Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Belegondoltál abba, hogy jogosan tiltották ki a Down-szindrómás fiút a konditeremből?

2016. május 24. - Szarvas Norbert

Elmondom, hogy mi bosszant engem nagyon, még mielőtt a sztoriba beleássuk magunkat. Ma Magyarországon vannak a hívószavak, amikre a slep gyűlik és habzó szájú inger kommentekkel reagál. Ilyenek a "valamilyen betegsétől szenvedő fiú" a "szegény vallás" és hasonló popularista kisebbségi komplexusban sütkérező maszlagok. Ha az internet népe vagy valamelyik bulvár megpendíti a harangot, akkor már senkit nem érdekel a valódi sztori. A lényeg, hogy állítsuk szemben Ludas Matyit Döbrögivel. Innentől kezdve egyértelmű, hogy Döbröginek sosincs igaza és mindig Ludas Matyi az áldozat. Most nézzük meg, hogyan tették tönkre egy ember megítélését, aki segíteni akart...

Szóval adott az illetékes, aki megszólal és akinek a mondandóját senki nem akarja meghallgatni...

Nagyon jól vázolta fel a helyzetet  a soros Döbrögi uraság, a nagy gonosz teremtulajdonos, "biztosan bömbivel közlekedő" majomparádé. A magyar sajtó valóban így működik. Igénytelen és végletekig mocskos. A jó hír nem hír. A rossz hírt is ki kell szinezni, hogy  nép kattintson. Ha balszerencséd van, akkor a kattintások árát a saját életeddel fizeted ki. Ugyanis mindenki be van árazva. Ha egyszer elindul a Facebook cunami, akkor nics mit tenni. Hiszen míg a rossz és kiszinezett "valóságnak" csúfolt ocsmányság körbefut kétszer a neten, addig a magyarázkodást és érvelést a kutya nem osztja meg...

  • Egy hazugság már félig körbejárta a világot, miközben az igazság még csak a cipőjét húzza.-Mark Twain

Gyorsan tisztázzunk pár dolgot

13240597_482465795280997_4413003483439083327_n.jpg

fotó: Facebook

  • a fiú súlyos szellemi fogyatékosságban szenved
  • súlyosan elhízott fizikai állapotban van

Nagyon vicces dolog a részvét és együttérzés intézménye. Ha azt olvassuk, hogy egy kopasz két méteres koala hangoskodik az edzőteremben és veszélyes mutatványokat csinál, akkor egyből a konditulaj mellé állunk és drukkolunk neki, hogy sikerüljön eltávolítani az illetőt. Ha ugyanezt a cselekvést egy súlyosan beteg fiú követi el, akkor máris más a leányzó fekvése, és elítéljük a tulajdonost.

Ennek mi az oka?

Az emberek keverik a szolidarítást és az ésszerűség határait. A konditeremben a tulajdonos és az ott dolgozók felelnek a sportolók és mozogni vágyók testi és lelki épségéért. Valójában azért fizetünk egy rahedli pénzt, hogy biztonságosan és profi körülmények között sportolhassunk. Viszont egy edzőteremben számos olyan eszközelem található, ami alkalmas súlyos sérülések előidézésére (pl.: rosszul megválasztott súly, gugolópad, fekvenyomó pad, futópad, stb...). Hiába mondjuk, hogy mindenki saját felelősségére használja a gépeket,  mégsem érdeke senkinek (főleg nem a tulajnak), hogy bárkivel történjen bármi. 

Ennek ellenére előfordulnak a sérülések. Ezzel nincs is semmi gond.

Ugyanakkor ez a fiú speciális körülményeket és odafigyelést igényel. Olyan szintű odafigyelést, amit egy átlagos konditerem nem fog tudni biztosítani a számára. Innentől kezdve jogos lehet a megállapítás, hogy nem lett volna szabad beengedni edzeni, mert Ön és közveszélyes mozdulatsorokat végezhetett volna véletlenül.

Mégis beengedték, mert egy jóérzésű ember sem utasítana el egy sérült embert sem, ha van rá lehetősége.

Viszont innentől kezdve a tulaj felelősséget vállalt a gyerekért. Nagyon fontos a közös együttműködés ilyen esetben a szülők és az edző között. Ha az edző mond valamit, akkor nem lehet felülbírálni. Ez ugyanis nem egy játszótér, hanem tudományos alapokon nyugvó edzéslehetőség. Be kell látni, hogy egy egészséges ember esetében, aki hasonló túlsúllyal és edzetlenül érkezik, bizony korlátozottak a lehetőségek és az izületek védelmében, sérülések elkerülése érdekében limitált edzésmunkát végezhet. Ez nem fizikai tény. 

