Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Egy fideszes, aki nem érti, hogy a CSOK károsultak, mit nem értenek!

2016. május 19. - Szarvas Norbert

orban-sisakban-d00022f15128cb08342fe.jpgA Facebookon megalakult CSOK károsultak csoportjában olvastam egy vélhetően fideszes kötődésű emberkének a kommentjeit (aztán ez az ember emailben engem is elküldött a picsába), ami miatt billentyűzetet ragadtam. Nem látom értelmét privátban bizonygatni szellemi képességeit. Sokkal inkább tartozik a közvéleményre, hogy lássuk, miként gondolkodnak az elvakult szavazók, akik napellenzőben egy másik dimenzióban léteznek és minden addig jó, amíg nekik jó. Most erről beszélgetünk picit, mert látszólag vannak ebben az országban, akik még mindig nem képesek agyilag felfogni, hogy mi a bajuk a CSOK károsultaknak...

kepernyofoto_2016-05-18_23_24_53.png

Már a legelső bekommentjét szét kell bontanunk több részre, mert a látszólag ártalmatlanul együgyü tartalom több témakört is érint. Majd jól letaglom, hátha így az úriemberrel hasonló IQ fighterek is megértik a problémát:

Tájékozódni kell időben

Az időben az tulajdonképpen mit jelent? Én úgy érzem, hogy a CSOK-kal kapcsolatban a lehető legtöbb információt begyűjtöttem, CSOK szakértőként hívnak az RTL klubba és egyéb sajtó helyekre és a mai napig azt gondolom, hogy még mindig nem tudnám 100%-ban elmondani a rendszer teljes működését. 

Pedig tájékozódtam:

  1. 2015.12.29-30.-án az első "új CSOK" törvény elolvasásával
  2. Egész januárom azzal ment el, hogy tájékozódtam az összes elérhető magyarországi banknál a CSOK-kal kapcsolatban
  3. Végigolvastam minden internetes cikket, beszéltem más szakemberekkel és magam is publikáltam folyamatosan a törvény értelmezését
  4. 2016. februárjában a CSOK módosításról értelmező és összefoglaló cikket Magyarországon először én jelentettem meg az interneten pár órával a rendelet közzététele után. Értelmeztem mind a 60x oldalt nagyon sokszor.
  5. 2016 február-május között számtalan CSOK hitelügyletet vittem be a bankba különböző élethelyzetben levő emberek által, folyamatosan tárgyaltam a különböző bankok kapcsolattartóival (fióki, partneri, felsőbb vezetői)
  6. Több száz CSOK álmodózóval beszéltem
  7. Tegnap is újraolvastam a törvényeket

És még mindig nem értem pontosan az egész menetet.

Nem azért mert én vagyok a hülye, hanem azért, mert még a bankrendszer sem érti az egész menetet. Ha visszaolvastok a korábbi CSOK írásaimban és megnézitek az időkódokat, akkor látni fogjátok, hogy több olyan szivatást és tiltást napokkal, hetekkel előbb írtam meg, mint amire a szaksajtó rájött volna. 

Ha én szakemberként nem tudom, hogy mikor tudtam volna "időben" tájékozódni, hogy ne lepődjek meg az utólagos NGM értelmezéseken, akkor egy mezei ügyféltől nulla pénzügyi képzettséggel hogyan várhatjuk el, hogy "időben és megfelelően tudjon tájékozódni"?

Egyáltalán kitől kapjon tájékoztatást? Egy nagyon kedves ügyfelem a CIB bankkal tartja a kapcsolatot, ahol szentül esküdnek olyan cukiságokra, mint pl:

- Ha a CSOK 10 mellé felvesszük a támogatott hitelt, akkor nem lehet másik ingatlantulajdonunk (de lehet...)

- Ha építkezünk és ezt generálkivitelezővel tesszük, akkor nem vagyunk jogosultak a CSOK-ra (de igen jogosultak vagyunk, csak ebben az esetben az ÁFA visszatérítésre nem)

Érted a problémát? Mindenki össze vissza beszél...

Arról is, hogy változhatnak a szabályok

Ez egy nagyon veszélyes mondat. Tehát arról hol lehet tájékozódni, hogy az újonnan megalkotott szabályok változhatnak? Én ott ültem a Magyarul Baló stúdiójában, amikor a fideszes képviselő szentül megesküdött élő adásban, hogy már nem változnak a szabályok, minden a helyére került és a lehető legtöbb családot engedik be. Ehhez képest azóta olyan cukiságok történtek, mint például:

1. tetőtérbe a törvényi értelmezéssel szemben nem egy, hanem kettő lakást kötelező építeni a CSOK 10+10-hez

2. Május óta osztatlan közös tulajdonra nem lehet CSOK-ot kapni, ugyanis a februári törvény erről rendelkezik és a komplett bankrendszer benézte, hiszen a köztes időszakban folyósítottak. (Apropó, ha a komplett bankrendszer a szakjogászaival benézi, akkor mit várunk a mezei ügyféltől, aki azért fizet kurva sok ügyintézési díjat, hogy ne neki kelljen ezeket értelmeznie?)

