Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Anya átvert karácsonykor!

2016. november 17. - Szarvas Norbert

best-3.jpg

Amikor még mi gyerekek voltunk, akkor a LEGO volt az überalles királyság, amire mindannyian vágytunk! Emlékszel még arra, amikor reggel izgatottan kipattantál az ágyból és (akkor még) havazás közepette rohantál a "másik szobába", hogy megpillantsd mit hozott a Jézuska? 

És bizony a karácsonyfa alatt sereglett a nagyobbnál nagyobb doboztenger és nem tudtad, hogy akkor melyikkel kezdjed! "Most akkor a legkisebbet bontsam ki és a végére hagyjam a legnagyobbat, vagy egyből térjek rá a lényegre?". Mert bizony régen a méret volt a lényeg. Megtanítottak minket arra, hogy minél nagyobb egy doboz, annál értékesebb. 

De számunkra minden értékes volt, amit kaptunk, mert őszinték voltunk és lelkesek. Minden ajándék egy kulcs volt, ami megnyitotta fantáziánk birodalmát. Minden ajándék egy újabb lehetőség volt megváltani a világot! Jódolgunkban pedig azt sem tudtuk hova nyúljunk. Megannyi doboz, megannyi csomag a fa alatt és az idő rövid. Sietni kellett fénysebességgel feldolgozni az ajándéktengert, mintha attól féltünk volna, hogyha lassúak vagyunk, akkor a Jézuska majd visszaviszi, amit nem bontottunk ki.

Kockáztatni pedig nem lehetett! 

Nézzük meg, hogy mi volt akkor és mi van ma:

 

kepernyofoto_2016-11-16_19_21_14.png

Ugye milyen szörnyű, ha belegondolunk, hogy ma már az érték és a méret szétvált? Egyre kevesebb az esély arra, hogy a gyerekeink átéljék azokat az örömöket és abban a formában, mint amit számunkra ezek a karácsonyi reggelek jelentettek. A világ megváltozott, a gyerekeket teljesen más dolgok érdeklik és ami a legfontosabb: teljesen más lehetőségeink vannak.

Ma már nem tudsz szülőként alibizni egy 10-12 éves gyereknek, hogy veszel pár nagydobozú "gagyit", hogy többnek látszódjon a karácsonyi csomag. A mai gyereket egyre kevésbé érdeklik bizonyos kor felett a fizikai játékok és helyüket valami teljesen más vette, veszi át. 

A napokban gondolkodtam el azon, hogy a 11 éves unokahugomnak mit vegyek karácsonyra. Tulajdonképpen mi érdekli őt? Mi az, aminek tényleg örülne? Mi az az ajándék, amivel picit fejleszteni tudom és tanítani? Én még LEGO párti vagyok, de aztán rájöttem:

Sajnos, nem sajnos, de a kedvenc játéka a telefonja és azon belül a letölthető játékok. Folyamatosan azt nyomogatja, az köti le és végső soron ezekből a játékokból egy bizonyos szintig még tanulni is tud. Kicsit elszégyeltem magam, hogy milyen gáz lenne neki egy játékszoftvert vásárolni, letölteni, hiszen nincsenek nagy dobozok, nincsen meg az ajándékbontás öröme. Nincsen semmi. Ez egy másik világ.

 

Kipróbáltam

 

Nyilván csak olyat ajándékozok, amit kipróbálok. A szülőnek, a felnőttnek először saját magát kell meggyőznie, hogy minek van értelme és minek nincsen. Úgy gondoltam, hogy megnézek egy videójátékot, és kitalálom, hogy mit tud nyújtani. Egyáltalán többet jelent e egy "hülye értelmetlen" játéknál? 

