Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Közeleg a gyerek katasztrófa?

2017. március 10. - Szarvas Norbert

tobbgeneracios_vagyon_-4.jpg

Ha figyelted az elmúlt években a magyar gazdasági témájú lakossági publikációkat, akkor érzékelhetted, hogy a súlypont a nyugdíj irányába tolódott el. Mindenhonnan a közelgő nyugdíjas katasztrófára figyelmeztetnek minket, miközben most még nagyon kevés szó esik a gyerekeinket érintő anyagi jellegű katasztrófára, ami akár ketté hasíthatja végleg a társadalmunkat!

 

Mi lesz azokkal a gyerekekkel, akik nem örökölnek semmit?

Érzékelhetően átalakul a magyar társadalmi összetétel. A jövőben méginkább szélesedik az a bizonyos szakadék a szegények és a gazdagok között. Hiába hangoztatja mindenki, hogy ez már a lehetőségek hazája, ahol a nyugati társadalmi felfogással abszolút megegyező potens DIY (do it yourself) mentalitás az uralkodó, mégis érezhetően vannak egyenlőbbek az egyenlők között.

És miből keletkezik ez az eltérés az egyenlőségen alapuló társadalmon belül?

A számos ok közül most kettőt érdemes kiemelni:

  1. A család szerepe
  2. Az örökség

 

A család szerepéről érintőlegesen érdemes ebben a cikkben beszélnünk. Anyagi értelemben véve (itt határozottan nem a szeretetről beszélünk, ami mindenen felül áll) hihetetlenül fontos, hogy "honnan jöttünk és hol nőttünk fel". Fontos, hiszen a leginkább hozzánk közelálló emberektől tanuljuk el már gyerekkorban a gondolkodásmódot, a pénzhez való viszonyunkat. Egyáltalán nem mindegy, hogy mit láttunk otthon! 

Tilos a pénzről beszélni vagy kell a pénzről beszélnünk?

Talán a család szerepe az egyetlen egyetemes magyarázata annak, hogy a hirtelen jött gazdagságot miért képtelenek a szegény emberek valójában megérteni, átélni és sikeresen túlélni. Ugyanis egész életükben ellentétes tanítást, a pénzhez teljesen más attitüdöt kaptak meg, amit aztán a hirtelen jött pénzmennyiségen is megpróbálnak alkalmazni!

 

Az örökség

Valamilyen szinten össze kellene érnie logikailag ennek a két pontnak. A józan ész azt diktálja, hogy azoknak a gyerekeknek lesz értékes öröksége, akiknek a szülei, a családja felelősségteljesen döntött a múltban és értett a pénzhez. Tehát megvolt a megfelelő attitüd.

Ma mégis valami nagyon furcsa dologra, egy igen komoly változásra figyelhetünk fel Magyarországon!

Mostanában kezdtek el örökölni az Y generáció tagjai, akik életük jelentős részét és társadalmi szocializálódását már a vadhajtásos kapitalizmusban a rendszerváltás után élték meg. Mindezt a hatást exponenciálisan pörgette tovább az internet és a globalizáció erőteljessége és határtalansága. 

Annyit érdemes megismétenünk az elmúlt 27 évről, hogy Magyarország alapvetően gazdasági alapú pályára állította saját magát, ahol mindent a fogyasztói társadalom és a kereslet-kínálat határoz meg (még nem teljesen sikerült az állami behatást elengedni, ami torzítja a versenyt). Miközben évről évre egyre inkább öntudatra ébrednek a fiatalabb generációk, akik már sokkal értékesebbre tartják saját munkájukat, addig a piac is elkezdte saját magát a nyugathoz viszonyítani és ezen viszonyítás alapján árazza be magát.

És mi történt az elmúlt években? 

Egyetlen értékes vagyonelemmel rendelkeznek az átlagos emberek. Ez pedig az ingatlan birtoklása. De miért ez az egyetlen értékes dolog? Ha belegondolunk, akkor a mostani örökösök jellemzően ingatlanokat örökölnek és nem pénzt. Ennek számtalan társadalmi és gazdasági oka lehet, ami most nem mennék bele. Viszont még azoknak az átlagembereknek is nagyon nehéz lehetett mai szabad szemmel is látható vagyont felépíteni pénzben, akik az elmúlt 25 évben megpróbáltak félretenni.

Okai:

  • magas infláció elértéktelenítette a kezdetben elhelyezett vagyonokat. Teljesen mást jelent ma 100.000 forint, mint jelentett 25 évvel ezelőtt
  • Teljesen más volt a pénzintézetekhez való viszony, más lehetőségek voltak
  • A bérszínvonal drasztikus emelkedése is folyamatosan elértéktelenítette a megtakarításokat, hiszen drasztikusan emelkedtek a bérek és az ezáltan megtakarítható összegek

A fesorolás folytatása helyett gondoljunk bele abba, hogy mit értek el a nagyszüleink, akik abban gondolkodtak, hogy 1990-ben elkezdenek gyűjteni, hogy 2010-ben összegyűljön egy igen tekintélyes összeg (mondjuk 2M forint)? Ez ma már nem elég a felsőoktatásra, miközben régen lakást lehetett belőle vásárolni.

Azért volt lehetetlen mai szemmel is értékelhető kp vagyont felhalmozni, mert Magyarország rendszerváltása utáni átalakulásokban mindig sokkal többet kellett volna félretenni, mint amire lehetőség volt. Egy szekér, amire soha nem tudunk felszállni, de nincs is túl messze...

Viszont az ingatlanvagyonok pontosan ellentétes utat jártak be. Az ingatlanoknak kedvezett az árszínvonal emelkedése és az ország nyugatra hajazó árazása. Ugyanis drasztikusan emelkedtek az ingatlanárak és manapság az újabb ingatlanboom időszakot érjük, amikor gyakorlatilag egy közepes helyen levő lakást is 50-80%-kal lehet drágábban eladni, mint  mondjuk 10 évvel ezelőtt.

Egy nagyon ritka jelenségnek lehetünk tanúi. Miközben az X és Y generáció tagjai mostanában kezdenek el örökölni, az ingatlanárak is az egekbe szöktek. Példának okáért egy régebben lesajnált budapesti polgári lakást ma már vagyonokért lehet eladni. Ez azt jelenti, hogy amíg az átlagos KSH jövedelem 160 ezer körül alakul, addig egy budapesti polgári lakás megöröklésével akár 40-50-60 millió forintos vagyonra tehetnek hirtelen szert az örökösök. 

Ez olyan összeg, amiért egész életében kellene az átlagos polgárnak félretennie és még akkor sem lenne biztos az eredmény. Most mégis sokak ölébe hullik hirtelen egy lehetőség, hogy kiváltsák saját családjuknak a középosztálybeli tagságot. 

Erről az egyenlőtlenségről beszélek

Nézzünk meg két osztálytársat, akinek a szülei nagyjából ugyanannyit kerestek egész életükben, csoporttársak az egyetemen és ugyanúgy suli mellett dolgozva keresnek havi 140-160 ezer forintot. Az élet alapfeltétele, hogy laknunk kell valahol és ennünk kell. Az albérleti árak úgy megemelkedtek, hogy gyakorlatilag a rezsivel és az étellel máris elviszik a havi fizetést. Nem marad nagyjából semmi a hó végére, amiből félre lehetne tenni.

