Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Amit nem tanítottak az iskolában: mennyibe kerül lakni valahol?

2016. július 04. - Szarvas Norbert

save_money_and_spend_wisely-become_a_millionaire_by_living_frugally.jpgÚtjára indul az "amit nem tanítottak" sorozatunk. Ezen a linken fogjátok megtalálni a sorozatot (klikk), tehát időnként majd érdemes oda is ellátogatni emiatt vagy feliratkozni a FB oldalunkra. Az ötlet onnan jött, hogy mindig mindenki panaszkodik az oktatási rendszer miatt. Az iskolában mindent tudnunk kell, de valójában semmit nem tanulunk. Nemrég volt nálam egy fiatal lány, aki éppen a párjával lakáshitelből és CSOK-ból szeretne új életet kezdeni. Elhangzott a beszélgetésünk végén a szájából: "Jajj, de nem egyszerű ez a felnőtt élet" mondat. Valószínűleg azért (is) érzi ennyire nehéznek, mert senki nem készítette fel a "valóságra". Itt az ideje ezekről a dolgokról emberi nyelven és közérthetően beszélni. A cél, hogy megértse a szülő és a tinédzser egyaránt! Első részünkben kiderül: mennyibe kerül lakni valahol?

Amikor lakhatásról és a havi kiadásokról beszélünk, akkor legtöbbször az albérleti díj és a hitel havi törlesztése merül fel, mint a legnagyobb havi kiadás. Ha hónap elején összeadom a számláimat, akkor számomra az albérleti díjam a legalacsonyabb tétel annak ellenére, hogy összességében a legnagyobb egyösszegű havi kiadásom. Hogy lehetséges ez? Sok kicsi sokra megy, és számtalan olyan költségünk lesz, amit összeadva kijön egy nagyobb számla.

kepernyofoto_2016-07-04_21_20_10.png

1. lépés

Valahol laknod kell. Így első lépésként meg kell szerezni a falakat és a tetőt a fejed fölé. Ez történhet lakásvásárlással vagy lakásbérléssel. Lakásvásárlás esetén kifizetheted az egészet, vagy a lakás árának egy részét fedezheted hitelből. Ha hitelt veszel fel vagy lakást bérelsz, akkor lesz havi szinten egy fix törlesztőrészleted, amit ki kell fizetned. Ezen a ponton nagyon kell figyelned, hogy milyen szerződést írsz alá, mert rossz szerződés esetén változhat a fizetendő összeg, ami felboríthatja a költségvetésedet.

Példa albérlet esetére:

Nem mersz vagy nem tudsz hosszú távú (3-5 éves) szerződést aláírni. Abból indulsz ki, hogy majd évente megújítod azt a papírt. Ezzel nagyot kockáztatsz, hiszen a tulajdonos nem kötelezhető, hogy megújítsa a szerződéseteket, másrészről minden új szerződés aláírásakor új árat szabhat meg, míg meglévő szerződésnél a papír köti a tulaj kezét. Neked mindegy, hogy 5 évig havi 47.000 forintot kell fixen fizetni, vagy ezt az első évben, míg a következőben akár 90.000 forint is lehet ennek a díja?

Példa lakáshitel esetére:

Nem szabad abból kiindulni, hogy a lakáshitel törlesztője mindig ugyanannyi marad. Nagyon fontos tisztába kerülni, hogy hány évente változhat a kamatod (1,3,5,10,15 évente?). Ha ma a hiteled 47.420 forint. Ha 2%-ot változik a kamat, akkor már ugyanerre a hitelre havi 55.720 forintot kell fizetni. Ez nem mindegy és ezzel számolnod kell, amikor kiszámolod a költségvetésedet.

