Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A Szocpol (CSOK) alakulása az elmúlt 22 évben

2017. január 08. - Szarvas Norbert


tobbgeneracios_vagyon_masolat_1.jpg

1994 óta a Szocpol illetve "jogutódja" a CSOK kisebb-nagyobb megszakításokkal a fiatal családok otthonteremtésének egyik legfontosabb pillére volt és még ma is az! Azt mindenki tudja, hogy ma 3 gyerekre mekkora CSOK támogatást kaphatunk meg. És azt tudod, hogy 10 vagy 20 évvel ezelött mennyi volt az annyi? Ebben a cikkben a teljesség igénye nélkül végigmegyünk a fontosabb időpontokon és megnézzük a támogatás összegét! Mi változott az elmúlt két évtizedben? többet vagy kevesebbet kapunk jelenértéken értéken? A cikkben kifejezetten az új lakásokra vonatkoznak és nem foglalkozunk használt lakás illetve fél-utólagos Szocpollal.

 

1994- 2002 Szocpol támogatás

 

Hét éve változatlan mértékű az új lakás építéséhez igénybe vehető szociálpolitikai támogatás. A szocpol egy hatályos kormányrendelet értelmében legfeljebb az építkezés-vásárlás költségeinek 65 százalékát fedezheti. Ma ez már szóba sem jöhet: az egy-, illetve többgyermekes családok a továbblépéshez szükséges összeg legfeljebb 10-15 százalékát tudják fedezni az állami forrás révén. A központi támogatás elértéktelenedése miatt sok család maradásra kényszerül.- korabeli tudosítás: 2001.08.06 Origo

A szocpol révén az első gyermek után 200 ezer forintot lehet igénybe venni új lakás építéséhez, illetve vásárlásához. A második és a harmadik gyermek esetén 1-1 millió forint jár a családnak, a negyedik gyermektől kezdve pedig csemeténként 200-200 ezer forint juttatás. Így tehát egy kétgyermekes család 1,2 millió, egy háromgyermekes pedig 2,2 millió forintból egészítheti ki az építkezés-vásárlás költségeit. 
Miközben ezen időszak alatt nem változott a támogatás összege, addig az ingatlanárak brutális mértékben emelkedtek több régióban. Amíg 1996-ban 2,5 millió forint volt egy 52-54 nm-es kispesti lakás, addig 2001-ben ugyanez a lakás 8-9 millió forintba került. Ez azt jelentette, hogy a családoknak egyre nagyobb önerőre/hitelre volt szükségük és az ingatlanár egyre jelentéktelenebb részét tudták a Szocpol-ból finanszírozni. 
A szocpol egy hatályos kormányrendelet értelmében legfeljebb az építkezés-vásárlás költségeinek 65 százalékát fedezheti. Ma ez már szóba sem jöhet: az egy-, illetve többgyermekes családok a továbblépéshez szükséges összeg legfeljebb 10-15 százalékát tudják fedezni az állami forrás révén.

2002- 2004 Szocpol támogatás 

 

 A kormány pénteki ülésén arról is döntött, hogy újra megelőlegezi a gyermekek után igényelhető lakásépítési kedvezményt, amit 1992-ben a magas infláció miatt szüntettek meg. 2002. december 1-től a gyermektelen házaspárok két gyermek, az egy gyermekes családok pedig további egy gyermek után újra kérhetik a kedvezmény megelőlegezését. Az előre felvett kedvezményt önálló kölcsönként lehet felvenni, amelyet a megelőlegezés időtartama alatt nem kell törleszteni.- korabeli tudosítás: 2002.10.21 Üzleti negyed

2002. december 1-jével lépett életbe a Medgyessy-kormány intézkedése (229/2002 (XI. 7.) kormányrendelet), amely felemelte a „szocpol” összegét egy gyermek után 500 ezer Ft-ra, a második és harmadik gyermek után 1,1 millió Ft-ra, minden ezt követő gyermek kapcsán pedig plusz 200 ezer Ft-ra. A „félszocpol” intézménye továbbra is működik. Egyúttal bevezették a meg- előlegező kölcsön fogalmát, amely a támogatást az önerő növelése érdekében kölcsön formájában is felvehetővé tette.

Az ujltp független lakástakarékösszehasonlító oldal szerint 2002. január.1-től (tehát ugyanebben az évben) duplázták meg a lakástakarékpénztárak állami támogatását 36 ezer forintról 72 ezer forintra. 

 

2004-2005 -ben megemelték megint a Szocpol összegét (táblázatban), majd 2005.02-től tovább emeltek... 

 

2004. április 1-jén megtörtént a „szocpol” további emelése: az első gyer- mek után jelenleg 800 ezer Ft, két gyermek után 2 millió, három gyermek után 3 millió, négy gyermek után 4 millió Ft vissza nem térítendő lakástámo- gatási kedvezményt lehet igénybe venni új lakás építése esetén.

 

2009.06.01-től megszüntették a Szocpol-t... 

