10 éve bebetonozott kolléga, bármekkora inkompetensek is, teljesen mozdíthatatlanak, viszont majd mindenről TE tehetsz
- Hosszútávú munkalehetőség: innen mehetsz a sírba (agyvérzés, szívinfarktus)

Semmi szarkazmus, EZEK A VALÓS TAPASZTALATAIM.

cupcake25 2017.03.20. 11:54:15

Vannak benne nagyon jogosak, de egy-kettő szerintem csak szimplán rosszul van megfogalmazva. A helyi parkolás pl. Ha mondjuk a Margit krt-on dolgozol, akkor ugye már a parkolás is csak álom marad a munkahelyed közelében. Nem rossz ha tudom, hogy adott esetben az iroda közelében tudok-e parkolni vagy ha igen az ingyenes-e. Szóval szerintem itt csak lazán elrontották a szöveget. A Barátságos munkaóra, na igen, itt szerintem arra gondoltak, hogy nincs túlra. Persze ezek nem feltétlenül igazak, de pont szombaton mondta egy külföldről hazaérkező ismerősöm, hogy teljesen el van hűlve az itthoni helyezettől, ő kint megszokta, hogy amit pl az interjún megbeszélnek az úgy lesz, hát itt nagyon nem. :)

A versenyképes fizetés meg amúgy a vesszőparipám, mert nekem is mindig ez jut eszembe, hogy mihez képest? A nettó 80 ezres minimálbérhez képest?

Én amúgy még ide vettem volna a fejlődési és tanulási lehetőséget, meg az ingyenes céges továbbképzéseket is, mert ezektől rosszul vagyok.

nick papagiorgo 2017.03.20. 12:05:24

@cupcake25:
az ingyenes céges továbbképzéseken általában a csak a vállalat által használt célszoftvereket stb. tanítják, vagy ha általános dolgokat, akkor is a cég szempontjából, tehát máshol kb 0 hasznát veszed.

Onnan ismerszik meg, hogy egy tanfolyam ér is valamit, hogy mielőtt elküldenek, aláíratnak veled X évet, hogy nem lépsz ki, vagy visszafizeted a tanfolyam árát. Na, onnan látni, hogy az ér is valamit :)

nick papagiorgo 2017.03.20. 12:08:42

@prometheus_X:
a "fiatalos csapat" az nálam az (Is lehet), hogy frissdiplomásokat/frissen érettségizetteket keresnek 0 tapasztalattal (csak nyelvtudás kell), általában ilyen Shared Service Centerbe.
A csapat fele életében nem dolgozott még sehol, az egy éves munkaviszony már öreg rókának számít - és nem véletlenül (senki se marad meg ott addig).

onlame 2017.03.20. 12:13:20

Azért kellett némi bullshit ide is, hogy meglegyen a 10 pont. :D

Én egy fiatalos csapatban dolgozom. Pályakezdő 25 évestől 35-36 éves korig szóródik a kollégák életkora. Ez szakmai szempontból is érdekes lehet bizonyos területeken, nem csak arról van szó, hogy akár még sörözni is el lehet menni a munkatársakkal. Nyilván nem mindenhol értelmezhető, és nyilván van olyan cég, ahol csak beleírják az álláshirdetésbe, mert más előnyöket nem nagyon találnak, de van, hogy van értelme...

A rugalmas munkaidő pedig az a történet, amire bizony rá szoktam kérdezni, ha már beleírják a hirdetésbe. Nálunk például azt jelenti, hogy a törzsidő alapvetően felölel 6 órát, amikor elvárt, hogy bent legyél. Egyébként pedig az össz munkaórák számát nézik, nem pedig azt, hogy minden nap meglegyen a 8 óra, és ha nincs sürgős dolgod, akkor is bent malmozz, és egyszerre essen ki a toll az alkalmazottak kezéből. Továbbá a plusz órákat le is lehet csúsztatni, adott esetben szabadnapként kivenni. Szerintem pont ilyen egy jó cég. Ahol nem büntetnek azért, ha gyorsan/hatékonyan dolgozol, vagy ha jól osztod be a saját idődet... a 9-től 5-ig már a múlté.

