Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A kisgyerekes nőket JOGOSAN diszkriminálják?

2017. február 14. - Szarvas Norbert

no_diszkriminiacio_munkahely.jpg

 

"Teljesen általános a magyar munkaerőpiacon, hogy a nők a szüléssel elvágják magukat a munkaadójuknál. A legtöbben már az állásinterjúkon diszkriminatív kérdésekkel találkoznak, míg a terhesség bejelentése számos munkahelyen hátrány és megaláztatás – pláne, mert sokan a jogaikkal sincsenek tisztában. A végeredmény: a gyerekszám növekedésével meredeken esik a dolgozók aránya a szülőképes korú nőkön belül, sok gyerek pedig meg sem születik a jogos félelmek miatt."- index

 

A jogalkotó igyekszik támogatni a családokat, és biztosítani, hogy a gyermekvállalás miatt ne érhesse hátrányos megkülönböztetés a nőket, ezért a kismamákat speciális munkajogi védelem illeti meg. A legfontosabb kedvezmény a nők számára, hogy munkaviszonyuk nem szüntethető meg a várandósság ideje alatt, valamint a gyermek 3 éves koráig, ha fizetés nélküli szabadságot vesznek igénybe a gyermek gondozása céljából (felmondási védelem.)

 

Milyen egyéb kedvezmények illetik meg a várandós munkavállalót?

 

  • ÁTHELYEZÉS MÁS MUNKAKÖRBE – Amennyiben orvosi vélemény igazolja, hogy az a munkakör, amelyben a várandós nő dolgozik, egészségügyi szempontból nem megfelelő az állapotának (pl. ha vegyszerek között kell dolgoznia, vagy megterhelő fizikai munkát végez), akkor a kismamát – ha ehhez maga is hozzájárul – ideiglenesen át kell helyezni más munkakörbe, vagy módosítani kell a meglévő munkakörében a munkafeltételeket. Munkabére eközben nem csökkenhet.
  • ORVOSI VIZSGÁLATOK – A kismama a terhesség alatti orvosi vizsgálatok időtartama alatt mentesül munkavégzési kötelezettsége alól.
  • A felmondási védelem 2016-ban azokra is vonatkozik, akik a felmondás idején még nem tudnak arról, hogy áldott állapotban vannak. Ha ilyen helyzetbe kerül, akkor a munkavállalónak a felmondást követően jeleznie kell a munkáltató felé, hogy már a felmondás pillanatában is várandós volt. Természetesen ezt bizonyítani is kell tudni, például a szülész szakorvos igazolásával, vagy a várandós egészségügyi kiskönyv bemutatásával. 

Azért az imént olvasott "védelmi" eszközökből kiderül szerintem sokak számára, hogy rendkivül veszélyes bármelyik munkahelynek (főleg KKV szektor) állapotos nőt, gyerekes nőt vagy egyáltalán nőt alkalmaznia. Be kell látni, hogy egy kisvállalkozás életében végzetes kötelezettséget jelenthet az az állapot, amikor a munkavállalója bejelenti, hogy elmegy babázni és úgy kell fizetni őt is, hogy közben egy másik embert is fel kell venni. A legtöbb cég ezt nem tudja kigazdálkodni.

Ilyen értelemben teljesen nonszensz, hogy a munkáltatóra toljuk a teljes felelősséget és helytállást. Ha pedig ez nem tetszik neki, és diszkriminál, akkor ő a legszemetebb cég a világon. Holott a mikrovállalkozások esetében kifejezetten káros, a cég létét veszélyeztető helyzetet alakíthat ki "az állami védelem". Gyakorlatilag a munkáltató teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerül.

Mit tehet ez ellen? Elkezd diszkriminálni és lehetőség szerint nem alkalmaz a jövőben olyan nőket, akiknek már van vagy majd lesz gyermekünk. Pedig ez egy teljesen nonszensz állapot, hiszen a nők ugyanolyan értékes munkavállalók, mint a férfiak. Ugyanúgy képesek értéket teremteni. És mégis szembesülniük kell ezzel a diszkriminatív állapottal. 

A társadalom szimpátia tüntetése pontosan eddig a pontig tart: szegény kismamát diszkriminálják. Senki nem megy tovább, hogy a vállalkozást is diszkriminálják

unknown_24.jpeg

Csak gondolj bele

Ez egy teljességgel lehetetlen élethelyzet. A munkáltatónak tudod mit jelent ez a kialakult állapot és jogvédelem? 

