Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

[video] Amerika nem segít a szegény országoknak, hanem elszívja tőlük a szakképzett munkaerőt

2016. szeptember 11. - Szarvas Norbert

Ezt a videót még régebben láttam, de most az október-i [tudta?] Népszavazás alkalmával újra felszínre került. Hihetetlenül fontosnak és jónak tartom ezt a videót, mivel faék egyszerűséggel és szemléletesen mutat rá a valódi problémákra!

Nagyon fontos, hogy még véletlenül sem szabad összekeverni az európai migrációs válsággal, hiszen ugyan alapjaiban ugyanaz a probléma forrása, mégis lényegi pontokban eltérő:

  • Nem a világ választotta önszántából a migránsok befogadását
  • Nem tudják jelenleg kontrollálni a tömegeket
  • A migránsok jelenleg nem a mélyszegénységből, hanem a háború elől menekülnek

Mégis azt gondolom, hogy olyan gondolatokat oszt meg velünk az előadó, amire a legtöbben nem is gondoltatok még soha, más szemszögből világítja meg a problémát. 

 

►►►►

Ha segítséget szeretnél a pénzügyeidhez, CSOK-hoz vagy kérdésed van, nekem is megírhatod:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

� Ajándék ingyenes családi vagyontervező

Letölthető itt: Klikk

Itt találsz meg minket:

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr4611694413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.09.11. 13:04:08

A probléma "helyben megoldásának" komoly akadálya hogy a hozzá szükséges erőforrásokkal rendelkezők ebben ellenérdekeltek.
"A (világ/globális)gazdaság" olcsó munkaerőt akar, csökkenő szegénységnél ebből kevesebb van. A helybe települt és a bevándorlókat felhasználó munkahelyeket tekintve is.
Bármely fejlett ország (felelős) politikusai a saját országuknak csinálnának konkurenciát más országok fejlesztésével..? Felelőtlen politikusok ne örülnének hogy a "barbár hordákkal" lehet riogatni és manipulálni a szavazókat? Helyi politikusok/hadurak kockáztatnák hogy nem ők lesznek a szemétdomb királyai?

Zsoltbacsi 2016.09.11. 13:17:07

Megneztem a videot, es tetszett, tenyleg szemleletes. De azert egy kis (nagy) csusztatast latok benne, azert nem kell atesni a lo tuloldalara se. Megpedig 2 dolog nem tetszett, az egyik hogy a szegenyseget nyugati definicioval vizsgalta, es azt se vette figyelembe hogy a (szerintem) tobbsegnek eszebe se jutna elindulni.
Peldaul papua uj gineaban vagy indoneziaban meg sokan elnek regi torzsi korulmenyek kozott, konkretan meg azt se tudjak, hogy penz letezik, megis jol erzik magukat, szerintem elegge csusztatas leszegenyezni oket. De mondhatnam kozep afrikat is, ahol a tobbseg szinten meg mindig torzsi korulmenyek kozott el, es cserekereskedelmet folytatnak, es amig haboru vagy a szarazsag nem kenyszeriti oket, addig ok is elvannak. Meg lennek lepve, ha a videoban latott 5,6 milliard ember kozul 20 szazaleknal tobb lenne, akire igaz lenne a definicio. Tulajdonkeppen ugyanaz a video alapotlete illetve hatso gondolata, mint ami az afgan/iraki/libiai stb zavargasokat elinditotta, hogy az amerikaiak szerint csak az a jo, ahogy ok elnek, es szeretnek terjeszteni a demokraciat. Gondolom nem tudjak elviselni, hogy mashogy is lehet teljes eletet elni :f_biggrin:

A masik csusztatas, de ez csak tipp, hogy azt mondja tobbszor is a videoban, hogy evi 1 millio embert fogadnak be, en ugy tudom, hogy evek ota 200 ezres kvota van amerikaban.

