Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Miért vagytok bunkók a Facebookon?

2016. július 16. - Szarvas Norbert

avatar128ov1.pngEz egy olyan bejegyzés lesz, ami remélhetőleg (akár megosztásokkal) a lehető legtöbb emberhez fog eljutni, és ezáltal a címzetteknek is lesz lehetősége átértelmezni a dolgokat. Ugyanis a Facebookon exponenciálisan terjednek azon emberek bunkó megnyilvánulásai, akik lehet, hogy a való életben tök jó arcok. Mégis attól lesz mentális kielégülésük, ha egy-egy jól irányzott genyósággal jól megtudnak bántani másokat vagy megalázni. Aztán lehet magyarázni a bizonyítványt, de ahogyan őket nem érdekli mások lelki békéje, úgy minket sem érdekelnek a kifogások. A kérdés, hogy az alább felsorolt pontok közül valamelyiket felismered magadban? Te is FB bunkó vagy?

Példa poszt, amire jönnek a példa bunkó kommentek

Sziasztok! Tudna valaki segíteni partnert keresni új válalkozáshoz?

1. Nyomom a kamu poént 

 bunkó komment: Ugyanitt boiler eladó

Feltételezem, hogy most nem igazán érted, hogy ennek mi értelme van. Mi köze van egy látszólag ártalmatlan segítségkérésnek a boilerhez. Igazából ezt én sem tudom, de true story, valóságból kivett példa. Ez a beszélgetés konkrétan egy FB vállalkozói csoportban hangzott el. Én egy tipic bunkó és aljasan vicceskedő kommentet véltem felfedezni. Mondhatnánk, hogy a poén mindenki egyéni szoc. problémája. Én ennél továbbmennék. Amikor valaki komolyból megkérdez valamit, vagy segítséget kér, akkor biztosan nem arra kíváncsi, hogy elbagatelizálják a dolgot. Másik oldalról pedig egyértelműen az önző előnyszerzés a cél. A "nyomom a kamu poént" emberke nem akar segíteni, hanem like-okat gyűjt vagy egyszerűen csak telibe szar...

 

2. Nyelvtannáci

 Bizonyára már viszket a kezed, mert észrevetted a példa postban, hogy a vállalkozás helyett válalkozást írtam. Tedd szívedre a kezed, és merd kijelenteni, hogy zavarja az értelmezhetőségét a mondatnak egy kifelejtett l betű. Ilyenkor érkeznek se nem túl fényes, se nem túl fehér paripán a nyelvtannáci főakadémista okoskodók, akiknek a legfontosabb mondanivalójuk ennyi:

- helyesen: vállalkozás

És aktivitásukat az adott bejegyzésben be is fejezték. Reagálni már csak akkor hajlandóak, ha valaki elküldi őket a picsába. Tulajdonképpen még egy "köszönetet" is elvárnának az ingyen javításért. Ez a csoport azért idegesítő, mert tökéletesen képes a beszélgetést elvinni egy teljesen irreleváns irányba és tompítani a lényeget. Ráadásul véleményem szerint megalázó tud lenni, amikor fogja magát valaki és felnőtt embereket a bemutatott módon javít ki ismeretlenül. 

 

3. A felsőbbrendű

Ebbe a csoportba azok az egyedek képviselik magukat, akik mindig mindent jobban tudnak és ugyanezt elvárják mindenkitől. Valamiért elfelejtették törzsfejlődésük során, hogy ők is voltak kezdők, ők is kérdeztek relatív hülyeségeket és őket se küldték el a picsába. Akkor miért viselkednek mégis ennyire bunkón?

- Te akarsz vállalkozni? a vállalkozáshoz tudnod kell a járulékbevallási határidőktől kezdve a tervgazdálkodáson át a fluxuskondenzátorig mindent. Szerintem felejtsd el, mert látom nem fog menni

4. A kódnyelvben beszélők

Nem feltétlenül bunkóság, egyszerűen idegesítő jelenség, amikor valakik nem veszik a fáradtságot, hogy azon a nyelven szólaljanak meg, amilyen nyelvet a kérdező beszél. A példából látszik, hogy egy kezdő vállalkozópalántáról lehet szó. Akkor neki nem kéne ilyen kommentet adni:

- Küldök PM, hogy KATA mükszik, de csak ha van SEO, mert akkor pörög igazán a G.A.