Miközben egyikük nem fog semmit örökölni, addig a másiknak a nagymamája egy budapesti polgári lakásban él, amit majd megörököl a család. Tehát abban a tudatban éli a második ember a mindennapjait, hogy a családjának sok tízmilliós vagyon hullott az ölébe, amiből mindenkinek jutni fog.

Ezt a fajta létbiztonságot nem lehet kiváltani semmi mással. Ez a létbiztonság az, ami megalapozza a mindennapokat. Ráadásul egyre elterjedtebb jelenség, hogy nem egy lakást örökölnek a takarékos nagyszülőktől a családok,hanem akár többet. Miközben egyesek úgy indulnak huszas éveikben, hogy kaptak egy öröklakást, addig azok, akik nem örökölnek semmit, 10-15-20 évig azért küzdenek, hogy eljussanak egyáltalán a start mezőre, ahol van egy saját lakás.

Ez brutális különbségeket fog eredményezni.

 

Ajánló: Érdemes elolvasni a vagyon felépítés törvényeit, hogy mi történik egy tudatos építkezés végén: Klikk

Szóval mostanában lesznek olyanok, akik hirtelen örökölnek 20-30-40-60 millió forintos ingatlanvagyonokat és lesznek, akiknek marad a DIY (do it yourself). hiába az erkölcsi győzelem, ha közben teljesen más pályán fognak játszani. Az egyik fél azért küzd, hogy kitőrjön, a másik pedig azért, hogy a csúcson maradjon. Más kávéház.

Mit lehet tenni?

véleményem szerint ez egy történelmi pillanat, ami hamarosan lezajlik. A folyamat végén (hasonlóan Londonhoz)ott tartunk, hogy már nem olcsóbb lakást venni, mint bérelni. Berögzülnek az ingatlantulajdonosok, akik bérlakásokat tartanak fenn, míg az olyan átlagos emberek, akik kizárólag a saját keresetükből élnek, egyre nehezebben jutnak saját lakáshoz (mert annyira elmozdulnak az árak a keresettől). 

Egyetlen lehetősége van azoknak a családoknak, akik nem örökölnek vagyont. Fel kel azt építeni, amire ismerünk jó megoldásokat!

  1. Fektess az oktatásodba! Nem létezik megtérülőbb és jobb megoldás, mint az edukációba való invesztálás. 
  2. Amíg nem késő, addig meg kell próbálni ingatlanvagyont is felhalmozni.Erre még jó megoldást jelenthet az LTP ajánlatok 30%-os állami támogatással.
  3. Tudatosan tegyünk félre a gyerekünkek havi szinten és próbáljunk meg vagyont felhalmozni azzal a kitétellel, hogy nem fix összeget teszünk végig 18 évig, hanem rugalmasan kezelve növeljük a befizetéseket, ha növekszik a jövedelmünk is. Itt segítenek végigjárni a gyerekmegtakarítási lehetőségeket.

 

Végszó

Katasztrófa lesz e ebből? Erre nagyon nehéz válaszolni. Az biztos, hogy mindenki jobbat akar magának és a családjának. Biztosan feszültséget fog okozni az emberek között az az igazságtalanság, hogy ugyanazt a munkát végezve az egyiknek nincsen vagyona, míg a másik örökölt sok tízmillió forintot. 

Ráadásul kicsit összekötve a nyugdíjkatasztrófával, azt sem szabad elfelejteni, hogy attól még nem fognak több nyugdíjjárulékot befizetni, mert örököltek egy vagyont. Valószínűleg ugyanannyit fog a fizetéséből fizetni, mint a munkatársa. Ez pedig további kérdéseket vet fel és feszültséget generál.

 

 

Ha érdekesnek találtad a cikket, akkor csatlakozz hozzánk Facebookon!

 ►►►►

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr9212327223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.11. 11:36:55

@medium size devil:

Mi a kapitalista jogrend?

A kapitalizmus nem más, mint a liberalizmus gazdasági rendje.

szepipiktor 2017.03.11. 11:37:58

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:
DE!
És sokat tudnék mesélni a "csak" lojális kollégákról.
Nem volt seggnyalás kategóriája, hogy ki utazhat mondjuk Irakba gyárépítést felügyelni. Ma azoknak van olyan vagyonuk, ami örökölhető. Ki kapott céges lakást? Nem a gépsorrol a Rozi, hanem az ifjú KISZ mozgalmár és aki rengeteg "társadalmi" szerepet vállalt.
Ki kapott telefont? Lakáskiutalást? Útlevelet?
Ez egy sem seggnagyál, hanem csak "lojalitás".
Míg mások szoba-konyhában rohadtak, generációk egyben, a wc a folyosó végén. A szomszéf lakás meg összkonfortos, csak mert a gazdi egy III/e-as tartótiszt.
Ne próbáljátok már ideologizálni a kádári igazságokat. Még az is szabályozva volt, hogy ki gmk-zhat!
Becsületes, tisztességes ember nem kaphatott külszolgálatot! Az már bizalmi eset volt.

medium size devil 2017.03.11. 11:38:49

@Kjos: Szerintem a kommentemben nem a buzizas hanem a "diploma" volt az a szo ami beinditotta benned a duhrohamot:-)

Duplaxiii 2017.03.11. 11:46:10

Ha nem tudnám, hogy ez egy céges, fizetett repklámoldal, még fel is háborodnék! Most egymást érik ezek az "ajánlatok" mert áll a hitelpiac.
A reklámozók kicsit aljas indokokkal akarják beugratni az embereket, a gyerekeik a célpontok. Pár napja volt egy ugyanilyen, ahol a fiatal ne menjen albérletbe, hanem sporóljon pár milliót és bankhitellel vegyen lakást, mert az pár millióval olcsóbb 15 év után. Ja, mert a fiataloknál életszerű, hogy egy-két év alatt összeraknak 8 milliót, a családnak van terheletlen 50 milliós ingatlanja fedezetnek, és garantált, hogy a srácok nem lesznek kirúgva.
Csak, hogy a befektető cég kaszálhasson egy jót!
Itt most az a kérdés, hogy a szülőknek miért nincs mára örökíthető vagyonuk!
De ez nem számít, ezen lépjünk át, és ugrasszuk a fiatalt a buliba! Igazából a sorsuk nem is érdekli a befektetőcégeket, hiszen ha buknak a gyerekek, ők majd árvereznek.
Miért nem lehet a "kályhától" indulni?
Miért nincs a magánvállalkozóknak fejlesztési hitel, támogatás? És akkor azok működnének, alkalmaznának embereket, lenne jó és biztonságos jövedelemel, megtakarítás is lehetne. Indulna a fogyasztás, ami állami bevétele és a vurstli beindulna.
Most az alap nincs meg, a régiek nem tudtak vagyon összehozni, a 27 év alatt meg tömegek mennek tönkre. Erre alapozni bármilyen hitelalapú dolgot?
Egy tévét max elvisznek, az ingatlanból azonban utcára raknak.
A fiatalnak egy útja van: el az országból! Nekünk meg valahogy szenvedés nélkül kihalni.

medium size devil 2017.03.11. 11:49:42

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Akkor nem ugy irtad ahogy gondolod. Kifejtetted, hogy korabban nelkuloztel es idosebb korodra lettel gazdagabb oroklesbol kifolyolag. Ez volt egy blokk. Utana zaromondat, hogy SZOVAL rohejes a liberalis kapitalizmus. Ez elegge ugy hangzik mint egy konkluzio, nem gondolod rinya kiraly?

