Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Mindenki oktatni akar mindenkit! Elhányom magam a sok kamu tréningtől, amiért tízezreket fizetsz...

2016. november 27. - Szarvas Norbert

uk-firms-neglect-employee-training.jpg

Tisztázzuk: a folyamatos fejlődésnek és tanulásnak nagyon sok értelme van.

Gombamód megszaporodott az interneten szervezett mindenféle szakmai vagy szakmainak álcázott tréningek száma gyakorlatilag minden szakmai területen. Kóklerek, megmondóemberek és tanárok ugyanolyan hatékonysággal tudják elérni a célközönséget, és berántani a tréningjeikre. Az ár pedig a csillagos ég. Ma már nem kérdés, hogy egy-egy tréningért kifizetnek az emberek 20-30-40 ezer forintot is!

Ez valahol korunk csökevényessége, hogy az embereknek olyan szinten szükségük van a megerősítésre, szinte fulladoznak nélküle, hogy ezért képesek havi tízezreket, százezreket is kifizetgetni. És mi a legfontosabb üzenet, amit kapnak cserébe, amit kivétel nélkül minden oktató elmond?:

Te nagyon értékes vagy, te nagyon jó vagy! Most azon fogunk dolgozni, hogy mégjobb legyél

Ismerős üzenet? Ezt felismerte minden félkegyelmű, és ma már számtalan semmitmondó, egymás önismételő meghirdetett tréninggel találkozunk picit más körítésben. A séma ugyanaz, az adott szakmán belül a tematika is ugyanaz. Sablonpuffogtatás maximalizálva. 

Ez egy brutális üzletággá alakult menet közben és gyakorlatilag könnyű pénzt lehet innen szerezni úgy, hogy közben a résztvevők úgy érzik, hogy nekik most jobb lett. De tényleg jobb lett? 

Szerintem csak tüneti kezelés folyik, ideig-óráig picit jobb, hiszen újra belénk beszélte valaki, hogy "jók vagyunk és értékesek", emiatt pedig az önbizalom szintünk picit emelkedett. Talán erre volt szükség...

Ismétlem: gyakorlatilag témakörtől vagy szakmától függetlenül ugyanez a retorika...

Most egy percre kételkedj abban, amit mondok neked!

 

döntsd el te magad...

1. Találkozol egy hiperszuper tréning promójával

2. jelentkezel early bird, mert úgy azért mégicsak olcsóbb

3. a tréningen elmondják, hogy fantasztikus vagy és megmutatják pár órában, hogy mit kéne jobban csinálnod

4. mivel itt minden annyira könnyű eszköz, ezért elhiszed, amit mondanak

5. elégedetten és feltöltve távozol a tréningről

6. elkezdesz pár dolgot megvalósítani

7. 2 hónap múlva már a tréningen hallottak 95%-ára nem is emlékszel, nem is használod rutinszerűen

8. jelentkezel a következő tréningre, mert emlékeztél, hogy ez jó érzés volt neked és valamiért hasznos gondolatokkal távoztál

9. 1. pont ismétlődik

10... a további pontok ismétlődnek

Basszus, ébredjünk már fel! Te komolyan elhiszed, hogy 4 óra megtanulsz jó szövegeket írni? 3 óra alatt megtanulod a Facebook marketinget? 8 óra alatt megtanulsz könyvelni? 5 óra alatt megtanulsz valami mást?

El kell röhögnöm magam

Az üzletág (tudod ez a tréning dolog) jellemzően nem szakmabelieket céloz- és te sem leszel szakmabeli egy szövegíró tréningen, ha a céged általános online megjelenésével foglalkozol

Az oktatások áltudományos szinten folynak és morzsákat csepegtetnek számodra, hogy elhidd magadról azt, ami nem vagy... Mert senkit nem lehet 4 óra alatt megtanítani olvasni vagy számolni. Te sem fogsz igazán jó szövegeket írni a honlapodra vagy a blogodra csak azért, mert voltál 1-2-3-4 fizetős tréningen. Ehhez sokkal több kell. 