Fogtam magam, irány a Google, ahol mindent sokkal olcsóbban lehet megtalálni, mint a boltban és a www.konzolvilag.hu oldalt megtalálva, felkerestem őket és elmondtam az ötletemet. A koncepció nem egy játék promója volt, a játék bármi lehetett volna. A lényeg, hogy megnézzük egy konkrét példán keresztül a felvetéseimet. Ezúton köszönöm, hogy partnerek voltak ebben a vizsgálatban és rendelkezésemre bocsájtották a játékot! (innen: klikk

lustasag_1.png

Ez a kosár nem olyan, mint az igazi

 

Kezdjük a lényeggel. Azért kosaras játékot kértem, mert én is gyakran kosarazom, követem az NBA-t, így nagyjából van egy alapom. A játéktól nem híztam el , de nem is lettem fittebb. Tehát a hagyományos értelemben vett játékteszten az első percben megbukott a szoftver, hiszen nem ösztönzött közvetlen mozgásra. 

Viszont:

  • a játék angol nyelve miatt a gyerekek egyrészt megérthetik az angol nyelv fontosságát és rákényszerülnek a nyelv tanulására, különben a szoftver legjobb funkcióit nem tudják használni, nem fogják érteni a történéseket a Karrier módnál
  • ez a játék megtanítja az alapvető kosárlabda szisztémákat, taktikákat, mozgásokat. Elméleti tudást adhat azoknak, akik az életben is szeretnek kosarazni
  • megtanít számolni, és menedzserszemléletet ad, hiszen a játék egyes funkciója a játékosok adás-vételére-cseréjére irányul, amivel erősíthetjük saját csapatunkat. Viszont mindenféle speciális szabály van a rendszerben, amit ismerni kell és jól át kell gondolni minden lépést- ez volt messze a legjobb funkciója a játéknak. Hiszem, hogy ez önmagában komolyan fejleszt és a való élet bizonyos részeire mutat
  • szórakoztat, lefoglal

 

Te mit akarsz adni a gyerekednek?

 

Még mindig nagyon jó kérdés, hiszen egyik oldalt ott van egy látszólag tökéletes ajándék, ami a legjobb ösztönző a tanulásra, másik oldalt pedig magunkkal hoztuk gyerekkorunk "kedvenc" játékait. Persze, hogy arról álmodtunk: "Majd ha lesz gyerekem, akkor együtt fogjuk kibontani az ajándéktengert, együtt fogunk Lego-zni." 

Sajnos ez a fantasztikus vágy megdőlni látszik és merül fel a kérdés, hogy mennyire érdemes ráerőltetni a múltat a jövő nemzedékeire. Képesek vagyunk elengedni a fizikai játékokat? Képesek vagyunk felnőttként fejlődni? Képesek vagyunk elfogadni, hogy a gyerekek élete megváltozott?

12-year-old-girl-christmas-list_707160.png

A képen egy felmérést látsz, hogy mi érdekli a gyerekeket 6-12 éves kor között. Érdemes ezen elgondolkodni... 

►►►►

Ha kérdésed van nyugdíjjal, gyerekprogrammal kapcsolatban, lakástakarékkal vagy cselekedni szeretnél, akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

� Ajándék ingyenes családi vagyontervező

Letölthető itt: Klikk

� Ajándék lakástakarék választó 

Klikk

Itt találsz meg minket:

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr3211966181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.11.18. 09:07:58

"milyen gáz lenne neki egy játékszoftvert vásárolni, letölteni, hiszen nincsenek nagy dobozok, nincsen meg az ajándékbontás öröme."
A csomagolás, ember! Nagy doboz, a "lényeg körül pufferdoboznak meghajtogatva-ragasztva a játékból montázsolt képekből való papírok, a "mag" pedig memóriakártya/adathordozó a játékkal, plusz egy leejtésálló telefontok nehogy öngyi legyen a gyerek ha elejti a telefonját és összetörik.

