Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Állítsd zuhanásba a saját életed! Képeken a lényeg!

2016. május 04. - Szarvas Norbert

images_22.jpegSokan sok helyen sokféleképpen megírták már, hogyan kellene sikeresnek lenned. Van akitől kapsz egy iránymutatást, és van akitől nem. Igazából teljesen közegidegen számodra az egész, mivel a lelked mélyén te is tudod: Nem állsz készen a változáshoz. Nemhogy a csillagokat nem tudod lehozni az égről, de néha még az is nehéz, hogy leülj a gép elé befizetni a számláid. És mi van ha egyszerűen nem vágysz a "tipikus" sikerre, ami annyira csillog, hogy nagyjából senki nem képes soha elérni? Mi húzódik a szuper autók és giga nyaralások mögött? Nézzük meg, hogy te mit teszel annak érdekében, hogy meredek zuhanásba állítsd a saját életedet. Nyugodtan csináld, mert a te dolgod. Javaslom, ha valamelyik pontot még nem csinálod, akkor érdemes elkezdenek, hogy legalább ezt az egy dolgot jól csináld az életben!

A 2B választás. Avagy bérelem vagy birtokolom?

Magyarország tipikusan a "birtokolom" stílus. Azért jó birtokolni, mert tudjuk, hogy a miénk. Hihetetlen érzés, hogy látjuk a kemény munkánk eredményét egy saját lakásban vagy egy saját autóban. Ráadásul ezzel lehet igazán villogni a haverokkal, mert a bérelt lakással csak kinevetnének. Ugyanakkor birtokolni baromi drága, hiszen már a legelején kemény pénzeket kell betolni. Mintha az emberek azért tolnék be az utolsó pénzüket is, hogy elmondhassanak valamit magukról a másiknak.

kepernyofoto_2016-04-05_17_49_16.png

De bérelni sem egyszerű, hiszen nagyon sok esetben olyan morbid helyzetben találjuk magunkat, hogy olcsóbb birtokolni, mint bérelni. Több ügyfelem azért akar saját lakást venni, mert az albérletre ki kell fizetnie havi 120.000 forintot, míg a hitele ugyanannak a lakásnak havi 80.000-100.000 forint lenne. Ráadásul a hitelbe fizetett pénzzel lépésről lépésre kerül a lakás a birtokunkba. Olyan, mintha mindenki birtokolni akarna. Bérelni azok bérelnek, akiknek nincsen kezdő tőkéjük birtokolni. 

A nagyon dúrva, ha erőn felül akarok élni. Teljesen mindegy, hogy bérelem vagy birtokolom, ha egyikre sincsen pénzem. Ilyenkor két választásom van azaz a 2Sz: szerencsém lesz vagy szégyenkezni fogok.

Mindig előre és nem utólag vásárolok!

Hihetetlen érzés, amikor megvesszük a jobb tv-t, a jobb autót, a jobb lakást, a jobb ruhát, igaz? Ha nagyon áltudományos akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy a vásárlással bebikázzátok az agyatok örömközpontját, ami elárasztja a szerevezetet egy adag "kva jó" érzéssel. Sajnos egy idő után a szervezet kiürül!

Ilyenkor mi marad nekünk?

a drágább tv, a drágább autó, a drágább lakás, a drágább ruha!

De már késő, így bele kell törődnünk és meg kell vigasztalnunk magunkat (talán egy újabb vásárlással?). 

Figyelem ahogyan emberek sosem előre vásárolnak, hanem utólag. Ez mit jelent? Nagyon kevés embert ismerek, aki  kigondol valamit és nem azonnal cselekszik, hanem tudatosan, akár hónapokat várva gyűjtöget a lehetőségeihez mérten. Az ilyen ember nagyon okos, hiszen nem terheli le a családi költségvetést és nem veszélyezteti az egyensúlyt. 

Tudod mi ennél is jobb megoldás?

Mindent hitelből megvásárolni, mert akkor nemcsak megkapjuk a drágább cuccot, de még kamatot is fizethetünk. Hihetetlen érzés, amikor bemész a szobádba és az alábbi látvány fogad:

kepernyofoto_2016-05-04_1_07_57.png 

Ilyenkor tudod, hogy mindent elértél, amire vágytál...

Mert a hónap végére akármennyit keresel, elfolyik.

