Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Átlagos ember is nyaralhat a tengerparton Horvátországban! Elmentem és elmesélem hogyan működik!

2016. június 12. - Szarvas Norbert

img_0710.jpgNagyon sokat gondolkozom azon, hogy miért nem dőltek még le a társadalmi előítéletek. Miért lehetséges az a mai napig, hogy egy átlagos anyuka inkább elmegy a "kínaiba" vásárolni a gyereknek ruhát, mintsem bemerészkedjen az egyik nagy bevásárlóközpontba. Mindezt azért, mert a kínai az olcsóbb? A valóságban sokkal jobb minőséget kap hasonló áron a plázában, csak mégis "fél" bemenni, hisezn "biztosan drága". Ezt a mentalitást továbbgondoltam és átültettem a nyaralásba. Én először voltam a tengerparton és bennem volt a "félsz", hogy akkor ez most hogyan fog működni. Ez a cikk azoknak szól, akik nem tudják, hogyan mennek a dolgok. Akik elmennének fantasztikus helyekre, de félnek, hogy nem lenne rá pénzük. 

 

Mit és mennyit vigyek 7 napra?

Komoly kihívás elé állítottam magamat, hiszen az elmúlt 8 évben megfosztottam magam a hosszabb nyaralásoktól. Helyette idő hiányban a 2-3-4 napos wellness utakra fizettem be folyamatosan. 2-3-4 napra csukott szemmel becsomagolok, de 7 nap már teljesen más téma. Most nem azt írom le, amit vittem, hanem amit használtam a tengerparti nyaralásunk során:

  • tusfürdő,sampon, fogkrém,fogkefe
  • napolaj,testápoló
  • 1 törülköző a strandra és 1 törülköző a fürdőszobába
  • 2 db fürdőnadrág
  • 1 strandmamusz (vízálló tengeri cipő a boltban 2-3 ezer forint)
  • 1 kis hátizsák a strandra
  • 3 csomag zsebkendő
  • gyógyszerösszeállítás ( kálcium, neocitran..stb)
  • napszemüveg
  • pizsoma (nekem poló, nadrág)
  • strandra a 7 nap alatt 3 strandpólót fogyasztottam el, mert nagyjából mindig félmeztelen voltam
  • 7 normális póló, kettő normális nadrág és 2 játszónadrág
  • 2 cipő (az egyik amiben már alapból utaztam)
  • 7 alsónadrág, 7 zokni ( itt azért érdemes plusz cuccot bepakolni szerintem)
  • napszemüveg, könyv
  • telefontöltő
  • fejenként 6x1,5 liter ásványvíz (Horvátország lényegesen drágább a víz és nincsen választék)
  • 2 pullóver, 1 hosszú játszónadrág és 1 farmer- (ezekre nem volt szükség, kizárólag vészhelyzet esetére)
  • 1 utcai és 1 strandpapucs

Azt hiszem nagyjából ezeket használtam az előző héten.

Mit fogok enni?

Az étel mindig nagyon fontos kérdés. Mi vegyes fogyasztásban próbáltunk funkcionálni, tehát vittünk is ételt, ott is vásároltunk és étterembe is jártunk. Utólag belegondolva azt mondom, hogy egészséges egyensúlyt sikerült kialakítanunk. Fontos, hogy mi apartmanba mentünk, ahol volt lehetőség főzni. Azt gondolom, hogy teljesen felesleges urizálni és az érzésnek átadnod magad, hogy mekkora feeling terv nélkül kimenni, és majd ott bevásárolni. Olyan, mintha a CBA-ban vásárolnál, csak minden 20-40%-kal drágább. Akkor pedig tényleg nem fér el a rafinéria, a tészta vagy a rizs a csomagtartóban? Nézzétek meg, hogy hányan lesztek és készítsetek tervet, hogy mit esztek, amikor nem áttermezni akartok.

Nem szabadon a határon átvinni rombalndó termékeket (tej, sajt..stb). Nem ellenőriztek minket, de elméletileg elkobozzák. Húst sem vittünk, mivel tuti tönkremegy a 10-12 órás úton és ennyire azért tényleg nem szabad spórolni. 

  • rizs, tészta
  • fűszerek
  • sajtszósz, arrabiata alapok (kinek mi izlik)
  • konzervek
  • fejenként 6x1,5 ásványvíz

A helyi boltban a fél kiló csirkemell 32 kuna (32x43= 1 376 forint). Ezzel számoljatok, nem annyira vészes, de nagyjából kétszer annyi, mint Magyarországon. Az üdítő kb 500 forint, ami nálunk 300-350. Egyik étkezéshez 6 embernek vásároltam az ételbe zöldségeket (gomba, petrezselyem, kukorica...stb) 60 kuna-ért ( 2.580,-). Általában a reggelit a helyi kisboltban vásárolt pékárúból, zöldségből, sajtból, felvágottból oldottuk meg. Ilyenkor azért röpködtek a kuná-k, de nem vészesen. Szerintem fejenként napi 1000 forintnyi pénzből a reggelit megoldottuk ezen a módon is.