Duplaxiii 2017.03.11. 11:52:02

Ami végtelenül aljassá teszi a posztot az a következő:
- közeleg a nyugdíjas-katasztrófa
- közeleg a munkanélküliség-katasztrófa
- közeleg az egészségügyi katasztrófa
- közelege az oktatás-katasztrófa.
De egyetlen megoldás sincs ezekre, mert ezekből nincs könnyű pénzkivétel.
Ma ha lenne pénzpolitikája bármely befektető, pénzügyi cégnek, akkor például a munkaerő területét ugyanilyen egyszerűen javíthatná, gyakorlatilag kockázatmentesen - csak azzal munka lenne! Nem huszonéves "tanácsadók" és callcenteresek meg adminisztrátorok kellenének hozzá.
És a terület beszállhatna a vállalkozási területre, mai ahogy előbb írtam a többit is hízná már magától felfelé.
De nem, mert ezek az ajánlatok a kasszáserzsi kategóriája, az olcsó hitel álma.
A befektetők a könnyű pénz bűvöletében a legfontosabbra nem is figyelnek: Ha nincs munka, akkor nincs törlesztés! Nincs alap.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.11. 11:54:48

@szepipiktor:

Erősen tévedsz.

A magyar kommunizmus szakaszokra oszlik, melyben más-más volt a hatalom hozzáállása.

Saját családi példám: apámat 1958-ban nem vették fel az egyetemre, "rossz" származása miatt (nagyapám tőkés volt a kommunizmus előtt), de 1970-ben már mehetett külszolgálatra.

Az egyik a kemény kora-kádári szigor, a másik a langyossá váló késő-kádári kor kezdete.

Telefon? Hosszasan kellett várakozni, ez tény, s csak a magas pozíció adott előnyt. Apám külszolgálos lett már 1970-ben, de telefonunk csak 1978-ban lett.

A szolgálati lakás leginkább munkahelytől függött. Nem-párttag nagybátyámnak lett szolgálati lakása, 1969-tól párttag apámnak meg nem.

Útlevél. 1972 előtt magáncélra szinte senki se kapott könnyen. Azután meg lassan szinte mindenki, kivéve egyes nyíltan rendszerellenes embereket.

A külszolgálat valóban bizalmi munka volt, ahogy nagyon sok más munka is. Akkoriban az állások 99 %-a állami volt, s minden a hatalomtól függött. Aki nem számított megbízhatónak, az maximum egyszerű munkás lehetett.

medium size devil 2017.03.11. 12:03:22

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: A klasszikus kapitalizmus fogalom a magantulajdonra epulo bovitett ujratermeles, egy adott orszag jogrendje ettol meg akar zsarnoki is lehet, annyi liberalis minimummal, hogy EGYALTALAN lehetove teszi a magatulajdonra epulo gazdasagi vallalkozast es lehetoleg MINDENKINEK. Ha egy szuk kor kivaltsaga a szabad vallalkozas az mar nem liberalizmus (liberalizmus = altalanos eselyegyenloseg). Igy ertheto pl. mit is ert Orban illiberalizmus alatt (nincs gazdasagi eselyegyenloseg, csak azok gazdagodhatnak gyorsan es korlatlanul akiknek az allamhatalom birtokosai szemelyes erdekbol lehetove teszik).

Kjos 2017.03.11. 12:30:28

@medium size devil:
A modortalan stílusodról van szó. Meg a két hozzászólásodból kiderülő hazudozásodról.

medium size devil 2017.03.11. 12:36:10

@Kjos: Megszólítatlanul anyázni valakit az bezzeg milyen high society stílus. Mit hazudtam kiskullancs?

Kjos 2017.03.11. 12:46:48

@medium size devil: A modortalan stílusodról van szó. Meg a két hozzászólásodból kiderülő hazudozásodról.

medium size devil 2017.03.11. 12:48:07

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Szóval az puha diktatúra ahol egzisztenciálisan halálra vagy ítélve ha felvállaltan nem értesz egyet a rendszerrel, aha. Nem érvényesülhetsz a vágyaid, hajlamiad, tehetséged, stb. szerint hanem csak helóta lehetsz. Ez a megállapításod mutatja milyen torz, elfogult, hibás a szociális érzéked.

Kjos 2017.03.11. 12:49:06

A megszólítás nélküli buzeránsozásra reagálva kerestelek meg.

chrisred 2017.03.11. 13:09:45

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Az biztos. Csak az a kérdés, hogy igaz vagy hamis tény.

gigabursch 2017.03.11. 13:53:43

@Duplaxiii:
Durva amit mondasz, de sok igazságod vagyon.

kvadrillio 2017.03.11. 14:54:42

A SZOCIALIZMUSBAN VISZONYLAGOS EGYENLŐSÉG VOLT A TÁRSADALOMBAN. SOKKAL KÖZELEBB ESTEK A BÉRTARIFÁK A BEOSZTOTT-VEZETŐ KÖZÖTT. A KAPITALIZMUS, MINT EGYES EMBERKÉK KITALÁCIÓJA AZÉRT NEM JÓ, MERT AZ EGEKIG NYITOTTÁK EZT AZ OLLÓT. ECCERŰ. A KAPITALIZMUST, AMIT EGYIK NAPRÓL A MÁSIKRA VEZETTEK BE AZ ELKÖVETŐI NÁLUNK, MEG KELL SZÜNTETNI.

kvadrillio 2017.03.11. 14:56:23

ÉS..., AKI AZT MONDJA, HOGY EZT NEM LEHET MEGCSINÁLNI, AZ HAZUDIK ! DEHONNEMLEHET ! :o)))))

kvadrillio 2017.03.11. 14:57:16

pl....nekem, semmi szükségem nincs mészároslőrincekre ! :)

Drednaught 2017.03.11. 14:59:28

Fölösleges hangulatkeltés.
Mivel annyira lecsökkent a gyerekszám, nem lesz semmilyen "katasztrófa".
10-15 éven belül hatalmas mennyiségben kell majd munkásokat importálnunk, mert kiürül az ország.
A bérek egyre nőni fognak és ahogy eddig is, ugyanúgy akkor is kizárólag az ingatlan lesz jó befektetés, mert minden mást ellopnak(ha nem a kormány, akkor az offshore-lovagok).
És ceterum censeo csak az vállaljon és annyi gyereket, aki azt el is tudja tartani. Ne mástól várjon majd kompenzációt, segítséget.