Sokakkal beszélgettem már erről, és jellemzően olyan elvárásokkal mennek el egy tréningre:

- tanuljanak

- megértsék az adott tananyagot

- maguk is el tudják végezni a feladatot

És ez a legnagyobb hazugság és önámítás, amiért hülyeség fizetni! Nem fogod megtanulni, nem fogja egyetlen oktatás sem kifejleszteni azokat a készségeidet, amik nincsenek meg benned...

Tudod mit kaphatsz?

1. olyan emberek között lehetsz, akik ugyanazt akarják mint te

2. kiszakadhatsz a hétköznapokból

3. gondolatébresztés

És ez a 3 pont sokszor önmagában megéri a pénzt. De ne akarjuk magunkat becsapni, mert ennél többet az esetek 90%-ában nem kapnak az emberek...

És akkor ne beszéljünk azokról a sikerkovácsokról, akik úgy beszélnek a sikerről, hogy közben semmit nem tudnak felmutatni, közben sikertelenek, közben nem értenek az adott témakörhöz (csak elolvastak két könyvet), közben soha nem értek el sikert az érintett témakörben. 

   

►►►►

Most ingyenesen elérhetővé tettem számodra, hogy letöltsd a lakás-takarékpénztár e-book-ot! Klikk

Ha kérdésed , akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket:

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr8912004702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

R2D2 & C3PO 2016.11.28. 08:35:22

Attól függ, mit nevezel megtanulásnak...
Pl. a könyvelés. Az alapszabály 4 mondat, a debilek is megtanulják fél óra alatt. Vagy a technikai részletekre, amik évente (vagy többször) változnak? Ebben az esetben kijelenthetjük, hogy senki nem tudja megtanulni, sem 4, sem ennél több óra alatt.

Az alapok megtanulhatóak rövid idő alatt (pl. olvasni 31 ÓRA!!! elég...) Az, hogy ki, milyen tartalommal képes feltölteni ezt, kell-e tanár, tanulói közösség, totál egyedi. Ezért marhaság a cikked! (A szerkesztő léc +pocsék.)

metal · http://electric.blog.hu 2016.11.28. 09:04:14

Ezt felismerte minden félkegyelmű, és ma már számtalan semmitmondó, egymás önismételő blogocskával találkozunk picit más körítésben. A séma ugyanaz, az adott szakmán belül a tematika is ugyanaz. Sablonpuffogtatás maximalizálva.

Magadra ismertél?

Szarvas Norbert 2016.11.28. 09:16:42

@metal: ácsi! te fizetsz azért, hogy itt legyél a blogon és olvass engem?

Bicepsz Elek77 2016.11.29. 10:59:29

Igaz-igaz! Pozitív megerosites!!!
A dolgok lenyege: a problemak 80%-at az emberek okozzak: oket kell megyozni, sot legyozni!!! Ennek sok technikaja van: dicserni oket ha nincs onbizalmuk, tudni nemet mondani, elhuzni a mezesmadzagot stb stb.. Ezt persze sohase mondajak az oktatok!!!

pusimk 2016.12.28. 19:50:08

De akár iskola, akár tanfolyam, egyik sem képes teljes tudást adni. A tudás olyan dolog, ami megszerzéséhez mindig egy lépéssel kell tovább lépni előre. Ami újabb iskolát, tanfolyamot, mestert, tapasztalatot jelent.
A magam részéről viszont nagyon fontos előnynek tartom a "Tudod mit kaphatsz?" rész alatt felsoroltakat.