A szabályok kétféleképpen változhatnak: módosítással vagy utólagos értelmezéssel (ez számomra abszolút új dolog). A módosítás tiszta sor, mert írásba van véve, mindenki számára egyenlő eséllyel elérhető és vitán felül áll, mert törvényes. Az utólagos NGM értelmezések már teljesen más tészta, mert nincsenek írásban lefektetve és mindenki számára elérhető helyre téve. Helyette random, kiszámíthatatlan módon érkeznek utólagosan ezek az értelmezések, amik véleményem szerint sértik a jogállamiságot. Több ügyfélről tudok, akik kifizettek minden díjat, már van aláírt banki szerződésük és ennek ellenére nem kapnak semmit, mert az NGM utólag értelmezett eggyet.

Ez nem egy automatikusan járó támogatás

A kormányzati retorika hajlamos elbagatelizálni vagy pont felnagyítani a dolgokat. Senki sem gondolta, hogy ez egy automatikusan járó támogatás. Bár, ha jobban belegondolunk, akkor mégis az. Sőt! Több fideszes szórul szóra ezt nyilatkozta az elmúlt hónapokban, amikor ment a CSOK kormány propaganda. Ha teljesítjük a feltételeket, akkor automatikus a támogatás. Ennek ellenére mindenki tisztában volt/van vele, hogy a feltételeket teljesíteni kell.

Hol van a probléma?

Ott, hogy a feltételek folyamatosan változnak és hazárdjáték az egész. Nem tudni, hogy éppen mit találnak ki. Nézzünk egy olyan ügyfelet, aki építkezni akar:

A CSOK igénylése előtt neki meg kell sok százezerért terveztetni a házat, meg kell vásárolnia a telket, és beszereznie az engedélyeket (illeték és egyéb kötelesek). A CSOK igénylés előtt már sok millió forint is elmehetett. Beadjuk az igénylést az adott napi szabályoknak megfelelően, amit a bank átvesz, mivel minden szabályos és a CSOK folyósítható. Eltelik a döntéssel 2 hét, és a szerződés helyett az ügyfél azt a tájékoztatást kapja, hogy 

"bocsi, de mégsem fog menni, mert most jött az NGM rendelet..."

Mégegyszer: A probléma az, hogy ígérnek valamit, az ügyfelek erre az ígéretre sok százezret, miliót befizetnek, megelőlegeznek, majd az utolsó pillanatban valami megváltozik önön hibájukon kivül. Innentől kezdve vagy ki tudja zsebből fizetni a CSOK-ot, vagy bukta az építkezést...

kepernyofoto_2016-05-18_23_48_13.png

Megjött a válasz arra, hogy valaki bytheway elküldte a picsába ezt a nagyon okos kommentelőt. Végigolvasod és már a Himnusz megy a háttérbe, kékbe borul az ég és kirajzolódik a "Magyarország jobban teljesít" felirat. Aztán rájösz, hogy belelógsz a bilibe. 

hasonlóan nem követtem a jogszabályi változásokat

Én speciel követtem napi szinten. Volt hogy naponta többször is követtem a dolgot és mégis pislogtam, mint kurva a templomban 1-1 NGM utólagos értelmezésen, amit random beküldtek az éterbe.

de nem nyújtózkodunk tovább, amíg a takarónk ér

Ez egy nagyon szép dakota mondás, de hatalmas bullshit. A törvényben benne van, hogy a CSOK az önerő szerves része, utólagos finanszírozásra nem használható fel. Tehát innentől kezdve jogosan számolhat önerőként a CSOK-kal az a család, aki az adott napi feltételeknek megfelel. AZért írom cinikusan az "adott napit", mert mostanában túl gyakran változik az amúgy február óta végleges CSOK törvény. Ez nem a "kinek nagyobb a ..." játék. Nem pénztárca verseny. A kommentelő olyan hülyeséget mond, mintha például kötnél egy lakástakarékpénztárat a 30%-os állami támogatásért, de azért ott lenne a zsebedben a 30% támogatás mértékű összeg, mert ha mégsem kapod meg, akkor is legyen. Reális, nem?

És nem erre alapozzuk az életünket

Na ez a kormányzati retorika kiteljesedése. Kirajzolódik elöttünk a megszólított elitista és egoista réteg, akik az állam csöcsén növekedtek szép nagyra a mi pénzünkön. A magyar valóságban a legtöbb családnak nincsen választási lehetősége. Nem tud a seggéből előrántani 1-2 millió forintot sem csak úgy simán. Innentől kezdve mindenki abból főz, amilye van. Vannak olyan CSOK károsult ügyfeleim, akik havi  millió felett keresnek adózottan, míg mások 1-200 ezer forintot. Számtalan különböző élethelyzet. De az élethelyzetbeli különbségek senkit nem jogosítanak fel arra, hogy itélkezzen. Van aki csak úgy tudja megpályázni a CSOK támogatást, hogy végre lakáshoz jusson vagy nagyobb lakásba költözzön a gyerekekkel, hogy felszámolja az addigi életét (eladja a lakását, minden megtakarítást ebbe rak bele)és lép egy hatalmasat. Ebbe viszont nem fér bele, hogy az Állam ígéretével és a szabályokkal ellentétben vagy ad vagy mégsem ad, mert csak...