kepernyofoto_2016-07-04_21_40_17.png

2. lépés

Amikor elköltözünk otthonról, akkor nagyon sokan nem tudják, hogy milyen számlákra kell számítani. Mindenki látja otthon a rengeteg sárga csekket, de valamiért mindenki azt gondolja, hogy mjad "okosabban" csinálja, mint Anyu és Apu. A valóság azonban sokkal árnyaltabb. Vannak olyan alapvető költségek (értsd: rezsi 1), amiket egyszerűen nem tudsz megspórolni. Mindenféleképpen ki kell fizetned. Nagyon fontos, hogy megtudd költözés előtt: egyedi mérőeszközeid lesznek vagy általányt fizetsz? Ha egyedi mérések alapján fizetsz, akkor tényleg csak rajtad múlik, hogy mennyit használod az áramot vagy a vizet. Ha általány, akkor sajnos a többi lakóra leszel utalva. Ez azért nem mindegy, mert te hiába fagyoskodsz otthon, hogy spórolj egy picit, ha közben a szomszéd akkor is maxon nyomtja a fűtést, amikor 1 hétre elutazik otthonról. Nekem például a második opció van, és hiába tekergetem a fűtést, havi szinten egy 60 nm-es tégla lakásra fizetek télen 25-30 ezer forintot. Másrészt nagyon lényeges a lakás és a ház vezetékeinek, rendszereinek az állapota. Előfordulhat, hogy neked azért kell sokkal többet fizetned, mert a rendszerben szivárog a hő és emiatt nagyobb a fogyasztás. 

Nézzünk egy rezsi 1 példát a költségek szempontjából márciusban:

  • távhő:                                           22.368,- forint
  • Vízközmű-szolgáltatás:                  6.967,- forint
  • energia (ELMŰ)                              7.343,- forint
  • Hulladékgazdálkodás                     5.360,- forint  (negyedévre)
  • törs víz                                         18.358,- forint  (negyedévre)

összesen:                                              44.583,- forint /hó

Ezek csak az alapok. Hangsúlyozom, hogy nagyon sok függ a mérőeszközöktől, a rendszer minőségétől, az egyedi fogyasztástól is. Ehhez a költséghez jön még a közös költség. Ha saját lakásod van, akkor biztosan külön kell fizetned (havi 5 ezer forinttól akár havi 20.000 forintig terjedhet a skálán). Ha lakást bérelsz, akkor van amikor benne van a bérleti díjban és van, amikor a bérleti díjon felül kell fizetni. Erre érdemes rákérdezni, nehogy meglepetésként érkezzen egy plusz 5-20.000 forintos számla havonta.

kepernyofoto_2016-07-04_21_57_07.png

3. lépés

A 2. lépésben még mindig semmit nem csinálunk a lakásban, csak van. Innentől kezdődnek a "luxus" dolgok, amiket vagy megveszel, vagy nem. Normális élethez viszont elengedhetetlen lesz. Első pont a lakásbiztosítás (itt olvashatsz erről: klikk) . Sokan szeretik lespórolni a dolgot, pedig nagyon fontos. Ha albérletünk van, akkor a falakat a tulajdonos garantáltan biztosítja és felszámolja neked a bérleti díjba. A társasházak esetében a társasháznak van egy globális biztosítása, amit a közös költségben kell megfizetni. Fontos megérteni, hogy ezek a biztosítások csak a falakat biztosítják, a te dolgaidat (tv, számítógép, ruha...stb) nem! Ezekre külön kell kötni. Szerencsére az ingóság biztosítások nem drága dolgok, havi 2-300 forintból már megoldhatóak. Szerintem ma már elengedhetetlen az internet és sokan szeretik a tv-t is. Ezt a legolcsóbban egy előfizetésen keresztül éred el. Érdemes végignézni a szolgáltatók csomagjait és választani. Telefonálni mindenki szeret. Régen telefon alatt a vezetékes telefont értettük, ma már inkább a mobilról beszélünk. Ezért veszem a "rezsi 2" kategóriába, mert ez egy fix havi költség lesz, hiába nem köthető a "valahol laknom kell" témához nagyon szorosan. Lehet választani a kártyás és előfizetéses megoldás között (erről érkezik a cikk, mi micsoda és melyik éri meg kalkuláció). Itt sokat lehet spórolni és akár havi 2-3.000 forintból ki lehet hozni.