5. Különben is ki vagy te?

- Megnéztem a profilodat, mit akarsz te a vállalkozással? Inkább menjél a mekibe....

Gyakran találkozom ehhez hasonló paraszt kommentekkel, ahol mindenféle különösebb indok nélkül beleállnak a kérdező személyébe és az interneten gyors kutatás után biztosan találnak 1-2-3 olyan pontot, amivel könnyen lehet bántani. Mi szükség erre? Talán féltek a konkurenciától?

6. Az öröm gyilkosok

Ez nem közvetlenül kapcsolódik a példa poszthoz, de eszembe jutott. Előfordul, hogy valaki örömében beír valamilyen eredményt (pl: elérte az oldalam az 1000 like-ot), és ezt az örömöt akarja megosztani velünk. Ilyenkor annyira menetrendszerű legalább egy paraszt megjelenése, mint ballagáson a síró baba. Valaki tuti beírja majd, hogy:

- mit akarsz ezzel? Én fingok egyet, és két nap alatt több lesz a LIKE

:

Egy kis ízelítőt adtam a FB bunkók típusaiból. Te találkoztál már velük? Kommentbe írjál még típusokat, akik téged idegesítenek!

Ha kérdésed van marketingről vagy pénzügyekről, akkor írj: szarvas.norbert@iflgroup.hu

 

 További érdekes cikkekért LIKE-old az oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr888894408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prognosys 2016.07.16. 20:49:57

Találkoztam. Sőt! Volt már dolgom egész trollhadsereggel is. Igazából ezeket több értelmi szintre lehet bontani:

1, Az alpári stílusú (pl. a "fingok egyet" vagy az anyázós, köcsögölős) kommentek nem biztos, hogy megérik a választ.

2. A nyelvtannácival esetleg érdemes lehet vitába szállni, amennyiben nem egy egyértelmű, egyszerű elgépelésbe köt bele. Egy részüket le lehet érvelni, egy másik részük viszont engem érvel le, ami akár jól is jöhet nekem.

3. A többit visszafogott, udvarias válasszal általában a "helyes" irányba lehet terelni. Volt mikor kiderült egy ilyen trolltámadás után, hogy a támadó egész értelmes, jó fej.

Azonban mindig fontos , hogy hogyan vagy hogyan ne reagáljunk le bizonyos hozzászólásokat.

Igaz a mondás: "ne vitatkozz hülyékkel, mert lehúznak a saját szintjükre, s legyőznek a rutinjukkal"

Untermensch4 2016.07.16. 23:35:14

@prognosys: 3. amennyire tudom a "stabil nyugvópont" a leírónyelvészeti vs előíró nyelvészeti megközelítés tisztázása. Aki teljesen a "leíró" híve annak a nyelvtannáci egy elütésjelző vagy csak "zaj". Aki az "előíró" híve annak lehet segítség vagy hosszadalmas szabályértelmezési vitákat generálhatnak az egymásnak részben ellentmondó helyesírási szabályok alapján.
A két megközelítés közötti ellentét feloldhatatlan, nem érdemes rajta veszekedni. Ez lenne a "tisztázás" vége.

Untermensch4 2016.07.16. 23:37:26

"Egy kis ízelítőt adtam a FB bunkók típusaiból. Te találkoztál már velük?"
Találkoztam pedig nem is használok FB-t. A felsorolt típusok bárhol előfordulhatnak. Trollisztán jobban teljesít.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2016.07.17. 20:49:50

Én is voltam nyelvtannáci, de válogatós fajta: csak olyanba kötöttem bele, ami az írója hiányos tudásáról árulkodik. Pl. erősen feltételezem, hogy tudod, hogy kell leírni a "vállalkozás" szót, emiatt nem szólok egy l miatt.
Viszont felteszem, te sem tudod leírni a "társaságiadó-kedvezmény" szót helyesen, mert azt kb. senki nem tudja, és általában rosszul. *társasági adókedvezmény" formában, vagy tök külön írják. Ami hiba, mert ez a [társasági adó]-ból adott kedvezmény, és NEM az [adókedvezmény] antimagányos formája.
A többiben igazad van.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2016.07.17. 21:15:22

A "bojler eladó" (így, j-vel) arra szolgál, hogy a különféle külföldi fórumokon a magyarok könnyen, gyorsan azonosítsák egymást, az eredetét nem ismerem. Attól, hogy te valamiről nem tudsz még lehet értelme te "felsőbbrendű".