Az elso pontomhoz leteznek szociologiai kutatasok, most hirtelen nem tudok konkret adatokat szolgalni, de azt mondtak, hogy itt se olyan jo az elet, es sok europai cserelne a "szegeny" torzsi nepekkel. Irhatnam peldaul a kornyezetszennyezest, vagy peldaul a noket, akiknek helyt kell allniuk a munkahelyukon (sokkal kemenyebben mint a ferfiaknak) es mellette csaladanyakent is, kozuluk sokan irigykednek a torzsi asszonyokra, akiknek nincs mas dolguk, mint a csaladi feszek orzese :)

Most nem talaltam forrast, de mivel mindenki ugyanazt a szamot mondja, igy elfogadhatjuk korrektnek. Az ENSZ szerint 250 millio migrans es potencialis migrans van (tehat aki vagy mar uton van, vagy hajlando egyaltalan elindulni), ha ezt a szamot elfogadjuk akkor eleg "csak" egy fel uveg rago, amit a poharhoz aranyitunk. Igy is brutalis a szam, es az eloadas mondanivalojat nem modositja, de ugye nem eleg elrettento/hatasos igy mar a dolog, ezert nagyot kellett megint mondani.
De jozan esszel belegondolva is nonszensz, hogy 7,1 milliard emberbol 5,6 milliard utnak induljon.
Nekem nem sikerult beadni, hogy az emberiseg 79 szazaleka potencialis menekult lenne, pedig ez hangzik el a videoban.

De mondom az elvvel es a video alapveto mondanivalojaval nincs gondom, azzal egyetertek, csak lehetett volna egy kicsit kevesebb hollywoodi sziruppal nyakon onteni

Untermensch4 2016.09.11. 14:34:27

@Zsoltbacsi: Nem az a videó "üzenete" hogy az emberiség 79%-a potenciális menekült. Hanem az hogy akik mennek közülük azok tudnák a helyi fejlődést előmozdítani. Amitől a 79% jobban élhetne ("törzsi viszonyok" között sem rossz dolog a fejlett gazdaság; egy számítás szerint a művelhető földeket tekintve afrika nettó élelmiszer-exportőr lehetne, háborúk és káosz nélkül, ami pl komoly akadálya akár egy alap mg-i csatornahálózat működtetésének is; ha elmegy a térség összes agrármérnök-féléje egy másik kontinensre akkor meg már a helyiek esélytelenek maguk intézni a dolgot).
A szirup azért kell hogy édesebb legyen mint a másik szirup ami ellen szólt (bevándorlók befogadása csökkenti a világ szegénységét).

Zsoltbacsi 2016.09.11. 14:48:16

@Untermensch4: Egyetertek, irtam, hogy a video alapveto uzenetevel egyetertek. En csak azt akartam mondani, hogy attol hogy a migranssimogatok meg a befogadaspartiak (Zsohar Zsuzsa, TGM, Paprika Kinga) osszevissza hazudoznak, attol meg nem kell ezt nekunk is atvenni, mert akkor semmivel se vagyunk kulonbek mint ok! Raadasul hatalmas tamadasi feluletet nyujtanak az ilyen csusztatasok. Ugyanis az atlag ember szerintem azt fogja levenni ebbol a videobol, hogy mekkora baromsagokat allit a szerzo, olyanokat ami fizikai keptelenseg, es pont az erdemi informacio fog elsulyedni.
Szerintem hiaba a jo szandek, ha sajat magat hitelteleniti ekkora koltoi tulzasokkal, es akkor finoman fogalmaztam :)

nemecsekerno_007 2016.09.11. 17:47:53

@Zsoltbacsi: hát nem teljesen. Azért annyira nem igaz ez a "sokan törzsekben élnek" mert erről nincs adatunk. Az afgánok is törzsekben élnek, de azért pontosan tudják, hogy a mákból amit termesztenek mennyi pénzt kapnak a kábítószer kereskedőktől :)
Szerintem eleve rossz megközelítés ez. A csávó jól összeszedte a dolgok állását és elég egyszerűen szemléltette. Az lenne egy kulcskérdés, hogy a Világbank hogy számolja ezt a napi 2 dollárt. Szerintem ebbe beleveszik valahogy azt is, hogy talán élelmiszert tudnak maguknak termelni. Nem tudom.