Én inkább a korlátlan csomagokban hiszek, ezért havonta nagyjából 25.000 forintot kell fizetnem (előfizetés+ készülék díja+ készülék biztosítás). A tv+ internetért havi 6.899 forintot fizetek az egyik szolgáltatónál (ez a középső csomag, ami minden igényemet kielégíti). Természetesen ezt a sztorit meglehet összesen úszni havi 5-6.000 forintból (biztosítás, tv, internet, telefon) vagy akár annyiba is kerülhet, mint amennyit én fizetek: 32.000,- / hó

kepernyofoto_2016-07-04_22_17_30.png

4. lépés

Ami a felnőtt életben újdonság lehet sokak számára, hogy nem létezik konyhatündér, a kaja pedig nem magától terem. Ezért költenünk kell az ételre, italra, a főzéshez szükséges dolgokra, a lakás tisztántartására (mosószer...stb). Itt a végösszeg nagyon széles skálán mozoghat, hiszen nagyokat lehet spórolni és nagyon el lehet rugaszkodni az árakkal. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőséget akarunk. Ha te is a fejedet adod az egészéges életmódra (kókuszolaj, rizstej, saláta...stb), akkor be lehet rendezkedni alsó hangon fejenként havi 40-60.000 forintos "csak kaja és pia" kiadásra. És akkor még hol vannak a szükséges tisztítószerek? Én ezekre a tételekre havi szinten nagyjából 10.000 forintot költök. És akkor még nem beszéltünk az "utazási költségekről", amit vagy tömegközlekedéssel megoldasz (budapesti diák havi kb: 4.000, a felnőtt 10.000) vagy autóval utazol (akkor ne vegyük bele a lízing díjat), aminek az üzemanyagköltsége alsó hangon havi 20.000 forint+ KGFB (változó összeg, sok mindentől függ, de legyen mondjuk havi 4.000). És még ezeken felül gondolom nem csak otthon akarsz lenni és nem leszel meztelenül, ezért költeni fogsz öltözködésre és szórakozásra (mozi, konditerem, nyaralás...stb).

A 4. lépés fix költségei havi szinten akár 74.000 forint is lehetnek+ öltözködés és szórakozás. Őrület, nem?

És akkor még nem beszéltünk a megtakarításaidról, amikkel kellene rendelkezni:

  • nyugdíj
  • lakás
  • "csak úgy"
  • gyerek
  • egészség

 

 

És még sok lépés

Most már érted, hogy miért figyelmeztettelek arra, hogy talán az albérleti díjad lesz a legkisebb "mumus" az életedben? Amikor elkezdjük a felnőtt életet, akkor nagyon sok dolgot kell figyelembe vennünk, és olyan kiadásokra számítani, amiket addig el sem tudtunk képzelni. Amit eddig felvázoltam, abban nincsenek benne még a váratlan eemények és váratlan kiadások. Ráadásul még mindig egy üres házban vagyunk, amit be kellene bútorozni. Vagy te veszed meg, vagy ajándékba kapod vagy béreled. Ha először rendezel be egy lakást, akkor fel kell készülni mindenféle spórolás mellett egy több százezer forintos számlára is. Itt javaslom, hogy ne a legolcsóbbat keresd, mert az lesz a legdrágább. Ugyanis az olcsó francia ágyak mennek szét a leghamarabb, azok a legkényelmetlenebbek és majd 1 év múlva vehetsz megint újat. Ha pedig ennek a két "legolcsóbbnak" az árát összeadod, akkor a fejed vered a falba, mert már egy jót is vehettél volna. És ez mindenben így működik. 

:

Ha kérdésed van pénzügyekben, akkor írj: szarvas.norbert@iflgroup.hu 

Nyomj egy like-ot, ha tetszett a cikk:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr578866870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frank August 2016.07.04. 23:25:56

Ameddig a takaró ér.
Ezt az egy dolgot eleg megtanulni,es nem lesz nagy gond a lakas kerdes.Sok ismerosom szulei vallatak a kezzeseget, es komolyan izgultak,hogy jaj csak a gyerekek megkapjak a deviza hitelt a kockahazra.Meg persze hitelre auto is kell,nehogy mar busszal jarjon minimalberes munkaba.Igen, az iskola nem eleg a nagybetus elethez.

FlybyWire 2016.07.05. 12:34:38

32,000 ft/hó tévé/net/mobilra?

Te jószagú....

