Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Tényleg elhiszed, hogy TE kaphatsz állami támogatást? Gondold át mégegyszer!

2016. április 09. - Szarvas Norbert

13876618-voting-yes-or-no-with-opposing-and-conflicting-green-and-red-campaign-signs-representing-politics-an-stock-photo.jpgMostanában befutott néhány állami támogatás (CSOK, NOK, OMP...stb), míg jónéhány megmaradt. Rengeteg lehetőség, mégis több százan jeleztétek felém, hogy "én valamiért mindig kimaradok az osztogatásból". Itt akkor most valami összeesküvésféle van, mindig a rossz oldalon helyezkedsz el, vagy pedig más oka van annak, hogy soha semmit nem kaphatsz meg? Körbejárom a témát és örülnék, ha kritikusan olvasnád el az alábbi okfejtést! Nagyon hasznos információkat hoztam el neked!

Mi az állami támogatás? Alanyi jogon vagy pályázat útján? Feltételek is vannak?

Az egyszerűség kedvéért vegyük úgy, hogy minden állami támogatásnak számít, aminek keretein belül pénzt juttat valamilyen formában a te zsebedbe! Ez a támogatások járhatnak alanyi jogon vagy valamilyen feltételhez kötve. Nagyon ritka, amikor egy programot úgy hirdet meg a jogalkotó, hogy semmilyen feltételhez (pl: önrész) nem köti. Ezek a támogatások mindig politikai útvonal mentén haladnak, tehát az "állami támogatásnak" politikai végterméknek kell lennie!

Mik ezek a popularista politikai végtermékek?

  1. nyugdíj
  2. gyerek
  3. lakhatás
  4. egészség

 

A jelenlegi politikai ciklusban vannak szuperszorzók, mint például:

"minél több gyereked van, annál jobban támogatunk". 

Tehát a támogatások legmagasabb foka egy átlag ember számára a gyermeknevelés és a lakhatás témája köré csoportosul. Emiatt rengetegen az első körben elvéreznek, mert nincsen (még) gyermekük. A jelenlegi politikai elit számára a "gyermek" és a "laknom kell valahol" víziója köré építette fel az ideológiát. 

Azt elmondhatjuk, hogy általában "alanyi jogon" jár mindenkinek, de inkább a "címzetteknek" az adott támogatás. Az "alanyi joggal" elhitetik mindenkvel, hogy akár ők is megkaphatják az "ingyen" pénzt, másrészt soha nem volt reális esélyük. Ilyenkor keletkeznek az olyan érzetek, minthogy "én mindig mindenből kimaradok". 

Az állami támogatás mindig megpróbálják megoldani a politikai hatalom által "észlelt" problémákat és burkoltan szavazatokat gyűjtenek. A gyerekvállalás ösztönzése (pl: CSOK) Magyarország demográfiai problémáira kíván megoldást találni. A CSOK, mint univerzális eszköz, másik fontos feladata, hogy pénzt pumpáljon az építőiparban és bebikázza ezt a szektort, amivel akár a gazdaság organikus növekedése is elindulhatna.

Az állami támogatás egy politikai termék, amivel az aktuális ideológiát próbálják megerősíteni

Miért nem kapsz soha támogatást?

Nagyon fontos megérteni, hogyan működik a rendszer. Ezerszer leírtam már én is a blogon, hogy az Állam (és végrehajtó szerve a Kormány) pénzújraelosztó feladattal rendelkezik. Az emberek mindenféle adót fizetnek (pl.: Bruttó-nettó bér, ÁFA), aminek az összege a közös kasszába kerül. A közös kasszából pedig a Kormány veszi ki a közös vagyont, hogy azt a lehető legjobban felhasználva tudja szolgálni a társadalom érdekét. 

Nem nehéz belátni, hogyha 100.000 ember fejenként 2 forintot fizet be a közös kasszába, akkor 200.000 forint közös vagyonunk lesz. Ebből a pénzből elmegy 150.000 forint az ország rezsijére (úthálózat, világítás, rendőrség, egészségügy, oktatás...stb), marad 50.000 forint, amiről úgy dönt a Kormány, hogy támogatás formájában visszaosztja az embereknek.

Két lehetősége van:

1. Mindenki kap egyenlő arányban 50 fillért, amivel senki nem megy sokra, senki nem tud ebből tovább lépni, ráadásul a politikai ideológia eszmerendszer sem lett megtámogatva egy erős propaganda hadjárattal (gondolj pl a januári CSOK kormányhirdetésekre)

2. az 50.000 forintot egy konkrét célra adja oda. Mivel a keret szűkös, ezért feltételeket kell megállapítani, hogy ne tudja mindenki "alanyi jogon az alanyi jogon belül" igénybe venni. Ha a kormánynak a legfontosabb ideológiája a család, akkor kézenfekvő, hogy meghatároz egy gyermeklétszámot, mint első feltétel. Mivel még mindig túl sok lenne az igénylő, ezért elkezd kizárni munkaviszony, tb jogviszony, anyagi hátország  (önerő) alapján. Az eredmény az lesz, hogy az 50.000 forintot úgy tudja a címzetteknek szétosztani a kormány, hogy egy picit mindenki a magáénak érezhette a dolgot. 

És a te oldaladról

Az imént a kormány gondolatmenetét fejtegettem nagyon röviden. Viszont talán ennél is fontosabb az egyén szerepe. Az átlagos embernek is megvannak a feltételei, ha támogatásról van szó. Átlagos Oszkár nem hajlandó olyan támogatást igénybe venni, ami:

  • túl bonyolult papírmunkát jelent (lásd: pénztárak)
  • önkéntes alapú
  • nem ad kézbe x millió forintot
  • meghatározza, hogy mire lehet felhasználni 
  • számlabemutatási feltétele van (nem lehet okosba megcsinálni)
  • bármilyen feltételt határoz meg
  • elköteleződést jelent

Tehát összefoglalva: 

Átlagos Oszkár azt a támogatást akarja, amihez semmit nem kell tennie, szabadszemmel látható összeget kap és arra használhatja fel, amire akarja. 