Treff Bubi 2017.03.20. 12:19:07

A parkolás helyben azt is jelentheti, hogy van a cégnek saját parkolója, vagy egy nyilvános parkolóval kötöttek olyan szerződést, ami kedvezményes díjakat tesz lehetővé a regisztrált rendszámú járműveknek.
A rugalmas munkaidő sokszor a munkaórák csúsztatgatását jelenti, pl. egy órával később érsz be, mert reggel az önkormányzatnál intézel valamit, cserébe aznap, vagy a héten ledolgozod.
Nem minden a szívatásról szól, munkáltatója válogatja.

tso 2017.03.20. 12:29:48

- Dinamikus csapat: mindenféle szir-szar melót rájuk sóznak, amik csak távolabbról kapcsolódnak a meghirdetett szakterülethez
- Fiatalos csapat: van egy nyikhaj fônök, aki a saját korosztályát favorizálja
- Versenyképes fizetés: itt neked kell versenyezed, azaz kitûnnöd a munkatársak közül, hogy megkapjad a piaci átlagfizut.
- Munkaórák: kötelezô az 1 óra ebédidôt kivenned és a csapatoddal töltened, mert a HR úgy gondolja, hogy ez jót tesz a céges kulturának.
+1: "csapatjátékos" = beleillik a birkanyájba.

Márk Balás 2017.03.20. 12:46:13

Rossz olvasni, amit a rugalmas munkaidőről írtál.

"Vagyis jelen szervezeti és gazdasági környezetben enyhe poroszos beütéssel még sajnos elképzelhetetlen a produktivitás azon szintre emelése, ahol lebontjuk a fix munkaidő láncait (ahol lehetséges) és idő helyett minőségben,produktivitásban kezdünk el gondolkodni."

Ezt a mondatot értelmezni sem nagyon tudom. Mindenesetre az én tapasztalatom az, hogy hacsak nem olyan munkakörben dolgozol, ahol az x-y óráig való személyes jelenlét kötelező (pl. egy call center), vagy ahol a munkavégzés helye eleve adott (pl. egy gyár, és most nem csak operátori munkákra gondolok), akkor egyre inkább alap, hogy a teljesítmény számít, nem pedig azt, hogy meddig üldögélsz a munkahelyeden. Nemhogy elképzelhetetlen a produktivitásban gondolkodni, de ma már versenyben sem lehet maradni enélkül.

Hetedik éve dolgozom multinacionális környezetben, ésszerű határok mentén mindig rugalmas munkaidőben. Ez általában azt jeleni, hogy ha fontos, akkor dolgozhatok otthonról, mehetek be pár órával később vagy mehetek el előbb. 2016-ban például nem volt munkaidőm, akkor mentem be, amikor akartam (és nem a Prezinél dolgoztam). Volt olyan hónapom, ahol hat óra volt az átlag napi munkaidőm -- mivel így is többet csináltam meg, mint mások kilenc óra alatt, az arca sem rezzent senkinek.

A feleségem ehhez képest évek óta home offie-ból tolja, ugyancsak teljesen saját belátás szerint alakított időbeosztásban, piacvezető multinacionális cégeknél. Munkahelye nincs is, csak virtuális, az iroda, ahová néha benéz, csak egy opcionális háttérkörnyezet (a cég helyi irodája, a feleségem egyetlen csapathoz sem tartozik).