Ha ezt a szülő felülbírálja, akkor az edzőnek joga van elutasítani a közös munkát. Ugyanis az edző nem vállalhatja a felelősséget egy olyan emberért, aki nem tartja be az utasításokat. 

Itt nagyon fontos a szülők és a család szerepe. Ezért írom ezt a cikket, mert én is hasonlót tapasztaltam az elmúlt években.

A család nincsen egyszerű helyzetben. Sosem volt, mióta megszületett a fiú. Bizonyára számos lemondással és kudarcélménnyel telt az életük. A probléma, hogy a múlt sérelmeit általában magukkal hordozzák és egyre élesebben mennek szembe a józan észnek. Mindig és mindenhol elkezdik a kirekesztettséget keresni és nem veszik észre, ha valaki jogosan jár el. Nagyons fontos, hogy a család partner legyen mindenben és hallgasson a szakemberre. Ha pedig a szakembernek elege lesz valami miatt, akkor el kell fogadni. Ő is ember, mi is emberek vagyunk. 

Megnéztem a testvére FB oldalán a képeket és láttam, amiről a videóban beszél az ember. Egyszerűen nem olyan feladatokat csináltak, ami egy hasonló testalkatú embernek kellett volna (kardió óvatosan és ezerrel, nem pedig izomépítés). Nem is értem mit keresett az evezőgépben vagy a súlyzóknál vagy a sígépen. Ezek a gyakorlatok semmit nem használnak, sőt inkább ártanak. Aztán ha ezt hagyja az edző, akkor meg abból lett volna botrány...

Nem véletlen, hogy speciális igényű embereknek speciális helyeket kell biztosítani. Ez nem arról szól, hogy zavar vagy nem zavar. Egyszerűen árthatunk vele, ha nem szakszerűen járunk el. Valószínűleg először konditerem helyett gyógytornásszal kellett volna konzultálni, ha azt akarjuk, hogy az izületi sérülések nélkül tudjanak fejlődni. Szalagszakadás utáni rehabilitációval én sem a kondeterembe mentem, hanem specialistához (gyógytornász), aki megfelelő szakmai segítséget tud nyújtani. 

Az internet zabálja

Persze sose tudjuk meg, hogy mi volt az igazság. De az biztos, hogy az internet nagyon megzabálta ezt a sztorit. Mindenki lehozta a saját oldalán is és lett egy hatalmas szenzáció. Az igazság és racionalitás senkit nem érdekel. A legszörnyűbb, hogy valószínűleg nagy sértődöttségében a család sem gondolt bele, hogy közben egy másik embert életét cseszik szét, aki egyrészt nem kérte, hogy hozzá menjenek be, másrészt segíteni próbált, harmadrészt pedig helyesen eljárva nem engedte, hogy eldurvuljon a helyzet, mert nem hallgatnak rá.

Engem az bánt nagyon, hogy ma már annyira hatalmas az egyenlőség és szolidarítás, hogy mindenki különbséget tesz az emberek között. Van egy mértékegység. 

  • Ha egészséges vagy, akkor kuss a neved
  • Ha beteg vagyok, akkor neked mindent lehet.

És ez így nem jó. Ugyanis sehova nem vezet, ha mindig és feltétel nélkül a "gyengébb" oldalára állunk és nem gondolunk bele a körülményekbe. Ha valóban egyenlőséget akarunk, akkor ilyen helyzetben nem itélkezünk, hanem meghallgatjuk mindkét felet és logikusan döntünk, hogy mi történhetett valójában. 

És még egy fontos körülmény, amiről senki nem beszél!

Valahogyan odakerült a fiú abba a terembe és tudott edzeni rendszeresen. Tehát nem arról van szó, hogy itt hátrányos megkülönböztetés érte volna, ugyanis ezek a dolgok nem menet közben alakulnak ki két edzés között. Tehát a tulajdonos nyitott volt a dologra. Ez a legnagyobb bizonyíték. Aztán menet közben valami megromlott. De van ilyen és ezt fel kell tudni dolgozni. Ez pontosan olyan, mintha egy gyereket beengedsz egy porcelán boltba. Ha véletlenül elkezdi leverni a dolgokat, akkor ki kell küldened. Vagy ilyenkor is hátrányosan különböztetnénk meg egymást? 