Mivel ilyen támogatás az Átlagos Oszkároknak nem igazán elérhető, ezért folyamatosan csalódnak a rendszerben. Holott mindenki számára lenne egy kis segítség, ha nyitott szemmel járnána, hajlandóak lennének a "kényelmetlenségekre" és projekt szinten gondolkoznának (pl: Egészségpénztár: a mai befizetéseinkhez jövőre kapunk 20% támogatást és ezáltal jövőre kevesebbet kell ráutalni a számlára).

Nem vitatom, hogy vannak igazán érdekes és borzalmas állami támogatásnak csúfolt intézményesített szavazatvásárlások, de mégis látni, hogy sok kedvezményt az emberek a saját butaságuk miatt nem vesznek igénybe. 

Milyen lehetőségeid vannak? (Nézzük a legfontosabb opciókat)

Nyugdíj

A nyugdíj támakörben  adójóváírás formájában kaphatunk évi 280.000 forintot, amennyiben vállaljuk, hogy a három államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítás közül (Nyesz, Önkéntes nyugdíjpénztár, Nyugdíjbiztosítás) legalább kettőt választunk (megadott arányban) és vállaljuk, hogy évente befizetünk 1.400.000 forintot (azaz havi 116.667 forintot) és jogosultak vagyunk az adóvisszatérítésre (magyarul fizetünk adót).

Egészség

Az Állam egészségpénztár vagy önsegélyező pénztár  rendszerén keresztül támogatja az egészséggel kapcsolatos kiadásaidat (pl: gyógyszer, orvos). Ugyanakkor ezt a támogatást nem neked adja oda alanyi jogon, hanem az áltlad választott pénztárban vezetett számládra utalja adójóváírás formájában (20%-át az előző évben általad befizetett összegnek). A legtöbben sajnos akkor kerülnek kapcsolatba ezzel a rendszerrel, amikor a munkáltató Cafeteria keretein belül felajánlja az utalást. Ma még nagyon kevesen fizetnek be bizonyos rendszereséggel maguktól, mert nem látják a rendszer előnyeit. A pénzt nem azonnal kapod meg, hanem a következő adóévben töltődik fel elkölthető egyenlegként a számlára.

Pl.: Ma 100.000 forintért akarsz a gyerekednek szemüveget és vizsgálatot vásárolni. Ahelyett, hogy kp kifizeted, nyitsz egy ilyen számlát és ezen keresztül fizeted ki a költségeket. Ebben az esetben, ha 100.000 forintot utaltál, akkor másnap nagyjából 96.000 forintot használhatsz fel (a pénztárak működése költsége 2-8% körül alakul). Viszont következő évben, ha beírod az adóbevallásba, akkor az Állam ráutal a számlára 20.000 forintot. Tehát egyértelmáen nyereséges volt ez az üzlet (és akkor nem beszéltünk még a pénztári 5-10%-os kedvezményekre, amiket a szolgáltatók szoktak adni).

Lakhatás

Jelenleg a legelterjedtebb otthonteremtési támogatás a lakástakarékpénztár rendszere, amin keresztül havi 20.000 forintos befizetés mellett évi 72.000 forint támogatást kapsz. Ha egy négytagú család mindegyik tagjára kötünk ilyet, akkor évi 288.000 forintot kapunk arra, hogy 4/5/6/8/10 év múlva megvalósítsuk a terveinket. Tehát minden befizetésünkre 30% vissza nem térítendő állami támogatást kapunk. Ezt olyanok is megkapják, akiknek nincsen bejelentett munkahelyük.

Másik nagyon fontos lakhatási program a CSOK intézménye, aminek keretein belül 600.000-10.000.000 forint közötti vissza nem térítendő állami támogatást kapunk lakáscélunkra. A CSOK februárban változott legutóljára és rengeteg feltételnek és körülménynek kell megfelelni. Most nem is megyek ebbe bele helyhiány miatt. A lényeg, hogy létezik, és bárki jogosult lehet rá, amennyiben van munkahelye 180 napja, van/vállal gyereket és rendelkezik megfelelő önreővel.

Az imént említett két slágerterméknél sokkal ritkábban emlegetett lehetőség az önsegélyező pénztár, ami a már megismert egészségpénztári modell alapján nyújt támogatást (20% adójóváírás) lakhatási céljainkra:

  1. felsőoktatásban részt vevő fiatalok kollégiumi vagy albérleti díja
  2. lakáscélú jelzálogalapú hitel havi törlesztőrészletének egy részének a finanszírozására

 

Gyerek

Akinek gyereke van, annak van Baba kötvénye (egyszeri 42.500 forint) és lehetősége start számlát nyitni. A start számla esetében maximum évi 6000 forint állami támogatást kaphatunk+ hozamok. Gyermekprogramnak viszont sokan érdeklődnek jobb lehetőségek iránt, amik nem támogatottak.

Ha gyerekünk van, akkor felmerülnek bizonyos kiadások:

  1. szülés előtakarékosság (családalapítás költségeire felkészülés, szülés utáni csökkenő jövedelem kiegészítése)
  2. babaápolás
  3. óvodás vagy iskoláskorú gyermekeknek ruha, tankönyv, tanszer
  4. váratlan vagy tervezett egészségcélú költségek (betegség, temetés, ágymatrac, szemüveg, fogszabályzó)
  5. rendszeres egészségcélú termék vásárlás (gyógyszerek, kontaklencse, tesztcsík vércukorszintmérőhöz)
  6. Egyetem, főiskolai szolgáltatás:
  •  tandíj
  • térítési díj
  • kollégium
  • albérlet

Ezekhez mind elérhetőek a 20%-os adójóváírások, amennyiben belépünk egy önsegélyező vagy egészségpénztári programba.

 

Zusammen

Ha összeszámolod, akkor egy vagyonosabb család éves szinten megfelelő ráfordítással 2x280.000 (anyának és apának is) + 4x72.000 forint támogatást zsebelhet be rendszerezett céljaira= 848.000 forint = 70.667/hó ezen felül pedig pályázhat az egyszeri támogatásokra, mint a CSOK vagy az OMP (Otthon Melege Program keretében akár 2,5 millió forint. 

És most lehet fortyogni egy elvi kérdésen:

Miért a gazdagokat kell ennyire támogatni?

Jogos a fortyogás amúgy, hiszen maximálisan a gazdagok tudják kihasználni a támogatásokat és vélhetően nekik van a legkevesebb szükségük a plusz pénzre. Átlagos Oszkár nem fog tudni évi 3.088.000 forintot félretenni ezekre a célokra. De cserébe Átlagos Oszkár semmit nem tesz az ügy érdekében.