(ízesített sör az uraknak: 1,8 liter Karlocakco (tradícionális horvát sör) 17 kuna a boltban (731 forint)

Éttermek

A hét folyamán a párommal ketten fizettünk egy vacsoráért 400 kuna-t is ( 17.200 forint), de máskor 4-en fizettünk összesen 150 kuna-t. Tehát viszonylag vegyes a felhozatal és a minőség azon a helyen, ahol mi voltunk (Brac-Supetar)

Nézzük az átlagos árakat, ha nem a legdrágább helyen akarunk mozogni:

  • 0,25 üdítő: 15-18 kuna (645-774 huf)
  • tortilla,hamburger: 35-45 kuna (1.505-1.935,-)
  • rendes melegétel: 40-80 kuna (1.720-3.440,-)
  • fagylaltkehely: 25 kuna (1.075,-)
  • 1 gombóc töcséres fagyi: 7 kuna (301,-)
  • pizza: 35-45 kuna (1.505-1.935,-)

Ha a romantikus luxus vacsoránkat kiveszem a számsorból, akkor átlagban egy éttermes étkezésre fejenként 60-80 kuna (2.580-3.440) ment el.

Ha már a tengerparton vagyunk, akkor azért koktélozik is az ember.

  • koktél 50 kuna (2.150,-)
  • alkoholmentes koktél 25 kuna (1.075,-)

Ezek olyan árak, mintha Budapesten a belvárosban lennénk. Ráadásul nagyon jól csinálták szerintem. Itt nincsen különbség.

Szerintem nem vészes, ha nyaralni megyünk. Összességében érdemes fejenként napi 150 kuna-val számolni (reggeli étkezés, éttermes ebéd/vacsi és az otthoni főzéshez beszerzendő olyan dolgok, amiket nem hoztunk). Ez 6.450/fő/nap átlag. Persze el lehet szállni az árakkal, ha nem tervezünk előre és mindig mindent ad hoc módon intézünk, mert akkor a napi 300 kuna is kevésnek tűnik szerintem. 

A társaság átlagban 1200 kuna-t költött el a héten (51.600,-) és éttermeztünk, koktéloztunk naponta akár többször is.

Mennyi kuna legyen még nálam?

Mi 800 kilométert mentünk oda és 800-at vissza. Teli tankkal indultam Budapestről, tankoltam Letenyén a határon (kb fél tank üzemanyag) és legközelebb Split-ben tankoltam kicsivel többet, mint fél tank (üzemanyag egyáltalán nem sokkal drágább). Hazafele pedig egyszer kellett tankolnom még Letenyén (magyar határ) és hazaérkeztem fél tankkal ( hozzáteszem, hogy induláskor és érkezéskor is elkellett mennünk majdnem Kistarcsára Budaörsről és vissza az útitársunk végett. ez keményen hozzáteszi a kilométereket azért és felteszem nem mindenkinél lesz ilyen "állapot".) Tankolásra érdemes 300 kunát váltani, hogy legyen nálad. 

A horvát autópálya úgynevezett kapurendszerben működik. Megérkezel a kapuhoz a határ után, ott "parkológombot" kell megnyomni és kapsz egy cetlit. Itt még nem kell fizetni. Mész tovább és a következő kapunál, amihez érsz kell fizetni Zágrábban 41 kuna-t (ezt kétszer, mert oda és vissza is). Aztán a következő kapunál megint csak cetlit kapsz és aztán megint csak fizetni kell (Zágráb-Split: 2x260 kuna). Itt nem szükséges angol tudás, mert általában törték a magyart, de egy hatalmas kijelzőn megjelenik a fizetendő összeg. 

Tehát ennyivel megúszhatod: "Hello és Bye"

Mivel mi egy szigetre mentünk, ezért kompra kellett tenni az autót. Ez annyira menetrendszerinti járat, mint bármelyik volánbusz. A komp felnőttnek 33 kuna+ autó 160 kuna. A gyerek úgy emlékszem, hogy 20 kuna körül állt meg. Tehát 6 felnőtt és két autó fizetett oda és vissza is 259 kuna-t. 

Itt ennyit kéne mondani: "Hello, Brac-supetar, 6 adult and 2  car please" és a végén egy thank you. Itt tudsz egyébként kártyával is fizetni vagy kp. 

Az idegenforgalmi adó 7 euró/fő/éj

Nekünk kellett a szállodában autónként 20 euró parkolási díjat fizetni a hétre.

Nem kell félni az angoltól

Mivel Horvátországban nagyon sok magyar nyaral, ezért nagyjából két perc alatt kérdezte meg minden alkalmazott, felszolgáló, hogy magyarok vagyunk e. Volt olyan étterem, ahol emiatt kaptunk ingyen pálinkát. Volt olyan kisbolt, ahol ajándék karkötőt kaptunk. Nyílván ez a marketing, de nagyon jó marketing. Jól esett. Általában nagyon kedvesek az emberek és akár kézjelzéssel is megértitek egymást. Ha nem tudsz jól angolul, akkor vigyél magaddal internettel felszerelt okostelefont és a google-be irhatod a dolgokat. De a legtöbb étteremben az étlap magyarul is megvolt. Tehát nem kell félni ettől sem.

