Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

[tanulmány] 5 ok, amiért a CSOK vállalhatatlan

2016. augusztus 21. - Szarvas Norbert

csok-rendelet-torveny-2016.jpg

10 évre megköt

 

23. § (1) Új lakás építése esetén a támogatott személy és azon gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezmény folyósításra került, a családi otthonteremtési kedvezmény utolsó részfolyósítását követően 10 évig életvitelszerűen az új lakásban kell, hogy lakjon.

24. §

(1) A családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével épített lakásra az építkezés idejére és a használatbavételi engedély, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány vagy egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének bejelentése megtörténtét követő 10 évig terjedő időszakra az állam javára jelzálogjog, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre. Az állam javára szóló jelzálogjog, valamint az elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzését a családi otthonteremtési kedvezményt folyósító hitelintézet kérelmezi.

A megkérdezett családok kivétel nélkül tartanak a "10 évig életvitelszerűen ott kell lakni" szabálytól. Gyakran felteszik a kérdést, "mi van, ha...":

  • a munkám miatt el kell költöznöm más városba?
  • el szeretném adni a lakást soha vissza nem térő áron?
  • a nagyszülőt be szeretném költöztetni?

A támogatás függvényében sokak számára nem éri meg ezt a kötöttséget a 10 év, ugyanis egy 30 millió forintos új ház esetében a két gyerek után járó 2,6M forint kevesebb, mint 8,6%-ot jelent, amit kiválthatnak:

  • akár áralkudozással
  • akár az építőanyagok racionalizálásával
  • akár önerővel

 

kepernyofoto_2016-08-21_9_38_56.png

 

Nem tiszteli a kapcsolatodat

 

  1. §  A megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezményt igénylő fiatal házaspár a támogatás iránti kérelem benyújtásával egyidejűleg teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozik a gyermekvállalásról. 

A megelőlegezett CSOK esetében a jogalkotó kizárólag a hagyományos keresztény értékeket ismeri el és emeli jogerőre. Vállalt gyermek esetében előírja és (kényszerít) a házasságot nő és férfi között. Ez azért problémás, mert a házasság intézményét egyre kevesebben értékelik, közben a társadalmi élethelyzetek átalakulnak. Ma már nem ritka, ha házasság helyett élettársakként élnek az egymást szerető párok. Teljes értékű és funkcionalitású párkapcsolatok, amiket nem "bélyegeztek" meg a házassággal. Ugyanúgy terveznek családot, ugyanúgy szeretnének gyermeket. A házasság gazdasági értelemben pedig kockázatokat rejt, hiszen létrejön a vagyonközösség (jóban, rosszban). 

Van, aki ebben gondolkozik és van, aki nem. 

A megkérdezett fiatal párok egy része vállalhatatlan teherként éli meg, hogy a CSOK miatt kényszerházasodjanak. Véleményük szerint egy általános (és társadalom által finanszírozott) támogatási program esetében nem szabadna konkrét társadalmi értékeket ráeröltetni a sokszínű társadalomra. A házasságot meg kellene hagyni szabad választásnak, ami döntésen és nem anyagi megfontoláson alapszik.

Bizonytalanság

 

Sajnos nem meglepő módon még mindig hatalmas kérdőjelek kísérik a CSOK felvételt. Főleg építkezésnél problémás a folyamat, ugyanis a tapasztalatok szerint még a bankban sem tudnak megfelelő tájékoztatást adni a teljes folyamatról. Ezt a létbizonytalanságot tetőzték  az elmúlt hónapokban a minisztérium utólagos értelmezései, amik minimum emberek ezreinek okoztak tényleges anyagi károkat (építkezés tervezésével és engedélyeztetésével kapcsolatban felmerült költségek, értékbecslés). Gondolok itt a híres "tetőtéri beépítésre" vagy a méghíresebb "osztatlan közös tulajdon"-ra. Az emberek joggal érezhették, hogy random szelektáció történik:

ti kaptok CSOK-ot, te nem kapsz.

kepernyofoto_2016-08-21_10_03_13.png

 

Túl sok önerő kell

 

3. §  (1) 1. bekerülési költség: a következő kiadásoknak ténylegesen meg zetett, telekárat és a beépített vagy szabadon álló berendezési tárgyakat nem tartalmazó, új lakásra jutó hányada

Megint az építkezéssel kapcsolatban jelezték a megkérdezettek, hogy becsapottnak érzik magukat, ugyanis a kormányzat a CSOK beveztésekor a 0% önerőt kommunikáltaszámukra a CSOK 10+10+5 esetében. Természetesen a dráguló árakat és építkezési költségeket még elfogadják az emberek. Viszont többek között a hivatkozott szabály miatt sokak számára vállalhatatlan a CSOK program. Meglepő módon a CSOK-ból nem finanszírozható a családi élethez és a ház elkészültéhez szükséges és fontos tételek, mint például konyhabútor, beépített szekrény...stb. Ezt az ügyfélnek saját zsebből kell megfinanszíroznia vagy pedig hitelből. Ezzel pedig előrevetítjük, hogy a törvénybe beágyazott fekvőrendőr szabályok szinte "kényszerítenek" a hitel felvételére, máskülönben a családnak nem lenne elég pénze a projekt elkezdéséhez és befejezéséhez. 