Pedig, ha tudná...

Ezen a ponton kell mindenkinek magába néznie, és nem picsogni a gazdagok lehetőségeire. 

Tegyük fel a kérdést! Átlagos Oszkár:

  • szokott beteg lenni?
  • szokott gyógyszert, pelenkát és egyéb dolgokat vásárolni?
  • kell nyugdíjra félretennie és a feleséggel tudnak ketten legalább havi 20-30.000 forintot?
  • kell lakniuk valahol?
  • és blablabla

Átlagos Oszkár elmondása szerint:

  • havonta legalább 20ezer forint elmegy a családnak gyógyszerekre, tanszerekre, szemüvegre, ...stb = ha egészségpénztárban gondolkodnának, akkor ők is kapnának évi 40.000 forintot az Államtól
  • lakást mindig utólag vásárol hitelből, onnantól kezd el havi nagy összeget befizetni (a hitel törlesztőre), amikor már beköltözött= ha a hitelfelvétel előtti 4+ évben már előre fegyelmezte volna magát, akkor anya és apa 20-20 ezerrel tudott volna indítani lakástakarékot (amivel több önerő, kevesebb hitel a köv. 20 évre lett volna mellékesen). Ebben az esetben évente kaptak volna 144 ezer forint az Államtól.
  • havi 10.000 forintot félretudnának legrosszabb esetben is tenni a nyugdíjas éveikre. = évi 24 ezer forintot adna hozzá az Állam, ha mindez tudatos lenne

Tehát Áltagos Oszkár is megkaphatna évi 208.000 forintot, amennyiben nem engednék el magukat, nem mutogatnának, hanem következetesek lennének a saját pénzügyeikkel. Mert Átlagos Oszkár és családja ennyit legalább elkölt egy évben ezekre a célokra mindenféle tudatosság nélkül.

:

Ha kérdésed van vagy segítségre van szükséged:

írj: szarvas.norbert@iflgroup.hu

klikkelj: klikk

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr78581164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peter Götz 2016.04.09. 16:52:59

Köszi,hogy ezt így leírtad,amit gondolok az nem túl szép,és nem akarom megbántani a lelkedet,ezért csak annyit fűznék hozzá,hogy az összes kedvezményt,meg amit keresel, költsd gyógyszerre életed végéig!!
azért mert csak így lehet elégedett életed....

mikimackó 2016.04.09. 18:21:42

@Peter Götz: az irományról, valamint a benne foglaltakról is van véleményed, vagy csak ennyi ukázt kaptál a központtól ?

Peter Götz 2016.04.09. 18:41:13

@mikimackó: a véleményemre vagy kíváncsi,az nem túl szép,de ha már óhajtod
"kurva anyádat" ennyi konkrétan a cikk írójáról ezen szöveg után!
szerintem ennyiből meg lehet érteni a cikkről is a véleményem.

mikimackó 2016.04.09. 19:13:56

@Peter Götz: egy szerencsétlen kis pöcs vagy, pubi......., ennyike!

Szarvas Norbert 2016.04.09. 20:36:25

@Peter Götz: de még mindig nem derült ki a felháborodásod oka. Melyik része volt számodra sértő?

Az hogy nem tudod igénybevenni a támogatást vagy az hogy léteznek támogatások?

2016.04.10. 06:17:28

Hát ez elég zavarosra sikeredett, az már biztos.
Mert a csok az egy lehetőség, annak akinek van 10 misi kp-je, és van "atombiztos hosszutávú" munkahelye.

Ugyanis, ha nem tudod, fizetni a rezsit, a lakástörlesztést, a családod nem tudod eltartani--mert netán munkanélkülivé válsz, akkor mi van ?
Elmondom. Nagy nagy bukta ! Mindent buksz és visz a bank még téged is.
Amellett ha a szülök nem segitenek, és van egy feleséged , otthon 3 gyerekkel, akkor jobb ha kivándorolsz, mint ahogy tették sokan a devizahitelesek közül, itt hagyva mindent !.

Tehát volna egy kérésem. Nem kell itt az ideológiai pártpropaganda, meg hogy majd ez lesz és azt kapsz, mert ez a jelenlegi konstrukció még a devizahitelesek beborult lehetőségénél is rosszabb.

Végül csak egy pár gondolatot, még engedj meg nekem. Szép szép amit leirsz, de ez csak álom. Mint mindaz, amit "tanácsadásnak " leirtál. Mert ez nem tanácsadás, hanem etetés.

Broad 2016.04.10. 08:28:28

Ha csak ezt az egy bejegyzést "A nyugdíj támakörben adójóváírás formájában kaphatunk évi 280.000 forintot, amennyiben vállaljuk, hogy a három államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítás közül (Nyesz, Önkéntes nyugdíjpénztár, Nyugdíjbiztosítás) legalább kettőt választunk (megadott arányban) és vállaljuk, hogy évente befizetünk 1.400.000 forintot (azaz havi 116.667 forintot) és jogosultak vagyunk az adóvisszatérítésre (magyarul fizetünk adót)." nézem, már látszik, hogy a szerző nem a Földön jár. Havi 116.667 Ft befizetés, amikor vidéken sok családnak ennyi az összes jövedelme. Na ennyire komoly ez a tanácsadás, aki havi 116.667Ft-ot félre tud rakni per fő, annak nincs szüksége ilyen tanácsokra.

Szarvas Norbert 2016.04.10. 09:41:31

@Broad: tipikusan bizonyitod amit a cikkben irtam kritikat.

Attol mert az emberek 80% nem tud ennyit befizetni attol ez meg egy teny. Nem tanacs , hanem teny a torvenyi maximum.

Erdemes lett volna tovabb olvasni es ertoen ertelmezni...

walterwhite 2016.04.10. 10:42:58

Hehe, a sok buta paraszt gyönyörűen bizonyítja a cikk mondandóját :)

Peter Götz 2016.04.10. 12:44:46

@Szarvas Norbert: szóval,MA ez az ország nincs abban az állapotban,hogy a jómódúakat támogassa! Szerinted a közutak állapota már megfelelő,az oviba meg vinnem kell ,margarint ,meg lekvárt,wc papírt,és még sorolhatnám. De látva a szövegedet,nem hiszem ,hogy téged bármi is érdekelne azon kívül,hogy neked jól menjen az életed.