Én sajnálom a konditermest, mert ezt már az életben nem mossa le magáról. Ő lett a napi áldozat, miközben az "áldozat" családja most megkapta az 5 perces hírnevet, az ilyenkor szokásos felajánlásokat. Tehát ők végül jól jártak a dologgal, miközben a másik oldalt egy embert tettek majdnem tönkre. Elhiszem, hogy nem ez volt a szándék. De nem ártana néha gondolkodni, mielőtt rohanunk vagdalkozni. 

Ha szerinted jogos volt, akkor nyomj egy like-ot:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr338745030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanato 2016.05.25. 08:24:17

Ez nem az első ilyen sajtószenzáció,több éve volt hogy egy iskolaigazgató rúgott ki egy kerekesszékes gyereket mert nem volt aki felvigye a lépcsőn/az osztálytársak akik addig is felvitték,vállalták volna továbbra is ennek ellenére/, a közhangulat ott is kettős volt,megoszlottak a vélemények.A probléma ott is megoldódott,mint ez esetben is,átvette egy másik iskola,min itt is egy másik edzőterem.
Még régebben a dagály strandról tiltották ki a mozgássérülteket,annak is nagy sajtóvisszhangja volt.Állítólag ott meg csoportosan vitték ki oda őket egy intézetből.Annak nem tudom a végkifejletét,már vagy 20 éve volt az eset.
Itt a városunkban/alföldi kisváros/ingyenes a konditerem használata a mozgásában sérülteknek./igaz ők nem Down kóros szellemileg is sérültek,hanem pl. vonat alá esett fél kezűek,vagy csípőműtét utáni lábukra rövidültek stb.

Csaba Szikora 2016.05.25. 09:24:08

Ez az ember egy tiszteletre méltó úriember benyomását keltette bennem.
Tudniillik ő várja hogy lenyugodjonak a kedélyek,csillapodjanak a szenzáció vadász médiumok.Ahelyett hogy egyszerűen egy kártérítési pert akasztana a család nyakéba hitel rontás vádjával.
Én az ő helyében egy kis leckét adnék a családnak,mert sajnos ebben az országban mindenki tönkretehető kivétel nélkül,koholt vádak alapján.A média meg mint szenny,piszok,kosz,van jelen az ország életében.

Serrin 2016.05.25. 12:26:37

A grabovoj (vagy milyen) számok világában a gondolkodó embernek/tudósnak/hivatalnak/stb. sosem lehet igaza és csakis elnyomó lehet a kisemberrel szemben. Lásd a mocsos fagyizó esetét, vagy akár ezt.

Most ne keverjük ide a korrupciót, stb. Ezek létező dolgok, de érdemes a valódi esetek mögé nézni és belegondolni, hogy pl.: a teremtulajdonos helyében én mit tennék...

LHedvig 2016.05.25. 17:30:20

Csak most ne essünk át a ló tulsó oldalára, miszerint az edzőterem tulaja a jó ember, aki a kitiltással csak segíteni akart. Mert nem akart. Ő attól félt, hogy a jónevű terméből a jólfizető izompacsirták elrepülnek.

Hogy mit tettem volna a tulaj helyében? Ez igazán egyszerű, esetleg egy csekély pénzbe került volna. Beállítottam volna a fiú mellé egy személyi edzőt. Aki valószínűleg nem is kért volna pénzt a közreműködéséért.

tanato 2016.05.25. 17:35:49

@LHedvig: Igen van benne valami,anno 20 éve a Dagály vezetősége is pont ezért tiltotta ki a mozgássérülteket,zavarta az egészségesek egy részét a látványuk.

ansife 2016.05.25. 17:45:46

hogy lehet ilyen hosszan, körülményesen, választékosnak gondolva magát, ennyi butaságot leírni. Pontosan azért kellenek ezek a botrányok, hogy pár év múlva, ilyen cikk ne jelenhessen meg. Mert ciki lesz. Akkor is, ha nem érti a cikk írója, hogy miért lenne ez ő hozzáállása végtelenül egyszerű.

makk_ász 2016.05.25. 17:56:46

"Ön és közveszélyes mozdulatsorokat végezhetett volna véletlenül" ez bárkire igaz lehet
"Aztán menet közben valami megromlott." mi?
a bulváros blikkes tempóval kapcsolatban egyetértek, mondjuk aki onnan tájékozódik...

bloglegelő 2016.05.25. 18:06:56

Egyetértek a cikkel, az álmoralizálás nem más, mint nácizmus, hogy milyen színben, az már csak mellékes.