A tapasztalatom nagyon kellemes volt. A szállásra mi fejenként fizettünk 25 ezer forintot (de ez egy ismerős általi üdülési jog sztori volt). A neten megnéztem és amúgy sem lett volna vészes a dolog, hiszen fejenként kellett volna 40-50 ezer forintot fizetni.

Az egész nyaralást kihoztuk fejenként 120 ezer forintból számításaim szerint. Ez egyáltalán nem annyira vészes, hiszen Magyarországon is ennyiért mennek a dolgok. Ráadásul mi most egy négycsillagos szállodakomplexumba voltunk, ahol az árban benne volt a wellness, íjászat, golf, tenisz és még ezer másik dolog. És ezen a ponton bontanám le az "előítélet és félelem falát". Nem olcsóbb itthon nyaralni, nem is könnyebb itthon nyaralni. Minimális angol tudással (hello, thank you, bye, please) hatalmas élményben lehet részetek.

Írjátok meg kommentbe, hogy ti voltatok e már tengernél és mi volt a a tapasztalat.

És néhány kép, miről beszélek:  

Ha hasznos a cikk, akkor nyomj egy like-ot:

 

Izgalmas videókért iratkozz fel ingyenesen:

 

img_0720.jpg

img_0722.jpg

img_0732.jpg

img_0746.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr148802062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fda 2016.06.13. 10:37:27

Miért kell magyarázni a nyilvánvaló ellenkezőjét?

Saját bevallásod szerint az autó ment 1600 km-t. A saját becsléseim szerint ez kb. bő 60 ezer forint költség. Horvát autópályára, kompozásra költöttél (autónként) még vagy húszezret. Ahogy írod az árakat, látszik, hogy majdnem minden élelmiszer, szolgáltatás jelentősen drágább.

Ez alapján a végkövetkeztetés: "Nem olcsóbb itthon nyaralni, "
hehehe.

Miért nem azt írod, hogy jelentősen drágább volt, de megérte, mert jól éreztük magunkat?

Dorinda41 2016.06.13. 10:44:27

Nem értem ezt a horvát tengerpart mizériát. Szerintem lényegesen drágább, mint Spanyolországba repülni és félpanziós ellátással nem veszkődni a főzéssel, bevásárlással, autókázással, határátlépéssel, mifenével. S akkor a török tengerpartról még nem is beszéltünk.

tlantos 2016.06.13. 10:56:10

@Dorinda41: Sot, annal sokkal messzebre is lehet menni.

tlantos 2016.06.13. 10:57:19

Emlekeim szerint a Horvatok mar evek ota EU tagok.
Innentol kezdve barmilyen elelmiszert atvihetsz a hataron, nem szolhatnak erte.

2016.06.13. 11:06:54

Ha csóri nyaralást akarok, akkor elmegyek egy görög buszos útra 50 rongyból, viszek magammal ugyanennyi költőpénzt, és királyként élek egy hétig. Ez a poszt teljes ergyaság így.

2016.06.13. 11:08:13

Ja, és sporttáskányi kaját vinni a nyaralásra, hogy pihenés helyett a konyhában izzadjon az ember a lehető legprolibb űbergáz, fullciki dolog.

Szarvas Norbert 2016.06.13. 11:30:56

@fda:

a 120e/főben benne van már az utazási ktg, autópálya díj is.

Szarvas Norbert 2016.06.13. 11:31:55

@tlantos: konzulátusi oldalon olvastam indulás előtt, hogy ezeket nem lehet elvileg átvinni

Janossz 2016.06.13. 11:34:37

Itt valami fogalomzavar van.
Egy négycsillagos szálloda komplexumban hogy zajlik a saját főzőcske?
Reggeli alapól a szobaárban, vacsora kotyvasztáshoz meg beenged a séf?
Valami apartman volt az inkább.

Szarvas Norbert 2016.06.13. 11:46:02

@Janossz: ez egy hatalmas komplexum, amiben vannak hotelek és apartmanok is.

waterman resorts

Janossz 2016.06.13. 11:53:31

@Szarvas Norbert: No jó, szóval hotel is volt..:-)
Egyébként Brac már nem is annyira külföld...Földijeim szépen hódítottak arra, érthető a magyar étlap. Mehettél volna magyar szálláshelyre is.
Kicsit irigyellek, állítólag nagyon klassz hely, és kicsit távolabb a tömegturizmus által fertőzött északi részektől.
Nekem is van ott egy szobám valahol két hétre, évek óta, csak nem jutok el odáig...:-(

