Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Nem adnak kamatot a Start-számlára? Mi folyik itt?

2017. február 17. - Szarvas Norbert

start_szamla.jpg

Mondom ránézek a start-számla kamataira, ha már a mai napon újjászületett a sokak által fantasztikus lehetőségként leírt prémium állampapír ( infláció feletti felára az ötévesnek 2,25% az eddigi3,25% helyett). Ahogy arra számítani lehetett (ezt mondom nektek már jó régóta), lassan vége a budapesti kutyavásárnak is...

Még a kormány sem teheti meg, hogy huzamosabb ideig veszi fel a hiteleit a piacról az indokoltnál magasabb kamatokért cserébe. Egyszer elérkezünk a kasszához és mindent kamatostul kéne visszafizetni. Lassítani kell a triciklin, ha nem akarunk a falnak rohanni. Ilyen matematikai alapon számomra sosem volt igazán pro érv, hogy a start-számlán majd  jól megkapjuk a prémium állampapírok után járó kamatnyereséget ajándékként. 

Egyszer mindennek vége, és inkább előbb, mint utóbb. Ez mit jelent? Azt, hogy ne írj alá azért egy 18 éves elköteleződést (még az Állammal szemben sem), ahol akciós kamatokkal hívnak téged. Ez persze privát vélemény és a döntés a te kezedben minden esetben. 

A start-számláról már elmondtam a véleményemet (Klikk), ami azóta sem változott, csak a kamatok romlottak...

Ez fogadott...

 

kepernyofoto_2017-02-17_18_41_36.png

fotó: http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/a_kamatozasrol

 

Szóval ez azt jelenti, hogy 2016-ban 0% kamatot fizetettek az életkezdési támogatások összegére, mivel a KSH hivatalos éves fogyasztói árindexe is valami ilyesmi volt. De legalább nem mentél mínuszban, mint sok más piaci termék esetében tehetted volna meg. Ez is valami azért!

De azért ne ijedjünk meg, mert a letéti számlán jellemzően az államtól megkapott 42.500 forint van parkoltatva és a cél nem az értéknövelés, hanem az értékőrzés (teljesen jogosan).

 

Ne keverjük össze!

 

A 0% kamat 2016-ban a Kincstári letéti számlán tartott pénzre járt. Viszont létezik a Kincstári Start-értékpapírszámla, amit akkor nyitsz, ha be is akarsz fizetni. 

A Kincstári Start-értékpapírszámla nyitás előnyei:

  • Évente a befizetések 10%-ának megfelelő, de legfeljebb évi 6.000 Ft állami támogatás jár (rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult esetén az állami támogatás 20%, de maximum 12.000 Ft, nevelésbe vett gyermekek esetében pedig a nevelésbe vétel időszakával arányos, maximum 12.000 Ft támogatás jár).
  • Az életkezdési támogatás összege a hozamokkal együtt automatikusan Babakötvénybe fektetődik, mely a magyar állami garancia miatt hosszú távon is biztonságos befektetés.
  • A számlán jóváírt összes befektetés (tőke és támogatások), valamint az éves kamatok automatikusan a gyermek születési évéhez igazodó sorozatú Babakötvénybe kerülnek befektetésre.
  • A számla vezetéséért, más számlavezetőtől történő átvételért, a megbízások teljesítéséért és a kifizetésért a Kincstár semmilyen díjat nem számít fel.
  • A gyermek 18. életévének betöltéséig keletkezett megtakarítás és hozam mentesül mindennemű adó, járulék és illeték alól.

Jelenleg a babakötvény aktuális kamata 3,40 %. (A kamatprémium mértéke 3%.) 

Viszont a http://www.allampapir.hu/allampapirok/BABA oldalon van egy félreérthető tájékoztatás:

kepernyofoto_2017-02-17_19_03_21.png

fotó: http://www.allampapir.hu/allampapirok/BABA

Itt láthatod, hogyha Te 5.000 forintot fizetsz be 19 áven keresztül,  akkor majd lesz 2,339 millió forintotok. Ez szép is lenne, de mire épül a kalkuláció? 3+3%-os éves kamatra, amiből jelenleg a fele teljesül.

Összekötném a pontokat

 

Szóval ahogyan a piaci folyamatok jól sejthetően alakulnak, szinte biztos vagyok benne, hogy ez a 3%-os kamatprémium egyfajta kompenzáció az alacsony inflációs környezet miatt. A cél inkább az lehet, hogy ezen a 3-4%-os kamatsávban tartsák a babakötvény kamatait. Nem akarok jóskodni, de van egy érzésem, hogy amint az inflációs környezet felfut huzamosab időre, akkor a kamatprémiumból azonnal visszavesznek. Így arra senki nem számítson, hogy majd 19 évig átlagosan éves 6% kamatot kaphatunk a pénzre. 

De ne legyen igazam...

Vannak olyan élethelyzetek, amikor ez a termék remek megoldás lehet és a gyermek pénzének a védelmét szolgálhatja azon kevésbé tudatos szülőkkel szemben (gondolom ilyenek nem olvassák a blogot), akik csak elherdálnák a gyerek pénzét. A tudatosabb szülőknek viszont érdemes lehet minden piaci lehetőséget is végignézni, és csak ezután dönteni.

Saját statisztikáim szerint az ügyfelek átlagosan havi 13.000 forintot tudnak gyerekenként félretenni. Ilyen esetben már nem a Start-számla után járó évi 6.000 forintos állami támogatásnak kell a döntőnek lennie!

 

 ►►►►

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr5512269412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT Man 2017.02.18. 09:58:07

"Saját statisztikáim szerint az ügyfelek átlagosan havi 13.000 forintot tudnak gyerekenként félretenni."

Jo ugyfeleid vannak, 2 gyerekre ez havi 26 ezer.

A hirekben meg mindenhol azt irjak, hogy szegeny az orszag, nem lehet kijonni a fizetesbol. Mintha ket magyarorszag lenne.

mh1973 2018.03.15. 16:10:36

@VT Man: ebből észak-dunántúl és a bp+pest megye elviszi a felét, ahol nem olyan rosszak a körülmények, ellenben az egész tiszántúl és a többi északi régióban szörnyú állapotok uralkodnak.
süti beállítások módosítása