Természetesen a rugalmasság kétirányú utca, olyan nincs, hogy pénteken lelépek előbb, mert hétvégi programom van, de hétfőn nem maradok tovább, ha gáz van, vagy nem ajánlom fel, hogy helyettesítek egy hirtelen kiesett kollégát, amíg lesz helyette másik.

cirrmurr 2017.03.20. 13:09:28

@nick papagiorgo: Ja címanyag gyűjtó luzer, vagy direktmarketinges lépcsőház végigcsöngető = Irodai munka. Miért?? Mert az irodába lejelentkezik reggel 8kor megkapja a mappát OSZT' Húzz a terepre .

cirrmurr 2017.03.20. 13:13:35

+1 Kiépített céges kapcsolatrendszerrel. Hányinger. Az Adott piacon X éve állítólag meghatározó cég , telemarketingesekkel üzletköző hálózattal képtelen volt felderíteni a valós piacot " HÚÚÚ Bazz jöjjön már valaki hozzon még ügyfeleket , mert fogalmunk sincs hogyan lehetne és KIKNEK eladni ezt a sok xart. Ötletünk sincs arra honnan keressünk új ügyfélkört.... ja és ennek legyen az alkalmazottja valaki .

FlybyWire 2017.03.20. 13:43:16

"Hát mert a rugalmas munkaidő mellé fix fizetést szeretne magának. Pedig a kettő üti egymást. "

Az agyadban üti valami egymást.

2017.03.20. 13:46:38

Nem ügynöki munka. - mindig kiderül, hogy de... egy picit legalább.

Marketing területre keresnek valakit. - jórészt házaló, becsöngető, lerágott telefonszám lista alapján történő cold call szopás. Ez Magyarországon sok helyen a marketing név alá van sorolva, mert jobban hangzik... a sales területnek is a legalja.

Fiatalos csapat. - nem fizetnek eleget, fasznyak a főnök, a munka értelmetlen vagy olyan target van, hogy teljesíthetetlen, ezért senki se marad egy évig se ezért nincs ideje ott megöregedni senkinek.

Pályakezdőt keresnek legalább két éves ilyen-olyan speciális tapasztalattal. - pályakezdőként erre esélyed nincs.

Releváns munkatapasztalattal. - amit máshol se tudsz megszerezni, ha mindenhol releváns munkatapasztalatot kérnek.

Olyat keresnek, aki szereti a kihívásokat. - teljesíthetetlen target és/vagy jutalékos rendszer. Kihívás náluk összehozni egy normális fizetést.

Fizetési igény megjelölésével jelentkezz. - amelyik munkáltató egy fizetési ajánlatot is képtelen a hirdetésbe leírni, az pusztuljon el hererákban. Nyugaton minden hirdetésben ott figyel, hogy évente fogsz keresni 40,000 fontot stb.
A fizetés a munka lényege, célja a legtöbb ember számára. Ezzel kapcsolatban ködösíteni nagyon nagy faszság.

Kiépített kapcsolatrendszerrel, ügyfélkörrel jelentkezz. - fentebb többen leírták. A munkáltató feladata lenne ügyfelelet szerezni a szar szolgáltatásának, de fizetni nem akar egy ügyfélkörért, majd a rabszolgaként kezelt munkavállaló hozza a korábbi ügyfeleit. Mert örüljön, hogy munkabért kap. Aki ügyfelet is hoz, azt illik bevenni a cégbe, profitból részesíteni stb. Az ilyen ember nem sima munkavállaló!

Én nem csodálkozom, hogy munkaerőhiány kezd kialakulni Magyarországon. Ugyanazt a munkát kevesebb szopással 4-5-ször annyiért tudja a magyar melós nyugatabbra végezni. Szeláví.

FlybyWire 2017.03.20. 13:49:01

@Márk Balás: Itt a pont, de hát szerzőnk erről nyilván semmit nem tud.
Felmerül a kérdés, akkor minek okoskodik róla?

(Én is home officeban tolom ma itthonról :) - mondjuk beteg is vagyok, de nekem megéri pár óra meló itthonról, hogy ne kelljen a szemétrohadékembernyúzó -30%-os betegszabit ellőnöm.

A cégem meg boldogan fizeti a teljes bért, mert valamennyi hasznos melót így is hajtok.

báró Csekonics 2017.03.20. 13:53:27

"ő kint megszokta, hogy amit pl az interjún megbeszélnek az úgy lesz, hát itt nagyon nem. :)"
Meg kell nézni, hogy a munkaszerződés amit eléd tolnak, legalább köszönőviszonyban van-e azzal, amit előzőleg megbeszéltetek.
Ha nem, ne írd alá.
Ennyire egyszerű.
Ha aláírtad, akkor meg ne rinyálj, hanem keress következő helyet, ha annyira nem jó.