300 mbites net van már havi 4000 alatt vagy körül, amin jöhet az IPTV is, amiből vannak ingyenesek, de egy netflix is 3300 körül/hó.
Telefon meg nekem ugyan céges azaz nem fizetek semmi extrát, de egy korlátlan is 10000-ból megvan

Ez sehogy sincs még 20 ezer sem/hó, szóval valamit nagyon rosszul csinálsz ezek szerint!

inebhedj - szerintem 2016.07.05. 12:46:43

"Nem mersz vagy nem tudsz hosszú távú (3-5 éves) szerződést aláírni. Abból indulsz ki, hogy majd évente megújítod azt a papírt. Ezzel nagyot kockáztatsz, hiszen a tulajdonos nem kötelezhető, hogy megújítsa a szerződéseteket, másrészről minden új szerződés aláírásakor új árat szabhat meg, míg meglévő szerződésnél a papír köti a tulaj kezét. "

Ő... nem vesznék el a részletekben, inkább csak általánosan:
Hogy mi???

bobijub 2016.07.05. 13:31:49

szörnyűséges. íródik egy teljesen józan összeállítás, csak éppen a címe és a tartalma nem egészen fedi egymást. ha egyszer a lakhatás költségeiről van szó a címben, akkor nagyon erősen elkülönítve is furcsa egy olyan cikk, ami tulajdonképpen a teljes önálló megélhetés költségösszetételét vázolja fel. a határesetek közé nagy igyekezettel még besúvasztható a mobilos internet és a mobilos telefonálás, de az is leginkább csak akkor igazán, ha nincs mellette vezetékes is, de megemlékezni a gépjármű kötelező felelősségbiztosításáról, konditeremről és az egészséges táplálkozási elvek miatt drágábban vett egyes alapanyagokról, lépésekbe csoportosítva, fázisba sorolva akárhogyan sem tartozik a lakhatásba.

viszont akár bérlemény, akár tulajdon, ha csak üres falakat kapunk, akkor tudni kell azt, hogy vannak a tartós háztartási eszközök, gépek, készülékek, amiknek nem csak az egyszeri beszerzési költségére kell felkészülni, hanem arra is, hogy mindegyiknek megvan a maga korlátozott élettartama. ha sokat mosunk a mosógéppel, hamarabb kell újat venni, porszívó, hajszárító, satöbbi.
ezek a főbb lakhatási költségekhez képest apróságoknak tűnhetnek, viszont sokkal egyértelműbben tartoznak a lakhatás költségei közé, mint a mozi, konditerem, és sok kicsi sokra megy. a szőnyeg is elkopik egyszer. meg ilyesmik

bobijub 2016.07.05. 13:38:14

@Frank August:
igen, tényleg, egy igen fontos viselkedés lenne ez "az ameddig a takaró ér". de egy ilyen cikknek az kéne hogy legyen az eredménye, hogy aki ebből tanul, az rendesen legyen képes összelistázni azt, hogy mi mindent is kell tudni beféreszteni a takaró alá. hiába akar rendes lenni és nem költeni többet mint amennyit megengedhet magának, ha nem jut eszébe, hogy a tévé meg a mobiltelefon mellett kell hűtőszekrény is, ágyneműhuzat is, teáskanna, mosógép, stb. oszt akkor mindjárt az gyün ki, hogy az "ameddig a takaród ér"-ból hiába tudod mekkora a takaród, ha betakarandó testrészeid közül csak a lábfjed méretével és a füled vastagságával vagy tisztában, de senki nem szólt, hogy térded is van, meg csuklód meg könyököd. ha jól értelmezem, a cikk valami ilyesmit szeretne. vagy mi.

PonDrow 2016.07.05. 13:46:56

@FlybyWire: Nem mindenhol van igazi verseny a kábeltévé- és internetszolgáltatók között. Mondjuk ott van pl. a "legendás" 29-es körzet telefon és kábeltévé szempontjából.
Vagy az 53-as kábeltévé tekintetében...
És ez még csak Pest megye volt mindkettő. Mi lehet mondjuk az Észak-Alföldi régióban azt nem is tudom.

bogyo112 (törölt) 2016.07.05. 14:14:45

Na most a cikkben említett tételeket összeadjuk, majd összevetjük az átlagos kezdő fizetéssel. Magyarország, én így szeretlek! :-(

Frank August 2016.07.05. 14:37:54

@bobijub: Evek alatt tanulja meg mindenki,hogy mi mennyibe kerul,ha sajat maga eletet akarja elni.Nem eleg egy lista hozza.Van aki 1 milliabol sem jon ki havonta.