Szarvas Norbert 2016.04.10. 12:47:54

@Peter Götz:

ez van az írásban:

"Miért a gazdagokat kell ennyire támogatni?
Jogos a fortyogás amúgy, hiszen maximálisan a gazdagok tudják kihasználni a támogatásokat és vélhetően nekik van a legkevesebb szükségük a plusz pénzre. "

akkor mégegyszer, ha nem sikerült értelmezni:

Nem arról szól a cikk, hogy a gazdagoknak milyen szuper, hanem arról hogy milyen lehetősége van mindenkinek a maga anyagi korlátai között. Arról szól, hogy van ugyan maximálisan kihasználható keret, de azoknak is lenne értelme ebben gondolkodni, akik csak a töredékét tudnák kihasználni. Viszont a legtöbb ilyen ember elutasítja ezt, merthogy a "gazdagoknak milyen undorítóan jó"

Peter Götz 2016.04.10. 13:06:05

igazándiból,egy olyan országban ahol van 20-200 milliárd forint arra,hogy a Miniszterelnök felköltözzön a KIRÁLYI várba felújítása után,ahol a Miniszterelnök
falujába Makovecz tervezte Futballstadion épülhet,cca.4 milliárd forintért,és hozzá 3-4 milliárdért kazánház,ott azt hiszem neked van igazad,de ez még így ettől egy szar ország marad.......
a fortyogásról annyit,hogy ha például megszűnik a gyermekéhezés Magyarországon,akkor járna a gazdagoknak olyan támogatás ,mint amiről te írsz!
de látva az ország morális állapotát,nem hiszem,hogy te ezt fel tudod fogni,és megtudod érteni.....

Punxsutawney Mormota 2016.04.10. 13:15:25

@Peter Götz: Köszönöm a mély, előremutató értékelést. A gazdaságról és a leírtakról alkotott véleményed még továbbra is homályos, azt viszont látszik, hogy egy büdös tapló vagy :)
Én is csak annyit tudok kívánni, hogy habonyárpis cyber pincsiskedésedért kapott nyomorúságos éhbéredet gyógyszerre költsd!

Punxsutawney Mormota 2016.04.10. 13:20:03

@jános515: Szerintem a normálisabbja nem is csinál ebből pártpolitikai kérdést... A CSOK pont egy ugyanolyan csapda, lufi, cukormázzal bekent légyfogó, mint anno dacu a nullaforintos Suzukik meg Opelek. A kurva nagy különbséget Te is látod - amíg a bank elvitte az autódat, megsírattad az addig kipengetett 2-3 millió forintodat, és vettél magadnak egy 12 éves romot 600,000 forintért... Ha most úszik a munkahelyed stb, akkor mit csinálsz a "felesleges" gyerekkel? Visszaadod az államnak? Ugyan már... Ellenben a 10+10 millió + az esetleges 5 milliós áfa visszatérítési lehetőség túl vonzó egy halom ember számára, akik amúgy már egy vagy két gyerekkel is éppen csak elboldogulnak.

Szarvas Norbert 2016.04.10. 13:21:41

@Peter Götz: az megvan hogy te is igénybe vehetsz támogatásokat ahelyett hogy nem vagy hajlandó tudomást venni róluk?

Nem én hozom a törvényeket. Én csak a meglévő állapotról tudok értekezni

Punxsutawney Mormota 2016.04.10. 13:22:22

@Peter Götz: Ja, bocs' a fentiekért. Tragikusan félreértettelek :)

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.04.10. 13:38:28

A fidesz olyan támogatásokat biztosít, amire a maszop aztat mondta: a liberális piacgazdaság a legjobb a világon, minek az állami támogatás, amikor ott a fasza frankhitel

botrány hogy feltételei is vannak

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.04.10. 13:39:53

@Peter Götz: 'a fortyogásról annyit,hogy ha például megszűnik a gyermekéhezés Magyarországon,akkor járna a gazdagoknak olyan támogatás ,mint amiről te írsz!'

nem a cuciknak köszönhetjük az ingyenes menzát (se)

colonel Tigh 2016.04.10. 13:54:57

Az a baj kedves cikkíró, hogy nagyon sok Átlagos Oszkár van ebben az országban, aki még csak a közelében sincs ezeknek a számoknak. Te itt feltételezel dolgokat, hogy Átlagos Oszkár elkölt 20 ezret gyógyszerre. Csak mondom, valaki kajára költ ennyit egy hónapban...
De lássunk engem pl: "szokott beteg lenni?" - nem, mert nem engedhetem meg magamnak. Hál' Istennek nem vagyok beteges tipus, még náthás se voltam 15 éve. De ha bármi történik fingom nincs mit fogok csinálni. "szokott gyógyszert, pelenkát és egyéb dolgokat vásárolni?" Nem. "kell nyugdíjra félretennie és a feleséggel tudnak ketten legalább havi 20-30.000 forintot?" Kellene, de nincs miből. Volt magánnyugdíjpénztáram, tizenévig fizettem, amikor még volt munkám. Azt ugye einstandolták, a céget behúzta egy fideszes mameluk. Jelenleg dolgozni sem tudok, mert az agyvérzéses ágyhoz kötött nagymamámat ápolom napi huszonnégyben, két éve. Gyakorlatilag az ő nyugdíja van. Ja bocsánat, kapok 39e ápolásit. "kell lakniuk valahol?" hát bazmeg, most erre mit? Igen, kell, és van is. Hála a nagyinak. El is megy rá minden. blablablablabla....
Értem az írásod, azt is, hogy kb mit akartál. De abszolút ne sértődj meg, ha kemény hangú kommenteket fogsz kapni, mert nagyon sokan vannak olyan helyzetben, hogy a közelébe se jutnak annak, hogy tízezreket havonta spóroljanak. Tudjuk, erre az a válasz, hogy az ilyen annyit is ér.
Még egy jó tanács: csak finoman spórolási tanácsokkal. Más pénzét mindig sokkal könnyebb beosztani.