Önigazoló felsőbbrendűség, vastag cinizmussal leöntve

(és igen, további példák az üres lelkületű "migránspártiaknál")

panteon 2016.05.25. 18:30:45

@LHedvig: Ha nem akart segíteni akkor miért engedte be?
Személyi edző csekély pénz? Akkor Te sem jártál még fitness teremben..
"Ő attól félt, hogy a jónevű terméből a jólfizető izompacsirták elrepülnek."
Ezt a hülyeséget ki mondta? Csak Te gondolod ezt..
Ezek a "valószínüleg" meg "biztos úgy volt szerintem" nem érvek.

Az apokalipszis lovasa 2016.05.25. 19:19:54

@makk_ász: ""Ön és közveszélyes mozdulatsorokat végezhetett volna véletlenül" ez bárkire igaz lehet"

Ja az igaz.

Akkor szerintem vezethessen egy vak ötéves is autót, mert a forma egyes pilóták is ütköznek néha, tehát nem látok minőségi különbséget vagy valószínűségi szorzót, mert én ilyen kibaszottul ostoba vagyok.

Untermensch4 2016.05.25. 19:32:48

@LHedvig: "Ő attól félt, hogy a jónevű terméből a jólfizető izompacsirták elrepülnek."
A "jól fizető izompacsirták" nem mind bunkók. Ha az ottani közönségből a többség mégis, akkor viszont tőlük is védte a gyereket. Akivel, ha az állapota olyan, személyi edző nem biztos hogy sokat tud kezdeni ha nincs képzettsége down-osokkal való szakszerű bánásra. Némelyik (úgynevezett) normális ember is komoly pszichológiai kihívás.

Lord Ickenham 2016.05.25. 19:47:41

Gondoltam beleolvasok, de amikor megláttam a "szellemi fogyatékos" kifejezést, rájöttem, hogy felesleges.

makk_ász 2016.05.25. 19:54:40

@Az apokalipszis lovasa: tök felesleges hozzátenni hogy véletlenül, semennyire se erősíti az érveit. ha azt írja hogy felügyelet hiányában-ha jól tájékozódtam mindig volt vele valaki, sose volt egyedül-könnyen állhatna elő olyan szituáció ami balesethez vezet, az oké. ép eszű ember nyilván nem engedné sehol sem egyedül edzeni a srácot.

ahogy mondod nem kell ahhoz vak öt évesnek lenni, hogy valaki balesetet szenvedjen, bárki szenvedhet balesetet

Zephyrous 2016.05.25. 20:08:45

Ez a sztori eléggé hasonlít a pár héttel ezelőttihez, ami a 78 éves gödöllői cukrászmesterről Barna Illésről szólt. Mindenki nekiesett a Nébihnek, hogy bezáratták a cukrászdáját, miközben a cukrász sírt a kamerák előtt. Utána kiderült, hogy higiénia nulla volt, konkrétan az a csoda, hogy senki sem kapott még ott ételmérgezést, mert minden tiszta retek volt, rozsdás, a festék lemállott, a falakról leesett a vakolat, a cukrász köténye mocskos volt, mellszőrzete a fagyiba esett miközben kevergette a gyanús színezetű trutyit.

Az apokalipszis lovasa 2016.05.25. 20:10:22

@makk_ász: "ahogy mondod nem kell ahhoz vak öt évesnek lenni, hogy valaki balesetet szenvedjen, bárki szenvedhet balesetet "

Ezt mondom én is. Sőt egy csomó orvos is követ el műhibát, tehát akkor műthessen bárki.