báró Csekonics 2016.07.05. 16:14:02

Vicces, hogy a lakás költsége és a rezsi után a mobilnet és a TV jön,
csak utána a kaja. :-D

Amit ehhez amúgy hozzá lehet tenni: akármennyire próbál az ember óvatosan, spórolósan vásárolni, azt is meg kell tanulni az elején (és itt jöhet jól a szülői segítség) hogy pl. miből érdemes egyszerre többet venni és mi az amit később úgyis csak kidobnál.
Meg persze a fontossági sorrendek - ld. mobilnet vs. kaja.

Nzoltan 2016.07.05. 17:59:28

Az első pesti lakásomban alig volt bútor. Egy szivacson aludtam. Mivel panel volt, minden befért a beépített szekrényekbe. Limlomot soha nem vásároltam, viszont a háztartási gépeket mindig elsőnek vettem meg és csak is a top kategóriásakat. Azóta is azokat használom. Minimális volt a ruhatár, minden flancolást kerültem.
Fiatalon elég jól ki tudtam jönni akár minimálbérből is, mert szinte soha nem vettem semmit csak azért mert olcsó, vagy "nagyon ari". Már itt nagyon sokan elbuknak. Főleg a lányok.

Hülye aki elolvassa! 2016.07.05. 19:13:53

Hiába kötsz többéves szerződést, ha az a tulajdonos felmondhatja. Ha árat akar emelni és nem fogadod el, felmond. Nem lehet megúszni a piaci árakat.

R2D2 & C3PO 2016.07.05. 21:31:20

Nagyon érdekes. 20 éve még csak egy szgéppel kezdtem önálló életet...
Egy kv főző, egy ébresztőóra és egy vasaló volt a többi műszaki cikkem... Jó infrastruktúrával, némi szülői segítséggel (pl mentem mosni kéthetente, utána hazacipeltem a vizes ruhát..., de akadt, aki kézzel mosott) áthidaltam a hűtő, mosógép hiányt.
A többi igény igazi cziffra nyomorúság... Kb mint mikor a lusta bérlőm kifejtette, h majd lesz bejárónője. AHA.

Ezt nem az iskolában kéne tanítani, hanem otthon. Amúgy.

gizmo26666 2016.07.05. 22:43:00

AMit nem tanítanak az iskolában: jó eséllyel diplomával is kurva szarul fogsz itthon keresni...

radnaughty 2016.07.05. 23:51:44

1. tv? minek? meccset nézni le lehet menni a kocsmába, vagy haverokhoz, többi műsor érdektelen.
2. net: meg kell beszélni valamelyik szomszéddal, hogy használod a wifijét, 1-2e ft/hó összeg ellenében.
3. telefon: (ha nincs céges) be kell lépni valami nagyobb csoportba ( kb. mindegy melyik szolgáltatónál) ismerősön keresztül: sokkal olcsóbb percdíjak, lebeszélhetőség, stb.
4. kaját főzni, nem rendelni, olcsóbb.
5. egyedi mérőket felszereltetni, ha nincs!

2016.07.05. 23:58:57

@FlybyWire: "300 mbites net van már havi 4000 alatt vagy körül, amin jöhet az IPTV is, amiből vannak ingyenesek"

Lakóhelye válogatja. Sajnos nem mindenhol van konkurálás, árverseny, és innováció az ügyfelek megszerzéséért... Elmaradottabb helyeken, ahol monopol helyzetben bepunnyadtegy szolgáltató, és őskövületi szolgáltatásokat kínál horror áron, ott nagyon nem tudsz mit tenni. Váltani nem lehet, fejlesztésre nincs hajlandóság, ráadásul úgyis kifizetik a szart is. Anyósomnál van 1 megabites net, néhány csatorna, és kb háromszor annyit fizet érte, mint én a 21 századi technológiáért.

2016.07.06. 00:17:59

Kedves Cikkíró!

