Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

EB 2016, UEFA, Ronaldo a marketing és pénzgenerátor

2016. július 11. - Szarvas Norbert

303655_4705451b99.jpgLement egy újabb szar EB. Mármint az igazán nagy csapatokat nézve volt szar. Mondhatjuk, hogy de most mennyi meglepetés történt, de ha őszinték leszünk egymáshoz, akkor annyira mégsem szabad meglepődni. Dög unalom volt az egész, nekünk magyaroknak vagy wales-nek azért volt izgalmasabb, mert most számunkra is volt értelme jegyet venni színházba és fél percig elhittük, hogy... Egyszerűen ez az EB már nem a játékról szólt, de még nem is feltétlenül a taktikáról... Egyetlen feladat volt kiadva: lehetőleg próbálják kitölteni a hosszabbítást és a 11-es párbajokat a csapatok, mert akkor dől a lé. Ez megint egy marketing EB volt és egyre inkább ebbe az irányba haladunk. Foci nincs, de legalább az UEFA kurva nagy hasznot termelt és mindenkinek jutott egy tortaszelet...

UEFA szempontból

Elmondom hogyan működik a rendszer. Megemelik az EB létszámát és a lehető legtöbb csapatot eljuttatják az EB-re. Több csapat=több meccs=több szurkoló=több tv közvetítés=nagyobb látogatottság=növekvő eladások. Ez egy igen egyszerű folyamat. Másodlagos nyereségként pedig ikszelhetjük, hogy az adott kiscsapatok országai futballázban égnek és emiatt növekednek a globális bevételek is (fogyasztás, reklám, mezeladás...stb). Egy önmagát generáló sikerfolyamatról beszélünk. Az UEFA egyetlen feladata pedig kitalálni, hogyan lehet a reklámokat hosszabb ideig a képernyőn tartani. Hát ugye egyrészt vertikális módszerrel megemelik a létszámot, másrészt horizontális opcióként a kétszer 15 perc hosszabbítás és 11-es párbaj a legjobb megoldás. Ennek tökéletesen megfelel a Portugálok teljesítménye, így mondhatjuk megérdemeltem UEFA kompatibilisen nyerték meg az EB-t és kimaxolták a marketing szempontokat. Gyakorlatilag mindent elkövetett ez a csapat, hogy a lehető leghosszabb játékidőkkel "meneteljen" és közben dramaturgiát is belecsempésszen a dologba.

Portugál-Lengyel, Portugál-Francia vagy éppen a Német-Olasz. Ezekben mind közös, hogy gyakorlatilag maxolták a reklámsávokat. Ennél többet pedig senki nem akarhat. A kérdés, hogy ezt mennyire akarjuk elhinni bárkinek is.

Rekordmértékű nyereségre számít az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a franciaországi kontinenstornától. “A számok pozitívak, a kibővített torna nagy siker volt” – mondta sajtótájékoztatóján Teodor Teodoridisz, az UEFA főtitkára. A bevételek a közvetítési jogokból (több mint 1 milliárd euró), a támogatói befizetésekből és licencdíjakból (480 millió euró), valamint a jegyértékesítésből és a vendéglátásból (400 millió euró) 

A tökéletes játékos

Cristiano Ronaldo vitán felül a legtökéletesebb játékos a a világon, minden sportágat figyelembe véve. És itt most nem a játékról akarok vitázni. Egyszerűen Ronaldo az a figura, aki a játéka mellett képes marketing szempontból folyamatosan előtérbe kerülni. Aztán egy ideje rájöttek, hogy egy focistára is rá lehet pakolni a "tartalom marketinget", és megtölteni azt tartalommal. Rászóltak volna, hogy erősítse fel saját gesztusait és olyan dolgokat műveljen pályán belül, ami ezidáig nem igazán volt jellemző a világ legjobb és legkeresettebb játékosaira?

unknown_17.jpeg

cristiano-ronaldo-portugal-wales-selfie.jpg

images_24.jpeg

Fogták és tudatosan megerősítették a gesztusait a pályán, hogy mindig mindenki róla beszéljen. Saját márkanevét egy új szintre emeli azzal, hogy gyakorlatilag folyamatosan olyan dolgokat művel a pályán (sírás, hiszti, befeszülés...stb), ami egyszerűen szétrobbantja a közösségi médiát. Egy futball celeb új szintre emelte ezt a tevékenységet? 