Amúgy a legtöbb klisészöveg egyszerűen szerencsétlen megfogalmazás: a helyi parkolás simán jelentheti azt hogy van céges parkoló és ha akarod, használhatod a privát autóddal is (mert mondjuk cégautó az adott szinten nem jár neked).
Ez olyan helyen, ahol amúgy nehéz vagy szimplán fizetős lenne a parkolás, azért akár juttatásnak is tekinthető.
A rugalmas munkaidő meg sok helyen alap: van egy 5-6 órás törzsidő, mondjuk 10 ás 3 v. 4 között, amikor bent KELL lenni, a többi időben meg ahogy tetszik, csak heti (máshol havi) szinten jöjjön ki a ledolgozott munkaóra és persze a feladataiddal haladj rendben.
Megint máshol meg ez az elv, de annyi feladatot kapsz, hogy a 'home office' azt jelenti, a napi 9+ óra mellett még este otthonról is kénytelen vagy dolgozni, ha időben le akarod adni az eredményt...

Sok olyan jel van interjúk és akár a hirdetések alapján is, ami egyik v. másik irányra utal(hat) de bizonyosságot mindig csak akkor tudhatsz, ha:
- már ott vagy (viszont erre való a próbaidő - Te is akármikor mondhatod ez alatt hogy holnap már nem jövök srácok, nem csak a cég!)
- jobb esetben ismersz valakit aki ott dolgozik vagy _nemrég_ ott dolgozott és akkor megkérded.

cirrmurr 2017.03.20. 13:58:52

@Colonel H. Stinkmeaner: Szuper meglátás. nem Munkaerőhiány van Magyarországon csak öntudatra ébredtek a Droidok. 1 Szivatós álláshirdetésre jó része nem megy el. 2. Ha ködösítenek az interjún konkrét kérdéseket tesz fel a jelentkezők jórésze . 3 Ha mégis átbaxák 1 háten belül hagyja a KFT-nek nevezett mélytorkos klubot a fenébe. 5 Rájöttek ha xopni kell külföldön , esetenként a határtól 40-120 km-re 5x-ös bérért is lehet xopni. Szóval a Munkaerőpiac nagy baja a Munkaadók részéről hogy Piacként működik

cirrmurr 2017.03.20. 14:10:16

@Colonel H. Stinkmeaner: "Aki ügyfelet is hoz, azt illik bevenni a cégbe, profitból részesíteni stb. Az ilyen ember nem sima munkavállaló!" Igen ezért undorító a " minimum elvárás hogy legyen kapcsolat rendszere.

Engem 2005ben ez arra motivált hogy saját vállalkozásom legyen. Szitu a következő volt ,Kereskedelmi cég, tudtam honnét hozza be az árut (Ausztriából) . jelentkeztem üzletkötőnek, aztán
kérték az előző ügyfél kapcsolataimat ,
kérték hogy legyen egy mai értéken 1,5 milliós jó megjelenésű használt autóm,
kérték egy legyen saját laptopom vagy számítógépem azon legális saját vásárlású programokkal, mindezeket céges ügyekben használjam és amortizáljam le, az ügyfél kapcsolataimból meg 90%ban ők profitálnak én jutalékot kapok. Legyen saját mobilom amibe ők kártyát vesznek.

Megköszöntem a lehetőséget, vettem egy nagy levegőt , megittam 1 pohár sört elszivtam 3 szál cigit, ittam egy kóla rumot, aludtam rá egyet. Másnap reggel kiváltottam a Vállalkozói Igazolványt...azóta se bántam meg. :-)

nick papagiorgo 2017.03.20. 14:23:04

@Colonel H. Stinkmeaner: @cirrmurr:
a munkaerőhiányról annyit, hogy én ugyan ijedt kis mókusként vergődök a közgazdaságtan világában, de a munkaerőnek (mint mindennek) van egy kereslet-kínálati görbéje, tehát hogy mennyi pénzért hányan dolgoznának ill. hány embert alkalmaznának a cégek.
Ennek van egy metszéspontja, alatta munkaerőhiány van, felette túlkínálat, ez ilyen egyszerű.

