Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

[kiszámoltuk] Hogyan spórolhatod meg a nyomtató árát, ha nyomtatót vásárolsz?

2016. szeptember 29. - Szarvas Norbert

hp-printers.jpg

Eddig szent meggyőződésem volt, hogy a nyomtató nem egy brutál tétel. Bemegyek a boltba, megveszem és vége az üzletnek. Aztán találkoztam az interneten egy oldallal, ami szerint van amikor jobban megéri elengedni a hagyományos utat, vásárlás helyett pedig minden nyomtatóval kapcsolatos dolgot inkább ki kell szervezni. Ennek járunk utána!

9ffc50e1310df8c4edc43ee94f1daf1b9393621d.jpeg

Ez a kép azt mutatja be, hogy a világ legsikeresebb cégei közül a lakáskiadással foglalkozó Airbnb-nek nincsen ingatlantulajdona, a világ legsikeresebb médiafelület tulajdonosa nem készít média tartalmat és a világ legnagyobb "taxi" társaságának nincsen autója. Mi a közös ebben? Gyakorlatilag kiszervezik a tevékenységüket és minimalizálják a kockázatot. 

A világ ebbe az irányba halad...

 

Persze egy nagy cégnek ez könnyü, de mi van a kis cégekkel, akár magánszemélyekkel? A webaruhaz.hu megoldást kínál a nyomtatás kiszervezésére és havi díjért cserébe vállalja a kockázatot, ami egy drága eszköz megvásárlásával és fenntartásával járna. Egy szép listából válogathat mindenki kénye kedve szerint a belépő nyomtatóktól kezdve a középkategóriás kkv nyomtatóig nyomtatóig. 

Első ránézésre vállalkozóként beláttam, hogy bérelni biztosan kényelmesebb, hiszen 

  • nem kell körbejárnom a boltokat
  • nem kell komolyabb (akár százezres) összeget beruháznom
  • ha elromlik a gép, akkor nem én buktam
  • ha szervízelni kell, akkor nem nekem macera és nem én fizetem (no risk)
  • ha jó szerződést kötök, akkor a patron beszerzésével sem nekem kell szórakoznom
  • sosem avul el a nyomtató, mivel menet közben átválthatok akár egy másik (újabb) nyomtatóra
  • ha cserélni akarom az eszközparkot, akkor nem kell szórakoznom a könyveléssel illetve a továbbértékesítéssel járó macerákkal.

Ez így tök jól hangzik, de tényleg megéri nekem? Ennek próbáltam utána számolni!

kepernyofoto_2016-09-15_15_58_46.png

kepernyofoto_2016-09-15_15_58_53.png

 

Azért tisztázzuk, hogy a példaként az oldalról kiragadott nyomtató leginkább irodákban elképzelhető eszköz például KKV válllalkozóknak, egyéni vállalkozóknak. Ha ezt az eszközt meg szeretnénk venni akkor ki kéne fizetnünk: 88.000 forintot (árgép szerinti átlagár). Viszont egy nyomtatónak vannak fenntartási költségei, javítási költségei (horror!!!!) és talán a legdrágább rendszeres költség a patron.

Persze nem mindegy, hogy eredeti vagy utángyártott partonnal futunk neki. Most egy saját tapasztalatot szeretnék elmesélni. Egyik irodámban volt egy közepesen komoly (értsd: 200.0000 feletti) nyomtató, amibe a patron nem két forint volt. Az irodavezetőt meggyőzték, hogy az utángyártott patron olcsóbb és ugyanolyan jó. Hát kipróbáltuk és az eredménye az lett, hogy az eszköz tönkrement, vállalhatatlanul nyomtat és a szerelési ktg nem három forint volt... Ott fogadtuk meg, hogy csak eredeti patron megy bele a drága nyomtatóba. 

Itt most az M csomagot választom, mert ebben a csomagban benne van 1 000 oldal/hó nyomtatáshoz szükséges patron. Azt gondolom, hogy egy KKV ennyit simán elnyomtat egy hónapban ( ha belegondolok, hogy nálunk egy hiteligénylés 80-100 oldalnál kezdődik alkalmanként...), főleg, ha többen használják a nyomtatót. A havi díja ennek a csomagnak ennél a nyomtatónál 11.900+ÁFA. 

Évente 142.800 forint+ ÁFA, amit cégként 100%-ban le tudunk költségelni, tehát adóalap csökkentő és nem kell szórakozni a nyomtató amortizációs költségleírásával (fúúú de utálom).

Mivel 24 hónapos szerződést írunk alá, ezért véleményem szerint 24 hónapig lesz meg ez a nyomtató, utána máris a legújabbra tudunk átszerződni (frissül az eszközállomány). 24 hónap alatt kifizetünk: 285.600 forintot+ÁFA

Mi lenne, ha ezt az eszközt megvásárolnánk és saját magunk tartanánk fenn 2 évig? 

A nyomtató vagy elromlik vagy nem. Ha elromlik, akkor a szervíz költség 20-30-40 ezer forint is lehet egy ilyen típusú nyomtatónál. Márpedig egy 88 ezer forintos nyomtatót biztosan nem éri meg 40 ezerért szervízelni. Inkább kuka és veszel egy újat, mert a szervízelt nyomtató nagyjából bármikor megint becsődölhet.  Tehát elromlás esetén mégegyszer 88.000+ÁFA költség keletkezik. 

De normális műküdés mellett is vannak költségeink, mint például a patron vásárlása: 1 000 db oldalra elegendő (színes és fekete) havi költsége: 17.640 forint/hó, azaz 24 hónap alatt 423.360 forintot kellene kifizetnünk. 