Olyan, mintha Te vennél egy autót lízingre (és fizeted a havi költségeket), majd ellopják az autót és neked továbbra is kell fizetned a havi költségeket. De autóra is szükséged van, ezért megint lízingelsz egyet (havi költségekkel együtt). Ha balszerencséd van, akkor ezt is ellopják és már három autóra fizeted a költségeket, miközben egyet használsz...

Te hogyan éreznéd magad?

Mert pontosan ezen az analógián működik ez a szituáció is...

 

Egyenlő bánásmód a munkahelyen

 

  1. Már az állásinterjú során, illetve az elbíráláskor sem eshet hátrányára, hogy nő, és majd szülni fog, vagy már vannak is gyerekei.
  2. A munkáltató nem kérhet igazolást arról, hogy terhes-e vagy sem.
  3. A munkáltató nem kötelezheti, hogy erre irányuló vizsgálatnak vesse alá magát, vagy nyilatkozatot tegyen e kérdésben (pl. munkaköri alkalmassági vizsgálat során).
  4. Ezeket a szabályokat természetesen nemcsak a kiválasztás során, hanem később is be kell tartania a munkáltatónak.
  5. Önmagában az a tény, hogy a munkavállaló kismama, nem szolgálhat alapul a munkaviszony megszüntetéséhez.

Vállalkozói szemmel nézve az érem másik oldala az, hogy ezek az iránymutatások emberileg teljesen megérthetőek, sőt indokoltak! Viszont a valóságban egyszerűen nem életképesek.

Akkor mi a megoldás?

Az biztos, hogy nem lehet magára hagyni a kismamát a gyerekével. Másik oldalról a céget sem szabad versenyhátrányba sodorni ezzel a jogi védelemmel. Valamilyen formában az Államnak részt kell venni a kompenzálásban és a költségek jelentős részét valamilyen formában átvállalni. 

Ugyanis két célnak kellene megvalósulnia:

1. A kismama és a gyerek védelme, létbiztonságának megőrzése

2. A vállalkozási stabilitásának védelme és a vállalkozás (mint munkahelyteremtő) fejlődésének az elősegítése (de legalábbis nem szabad versenyhátrányba taszítani azokkal szemben, akiknél éppen nincsen "eltávon" levő nő)

 

Tudom, hogy nem tetszik

Nem ültem fel a mainstream vonatra és nem kezdtem el a nőket védeni feltétel nélkül. Nem értek egyet a nők diszkriminálásával, viszont azzal sem tudok megbékélni, hogy vállalkozásokat taszít ez a lehetetlen helyzet  egy mély gödörbe. Már önmagában az versenyhátrányt jelent egy többnyire feszült piacon, ha az anyuka nem megy be adott napon dolgozni, mert a gyerek beteg lett. Ha ezt hetente játssza el, akkor már nagyon komoly versenytorzító hatás keletkezik. 

Ördögi kör, mivel a nők (teljese jogosan) szeretnének minél fontosabb pozíciókba kerülni. Mivel minél fontosabb pozíciókat is betöltenek, ezért egyre kevésbé nélkülözhető a munkájuk akár 1-1 napra is (mennyire demagóg duma ez? kicsit elszégyeltem maga, de próbáltam tárgyilagos maradni). Ha mégis gyakran maradnak ki gyerek miatt napokra, vagy szülés miatt hónapokra, azzal alapvetően "ártanak" a munkáltató tevékenységének. Mivel ártanak, ezért a munkáltató kénytelen valaki mást is felvenni és duplán fizetni ugyanazt a pozícót. De közben a munkáltatónak sem végtelenek az anyagi lehetőségei. 

 

 ►►►►

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr1112254580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.14. 13:32:59

A megoldás nyilvánvaló: nem szabad ezt az állami feladatot másra hárítani.

SzAdam 2017.02.14. 18:51:25

És akkor mi van ha megszűnik vagy csődbe megy a cég jogutód nélkül?

Mille38 2017.02.14. 19:11:21

Ne keseredj el, ha visszhangtalan a cikked. Ezt az érvelést már civil szervezet vezetőjeként többször is elmondtam politikusoknak és a közszolgálat megfelelő szintjein, de nem érezték úgy, hogy bármit is tenniük kellene. A cégek félnek az adóhivatal esetleges retorzióitól, a magánemberek meg úgy általában mindenkitől. Persze azért minél többször fújjuk a sípot, annál jobb.