Drednaught 2017.03.11. 16:17:38

@csentecsa: Egészen pontosan ők. Miért, azt hiszed, hogy ha a magyar nők tüntetőleg majd mind szingliznek, akkor itt megáll az élet?
Nem fog. Szexpernernek hoznak ide ázsiai/oroszországi nőket, munkásnak jönnek majd ugyancsak a harmadik világból,stb.
Mindig visszaüt, ha egy csoport túlértékeli a saját jelentőségét...

petimegmondja 2017.03.11. 16:17:51

Az egy speciális helyzet, hogy a rendszerváltás után bérlők százezreinek ölébe hullott fillérekért már akkor is sokat érő lakás.
A bérlakásállomány viszont nagyon hiányzik, mert a fiataloknak nincs átmeneti lehetősége normális lakhatásra, amíg összespórolják a hitelhez az önrészt. Ebben lesz még dolga az önkormányzatoknak.
Ahhoz, hogy egy családban a fiatalok különös megterhelés nélkül saját ingatlanba kerülhessenek, legalább két egymásutáni generációnak kell saját ingatlannal rendelkeznie. Ha kicsi a generációk közötti korkülönbség, akkor háromnak. A növekvő várható élettartam miatt még így is nagyon esetleges, hogy ki mikor örököl majd valamit.
Szóval az élet rendje, hogy a hangyák és az "élet császárainak" gyerekei/unokái örökölnek, a többieket meg sújtja az eredeti tőkefelhalmozás.

midnight coder 2017.03.11. 16:45:02

@Drednaught: Hogy 10-15 év múlva mi lesz, azt elég nehéz előre megjósolni, de én jelenleg a következő folyamatokat látom:

1. Nyugat-Európa gazdasági ereje folyamatosan csökken. Egyre több dolog van amit a kicsi kínaiak állítanak elő, és egyre több olyan dolog van, amit csak ők tudnak előállítani. És egyre kevesebb olyan, amit csak Európa. A liberális oktatási rendszer sem Európának kedvez - Európa egyre inkább tutyimutyi bölcsészeket nevel, a kicsi kínaiak, indiaiak pedig mérnököket, orvosokat, kutatókat. Ráadásul a népesség is öregszik.

2. Európába folyamatosan áramlanak az európaival (és egymással) összeférhetetlen kultúrával rendelkező, képzetlen, nyelvet nem beszélő, de fiatal és harcedzett migránsok. Ezek integrálása reménytelen feladat, ahogy a beáramlást sem fogják tudni megállítani. Mikorra meglenne a szándék, addigra már rég nem lesz meg az erő. Gyanítom, már most sincs.

Én ebből a kettőből azt látom, hogy a dolog végeredménye az lesz, hogy azok a nyugatiak akik megtehetik, el fognak húzni Európából. Sokan az USA-ba, de még többen ebbe a térségbe, vagy kicsit még keletebbre. Persze csak azok, akiket beengedünk...

Untermensch4 2017.03.11. 16:56:52

@kvadrillio: Sztem rosszul látod a problémát, ami nem a kapitalizmus hanem a lopás. Az hogy nem face-to-face "államosítással" hanem a befizetett adónkból lopnak (és közben minek nevezik a rendszert), csak technikai részletkérdés.
A túltolt egyenlősítés csak megfojtja az innovációt, az u.n. "kommunizmus" meg eleve nem volt képes önállóan, a "kapitalista világ"-tól elszigetelten működni, összeomlott gazdaságilag. Mindenhol.

a nemzet fogatlan provokátora 2017.03.11. 18:05:42

@Untermensch4: Az meg van, hogy "kapitalista világodat" az adófizetők tartják életben? Elég csak a brutális bankmentő csomagokra, és a vezsteséges autógyártás állami megsegítésére gondolni..

kvadrillio 2017.03.11. 18:08:45

@Untermensch4: ...és akor elmentél Kínába hogy megtapasztald, van ééé arrafelé innováció...

kvadrillio 2017.03.11. 18:11:22

@petimegmondja: ....tudod, ha elfogy a víz........., majd mindenki föltolhatja magának az örökségét ! :O)

petimegmondja 2017.03.11. 18:18:46

@kvadrillio:
Miért? Mi lesz a vízzel? Elpárolog az űrbe?

kvadrillio 2017.03.11. 18:36:46

@petimegmondja: pl. itt.....meg....itt.....meg..........
Index - Tudomány - Megcsapolnák a Bajkál-tó vizét a kínaiak
index.hu/tudomany/2017/03/08/megcsapolnak_a_bajkal-to_vizet_a_kinaiak/
3 napja - Megcsapolnák a Bajkál-tó vizét a kínaiak - A Mongóliát és Észak-Kínát sújtó vízhiányt oldanák meg a veszélyes és ellentmondásos tervvel.
A világ egyik legnagyobb sótalanítója 190 millió liternyi ivóvizet állít elő naponta. De vannak hátulütői
Magazin
írta: ecolounge
2016/07/24

Aggodalmakra ad okot az Egyesült Államok legnagyobb sótalanító üzeme. A környezetvédők a tengeri életet féltik a sótalanítástól.
Carlsbad sótalanító üzem építés alatt
Carlsbad sótalanító üzem építés alatt
Víz sótalanítás: szűrés
Víz sótalanítás: membrános szűrés

Kaliforniában a vízhiány egyre újabb ivóvízforrások felkutatását teszi szükségessé, és ezek közül az egyik lehetséges jelölt maga a tenger.

A helyzetet az USA-ban immár olyan válságosnak ítélik, hogy az Országos Hírszerzési Igazgatóság Hivatala (DNI) a vízhiányt nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette 2016 áprilisában. Kalifornia katasztrofális helyzetéről ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen, még 2015 áprilisában. Azóta egyre több államban korlátozzák a vízfogyasztást.

Az Egyesült Államok legnagyobb sótalantó üzeme a kaliforniai San Diegóban épült meg még tavaly decemberben. A létesítmény naponta 50 millió gallon, azaz több, mint 190 millió liternyi ivóvizet állít elő. A kritikusok azonban a hatalmas költségekre és a környezetvédelmi veszélyekre hivatkozva úgy érvelnek, hogy a technológia összességében inkább káros, mint hasznos, és azt jósolják, hogy a gyár nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.11. 18:43:47

@medium size devil:

Így igaz. A kemény diktatúra üldöz, rendőrt küld rád, börtönbe zár, megver.

A puha "csak" egzisztenciálisan lehetetlenít el.

petimegmondja 2017.03.11. 19:01:34

@kvadrillio:
És ez milyen szinten érinti a Budapesten örökölt lakásodat?

Dél-kalifornia és a közép-nyugat mindig is száraz volt, ahogy a Belső-Mongólia is. Volt/van valami, ami emberek tömegeit odacsábítja. Ettől még nem lesz egyszerűbb vizet biztosítani ezeknek az embereknek.
Volt jégkorszak is, amikor az emberek délre költöztek. Most északra fognak.

A jelenlegi tendencia szerint Budapest kellemes mediterrán város lesz.

Roadster68 2017.03.11. 19:11:51

@DonTintoretto: gondolom hogy nagy Riviera ingatlan szakértő vagy, de el kell hogy keseritselek. Az ingatlan értékét alapvetően három dolog határozza meg: lokáció, lokáció, lokáció
Na most a tengertől 20-40 km-re az nem jó lokáció. Ha a közvtlen tengerparti 100% akkor töle 30 méterre lévő ugyanolyan második utcabeli ingatlan már csak 70-80%. értékü, a tőle 20-40km-re lévő pedig csak ugyannyit ér mint bárhol máshol egy tanya.

medium size devil 2017.03.11. 19:20:09

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Akkor rossz peldat hoztak. A Kadar rendszer valojaban sose volt puha diktatura. Es jo lenne ha errol nem egy bolgar letedre tartanal kiseloadast.

Untermensch4 2017.03.11. 19:44:14

@a nemzet fogatlan provokátora: A "crony capitalism" az intézményesített lopás. Ugyanarról beszélünk.