Elolvastam az írást, és amikor ilyen elemzéseket olvasok, mindig eszembe jut egy dilemma. A matematikusokat, tudósokat a fekete lyukak, a kvantummechania, és egyéb érdekes kérdések érdeklik, pedig sokkal nagyobb rejtélyek is vannak. pl; Hogy a p*csában van még élet magyarországon? Hogyan képesek emberek nevetséges fizetéseik, és a folyamatos (anyagi) megpróbáltatások, meg az állami büntetőgépezet (bírságok, adók, büntetések) mellett, családot fenntartani, lakni, élni, létezni, esetleg szórakozni, mikor utánaszámolni sem kell, egyszerűen nem jön ki. És itt most nem a felső tízezer összesíbolt vagyonára, fényűző életére gondolok, hanem az egyszerű mezei átlagprosztóra, aki fizetéstől fizetésig él. Többszörösébe kerül az élet, mint amit meg lehet keresni, és valahogy mégis van tovább... magyarázza már el valaki, mire elég az átlagfizetés, amikor egy BKV bérlet is 11 rugó ? A sárgacsekkeken meg négy, de inkább ötjegyű összegek szerepelnek...

Max val Birca főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2016.07.06. 05:56:57

@inebhedj - szerintem:

Pontosan.

A legtöbb bérleti szerződésben van felmondási idő, azaz hiába kötöd meg 30 évre, a tulaj bármikor kirúghat.

Max val Birca főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2016.07.06. 06:00:05

@Jankove:

S vajon hogy él meg a világ 80 %-a, ahol a magyarországinál alacsonyabb az életszínvonal? Csökkentik az igényeket. Ahogy a magyar ember is teszi egy nyugatihoz képest.

hansoloka 2016.07.06. 06:52:42

szepen osszehoztal 300-350 nettot havonta. Gondolom ez ennyibol barki megoldja. Magyar atlagfizubol is menne?

gyongyi70 2016.07.06. 07:03:12

@bogyo112: hát ja.. és akkor csodálkoznak, hogy még a 30-as "gyerekek" is a szülőknél laknak és nem akaródzik nekik családot alapítani... lehet, hogy tudnak számolni...

gyongyi70 2016.07.06. 07:06:05

@Jankove: azok a fizuk papíron léteznek, valójában vannak borítékok adómentesen

GML 2016.07.06. 08:38:48

@hansoloka:
Normális családi hátterrel egy (két) átlag keresetből meg lehet élni.
Ha csak és kizárólag magadra számíthatsz és az egyik szülődet neked kell támogatnod, mert a testvéreidet hidegen hagyja a sorsa... Bizony a 300-350 is kevés.
Amúgy szerintem bőven jól lehet élni 200 körüli összegből. Csak nem (fél)évente kell venni 200+-os telefont, nagy autót, amire semmi szükség sincs (hisz nincs olyan messze a sarki bolt), illetve a többi rongyrázásról is le kellene mondani. Mondhatni reálisan kellene gondolkodni és máris boldogabb az ember. Mindenki mindent hitelből vesz meg ezért elhiszi, hogy van pénze. Ha van pénze, akkor jár neki a nagy tévé, a drága mobil, szép ruha, sok szórakozás. Máris belehajtotta magát egy szép kis spirálba, amiből soha nem jön ki.

Uff

Medgar 2016.07.06. 08:58:10

@Max val Birca főszerkesztőhelyettes: Nem. Határozott idejű szerződést a szerződésben előre kikötött esetekben vagy valamelyik félnek felróható súlyos szerződés szegés esetén lehet felmondani.

Viszont hülye az a bérbeadó aki nem biztosít magának lehetőséget a felmondásra és az indexálásra...

Max val Birca főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2016.07.06. 09:13:40

@Medgar:

Azaz ELMÉLETILEG igazad van, de gyakorlatilag nem. Elvileg igaz amit mondasz, de ilyen szerződés a gyakorlatban nincs.

Csak üzlethelyiségek esetében szokott lenni olyan bérleti szerződés, melyet szinte képtelenség felbontani. Lakások esetében a bérbeadó szinte bármikor kirúghatja a bérlőt, s a bérlő is elmehet szinte bármikor. Ez a magyar joggyakorlat.

tip 2016.07.06. 10:24:45

@Medgar: elég, ha a szerződés tartalmazza a felmondás lehetőségét, nem kell feltételt sem kikötni hozzá. És hát miért hagyná ki ezt a ziccert a bérbeadó.