Valószínűleg mindenki pénztárcájában egy hatalmas fekete lyuk tátong. Zseniális magyarázat a pénztelenségre, hogy a hónap végére minden pénz elfogy. Ez akkor is megtörténik, ha adott hónapban többet dolgoztunk, többet kerestünk. A számlákon felüli összeg szinte teljesen mindegy. Ha 40 ezer forint marad akkor annyi, ha 300.000 forint, akkor pedig annyi tűnik el. Mi meg keressük a "hovát", de igazából sosem találjuk meg. Így lehet ám igazából egy helyben toporogni és ilyenkor biztosan nem jut soha megtakarításra. Miért is kellene félretenni, ha elkölthetünk ma mindent? Mennyivel jobb érzés ma mindent megadni magunknak, mint 10 évig reménykedni, hogy majd lesz valami? 

Mert azt már megtanultuk, hogy mindig van valami!

kepernyofoto_2016-05-04_1_32_22.png 

 :

Az biztos, hogy nagyon jó úton jársz, ha akkor sem tudsz megtakarítani, amikor marad pénzed. Nagyon szépen merülsz a mélybe, ha nagyobb lábon élsz, mint amit megengedhetnél magadnak. És a legbiztosabb jel, ha mindezt mások pénzéből éred el. 

Ha te is ismersz ilyen embert, aki így él,  akkor nyomj egy like-ot:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr288684502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.05.04. 03:56:35

Nem értem mit akar mondani a poszt azon kívül, hogy "A hitel rossz, értem???? "

Untermensch4 2016.05.04. 09:25:34

@Eltévelyedés: A fogyasztási hitel rossz. A befektetési hitel amivel nyereséget termelsz a törlesztésen felül, az jó.
A gyakori "ellenérv" hogy "dehát a gazdag nyugatiaknak is van hitele", nagyvonalúan figyelmen kívül hagyja azt az apróságot hogy ha megtakarítása és hitele egyszerre van vkinek az nem ugyanaz mintha csak hitele lenne, ráadásul csak fogyasztási.
Inkább azt akarja mondani a poszt hogy az emberek ostobák. Nem buták, hülyék, debilek, hanem ostobák.

Szalay Miklós 2016.05.04. 10:46:16

Az alábbi linken találtok egy elemző írást a sikerről, a sikervágyról, illetve az önértékelésről. Nem a siker receptje van benne, hanem arról szól, hogy hogyan működnek az előbbiek az emberben, a társadalomban.

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid046

(A legfelső sor a kép tetején, "A siker motívuma". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

tip 2016.05.04. 10:51:17

A bérlő birtokolja a lakást. "Tulajdonolni"-t akartál írni, csak olyan ige nincs.

sayitsayit 2016.05.04. 11:33:07

ez kb annyira volt összeszedett, mint alegösszegányoltabb fb alkalmazások, nagyon kellett olvasni h ne se füle se farka legyen

sayitsayit 2016.05.04. 11:48:25

Jézusom, és ez egy reklám akar lenni. lol
kemény a honlapotok is, kb olyan "mindegy csak legyen rajta jó nagy FB logó", meg ennél tucatabb képeket is nehéz lett volna találni rá, csak hogy mélyebb elemzésbe bele ne menjek
ha nem többéves, akkor jól megvettétek :)

sayitsayit 2016.05.04. 11:49:15

úgy értem különleges, mint egy sajtburger. gratcsi

Janossz 2016.05.04. 11:52:50

Mi vagyunk a szegény gazdagok. Mindenki saját lakást, saját házat akar.
Mert a tulajdon egyfajta biztonságérzetet ad, ha némileg hamis is az.
Következik mindez az általános létbizonytalanság eluralkodásából.
A következményekkel kevésbé számolva, mert a tulajdon bajjal, kötelezettséggel is jár, röghöz köt, stb.
És aki azt gondolja, legalább jó helyen van a pénze az ingatlanban, próbáljon 8-10 évre visszaemlékezni, mikor úgy 30%-ot estek hónapok alatt az árak.
Én, tulajdonomból bérletpárti vagyok.
-Nem mindenki felelős tulajdonos, bérlőt kitenni se egyszerű, de tulajdonost szinte lehetetlen (erről mesélhetnének társasházi közös képviselők)
-A tulajdon megszerzéséhez szükséges beszálló, induló tőke alkalmas lehet valamiféle vállalkozás beindítására, ami jó esetben majd pár év alatt kitojja a tulajdont is.
-Mobilitás. A bérlő oda megy, ahol megfizetik, ahol lehetőség nyílik. Nagy előny.
Aki meg előre költi a jövedelmét fogyasztási javakra, sok szóra nem érdemes.