Az állások jó része betanított állás (8 általános kell hozzá, a többit majd megmutatják a munkahelyen), itt nagyon egyszerű a dolog, többet kell fizetni mint a konkurencia, máris tódulnak az emberek.

A szakértelmet igénylő állásoknál meg "meg kell fizetni a szakértelmet", és megint lesznek.

Semmiből nem lesz soha valami. Az emberek meg pénzből élnek. Attól, hogy fizetés helyett beírom, hogy fiatalos csapat, meg rugalmas munkaidő meg stb. stb., attól még nem fog jönni a munkaerő tömegével.

Munkaerőhiány egész egyszerűen azért van, mert a cégek "belekényelmesedtek" abba, hogy a válság idején sorbaálltak a jelentkezők, meg senki se kért fizetésemelést, mert félt hogy kirúgják. Most megváltozott picit a világ, ehhez kellene alkalmazkodni, nem csalogató hirdetéseket feladni, és mellette a "munkaerőhiányról" sípolni :)

(Másik oldalról ugyanez, egy frissen érettségizett koma meg ne induljon nettó 500 ezres kezdőfizetési igénnyel, mert nem veszik fel sehova, hiába van "munkaerőhiány".

sünpiroska 2017.03.20. 14:27:17

@Márk Balás: szerintem amiről te beszélsz, az a KÖTETLEN munkaidő.
Mindenképpen hozzá akartam szólni a témához, mert valóban rossz olvasni, amit a rugalmas munkaidőről ír a cikk, de szerintem te sem vagy tisztában a fogalom jelentésével.
Ez munkajogi kategória, aszerint, hogy a munkáltató mennyire ad teret az önálló munkaszervezésnek, a munkarend lehet:
Kötött: a munkáltató által meghatározott, fix időpontok közötti munkavégzés.
Kötetlen munkaidő: a munkaidőt teljes egészében a munkavállaló osztja be magának. Munkaidőnyilvántartás nincs, rendkívüli munkavégzés nem értelmezhető, így túlóra nem számolható el. (Nagyon jellemző vezetői munkakörökben.)
Rugalmas: egy meghatározott idősávban legyen a munkahelyén (ezt szokás törzsidőnek hívni), de a kezdés és befejezés időpontját bizonyos határok között a munkavállaló maga szabhatja meg. Munkaidőnyilvántartást vezetni kell, a munkaszerződésben meghatározott munkaidőt le kell dolgozni, a megadott munkaidőkeretben, például havonta 160-168 (8 x a munkanapok száma) munkaóra. Rendkívüli munkavégzés elrendelése esetén a túlmunkát díjazni kell.

lutria 2017.03.20. 14:32:50

Kimaradt a "fizetés megegyezés szerint",olyan állásoknál/cégeknél is ezt írják ahol soha nem lehetett alku tárgya a fizetés,a csoportos állásinterjún közlik hogy br.-nettó X a fizetés,kell vagy nem?