Szornyeteglajos 2016.07.06. 10:30:21

Elképzeltem, ahogy a tanár a középiskolásoknak tanitja, hogy működik, mennyibe kerül a lakhatás. Mondjuk ennek a cikknek a metodikája alapján...
Akkor lenne csak igazán bajban az oktatás, ha ilyen felesleges, nesze semmi, fogd meg jól tananyaggal tágitanák a gyerekek fejét!

Ugyan, mit tanulna a tinédzser? Azt, hogy a havi megélhetéshez kb 160 000Ft.ra van szükésge? Azt, hogy ne vegyen fel lakáshitelt, mert a bankok megbizhatatlanok?

1. A tinédzserek nincsenek tisztában a pénz és az érte végzett munka arányával. Legtöbben még azzal sincsenek tisztában, milyen munkát fognak végezni néhány év múlva. Ha azt tanulja, hogy 160E a megélhetés, akkor az a gyerek, akik lehet, hogy hárman tengődnek ugyanennyi pénzből otthon, csak pislogni fog. A másik gyerek, akik hárman csak ennyit költenek havonta kajára, ruhára: ki fog röhögni. Azt, miért mennyit kell dolgozni, nem kell, hogy tudják, mert nekik nem feladatuk ez. Az a feladatuk, hogy a tantárgyakat a képességeikhez mérten a legjobban tanulják, és az érdeklődéi körük mentén orientálódjanak.

2. A lakáshitelről meg minek tanuljanak? Minden mindig változik ezen a területen, egy dolog nem: a bank mindig nyer, akkor is, ha a kárát látod.

Ahogy az egyik hozzászóló irta az elején: Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér. Ezt kell megtanulni. Minden mást megtanul az élettől. Az okos a más kárán, a hülye a sajátján se...

2016.07.06. 11:16:43

Albérlet, vagy de pláne saját lakás esetén az első dolog a rezsit illetően: csak távfűtésest, átalánydíjat fizetőset ne! Alap. Az volt már 20 éve is. Szóval, ennyi ésszel, hogy a posztoló pont egy ilyen lakást választott be, talán nem kellene tanácsokat osztogatni. Oké, ha nagyitól örökölték, akkor nem szóltam. Úgy viszont meg a lakáshitelekről nem kellene értekeznie, mert ez esetben azokról nincs sok fingja.
Bérleti szerződést meg nem írunk alá 3 évre, mert -pláne fiatalon- nem tudhatjuk előre, hogy még 3 év múlva is abban a városban élünk-e még? Vagy meglesz-e egyáltalán a munkahelyünk, és nem kényszerelünk-e vissza a Mama-hotelbe, még ha átmenetileg is.
Garantáltan tud az ember spórolni, ha feltöltős mérőórákat szereltet fel az áramra és gázra. (A víz nem mindig megoldható így, ahol én bérlek, ott például benne van a közös költségben a korlátlan vízfogyasztás. De az első kettő tutira megoldható. Persze, nix távfűtés esetén).
Ha már spórlás. A tv és számítógép vagy laptop együtt felesleges pénzkidobás (már ha a tv készüléket is meg kell venni).
A kajára is igaz, hogy az olcsóbb drágább. Persze, 450-500 forint egy minőségi kenyérért soknak tűnhet, amikor a Tescoban 200-250 forintért is kapható. Csakhogy azt a felfújt pékipari terméket egy nap alatt megeszi az ember, hogy érezze evett is valamit. Míg egy valóban jó kenyér 2, de leginkább 3 napig is kitart, mert nem kell a felét együltő helyben megenni, hogy érezzük is, valami van a gyomrunkban.
És így tovább, és így tovább.

2016.07.06. 11:31:31

@radnaughty: Mondjuk, ez már a faszariság netovábbja. Én például a netemet nem osztanám meg egyetlen szomszéddal sem. Ugyanis ha a szomszéd megrögzött letöltő, akkor nekem 5 percbe fog telni egy e-mailfiók megnyitása. A bosszúság meg nem ér meg havi 1000, de 2000 forintot sem. Havi 4000 forintért már kapni net-csomagot, ami egy átlag-usernek (mint pl. én) bőven elég, akkor is, ha letölt dolgokat, vagy online játszik, online tévézik és a többi. Szaggatás nélkül megy. Havi 4000 forint internetre férjen már bele az önálló életbe. Vagy ha nem fér, akkor talán át kellene gondolni azt az elköltözést a Mama-hotelből.

rigolya2 2016.07.06. 12:22:46

@FlybyWire: A mobilkészülék árát azért ön se vette bele...