2016.06.13. 11:54:48

@Szarvas Norbert: akkor ez inkább egy hatalmas ferdítés. Meg ciki, hogy ötször elmondod, hogy nem kell angoltudás, ezek szerint te tényleg annyit beszélsz, hogy thanks, meg bye, én ezt nem reklámoznám. Mellesleg ha naponta akár többször is volt éttermezés, ahogy írod, akkor minek kellett otthon főzőcskézni? Nagyon szegényszagú az egész sztori, ami persze nem baj, nekem se telik luxusutakra, csak kicsit kínos a "menő" gazdasági szakértőtől azt olvasni, hogy csóroskodott horvátba', meg egy kukkot se beszél angolul. De nem biztos, hogy érted, miért ciki ez így...

fda 2016.06.13. 12:03:53

@Szarvas Norbert: Attól még ki kellett (egy közelebbi, magyar úticélhoz képest) pluszban fizetni, nem?

Ha a leírás szerint néhány dolog hasonló árban van, sok minden pedig jelentősen drágább, ezenkívül van egy nyilvánvaló, jelentős pluszköltség (az utazáson) akkor hogy a fenébe jön ki a végeredmény, miszerint nem is drágább? Ez a téma minden évben felmerül nyár elején, nem tudni, miért.

Egyébként egy külföldön hello-bye szinten magyarokat égető ember, aki a négycsillagos szállodában minden nap főz és issza az otthonról cipelt, kiporciózott 54 liter vizét, egyik este meg elkölt 17 ezret egy étteremben, lehet hogy át sem látja rendesen az ottani lehetőségeket.

Peetee 2016.06.13. 12:12:31

Vannak itt komoly ellentmondások, ugyanakkor valóban ki lehet hozni egy tengerpartos nyaralást is belföldi árakból. Csak van pár apró-apró eltérés: itthon félpanzió jár az ottani apartman árért, tehát amíg itthon tényleg kirándulsz egész nap, aztán eléd teszik a tányért, addig a tengerparton javarészt csak az illatát érzed, mert ~500-3500méterre a tengertől főzőfülkében izzadva melegíted az itthonról hozott zacskóstésztát, mert valamelyik gyerek megint éhes, és ha nem, akkor is 2-3óra múlva ebéd-vacsoraidő. De ez ugye nem látszik a szelfin.
A 8nap (szombattól-szombatig) valójában csak 6 nap, mert kettő elmegy az utazással....vagy reggel 5kor indulsz, rohansz végig, hogy 14:00ra ottlegyél, ahol kérnek 1óra türelmet, aztán rohansz elfoglalni az apartmant, hogy még bele tudjál erőltetni egy kora esti városnézést abba a napba, ami reggel 3:30kor keltél, és 8-10órát végigvezettél; mekkora élmény.
Hazafelé ugyanez a játék csak fordítva, s ha szerencsés vagy, éjfél előtt hazaér a család, és a sofőr sem alszik el az utolsó 100km-en.
A szelfiken ez sem látszik.

tlantos 2016.06.13. 12:28:55

@Szarvas Norbert:
Mondom meg1x, lassan, hogy megertsd: E U

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2016.06.13. 12:35:06

Hát ez a nyaralás piszkosul lehangolónak hangzik. Fapados+airbnb vagy booking napi ajánlat, kb. bárhol Európában olcsóbban kijön.

Szarvas Norbert 2016.06.13. 12:37:03

@tlantos: én is akkor mégegyszer és nagyon lassan mondom: K O N Z O L Á T U S tájékoztatása:) nem én írtam, nem én döntöm el. Elhiszem, hogy EU és harmonizáció, csak megemlítettem, amit én tapasztaltam és informálódtam! Nem tudom ezen mit kell ennyit kattogni.

2016.06.13. 12:43:25

@Szarvas Norbert: ha az Eu-n belül nincs határellenőrzés, és egyelőre nincs, akkor mégis hol vennék el a cuccaidat?

Szarvas Norbert 2016.06.13. 12:44:01

@shitgun:

1. viszonylag jól beszélek angolul, a társaság is nagyon jól beszél akikkel voltam. Viszont nagyon sokan nem beszélnek idegen nyelvet (mai 40-50-esek jelentős része pl). Azért írtam ezt a tapasztalást, hogy mivel lehet elboldogulni, mert tévhit, hogy perfekt szinten kell angolul szájkaratézni egy ilyen helyen. Az alapszavakkal már eltudsz boldogulni, csak nyilván nem fogsz beszélgetni a pincérről a magyarországi pálinkakalandjáról egerben...

2. azért kellett otthon "főzőcskézni" (ami a reggeli szenyót jelöli, illetve tészta készítését), mert jól esett:) ezt nem kell tovább gondolni. megint csak a seggparasztja köt ebbe bele. ez nem farokméregetés. Senkinek nem kötelező így nekifutni, viszont örülök ennek a tapasztalásnak, hiszen teljesebb képet tudtam ezáltal adni azoknak, akik nem tudnának napi 3x étteremben étkezni.