Ráadásul még azért sem ül ez a kijelentés, mivel a Fidesz egész januárban pont erre verte a mellét...

mert készségesen segítenek a bankban

Itt nem is a bankokkal van a legfőbb probléma. Mindenki baromi segítőkész. Az más kérdés, hogy a legtöbb ügyintéző hatalmas hülyeségeket mond az ügyfeleknek. Itt az a baj, hogy az NGM nem készséges és a törvény képlékeny. 

semmi meglepetés, minden halad, ahogy haladnia kell

Itt mondjuk leestem a székről, akkorát röhögtem. Ezek szerint több ezer CSOK igénylő halucinál, amikor arra panaszkodik, hogy:

  1. megállt az ügylete és nem érti, hogy miért
  2. nagyon lassan intézkedik a bank
  3. a bankos nem tud pontos információt adni (pl: az ÁFA folyósításával kapcsolatban)
  4. aláírt szerződés ellenére sem folyósítanak és mindenki felemelte a kezét
  5. stb...stb...stb

Nekem abból van pénzem (pl CSOK mellé hitel igénylés esetén), ha minden a lehető leggyorsabban halad. Nekem sem leányálom egy ügyféllel kétszer-háromszor több időt foglalkozni, mert a plusz órákat senki nem fizeti meg nekem (sőt! márciustól ugyanazért a munkáért harmad annyi jutalékot kapok a Matolcsy miatt...). Értelemszerűen érdekem a legjobb partneri kapcsolatokat kialakítani, a legjobb ügyintézőket megtalálni és a legjobb igénylő anyagokat összeállítani. Ehhez képest mindig meglepődünk valamin. És aki azt mondja, hogy mostanában nincsenek meglepetések, az nettó hazudik vagy fingja nincsen a valóságról.

Nyilván van különbség CSOK és CSOK között. A legegyszerűbb, ha van három gyereked, és a kopaszi gátas újépítésű lakásba akarsz CSOK 10+10-el beszállni. Arra egyből megkapod. Talán még a használt lakás CSOK vásárlás sem a legbonyolultabb ügylet (bár ez az osztatlan dolog nagyon keresztbe tett). De nagyon sokan szeretnének bővíteni vagy építkezni.Na ott már minden napra jut meglepetés...

Én azt mondom, hogy itt most általában nem értetlen zombik akarnak ingyen pénzhez jutni. Hozzám javarészt magasan képzett, iskolázott (diploma)  és/vagy értelmes ügyfelek érkeznek teljesen kétségbeesve, akik hiába informálódnak hónapok óta, semmit nem tudnak, mert senki semmit nem tud nekik mondani. Ezt kéne végre mindenkinek felfognia, hogy ez a baj:

A bizonytalanság

 

Ha te érted, hogy mi bajuk van a CSOK károsultaknak, akkor nyomj egy like-ot:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr368729426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.05.19. 07:52:50

A bizonytalanságban tartás egy nagyon jó uralmi/manipulációs technika.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2016.05.19. 11:08:45

Kell pár év mire ez kiforr

Zoltán Karácsony 2016.05.19. 12:13:18

Ez most hiszti mert beszóltak hozzá nem értő kommentelők?

Narina 2016.05.19. 12:57:34

@Zoltán Karácsony: Mondhatnank! Nem, meg sem! Kotve hiszem, hogy hiszti lenne. Inkabb csak ra akart mutatni, hogy bizony erosen felre tajekoztatnak mindenkit, vagy epp ugy alakitjak a szabalyokat amilyen alsot vettek fol az nap. Valamint, hogy az emberek kozt sok, igen korlatolt felfogasu! Gyonyoru peldakat lathatunk! Koszonom!

Károlyné Baráth 2016.05.19. 14:44:04

Ikerház vásárlásra nincs csok, de még kedvezményes kölcsön t sem adnak, ha a vétel ár meghaladja a 20 mill. ft. Csak a reklámokat tolják a szegény fiatalok képébe!

Kivancsi 2016.05.19. 16:11:13

CSOK az "ablakban" az ingatlanárak meg szarnyálnak.... na csók :)

lavór 2016.05.19. 16:22:12

Rájöttek a fiúk, hogy ezt elkapkodták. majd választások előtt elindítják a nagyüzemet. A függőséget jól meg kell alapozni.

Andy73 2016.05.19. 16:38:28

"Nekem abból van pénzem (pl CSOK mellé hitel igénylés esetén), ha minden a lehető leggyorsabban halad. "

Itt bújik ki a szög a zsákból. Tehát a blogger egy közvetítő, ő is (részben) a CSOK-ból él. Nem elég, hogy az építési vállalkozók árakat emeltek, és a CSOK-ból ők is hasznot akarnak húzni, még az ilyen közvetítők is leszedik a sápot a többgyerekes családokról, a nekik szánt támogatásból.

És még van képe itt rinyálni, hogy ez neki időbe kerül, neki is át kell néznie a vonatkozó jogszabályt, a rendelkezések részleteit. Azt megértem, ha egy ügyfél idegeskedik, hogy ő és az adott ingatlan jogosult-e a támogatásra, és időben megkapja-e.
De hogy egy közvetítő szapulja a kormányt a hirtelen nyakába szakadt megélhetési forrás nehézségei miatt, az mégiscsak pofátlanság.