Ki tudja, hogy egy suliból kilépő fiatal mennyire képes megbecsülni a netelőfizetés fontosságát és saját teherviselő képességét?!

báró Csekonics 2016.07.06. 13:40:58

@Szornyeteglajos: a (lakás)hitelről elsőként azt kéne a gyerekeknek (IS !) megtanulnia, hogy az ugyanolyan termék, mint pl. a 10 deka parizer a boltban, vagy szolgáltatásra lefordítva a kábeltévé.

Azért fizetsz kamatot meg minden egyebet amit THM-ként szednek össze, mert nem 20 év múlva szeretnéd a lakás árát egyben látni, hanem most.
Nem haveri szívesség hogy 'aggyámá fizuig egy huszast'.
Sajnos kb. két-három generáción keresztül azt tanították hogy aki ért a pénzhez az gonosz kapitalista és kizsákmányoló és pfuj - most persze az a kevés, aki ért hozzá, vagy meggazdagszik a többiből, mert érti azokat a tömegmechanizmusokat ami alapján tudja, mikor mit érdemes és mit nem.
(Pl. így működik a tőzsde, a hitelkártyák és sorolhatnám...)

Ma Baker 2016.07.06. 15:48:45

Na mi van IFL? Valami hétköznapi tartalommal kéne már valami olvasottság is? A szokásos politikai propagandából nem ment?

_droid_ 2016.07.07. 06:59:38

@Max val Birca főszerkesztőhelyettes: ugyved lettel kozben magyarorszagon, hogy joggyakorlatra hivatkozol vagy mi? olvassal mar bele a linkelt topikba. masreszt nem arrol volt szo, hogy ki lehet-e kotni a felmondas lehetoseget, hanem "A legtöbb bérleti szerződésben van felmondási idő, azaz hiába kötöd meg 30 évre, a tulaj bármikor kirúghat." a felmondasi ido nem a felmondas lehetoseget rogziti, hanem azt, hogy ha a felmondas lehetoseget mar rogzitettek, akkor mennyi ido mulva szunik meg a szerzodes.

FlybyWire 2016.07.07. 10:01:05

@rigolya2: nem kötelező olyan mobilt venni, aminek éveken át több ezer vagy 10 ezer forint a készülék törlesztője.
Ez az igazi rongyrázás és felelőtlenség.

FlybyWire 2016.07.07. 10:01:48

@Jankove: ez igaz, de a szerző szerintem egészen biztosan nem ilyen helyen él, és a kommentem csak neki szólt.

_droid_ 2016.07.08. 06:40:53

@Max val Birca főszerkesztőhelyettes: bocs, ha nem tudtal kovetni, befejeztem.

a fenti linken elolvashatja jogaszok velemenyet, akit erdekel.

Max val Birca főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2016.07.08. 07:37:42

@_droid_:

A gond csak az, hogy linked nem igazolja butus állításodat,,,

Almandin 2016.07.27. 14:23:37

@Szornyeteglajos: Szerintem egyáltalán nem felesleges ilyet oktatni. A pályaválasztásban is segítené ez a fiatalokat. Amúgy egy saját tulajdonú lakásban egyszemélyes háztartásban nettó 110 ezerből is ki lehet nehezen jönni, bár a nettó 160 szükséges a minőségibb élethez.
Tehát ha ezt meg lehetne értetni a fiatalokkal, kevesebb elszúrt pályaválasztás lenne. Ma a tinik zöme az álmait kergeti a továbbtanulást illetően. Előbb elmegy tibetológusnak vagy színésznek valaki, mint mérnöknek, vagy akár "csak" villanyszerelőnek, kozmetikusnak. Aztán 25 éves koruk táján döbbennek rá, hogy baj van. Sajnos a szülők is gyakran adják alájuk a lovat. Pedig első a megélhetés biztosítása, a többi utána jöhet.
süti beállítások módosítása