szemétpasi 2017.03.20. 14:35:09

@nick papagiorgo: Azért a túlzó bérigényről való panaszkodással is csak csínján. Mondjuk valaki elvégez egy egyetemet ideális esetben csúszás nélkül. Mondjuk nem gazdag a családja ezért nem kapott lakást és jó eséllyel van diákhitele is.
Tehát ott van 23 éves kora környékén mondjuk a fővárosban mert ott a legtöbb a munka. Kell neki albérlet, mert ugye a koli már nem opció. Tehát onnan indul hogy 70-100k. Akkor kell bérlet az 10k. Kell enni az mondjuk 30k ha igyekszik olcsón megoldani. Kell egy telefonelőfizetés az 5k alsó hangon. Kell internet, gáz, villany stb szóval rezsi az 15 alsó hangon, fűtési szezonban több. Erre jön rá a diákhitel törlesztője. Szóval mondjuk van 130-150k költsége havonta úgy hogy nem él nagy lábon. És akkor sehol sincs autó, meg szórakozás, meg megtakarítás stb.
A nettó 500k az valóban túlzott elvárás pályakezdőként, de a legtöbb helyen mondjuk egy nettó 200-250k-s kérésre is majd leesnek a székről. Ami két szempontból is vicces: Ha szemberakod a költségekkel, akkor messze nem elrugaszkodott, plusz egy feketéző villanyszerelő ennek többszörösét is simán megkeresi. És ő nem szopott az egyetemen, nem fizetett marha sok pénzt diákhitelre, nem csinált nyelvvizsgát....

kommentes nikk 2017.03.20. 14:51:25

@szemétpasi: egy munkaadót sem fog meghatni, hogy a jelöltnek mennyi a kiadása havonta. Van egy keretük, vagy egy összeg, amit hajlandóak kifizetni, a többi nem érdekli őket. A kulcs az, hogy mindezt nem kötelező elfogadni. Na meg persze az sem mindegy, hogy milyen állásról van szó, egy fiatal mérnök alkudozhat, egy kezdő könyvtáros nem, és így tovább. A költségek meg jelentősen csökkenthetők, egy huszonkevés éves ember nyugodtan lakhat az első melós éveiben társas bérleménynek, így máris meg lehet úszni a lakhatást egy ötvenesből, még a belvárosban is. Bérlet helyett lehet bicózni, ha a távolságok megengedik, máris lefaragtunk 30-50 rongyot.

nick papagiorgo 2017.03.20. 14:56:40

@szemétpasi:
ez igaz, de ne abból indulj ki, hogy neked mennyi költségeid vannak, hanem abból, hogy egy állásban kb mennyit lehet keresni (iparági átlag).
Tehát hiába magasak neked a költségeid, ezt a munkáltatód nem feltétlenül fogja honorálni - leginkább nem is fogja érdekelni.
Neked, mint munkavállalónak az iparági átlagot kell(ene) nézni (mennyit lehet keresni egy adott szakmában, adott tapasztalattal stb), ha annál többet kapsz, akkor jó. Ha arra jössz rá, hogy egy villanyszerelő ennél 3x többet keres, akkor meg villanyszerelőnek kellett volna menni :) sose késő elkezdeni kitanulni a szakmát :)

nick papagiorgo 2017.03.20. 15:08:33

@szemétpasi:
egyébként meg azért hülyeség a költségekre hivatkozni, mert ezt kb mindenki megtehetné:
- a friss házasok azért, mert lakásra gyűjtenek
- a friss apuka azért, mert otthon van az asszony a gyerekkel, kevés a család fizetése, kell a lé
- egyedülálló anyuka, mert egyedül neveli a gyermekeit
- "értett" család, mert kell a pénz a gyerekek taníttatására
- nyugdíj előtt álló, mert kell a nagy fizetés most, hogy magasabb legyen a nyugdíj
tehát kb mindenki, korra/nemre stb. való tekintet nélkül.
Most akkor hogy differenciálsz ezek között, mint munkáltató? És tedd hozzá, hogy aki kb 5-10 éve kezdett el dolgozni, annak általában sokkal kevesebb a fizetése, mint amennyit egy most munkapiacra belépő "megálmodik magának". Olyan bérfeszültségek lennének, hogy ihaj :)

Pilotax 2017.03.20. 15:17:41

Számomra az a legfelháborítóbb, hogy a hirdetés nem tartalmazza a hirdetőt magát, legalább a nevét. Elvárják tőlem, hogy adjak egy részletes önéletrajzot, motivációs levelet, tele adatokkal magamról, miközben fogalmam sincs kinek adom ki az adataimat.

szemétpasi 2017.03.20. 15:22:47

@nick papagiorgo: Nem arra akartam célozni, hogy ez egy jó indok, hanem hogy miért van az, hogy egy fiatal teljesen reálisnak gondolja mondjuk pályakezdőként 350 nettót kapjon. Lévén kapásból 0 km-esen van 150k költsége ha meghúzza magát....

