Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Mindenki kaphat 2,5M forintot az Államtól családi házra! Megmutatjuk, hogyan!

2016. április 08. - Szarvas Norbert

lakossagi-energetikai-palyazatok-2016.jpgA tegnapi napon hirdették meg az Otthon Melege Program (továbbiakban OMP) legújabb alprogramjának a részleteit. A program célja a háztartások energiafelhasználásának szabadszemmel is látható javulása/csökkenése.  A legújabb alprogram 5 milliárd forintot biztosít a családi házak energetikai korszerűsítésére és felújítására.Nézzük meg miről szól a program! Fontos részletek a cikk végén.

Ezeket támogatja:

  • az épületek homlokzati nyílászáróinak cseréje
  • homlokzatok hőszigetelése
  • épületgépészeti rendszerek (pl. kazánok, radiátorok) energia-megtakarítást eredményező cseréje, felújítása
  • épület gépészeti rendszeréhez csatlakozó megújuló energiafelhasználás kialakítása (napelemes rendszerek, napkollektoros rendszerek, biomassza kazánrendszerek kiépítése)

 

A pályázatról fontos elemek:

A támogatás mértéke a fejlesztéssel várhatóan elérhető minden megtakarítható CO2 kg/év egységre 900,- Ft; azzal, hogy az igényelhető támogatás maximális összege 1.250.000 - 2.500.000,- Ft a megvalósítandó fejlesztés komplexitásától függően épületenként és magánszemélyenként.

Nagyon fontos, hogy cégek nem tudják megigényelni a támogatást. Más kérdés, hogy az élelmesebb KKV-k megtehetik azt, hogy a cégük tulajdonában levő ingatlant lehetőség szerint átírják a tulajdonos nevére (könyvelő szigorú felügyelete mellett), megpályázza a támogatást, amihez a cég biztosítja a szükséges önerőt, majd a korszerűsítés után "bármikor" visszakerül a cég nevére az ingatlan. Nem szép dolog és senki ne csinálja.

Látható, hogy ha mindenki a maximális 2,5M forintos támogatást venné igénybe, akkor az 5mrd forint 2000 családi ház korszerűsítésére elegendő. Lehet matekozni, hogy meddig lesz elérhető a keretösszeg. Én arra tippelek, hogy T-2 nap.

A pályázat kizárólag magyar nyelven, elektronikus úton a pályázatbenyújtó rendszeren keresztül a szkennelt dokumentumok csatolásával kerül benyújtásra.

Egyrészt én támogatom az online térbe való átállást, másrészről emiatt generációk fognak az első percben kiesni, akik egyszerűen nem értenek a számítógéphez. Sőt! Nem zárom ki, hogy egyébként a fiatalabbak (25-35) közül is nagy mennyiségben képtelenek lesznek a pályázati anyagot megfelelően összeállítani, mivel nem tudnak eligazodni a hivatali online ügyintézésben. Ezért érdemes keríteni olyan embert, aki ért a pályázatok megírásához és eligazodik a rendszerben.

A befogadott pályázatok az értékelői javaslatok alapján, régiós megbontás szerint, szakaszosan kerülnek miniszteri előterjesztésre.

Az 5mrd forint keretösszeget tovább bontják régiókra. Tehát mégjobban kell iparkodni, mert minden régiónak lesz egy "kerete a kereten belül".

kepernyofoto_2016-04-08_10_32_32.png

A támogatás maximális intenzitása a megvalósítandó fejlesztés komplexitásától függően eltérő, ezzel ösztönözve az épületek komplex fejlesztését. A maximális támogatás mértéke az elszámolható költségek

  • -  55 %-a, de maximum 2.500.000,- Ft azaz kétmillió-ötszázezer forint, amennyiben a pályázó a hőszigeteléssel egyidejűleg egy további energiahatékonysági fejlesztést, és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert épít ki;

  • -  50 %-a, de maximum 2.000.000,- Ft azaz kétmillió forint, amennyiben a pályázó hőszigetelést, és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert épít ki;

  • -  45 %-a, de maximum 1.500.000,- Ft azaz egymillió-ötszázezer forint, amennyiben a pályázó egy energiahatékonysági fejlesztést és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert épít ki;

  • -  40%-a, de maximum 1.250.000,- Ft azaz egymillió-kettőszázötvenezer forint, amennyiben a pályázó egy típusú fejlesztést valósít meg

    a beruházás keretében.

És akkor ezzel szétvertük sokaknak az álmát. Zsebszámológépet dobjátok el, ugyanis a 2,5 millió forintot annyira nem adják ingyen, hogy "szinte" a lehetetlen kategória lesz a legkomolyabb támogatást megszerezni 45% önerővel. Minőségi munka esetén nagyon-nagyon jó ajánlatba kell belefutnunk, ha 45%-os önerővel akarjuk a 2,5 millió forintos   támogatást megszerezni. Így előnybe kerül a fizetőképes kereslet, akik rendelkeznek akár 60% önerővel vagy pedig hajlandóak hitelt felvenni a korszerűsítés miatt.

  1. A nyílászáró cseréjére vonatkozó elszámolható költségek nem haladhatják meg a nettó 60.000,- Ft/m2 fajlagos költséget. Amennyiben a költségek meghaladják a fajlagos költségszintet, akkor a támogatás a fajlagos költséghatár alapján meghatározott elszámolható költség alapján kerül meghatározásra

... a maximalizált fajlagos költségek részletes fel vannak tüntetve az útmutatóban

 

Itt pedig kiestek az "okosba" emberek, akik haverral túlárazva akarták volna a pénzt megszerezni. Ez egy nagyon jó dolog, mert csökken a visszaélések száma.