2016.05.19. 16:46:52

CSOK-károsult.
A törvény 2015.dec.29-ei.
CSOK-károsult. Ízlelgessük ezt a szót...

prevent 2016.05.19. 16:59:04

csók. mindig imádom azokat a kommenteket, ahol a "szrező" azzal érvel, hogy ő szakértő. és pont. és ha nem ért valamit, akkor az nincs, hülyeség, lopás, korrupció vagy valami egyéb zagyvaség.
kérem szépen, magyarázza el valaki, hogy egy támogatásnak hogyan lehet valaki károsultja? értem én, hogy ez csak 'a gazdagoknak, fideszeseknek, rokonoknak" kedvez, de akkor ők lennének a károsultak? toporgok...

Lady Scarlett 2016.05.19. 17:07:30

Bocs Poszter, de a tapasztalat azt mutatja, hogy egy ilyen uj tamogatasra soha nem szabad azzonal raugrani, mint gyongytyuk a...ra. Akkor se ha a Fidesz van kormanyon, meg akkor se ha mas part kormanyoz.
Min. Fel evet, de inkabb 1et ki kell varni.
A CSOK azert volt ultragaz, es ha engem kerdezel gusztustalan is, mert egy baromi nagy kodosites volt, semmi konkretum, de mondhatnam ugy is hogy homokot szortak a szemedbe, utana meg azt hitted Canaant latod a homokkal elkabitott szemeddel.
Aztan szepen kiderult, hogy csak az epitoipart akarjak megtolni a lakossahtol kicsalt, nehezen megtakaritott par millioval.
Nana hogy azonnal minden simlis mocskos vallalkozo hetrol, hetre emelte az ujepitesu hazak arat. Ami 29rol indult hetfon, a CSOK miatt pentekre 39 millio lett. Nevetseges. Ehhez pedig semmi nem kell, csak megnezni ugyanazt a hirdetest 1 heten keresztul minden nap. Ezt nem fogja 1 bank sem elmondani, semmilyen hivatal nem tudja erre felhivni a figyelmet.
Egy het alatt rajottem mekkora atveres a CSOK, pedig nem vagyok szakember. Fura, hogy aki meg az, az meg nem latja....

Janossz 2016.05.19. 17:10:39

@Andy73: Itt bújik ki a szög a zsákból, a hozzászóló egy bolsevik agitátor.
A közvetítő munkát végez, amiért pénzt kap. Miért fáj ez Neked?
Azért végzi a munkát, mert olyan szinten van agyonbonyolítva a rendszer, hogy azt simán egy mezei igénylő nem tudná végigcsinálni. Így megbíz valakit, aki azt gondolja, majd Ő tudja. Nos erről szól a poszt, hogy Ő sem...
Remélem pofátlan módon nem veszel fel fizetést a munkád után Te sem!

Janossz 2016.05.19. 17:15:43

Az itt a baj, hogy nincs erre forrás igazából.
Bedobták a nagy programot, hivatkoznak rá, reklámozzák, de a pénz az ablakban....
Így aztán, mintha a 400 m-es síkfutás céljában a célszalagot jobbról-balról felkapva két atléta rohanni kezdene vele, elég nehéz a célba jutás.
És ezzel gondolták egyesek haló poraiból feltámasztani az építőipart.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.05.19. 17:33:01

Ez a CSOk ugyanaz lesz, mint a 2001-ben beindított lakásépítési program, ami mellett megengedték a devizahitelezést egy 2001-es törvénnyel. A többit tudjuk.

kalbász 2016.05.19. 18:18:38

Tehát egy névtelen kommentelőre (aaki akár ő is lehet) reagál egy címlapos blogposzttal.
Az igen.
Ez már egy új szint megint.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.05.19. 19:23:05

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Igen megengedték, ahogy Kelet-Európában számos országban, de nem rákényszerítették az emberekre, mint a szocialisták, akik teljesen megszüntették az államilag támogatott lakáshitelezést, holott Medgyessy igéretet tett a kampány során, hogy nem szüntetik meg.
A szocialisták alatt szinte lehetetlen volt a bankoknál forint alapú lakáshitelhez jutni, és a szocialista vezetés nem tett semmit ezügyben. Simor maga is elismerte, hogy figyelmeztetni kellett olna a lakosságot a devizahitelek jelentős kockázatára. De még ez sem történt meg, nemhogy konkrét intézkedések A többit tudjuk..

kvadrillio 2016.05.19. 19:45:21

A csimpánzok megértik az emberi jelbeszédet
ORBÁNVIKTOR VAJON MIÉRT NEM ÉRTI ???!!!

Hegyeshalmi Richárd
Hegyeshalmi Richárd követés
2016.05.16. 07:35
Kapcsolódó cikkek (5)

Mi a baj a mai fiatalokkal?
Menjen haza, és szüljön egy másikat
Mi az ásítás értelme?

Érzelmi sivárságot okoz a botox
A csimpánzra is átragad az ember ásítása

1966-ban Roger Fouts professzor örökbe fogadott egy árva csimpánzkölyköt, Washoe-t, akinek az anyját Afrikában ölték meg. Más sorstársaihoz képest Washoe viszonylag szerencsés volt: ő nem rácsok mögött töltötte az életét, fájdalmas kísérleteknek kitéve, hanem az első majom lehetett, akit megtanítottak az amerikai jelbeszédre.