Bambano 2016.07.17. 21:54:45

@prognosys: nincs olyan magyar szó, hogy leérvelni :P
ha a grammatikanáci szól, az nem trolltámadás.
7. fajta internetes: aki letrolloz, csak mert más a véleményed.

Kovácsjános 2016.07.17. 22:38:13

" További érdekes cikkekért LIKE-old az oldalunkat!"

Engem meg a lájkszajhálkodás zavar. De lehet, hogy csak poénból írtátok a végére, akkor gratula ;-)

Tisztességes Természettudomány 2016.07.17. 22:54:18

1. Kamu poén. Néhány ember így dolgozza fel a híreket. Más agyberendezkedés, ne próbáld megérteni. Annyi joguk biztosan van a létezésre mint akik folyton kamu linkeket spammelnek be.
2. Nyelvtannácik. Érdekes színfoltok. Van a kamunyelvtannáci is, aki azzal trollkodik, mintha az lenne, de nem az. Ez a fajta még vicces is.
3. Felsőbbrendűek. Néhány tucat (index címlapos) poszt úgy íródik, hogy a szerző valamilyen szakértelmet akar felmutatni. Erre jönnek a többi szakértők is, ez természetes. A nagy számok törvénye alapján közülük biztosan van legalább egy, aki tényleg jobban tudja. Az, hogy felsőbbrendű-e vagy csak a posztolót bosszantja, hogy nála okosabb, az néha nem könnyen dönthető el.
4. Kódnyelvben beszélők. Gugli a barátod. Én még nem találtam olyan szlenget, mémet, TLA-t (guglizd le), amit ne lehetett volna az interneten megtalálni.
5. Ki vagy te? Ez jó kérdés, szerintem igazán sikeres vállalkozó nem ül a gép előtt, és nem kommentel. Innentől viszont a középszerűség megy mindenkinél, mert aki a posztot írja, az sem ért hozzá annyira, aki olvassa az sem ért hozzá annyira.
6. Öröm gyilkoson. Ezzel nem tudok mit kezdeni, mert a FB kommentvadászat gondolata is idegen. Másnak is lehet örülni, talán körbe kellene nézni a való világban. Ja, és akinek egészséges a lelke, az tud annak is örülni, hogy mások beszóltak az 1000 like miatt örömködő posztjára.

Szarvas Norbert 2016.07.17. 23:18:06

@Tisztességes Természettudomány:

ez a cikk nem a bloghoz íródott, hanem kizárólag a facebookon fellelhető szakmai csoportokon belüli kommunikációhoz. Teljesen más kávéház.

A reackiók, amiket felhoztam, azok pedig nem egy cikknek, hanem egy pár soros fb beírásra vannak.

Egyetlen gondolat a kommentedhez:

" szerintem igazán sikeres vállalkozó nem ül a gép előtt, és nem kommentel. Innentől viszont a középszerűség megy mindenkinél, mert aki a posztot írja, az sem ért hozzá annyira, aki olvassa az sem ért hozzá annyira. "

A FB szakmai csoportokban hemzsegnek a sikeres vállalkozók, akik kommentelnek.
És akkor egy kis blog:

Ez egy tévhit, hogy aki a blogot írja az nem ért hozzá annyira. Egyre többen ismerik fel, hogy a blog nem hobbi, hanem saját márkanevünk építésének egy lehetősége (personal branding), mondanivalónk kifejezésének az eszköze és még ezeken felül is számos előnye van.
Nyilván nem igaz ez az állítás minden szakterületre, de azokra hatványozottan igaz, ahol van online jelenlét (pénzügy, marketing, coaching...stb)

Az olvasók egy része nem ért hozzá, mások laikus műkedvelők és van egy szúk réteg, amelyik ért hozzá. Itt sok minden függ a blog tematikáján, célközönségén és a cikkek irányzottságán. Nyilván az indexen keresztül nem lehet annyira élesen pozícionálni, mintha kizárólag a saját "olvasói" körben terjednének a cikkek.
Például ez a cikk. Ha azt akartam volna, hogy kizárólag marketing és kommunikációs szakemberekkel vitassuk meg a témát, akkor hagyom az indexet és direkt módon megosztom szakmai csoportokban. Nekem most más volt a célzási irányom. Egyébként van olyan cikk a blogon, amit elzártam a külvilág elől és kizárólag a saját olvasók illetve szakmai csoportok látták jellemzően...