hjames 2016.05.25. 20:12:21

Ez az írás enyhén szólva ciki! Nagyon ciki! Ami még ennél is cikibb, az a tulajdonos kényelmetlenül hosszú, beszéde! Foglalkoztam Down szindrómás emberekkel, eltérő az értelmi képességük, vannak köztük nagyon enyhe esetek, és sajnos közepesen súlyos esetek is, a mozgás viszont sokszor mindennél többet fejleszt rajtuk, még így felnőtt korban is. Azzal egyet tudok érteni, hogy ennek a fiúnak nem ez a mozgásforma fogja meghozni a fogyást, én sem ezt ajánlanám neki. Funkcionális edzéssel a testtudata, a kondíciója, a mozgáskoordinációja is jelentősen javul, a vas emelgetésétől aligha. Mondjuk én biztos nem konditerembe vittem volna, de ha neki ez tetszik, és jól érzi magát, akkor akár oda is! DE! Sajnos állandó jelenség, hogy a fogyatékosok jelenléte zavar másokat. Ez társadalmi probléma, értelmes, fejlettebb országokban szinte minden iskolában található egy-egy enyhe értelmi fogyatékos gyermek, már óvodától, így "hozzászoknak" egymás társaságához, tanulnak egymástól! Igen, az épek is a fogyatékosoktól! Ha ez a tulajdonos is így szocializálódott volna, (meg a többi kedves vendég is,) esetleg több érzékenység szorult volna belé, semmi esetre sem kéri meg a szülőket, hogy a gyermekük ne látogassa a termet! Egyedül ne, de szülőkkel, testvérrel miért ne? Ha tényleg az esetleges balesettől és az azt követő felelősségre vonástól félt a tulaj, akár alá is írattathatott volna egy papírt a családtagokkal, hogy csak a jelenlétükben, és az ő felelősségükre használhatja a termet, ez így teljesen jogos lett volna. A tulajdonos amúgy milyen alapon állapítja meg Attiláról, hogy súlyos értelmi fogyatékos? Tudja egyáltalán mi az a súlyos? Tudja, hogy milyen kritériumok alapján nyilvánítanak valakit súlyos értelmi fogyatékosnak? Aligha! A down szindrómások sokkal értelmesebbek, mint amilyennek látszanak, Felügyeletet igényelhetnek, főleg egy kondi teremben, de az egy más történet. Az, hogy a testvérét bántja a diszkrimináció, és talán meggondolatlanul felteszi a közösségi oldalakra, tekintve fiatal korát, és indulatát, megértem. Ennek az igen egyszerű tulajnak fogalma sincsen róla, mit élnek át a családtagok, mikor tapasztalják, hogy nem elég a szomorúság, és mindennapi megoldandó problémák sorozata ( a sok öröm mellett) amit a sérült fiúkkal kapcsolatban nap mint nap felmerül, mennyire fájdalmas a közösség elutasítása. Részemről örülök a reakcióknak, hogy ennyi ember szeretett volna segíteni Attilának, és családjának. A tulajt egy kicsit sem tudom sajnálni, megérdemli amit kapott!.Amúgy nyugodjon meg, holnap már nem lesz hír, holnapután pedig senki sem fog rá emlékezni. Attilát viszont még nagyon hosszú évekig kell, hogy gondozzák sok sok szeretetben a szülei, később pedig testvére! Jó egészséget és sok boldogságot kívánok nekik!

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2016.05.25. 20:36:14

Nagyon béna a bevezetője az edzőterem-tulajdonosnak, ő is a nagy önsajnálattal kezdi. 48 másodpercig bírtam.

Van esetleg valakinek annyi intelligenciája, hogy normálisan összefoglalja a lényeget? Érzelmi baszakodás nélkül?

Thomas Dantes 2016.05.25. 20:46:36

Milyen odafigyelést igényel amit nem képes biztosítani a konditerem? A szerző feltételezem szakorvos, onnan tudja, esetleg évek óta dolgozik Down-szindrómásokkal.
Ügye? Ügye így van,? Onnan ért hozzá ilyen jól?

És gondolom, az a kávézó ahol csak Down-szindrómások dolgoznak...az hogy működhet? Ott nem kell különleges odafigyelés?

val 2016.05.25. 21:03:18

A gond nem az, hogy a Blikk, az Index és a HVG egy az egyben lehoz egy ilyen bejegyzést a Facebookról, hanem sokkal inkább az, hogy van egy réteg, ami pontosan erre vevő, méghozzá ész nélkül.

Amikor az Indexen volt szerencsém olvasni az ominózus cikket, gondoltam, hogy a történet sántít: Bár nem vagyok sportember, de annyit azért tudok a dologról, hogy egyes edzőtermi gépek nem megfelelő használat esetén nagyon súlyos sérülést (extrém esetben halált is) tudnak okozni. Akinek pedig egy kis fogalma van arról, hogy mit jelent a Down-szindróma, az tudja, hogy ezeknek az embereknek nagyon komoly felügyelet nélkül egy hasonló edzőterem közelébe sem szabad menni. Innentől kezdve már el tudtam képzelni, hogy nem minden ok nélkül vett tőle könnyes búcsút a tulaj.
Ezen a ponton pedig meg kell jegyezni, hogy sokkal jobban járt, mint egy indexes sztorival, ami arról szól, hogy egy down-szindrómást súlyos baleset ért edzés közben, mert a csúnya, lusta edző helyett a laikus szülők felügyeltek a "gyerekre" fekve nyomás közben.