Washoe egyre több kifejezést ismert meg. Ahogy a következő harminc évben egyre nagyobbra nőtt a szókincse, egyre empatikusabbá vált. Tizenhét éves volt, amikor találkozott az kutatóintézet egyik várandós munkatárssal, Kattel. Washoe imádta Katet, és el volt bűvölve a hasában növekvő babától; a jelbeszédet használva még kérdezgette is róla a nőt.
GettyImages-165271794
Fotó: Christinne Muschi

Egy nap Kat látogatásai elmaradtak. A csimpánz annyira rajongott érte, hogy a szíve szakadt meg utána; amikor néhány héttel később visszajött, sértődötten hátat fordított neki. Washoe nem tudta, hogy Kat elvetélt, és elvesztette a gyerekét. De amikor elmutogatta Washoe-nak a megfelelő szavakat (MY BABY DIED), a csimpánz riadtan a sírás (CRY) jelét mutatta, illetve azt, hogy meg akarja ölelni a nőt. Washoe korábban két csimpánzkölyöknek is életet adott, de mindkettő elpusztult, így valószínűleg átérezte, milyen fájdalmat jelent ez Katnek.

Ez a jelenet arra ösztönözte a kutatókat, hogy megadják Washoe-nak, amire mindig is vágyott: egy utódot. Nem sokkal később örökbe fogadta a kis hím csimpánzt, Loulist; a nap végére remekül összebarátkoztak. A kutatók azt is megfigyelték, hogy Washoe minden külső motiváció nélkül megtanítja a kismajmot a jelbeszédre. Nyolc napon belül Loulis már el tudta mutogatni az első szót.

Washoe 2007-ben, 42 éves korában halt meg.

Baró 2016.05.19. 21:31:06

@A megvalósult amerikai ólom..: Hello! Nem volt lehetetlen felvenni. Mi 2007-ben vettünk fel állami kamattámogatott hitelt. Szépen kiszálltunk belőle 7 év alatt. Kínálták a CHF-es kitelt, de mondtuk, hogy abban nem bízunk. Az ügyintéző hölgy meg szépen bólogatott, hogy szerinte is jól döntöttünk.

A CSOk-ról még decemberben gondoltam, hogy ez lesz. Gondolkodtunk is 3. gyerekről, de valahogy nem tetszett az ígérgetés :)

Punxsutawney Mormota 2016.05.19. 21:32:09

@Andy73: Jujjjjj, a fideszpincsi zseni! Csak nem rájöttél, hogy ki a blogger? És tényleg, magadtól jöttél rá vagy súgtak a központból, hogy le rántani a leplet egy ilyen alakról, aki úgy tesz, mintha a keményen dolgozó kisember önzetlen segítője lenne, de valójában egy pénzsóvár sorosbérenc?

Punxsutawney Mormota 2016.05.19. 21:33:47

@prevent: Olvasgass, ízleld a sztorikat botor gyermek, és talán rájössz magadtól... De egyébként ide is le van írva csak értelmezni kellene az írást? Vagy nem ezért küldtek ide?

Punxsutawney Mormota 2016.05.19. 21:35:32

@A megvalósult amerikai ólom..: Csak szólok, hogy Ausztriában is egy rahedli ember került bajba svájci frankos kölcsönök miatt. De ott is Gyurcsány tartott mindenki fejéhez pisztolyt...

ember100 2016.05.19. 21:57:39

@A megvalósult amerikai ólom..:
Helló!

Hogy finoman fogalmazzak HAZUDSZ
Több ismerősöm is számolt aztán felvette a forint hitelt igaz majd dupla annyi volt a kamat DE az első hónaptól az utolsó hónapig le volt írva mennyit kell fizetni.
Emlékszem csak egy ismerősömnek tartott pisztolyt a fejéhez ávó , gyucsány , megyó vagy valaki :)

$pi$ 2016.05.19. 22:15:51

@Janossz: "Azért végzi a munkát, mert olyan szinten van agyonbonyolítva a rendszer, hogy azt simán egy mezei igénylő nem tudná végigcsinálni."

Ez már mekkora! Vettél már fel bankkölcsönt? Hatvan oldalas üzleti szabályzatot nyomnak a kezedbe. Ehhez képest a csok rohadt egyszerű.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.05.19. 23:20:13

@Punxsutawney Mormota: Ausztriában 2002 óta euro van, de pl. Romániával összehasonlítva , nálunk arányaiban is jóval több a devizahiteles.
Simor maga nevezte komoly hibának leköszönésekor, hogy nem figyelmeztették a lakosságot a veszélyekre..

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.05.19. 23:22:40

@ember100: Olyan környezetet teremtettek, hogy ne nagyon akarjon senki forintt alapú hitelt felvenni, a többséget a deviza hitel felé terelték. A kormány pedig nem tett semmit..