Mert eddig nem nagyon emlékszem ilyen fajta viselkedésre a pályán. Azon kívül már volt ilyenre példa, de Ronaldo a pályán belül is felhívja magára a figyelmet folyamatosan... Egyszemélyes show-t ad nekünk és gyakorlatilag minden meccsére jellemző, hogy a pályán van Ronaldo és 21 valaki. A közösségi média pedig megőrül érte, és folyamatosan róla beszél. Az pedig senkit nem érdekel, hogy ripacsnak vagy zseninek gondolják. Ugyanis a pénz nem válogat.  A szponzorokat nem ez érdekli, hanem az, hogy 5-10-100 milliószor több alkalommal nézzék meg azt a videót vagy képet Ronaldóról, amiben éppen a szponzor cuccban feszít. Ennyi a lényeg.

kepernyofoto_2016-07-11_9_51_51.png

kepernyofoto_2016-07-11_9_51_59.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr28879948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2016.07.11. 10:37:34

Azt csiripelik, hogy a portugálok azért hagyták a magyarokat csoportelsőként végezni, mert nem a belgákkal akartak összekerülni. A magyarok aztán bele is szaladtak a belga lópikulába.
Utólag ennek sajna nem kevés esélye van.

Amúgy az athéni olimpia óta nekem az olimpia se más csak üzlet. Ott is jól kibabráltak a magyarokkal, és ez az ország akar az ablakon 1000 milliárdokat kidobni csak olimpiát rendezhessen? Ami mellesleg amúgy sem jön össze, hacsak Los Angeles is vissza nem lép, meg a többiek.

monddazigazatmar 2016.07.11. 11:00:15

@Tibi !: Ezt gondolom Ronaldo súgta meg neked.

padlogaz 2016.07.11. 11:02:50

azért valahol irigylem az összeesküvés-hívőket, mert a különböző teóriák egyszerre nyújtanak nekik szellemi muníciót és érzelmi stabilitást.

konkrétan: a lengyel, a francia és az olasz csapat is tudatosan hosszabbított /11-esezett, nehogy véletlenül hamarabb megnyerje, és továbbjusson vagy ez a konteó csak a portugálokra igaz?

dadddd 2016.07.11. 11:03:42

Ezt hívják profi sportnak. Minden elemével együtt. CR éppúgy része, mint a posztolóhoz hasonló bloggerek.

steery 2016.07.11. 11:08:14

Ha tényleg csak a pénz számítana az UEFÁnak, akkor nem 24, hanem 32 csapat taposná szét a gyepet és lenne bronz meccs is, ami plusz bevételt hozna.
Amúgy kinek az ötlete volt beengedni egy rakás lepkét a döntőre? Az összes éjszakai pillangó ott flörtölt Ronaldóval, szó szerint az arcára másztak a nagy izgalomtól és szinte itták a könnyeit korunk hősének.

Karesz000 2016.07.11. 12:00:24

Szerintem amennyi igazságot lehet ebbe belelátni, annyi butaságot is. Az tény, hogy a pénz mozgat mindent és mindenkit, ezt annak köszönhetjük, hogy profi labdarúgók kergetik a labdát.

De abban egészen biztosan nincs semmi, hogy ezek a csapatok direkt (vagy utasításra) játszottak volna hosszabbításra. Mit érdekli a lengyeleket/portugálokat az, hogy az UEFA most 15 millió eurót kaszál, vagy 18at. Tök mindegy. Nem fogják kockára tenni az egészségüket ezért.
Ha az UEFA mindenképpen be akar avatkozni, akkor visszahozták volna a bronzmeccset. Abban egyedül több pénzt hozó reklámérték van, mint az összes hosszabbításban az EB-n együtt.

fidesz jobbik mszp dk együtt pm lmp fodor egykutya 2016.07.11. 12:40:54

@steery: "Ha tényleg csak a pénz számítana az UEFÁnak, akkor nem 24, hanem 32 csapat taposná szét a gyepet"

Lesz még annyi, ne aggódj. A korrupt Platini korrupt utódja elintézi ezt is.

Artie 2016.07.11. 12:59:01

@padlogaz: nézd meg csak, milyen színvonalas magyarsággal, helyesírással van megírva ez a bejegyzés. Mindent megmagyaráz.

Bár csak a feléről tudok nyilatkozni, annál tovább nem bírtam. Index-címlaphoz már bármi elég.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.07.11. 13:28:53

Portugália-Franciaország 1:0

Ronaldónak térdét Payet
Szétrúgta s így CR halyett
Quaresma jött állni bosszút,
Ám addig vezetett hossz’ út:

Antifutball, majd’ két óra,
Ennél talán Ibsen: Nóra
Darabja is jobban pörög.
Tragédia, csak nem görög!

Pályán alamuszi nyuszik,
Riporter is bealuszik,
S lepkeraj száll szanaszéjjel…
Ezt kell néznem egész éjjel?!

Végre aztán beállt Éder,
S Darth Erővel, mint egy Vader,
Alsó sarkos bombát ellett,
S CR sírt a kispad mellett.