Ezzel 30 milliárd forint összeg marad az állami kasszában, mivel nem kell kifizetni a SZOCPOL-t és az egyéb kamattámogatást, de egyes elemzők szerint a SZOCPOL megszűnése az építőipar 30-40%-os visszaesésével számol. Akár több százezer munkahely is megszűnhet az építőipar ily módú leépítésével.- 2009.04.06 Daróczi Dávid, kormányszóvívő

 

Pár évvel később újraindult a program CSOK néven...

 

kepernyofoto_2017-01-08_15_17_20.png

 

Látható a táblázatból, hogy az elmúlt két évtizedben hol többet, hol kevesebbet kaptak a családok otthonteremtési lakástámogatás címszóval. Csak érdekességképpen érdemes megnézni néhány számot, hogy éves 3%-os inflációval számolva mennyit érne mai értéken a múltbeli támogatás...

 

1994- 2,2M forint három gyermekes családok részére: 4 341 890 Ft

2004- 3,2M forint két gyermekes családok részére: 4 699 307 Ft

2005- 4,6M forint négy gyermekes családok részére:  6 558 500 Ft

És mennyit kaptunk volna (ha mai értéken 10M forint CSOK-ban gondolkodunk)

2006-ban: 7 440 939 Ft

1994-ben: 5 066 917 Ft

Természetesen ez játék a számokkal, hiszen nem számoltuk bele az árszinvonal változást, a tényleges inflációt (vélt 3%-ot néztem), ingatlanár változást és még ezernyi másik adatot. 

Update: egyik kommentelő mutatott egy nagyon jó kalkulátort, így megnézhetjük, hogy a valóság hogyan alakult:

 

img_0264.PNG

Ebből láthatod, hogy a Szocpol 1994-ben 2,2M forint mai értéken 13 055 900 forint lenne! Ez alapján a CSOK 10M nem olyan rendkívüli-soha nem látott összeg. Persze a számítást számos más tényező is befolyásolhatja.

 

Az biztos, hogy még soha nem volt annyira bonyolult  a CSOK (Szocpol) feltételrendszere, mint most. Nagyon nehéz kiigazodni a jogszabályok és feltételek sűrűjében. A CSOKTANÁCS összeszedett minden információt a weboldalán ezzel kapcsolatban. Figyelmeztetnek minket, hogy kellő körültekintés nélkül nem szabad belevágni a folyamatba, mert százezreket bukhatunk!

 

 ►►►►

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr2012109229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kjos 2017.01.08. 19:02:23

Boci, boci, tarka....

VT Man 2017.01.09. 07:34:08

Koszonjuk a reklamot, szakerto nelkul biztos nem vagok bele.

Amugy mar ertem, hogy miert volt Miskolcon meno a csok csalas: 4 gyerek, 4 millio, amit el lehetett lopni az allamtol (ha a haz csak papiron epult meg).

A csapos közbeszól 2017.01.09. 11:07:47

Ez a poszt akkor ért volna valamit, ha pl az ország több pontjáról vett idősoros lakás árakat is mellé tett volna. Arról nem is beszélve, hogy legalább a KSH-s inflációval kellet volna számolni esetleg jegybanki alapkamat. Mind mind hozzáférhető, csak hát az munkás dolog és nem jön ki ilyen szép eredmény.

Szóval ez így semmi, még trágyázni sem lehet vele.

A csapos közbeszól 2017.01.09. 11:23:05

NA akkor most lássunk egy konkrét példát

Budapest, panel lakás vétele 1999 nyár eleje, 60 nm 2 + 1/2 szobás lakás 4.200.000 Ft.
Ugyan ezen lakás eladása 2003 őszén 11.500.000 Ft

Ez a lakás most a CSOK által felvert árak miatt szerintem legalább a duplája.

Magyarán most egy fél (se) használt lakás jön ki belőle, 99-ben több mint egy egész.

Szóval van még mit hegyezni a poszton.

szepipiktor 2017.01.09. 11:50:34

Ez a CSOK csak pénzmosás és egy szűk réteg számára jelent valamilyen kiutat a reménytelenségből. A szokásos torz fideszes megosztópolitika eszköze.
A régi rendszerben a fiatalok, a családalapítók is kaptak támogatást, de akkor volt lapkatás alapfokon.
Ma nincs! Ma a társadalom széles rétege és albérletben vagy szar körülmények között, de semmiféle lehetőségük nincs kilépni ebből.
Ebbe érkeznek a CSOK-os családok, akiknek meg kés kerül a torkukhoz, hiszen ha történi velük valami...
A megoldás a bérlakásporogram lenne, hiszen magyarok aberráltsága, hogy mindenkinek öröklakás kell...
Egy pár év alatt és plusz pénz nélkül is megoldható bérlakásprogram alapvetően oldaná meg a lakáskérdést, és egy kétszobás bérlakásból gondolkodhatnának adott családok a továbblépésre. És ha nem lehet megoldani, akkor sem kerülnének veszélybe!
Ja és megoldódna sok százezer olyan család élete is, akok már nem támogatottak és olyanok is, akik bizonyos okokból kizártak a banki finanszírozásból.
Szóval amíg ez a fasisztoid politikai zajlik a társadalom döntő része irányában, addig a CSOK csak puszi egy szűk réteg számára. A CSOk nem idítja be az ingatlanpiacot, ami a cél és nem a támogatás lényege.