Nagyságrendileg ez a helyzet amit a csávó felvázolt. Esetleg tudsz még infókat ebben a témában szerezni a World Watch Institute - The State of the World (A világ helyzete) talán magyarul is van. Ezt kiadják már asszem a 90-es évek eleje óta:

www.fna.hu/konyvtar/vilaghelyzet2013

De ilyenek a Római Klub jelentései is a 60-as évek óta.

Untermensch4 2016.09.11. 18:28:50

@Zsoltbacsi: Az előadó észak-amerikai közönségnek beszélt az ottani bevándorláspolitika kapcsán arról az érvről hogy az a világ más részein csökkenti a szegénységet. A csúsztatás az lenne ha itt nálunk ezt nem vennénk figyelembe. Ahogyan a blogposzt írója a kísérőszöveg karakterterjedelmének felében leírva fel is hívta erre a figyelmet, ez NEM az európai migrációs válságról és annak okairól szól hanem az amerikai bevándorlásról és annak visszahatásáról az emberexportáló országokra.

nemecsekerno_007 2016.09.11. 19:14:45

@Untermensch4: "ez NEM az európai migrációs válságról és annak okairól szól hanem az amerikai bevándorlásról és annak visszahatásáról az emberexportáló országokra."

Nincs külön európa v. amerikai migrációs válság, külön migráció sincs. Maximum a közvetlen kiváltó okai mások, de az alap az, hogy a "rossz" helyekről akarnak az emberek "jó" helyekre vándorolni. Nem is ezzel van a gond, de ezt most hosszú lenne kifejteni.

Amiket a csávó mond azok egy elég jó képes festenek a helyzetről igaz, hogy csak egy nagyon kis szeletét láthatjuk, ennek nyílván terjedelmi okai vannak. Gondolom nem akart 2-3 órás előadást tartani a klímaváltozásról, a népességrobbanásról, a fogyasztásról, a globális kereskedelemről, az erőforrásokról etc... Mindenki elaludt volna :)

És abban teljesen igaza van, hogy nem megoldás a bevándorlás. Egyrészt azért mert abból a befogadó országban fognak hasznot húzni, és a küldő országban szívnak. Persze a befogadó országban is lesznek akik szívni fognak, de az üzlet fontosabb mint néhány csóró. Arról már nem is beszélve, hogy egy idő után nem lesz hova menni.

Voznyák Pista2 2016.09.11. 19:32:57

Azért annyit még hozzá lehetne fűzni, hogy alapvető és meghatározó problémaforrás, a túlnépesedés.
Gondoljunk csak bele, ha ennek az 5 milliárd embernek az életszínvonalát fel sikerülne hozni akár csak a kelet-európai szintre, az milyen eszméletlen környezetterhelést jelentene globálisan. Rossz is belegondolni.
Én úgy gondolom, hogy el kéne már jutni géobális szinten oda, hogy a túlnépesedést ne a háborúk oldják meg, hanem a születésszabályozás.

Voznyák Pista2 2016.09.11. 19:35:28

Egyébként korrekt volt az előadás, ezt mondom én is, hogy helyben kell megoldani a problémákat, és elérni, hogy egy nyomorgó családba ne szülessen már 8 gyerek.

clemens 2016.09.11. 19:37:34

Egy pillanatra felejtsük el a 2 dolláros limitet!
Ugyanez a gondolatmenet igaz a Magyarországról nyugaton munkát vállalókra is!
Agilis, vállalkozó kedvű fiatalokat szippantanak el a viszonylagos jólét ígéretével, közöttük sok olyan embert akik potenciálisan tehetnének az ország javára.
Gyakorlatilag az 500 éve elkezdődött rabszolga piac kifinomultabb folytatása zajlik, a különbség annyi hogy már nem elhurcolni kell a rabszolgákat, mert mennek maguktól.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2016.09.11. 20:12:07

A migráció nyilván nem a startországnak jó, hanem magának a migránsnak illetve a célországnak is jó lehet.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2016.09.11. 20:14:49

@Voznyák Pista2: Mégis mindenki arról beszél, hogy legyen már gyereked, mert kihalunk. Igaz, hogy a föld népessége nő, de "ők" lesznek egyre többen, miközben "mi" egyre kevesebben.

Miközben a valóság az, hogy én mindenképpen kihalok, a többiek pedig egyre többen lesznek.