Untermensch4 2017.03.11. 19:59:15

@kvadrillio: A kínaiak a japánokhoz hasonlóan azzal kezdték hogy koppintottak és teljes erőből próbáltak sokat és olcsón gyártani. Eközben nagy hangsúlyt fektetnek a természettudományos képzésre. Ha megnézed a kínai vezetői kasztot, sokkal nagyobb arányban vannak a műszaki végzettségűek mint a jogászok és egyéb nagytudású bölcsészek, a "nyugati" országok vezetésében pedig pont ellenkezőleg.
Így aztán, a félkomcsi-félvadkapitalista diktatúrájukkal tudnak olyan produkciókat hogy egyik évben még dömpinggel csődbe tolják az európai napelem-gyártókat, miközben a világ legnagyobb szénfelhasználását produkálják az energiaszektorban alaposan lemaradva a zöldenergiás beruházásokban. Aztán megnézik a szmoghelyzetet pekingben és a következő évben nekifutás nélkül több napelemet telepítenek mint a világ előző évi összes napelem-kapacitása...
A konkrét technikai fejlesztés terén meg a '60-as években még az oroszoktól kapott (akkori) haditechnika összeszerelése és az önálló pótalkatrész-gyártás is nagy kihívás volt nekik. Mostanra eljutottak odáig hogy a későbbi cuccokat lekoppintották majd fejlesztettek is rajta.
Az elektromos autók terén elpárthatározták hogy a 48V-os rendszerekben látják a jövőt, az előnyök/hátrányok mérlegelése után ami a nagyobb feszültségű megoldásokkal szerintük az előbbi mellett szól.
És mivel nincs olyan vallási zizijük ami miatt tiltanák a GMO-t, annak a fejlesztése is oda fog költözni. A szakterület tudósainak mostantól második generációjában már felülreprezentáltak lesznek a kínaiak.

Untermensch4 2017.03.11. 20:05:36

@medium size devil: Annyiban puha diktatúra volt ('80 körül) hogy apámnak egy "Szeretnék látni minden kommunistát pesttől moszkváig a lámpaoszlopokon" -beszólása után seggnyalás nélkül "csak" azt a produkciót sikerült előadnia hogy a teljes foglalkoztatottság ellenére "valahogy" sehova sem vették fel, segédmunkásnak sem. A kmk miatt ott lebegett a "rendőr, gumibot, börtön" a feje felett de amikor egy ismerőse beszervezte maszek fuvarosnak akkor a rendszer részéről azért hagyták élni.
Annyiban viszont nem volt puha hogy fejlődésképtelen volt, a "puha" az képlékeny, formálható, ha van igény akkor alakul, főleg ha a nagy tesó is haldoklik.

Arcade Macho 2017.03.11. 21:01:11

@Roadster68: "Én meg inkább földkörüli űton eldorbézomom a megkeresett lovét. Mindenki keresse meg magának. Nem leszek gazdag hulla ;)"

nemcsak a hozzaallasoddal van gond hanem a felfogasoddal is...
pont azt irtam hogy a normalis ember nem gazdag hulla lesz hanem meg eleteben ugy dont hogy az unokak rendes eletterben nojenek fel
igaz vannak akik inkabb magukra koltik,hat valjek egeszsegukre, csak ha majd oregen 2 het alatt fogsz megdogleni egy bokaficamban, mert eppen senki nem jar feled akkor utolag ne gyere ide sirni...

kvadrillio 2017.03.11. 21:15:17

de maradt még 1 DB mészároslőrincünk és 1db oebánviktorunk, akiket ezekért a megfagyott lelkekért....LE...KELL ...LŐNI !!!!! ILYEN KAPITALIZM US NE LEGYEN MAGYARORSZÁGON !!! MERT ILYEN SZOCIALIZMUS SEM VOLT MAGYARORSZÁGON !!! BASSZAMEG +

ázkilencvenhárman fagytak meg idén télen
március 9. 09:33
Az áldozatok többsége férfi volt. A fagyhalál legfiatalabb áldozata tizenegy, a legidősebb pedig kilencvenhárom éves volt.

2016 őszétől 2017 március elejéig százkilencvenhárman fagytak meg – közölte a Magyar Szociális Fórum (MSZF) legfrissebb összesítésében csütörtökön.

Hajléktalanok télen Debrecenben
Fotó: MTI

Februárban is azok voltak többségben, akik saját fűtetlen lakásukban hűltek ki, valamint kórházba kerülésük után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.

Tavaly március végéig összesen száznyolcvanhárman fagytak meg Magyarországon, tízzel kevesebben, mint az idén eddig – állapította meg az MSZF.

Drednaught 2017.03.11. 21:23:07

@csentecsa: Lehet, hogy megbánom a kérdést, de mégis, honnan a faszból szedted, hogy én libsi vagyok?

Drednaught 2017.03.11. 21:24:46

@csentecsa: Ugyanabból, amiből eddig a magyarok fizették: alacsony bér, sok önkéntes túlóra, feketézés...

Untermensch4 2017.03.11. 21:45:53

@kvadrillio: " ILYEN KAPITALIZM US NE LEGYEN MAGYARORSZÁGON !!! MERT ILYEN SZOCIALIZMUS SEM VOLT MAGYARORSZÁGON !!! BASSZAMEG"
Nem vigasztalásként vagy a leendő elítéltek mentségére mondom de a rákosi-korszak (társadalmi hatásokat és az eltékozolt erőforrások mértékét tekintve) azért versenyben van

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2017.03.11. 22:12:42

@jolankovacs: Ez egyáltalán nem biztos. Szerintem a jövő - 50-80 év távlatában - vidéken van. Északon, magasan, vidéken, ahol víz van.

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2017.03.11. 22:20:12

@Colonel H. Stinkmeaner: Én pedig természetesen ezért mondom, hogy nem lehet adósságot örökölni.

Untermensch4 2017.03.11. 22:26:38

@Je ne suis pas Charlie Hebdo!: Ha csak "Északon, magasan, vidéken, ahol víz van." van igazán jövő akkor a nem túl sok ilyen helyért túl sok ember fogja ölni egymást. Mondjuk nagyobb beruházással európába lehet megnövelt atlanti óceáni eredetű csapadékot juttatni, ha annyira nagy lenne a vízhiány akkor vszeg előbb meglépnék mint hogy sokkalta nagyobb "beruházással" madmax-et játsszon az öreg kontinens.

Roadster68 2017.03.11. 22:35:44

@Arcade Macho: Te öreg nagyon hülye vagy ha azt hiszed, hogy ha majd elhalmozod a gyerekeidet/unokáidat anyagi javakkal, akkor majd ha szarul vagy ők megmentenek, meg majd ápolnak.
Lófaszt. Ha nem akarsz megdögleni, úgy hogy a halálos ágyadon a kutyát nem érdekled, akkor TE osztod a pénzt és annak aki segít és akkor amikor segít, nem engeded ki a gyeplőt a kezedből- Az örököl aki segít, aki nem az mehet a picsába a örökségem szétosztásakor, pont leszarom, hogy a halálom után a kutyákkal etetnek fel, akkor is kimarad aki nem volt ott amikor szükség lett volna rá.

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2017.03.11. 22:39:55

@csentecsa: 5000 m2, permakultúra, csak tyúk van a tojás miatt és egy db kecske (kettőnknek elég). Egy helybél bácsi viszi most a "birtokot", mert a gyerekek még egyetemisták. Ha átadtuk nekik a stafétát, meg sem várom a nyugdíjkorhatárt, tűzünk el innen. Dolgozni internetről is tudunk annyit, amennyi pénzre szükségünk van. (Lényegében most is így dolgozom, itthonról.) Azt kell megvárnom, amíg a gyerekeim keresnek annyit, hogy fizessék a csekkeket és megéljenek a munkájukból.