Szarvas Norbert 2017.01.09. 12:02:07

@A csapos közbeszól: tessek megcsinalni es lehozom a blogon a neved megjelolesevel

Kjos 2017.01.09. 12:20:42

@Szarvas Norbert:
Uj szolgaltatas: berblogoltatás?

i23kovacs 2017.01.09. 12:25:09

@A csapos közbeszól: 99-ben a táblázat szerint 2.2 milla volt a szocpol. Hacsaknem új építésű panelt vettél belőle, akkor csak a félszocpolt használhattad, magyarán az akkor támogatásból egy negyed lakást vehettél volna.

i23kovacs 2017.01.09. 12:31:55

94-től mostanáig évi 3% inflációval számolni elég bátor tett.

Nem látom, hogy mi célja lehetne az olvasó átverésén kívül ...

Kb 10 másodperc erre online kalkulátort találni.

www.vasarlocsapat.hu/_kalkulator/_inflacio/inflacio-kalkulator.shtml?t=szumm&y=1994

94-től mái 493% halmozott infláció volt, így az áltad írt 2.2 milla 4.3 millás jelenértéke inkább 13 milla.

gyongyi70 2017.01.09. 12:41:36

@i23kovacs: Így van. Arról nem is beszélve, hogy a többségnek 1-2 gyereke van, esetükben a "növekedés" még siralmasabb.

Szarvas Norbert 2017.01.09. 12:51:56

@i23kovacs: koszi a kalkulatort, nem ismertem... belevettem a cikkbe, mert nagyon jo szerintem!

Dezső Takács 2017.01.10. 07:56:10

Kibasz@tt gazdag ország Magyarország !Ilyet gazdag olajországok engednek meg maguknak.Hollandiában aki lakást akar az interneten kér egy vizsgálatot hogy hitelképes e.5 évig jó ha abban a bankban van számlája és folyamatosan dolgozik ! Tetszik érteni FOLYAMATOSAN DOLGOZIK !Miután a bank hitelképesnek ítéli akkor időpont egyeztetés és megnézik tudja e fizetni a bankrészletet a család ősz jövedelmét megnézik ami LEGÁLIS jövedelem .fekete munka vagy egyéb jobb ha meg sem említi mert a bank elzárkózna azonnal !Aztán ha megkapta megveszi álma házát és lehet a férfi fizetése a bankba vándorol 15 évig !Másik sokkal inkább elterjedt a BÉRELÉS !Itt a lakáskiadó megnézi a bérlő fizetése 3 X több legyen mint a lakbér és MUNKASZERZŐDÉSE legyen ,ha eltér ki sem adja . Munkanélkülinek opcio ,motel,hajón lakás ,szoba bérelés ez olcsóbb viszont akár aznap is kirakhatja minden indok nélkül a bérlőt !Ha nem megy a rendőr meggyőzi percek alatt ,kívül tágasabb !Szóval inkább bérlakás programok kellenének mert ez ugy fog lezajlani hogy a cigók megint kapnak pénzt ,papíron felépül ,közbe meg eladják az anyagot féláron !

;lkjljgjgdyudare 2017.01.18. 07:35:29

Nem igaz, hogy csak 15% az állami segítség maximális összege. A családunkban ez lényegesen nagyobb hányad. Jó lett volna olyannal is beszélni, aki érintett a témában.

;lkjljgjgdyudare 2017.01.18. 07:40:49

@Dezső Takács: Tévedésben vagy. Iszonyú bürokratikus az elbírálás. NAV igazolások, építési tervek, hatályos épületgépészeti előírások teljesítése a vállalásokban és persze lépésről-lépésre folyamatos ellenőrzés, digitális építési napló vezetése, szúrópróba jellegű helyszíni hatósági szemlék. Itt már nincs kamuzás és lenyúlás. Rendesen szívatják az építkezőt. De ez már egy másik történet.
Jegyezd meg, ha nem akarsz tájékozatlannak tűnni: baromi nehéz "kiérdemelni" a CSOK-ot és folyamatos szívatás mellett tudod csak igénybe venni.

Papp Levente 2018.09.18. 10:55:24

A táblázat első oszlopában a 2 gyerek utáni támogatás 1,2 millió, nem 1,1. Hiszen az alap 200e-re jött e gyerekenkénti 1-1 millió!

Reactor 2021.03.06. 01:51:11

@;lkjljgjgdyudare: Ugye elhiszed, hogy amikor majd Kolompár Teszlatrooper megszimatolja ezt a lehetőséget, és élni fog vele, őnála nem fog semmilyen hatóság okvetetlenkedni?
süti beállítások módosítása