Untermensch4 2017.02.14. 19:28:52

"Ilyen értelemben teljesen nonszensz, hogy a munkáltatóra toljuk a teljes felelősséget és helytállást."
Ez a kádári örökség szövődménye, jóindulatú daganat ami nem csak a nők kapcsán "fertőz/betegít".
Munkába ugyebár minden munkavállaló jár (kivéve az otthon dolgozók jelképes létszámú táborát). Ha munkába jövet-menet baleset ér vkit akkor azért is a munkáltatónak kell fizetni. Pedig nem sokat tud tenni azért hogy a telephelyén kívül ne történjen baleset.
De van a "kismama-dilemmának" egy másik vetülete is, ami meg már egyértelműen a cégek sara (meg állambácsié amiért nulla ez irányú motivációt fejt ki, nem feltétlenül a terrort hiányolom). A "kismama-műszak" a gyerek bölcsibe-oviba vitele után kezdődő és a gyerekért menés előtt végződő napszak (lenne). Ilyen "minijob" jónéhány munkahelyen megszervezhető lenne még a "műszakosak" esetében is (nem minden munkakörre de van amire igen). Mert ahol céges részről nem úgy képzelik el a megbízható munkaerőt hogy "te akarj itt hosszú távon/örökké dolgozni de ha nem kellesz akkor holnap kirakhassunk" ott racionálisan pozitívumnak kellene lenni a megbízhatóság szempontjából annak hogy ha vkinek gyereke van és beíratja bölcsibe/oviba/iskolába akkor annak elvégzéséig az adott intézményhez viszonyítottan eléggé kiszámíthatóan röghöz kötötté válik. Legfeljebb olyan munkahelyre vált(ana) ami közlekedés (gyerek mozgatása napi kétszer) szempontjából nem rosszabb.
"A munkáltató nem kérhet igazolást arról, hogy terhes-e vagy sem.
A munkáltató nem kötelezheti, hogy erre irányuló vizsgálatnak vesse alá magát, vagy nyilatkozatot tegyen e kérdésben (pl. munkaköri alkalmassági vizsgálat során)."
Aha persze. De ha véletlenül, merő munkavédelmi maximalizmusból olyan munkahelyi kockázati tényező is fel van sorolva a munkaköri alkalmassági vizsgálat során ami terhesség esetén fokozott kockázat (vagy biztos egészségkárosodás), akkor meg patthelyzet...

Untermensch4 2017.02.14. 19:36:27

"Olyan, mintha Te vennél egy autót lízingre (és fizeted a havi költségeket), majd ellopják az autót és neked továbbra is kell fizetned a havi költségeket. "
A tulajdonjog és a munkajog nem túl jól párhuzamosítható (bár egyes, rabszolgatartó-hajlamú munkáltatók próbálkoznak vele és kommunista beütésű munkavállalókban is vetődnek fel furcsa gondolatok). A lízingelt autóra nem alap hogy van casco? Biztosítás... a társadalombiztosítás rendszere nem arra van hogy ilyen-olyan, társadalmilag indokolt költség-problémákra (csak úgy eszembe jutott: gyerekek akiknek nem egyszerű a megnövesztése ameddigre önjáróvá válnak de biztos hogy a jövőben felnővén a társadalomnak szüksége lesz a részvételükre...) nyújtson fedezetet? Merthogy cégektől és magánszemélyektől is mindenféle elnevezéssel beszedik az állami védelmi pénzt amiért elvileg cserébe dolgokat ad hatékonyabban az állam mintha magunk vennénk meg piaci viszonyok közepette.

kotyesz 2017.02.22. 11:54:44

A női munkavállalás hasznát nagyon sokan kérdőjelezték már meg a (min) 100 éve eluralkodó feminizmus dúlja föl hagyományos családjainkat, elvárás lett a nők munkába állása, viszont az általad említett esetre felkészülhetnének a munkáltatók ha ösztönöznék egy munkaerő-kölcsönző szövetkezet létrehozását, az adminisztratív és ehhez hasonló feladatokat (mert ezekről van szó főleg) hozzáértő cégek segítségével kompatibilissé teszik és ha sok cégnek adunk kölcsön dolgozókat megoldjuk, hogy néhányan a tudás birtokában várják ha valahol kiesik valaki az ő helyére lép néhány nap vagy év időtartamra. Mivel folyamatosan és megfelelő szinten el van látva a feladat így nincs gondja egyik félnek sem. Mi jogos vagy mi nem (?) a nyugati világban az orbáni munkajog szolgáltatja ki legjobban a dolgozókat a munkaadók kénye-kedvének, ha a betegeskedő vagy kevesebbet teljesítő (lassabb) férfiakat elküldik azon senki sem háborodik fel?
süti beállítások módosítása