De sokan a konyhaszekrényig már nem tudnának eljutni, ugyanis a CSOK kizárólag a második építési szakasztól folyósítható. Magyarul kellő önerővel kell rendelkezni (legalább 40%) ahhoz, hogy az építkezés eljusson abba a szakaszba, ahonnan már a CSOK folyósítható. Valószínűleg a legelején még NEM erről volt szó.

Mégsem kellenek a külföldi magyarok?

 

31. § (1) Három vagy több gyermek után családi otthonteremtési kedvezmény új lakás építéséhez vagy vásárlásához akkor igényelhető, ha az igénylő – házastársak, atal házaspár vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtásának időpontjában a)  a Tbj. 5. §-a szerint biztosított

Elméletben lehetséges külföldről hazaköltözni és CSOK által költözni, de a gyakorlatban ez sokkal nehezebb. Akik minket kértek fel a CSOK és/vagy hitel ügyintézésére, információ átadására, azok között is találhatóak sikeres és végbement "külföldről haza és CSOK" esetek. Tehát nem lehetetlen. Viszont egy mezei magyarnak, aki az elmúlt években külföldön dolgozott, nem biztos, hogy egyből menni fog a dolog. Ugyanis a CSOK beadásának a pillanatában rendelkezni kell magyarországi TB jogviszonnyal. Magyarul nem elég önmagában a külföldi TB igazolás. Ez azok számára lehet vállalhatatlan, akik nem tudnak egyből elhelyezkedni vagy nem tervezik a magyarországi munkavállalást a magyarországra költözéstől függetlenül. Ilyenek lehetnek az IT szektorosok vagy akár olyan mérnökök, akik "kiküldetésben" dolgoznak például egy német cégnél és oda vannak bejelentve.

(a CSOK törvény további részeit itt lesheted meg: Klikk)

►►►►

Ha segítséget szeretnél a CSOK-kal vagy hitellel kapcsolatban, akkor írj

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

� Ajándék ingyenes családi vagyontervező

Letölthető itt: Klikk

Itt találsz meg minket:

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr6011069364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

4tuna · http://veletlenek.blog.hu/ 2016.08.21. 11:45:07

Tobb pontatlansag van a posztban.
Ket ugyfelemnel is 20%os keszultsegnel mar folyositottak a CSOKot, es a konyhabutort is bele lehet tenni a koltsegekbe, mert beepitett butornak minosul.

Szarvas Norbert 2016.08.21. 12:30:23

@4tuna:

konyhabutor:

3. § (1) 1. bekerülési költség: a következő kiadásoknak ténylegesen megfizetett, telekárat és a beépített vagy szabadon álló berendezési tárgyakat nem tartalmazó, új lakásra jutó hányada

a 20%-os készültség- melyik banknál tudtátok ezt elérni és milyen jogcímen működött?

zetevar 2016.08.21. 14:40:40

Egy 3 gyerekes ismerősöm benne van a dologban. Eladta a házát, igényelte és papíron meg is kapta a CSOK-ot, az eladott háza árából el is kezdte az építkezést. CSOK-ot még nem utaltak neki, azonban a napokban kapott egy levelet a bankjától, hogy az elfogadó határozat ellenére jó néhány dolgot kihúztak az addig támogathatónak ítélt tételek listájáról (pl. szaniterek - az egész fürdőszoba, WC gyakorlatilag - kapcsolók, párkányok...stb.), összességében több, mint milliós nagyságrendben.
Hitelt nem szeretne igényelni, bár nagyon ajánlgatták, most arra tippel, így próbálják a banknál rászorítani. És persze nem tudni, vajon hol lesz ennek még a vége...

István Tamasi 2016.08.21. 15:33:37

Azt hiszem a devizaalapú hitel megtanította az embereket, hogy hosszú távú kötelezettség vállalása esetén komolyan mérlegeljenek minden eshetőséget.

Timea pancic 2018.08.05. 15:31:29

esetleg valaki tuna e nakem olyanban segiteni ha a meg vásárolt ingatlant szeretném fel ujitani viszont ahoz a háznak üresnek kell ugye lenni mert vegyes épitésü házrol van szó és nem kis beruházást emlegetek...aqkkor ez idő alatt élhetek e máshol vagy ott kell abban az egészben lennünk a gyerekekkel?
köszi a választ
süti beállítások módosítása