Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Ezért nem értik az emberek a hosszútávú öngondoskodás lényegét

2017. március 16. - Szarvas Norbert

 hosszutavu_ongondoskodas.jpg

Ma akarjuk megélni a nyugdíjas álmot

 

unknown_25.jpeg

Az emberek nem akarnak várni évtizedeket valamire, ami nem biztos, hogy bekövetkezik. Miért tennénk félre nyugdíjas éveinkre vagy kötnénk 20 éves szerződésként gyerekmegtakarítást, ha semmi sem garantálja nekünk a végcélt? Sőt! A történelem pontosan azt mutatja meg, hogy az emberesiség képtelen évtizedeken keresztül békében létezni. Szóval az átlagos ember egyszerűen nem akar a jövő anyagi szükségleteivel igazából foglalkozni. Amit ma megkerestünk, azt ma kell felélnünk. Ez a világ rendje! Persze az mindig kimarad, ha ma már valójában többet keresünk meg, mint amire szükségünk lenne az életbenmaradáshoz.

Ezt hívjuk luxusnak. A luxust pedig mindenki azonnal át szeretné élni, amíg van rá lehetősége! Mindenki békés és viszonylag aktív nyugdíjas évekről álmodozik, de közben azt a létet már ma át szeretné élni! Ez pedig felemészt minden pénzügyi erőforrást, ami miatt a jövő célkitűzése kerül veszélybe.

Az emberek érzéseket vásárolnak és nem állapotot. A jövő egy állapot, míg a  koktél a kezedben a tengerparton egy életérzés. 

 

Belefáradtunk a túl sok adóba

 

hassle-free-tax-planning.jpg

Az emberek két dologra hajlamosak igazán: belefáradni dolgokba és emiatt megjutalmazni saját magukat. Miközben az átlagos ember számára viszonylag korlátoltak az anyagi lehetőségek (a célokhoz mérten biztosan), addig folyamatosan elhúzzák az orra előtt a mézesmadzagot. Miközben a nyugdíj-gyerek-megtakarítás-lakás-autó-nyaralás-luxusélet célok között folyamatosan szelektálni kell, addig azt látja a hétköznap embere, hogy akár 2x annyit kereshetne, ha nem kellene annyi adót fizetnie.

Ebbe a helyzetbe pedig egy idő után belefásulnak és belefáradnak. Ha pedig az emberi elme belefásul valamibe, akkor azonnal meg akarja magát jutalmazni, hogy a felszínen tartsa saját magát. Döntenie kell, hogy a megmaradt kis pénzével hogyan jutalmazza meg saját magát:

koktél a tengeparton vagy nyugdíjmegtakarítás?

lakás vagy nyugdíjmegtakarítás?

új autó vagy nyugdíjmegtakarítás?

számítógép vagy nyugdíjmegtakarítás?

márkás ruha vagy nyugdíjmegtakarítás?

Szerintem a döntés egyértelmű! Senkinek nincsen annyi türelme, hogy 20-30-40 évre előre tervezzen és a jutalmul a jövőt válassza a jelen helyett. 

Az ember eredendően önző. Annyira önző, hogy képes a saját jövőjét is ellopni a jelen kedvéért.

 

Valószínűleg nem tudnak főzni

 

the_pension_pay_challeng_660.png

 

Ha éhes vagy és megkérdeznélek arról, hogy melyik tálat választod, akkor biztosan a pirosat fogod meg. El tudom képzelni, hogy a középsőre is többen mutatnak majd (fogyókúra és mértékletesség újratöltve), de az aranysárgát biztosan senki nem fogja választani! Hiszen senki nem hülyült meg! Miért választaná önként a legkisebb tálat? Mi van, ha nem lesz elég? Mi van, ha éhesek maradnak?

Hihetetlen mennyi kérdés tud felmerülni egy ilyen egyszerűnek tűnő választás esetén is. Ha megfordítjuk a dolgot, akkor igazából egyetlen kérdés marad: Mennyi alapanyagot kell beszerzenem ahhoz, hogy elég ételt készíthessek el? Ez azért elég egyszerűen hangzik ugye?

Az a baj, hogy senki nem veszi komolyan ezt az éles helyzetet. Könnyen vágjuk rá, hogyha keveset vettünk, akkor leugrunk a boltba és veszünk még. Ha nem volt elég a kis tál, akkor szedünk még. Mindig még-még-még. Az emberi agy jelen pillanatban erre a fogyasztói létre van hangolva:

MÉG-MÉG-MÉG

A jövőben abból főzünk, amit megvettünk. Nem lesz még-még-még. Senki nem kérdezi meg, hogy mennyit szeretnénk enni. Senki nem rak bele semmit. Ülsz az asztalnál, elötted az üres tál és azon gondolkozol, hogy miért rontottad el...

 

 ►►►►

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr3212342407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atlantavip 2017.03.16. 15:39:13

"lakás vagy nyugdíjmegtakarítás?"
Ezzel baromira nem értek egyet!

Kifejthetnéd, hogy miért éljek albérletbe és fizessek nyugdíj-megtakarítást, ahelyett, hogy a saját házamat fizessem, és esetleg a kertemben megtermeljem a saját élelmem alapanyagát nyugdíjas koromra?