3. nem csóróskodtam Horvátországban, hanem jól éreztem magam. Szerintem nem az a "menő gazdasági szakértő" ismérve, hogy egy nyaralásra elszórja a pénzét esztelenül és nyomja a szelfit. Helyette odafigyel és a megmarad százezreket okosan befekteti bytheway:)

2016.06.13. 12:44:15

@fda: "Egyébként egy külföldön hello-bye szinten magyarokat égető ember, aki a négycsillagos szállodában minden nap főz és issza az otthonról cipelt, kiporciózott 54 liter vizét, egyik este meg elkölt 17 ezret egy étteremben" - ez szép és velős volt, köszönöm, én is ilyesmit akartam mondani :)))))))))

porthosz 2016.06.13. 12:44:17

@fda: Elég szerencsétlen megfogalmazású ez a cikk, de tényleg nem lényegesen drágább.

Én elég sürün nyaralok horvátban. Az árak elég hasonlóak, van ami drágább, van ami olcsóbb de összeségben pont ugyanannyi mintha itthon költenél 1 hétig.

Amivel drágább, az az utiköltség, de ha kiszámolod, pl. elmész Rovinjba, az Bp-től 600 km. Ha itthon nyaralnák akkor a balcsi 100 km, tehát a diffi 500kmx2, egy átlagos 6 literes pályás fogyasztást feltételezve 21e ft üzemanyag, plusz a horvát autópályadij, kijössz kb. 25e-ből.

Ennyivel lesz drágább 7 napra vetive, miközben amúgy egy normálisabb apartman/szálloda dija ~15e ft/éj/2fő mind itthon mind horvátban + napi költés.

Szóval balcsi 8 nap vagy horvát 7 nap, cserébe ott tengerpart itt meg a balcsi, ennyi a diffi. Ja és persze ez alapvetően 1 embert számolva, ha 2-3-4-en mentek akkor az utidij gyakorlatilag feleződik, harmadolódik stb.

Összeségében, figyelembe véve egy hetes nyaralás árát, ha valaki horvátba megy itthon helyett, akkor kb. 10%-al fog neki többe kerülni a horvát nyaralás, ami tényleg nem nagy tétel.

Szarvas Norbert 2016.06.13. 12:45:09

@shitgun: a horvátok minden alkalommal elkérték a személyes okmányainkat és látszólag felvoltak készülve szúrópróba szerű ellenőrzésre. De ilyen nem történt. Ezeket a keresztkérdéseket pedig a konzulátusnak írd meg. Onnan tájékozódtam és ennyi.

porthosz 2016.06.13. 12:51:30

@Peetee: De ne felejtsd el, ott tengerpart van.
Almát a körtével nem lehet összehasonlítani. Nekem van egy haverom aki azért nem jön el tengerpartra nyaralni, merthogy ő azért nem fizet hogy fürödjön a tengerben, sokkal olcsóbb itthon a strandon.

Erre szoktam neki mondani, hogy otthon egy teli kád forró vizben fürödni meg még olcsóbb, felesleges a strand is. szóval érted, más az élmény a fürdőkádban, más a strandon és más a tengerparton és ezt fizeted meg és nem a viz árát.

Az meg hogy mennyi az útazási idő, az egy olyan dolog hogy nyáron minden péntek-vasárnap megy a hiradóban hogy bp-balaton között gyakorlatilag fix dugó van és 3-4 óra alatt lehet megtenni a távot azt a 100 km-ert... Nem sokkal van beljebb mint aki 5-6 órát vezet a tengerig.

2016.06.13. 12:51:38

@Szarvas Norbert: tudod Norbert az a baj veled, hogy rémesen rossz a kommunikációd, egyszerűen nem érted, hogy mikor, hogyan, mit kéne mondanod, hogy úgy tűnj, képben vagy. A stílusod is gyenge, a helyesírásod legendásan tré, és nem tudod rendesen kifejezni, amit akarsz. A fenti poszt ezek szerint azt akarta mondani, hogy ki lehet hozni olcsóból' egy külföldi nyaralást, ami témaként releváns, és van mit írni róla, de végül az lett belőle, hogy magadat égetted, hogy hogyan csóróskodtál a tengerparton horvátba', meg milyen lakótelepi proli trükkökkel spóroltál, plusz négycsillagos szálloda, ami apartman, és így tovább. És ez nagyon nem megy ahhoz a szakértői, profi imidzshez, amit magadról kialakítani igyekszel. Egyszerűen rosszul fogtad meg a témát, ahogy azt rendszerint teszed, és műkedvelő laikusnak tűnsz, nem pedig egy gazdasági szakembernek. Ezen nyugodtan elrágódhatsz kicsit, mert ez egy építő jellegű kritika volt.

Szarvas Norbert 2016.06.13. 12:51:57

És akkor mégegyszer a MIÉRT született ez a cikk

indulás előtt elkezdtem körbeolvasni a neten, hogy mire készüljek fel és aktuális használható cikkeket nagyon nem találtam. Helyette jelentős bizonytalansági faktorral indultam és komoly kérdőjelekkel.

