Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A marketing, amivel Trump minden józan észt felül írt!

2016. november 10. - Szarvas Norbert

authentic_italian.png

Most mindenki megpróbálja fejteni, hogy Donald Trump mitől és miért nyerhette meg a választásokat. Lehet mindent mondani, de a lényeg a marketingben található. Trump választási kampányában egyáltalán nem akart észérvekkel szembesülni, nem akart válaszolni, nem akart belemenni nehéz dolgokba. Helyette megadta azt, amire jelen pillanatban a "tömegnek" szüksége volt! 

Mi volt az üzenete?

1. Én gazdag vagyok, nekem már nem kell lopni

2. Én megvalósítottam az amerikai álmot, neked is elő fogom teremteni

3. Minden probléma okozója a korrupt politika és a gazdasági bevándorló. Mi a megoldás? Mindenki hazaküldünk.

4. Miért élsz szarul? Mert a nagy amerikai multik külföldön gyártatnak. Ennek most vége, őket is elővesszük.

5. Én igazi amerikai vagyok. Amerika a világ közepe. 

Lehetne még sorolni a legfőbb üzeneteket, de a lényeg ennél sokkal butább és egyszerűbb. Donald Trump fogta magát és kivonult a Facebook&online világba, kizárólag a megosztásokra koncentrált. Megosztani pedig mit osztanak meg az emberek leginkább? Azokat az üzeneteket, amik álindoklást nyújtanak számukra kilátástalan élethelyzetük miatt. Aztán az ismerősök is tovább osztják, hiszen ők is kilátástalanul élnek. 

A középpontban a közösségi panaszkodás áll. 

Ez egy újfatja politikai elit kezdete, amit Trump meg tudott nyitni. Előjött a politikai semmiből és tiszta, egyértelmű panaszáradattal gyakorlatilag visszamondta az amerikai népnek, ami amúgy zavarja őket. Nem foglalkozott a megvalósítással, a racionalitással. A nép pedig kajálta, hiszen ők sem foglalkoznak a racionalitással.

Egy picit a BREXIT-hez tudnám hasonlítani a helyzetet, amikor a popularista online marketingvitéz politikusok visszamondták a briteknek (azon belül is a többségben élő képzetlen réteget célozva) azt, amit hallani akarnak. " Ha majd kilépünk, akkor jobb lesz, mert minden probléma okozója a....". Most meg pislognak, és nem értik mi történik velük...

Online kollektív felelősségtudat nem létezik

Az interneten senki nem vállal felelősséget, viszont ha valamit nagyon sokszor olvasunk, akkor elhisszük. Trump pontosan ezt lovagolta meg. Felelősség nélkül vetette be az interneten megosztási csúcsokat jelentő féligazságokat, Coelho amerikanizált bölcseleteket vagy éppen a bűnbakok keresését. Ezt törvényszerűen mindenki megosztotta, és nagyon hamar egész amerika róla beszélt. Annyit beszéltek róla, hogy a végén hitelessé vált a szavazók és az elektorok szemében. 

Ez egy újfajta politizálási világrend kialakulását jelenti. 

Ha jobb és kreatívabb a marketing csapatod, akkor nyersz.

Ha többen osztanak meg, akkor nyersz.

Ha több like-ot kapsz, akkor nyersz.

Ha jobb bűnbakot találsz, akkor nyersz.

Ha nagyobbat tudsz hitelesen hazudni, akkor nyersz.

Véleményem szerint Trump azzal nyert, hogy jól pozícionálta magát és pontosan felmért a stábja, hogy marketinges szemmel kire kell céloznia, hol van a kritikus tömeg és mit gondol a kritikus tömeg. A kritikus tömeg pedig jelen pillanatban az USA-ban a bankválság nyomorultjai, azok az alulképzett emberek, akiket a bankok megnyomorítottak, akiket a hanyatló gazdaság megélhetési válságba taszított, azok az emberek, akik elveszítették a munkájukat a globalizáció és urbanizáció miatt. 