Ráérek 2016.05.04. 12:07:32

@Szalay Miklós: jajjistenem, te már itt is nyomulsz??? :(((
Az összes blogot összepromózod az agyrokkant eszmefuttatásaiddal, amik a lilaködön kívül nem sok értelmeset tartalmaznak...
LOL

Szarazinda 2016.05.04. 12:11:55

@Janossz: Szerintem ez nem így működik. Az első hozzászólóval egyetértve kérdezem én is, hogy tényleg, miről szól ez a poszt, a sekélyes okoskodáson kívül, amiben ráadásul igazságtartalom sincs sok (alapvetően nulla), a közhelyfaktor annál nagyobb. Hozzátenni meg annyit tennék, hogy kiérzek némi a magyarokra vonatkozó általánosítást ezek a dolgok ugyanis így működik az ember mindenhol a világon. Aki megengedheti magának az fogyaszt. Igen, hitelt is, az is csak egy termék. Ez a magyar ember birtokolni akarja az ingatlanát meg irtózatos közhely, ennek semmi köze mentalitásbeli dolgokhoz, ilyen a magyar ingatlan, bérleti és jövedelmi helyzet. Az, hogy az emberek bérelnek vagy tulajdonolnak országonként változik, mindenhol más a környezet. Annyi talán igaz, hogy van egyfajta pénzügyi kultúra, amiben vannak fejlettségbeli különbségek az országok között, de ez ennél sokkal bonyolultabb ügyekben jön elő, a tulajdon vs. bérlet nem így működik. Sőt, a legújabb plazmatévé vásárlás sem igazán.

Untermensch4 2016.05.04. 12:24:12

@Szarazinda:
" miről szól ez a poszt,"
Lehet hogy csak túl élénk a fantáziám de ez egy ironikus humorral átszőtt írásnak tűnik. Mármint az lett volna a célja de az eddigi reakciók alapján nem annyira sikerült.

Mérnork 2016.05.04. 12:36:35

@Szarazinda:
Német tulajdonú cégnél dolgozva szoktam beszélgetni a német kollégákkal.
Milyen érdekes, legtöbbjük saját tulajdonú családi házban lakik, amire természetesen kölcsönt vett fel anno. Szóval kurvára túl van tolva ez a "hülyemagyarok csak sajátházat akarnak, bezzeg az okosnyugatiak meg bérelnek" dolog.

Szarazinda 2016.05.04. 12:48:35

@Untermensch4: némi irónia, meg humor van benne, de ettől még a tartalmat komolyan gondolja a szerző, a kettő nem függ szerintem össze. Ennél sokkal viccesebb írások születnek amúgy komoly témákban.

@Mérnork: Hát igen

@csentecsa: így van, ezek is okok, és sajátossagok, és nem a magyarok mentalitásából fakadnak

tralalala 2016.05.04. 13:23:44

@Janossz: "És aki azt gondolja, legalább jó helyen van a pénze az ingatlanban, próbáljon 8-10 évre visszaemlékezni, mikor úgy 30%-ot estek hónapok alatt az árak."

Én inkább arra az utóbbi pár évre emlékszem vissza, miközben a lakásom ára szépen a duplájára nőtt :D

De amúgy mit számít? 30%-kal rosszabb, vagy 100%-kal jobb lakni benne ilyenkor?

metal · http://electric.blog.hu 2016.05.04. 13:58:15

Egymás mögé írt jó sok lózung! Ezért kár volt billentyűzet mögé ülni.

s 2016.05.06. 18:13:07

Szar volt. Norbi, baszod! Írd már egyszer le azt a kibaszott szót helyesen, hogy DURVA. Így, simán, rövid u-val. Ahogy kell. Ott abbahagytam, mert nem vagy kibaszott okos és még írni sem tudsz. Ez rögtön két hiba. Faszért blogolsz akkor? A nálad is nagyobb gyíkoknak?

Reactor 2021.03.19. 22:26:55

Ez mindig is így volt: aki hitelt vesz fel, az többnyire baromira ráfarag a dologra. Nihil novi sub sole. Valamiért odáig sikerül csak eljutni, hogy felvesszük a zsét és eltapsoljuk, a visszafizetést meg oldják meg az adófizetők...

@Eltévelyedés: Az emberek jelentős hányada még ezzel sincs tisztában, tehát igenis szükséges a cikk.

@Janossz: Azért van sok tulajdonpárti ember, mert onnét senki nem tud kipenderíteni, ha jön másvalaki aki rádígér egy tízessel. Szerintem ez egy elég nyomós indok. De ha kevés lenne, írhatok még párat.
süti beállítások módosítása