Megírtam a saját tapasztalataimat, hogy tudjak segíteni azoknak, akik most vannak indulás előtt vagy tervezik a dolgot vagy mennének de nem mernek.

Szarvas Norbert 2016.06.13. 12:57:50

@shitgun: és amúgy miért olvasod a blogom és kommentelsz rendszeresen?

ez nagyon érdekelne amúgy, mert aki engem idegesít, azt nem olvasom. aki hülyeségeket ír, azzal nem foglalkozom.

(amúgy nekem meg az a véleményem, hogy sokkal cikibb, ha valaki nem vállalja fel magát. ennél már csak az a cikibb, amikor valaki egész évben nem engedheti meg magának azt, hogy bármikor megvegyen egy jó cipőt, elmenjen étteremben ha rájön a dolog és így tovább, de arra ez egy hétre úgy tesz, mintha milliárdos lenne, direkt sokkal többet költ és nem nézi meg a dolgokat, majd erről nyomja a Facebook posztokat és aztán lenézi azokat, akiknek nem az a nyaralás, hogy szórja a pénzt, hanem az hogy jól érzi magát és azt veszi meg, amit megkíván. Én ezt a fajta kettősséget nem tudom támogatni. )

Szarvas Norbert 2016.06.13. 13:02:30

@shitgun:

"Egyszerűen rosszul fogtad meg a témát, ahogy azt rendszerint teszed, és műkedvelő laikusnak tűnsz, nem pedig egy gazdasági szakembernek."

mégegyszer megkérdezem, hogy miért olvasod ezt a blogod a kezdetek óta, ha ennyire szar?

amit írsz, az vélemény és nem tény.

a tények:
Az RTL klubtól kezdve a Múzeumok Éjszakájáig számtalan helyre hívnak szakértőnek
havonta sok százezer ember olvassa a blogot
és még hárommillió számadattal tudom bebizonyítani, hogy vannak, akik értékelik a blogot, vannak akik szerint jók a témaválasztások, vannak akik szerint jó a stílus és vannak akik szerint hiteles gazdasági szakértő vagyok:)

Szóval együtt tudok élni azzal, hogy egy bérkommentelő folyamatosan megpróbál alámásni:)

Liping 2016.06.13. 13:18:30

Sokkal olcsóbban is el lehet jutni tengerre, már bocs, de ezt a példát az átlag magyarnak beállítani nem igazán alternatíva.
Az ásványvízen szenvedés meg hát... khm... No, legjobb tudtommal még Horvátországban is iható a csapvíz, ha már egyszer a 16 ezres ebéd mellé nem fér bele helyben megvenni a drágább palackos vizet.

micsoda? 2016.06.13. 13:29:12

Ezért a pénzért Görögországban úri módon, és az időjárás is kevésbé kockázatos.

tlantos 2016.06.13. 13:29:22

@Szarvas Norbert: linket nem mersz berakni?
Mert az információt kicsit regi mar.

Frank August 2016.06.13. 13:53:35

Elfoglalt ember vagyok,es amikor vegre ra szanom magam,hogy indulas a kiszemelt piheno helyre,akkor mindig az a jo erzes tolt el.De jo, hogy eljottem ide kikapcsolodni!Arra ugyelek,hogy evente nem tobb mint 3 nyaralas,mert akkor megszokkotta valik,es az adosagban uszo ismeroseim is irigykednek .Sok ismerosom felpakolva indul,mert szerintuk 4 ft-al olcsobb lesz a nyaralas.

2016.06.13. 13:59:35

@Szarvas Norbert: ne bérkommentelőzz, tudod, hogy nem vagyok az. Láttad az Intim részek című filmet, ami Howard Stern-ről szól? Na ott mutatják neki a felmérést, hogy az átlag rajongója napi 20 percet hallgatja a műsorát, az indok "érdekel, mit fog mondani", míg az utálói napi 40 percet hallgatják, az indok "érdekel mit fog mondani". Kb ennyi :) Vannak akik szerint jó a sítlusod, meg a témáid, vannak akik szerint meg nem, szelaví :) Különben meg én is nyilatkoztam már több rádiónak bizonyos témákban, évekig jelentek meg cikkeim szakmai print lapban, szóval nem esek hasra pár ertéeles riporttól :)))

Szarvas Norbert 2016.06.13. 14:03:38

@shitgun:

ezt bóknak veszem:)tehát érdekel amit írok:)

2016.06.13. 14:04:43

@Szarvas Norbert: érdekel, mert olykor jókat is írsz, a taxisos posztodra a mai napig emlékszem, az például jó anyag volt nagyon.

Janossz 2016.06.13. 14:07:14

@Szarvas Norbert: Legközelebb írj ezeknek egy posztot "Hogyan b@sztam el 10 000 Eurót egy hétvégén" címmel. Majd megnyugodnak.

2016.06.13. 14:53:30

Balaton 120 km, tengerpart 600 km. Az üzemanyagköltségből elvagyok pár napig a Balcsin. Oszt leszarom, hogy nem tenger. Lehúzás meg itt is ott is van.