Szóval hülyeség az egész "szaporodjunk, hogy többen legyünk, mit ők" hozzáállás.

Netuddki. 2016.09.11. 20:44:34

@clemens: Nem kisfácán! Pont hogy a rabszolgaság elől menekülnek "nyugatra" a népek. A modernkori rabszolgaság azt jelenti, hogy kidolgozod a beled a lakhatásért és a kajáért, miközben nem jutsz egyről a kettőre.

tnsnames.ora 2016.09.11. 21:16:43

Blogposztra reaglva (nem leszek népszerű), de szerintem
(1) Minimum keveredik a "háborús" és "gazdasági" menekültség az európai migráns-kérdést tekintve.
(2) A videó nekünk magyaroknak is üzen, hiszen mi is "szeretünk" jobb (nak gondolt) vidékekre áttenni életterünket.

tnsnames.ora 2016.09.11. 21:21:54

@clemens:
Hopp most látom benned is felmerült a magyar aspektus, ráadásul meg is előztél kommenteddel. Abszolőt egyetértek veled. Azt is hozzátéve, hogy ahogy a videóban is elhangzott, a legvitálisabb és/vagy legképzettebb és/vagy idegennyelvet tudó réteg kerekedik fel, akiknek (növekvő) hiánya biztos nem könnyíti a helyzetet itthon.

Arcade Macho 2016.09.11. 23:13:38

a mertektelen tulszaporodas a fo gond, ami allitolag a fejlodessel eltunik, kiveve hogyha nem
en szivesen elnek egy olyan vilagban ahol a migranssimogatok nem keverednenek az orbanszopogatokkal, hanem fullba megkapnak a multikultit lokalizaltan, szomszednak...
Izrael peldaja jo utmutatonak, hogy mi is lesz itten, ha a pallywood -iak magukenak erzik az orszag teruletet

Ad Dio 2016.09.11. 23:52:07

@Untermensch4:

A politikus mozgástere korlátozott. ugyanis csak meglevő érzelmekre épülhet rá, azokat artikulálhatja kedve szerint. Így ha a tömegek azt kívánják, hogy a problémát helyben oldjuk meg, erre a sikeres politika visszhangot fog vetni. Ha jól gondolom a baloldal lesz az, aki ezt idővel a zászlajára tűzi majd.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.09.12. 01:49:03

@Arcade Macho: "Izrael peldaja jo utmutatonak, hogy mi is lesz itten, ha a pallywood -iak magukenak erzik az orszag teruletet"

Minden antiszemitizmus és egyéb nélkül kijelenthetem, hogy a példád bizony nagyon jó. Ijesztően jó. Érdekelne, hogy a németek közül vajon hánynak jutott már eszébe a párhuzam.

E.Katolnai 2016.09.12. 04:00:51

"Nem tudják jelenleg kontrollálni a tömegeket" - nem akarják kontrolálni, Izraelnek pl. nincs problémája határait megvédeni, náluk tűzparancs van, árammal töltött keritések vagy 4-5 méter magas betonfal. Ausztrália megállitja a hajókat és máshova viszik a hivatlan betolakodókat ...
"A migránsok jelenleg nem a mélyszegénységből, hanem a háború elől menekülnek" - milyen háború van pakisztánban vagy négériában? Hát marokkóban, algériában stb. ???
A legtöbb primitiv nyomorult, azért lódult meg, mert túlszaporodtak; tizessével tojják a kölköket, már 14 éves korukban szülnek, nincs iskola nincs munkahely, csak mocsok meg szemét mindenfelé, még wc.-ket sem képesek épiteni, elfogy az élettér és jönnek, h más náluknál tehetségesebb, szorgalmasabb emberektől elvegyék jólétüket, megtakaritott javaikat.
Aztán ahol megtelepszenek ott is minden egyre szemetesebb, lepantattabb, undoritóbb lessz: tűzparancs kéne Európa határaira, h ezeket a gyorsan szaporodó, hasznavehetetlen férgeket távol tartsuk!