Miért lenne jobb, most fizetni nyugdíj-megtakarítást és albérletben élni, és később, amikor nyugdíjas leszek akkor a nyugdíj-megtakarításomat albérletre költeni? {kicsit furimuci- de a lényeg benne van}

Szarvas Norbert 2017.03.16. 16:31:11

@atlantavip: ezt úgy értsd, hogy amikor lakás a cél, akkor 100%-ban minden ebbe a kalapba megy és elvonnak minden forrást a hosszútávú megtakarításokról, miközben a helyes az lenne, ha egyesnsúlyban lennének a különböző pénzügyi eszközökre szánt erőforrások

atlantavip 2017.03.16. 22:37:27

@Szarvas Norbert: Ebben az esetben igazad van, de a megfogalmazásod így sajnos pontatlannak tűnik.
Ha az egyén megteheti, hogy luxus cikkeket vesz, meg világkörüli útra megy, és közben tud és TESZ félre nyugdíjas éveire akkor miért kellene lemondania a pénzköltési szokásairól ? :)

atlantavip 2017.03.16. 22:39:22

@atlantavip: Bocs még annyi, hogy az eredeti szövegezésedre gondoltam, hogy ebben a formában pontatlannak, hiányosnak, félre vezetőnek tűnik :)

Egyébként fő az egyensúly!

Éhes ló 2017.03.17. 07:05:58

Az elmúlt 120-150 évben nem olyan nemzedék, akinek a megtakarításait, vagyonát ne lopták, rabolták volna el.
Sokaknak az életét is.
Ezért aki ez után a 120-150 év után ilyen megtakarításokkal és dumával házal nálad, az az ellenséged, egy ilyan becstelen alak, aki arra spekulál, hogyan veszítsd el a vagyonodat ismét, mint ahogyan a szüleid, nagyszüleid, dédnagyszüleid, üknagyszüleid veszítették el a vagyonukat, vagy annak nagy részét.

VT Man 2017.03.17. 08:56:08

Ajánlott könyv: Babilon leggazdagabb embere. Youtube-n fent van magyar hangoskönyvként is.

Ez a poszt kicsit de füle, se farka, pedig az alapgondolat jó.

Viszont hiába lesznek millióid 65 évesen, ha már nincs meg a fiatalkori idõd, hogy kiélvezd.

VT Man 2017.03.17. 09:02:01

@Éhes ló:
Én szívesen látnék egy posztot Norberttõl az elmúlt 150 év öngondoskodási rendszereiröl, és arról, hogy mi lett azokkal a vagyonokkal. Amit én olvastam, az nem túl rózsás.

Sajnos azonban egy ilyen posztot nem lehet egy óra alatt összedobni, úgyhogy nem valószínū...

kommentes nikk 2017.03.17. 12:58:49

Hát ez most ritka zagyva egy írás lett. Norbi, ha nincs konkrét mondanivalód, nem feltétlen kell ám posztolnod.

hümhüm 2017.03.17. 14:18:23

" Miközben a nyugdíj-gyerek-megtakarítás-lakás-autó-nyaralás-luxusélet célok között folyamatosan szelektálni kell, addig azt látja a hétköznap embere, hogy akár 2x annyit kereshetne, ha nem kellene annyi adót fizetnie."
Ez így nettó baromság, Norbi.
Döntsd már el, hogy azért keresnek keveset itthon az emberek, mert kevés a hozzáadott érték (és mesterségesen le van szorítva a bérszint az alacsony költség/minél nagyobb profit miatt), vagy mert sok az adó.
Ez a kétszer annyit keresés demagóg duma, te is tudod, hogy ahhoz pl. itt Mo-n nulla adó és nulla járulék kéne. Ami nyilvánvaló ökörség, mert akkor nem működik sem az állam, sem a társadalom gépezete.
Azaz, a kétszer annyi keresethez rengeteg egyéni biztonsági és oktatási, egészségügyi valamint infrastrukturális kiadás tartozna. Amitől nem lenne lényegesen több a szokásos dolgokra fordítható pénz.

Éhes ló 2017.03.17. 14:36:44

@VT Man: nem kell poszt, középiskolai történelemismeret kell Magyarország elmúlt 150 éves történelméről.

HaCS 2017.03.17. 14:45:30

Nekem innen úgy tűnik értik az emberek a hosszútávú öngondoskodás lényegét, csak nem bíznak benne.

Más oldalról kellene megközelíteni a problémát!

freelander1 2017.03.17. 18:56:14

Éhes Lóval értek egyet. Aki ma (és máskor is) hosszú távra bebetonozza az emberek mobilizálható pénzét, egy jövőbeni "akkormajdjómagashozamodlesz" mézesmadzaggal, az csak a saját zsebét megtömni akaró tolvaj gazember. Takarékoskodjon az ember, tegyen félre, fektesse likvid eszközökbe, de nehogy rábízza ilyen hosszú távra (magas hozam és adókedvezmény reményében) "előtakarékoskodó" alapokra. Ezek nem Teréz anyák, hanem kapitalista hiénák.
A likvid tőke viszont maga a biztonság, hogy ha gáz van, le tudj lépni. Ezt a szabadságot ígéretekért, hazugságokért feladni ostoba dolog.
süti beállítások módosítása