Őket két dolog érdekli: 

1. Hogyan fogok jobban élni?

2. Kik a felelősök?

Trump ezt a két kérdést válaszolta meg, üzenete nagyon egyszerű volt. A probléma ott kezdődik, hogy a gazdaság, a társadalom vezetése nem ilyen egyszerű. Az tele van nehéz döntésekkel és nagyon súlyos grafikonokkal, értelmezhetetlen adatokkal, felfoghatatlan összefüggésekkel. Ez mind olyan dolog, ami a Facebook világba már nem fér bele. Senkit nem érdekelnek a tények, a számok, a magyarázatok. 

A kristálytiszta üzenetek érnek célt. Ez Magyarországon is ugyanígy működik...

Hogyan fogok jobban élni és mit teszünk a felelősökkel?

 

►►►►

Ha kérdésed van nyugdíjjal, gyerekprogrammal kapcsolatban vagy cselekedni szeretnél, akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

� Ajándék ingyenes családi vagyontervező

Letölthető itt: Klikk

� Ajándék lakástakarék választó 

Klikk

Itt találsz meg minket:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr211948507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.11.10. 20:07:02

"Online kollektív felelősségtudat nem létezik"
kollektív felelősségtudat offline sem létezik. Legalábbis adott az a pszichológiai jelenség hogy tömeg részeként gyengül az egyéni felelősségérzet.
"Ha jobb és kreatívabb a marketing csapatod, akkor nyersz."
A spice girls óta csak idő kérdése volt hogy marketing mikor egészül ki az olcsó online tűzerővel. Megtörtént.

chrisred 2016.11.11. 05:30:35

Profi üzletemberként megkereste azokat, akikre rásózhatja az áruját, és meggyőzte őket, hogy nekik pont az kell. A felnőtt, öregedő white trash fél a jövőtől, nincs szükségük rá, arra a jövőre, amit az establishment kínálni tud nekik. Ezért Trump eladta nekik a múltjukat, azt az Amerikát, amiben felnőttek, a nagy országúti cirkálókkal, Dallassal a tévében, barbecueval és csillagsávos lobogóval a kertben. Megvették, nekik nincs vesztenivalójuk.

paráznabillegető 2016.11.11. 22:32:55

eccerűbb ez.
trump átment frank underworld-be.
mindenki, de még donald meglepetésére is: há bazmeg, ez bejött!... :o
kevin spacey meg... hát... vagy sír, vagy röhög.
végülis már mindegy.

Ma Baker 2016.11.11. 23:58:17

Szánalmas, ahogy a zindex próbálja bagatelizálni vagy épp démonizálni a Trump jelenséget.

Jakab.gipsz 2016.11.12. 00:03:18

És mi van akkor ha Mr. Trump csak az igazat mondta, egyszerűen és közérthetően.

Szarvas Norbert 2016.11.12. 00:06:55

@Jakab.gipsz: amúgy nem mondta, már a harmadik politikai ígéretét köpte szembe a mai nap:) ő nem hülye, és most már hatalmon van... nem fog egyszarvú unikornist a holdra küldeni, mert az ígérte

morph on deer 2016.11.12. 00:08:34

@chrisred:

"Trump eladta nekik a múltjukat"
Pontos!
Ráadásul jóval könnyebb helyzetben van mindehhez, mint aki Horthyt akarja kivenni a naftalinból és újracsomagolni!

Valljuk be, egy T-bone steak, egy sixpack Bud meg egy Mustang bármikor vonzóbb :)

Jakab.gipsz 2016.11.12. 02:43:16

@Szarvas Norbert: Egyenlőre még nem Trump az elnök.
Tehát csak fikciót tudsz megfogalmazni, pontosabban amit Te szeretnél nem biztos, hogy úgyis lesz ahogyan elgondolod.
Ha pedig a cikk címét megfordítod, az így hangzik "a józan ész felülírta a politikai marketinget" ez egy értelmes mondat.
Nem értem mi a bajotok.