Peter Götz 2016.04.10. 13:55:57

de látva az ország morális állapotát,nem hiszem,hogy te ezt fel tudod fogni,és megtudod érteni.....
vagy nem is tudjátok ,mi az,hogy " erkölcs",
nem az a gond,hogy ilyen olyan kedvezmény jár,hanem addig amíg az oviba vinnem kell a kaját a reggelihez,és az országnak 25000 milliárd forint adóssága van,ami mindenkit terhel,addig annak aki jómódú ,miért járjon például ingyen pénz??!!
ez az igazi kérdésem,rólad meg annyit,hogy ez szerinted jár és kész,de ez a pénz is a közösből megy ami viszont azt is terheli aki soha egész életében nem veszi igénybe,vagy tán tévedek??!!

colonel Tigh 2016.04.10. 14:00:28

@Tiszteltetem Brüsszelet: b+ nem lehetne egyszer, csak egyszer nem libsizni? Ha szerinted jó úton van ez az ország, akkor a) vagy vak vagy, b) vagy nem normális, már bocsánat. Kapásból libsi aki kritizálni meri a rendszert? Jó vicc, megszoktuk, de kurva unalmas. Amíg az ország ilyen szellemi és morális szinten van, itt csak rosszabb lesz.

walterwhite 2016.04.10. 14:03:59

@Tiszteltetem Brüsszelet: "nem a cuciknak köszönhetjük az ingyenes menzát (se)"

A micsodát???

Nem tudom, és pont ugyanúgy fizetek minden szarért most is mint a szocik alatt. Csak a hozzád hasonló buta alattvalók hiszik azt hogy bármi is jobb lett azóta.

Ami számítana: az oktatás és az egészségügy katasztrofális állapotban, az összeomlás szélén vannak. Ennek örülj, elvtárs.

Janossz 2016.04.10. 14:39:17

Ha a kormány a felső tízezret szereti támogatni, az ő dolga, amíg bizalmat kap a politikájához, teheti.
Csak azért az már kicsit sok, mikor ezt a bulit szociálpolitikai köntösbe bújtatja.
Mai hír: az OECD államok átlagos költésének másfélszeresét költjük családtámogatásra. Ja. És ebben benne van a vagyonosok adókedvezménye, ugye...De még azzal sem gondolom valósnak a mértéket.
Aki meg ilyen CSOK-kal, meg NOK-kal gondolja helyretenni a korfát, meg a nullára lerohasztott építőipart, hát nem tudom....a remény hal meg utoljára.
Összevonva nevezhetnék PUKK-nak inkább, olyan lufiszerű az egész.

Janossz 2016.04.10. 14:54:52

Egyébként elárulná nekem a Szerző, hogy az idei költségvetésben mekkora összeg van előirányozva CSOK-ra? Mert tízezer esetre az száz Mrd volna.
Van fedezet, vagy csak propaganda volt?

Fulika 2016.04.10. 16:41:18

Ez egy bullshit propaganda! Havi 110eft nyugdíj előtakarékosságra??? Hol él a cikkíró, Németországban? Itt az lenne, hogy 15-20 év gyűjtögetés után, mikor már látható vagyon van ezekben az eszközökben az állam szépen lelép vele, mint tette azt a manyup vagyonnal. Start számlák dettó. Nincs közbizalom, igy az rablóállam hiába támogat papíron és hosszútávon bármit, mikor megtanultuk, hogy az állam az állampolgár legmegbízhatatlanabb partnere.

Untermensch4 2016.04.10. 17:07:30

@Tiszteltetem Brüsszelet: A gyerek ovijában a menza úgy ingyenes a legszegényebbeknek hogy közben felváltva visznek be a szülők pl gyümölcsöt gyümölcsnapra. De lehet hogy nem tudok mindent és a piacon/boltban az oviba szánt gyümölcsöt ingyen adják...
Meg a nagy adócsökkentés is jó lett. Ugyanannyi bruttóval kevesebb a nettóm mint a szocik alatt de közben nőttek az árak (vagy annyira különleges vagyok hogy pont az én fogyasztói kosaram nagyon eltér az átlagostól)...

Broad 2016.04.10. 17:30:58

@Szarvas Norbert: gyere le Kelet-Magyarországra és add elő olyan Átlagos Oszkárok családoknak az okoskodásodat, ahol a család összes jövedelme nem éri el az egy főre jutó 30.000 Ft.-ot, biztosan nagyon hálásak lesznek érte. Tudod nagyvárosi Átlag Oszkár és a Kelet-Magyarországi Átlag Oszkár nem egy!

"Átlagos Oszkár elmondása szerint:
havonta legalább 20ezer forint elmegy a családnak gyógyszerekre, tanszerekre, szemüvegre, ...stb = ha egészségpénztárban gondolkodnának, akkor ők is kapnának évi 40.000 forintot az Államtól
lakást mindig utólag vásárol hitelből, onnantól kezd el havi nagy összeget befizetni (a hitel törlesztőre), amikor már beköltözött= ha a hitelfelvétel előtti 4+ évben már előre fegyelmezte volna magát, akkor anya és apa 20-20 ezerrel tudott volna indítani lakástakarékot (amivel több önerő, kevesebb hitel a köv. 20 évre lett volna mellékesen). Ebben az esetben évente kaptak volna 144 ezer forint az Államtól.
havi 10.000 forintot félretudnának legrosszabb esetben is tenni a nyugdíjas éveikre. = évi 24 ezer forintot adna hozzá az Állam, ha mindez tudatos lenne

Tehát Áltagos Oszkár is megkaphatna évi 208.000 forintot, amennyiben nem engednék el magukat, nem mutogatnának, hanem következetesek lennének a saját pénzügyeikkel. Mert Átlagos Oszkár és családja ennyit legalább elkölt egy évben ezekre a célokra mindenféle tudatosság nélkül."

Fenti írásod szerint Átlag Oszkár havi 40.000 Ft.-ot tudna félrerakni.

Pisti 90 2016.04.10. 17:35:36

'Nem nehéz belátni, hogyha 100.000 ember fejenként 2 forintot fizet be a közös kasszába, akkor 200.000 forint közös vagyonunk lesz. Ebből a pénzből elmegy 150.000 forint az ország rezsijére (úthálózat, világítás, rendőrség, egészségügy, oktatás...stb), marad 50.000 forint, amiről úgy dönt a Kormány, hogy támogatás formájában visszaosztja az embereknek.'