Frank The Tank (törölt) 2016.05.25. 22:03:57

Abszolút igaza van a szerzőnek. Sajnálatos, ami történt, de ennek a srácnak valóban nincs helye folyamatos felügyelet nélkül egy edzőteremben.
Jön a nyár, egyre többen mennek le a konditermekbe és esnek neki mindenféle előzetes tapasztalat nélkül a súlyosnak / gépeknek. (Nyilván egy személyi edzőre a legtöbben nem hajlandóak áldozni, mivel "sokba kerül", pedig néhány alkalom elég lenne, hogy az alapokkal és a veszélyekkel tisztába tegye a delikvenst.) Az ilyen tapasztalatlan, az esetek nagy részében csak néhány heti lelkesedéssel felvértezett egyéneknek halvány fogalmuk sincs arról, hogy elég egy rosszul kivitelezett guggolás és azonnali gerincsérv lehet a következménye. De láttam olyat is, hogy egy kb. 60 kilós srácot félbehajtott a lábtológép, mert felpakolt rá vagy 120 kiló súlyt és persze egyetlen ismétlést sem tudott megcsinálni, mert azonnal rázuhant az egész, amint kiengedte a biztosító karokat... szerencséjére megúszta törés nélkül.
Az ilyenek láttán én bele se mernék gondolni, hogy egy magára hagyott értelmi fogyatékos (saját képességeit nem reálisan megítélő) ember mit művelhet egy ilyen veszélyes üzemnek minősíthető helyen.
Szóval a konditerem tulajdonos szerintem is helyesen járt el (még ha sokan embertelennek is bélyegezték meg a tettéért).
A fiú túlsúlyát pedig nem csak a mozgással kellene kezelni, hanem szigorú diétával is. Mert hiába mozog valamennyit, ha nem figyelnek oda a szülei az étkezésére, a mozgás semmit sem fog használni. A fölös kilók csak kalóriadeficit megteremtése után kezdenek el - nagyon lassan - leolvadni. Ez van... :/

Izo 2016.05.25. 22:41:10

Az 5 perc hírnév mindkét félre vonatkozik. Azután a felejtés a sztori sorsa.

Arcade Macho 2016.05.25. 22:42:30

a 10 millio atomtudos, a 10 millio metroalagut furoo melyepitesi mernok es 10 millio vizugyes orszagaban ez siman belefer, most lesz a 10 millio specialis kepesitest igenylo terapeuta...

kalbász 2016.05.25. 23:42:12

A "szerző" a maga végtelen ostobaságában szánnivaló.

kalbász 2016.05.25. 23:42:51

@Frank The Tank: Volt folyamatos felügyelet te másik szakértő.

kalbász 2016.05.25. 23:45:35

Az őszinte gazdaság, omfg, bár ne olvastam volna bele más témában való szakértésedbe. Te jó ég, amit itt terjesztesz az maga a hülyeség veleje.

Látom más témakörben is pontosan ilyen masszív, kiforrott véleményed van, hasonló tudással mint itt. Csak úgy ráérzésre mennek a dolgok, mi?

Untermensch4 2016.05.26. 09:05:51

@kalbász: Szeretnék segíteni leszűrni a lényeget "@Frank The Tank:" eszmefuttatásából. Az úgy nevezett normális emberek is képesek naivan önveszélyesek lenni veszélyes üzem közepette. Nem is kell hogy a srácra felügyelő szülő/testvér legyen ostoba, elég ha egy szerencsés (szerencséjére még nem roppantotta meg magát) bunkó menőzik ott hogy micsoda súlyokkal erősködik, "eszet oszt" a srácnak hogyan is kell hűdejól edzeni (a szülő/testvér meg örül mert nem kirekesztés van hanem társaság), a gyerek meg simán megeszi a nagy szöveget és túlterheli magát, kész a baj. Nem azért mert down-os, az csak kissé fokozza a veszélyt. Azért mert úgynevezett normálisok között sok az ostoba.
süti beállítások módosítása