Ma hiányoznak a kézzelfogható, valós közösségek. Hiányzik az "életre való felkészítés" az óvodától kezdve a felnőttkorig. Azok az emberek, akik nem a katolikus dogma szerint szeretnék leélni az életüket, nekik kevés gondolkodásbeli és gyakorlati útmutató áll a rendelkezésükre, amiből tanulhatnának, amit példaként alkalmazhatnának. Hiányzik a serkentő tettre sarkaló motiváció.
A nyugati világból hiányzik egy Konfuciusz.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2016.12.29. 08:33:46

@pusimk: Érzek némi képzavart a nézeteidben. Először is a tudás átadását célzó tanfolyamokkal, továbbképzésekkel meg oktatásokkal senkinek sincs semmi baja (értelmes emberek halmazán értelmezve). A cikk a mondvacsinált értéktelen és hasznavehetetlen blődségekről szól, melyeken nem közvetítenek semmi használható információt, amit egy józan paraszt magától ne tudna, akinek meg ezek mégis újak, azokat legfeljebb lapátolásra lehet használni. A máz viszont elfedi ezt a tényt. Magam is kénytelen voltam már részt venni több ilyen marhaságon, mert a munkáltatóm kötelezett rá. Hab a tortán, hogy az oktató is tisztában volt a feladat értelmetlenségével, és előre közölte, hogy a számonkérésen már eleve mindenki átmegy. A lényeg a pénz, annak mozgása, meg a dinamika, meg fejlődés, meg szakmai előrelépés mítoszának fenntartása.

A "Tudod mit kaphatsz?" rész alatt felsorolt dolgok reálértéke ezeken a tanfolyamokon olyan mint a tecsógazdaságos minőségi tablettás szuperbor avanzsálása a reklámújságban. Lehet benne hinni, meg az UFO-kan is, meg Manituban, meg a koboldokban, de amikor a hitet gyakorlati próba elé állítjuk, akkor rájövünk, hogy jobb volt, míg hittünk.

A valódi közösségek nem hiányoznak, csak egyre kevesebben vannak. Mindenki személyes döntése, hogy akar-e ilyenbe tartozni, vagy inkább kergeti az individualista, sok esetben snob álmait. Aki nem gázol át mindenen és mindenkin, aki el tud képzelni az életben különb értékeket is, mint az anyagi jólét, vagy a társadalmi pozíció, az előbb-utóbb találkozik ezekkel a közösségekkel, mert itt vannak közöttünk, csak nem transzparens azok számára, akik a címeikkel és/vagy bankszámlájuk karaktereivel határozzák meg saját értéküket. Itt rögtön meg is jegyezném, hogy ma is vannak konzervatív értékrend szerint nevelt gyerekek, akik nem gondolják, hogy havonta lecserélt telefon nélkül nem teljes az életük, legfeljebb nem ők alkotják a társaság „krémjét”, ezért nem látszanak a neonfényektől. De azért még vannak. Ennek semmi köze semmilyen vallási dogmához. Ehhez csupán értelmes szülőkre van szükség, akiktől gyakorlati útmutatókat és összeférhető értékrendet kapnak az élethez, és nem támogatást a tanárok felpofozásához. Azt gondolni, hogy hiányoznak a motivációk, talán kicsit elhamarkodott kijelentés, mert vannak motivációk, vannak célok, és vannak eredmények is. Csupán azért nem látszanak elsőre, mert a vizsgálat nem abban a dimenzióban értelmezi az eredményeket, amiben születnek. Van az un. „sikeresség” mítosz, ami nem veszi figyelembe, hogy nem lehet mindenki sikeres, mert az egymáshoz mért eredmények feltételezik a különbségeket, márpedig ha valaki valamiben jobb a másiknál, akkor annak a másiknak gyengébbnek kell lennie. A társadalmi problémák abból adódnak, hogy az emberek akkor érzik magukat sikeresnek, ha jobbnak gondolhatják magukat másoknál, és itt már az is lényegtelen számukra, hogy a verseny milyen dimenziókban zajlik. Márpedig így frusztrált az is aki fel akar zárkózni, meg az is, aki meg akarja őrizni a helyzetét. Csupán az tud derűs nyugalommal szemlélődve nyugodtan élni, aki nem vesz részt ebben az össztársadalmi sikeresség-őrületben. Ehhez pedig nincs szükség Konfuciuszokra, csak el kell engedni a modern kor axiómáknak beállított demagógiáit.
süti beállítások módosítása