Ez a valóságban úgy néz ki, hogy van 10 Átlag Oszkár meg egy Gazdag János. A 10 Átlag Oszkár keres fejenként 100 000-et, ebből az állam gyorsan levon fejenként 50 000 adót, ez eddig 500 000 bevétel. A Gazdag János keres 1 milliót, mivel az állam őt is olyan arányban adóztatja, mint Átlag Oszkárokat, ezért ő 500 000-et fizet be. Átlag Oszkár tengődik az 50 000-ből, Gazdag János meg elvan, mint Marci Hevesen. Az államnak most van 1 milliója. Ebből értelmetlen pályázatok és beruházások útján visszajuttat Gazdag Jánosnak 600 000-et, és ennek révén olyan fontos dolgok jöhetnek létre, mint kisvasút egy kisfaluban. A maradék 400 000-ből az állam elkölt 350 000-et arra, hogy legyen rendőrség, ami megvédi az államot is, Gazdag Jánost is, meg hébe-hóba Átlag Oszkárt is. Aztán kigazdálkodik belőle valamilyen szintű oktatást, bekátyúz 1-2 utat a látszat kedvéért, persze Gazdag János lakhelyén azért rendesen megcsinálják, és fenntart egy alacsony szintű egészségügyet az Átlag Oszkároknak, mert a Gazdag János úgyis magánklinikára jár.
A végén maradt 50 000 forintja, ezt támogatás formàjában odaadja az egyik Átlag Oszkárnak, aki így örülhet, mert kapott pénzt.

Szarvas Norbert 2016.04.10. 17:38:18

@Broad: pont erről beszélek, hogy a legtöbb támogatáshoz nem félretenni kell, hanem az amúgy is elköltendő pénzt átcsoportosítani-
lásd gyógyszerek, pelenka stb... nem kp-ban veszed meg a gyógyszertárban, hanem ezt a pénzt befizeted az egészségpénztári kártyára és ezzel a kártyával fizetsz másnap ugyanabban a gyógyszertárban.

Broad 2016.04.10. 17:39:37

@Szarvas Norbert: Ja még annyi, az előző írásom csak egy kiemelés volt és csak arra reagáltam, egyébként végig olvastam én a cikkedet, "tanácsodat"? Első olvasásra nekem egy biztosítási ügynök képe ugrott be, aki a jutalék reményébe mindenre rábeszéli az ügyfelet, hogy jutalékhoz jusson. Ha meg két év múlva elbukja az ügyfél a pénzét, nem baj az, a jutalék már a zsebben van.

Szarvas Norbert 2016.04.10. 17:39:58

@Janossz: ha engem kérdezel, akkor szvsz az adófizetők pénzén pénzelt pártpropaganda volt (országos reklámok + minden CSOK nyomtatványra oda kell tennie a banknak, hogy thx by magyar kormány=fidesz)

rengeteg olyan kis szabály van a CSOK-ban ami miatt az emberek 15%-a lesz max. jogosult rá. mindenki elvérzik valahol.

Szarvas Norbert 2016.04.10. 17:45:15

@Broad: "Ja még annyi, az előző írásom csak egy kiemelés volt és csak arra reagáltam, egyébként végig olvastam én a cikkedet, "tanácsodat"? Első olvasásra nekem egy biztosítási ügynök képe ugrott be, aki a jutalék reményébe mindenre rábeszéli az ügyfelet, hogy jutalékhoz jusson. Ha meg két év múlva elbukja az ügyfél a pénzét, nem baj az, a jutalék már a zsebben van."

-
ezt miből sikerült kikövetkeztetni?

a lakástakarékból? az egészségpénztárból? az önsegélyező pénztárból? a NYESZ-ből? az önkéntesből? a start számlából (amire még csak jutalék sem jár, mert azt a kincstárnál lehet nyitni)? a csOK-ból (amit szintén nem lehet közvetíteni)?

tényleg nagyon sajnálom, ha ennyit olvasol ki az egészből, amikor alapvető tényeket és opciókat írtam le, hátha valaki valamiről még nem hallott.

Az meg a vicc kategória, hogy azt gondolod, hogy én "ügynök" ráakarlak téged vagy bárkit beszélni arra a saját jutaléka érdekében, hogy kössön egészségpénztárat, mert mondjuk egy csomó mindenre felhasználhatja és egy csomó pénzt kap az államtól cserébe (nekem ezen a szerződésen a jutalékom 300- 1500 HUF között alakul- szerinted mennyire éri meg "rábeszélnem?") Ne röhögtess, nem kell mindenben a rossz széndékot keresni

Szarvas Norbert 2016.04.10. 17:48:28

@Broad: de nagyjából ez a magyar nagyvalóság, amit te írsz le.

"biztosan itt rábeszélni akarnak, lehúzni...stb., mert nem létezik jó tanács"

A legtöbben így gondolkodnak a mai napig és emiatt a hozzáállás miatt nem hajlandóak meglátni egy-egy (akár támogatott) terméknek a pozitív hatásait.

Ellenben ugyanezek az emberek felvannak háborodva, ha gazdagék igénybeveszik ezeket a támogatásokat és talicskával kapják vissza a pénzt. Lehet, hogy ők nem úgy gondolkoznak, mint te? Nem bántás, csak egy feltevés...

Broad 2016.04.10. 17:58:28

@Szarvas Norbert: nem következtetés, azt írtam ez a kép ugrott be, azt egy szóval sem akartam állítani, hogy te lennél az. Sőt annyit azért olvastam a blogodat, hogy tudjam, hogy nem vagy az, mert alapvetően jó tanácsokat szoktam látni itt. De most ez a cikk nem jött be és valahogy azt a kérdést nem akarod meglátni, hogy mit tudsz mondani egy olyan családnak, ahol a két kereső jövedelme nem éri el a nettó 150.000 Ft.-ot.
Szerencsére én nem az Átlag Oszkárok családját gyarapítom, fel sem háborodom, ha a gazdagok felveszik amit tudnak.

mrbateman 2016.04.10. 18:11:05

Na megérkeztünk.
A helyzet az, hogy Mo-on az lakosság nagy részének nemcsak pénzügyi kultúrája nincs, hanem - és főként - pénzügyi mozgástere sem. Igen a kettő összefügg, méghozzá ok-okozatilag.
Kényszerpályán mozognak, nem tudnak tőkét felhalmozni még rövid-közép távon sem, így befektetési tanácsokat felesleges adni annak, akinek nincs megtakarítása!
Kanyarodjunk vissza a tegnapi ZBR-es poszthoz...úgy kötni egy polgári jogviszonyt (támogatási szerződés), hogy a másik fél a kényszerűségei miatt neki erkölcsileg nem felróhatóan valószínűleg nem tud eleget tenni, illetve mindez abszolút a szerencse dolga lesz...nos nem életszerű. Igen az élet igazságtalan, igen a támogatást csak az tudja igénybe venni, akinek van pénzügyi mozgástere.