Punxsutawney Mormota 2016.05.19. 23:28:59

@A megvalósult amerikai ólom..: Hm? És mondtam, hogy nem? Csupán tény, hogy Ausztriában sok ezren vettek fel CHF alapú kölcsönt, mert alacsonyabb volt a kamat.

hvg.hu/gazdasag/20150120_osztrak_devizahitelesek_svajci_frank

Hirtelen csak ezt találtam, de volt ennél egy sokkal részletesebb cikk is.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.05.19. 23:35:51

@Punxsutawney Mormota: @ember100: @Baró:

www.origo.hu/gazdasag/hirek/20110822-hogyan-terjedt-el-a-devizahitelezes-es-ki-a-felelos-erte.html

Idézet innen:

"A 2002-től hatalomra jutó baloldali kormányok teljesen ugyan nem törölték el a támogatási formát, ám 2003-ban, majd 2005-ben drasztikusan belenyúltak a programba. Előbb Medgyessy Péter, majd Gyurcsány Ferenc kormánya idején csökkentették a hitel nagyságát, több lépcsőben szűkítették a jogosultak körét, és visszavágták a támogatás mértékét.

Ez utóbbi lépések - vagyis a forinthitelek támogatásának jelentős korlátozása - megágyaztak a devizahitelek tömeges elterjedésének. Az akkori devizakamatok ugyanis annyira alacsonyan álltak, hogy köszönő viszonyban sem voltak a támogatás nélküli, piaci alapon nyújtott forinthitelek kamatával, de még az új rendszerben nyújtott támogatott forinthitelekével sem. "

zetevar 2016.05.19. 23:58:24

@prevent: Készséggel elmagyarázom, csak képzeld el a helyzetet:
1. Van egy háromgyerekes család, akik vmilyen okból - pl. kicsi amiben laknak és kellene egy nagyobb, vagy hitelt nyögnek (nem BAR listások) és szeretnének megszabadulni tőle...stb. - eladnák a régit és CSOk-kal építenének egy újat. Ez eddig nagyon jól hangzik, de képzeld el, hogy miután eladják a régit, a pénzük jó részét beforgatják telekbe és tervekbe, beadják az igénylést (közben albérletben laknak a 3 gyerekkel) és akkor derül ki, hogy nem kapják meg - mert közben változtak a szabályok -, vagy elvileg megkapják, gyakorlatban nem... A maradék pénzük meg már a semmire elég... Ez elég rosszul hangzik, nem?
2. Vagy ott a következő bukta: ha hitelt is igényelsz, először a hitelt kapod, aztán a CSOK-ot. Az igényléshez eleve be kell nyújtanod egy szakember által készített költségvetést, amiből kiderül, mennyi hitelre lesz szükséged. Most képzeld el, hogy az a pálya, hogy a bank nem ezt a költségvetést fogja elfogadni, hanem csinál egyet ő és az lesz a mértékadó. Ha pár millával több hitelt kell felvenned emiatt, az neki csak jó. Ráadásul, ha mégis kijössz az általad beadott költségekből, és a végén nem tudod a CSOK 100%-át lehívni, akkor a fennmaradó összeget nem nyomhatod be a felvett plusszhitel törlesztéseként.

Szóval, van itt még min gondolkodni

Mészáros Laci 2016.05.20. 00:41:56

Norbert, fidesszel kapcsolatos kérdésekben tényleg olyan elfogult dolgokat mondasz, hogy egy Németh Szilárd is csak bevacsorázva tudná ellensúlyozni.

Mr. Waszabi 2016.05.20. 02:34:49

MIért nem? Mert mindenki magából indul ki. Csak egy kérdés: melyik fideszes, 25 év óta a parlamenben, vagy a párt környékén, jó fizetésért (=adó fizetők pénzéből) lebzselőnek kellett itt CSOK-ot vagy banki lakáshitelt felvennie? Ha megnézzük a vagyonbevallásokat, akkor kivétel nélkül mindegyik prominens "baráti" kölcsönökből finanszírozza életét. Pár tíz milliós mértékben...nos, így könnyű élhetetlen törvényeket hozni - olyan emberek felett, akiknek nincsenek olyan barátai, többségükben, akiktől akármikor kölcsönözhetnek pár tíz millát lakásépítésre.

2016.05.20. 05:53:49

@A megvalósult amerikai ólom..:
A legjobb döntésük volt, hogy megszűntették. Így is jókora rést ütött a költségvetésben. Ha valahogy Járait is sikerült volna félreállítani, akkor devizahitel válság sincs.

ózdi cigány 2016.05.20. 05:57:34

@A megvalósult amerikai ólom..: Értjük. Tehát az államnak kellene támogatni a lakáshiteleket. Figyú! Ez egy 2009-es cikk!
Ezt így kellett volna hagyniuk, ugye? A lakossági devizahitel állomány 2011-ben 8000 miliárd volt. Képzeld el azt is az állam támogatta volna! És ugyan honnan lett volna erre forint? Vagy akkor az állam vett volna fel devizát? Te miért vagy ennyire hülye?

index.hu/gazdasag/magyar/2009/04/27/nyolc_ev_alatt_1500_milliard_ment_lakastamogatasra/

"Az állami lakástámogatási rendszer 2000-s megteremtésétől kezdve 2008-ig a költségvetés összes lakáscélú kiadása 1469 milliárd forint volt. A lakáscélú támogatásokra fordított költségvetési kiadások a 2000-es évi 50 milliárd forintról 2008-ra 186 milliárd forintra növekedtek – olvasható az Állami Számvevőszék legújabb, a lakástámogatási rendszer hatékonyságának ellenőrzéséről szóló, pdf-formát..."

2016.05.20. 05:58:02

Egyébként a csokot is ki fogja dobni az, aki leváltja az újkommunistákat, bárki is legyen az. Jogosan.