midnight coder 2016.09.12. 07:03:32

@Arcade Macho: Azzal a nem elhanyagolható különbséggel persze, hogy ez esetben az ország területének a jelentős része valóban az övék. Hány éve is tartja megszállva Izrael Palesztinát ? És nem tudok arról, hogy emiatt nemzetközi szankciók érték volna, mint Pl. az oroszokat az ukránok esetében.

midnight coder 2016.09.12. 07:13:25

@E.Katolnai: Ez pontosan így van, ezek az országok egy-egy nagy szemétlerakók, nálunk is van olyan, hogy a tahók egy része az utcára viszi a szemetet, de arrafelé az egész ország ilyen, és csak a szállodák környéke van takarítva, minden mást elborít a szemét. És igen, a szírek is csak vagy kétmillióan voltak az 50-es években, most meg pont 10x annyian. Mi lenne, ha mi is 100 millióan élnénk itt ?

midnight coder 2016.09.12. 07:15:40

@p.a: Ja. Ilyen alapon a környezetvédelem is felesleges, mire a bolygó lakhatatlanná válik, addigra én már úgyis rég meghalok.

Exploiter 2016.09.12. 07:42:42

Az a baj az ilyesmivel, hogy nyilván, mint humanista, a fickó sem teheti fel azt a kérdést, hogy mi a francért bővülnek évente 80 millióval.
Ha valaki segíteni akar rajtuk, tegye meddővé a lakosság 90%át, talán így pár száz év alatt elérnek valami élhető szintet.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2016.09.12. 08:42:35

@midnight coder: Pont fordítva. A "szaporodjunk, hogy többen legyünk" egy pilótajáték, a jövő szempontjából felelőtlenség.

tnsnames.ora 2016.09.12. 08:45:58

Itt egy másik, szintén nem "like-vonzó" hozzászólás.

A videó sok más mellett szépen érzékelteti a jólét- sőt luxus-koncentrációt (USA+EU) a peremvidékek kiszáradásával, amolyan torz piramisjáték képében (ami régóta létező tartós folyamatnak látszik, népvándorlásokkal fémjelezte módon).

Ez már ma is láthatóan falépítéssel is együttjár (még mi magyarok is egyre nagyobb elánnal tesszük). Ami aztán egyre élesebben teszi fel a kérdést, hogy a fal melyik oldalán szeretnénk lenni, hosszabb távon akarunk-e falat váltani vagy lehet-e cél a kiszáradás ellen tenni. Egyáltalán mi magunk mi teszünk, milyen gondolatmenet, hogy ne mondjam kifogások alapján.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2016.09.12. 09:08:07

Az a baj, hogy a videó semmi újat nem mond. Nem hiszem, hogy valaha, valaki komolyan gondolta volna, hogy fogok 5 milliárd szegényembert, áthelyezem őket a gazdag országokba, oszt' onnantól minden okés. A bácsi hallgat arról, mit lehetne tenni a gyakorlatban a lepukkadt országok felvirágoztatásáért. Ilyenekre gondolok, hogy nem kéne őket tömni fegyverrel, nem kéne játszótérnek hasznáni őket a nagyhatalmi játszmákban, nem kéne olyan mezőgazdaságot és életvitelt erőltetni a trópusokon, mai alapvetően a mársékelt övre lett kitalálva, satöbbi.

Arcade Macho 2016.09.12. 09:43:32

@Kovácsné: "Ilyenekre gondolok, hogy nem kéne őket tömni fegyverrel, nem kéne játszótérnek hasznáni őket a nagyhatalmi játszmákban, nem kéne olyan mezőgazdaságot és életvitelt erőltetni a trópusokon, mai alapvetően a mársékelt övre lett kitalálva, satöbbi."

vegre valaki kimondja, hogy nem kellett volna etetni oket, meg bevinni az uj termesztesi technologiakat amiket a vilag masik felen talaltak fel
szirek is akkor most nem 20 millioan lennenek hanem csak 5 millioan a tobbi ehenhalt volna korabban

Arcade Macho 2016.09.12. 09:47:58

@Androsz: szerintem az europai velemenyalkotok meg egyeb uberpiszi politikusnepseg ugatott be izrael miatt es ezert kaptuk a sok migrit, hogy akkor fijjuk keretik kisebb pofaval tolni a kretenseget
süti beállítások módosítása