Egyetlenegyszer el fogok menni majd tengerpartra is, csak hogy a gyerekek lássák. Ennyi.

Roadster68 2016.06.13. 16:01:02

@porthosz: ...meg azt se feletjsük el, ha elmegyek pl Görögországba, akkor az útiköltségben benne van hogy 98% (Horvátországban csak 75%) hogy jó idő lesz!

Roadster68 2016.06.13. 16:13:54

Szóval kicsit nyögvenyelős lett a poszt. Én minden évben -az elmúlt 20 évben- eljártam a mediterrán vidékre nyaralni gyerekekkel 10-15 napot, de mégsem érzem magam szakértőnek a témában, de a poszttoló meg egyáltalán nem az, az 54 liter ásványvizével, meg azzal hogy pl. nem számolja ki hogy mennyibe is kerül -a benzinen kívül- 1200 km megtétele a kocsival.

Sobbis 2016.06.13. 16:18:34

Horvátot én is szeretem, én Zrychere szoktam sokat járni. Első alkalommal én is fostam, hogy mi mennyi lesz, ezért vittem 5 napra kb 150 ezer csak költőpénzt.

Aztán 5 napot lehoztam utazással költőpénzzel mindennel együtt 120 ból kb.

úgy hogy csak a reggelihez vásároltam boltból, apartman házban voltunk, és minden este étteremben vacsoráztunk (kivéve 1et...:D akkor buli miatt ez kimaradt)

Amúgy végig bulikban voltam napközben ( aki ismeri Zrychet tudja milyen) és buli helyeken is piáltam és ettem. Ezt pl itthon a Petőfi sétányon kb ugyan ennyiből hoznám le, a különbség, hogy ott tengernél vagyok itt meg itthon. Teljesen más a légkör kint mint itthon, meg az egész hangulat, sajnálatos aki ezen lovagol és nem tudja átérezni.
És nem munka, meg foglalkozás kérdése az, hogy törekszik az ember a költségeit minimumra csökkenteni én se kint vásároltam az alkoholt, hanem itthon, mert 30%al kb drágább kint.

kvadrillio 2016.06.13. 16:36:32

TOLVAJ ORBÁN-KORMÁNY !!!
LOPJA A ZSOLNAY ÉS HERENDI PORCELÁNOKAT !!!!!
LOPJÁK A ZSOLNAI PORCELÁNOKAT !!!!!
Zsolnay-ügy: rálőttek a tulajdonos irodájára
KK, KaG, 2016. június 13., hétfő 15:00, frissítve: hétfő 15:42
Rálőttek a Zsolnay Porcelánmanufaktúra többségi tulajdonosának, a szír Bachar Najarinak budapesti irodájára a Hír TV hivatalosan nem megerősített értesülése szerint.

Közben a pécsi önkormányzathoz közelállónak tartott Pécsiújság.hu olyan telefonbeszélgetést tett közzé, amely alkalmas lehet a patinás gyár vezetésének lejáratására. A manufaktúra igazgatóját egy nő arra próbálta rávenni, hogy csempésszen ki több százezer forint értékű porcelánt az üzemből. Az igazgató nem ment bele a törvénytelenségbe. Beszélgetőpartnerét azzal szerelte le, hogy papír nélkül csak a tulajdonos vihet ki árut.

„Én nem tudom kihozni, csak az ő kocsijával vagy számlával. Érted? Ez a két lehetőség van. Azért mondom, hogyha ő megjön, berakom a kocsijába, kiviszi, és ennyi, meg elintézik egymás között. Én nem tudom ezt megcsinálni, hogy tudom… én nem tudom kilopni innen a a gyárból! Érted, az kilopás lenne, de hát hogy lopjam ki, amikor mindenhol megállítanak?!”

Zsolnay-ügy: berendelték a svájci magyar nagykövetet

Közben a Dunántúli Napló birtokába került, hogy a Zsolnay tavaly ősszel többször is felajánlotta a Magyar Fejlesztési Banknak, hogy egy év alatt részletekben kifizeti a több mint 400 millió forintos tartozást, de a pénzintézet egyik ajánlatot sem fogadta el.

A pécsi manufaktúra felszámolását múlt pénteken kezdeményezte a társaság hitelezője, egy kormányközeli cég. A Pécsi Törvényszék szerdáig dönthet a vagyonfelügyelő kirendeléséről. Ha megindul a felszámolás, a Zsolnay új tulajdonosa több tíz milliárd forintnyi kormányzati megbízásra is számíthat.

fda 2016.06.13. 17:35:07

@porthosz: Na, így fogalmazva már persze elfogadhatóbban hangzik. Én is utaztam már nagyon sokat sokfelé, ezért egyet is értek nagyjából az általad leírtakkal.

Egy dolog szúrja a szememet:1000 kilométer költségét azért elég laza dolog 21 ezer forinttal becsülni, ez a szám csak akkor jön ki, ha lopott, és valami kimondottan keveset fogyasztó autóval tekered végig a távot: saját kocsinál minimum a duplájával kell számolni, ha nem akarod becsapni magadat.