Szólt bár kapus malac: ui!,
Mégis Patricio Rui
Volt nálam a meccs embere.
Védeni Fradiba gyere!

„Payet – halyett?!?! Ááááááá!!! NEM ENG.!!! Nagyon nem!!!” /Gőzagy Géza, nyugalmazott hóhér és betanított főcenzor helyettes/

„Költő úr, köszönöm a bizalmát! Életem nagy álma lenne, ha a Fradiban Dibusz Dénes és Jova Levente mögött harmadik számú kapusként védhetnék néhány, alacsonyabb osztályú csapat elleni Magyar Kupa mérkőzésen, de sajnos jelenleg még élő szerződésem van a Sportinghoz, így erre a lehetőségre pár évig még várnom kell. Mindenesetre már előre félek, hogy a világbajnoki selejtezőn az Üllői úton kell majd helytállnom Böde Dani ellen!” /Rui Patricio, a portugál válogatott kapusa/

„Mivel a portugálok annak a halálcsoportnak a harmadik helyéről mentek tovább, amit mi megnyertünk és mi egymagunk annyi gólt rúgtunk nekik, mint az összes többi ellenfelük együttvéve, így egyértelmű, hogy mi vagyunk Európa legjobbjai! A vébé selejtezőkön úgy szétszedjük őket, mint szerencsétlen IKEA vásárló a hatodszorra is rosszul összeszerelt SMRÖGNUSS ruhásszekrényt!” /Smirgli Samu, műbútorasztalos és amatőr futballszakértő/

„Nem szándékosan rúgtam agyon, ill. térden Ronaldót, hanem véletlenül. Úgy értem, nem direkt a térdére mentem, csak arra, hogy még Jézus hívószavára se tudjon felkelni és járni. A kupát mindenesetre a saját lábán állva vette át, úgyhogy valamit nagyon elszúrtam. Nem fog megdicsérni apukám, a Réunion szigeti hentes-mészáros szakszervezet elnöke!” /Dimitri Payet, francia válogatott középpályás/

„GYŐZTÜNK!!! Még a szemöldökömre leszálló francia lepkedrón sem tudott megakadályozni ebben! A térdemmel most nem érek rá foglalkozni! Ha le kell vágni, akkor sincs baj, mert egyrészt tudományos célokra felajánlom a Lisszaboni Extravagáns Porcleválásokat Kutató Egyesületnek (LEPKE), másrészt, ahogy atyai nagybátyám, a magyar alföldi prédikátor, Rónaáldó Rezső mondogatta: Szép az, aki térdek nélkül tetszik!” /Christiano Ronaldó alias CR7, Európa bajnok portugál futballista/

„A párjukat ritkító páros rímek okozta páratlan éleslátás csimborasszója ez a mű is, mint Frady Endre szinte minden olyan verse, melyben az érzelmileg túlfűtött költőben szunnyadó állat megmutatja emberi mivoltát, ám mielőtt kivetkőzne önmagából, világirodalmi szintézist hajt végre és a gusztustalan molylepkéből helyre kis legénybábbá metamorfondírozza vissza önmagát. Szuggesztív sziporkavihar!” /Rikittyom Rebarbara, középiskolai magyartanár és maszek rovarirtó/

„Payet durva belépője Ronaldó térdére egy önfeledt babazsúr ahhoz képest, amilyen Frady Endre páros verslábú líratalpalása a világirodalom gyomorszájára. Amióta Frady Endrét vagyok kénytelen olvasni, azóta mindössze egy darab majdnem nem teljesen degenerált űberrettenete volt, de utóbb kiderült, hogy azt a verset véletlenül összekevertem valaki máséval. Anyám eközben az állatvédelmi ombudsmant hívogatja, hogy miért nem akadályozta meg, hogy felnőtt emberek vad focizással zavarják meg bájos lepkék pajkos rajzását! Azt hiszem ideje, hogy elmenjek nyaralni! Csak nehogy belefussak Frady Endrébe, mert ott helyben térden talpalom!” /Puzsér Róbert, kritikus/

„Egyszer én is térden rúgtam valakit, akinek a világűrbe kirepülő lába véletlenül nekiütközött az Apolló 13 űrhajónak, és állítólag lett ebből egy kis problémájuk.” /Chuck Norris/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2016/07/portugalia-franciaorszag-10.html

metal · http://electric.blog.hu 2016.07.11. 14:05:50

Ez az összeesküvés-elmélet nagyon gáz. Eddig se sok értelmes írás volt a blogon, de ez mindent visz!

Frank August 2016.07.11. 14:31:31

Cirkuszt es kenyeret a nepnek.Ki tud tobbet lopni az emberek zsebebol idoszak veget eljuk.Mint ahogyan a romai birodalom fenykora vegen is tortent.
süti beállítások módosítása