DonTintoretto 2017.03.11. 22:59:15

@Roadster68: Valóban tudom mi a dörgés, ugyanis itt élek a (francia) Riviérán. Bár alig pár perc sétára a parttól, de a következő lakás/ház már feltehetőleg pár településsel beljebb lesz.

Pár kilométerrel beljebb gyönyörű hegyek vannak, az infrastruktúra remek és munka is van (nem csak a turizmusban, hanem a high-tech iparban). Rengeteg gazdag vagy felső-középosztálybéli kifejezetten a tengertől kissé távolabbi helyet keresi, ahol több hely és nyugalom van és nyáron nem az ide áramló millió turistát kell kerülgetni. És mondjuk akár egy olyan domaine-ben lakhatnak, aminek a közepén van egy vár...

De hagylak tovább abban a hitben, hogy az elhelyezkedést csak a víz közelsége határozza meg.

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2017.03.11. 23:06:19

@Untermensch4: Nem azt mondtam, hogy csak ott van IGAZÁN a jövő, hanem azt, hogy törvényszerűen változni fog a vidék, a vidéki élet magítélése.
Vidéken - a lényegesen alacsonyabb ingatlanárak mellett - lehetőség van az energiafüggetlenségre és a saját élelmiszer megtermelésére (a városi életmód mellett ez viszi el a jövedelem jelentős részét). Ez pedig azt jelenti, hogy vidéken akkor is meg tud élni a szorgalmas és törekvő család, ha csak egy emberdolgozik alkalmazottként fizetésért. És akkor sem kerül csődbe, ha ha az egy kereső néhány hónapig nem kap munkát. Én ismerek olyan vidéken gazdálkodó családot (mérnök-tanár házaspár két gyerekkel), ahol apa minden évben 3-4 hónapig dolgozik Németországban, vagy Svájcban (téli hónapokban, amikor nincs sok mezőgazdaági munka). Nem hajtják csapágyasra magukat.

2017.03.11. 23:15:24

@medium size devil: „Mi a gond az ugyeskedessel?”

Tulajdonképpen semmi. Egy komplett (élelmesnek nevezett) társadalom baszta át az ügyeskedéssel saját magát, évtizedek után a végeredmény: élhetetlen ország, bizalom ismeretlen fogalom, az átbaszás pedig olyan természetes, mint a levegővétel. Az ügyeskedőről nekem mindig a kapzsi pénzéhes geci jut az eszembe, aki okosba (kacsint) old meg mindent, mindig valaki más, vagy mások kárára.

igazi hős 2017.03.11. 23:20:42

@Roadster68: "eltakarodjanak egy lyukba" Most öten lakunk 170 nm-en, ha kirepülnek a gyerekek, akkor mit fogunk itt csinálni, bújócskázunk az üres szobákban? Vagy inkább befalazunk 2 ajtót és csinálunk belőle két normális lakást a srácoknak, mi meg elmegyünk egy 40 nm-es garzonba. Mi nagyon nulláról kezdtünk, de muszáj a mi gyerekeinknek is?

medium size devil 2017.03.11. 23:20:59

@Jankove: Hogy ezt gondolod az a Te dolgod. Mi kozom nekem ehhez? Errol szol a tema szerinted? Az ugyeskedes amgy fogalmilag nem egyenlo az atbaszassal.

medium size devil 2017.03.11. 23:23:27

@Untermensch4: Kina egy visszataszito allam, semmi okunk peldalozni veluk.

medium size devil 2017.03.11. 23:28:23

@Kjos: Figyelj csak kispofam, te nem vagy moderator ezen a forumon ugyhogy szepen bekussolsz a faszba, vili?!

Arcade Macho 2017.03.11. 23:43:06

@Roadster68: hat ha mar nagyon szarul leszel, akkor majd szepen a gyerekeid alairnak valamit a nevedben es bekurnak az elfekvobe, elvegre ilyen mentalitast tanultak az apjuktol...
vagy csak szimplan elfelejtik beadni neked a vernyomascsokkentot

de legyel ugyes es haljal meg gazdagon ok?

en inkabb azt az utat valasztom hogyha jonnek az unokak, akkor eltakarodok egy kicsi konnyen fenntarthato lakasba

igazi hős 2017.03.11. 23:44:51

@petimegmondja: "A jelenlegi tendencia szerint Budapest kellemes mediterrán város lesz." Ezt hogy sikerült kiötölnöd egyedül vagy Szaniszlót nézel? Melyik tenger jön ide, ami ehhez kéne? És közben mi lesz az Alfölddel? Nálunk marad a kontinentális éghajlat, de egyre forróbb nyarak és egyre enyhébb telek lesznek, mindkettő nagyon káros. Ráadásul csapadékból sem várható több.

varisztor 2017.03.12. 03:50:07

@főkolompos: "ez így nem igaz, a privát banki vagyonkezelésnek pl. kifejezett fókuszában vannak a magas jövedelmű sportolók vagy éppen felsővezetők, akik hatalmas, mások számára vagyonnak tűnő összegeket tesznek zsebre jövedelemként az állásukból."

Ja, csak nem megtakaríttatni akarnak velük, hanem a pénzüket akarják befektetni. Az első buktáig.

varisztor 2017.03.12. 03:52:31

@Arcade Macho: Erről majd akkor kell nyilatkozni, ha odaérsz. A szóhasználatod okán egyébként azt vélelmezem, hogy te nem eltakarodni fogsz, hanem eltakarítanak a kölykeid adott esetben.

varisztor 2017.03.12. 04:01:03

@medium size devil: Általában véve szimpla lopást, sikkasztást jelenti az ügyeskedés. Ez vele a baj.

varisztor 2017.03.12. 04:02:15

@sterimar: Szerintem nem, az örökségét várja. :D

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.03.12. 07:38:15

A cikkben egyébként érdekes kérdés boncolgatódik. Egyik ismerősöm fia - apja, anyja komoly diplomások, nem ruhatár büfészak - egyrészt a génjei miatt az egyik legnívósabb egyetem leghasználhatóbb diplomáinak egyikével fog bírni. A nagyszülők adtak neki egy belvárosi lakást és fizetik a rezsit.
A srácra két családi ház Budán, egy belvárosi nagy lakás és több Budapest környéki telek öröksége vár.
De akármilyen sok pénzt is fog keresni, nem fog annyi nyugdíjjárulékot fizetni ami fedezze majd a várhatóan nem kis nyugdíjú szülei állami költségeit.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.12. 07:49:21

@medium size devil:

De, az volt, a 60-as évek végétől. Az, hogy te nem éltél Mo-on nem jelenti azt, hogy az volt, ami a fantáziáidban van. Én az országban éltem, s emlékszem személyesen is.

medium size devil 2017.03.12. 10:13:20

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Ez nagyon gyenge vot. En de facto csak itt eltem az viszont erosen kerdeses szamomra, hogy komcsi kader gyerekekent Te hol utkoztel bele egyaltalan a rendszer korlataiba. P. Mobil koncerten elohuztunk egy trikolort es mar vertek ki a rendorok. De ami igazan szamit, az orszag alarendelt es kihasznalt gyarmatkent teljesen ki volt szolgaltatva egy azsiai katonai birodalom gazdasagi es biztonsagpolitikai celjainak. Mindent diktaltak es mindent tudtak rolunk, Ok viszont gondosan oriztek az osszes mocskok titkukat. Ez bizony kokemeny diktatura az en szememben. Az ugato de nem harapo kutya, megalkuvo magyar mentalitast minositi ez a bargyu, buzis hozzaallas es szohasznalat, hogy volt puha diktatura (csak mert rangattak ki senkit hajnalban az agybol).