RevoltED 2016.11.12. 03:33:34

@Szarvas Norbert: Ezt én nem értem. Eddig mindenki azzal jött hogy mit igért Trump. Most meg azzal jön mindenki hogy lám-lám nem is tesz eleget az ígéreteinek. Most akkor hogy van ez? Trump egy üzletember, a sikeresebb fajtából. Turdta hogyan kell eladni magát és a termékét. De nem hülye és Hillary-vel ellentétben remek tanácsadókkal van körbevéve. Nem egyedül kormányoz hanem egy párt élén és a választás utáni első beszédében összefogásra szólította fel azt USA-t! Ez a legfontosabb.

degeco 2016.11.12. 07:17:07

As "alulképzett"-en kívül nagyjából stimmel. Az átlag amerikait alulképzettnek nevezni már önmagában ellentmondás.
Az USAban élve azt látom, a társadalom (majd) minden rétege a bankok áldozata lett.
Ha már Mo-n maradt/rekedt a t.cikkíró akkor is kijár a tisztelet másoknak, sőt kötelező egy valami magára is adó újságírónak

gmihaly621 2016.11.12. 09:26:53

Karinthy Frigyes megbukott nebulója is kiválóan meg tudta magyarázni a bizonyítványát a "Tanár úr, kérem"-ben. A "józan ész", mint módszertani fogalom, szintén megbukott, tartalmilag kiürült. John Payne és az amerikai függetlenségi háború, illetve a francia felvilágosodás idején még hatásos volt, de az utána következő események, "tényállások" - a történelem folyamata -, jócskán felülírták, mondhatni kamu dumává silányították. A szerző által pontokba szedett érvekben egy-egy piculányi igazságmag azért akad. Hogy ez "veszélyes"-e? Egyesek szerint igen, szerintem pedig ez egyfajta "dialektika". Színe és fonákja.

Untermensch4 2016.11.12. 10:47:05

@degeco: ez a "bankok áldozata" jól hangzik, a svájcifrank-hitelesek is szokták mondogatni...
kiszamolo.hu/hitel-korkep-nehany-elgondolkodtato-adat/

Untermensch4 2016.11.12. 10:52:35

@morph on deer: "Valljuk be, egy T-bone steak, egy sixpack Bud meg egy Mustang bármikor vonzóbb :)"
Az olcsó sör+virsli, teljes foglalkoztatottság kombó is versenyben van :)
A durva az hogy a frusztrációs rendpártiság miket hoz ki az emberekből (és érdekes arra gondolni hogy mit fognak eladni nekik így...) pl fura igény hogy a "parkőr" feliratú közmunkás a parkba sz@ró kutyákat lője le, meg a gazdáikat is.

Untermensch4 2016.11.12. 10:57:20

@RevoltED: " Eddig mindenki azzal jött hogy mit igért Trump. Most meg azzal jön mindenki hogy lám-lám nem is tesz eleget az ígéreteinek. Most akkor hogy van ez?"
Egy eleve teljesíthetetlen ígéret helyből hazugság. Egy teljesíthetőnek a nem teljesítése is. Az általunk már ismert "a választási program nem azonos a kormányprogrammal" meg egy csúsztatás-dominó egyik eleme.

degeco 2016.11.12. 12:35:27

@Untermensch4: egyetertek! A mondas szerint mindig ketton all a vasar.
En is CHF hiteles voltam es nyogtem a torlesztest az arfolyamvaltozas miatt, de nem nyoszorogtem senkinek, hogy mentsen meg. Es nem is kell senkit megmenteni velemenyem szerint.

Amit akartam mondani, de ugy latszik nem ment at: nem csak az alulkepzett buta amerikaiak lettek a bankok "aldozatai". Sok kepzett amerikai is butan es felelotelenul vallalt magas jelzalogkolcsont rozsaszinben latva a vilagot a vilag legcsodasabb orszagaban.

Untermensch4 2016.11.12. 14:37:53

@degeco: Na igen, a jólképzettség nem tesz feltétlenül bölcsebbé vagy kevésbé ostobává, ahogyan a hiánya sem feltétlenül hat ellentétesen.

RevoltED 2016.11.12. 14:49:23

@Untermensch4: Ezt most úgy írod mintha a másik oldal az elmúlt 8 évben minden pontban betartotta volna azt amit a kampányában vállalt. A magyar vonatkozást én nem keverném most ebbe.

Untermensch4 2016.11.12. 17:01:39

@RevoltED: Ezt úgy írom mint általános mérési módszert. És onnantól hogy a mérésen egy politikus kiesik, lesz@rom az "oldalakat". A selejtesség mértéke legfeljebb a kivégzési és előtte a kínzási módszerek megválasztása szempontjából releváns.
süti beállítások módosítása