Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Ok, amiért abba kéne hagynod a napi Coelho-Müller-Oravecz idézeteket...

2016. november 06. - Szarvas Norbert

kill_walls_by_kunylinguz-d34k4jd.jpg

Mindenki életében vannak találó idézetek. Sőt, általában minden menő idézet lefordítható mindenki életére. A futószalag szerűen előállított hamis valóságérzékelést keltő üres frázisokkal az a baj, hogy elhiszed. Elhiszed, hogy szebb lehetsz, okosabb lehetsz, gazdagabb lehetsz. Szinte felszólítanak ezek az idézetek arra, hogy hagyd abba, amit eddig műveltél az életeddel. Te meg habzó szájjal próbálsz engedelmeskedni...

Ha már nagyon szar napod van, vagy heted-hónapod-éved-életed, annál gyakrabban kezdesz megosztani Coelho-Müller-Oravecz okosságokat és reménykedsz abban, hogy minden megváltozik. Tulajdonképpen ordítasz a világnak, hogy végre figyeljenek oda rád és segítsenek. Ezt persze nem mondhatod el nyiltan, ezért azzal idelizálod a sztorit, hogy "segíteni, inspirálni akar másokat". 

Meg a nagy francokat.

Aki 1-1 idézetet oszt meg, arról még elhiszem, hogy megtetszett neki és lövi tovább. Aki viszont napi szinten tolja az anyagot, egyértelmű, hogy komoly, megoldhatatlannak látszó problémák vannak az életében és a Facebook hamis biztonságérzetet adó közösségi bölcseletekbe menekül, ahol a megosztások által 

kierőszakolhat néhány erőt adó like-ot

És ezen a ponton a megkapott like a legkényelmesebben elérhető opció magányunk és elkeseredésünk enyhítésére. Mert megosztani egy jópofa idézetet sokkal könnyebb, mint szembesülni a saját életünk problémáival, megmozdulni és cselekedni. A like az 1s, életünk rendbetétele pedig évekbe telhet.

Ez egy függőség, ami egyre több embert fertőzött meg. Naponta tolják a szert magukba a monitoron keresztül és látszólagos boldogságot okoznak a kierőszakolt Facebook öribari reakciók. Mert ki ne akarna egy posztjára 10-30-50-100 like-ot kapni? Ha másnak sikerült, akkor nekem miért ne sikerülne? És hogyan van a legjobb esélyem a sok baráti reakcióra? Hát egyértelműen, ha jó bölcseletet osztok meg...

Semmi baj nincsen a megosztásokkal, mert még akár pont "betalálhatsz" valakinél, akinek szüksége volt éppen a dologra. Én is szeretek olvasni időnként 1-1 idézetet. Az már más kérdés, amikor a hamis "létbiztonságérzetet" adó like úgy működik, mint a drog. Pillanatnyilag elfeledtett mindent, de aztán kiürül a szervezetből és a szürke hétköznapokban találod magadat. 

kepernyofoto_2016-11-06_21_53_48.png

1. Képedbe tolják a gazdagság receptjét

Nem ismerős ez az embertípus? Jellemzően MLM huszároktól vagy törtető (de sikertelen) emberektől érkezik töménytelen mennyiségben a pénzzel, meggazdagodással kapcsolatos szuper idézetek. Ettől még senki nem lett gazdagabb. Olyat se hallottam, hogy egy milliárdos amiatt lett milliárdos, mert egy idézet megváltoztatta az életét.

2. Kapod a kapcsolati miérteket

Jellemzően azok az emberek posztolják nagy mennyiségben, akiknek a magánélete egy hatalmas csőd. Gyakorlatilag saját helyzetük cáfolja meg az idézeteket, hiszen egyértelműen a szerelmes idézetek rabjai, de akkor miért nem találták még meg az igazit?

3. Embertípusokról

Sokszor olvasni hatalmas megmondó bölcseleteket hazug emberekről. A vicc az egészben, hogy több alkalommal pont olyan ember osztja meg ezeket sértetten, aki amúgy ugyanazokkal a személyiségjegyekkel bír.

4. Értékes vagyok duma

Most nagy divatja van az önmegvalósításnak és a "mennyire értékes vagyok" életérzésnek. Biztosan durva leszek, de szerintem nem lehetsz túl értékes, ha egy kétsorosra van szükséged ahhoz, hogy megtudd mennyire értékes is vagy... Hiszem, hogy minden emberi élet értékes, de azt is tudom, hogy magadról akkor fogod elhinni, ha a valóságban történik valami és nem Coelho Cityben...

5. Életről

Pont most olvastam valahol egy megosztást: " Nem láttam még Sast azon aggódni, vajon mit gondol róla a veréb"- Na bumm! Megérkezett a napi életról szóló bölcselet. Persze kis mennyiségben ezek vicces dolgok, de én aggódom azok miatt, akik az életüket ezen bölcseletek alapján alakítják ki. Ugyanis az élet nem ennyire fekete és fehér, nem ilyen egyszerű. Mert ennek a metaforája, hogy szard le azokat, akik nem érdekelnek téged. Pedig ezt nem feltétlenül teheted meg és nem mehetsz mindig a saját fejed után. Az ilyen idézetektől nő az Ego és idővel konfliktusba keveredsz valakivel, ami miatt úgyis csökken az önbecsülésed, amit hogyan fogsz újra felépíteni?

Mégtöbb bölcseletet fogsz elolvasni...

Mondtam, hogy ez olyan, mint a drog...

 

 ►►►►

Ha kérdésed van nyugdíjjal, gyerekprogrammal kapcsolatban vagy cselekedni szeretnél, akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

� Ajándék ingyenes családi vagyontervező

Letölthető itt: Klikk

� Ajándék lakástakarék választó 

Klikk

Itt találsz meg minket:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr1111935941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.11.07. 09:30:09

"Ha a világ az őszinteségről szólna, az utcák teli lennének halottakkal és terhes nőkkel."

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.11.07. 20:05:41

A 3asnál eszembejutott az az ismerősöm aki elbukta a jól fizetett hivatásos katona állását, mert elhízott. Na őnála láttam ilyen megosztást, hogy "jaj de kéne a mai fiataloknak a sorkatonaság, mert ott megtanulnák a fegyelmet".
Csak kicsit röhögtem.

Jakab.gipsz 2016.11.07. 20:41:04

Norbi ez most jó felvetés volt, viszont a kidolgozás az nem igazán lett átgondolva, a te bölcseleted mitől válik többé, Coelho-é?
Azt megállapítani, hogy e föld lakói dilisek nem nagy kunszt (mert azok), viszont azt az egy lehetőséget felmutatni, amitől mindenki egy icurka-picurkával jobb ember lehetne, kicsit nehezebb.

Untermensch4 2016.11.07. 21:12:38

@Jakab.gipsz: "viszont azt az egy lehetőséget felmutatni, amitől mindenki egy icurka-picurkával jobb ember lehetne, kicsit nehezebb."
Felmutatni könnyű, alkalmazni nehéz :)
"Legyél te a változás amit a világban látni akarsz."
süti beállítások módosítása