Untermensch4 2016.11.18. 09:14:47

"A szülőnek, a felnőttnek először saját magát kell meggyőznie, hogy minek van értelme és minek nincsen."
Annak például nincs értelme hogy a marketingesek uralkodjanak rajtunk csak azért mert évezredekkel ezelőtt egy feltörekvő szekta lenyúlta a téli napforduló megünneplését.
Naptártól függetlenül előkerítődött hosszú álmából a lego-kollekcióm mert abba a korba nőtt a gyerek. És a fizikai kreativitást sztem nehezen fejlesztik az elektronikus kütyük. Legalábbis volt olyan elgondolkodtató epizód amikor a gyerek "párnát" és "takarót" gyártott vécépapírból a lego-figuráknak. A szoftverekben is véges készletből alakíthatja a "világot" de itt konkrétan átalakított egy tárgyat... ovis gyereknél menj rá nyugodtam a legózásra Norbi. Csak később vedd észre hogy mikor nő bele a technik-lego-ba ha lesz ilyenje. És a fizikai lego kiegészítésének vmelyik lego-s app biztos jó.

naty77 2016.11.19. 09:27:04

Két lányom van 10 és 12 évesek. Imádják a legot, vannak ugye most már lányos verziók, az idei karácsonyi listán is szerepel az egyik. Játszanak is rendszeresen vele.
Sőt a 12 éves lányom karácsonyi listáján semmilyen kütyü nem szerepel, annyira hogy tőlünk egy doboz gyurmát kért.
Ettől függetlenül jónak tartom a kinectes xbox játékokat, arra biztosan jó, hogy hosszú téli estéken megmozgatja őket.

Emesz 2016.11.19. 09:46:00

Nálunk is este volt az ajándékozás.
Az meg, hogy a gyerek nem tud mással játszani, csak a számítógépes játékokkal, telefonos appokkal, az a szülők felelőssége is, nem lehet csak arra fogni, hogy változott a kor, ez van. Amikor a 2-3 éves gyerek kezébe inkább belenyomják a telefont, vagy leültetik a gép elé, csak ne kelljen vele játszani, had lehessen nyugodtan facebookozni, akkor min csodálkozunk? Persze ezek a játékok már megkerülhetetlenek, nem is kell őket teljesen kizárni, de azért az arányok sokaknál nagyon eltolódtak. Mondjuk az is igaz, hogy az én korosztályom többségét meg a tévé elé ültették be bambulni, aztán most sokan ezt a mintát adják tovább.
Az ajándékok mennyisége, mérete viszont pont egy olyan dolog, hogy ott szerintem pozitív ez a változás. Nem baj, ha arra neveljük a gyereket, hogy nem a mennyiség és a méret számít, hanem arra, hogy a kevesebb néha több. Én is inkább egy-egy értelmesebb játékot veszek karácsonyra, mint sok gagyit. De pl. a keresztlányaim születésnapjára nem szoktam játékot venni, inkább kitalálok valami közös programot. Eddig bevált, mindig nagyon jól érezték magukat és nagy örömmel elevenítik fel. Persze könnyebb lenne venni valami barbit aztán odaadni nekik, én meg mehetnék a dolgomra, de nekem a közös élmények fontosabbak.

Anna King 2016.11.19. 09:51:41

magyarorszagon szerintem sosem volt divat hogy reggelre jott a jezuska...

lol7 2016.11.19. 11:06:38

A te múltadat nem szabad ráerőltetni a gyerekedre, csak ha valamilyen véletlen folytán pont ő is azt akarja (nem fogja). Különben csak azt éred el vele hogy rögzül benne hogy ami a szülőktől jön az érdektelen fasság, másban is érdemes inkább a haverokra hallgatni, nem a szülőre, mert csak azok tudnak trendi, aktuális tanácsot adni, a szülők meg maradiak, nincs értelme kikérni a véleményüket. Aztán majd te fogod megtudni legutolsónak hogy már felcsináltatta magát egy kancigánnyal.