Tulajdonképpen a cégek azt várják el, hogy árazd be magad, de ugye a hirdetésekben nincs bér megjelölve, a kollégák hivatalosan nem adhatnak ki bérinfókat, a netes kalkulátorok szart nem érnek. Szóval maradnak az iparági pletykák meg amit a kocsmában 3 sör után bevallanak az emberek.

Szóval egyrészt amikor egy pályakezdő mérnököt szeretne valaki alkalmazni akkor ezt érdemes lenne figyelembe venni. Persze át lehet tolni a dolgot a fiatalokra, de akkor senki ne csodálkozzon, hogy a kereslet és a kínálat nem találkozik, vagy egy 250 bruttó állást nem fognak megbecsülni.

A munkáltatónak kell tudni, hogy az adott munkakör mekkora profitot termel neki. Ezt egy pályázó, főleg egy pályakezdő nem tudhatja.

nick papagiorgo 2017.03.20. 15:38:12

@szemétpasi:
nem arról van szó, hogy egy pályakezdő mérnök nettó 350-et akar keresni (ami bruttó kb 460...), hanem arról, hogy egy asszisztensi melóban is nettó 500 körül vannak "elvárások".

Egy pályakezdőnek azt tudnám tanácsolni, hogy barátok, ismerősök, volt egyetemi cimborák stb. között kérdezősködjön, ki ment el hová és mennyi bérért. A "nagyotmondási százalékot" (fú öcsém, én ennyit keresek!) vonja le, és akkor kb kijön. Régebben a pályán levőket is lehet kérdezgetni, annyi, hogy egy pályakezdő sose fog annyit kapni, mint egy tapasztalt. "Fejvadászos" (helyesen munkaerőközvetítő) melóknál egyébként általában a munkaerőközvetítő (akihez első körben mész) is segít, hogy a bérigényed kb jó-e vagy se stb.

John Doe3 2017.03.20. 15:55:42

@nick papagiorgo: - nyugdíj előtt álló, mert kell a nagy fizetés most, hogy magasabb legyen a nyugdíj -- azért ez már 30 éve nem releváns ebben a formában.

nick papagiorgo 2017.03.20. 15:59:20

@John Doe3:
én csak azt mondom, hogy emberek mit mondanak, nem azt, hogy igazuk van-e vagy se :)

Az se feltétlenül releváns, hogy a pályakezdőnek nettó 100-at el kell költeni albérletre, tehát neki 100-al többet "kellene" keresnie, mint egy olyannak, akinek van lakása. Akkor meg a lakásos fog jönni azzal, hogy neki 150 a törlesztőrészlete, mégis neki adjanak többet, stb. stb.
Ennek így sose lenne vége :)

igazi hős 2017.03.20. 17:25:07

Norbert, emberek közé kéne néha menni! Irodai munkakörben teljesen átlagos, hogy van egy törzsidő (mondjuk 11-15), amikor bent kell lenni, egyébként csak a heti 40 óra számít. De ma már állami cégeknél is van rugalmas munkaidő, ahol még a heti 40 óra sem elvárás, csak a havi összeg meglegyen. Olyan állásokban, ahol elég hullámzó a terhelés, az is simán előfordul, hogy novemberben ledolgoztad a fél decembert is, amit ezért otthon töltesz.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.20. 18:00:12

Elfelejtettem megani a bullshit szövegek fordítását magyarra:

Dinamikus csapat = folyamatosan felesleges gyűlések vannak.

Fiatalos csapat = folyamatosan kötelező csapatépítések vannak.

Európai szintű munkakörnyezet = van szék, asztal, 2-3 éves számítógép, be van kapcsolva a fűtés télen, nyáron meg a hűtés, s utalják a bért késés nélkül.