Szarvas Norbert 2016.04.10. 18:12:35

@Broad:

sajnos ahol a jövedelem lényegesen alacsonyabb, ott nem tízezreket, hanem max. ezreket lehet egy két jó tanáccsal megspórolni.
Ha őszinte akarok lenni, akkor az elmúlt 8 évből a legnehezebb mindig ezen pár ezer forintok megfogása volt tanácsadás szintjén, mert még a legszegényebbek sem hajlandóak "bizonyos összeg alatt" cselekedni.
Sajnos ez a magyar valóság.

A cikk leginkább azoknak szól, akik átlagos életet élnek. Aki munkanélküli az nem átlagos életet él, és nyílván anyagi gondjai vannak. Akik minimálbérből élnek, azon szintén nem feltétlenül átlagos életet élnek. - nagyon szomorú a helyzetük, de nem lehet mindig róluk beszélni. a bloggal és a rendelkezésre álló pénzügyi eszközökkel pedig esélyem nincsen a helyzetükön változtatni.

Sajnos nem lehet egy cikkel mindenkihez szólni, pedig igyekszem

Broad 2016.04.10. 18:40:39

@Szarvas Norbert: még két észrevétel:
1. arról hogy nekem ez a kép ugrott be, azon kívül, hogy nem téged akart minősíteni, még annyit, hogy sokat tettek érte "pénzügyi tanácsadók"
2. ahol 1000-5000 Ft-os megtakarítás van ott a "carpe diem" létezik. Hogy ki a hibás? Rémlik közgazdaságtanból egy példa, hogy egy bizonyos szint alatt mindenki annyiból él meg, amennyit keres, pl keres 50.000 Ft.-ot párizsit eszik, fehér kenyérrel, elkezd 55.000 Ft.-ot keresni - nem rak félre 5.000 Ft.-ot, hanem a párizsit lecseréli olasz felvágottra, már 70.000 Ft.-ot keres, de még mindig nem rak félre, hanem már sonkát eszik, és amíg nem ér el egy olyan jövedelem szintet nem a megtakarításra, hanem az életszínvonal fejlesztésére megy el a plusz pénz, a te szereped pedig itt lép színre. Egy statisztika " a Fizetesek.hu felmérésében résztvevők átlagjövedelme bruttó 225 ezer forint volt, míg a fizetések medián értéke bruttó 190 ezer forint, ez 18%-kal kevesebb az átlagnál. Hiába a jóval 200 ezer feletti átlagérték, a legtöbb munkavállaló (a sokaság 35%-a) havi bruttó jövedelme 90 és 130 ezer forint között található, messze az országos átlagtól." na itt van a bibi!

Szarvas Norbert 2016.04.10. 18:44:52

@Broad:

1. én is így gondolom

2. az alacsony bérszinvonal egy rendszerszintű probléma az országban. egyszerűen rosszul és hatékonytalanul van megszervezve a rendszer és emiatt a magyar dolgozó munkája nem ér annyit, mint egy németé, ahol az adott munkás nagyobb értékét teremt, mert a rendszer hatékony és kevésbé pazarló.

Broad 2016.04.10. 18:48:00

@Szarvas Norbert: a második pontról szóló válaszod, már szerintem politika, és abba nem szeretnék belemenni. :)

Crescence (törölt) 2016.04.10. 18:48:56

"Az állami támogatás egy politikai termék, amivel az aktuális ideológiát próbálják megerősíteni." Ez az állításod. A felsoroltak a szakpolitikában a szociálpolitikához tartoznak, az állami támogatások csak adhatóak, a kormányzat határozza meg melyik csoportot preferálja inkább - a spindoktoring kommunikáció okozhatja,hogy sokan tudnak a támogatásokról, de a célcsoportot inkább nem nevezik meg. Egy demokratikus ország politikájában az ideológia kevésbé értelmezhető, inkább politikai programok jelennek meg. Az Orbán kormánynak inkább egy innen-onnan összeszedett, átgondolatlan politikai programja van, ideológiát keresve olyan káoszba keveredünk,ebbe belemerülni, Horthyt, Kádárt keresni felesleges,ez a keresgélés zsákutcába visz,szerintem nincs tényleges ideológiai hátterük. Hogy mit próbálnak meg erősíteni,ezt átlátni sem könnyű, az ideológiai maszlagot félretéve, az intézkedésükkel saját szavazóbázisukat próbálják megtartani,a kommunikációval pedig a működőképességüket, vagyis a legitimitásukat próbálják igazolni önmaguk és az egész társadalom előtt. Az Orbán kormány a "működik" szlogennel a legitimitását őrzi, vagyis úgy gondolják, ha nem működik, akkor veszíti el a legitimitását. Talán ezért gondolják úgy,hogy a kudarcokat vagy a problémákat le kell tagadni.

egysmás 2016.04.10. 20:42:44

Biztos befizetek bármit is az államnak, csak mert igért valamit!

Biztos!

Mert a Magyar állam még sosem vette el a megtakarításait az embereknek!

Hát, tudod, elég érdekes egy gazdasági elemző vagy, ha szerinted Magyarország gazdasági partnerként fog viselkedni egy nálánál gyengébb szereplővel!
Magyarországon rablógazdálkodást KELL folytatni!
Amit össze tudtál szedni és ki tudtál vinni az országból, az a tied.
A többi, csak lófasz, tormával.

csíra 2016.04.10. 21:26:50

Átlagos Oszkár egy normálisabb kis faluban nagymenő gazdagnak számítana ám!