Így két év alatt a bérlés és a saját vásárlás közötti különbség: 511.360-285.600 (+ÁFA)= 225.760 forint

A nyereség mellett nem kellett megfinanszírozni az eszközt, az esetlegesen felmerülő szervízköltségeket nem nekünk kell kifizetni  és két év múlva megint új készülékhez juthatunk különösebb beruházás nélkül. 

A számítások után azt gondolom, hogy érdemes mindenkinek kiszámolnia, kiszámoltatnia, hogy melyik opció érné meg számára, hiszen komoly összegeket tudunk megtakarítani.

Zusammen

Véleményem szerint a számok meggyőzőek. A példában kiszámolt készülék adott felhasználás mellett abszolút nyereséget hozna nekünk, ha nem vállalnánk magunkra a felelősséget, hanem kiszerveznénk a nyomtató fenntartását és megvásárlását is. De ami sokszor az ár mellett a legfontosabb tényező, az az idő. Az időt soha senki nem tudja nekünk pótolni vagy visszaadni. A mai rohanó világban egyértelműen meg kell ragadni minden olyan lehetőséget, ami képes nekünk pénzt és időt spórolni. Ezen érdemes elgondolkodnod, hogy a jövőben a nyomtató mellett még miket tudnál kiszervezni?

►►►►

Ha segítséget szeretnél a pénzügyeidhez, nyugdíjcélú öngondoskodáshoz vagy kérdésed van, nekem is megírhatod:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

� Ajándék ingyenes családi vagyontervező

Letölthető itt: Klikk

� Ajándék lakástakarék választó 

Klikk

Itt találsz meg minket:

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr4211709707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT Man 2016.10.01. 11:21:19

Sajnos teljesen rosszak a szamok.

1 evig garancialis a nyomtato, de sokszor lehet kis plusz penzert kiterjesztett garanciat venni.

En inkabb a lezert szeretem, megbizhatobb is, nem szarad be, gyorsabb. Otthoni nyomtatomnal kb. 2 ft/oldal a papir es a toner 6-8 ft/oldal. De ez nem ceges kaliberu nyomtato, ott talan olcsobbra kijon a toner, 4-6 ft??

Kiszamoltad havi 2-3 ezet oldalra is a koltsegeket?

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.10.03. 06:16:03

Node.. ha "birtokolni" tényleg ennyibe kerül a nyomtatót, akkor a a cég, akitől bérled, (aki birtokolja), ezek szerint veszít rajta és még örömmel adja a patront is? Ekkora különbséget még a méretgazdaságosság sem indokol, meg ugye ő még aljas módon nyerni is szeretne a dolgon.

Ebből következik, hogy a cost of ownership, amit te valahogy kiszámoltál, köszönőviszonyban sincs a valósággal.

A nyomtató, amit hozzád kihelyez, nem shared resource, annak MINDEN költségét plusz a hasznot, RAJTAD hajtja be. Az egyetlen, ami miatt valaki erre adja a fejét, ha egyszerűen NEM AKAR szervizzel, és patronvásárlással hadakozni, tehát egy kis szabadidőt vásárol s szolgáltatással.

Ezzel szemben, pl a Taxi(shared resource) azért jöhet ki olcsóbbra, mint ha megvennéd az autót, mert ha havonta csak kétszer ülnél autóba, akkor egyszerűbb és olcsóbb az a taxi, mint az autó TCO-ja.

Komolyan, nem először látom, hogy a "gazdsági" bloggert tanítani kell alapvető összefüggésekre. Szerintem indítok egy kertészeti blogot, eddig volt már három cserép mentám, amik ugyan szörnyű halált haltak, de élveztem:)

fullerg 2016.10.28. 20:58:56

Nem tudom honnan szedted ezeket a számokat, de nagyjából sem közelíti a valóságot...
Az Epson nagytartályos nyomtatók regisztrációval 3 év garanciával rendelkez/het/nek, így már bukta is az érvelésed.
Egy Kkv jellemzően dokumentumokat, számlákat nyomtat.
Azaz többnyire csak fekete patront cserél, így a festékköltség sincs köszönő viszonyban sem a valósággal. Kb1/3-a az általad említettnek
A bérlés sosem 1-1 eszköz esetén, hanem egyéb megállapodás/volumen vagy komplex szolgáltatás nyújtásával válik rentábilissá.
Remélem pénzügyekben nem lősz ennyire mellé...

lucakovacs 2019.05.14. 12:28:37

Szerintem alapvetően jó a cikk gondolatmenete, mert vannak esetek, amikor tényleg jobb a bérlés, mint a vásárlás! Persze itt most nem arra gondolok, ha egy cégnek havonta 20-30 oldalt vagy akár 100-at kell kinyomtatnia, hanem amikor szüksége van 2-3 nyomtatóra, mert naponta több száz vagy ezer oldalt nyomtat ki.
Sajnos mi is tapasztaltuk, hogy a legnagyobb gond a szervizeléssel van. Olyan irreális árakon javítanak sokszor, hogy jobban megéri újat venni. Na, ilyenkor jön ki, hogy van, amikor jobb a bérlés, mert ez a gond nem minket terhel. Így mi már béreljük, de azt is megértem, ha valaki inkább a vásárlás mellett teszi le a voksát.

Ha nem haragszotok, akkor az okfejtésem után ajánlást is tennék. Mi őket választottuk és eddig jók a tapasztalatok.

www.nyomtatoberlesgyor.hu/
süti beállítások módosítása