Untermensch4 2017.03.12. 10:13:56

@Je ne suis pas Charlie Hebdo!: Félreértettem ("csak ott"-nak), elnézést. Ebben sztem egyetértünk hogy át fog értékelődni a vidéki élet, és a tervezett életstratégiád is nagyon jónak tűnik (más felállásban de én is egy minimalista konténerházat szeretnék a jövőmben)

Untermensch4 2017.03.12. 10:17:41

@medium size devil: Egyáltalán nem követendő példaképként említettem kínát. Az innováció és kapitalizmus összefüggése kapcsán feltett kérdésre válaszoltam. Amennyire van kapitalizmus, annyira van innováció, a korrupció és lopás nem a kapitalizmusból adódik, akkor sem ha együtt is előfordulnak.

Untermensch4 2017.03.12. 10:20:20

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "..ásít... a kitörni rövid ö. "
" - A part felé tartunk, Sir?"
" - Igen, a part felé szartunk, tőr."
Ha már szóba kerültek a '60-as évek... :)

medium size devil 2017.03.12. 10:31:23

@varisztor: Nem ertek egyet a jelentest illetoen. Pl. vallalkozokent ugyesedni (is) kell, hogy piacot, megrendelest szerezz, felhivd magadra a figyelmet, bizalmat kelts, informaciot szerezz, stb. es ez nem feltetlenul csak torvenytelen vagy inkorrekt modszereket jelent. Talan a lusta tudatlan nemi identitas nelkuli lumpenek meg a tetves komcsik szerint akiktol eleve idegen a vallalkozoi mentalitas es ezekkel az eloiteletes, negativ jelzokkel akarjak relativizalni a vallalkozoi sikert. Vallalkozo = haracsolo, bunozo. Valojaban vallalkozo = aki bekapcsol teged a gazdasagba, munkat es penz ad a kezedbe mert magadtol keptelen vagy lusta lennel hozza. Amugy irtam ugye (de nem mintha vitat akartam volna nyitni errol), hogy nem basztam at senkit. Ugyhogy tema reszemrol lezarva.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.12. 10:35:27

@medium size devil:

Mi az a komcsi káder? Csak hogy tudjam ilyen gyereke voltam-e.

Arcade Macho 2017.03.12. 10:47:27

@varisztor: te kis hulye...
olvassal es ERTELMEZZ
eltakaritani a szenilis ven hulyet fogjak a szarul nevelt orokosok

en eppen azt pofaztam hogy el fogok takarodni a nagy ingatlanbol, amikor meg erom teljeben vagyok, tudod amikor meg el tudnek menni utazgatni vagy meg be turnam ujitani a 15 eves lanyodat meg ilyesmi

BA2017 2017.03.12. 15:07:30

@Arcade Macho: Valóban pofázol, mert tajtparaszt vagy. Ettől te még nem fogsz eltakarodni - istenem! De romantikus társalgáok lehetnek a kölykeiddel! - mert az nem úgy működik...de a jó nevelés okán kivágnak majd, mint macskát szarni.

varisztor 2017.03.12. 15:09:08

@medium size devil: "Nem ertek egyet a jelentest illetoen. Pl. vallalkozokent ugyesedni (is) kell, hogy piacot, megrendelest szerezz, felhivd magadra a figyelmet, bizalmat kelts, informaciot szerezz, stb. es ez nem feltetlenul csak torvenytelen vagy inkorrekt modszereket jelent. "

Ez nem ügyeskedés, hanem munka. Ha mindezt ügyeskedve teszed, akkor te a komány egyik beszállítója leszel és akkor is lesz munkád, ha ötszörös áron dolgozol. Illetve csak akkor. :D

medium size devil 2017.03.12. 15:12:32

@varisztor: Sajat erdekedben remelem csak tetteted a hulyet. De nem fogadnek ra.

Arcade Macho 2017.03.12. 15:47:33

@Bullshit generátor: baromka kevered a nikkeket
legyszi az eredetirol valaszoljal mert igy nem tudlak komolyan venni

varisztor 2017.03.12. 17:17:18

@medium size devil: Jobban teszed, mert a szavak jelentésével nem vagy tisztában, így még a végén fogadás címén hitelt vennél fel.

Untermensch4 2017.03.12. 21:30:17

@medium size devil: Az ügyeskedés többnyire tényleg olyan jelentésben használatos amivel nem összeegyeztethető a "nem basztam át senkit".
Látszólag határeset vagy kívül van a "soron kívül", de ha belegondolsz hogy ha sokan kezdik csinálni akkor egy helyett sok (egyszemélyes) sor lesz...
Hogy ne fussuk le a többiekhez hasonló köröket, a "többnyire"-t azért írtam mert az is ügyeskedésnek nevezhető ha vki vmit csinál, jól, szabályosan és még ügyesebben is mint mások. És ezt az átlagos cselekvésnél kissé ügyesebb kivitelezését a kisebb-nagyobb dolgoknak, rendszeresen meg tudja csinálni. Gondolom te ebben a jelentésben használtad a szót.

medium size devil 2017.03.12. 22:46:49

@Untermensch4: Erdekes hogy beakadt a tű Nalatok erre a kifejezesre, de igen, igy gondoltam.

Tomás Németh 2017.03.13. 00:45:16

Csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a kitörni az rövid ö és nem pedig hosszú. Az attitűd ellenben hosszú ű. Ez egyben igazolja is az iromány megalkotójának azon állítását, miszerint:
"Nem létezik megtérülőbb és jobb megoldás, mint az edukációba való invesztálás. "
Ha cikk professzionális írója betartotta volna a saját tanácsát, amelyet ilyen csodálatos magyarsággal fogalmazott meg, talán elkerülhető lett volna ez a kínos helyzet.

petimegmondja 2017.03.13. 07:59:15

@igazi hős:

"egyre forróbb nyarak és egyre enyhébb telek lesznek" - Ez nekem tökre a mediterrán éghajlat definíciójának tűnik... Nekem amúgy érzésre nedvesebb időszakot élünk, mint mondjuk tíz éve, de, hogy ez tendencia-e, arról majd beszéljünk erről úgy harminc év múlva!

Untermensch4 2017.03.13. 17:50:35

@medium size devil: Nálam pont nem akadt be. csak feltűnt hogy volt akinél igen... :)

Untermensch4 2017.03.13. 17:52:25

@Tomás Németh: Köszönjük a nyelvművelő hozzászólást, segítség nélkül biztos senki nem vette volna észre. :)

Untermensch4 2017.03.13. 17:59:12

@petimegmondja: A mediterrán-dologgal jár azért kellemetlenség is. Pl van olyan termeszfaj ami most még csak a horvát határig bírja a klímát, ha már nálunk is fogja, az nem lesz olyan jó.
Meg tán a mostanában ingadozó időjárás olyanná is stabilizálódhat hogy azok a meteorológiai térképeken látható "hullámok" (van szép szakszerű nevük is csak nem emlékszem) erre felénk szélsőségesebb kontinentális éghajlatot is okozhatnak. Az meg nem annyira mediterrán lesz hanem inkább olyan mint a góbi, nyáron száraz sivatag, télen nagyon hideg, vmennyi csapadékkal.
Azért is hívják szívesebben a jelenséget klímaváltozásnak mert az átlagos felmelegedés némely helyeken lehűlés lesz.