Versenyképes fizetés = pont ugyannyi, amennyit az adott szektorban a konkurrencia fizet.

Izgalmas feladatok = értelmetlen munkafeladatok, felesleges előírások.

Teljesen barátságos munkaórák = túlórázni kell állandóan.

Rugalmas munkaidő = jöhetsz fél órával később, de bent kell maradnod plusz 2-3 órát.

Stabil céges háttér = a cég be van jegyezve a cégbíróságon.

Hosszútávú munkalehetőség = nem leszel kirúgva, ha mindent teljesítesz, s nem kérsz fizetésemelést.

Noras 2017.03.20. 19:41:29

@Pilotax: ;-) jobb esetben viszont tudod, hogy melyik varosban kell dolgoznod, mert tobben eloszeretettel ezt az igen lenyeges pontot is kifelejtik

Márk Balás 2017.03.21. 17:34:24

@sünpiroska: Nyilván lehetnek fontosak a jogi meghatározások, de álláshirdetésekben és a való életben ritkán ilyen élesek ezek a dolgok.

Nekem a munkahelyeim többségén kötött munkaidő volt, nem vacakoltunk törzsidővel, papíron mindenki egy adott idősávban dolgozott, a valóságban meg volt egy ésszerű rugalmasság meg home office.

Amikor pedig -- nem vezetőként -- kötetlen munkaidőben toltam, a hirdetésben az is flexible volt.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.03.21. 19:27:21

Magyarország Közép-Európában van, nem Kelet-Európában.
A prezi meg inkább negatív példa, pl magánéleted nem lehet, ott kell élned.

histar007 2017.03.21. 19:53:29

Azért van itt néhány egymást kioltó tényező. Például azért lesz alacsonyabb a versenyképes fizetés, mert stabil a céges háttér. A dinamikus csapat talán lehetne dinamikusan változó csapat, ahol a dolgozók a máshol nettó 5000 forinttal vesenyképesebb fizetésért gond nélkül váltanak.
Amúgy ha a helyi parkolás azt jelenti, hogy a cégnek van INGYENES, a dolgozó által használható parkolója, akkor van értelme. Sőt ez egy belvárosi irodánál kifejezetten vonzó. Igen, persze tudom az autónak semmi keresnivalója a városban.

efi 2017.03.21. 20:29:40

Úgy látom a rugalmas munkaidő fogalmát mindenki rosszul tudja.
Valójában azt jelenti, hogy reggel 7 előtt bármikor jöhetsz és este 6 után bármikor elmehetsz...

Untermensch4 2017.03.24. 08:24:06

@enpera: Magyarország a balkánon van.

2017.04.15. 22:27:07

@Pilotax: Megy az e-mail bohóckodás és önéletrajz nélkül is. Mikor már elfogy a türelmed :)

Reactor 2021.03.04. 00:16:07

Az én favoritjaim az MLM-átverésüket tukmáló szerencsétlenek szövegei....a "3-4 hónap munkával csiliomos leszel" mái napig bevett lózung. Aki olyan hülye, hogy megeszi, meg is érdemli.

@kommentes nikk: Persze, lehet így is hozzáállni, hogy ennyit fizetünk, slussz, ki nem szarja le hogy a munkavállalónak mennyi kell a megélhetéshez. Ezzel csak azt fogják elérni, hogy a munkavállaló lelép Németbe, ahol duplaannyi pénzért feleannyi munkát kell majd végeznie, plusz még embernek is nézik, nem utolsó adósrabszolgának. Esetleg lelépése előtt ír ezt-azt közösségi oldalakon erről a cégről.
Előbb vagy utóbb kénytelenek lesznek visszavenni az arcukból. Vagy csődbemennek. MIndegy, melyik.

@nick papagiorgo: A fenti szösszenet neked is szól. Ezzel a hozzáállással idehaza csak nőni fog a munkaerőhiány.
Bérfeszültségek lennének? Az lehet. Welcome to vadkapitalizmus, enjoy your stay.
süti beállítások módosítása