Sajnos a környező országokban azért jellemzően magasabbak, legfeljebb hasonlóak a szolgáltatások árai. Leghelyesebb azt mondani, amit írtál is, hogy a felárért cserébe a héten ott biztos nem fog esni az eső, hanem lehet élvezni a tiszta, meleg tengert és az itthon nem megtapasztalható látványt és hangulatot. Ezért kell odamenni, nem azért, mert olcsóbb lenne.

fda 2016.06.13. 17:42:00

@Szarvas Norbert: "Az RTL klubtól kezdve a Múzeumok Éjszakájáig számtalan helyre hívnak szakértőnek"

Most ez komoly? SZÁMTALAN HELYRE? Utazás-ügyben? Mondjuk az RTL klubnál semmin nem kell csodálkozni.

És milyen ügyben szakért egy olyan ember, aki az általa bemutatott országban hello-bye módon tájékozódik, négycsillagos szállodában az otthonról cipelt 54 liter vizét issza, és olyan smucig hogy egy beszámolóban külön említi a költségek elemzésénél, hogy Kistarcsára is el kellett kerülnie egy utasa miatt, ami ugye van vagy 20 perc BP szélétől.

Én nem nézek fos TV csatornákat, és úgy általában semmilyen TV-t, de azért nagyon kíváncsi lennék arra a TV-műsorra, amiben egy ilyen szakértő szakért arról, hogy tengerpartra vigyél strandpapucsot, 3 csomag papírzsebkendőt, fogkefét, telefontöltőt... A cikket a 8 éves fiam is írhatta volna, a fenti tanácsokat ő is össze tudná hozni, angolul meg többet tud már a hellónál. Majd utána nézek, nem kell-e valahova szakértőnek

További jó szakértést

Ferenc Komáromi 2016.06.14. 03:29:52

@shitgun: A horvátok nem tagjai az EU-n belül Schengen-nek. Ennélfogva be és kilépéskor mindig van határellenőrzés. Kár volt ezen annyit rugózni!

Sobbis 2016.06.15. 00:18:24

@fda: Ha többen utaztak a kocsival, mondjuk barátok, mint ahogy pl mi utaztunk, elosztottuk a költségeket, így fejenként oda vissza 15ből lehoztuk. Valszeg a cikkíró és így utazott haverokkal.

Peetee 2016.06.15. 16:38:39

@porthosz: Egyetértek veled, de nem én, hanem a cikk felejti el, hogy a tengert meg kell fizetni a Balatonhoz képest, és a Balatont meg kell fizetni a fürdőszobához képest. Hiszen éppen arról szól a cikk (és a címe), hogy semmivel sem drágább, mint itthon. De, drágább, és ahogy mondod, "az élményt" kell megfizetni.

Balt 2016.06.17. 10:33:45

@shitgun: Horváto. egyelőre nem Schengen-tag, a tavalyi migránsbiznisz után még egy ideig nem is lesz. Ettől persze még vámot nem szedhetnek (pláne turistaforgalomban), viszont közegészségügyi alapon - amire eddig is hivatkoztak - nem feltétlenül engedik be pl. a húskészítményeket. (Nem tudom, hogy mi a gyakorlat mostanság.)

Balt 2016.06.17. 10:42:13

@Szarvas Norbert: Én elfogadom az érveidet, még akkor is, ha szembe megy az országos érdekkel (belföldi turizmus népszerűsítése).

A cikk furcsa keveréke a "megmondom a tutit" attitűdnek és a naiv rácsodálkozásnak, de pont ettől emberi. Valszeg én is hasonlókat írnék, pláne, hogy 10 éve nem jártam Horvátországban. Nem mellesleg: nem akar menőzni, ami a mai Fb-orientált világban nagy szó.

Ez vagyok 2016.06.22. 11:49:45

Ez egy jó és pontos leírás, hogy a szerző hogyan készült és töltötte idejét és pénzét a horvát tengerparton.
Nem értem a belekötést, cikizést. Ő így csinálta és kész. Egy először utazónak több hasznos infóval szolgált.
Ha neked erre sem telik, akkor se irígykedjél; ha meg többre, ne fikázzál.
Én konkrétan nem kedvelem a horvát tengerpartot, mert a gagyit drágán mérik, nincs ár-érték arányban az ottlét. Így nem is megyek oda, de ezért nem a cikkírót kritizálom.

totál kár 2017.08.03. 21:18:07

hát igen az ital valamiért k drága,nem tudom az okát de ausztriában olcsóbb a boltban

Reactor 2021.03.19. 17:41:43

Persze, nyaralni nyaralhat, ez nem kérdés. Az már más téma ugye, hogy ehhez az év háromnegyedében a létfenntartását az abszolút minimumra kell csökkentenie, mert máskülönben még a benzinköltségre se tudna félretenni.
süti beállítások módosítása