Kelly és a szexi dög 2016.05.20. 06:50:32

CSOK-károsult: már a kifejezés is képtelenség

2016.05.20. 07:26:00

Be kell tiltani a csok ot. Mi az hogy csak úgy pénzt adnak a családoknak? Inkább abortusz klinikát buzi Bart kell finanszírozni.

Medgar 2016.05.20. 08:38:46

@Hortenz: És egész pontosan mit takar a CSOK károsult? Nem kapta meg? Megkapta de vissza kellet fizetnie?

Azt hiszem én lottó károsult vagyok...

Jelentéktelen Hangya 2016.05.20. 08:58:00

@ózdi: még Medgyessy is azzal számolt, hogy 2008-ra már euróval fogunk fizetni:

index.hu/gazdasag/magyar/eur030716/

Onnan kezdve megfizethető szintre csökkentek volna az EUR hitelkamatok (a kétszámjegyről), a forinthitel-támogatás így automatikusan kifutott volna.

A többi már történelem, de legalább máig lehet visszamutogatni, hogy mennyibe került az a támogatás, amire nem is lett volna szükség, ha 2002-ben nincs kormányváltás.

Mérnork 2016.05.20. 09:09:35

@Jelentéktelen Hangya:
"még Medgyessy is azzal számolt, hogy 2008-ra már euróval fogunk fizetni"
Ja, csak akkor nem kellett volna azt az eszetlen osztogatást produkálnia, amivel szépen megpadlóztatta az államháztartást. Aztán meg jött a feri a trükkök százaival, mint tudjuk.

$pi$ 2016.05.20. 09:18:28

@Medgar: "És egész pontosan mit takar a CSOK károsult? Nem kapta meg? Megkapta de vissza kellet fizetnie?"

Azt hitte, hogy megkapja, de kiderült, hogy nem kapja meg csak akkor, ha olyan házat vásárol, ami az övé lesz utána.

Ezen megy a sírás. :(

Pesti Lokista 2016.05.20. 09:55:46

Norbika ( aki amúgy írtja a blogról a neki nem tetsző hozzászólásokat, igazi liberál módra ) most már nyíltan fröcsög a fidesz és bármilyen CSOK pozitív hatás ellen, ráadásul bloggerhez méltatlan módon, betámad valakit, aki a facebookon ellene beszél. És ez nevezi magát hiteles embernek.

Con_Sole 2016.05.20. 10:12:04

@zetevar: A 2. az konkrétan nem így van, illetve bank függő, a törvényben sajnos nem meghatározott. Van olyan bank/takarékszövetkezet amely a lehívásokat 50-50%-ban finanszírozza a támogatásból illetve a támogatott hitelből. Mondjuk ez sem az ideális persze. Elképzelhetőnek tartom akár azt is, hogy tudsz olyan szerződést kötni, hogy a támogatást hívod le először. Ez nagymértékben függhet attól, hogy mekkora a támogatáson kívüli önerőd, illetve hol próbálkozol.

prevent 2016.05.20. 10:19:05

@zetevar: hát hogyne
képzeld el: nincs CSOK. senkinek, mert nem ját és pont. ez így jobb? vagy csak irigykedsz? ha te nem kapsz, más se kapjon? próbállak megéreteni...

prevent 2016.05.20. 10:23:10

@Punxsutawney Mormota:
olvasgatom, ízlelgetem...
hogy is mondjam el, hogy nem te vagy az egyetlen, aki gondolkodásra képes? ha nem értek veled egyet, az nem azért van, mert hülye vagyok, csak máshogy értem a tényeket - vagy máshogy értelmezem. sok sikert kívánok egoista világodhoz, ne is hallgass meg másokat. lehet, hogy nem érdekel, de lehet, hogy egszerűen csak nem tudod. mindegy

2016.05.20. 10:30:58

Erről a Csok-károsultak szövegről csak annyi jut eszembe, hogy: "Sose nyomd fullba a kretént..."

Punxsutawney Mormota 2016.05.20. 10:36:48

@prevent: Egoista világom? A gondolkodásod alapján asperger-light vagy. MIt nem lehet megérteni a szívatásban?

1.) Alkotnak egy törvényt egy támogatási formáról, amelybe beleugrik egy halom ember.

2.) A szabályoknak megfelelőlen ezek az emberek beadják az igénylésüket a bankba, majd miután megfelelőnek találtattak, elkezdenek lakást, házat keresni, építkezni.

3.) Szerződnek (többszázer forint), foglalóznak, vagy teljes önrészt beletolnak (több millió forint)

4.) Majd az állambácsi közli, hogy bocsi, megváltoztak a játékszabályok. Mostantól az ég nem kék, hanem narancs.

A kérelmezőknek meg benne ég több millió forintjuk a történetben, mert ők ugyan a szabályok szerint jártak el, csupán a narancséknál rájöttek, hogy hoppá, erre nincs pénz, így csűrtek egyet a szabályon.

Szóval, mi ez, ha nem kár?