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.07.18. 04:40:13

Norbika, te szimplán barom vagy.
Ismerek egy polgármestert, ami csak annyiban tér el tőled, hogy a szemetét még cenzúrázza is.
(Gyk: ezt nem trollpoénnak szánom, hanem a fenti poszt fényében, véresen komolyan gondolom)

akut schizo effektív pszichózis 2016.07.18. 07:32:15

a pontok címei nem mindenhol kékek :(

2016.07.18. 08:49:37

lehet, hogy a posztolónak kéne egy kicsit gyomlálni az ismerősök között és nem lenne ilyen lesújtó a kép ?

cenzurázdcsak (törölt) 2016.07.18. 09:47:55

A CSUPA NAGY BETŰVEL ÍRNI NEM TUDÓ IDIÓTÁKAT KIFELEJTETTÉTEK!

Untermensch4 2016.07.18. 11:32:57

@Bambano: "nincs olyan magyar szó, hogy leérvelni"
Ha korábban nem is volt, már van. Sztem nem túl elterjedt de létezik.

dreamhotep 2016.07.18. 12:09:30

hejesen: lájkold. ilyenek írsz, nincs dolgod? ROTFL. ugyanitt 16 hetes lohmann classic brown tojók eladók.

TGabi 2016.07.18. 12:13:41

Hogy miért bunkók a neten? Például azért, mert zavarbaejtően sok, a stílusérzéket meg az írást nyomaiban se ismerő egyén képzeli magát blogszerzőnek, írónak.

Mint a szerző...

Azt kellene megérteni: még jó tartalmat se képes eladni egy ennyire gyatra fogalmazás - készség, mint amit a kedves szerző. poszter produkált...

2016.07.18. 14:27:09

Szerintem az is egyfajta trollkodás, ha valaki olyan blogposztokat ír, amikben mondatonként 2-10 ordenáré nyelvtani hiba van, ha valaki úgy, blogol, hogy nincs stílusérzéke, ellenben tárgyi tévedései bőven vannak, és mindemellé azt hiszi magáról, hogy tévedhetetlen szakember, holott minden posztjában tucatnyian javítják a ki a tévedéseit a kommentszekcióban. Ilyen is van :)))))))

heimdall 2016.07.18. 15:22:31

Van egy jellemző típus: aki nem ért veled egyet, de akkor is mindig reagál, vitatkozik, meg akar győzni. Megosztok valami politikai, vagy egyéb aktuális témát érintő cikket és mindig egy-kettő ember, akikkel tudjuk egymásról hogy nem értünk egyet, hosszasan felháborodik, írogat a megosztás alá.
Kérdem én, minek teszi, ha úgysem leszünk egy platformon soha. Van, aki végig sem olvassa, de kritizál.

protézisesh 2016.07.18. 15:56:15

@Szarvas Norbert: "Ez egy tévhit, hogy aki a blogot írja az nem ért hozzá annyira. Egyre többen ismerik fel, hogy a blog nem hobbi, hanem saját márkanevünk építésének egy lehetősége (personal branding), mondanivalónk kifejezésének az eszköze és még ezeken felül is számos előnye van.
Nyilván nem igaz ez az állítás minden szakterületre, de azokra hatványozottan igaz, ahol van online jelenlét (pénzügy, marketing, coaching...stb)"

hát én meg pont azt látom, hogy az ilyen "üzleti" jellegű blogok 90%a a wannabe kategória, az oravecznórai színvonalú "3 pont hogy sikeresebb legyél", "7 tuti tipp az üzleti érvényesüléshez", stb. jellegű agymenések.

2016.07.19. 19:32:46

"Tedd szívedre a kezed, és merd kijelenteni, hogy zavarja az értelmezhetőségét a mondatnak egy kifelejtett l betű. "

Először is: biztos vagyok benne, hogy én is elütök és ejtek más hibákat is, de azért igyekszem kerülni.

Viszont amilyen nyelvi igénytelenséget lehet látni hozzászólásokban és a facebook-on is, az kiválóan tükrözi az átlagemberek butaságát és igénytelenségét: a saját anyanyelvüket sem képesek rendesen megtanulni.
(Vagy nem akarják, de az is ugyanaz a kategória)

Reactor 2021.03.19. 01:08:03

Failbook...'nuff said.
süti beállítások módosítása