lol7 2016.11.19. 11:07:36

@Anna King: Az a Télapó volt, az baszta bele az ajeszt az ablakba hajított csukába. :)

lol7 2016.11.19. 11:13:47

@Emesz: Ez is egy tipikus ordenáré fasság. Nem azért számítógépezik a gyerek mert csak ennyit kap a szülőtől, hanem mert sokkal érdekesebb a valóságnál. Nálunk pl. akkora csóróság volt, hogy a tipikus olcsójános falusi játékokhoz képest a számítógép egy minőségileg más világot nyitott, mintha a menyországba lépnél be, a lehetőségek kinyíltak előtted, jóhogy azt választottad mint ülni a verandán és bámulni a semmibe. A foci volt az egyetlen ami jobb volt a szg-nél, de sokkal ritkábban ért rá mindenki arra mint leülni a gép elé (már aki egyáltalán leülhetett, mert akkor még az is nagy szám volt hogy volt egyáltalán valami elektronikai kütyüd), meg még biciklizni szeretett az ember, dehát akkor még nem volt mountainbike, csak váltó nélküli ruszkibicikli, azzal meg nem annyira. Kábeltévé se volt, cserébe hétfői adásszünet igen, meg halál unalmas sorozatok a tévében, amit csak azért nézett az ember mert más nem volt. Igen, ilyen világban az ember magától szokott rá a számítógépre - ha egyáltalán megtehette, mert a szülei szereztek valahonnan egyet.

Untermensch4 2016.11.19. 13:53:10

@Emesz: +1
@lol7: igen, a szórakoztató elektronika mesésen olcsó. A lego is olcsóbb (átlagbérhez képest) mint volt gyerekkoromban de nem annyival. És lássuk be, 3 kg lego-hoz képest egy stratégiai játék sokkal nagyobb játékteret tud adni, kevesebb pénzért. A "doboz mérete" az "élmény méretévé" változott. A nagy kihívás megmutatni hogy fizikai tevékenységekben is lehet élmény (megmutatni, nem parancsba adni).

Szarvas Norbert 2016.11.19. 21:21:33

@Mr Eggs: nem, ez egy temafeldobo cikk, ami sokakat erint

Szarvas Norbert 2016.11.19. 21:25:23

@Anna King: egy picit csalodtam nehany kommenteloben, akik kepesek tenyleg ezen fennakadni

Gyerekkoromban volt 25.-en reggel es volt amikor 24 este volt , az elmeny, amibol a cikk egy resze szuletett, az spec. Reggel volt.

nme latom ezt olyan hatalmas tragedianak, amin ennyire fenn kell akadni. Ha atirom, hogy 24. Este... akkor maris jobban sikerul atszellemulni a cikkhez:)

Neha tenyleg elcsodalkozom, hogy az meberek miert ennyire foldhoz ragadtak es miert nem tudnak elvonatkoztatni

Ez most kijott belolem

Peace

Emesz 2016.11.20. 09:31:55

Fúha, látom a szövegértés az már megint nem megy sokaknál... :D Nekem nem a számítógépes játékokkal, mobil appokkal van bajom. Írtam is, hogy az is kell, nem lehet, és nem is kell megkerülni. Az arányokkal van bajom. Sok gyerek nem tud mit kezdeni magával, ha nincs nála valamilyen kütyü, vagy az épp lemerült és nem tudja tölteni. Ezzel van a gond. Elkezdtem bővebben kifejteni, de kitöröltem, mert rájöttem, aki elsőre nem fogta fel, másodjára se fogja.

Via de. Servicio privata 2016.11.21. 06:56:09

@Anna King: mindkét szülőm arról számolt be, h gyerekkorukban náluk reggelre érkezett. Mikor még kicsik (ovisok) voltak a gyerekek, nálunk is így volt

cselaxi 2016.12.20. 12:26:12

Én úgy "aránylok" a szüleimhez, mint ők az övéikhez. Gyerekem úgy "aránylik" hozzám, mint az unokám. hozzá... Ne keseregjünk már, hogy "bezzeg az én koromban...". Minden korban van "bezzeg az én koromban...", csak más tartalommal. A világ változik. Az ősgyerek legjobb ajándéka egy békabelező mini kőeszköz volt, és nem karácsonyra várta. Pár ezer év múlva a para-kinetikus, turgony-elven működő sika-mika lesz a sláger, ami baromi kicsi, és nem is lehet becsomagolni...
süti beállítások módosítása