Nekem amúgy egy nagy bajom van az új Otthon Melege Programos lakásfelújítással: kizárja a vályogházat. Pedig szószerint százéves ablakokat szeretnék kicserélni, direkt vártam erre a szarságra. Erre ki vagyok zárva. Nem fair.

igazi hős 2016.04.10. 23:21:26

"Zusemmen" Aki nem tud arabusul...
@poszt: Addig igaza a poszt, hogy a legtöbb támogatás látszólag "mindenkinek" szól, de ez csak átverés, valójában csak kevesen vehetik igénybe. Igazából ez így van jól, nem kaphatnak sokan sok pénzt: vagy sokan kapnak aprópénzt (ilyen volt a megszüntetett, pár tízezer forintos lakhatási támogatás), vagy kevesen viszonylag sokat.
Emlékezzünk vissza Orbánék előző eszetlen pénzosztására, a kedvezményes lakáshitelre: sokan igénybe vehették, lazák voltak a feltételek és mérhető összeg volt. Az egyetlen apró hibája, hogy nem volt rá fedezet a kasszában, ugyanis a kormány nem csak a megmaradó pénzt tudja szétosztani, hanem annyit, amennyit akar, legfeljebb többet kell trükközni év végén a hiánycél teljesülése miatt.

öreg baka nem rakéta 2016.04.10. 23:46:55

Csak szólok, hogy a nyugdíj befizetésen alapul. Nem populizmus, hanem az évtizedek befizetése az alap.

Hasse 2016.04.11. 00:25:42

"szóval,MA ez az ország nincs abban az állapotban,hogy a jómódúakat támogassa!" - kérdés van-e olyan állapotban, hogy a szegényeket támogassa. Pont a gyermekéhezéses számháború kapcsán jött ki, hogy 90 % fog beleesni az ingyenes kategóriába, (ingyenes = a maradék 10 % szülei etetik őket is), ami már fenntarthatatlanul sok.

2016.04.11. 08:17:29

@csíra:

Vazze!
Tényleg egy hülye csíra lehetsz... mint a nick neved

Ugyanis, HA nyavajgás helyet !!!

Elolvasnád a pályázati útmutatót akkor. nem beszélnél tudatlanul, marhaságot.

www.kormany.hu/download/3/2b/a0000/Palyazati%20Utmutato.pdf
A 3. oldalon...

"Támogatást kizárólag hagyományos technológiával 1996 előtt épült..."
"Jelen pályázati kiírás vonatkozásában vályog!!!!!! illetve falazott szerkezetű épületek."

----

Szóval mekkora hülye is vagy?
Aki csak pofázik és panaszkodik, mert 2 percet sem szán a tájékozódásra...

chrisred 2016.04.11. 09:11:28

A szerző gondos elemzés után kihozta ugyanazt az eredményt, ami szinte mindenki számára közismert: az állami támogatások rendszere azokra van szabva, akiknek semmi szükségük nem lenne állami támogatásra.

encir 2016.04.11. 09:48:00

Minden ilyesmi "előtakarékosság" havi azonos összegű befizetést igényel. Átlag Oszkár viszont egyik hónapban beteg, másik hónapban vesz tanszereket, stb. Szóval hiába van mondjuk az eüpénztári kártyáján 100 e Ft, ha neki most gázszámlát kellene fizetnie. Nem likvid így a megtakarítása. Igazából jelenleg a lakáskassza éri meg szerintem. Ha arra tud valamennyit félretenni, jó, a többit meg ossza be ahogy tudja.

2016.04.11. 14:27:23

@encir:

Talán megtanulhatna végre előre TERVEZNI az bugyuta Átlag Oszkár.
Nem csak egyik napról a másikra látni előre...

egysmás 2016.04.11. 22:20:03

@nonolet: Van az az összeg, ami alatt nem TUDSZ tervezni.
És ez nem a minimálbér, hanem annál jóval magasabb összeg.

Persze, ez annak, aki még nem keres, vagy elég jól keres, annak ez egy hihetetlen dolog, pedig, így van.

Ha arra gondolsz, hogy az embernek KELL lennie annyi pénzének az élethez, hogy pl. tudjon venni egy új mosógépet, ha a régi tönkremegy, plusz annyi megtakarításának, hogy abból két hónapig megéljen, ha elveszíti a munkáját, ahhoz, hogy ne az abszolút létbizonytalanság peremén egyensúlyozzon, akkor az jön ki, hogy ahhoz, hogy _egyáltalán_ nekiállhasson spórolni, tervezni, az kell, hogy legyen alsó hangon kétszázezer forintja.
Viszont, ha a rezsid (kaja-pia-lakhatás) a létminimum környékén van, akkor egy nettó százezres fizetésből több, mint két év, mire ezt összespórolod és ezt az összespórolást csak akkor sikerül megvalósítanod, ha nem ment közben tönkre a mosógéped és végig volt munkád, nem voltál táppénzen.
Mert, ha ezek közül bármelyik bekövetkezett, kezdheted előröl.

Nah, egy háromszázezres fizetésből ez a két év lecsökken kicsit kevesebb, mint egy hónapra.
két év vs. egy hónap.
Ennyi a különbség...

panelburzsuj 2016.04.11. 22:36:45

@egysmás:
Tedd hozzá, mert nem fogja érteni: Átlag(közeli) Oszkáréknak "takarékoskodni" még csak-csak lehet ebben az évi száz-kétszázezer forint nagyságrendben - csak azt nem lehet tervezni, hogy MIRE. Hogy HOL fog beütni az a ménkű, amire mozgósítani kell a tartalékot.

Szóval nem lehet előre "fölpántlikázni" - mert nem lesz elég "likvid".

egysmás 2016.04.11. 22:51:50

@panelburzsuj: Jah, az így összeszedett pénz nem megtakarítás, hanem egy későbbi, bizonytalan idő múlva, de biztosan bekövetkező kiadás fedezete.

panelburzsuj 2016.04.11. 23:01:44

@egysmás:
A lakáskuporgatás, meg a nyögdíjalapozás is későbbi kiadások fedezésére szolgál - csak az időhorizont van odébb.

Egyesítve: több jövedelemből többféle fakkba többet lehet előre eldugdosni.

Valamit nagyon felfedeztünk! .... :)

Figyel Castro 2018.05.17. 13:07:31

@Peter Götz: a kisvasutat kihagytad. Amúgy a nyugdíjról csak annyit, hogy volt magánnyugdíjbefizetés, ugye... hol is van az?
süti beállítások módosítása