$pi$ 2016.05.20. 10:42:05

@Punxsutawney Mormota: Azt tudod, hogy ha önhibádon kívül meghiúsul az üzlet, akkor a foglaló visszajár, ugye?

zetevar 2016.05.20. 10:50:06

@prevent: Hát, ha nem vagy teljesen gyengeelméjű (már bocs!), akkor annyira nem nehéz megérteni azt, hogy eladni a házunkat, beruházni egy telekre+tervekre és ezek után esetleg mégsem megkapni a CSOK-ot, az totál szívás. Lenne egy telkünk tervekkel, amit nem tudunk megépíteni, a maradék pénz már arra sem lenne elég, hogy egy - a mostaninál sokkal rosszabb - házat vegyünk.
Egyébként tévedsz, jogosult vagyok a 10+10 CSOK-ra, és nem irigykedem, inkább félek egyenlőre belefogni, mert 3 gyerekért vagyok felelős és ez most erősen felelőtlen dolog lenne.

zetevar 2016.05.20. 10:56:03

@Con_Sole: Köszi! Én eddig 2 bank + 1 takarékszövetkezetben jártam, ott nem ez volt a helyzet, amit írtál, de volt egy hiteltanácsadó, aki már említette, hogy osztva is lehet kapni a támogatást.
És igen. Amikor rákérdeztem, hogy mi lesz a le nem hívott CSOK-kal, ott erősen elbizonytalanodtak az ügyintézők, de végül ketten is kibökték, hogy szerintük azt nem kapom már meg, ha közben kisebb összegből felépült a házam, annak ellenére, hogy hitelt vettem fel. Itt látszott, hogy ebben egyáltalán nem biztosak.

Fairy4 2016.05.20. 10:56:33

@kublerek: Addigra megszüntetik az egészet.

Bobby Newmark 2016.05.20. 11:47:35

@Andy73: Ja, mert ez az egész nem ám arra lett létrehozva, hogy az építési vállalkozókat kitömje, áááá, dehogy. Ezt a kormány azért csinálta, hogy neked legyen jó, mert a kormánynak már csak ilyen arany szíve van.

Hogy lehetsz ekkora naív idióta?

Apuka83 2016.05.20. 12:08:19

"CSOK törvény" szakértő.
Semmi baj, hogy kormányrendeletekről van szó...

Sok mindenben igazad van, de ha állítólagos szakértőként azt írod, hogy "CSOK törvény", akkor a szakértői mivoltod erősen megkérdőjeleződik.

prevent 2016.05.20. 18:34:47

@Punxsutawney Mormota: @zetevar
csak azért válaszolok, mert szeretnék szerezni neked egy jó napot. :) asperger-light???
amúgy szabályok jönnek-mennek-véltoznak. az elmúlt 20 évben ez lenne az első? mintha azt mondanád, hogy ne vegyek autót, mert a jövő héten drágulhat a benzin. szeretném figyelmedet ráirányítani: ez egy TÁMOGATÁS. nem KÖTELEZŐ. ha nem akarod felvnni,nem kell - de ezért felháborodni? lelked rajta. ne vedd fel.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.05.20. 21:25:29

@nagybalfasz: Nem igaz. Teljesen világos, hogy az államilag támogatott forint alapú lakáshitel szétbarmolása után nőtt meg drasztikusan a deviza alapú lakáshitelek száma.

Sepernedző Kovászki 2016.05.20. 21:33:39

@$pi$: Azt tudod, hogy ha nincs pénze kifizetni a házat, az nem vis maior, és bukja a foglalót?

$pi$ 2016.05.21. 07:23:46

@Sepernedző Kovászki: "Azt tudod, hogy ha nincs pénze kifizetni a házat, az nem vis maior, és bukja a foglalót?"

Ha nem kapja meg a kölcsönt és volt előzetes hitelbírálat, az vis maior, ha megváltozott a rendelet (valójában értelmezést adtak ki azt hiszem) az is nyilván vis maior.

Nincs olyan, hogy "ha nincs pénze, akkor", mert ilyenkor előbb felmerül a kérdés, hogy "miért nincs pénze".

$pi$ 2016.05.21. 07:30:20

@Sepernedző Kovászki: Okés, megpróbálok érthetőbben fogalmazni. Ha a vevőnek alapos oka volt azt gondolni, hogy megkapja a kölcsönt/csok-ot, akármit, akkor visszajár a foglaló. Ha "csak úgy gondolta", akkor bukta.

Ezért szokás a foglaló átadása előtt valamilyen szintre elvinni a kölcsön megszerzését, valamilyen előzetes szándéknyilatkozatot kérni a kölcsönadótól. Azt lobogtatva a vevő tudja bizonyítani, hogy ő joggal hihette, hogy lesz pénze, nem rajta múlik, hogy ilyen tévedésbe esett. Az előszerződésre meg leírják, hogy kölcsönből akar vásárolni és azt, hogy miből gondolja a vevő, hogy kölcsönt fog kapni.

2016.05.21. 16:15:40

@A megvalósult amerikai ólom..:
Aha, tehát támogatni kell a hiteleket, hogy a lakosság ne kockázatosabb hitelt vegyen fel...

Éljen a szocializmus!

ember100 2016.05.22. 22:33:26

@A megvalósult amerikai ólom..:
Helló

ÉÉÉÉÉÉs akkor hitelt kel felvenni ?
Ráadásul forintban kapod a fizetésed és valamilyen valutában adósodsz el ???
süti beállítások módosítása