Lehoz Tamas 2017.03.14. 12:37:59

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: had foglaljam össze: apád külföldre járó közgazdász volt a szocializmusban. Te külföldön tanulhattál felnőtt korodra már egy jól eladható nyelvtudás volt a birtokodban és külföldön is éltél. Ezek után mi lett belőled? Bukott vállalkozó, adatrögzítő karrierrel. 100 emberből 99 simán karriert épít ebből az előnyből. De neked a rántott hús már akkor is fontosabb volt.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.14. 12:53:04

@Lehoz Tamas:

"apád külföldre járó közgazdász volt a szocializmusban"

Így igaz. 1962-től, első munkahelye már olyan volt, hogy gyakran utazhatott. Első külföldi útja: Anglia, 1964.

"Te külföldön tanulhattál felnőtt korodra már egy jól eladható nyelvtudás volt a birtokodban és külföldön is éltél."

Igen, nagyjából így van, bár csak 19 éves korimig éltem a szüleimmel, szóval aztán már a magam jogán voltam mindenhol.

"Ezek után mi lett belőled? Bukott vállalkozó, adatrögzítő karrierrel."

Így igaz. Sosem érdekelt egy piacképes szakma. Egy időben pszichológus akartam lenni, de abbahagytam 1 félév után. Alapvetően a nyelvészet, filozófia területek érdekeltek, melyek abszolút piacképtelenek.

El kellett volna menni informatikusnak, mérnöknek, közgazdásznak, orvosnak, csak a karrier miatt, annak ellenére, hogy ezek a területek sosem érdekeltek, s halálra untam volna magamat?

Ha újra kezdhetném, NEM csinálnám másképp. Talán annyit változtatnék, hogy igyekeztem volna valamelyik egyetemen bent maradni, doktorit csinálni, majd egyetemi oktató lenni, de ismét az említett piacképtelen területeken. Most mondjuk docens lennék valahol, s előadásokat tartanék, mondjuk Heidegger, Oroszország és az úrkutatás kapcsolatáról... :-)

De nem sajnálom. Egyszerű szürke multiproletárként sok a szabadidőm, s azt fel tudom használni saját autentikus létezésem elősegítésére.

"100 emberből 99 simán karriert épít ebből az előnyből."

Teljesen független mindez. Vannak ismerőseim, akik piacképes diplomával se építettek karriert, s olyanok, akik diploma nélkül is karriert csináltak.

"De neked a rántott hús már akkor is fontosabb volt."

Ezt nem értem...

Untermensch4 2017.03.14. 13:35:20

@Lehoz Tamas: A "rántott hús" engem is érdekel. Abban a kontextusban ahogyan a többségre használható a kifejezés, sztem Maxw esetében nem klappol. Még egy-két történelmi-kulturális értelmezést tudok elképzelni, de azok sem.
Kifejtenéd hogy értetted?

Lehoz Tamas 2017.03.14. 14:22:25

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: a rántott hús fontosabb volt= tanulás helyett már akkor is csak zabáltál, ezért lett a súlyod 3* akkora mint az IQ-d. Ezért lett belőled adatrögzítő amíg az voltál. Most munkanélküli vagy, mert még adatrögzítőnek sem voltál elég jó.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.14. 14:37:34

@Lehoz Tamas:

Munkanélküli egyszer voltam életemben, pár hónapig.

Az evés és a tanulás nem mond ellent egymásnak.

Lehoz Tamas 2017.03.14. 14:50:09

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: oh, nem tudtam, hogy az adatrögzítői karriered még mindig hasít. Olyan feladatot kaptál már, hogy egyes szám első személyből kellett átírni valamit többes szám első személybe? Vagy ez csak senior-oknak adatik meg?

petimegmondja 2017.03.15. 09:31:10

@Untermensch4:

Semmilyen geológiai jel nem mutat arra, hogy a Kárpát-medence valaha is sivatagos terület volt, pedig mióta ezen a földrajzi szélességen van, sokféle klimatikus zónába tartozott már. Ez legkorábban akkor következhet be, amikor majd Afrika teljesen nekiütközik Európának és egy hatalmas kontinens közepén találjuk magunkat.

Untermensch4 2017.03.15. 20:15:58

Rosszul fogalmaztam meg. Az egyik várható klíma a kárpát-medencében hosszú száraz és forró nyár, rövid, hideg és vmennyire csapadékos tél, az viszont kérdéses hogy a terület vízrajza hogyan alakul a változásokkal. Ez nekem úgy tűnt hogy "felhasználói szempontból" inkább olyan érzés lesz mintha sivatagosodnánk.

Untermensch4 2017.03.16. 21:40:59

@petimegmondja: Azt hiszem ez lesz az...
voyager.blog.hu/2015/07/06/a_hohullamok_nyomaban
Bár így újra elolvasva qrvára nem az a sivatagosodásos dolog következik belőle ahogy tegnapig gondoltam... jó hogy szóba került. :)

petimegmondja 2017.03.17. 07:30:02

@Untermensch4:
Jó kis cikk... A Utube videót levetíthetné valaki Trumpnak.

Laurel 2017.03.21. 16:36:34

@Roadster68: Balatontól 8km-re lófaszt sem ér? Akkor nézelődj kicsit a Káli medencében, vagy az AirBNB-n, a kibérelhető Provance-i házak árai között.

Reactor 2021.03.04. 04:55:43

Sokan vannak, akik semmit nem örökölnek, esetleg jó nagy adósságokat. Nos, itt két eset lehetséges: ha sikerült legalább alapszintű egzisztenciát felépítenie, annak jelent egy kis anyagi pluszt (függően attól, mennyit örököl, vannak-e testvérei, mennyit nyúl le belőle az állam), és esetleg még társadalmi kasztot is válthat. Ha pedig nem sikerült, a hajléktalanok száma eggyel szaporodik.

@medium size devil: Igen, nyilván minden mítosz, amit nem látsz, nem tudsz megfogni, és túl komplex ahhoz, hogy el tudd képzelni.
Hogy mást ne mondjak barátom, globális gazdasági-pénzhatalmi szervezetek TÖRVÉNYTELENÜL már évtizedek óta működnek! Cosa Nostra, Yakuza, Triad...soroljam még? És ezek után jössz te, hogy egy TÖRVÉNYES (vagy annak látszatát keltő) globális gazdasági-pénzhatalmi-politikai elit nem létezhet, mert ez csak orosz koholmány iskolázatlan proliknak.
Ennyi erővel akkor a Cosa Nostra meg a Yakuza is orosz koholmány, az egészet csak a játékfejlesztők találták ki a "gétéá" sorozat kedvéért, ugye?
A Cion Bölcsei jegyzőkönyv pedig ugyanúgy nem koholmány, és ezek után igencsak kevéske vagy ahhoz, hogy otthon fotelbű' ilyen sommás kijelentéseket tegyél olyasmire, ami számodra túl meredek, ezért inkább egy passzív-agresszív álláspontból hazugságnak nevezed.
süti beállítások módosítása