Elszámolható költségek: anyagköltség és munkaköltség. 

A kivitelezési munkálatok támogatható munkadíja a támogatás szempontjából elismerhető anyagköltség 60%-ánál nem lehet több.

Ez azt jelenti, hogy például 6,25 millió forintos bekerülési költséggel rendelkező felújítás esetében (ebben az esetben a 2,5m támogatás a bekerülési ktg 40%-a, 60% önerő mellett) az alábbiak szerint számítható fel munkadíj:

2,5m forintig maximum 1,5m forint

2,5-6,25m forint közötti összegig pedig nincsen megkötés.

A támogatás szempontjából a szakértői díj maximális mértéke az elszámolható költség maximum 6%-a lehet, melyből az energetikai számítások és az energiatanúsítványok költsége maximum 100.000,- Ft lehet.

Szakértők:

energetikai, gépészeti, villámvédelmi, érintésvédelmi, tűzvédelmi, szakhatósági és igazgatási díjak, kéményseprői

Ez amúgy nagyon karcsú keret és érdemes azzal számolni, hogy bőven rákell majd erre is fizetni. Elég ha abba gondolsz bele, hogy egy energetikai felmérés 20-30 ezer forint körül mozog. És ez csak egy a több szakértői vélemény közül. Sajnos sokan ott csúsznak el a költségvetéssel, hogy nem számolják bele a járulékos költségeket. Te ne legyél ilyen! 

Ráadásul az elszámolható költség 6%-a lehet ez a pénz. 100.000, azaz maximum 1.666.667 forintos támogatás esetén lehet elérni a maximális összeget. Efeletti támogatás esetén már nem 6% lesz az elérhető, hanem a maximum 100.000 forint. Ez azt jelenti, hogy a maximális 2,5M forint esetében már csak 4% az elszámolható.  De ugyanez a számítás az alacsonyabb összegeknél is fekszik. 1,2M forintos támogatás esetén már csak 72.000 forint, miközben a szakrétői költségek alapvetően nem lesznek emiatt kevesebbek, tehát minél kisebb támogatást veszel igénybe, annál nagyobb lesz a járulékos költség százalékos viszonyulása a támogatáshoz. 

Nem számolhatók el azok a költségek,...

  • saját kivitelezésű felújítási munkálatok költségei;

  •   energia-megtakarítást nem eredményező felújítási munkálatok költségei;

  • ....

Nem írom ki egyesével, érdemes elolvasni a szabályzatot, mert rengeteg dolog nem számolható el, ami amúgy valós költség. Ezek tovább emelik a szükséges önerő mértékét. Érdemes matekozni mielőtt belekezdesz, mert lehet, hogy több önerőre lesz szükséged, mint gondolnád.

A vissza nem térítendő támogatás folyósítására a teljes bekerülési költség kifizetésének igazolását és az elszámoláshoz benyújtott dokumentumok elfogadását követően kerül sor a Kedvezményezett bankszámlájára történő utalással.

Nagyon fontos, hogy az elfogadott pályázat nem jelent automatikus kiutalást. Ugyanúgy, mint a CSOK ügyleteknél, először az önerőnek kell beépülnie, majd ennek igazolásával utalják ki saját számlára a támogatás összegét!

Rendkívüli ellenőrzésre bármikor sor kerülhet. Utólagos ellenőrzésre az elszámolást követően, a 3 éves fenntartási időszakban kerülhet sor. 

A Kedvezményezett vállalja, hogy a megvalósítást követő évtől kezdődően 3 éven keresztül az adatszolgáltatási kötelezettség alatt évente egy alkalommal, az éves energiafogyasztási adatokat - szolgáltat

A támogatásból megvalósuló beruházás fenntartását a pályázatban megjelölt címen 3 évig köteles a Pályázó biztosítani.

Az elején írtam egy vállalkozói trükközést. Az érdekes, hogy a részletes szabályzat sehol nem említi, hogy az ingatlan tulajdonlásának is fenn kell állnia. Az értelmezésem szerint lakcímigazolással kell igazolni a dolgokat. Attól pedig lehet valakinek a lakcíme az adott házban, hogy az menet közben a vállalkozás birtokába került. Másik lehetőség, hogy visszaadni albérletbe a cégnek és okos lenni. -ILYET NE CSINÁLJ

Viszont azt a "kényelmetlenséget" be kell vállalni, hogy a megvalósulást követő 3 évben "red zónában " leszel és rendelkezésre kell állni illetve folyamatosan adatokat kell szolgáltatnod. Mondjuk ennyi pénzért bele kell férjen neked a dolog...

Fontos részletek:

  • a támogatás vissza nem térítendő
  • a pályázatokat az arányosan elérhető CO2 megtakarítás figyelembevételével rangsorolják
  • támogatható a hagyományos technológiával 1996 előtt épült és 1995.12.31-ig kiadott építési engedéllyel rendelkező,
  • egy lakásos!!!!!,
  • legfeljebb 135 nm fűtött alapterületű házak.
  • a pályázatot benyújtó tulajdonában kell lennie az ingatlannak
  • a támogatás maximum a költségek 40-55%-a lehet
  • maximális összeg: 2,5M forint /támogatás
  • a pályázatot 2016.07.01-től nyújtható be
  • A pályázatkezelési feladatok ellátásában a Nemzeti Fejlesztés és Stratégiai Intézet Kft. vesz részt.

  • pályázati útmutató: klikk
  • megkezdett beruházáshoz nem lehet igényelni a támogatást

 

Vélemény

A világ elindult a fenntartható fejlődés irányába. Az új építkezések piacán komoly változások elött állunk, ugyanis megjelentek a passzív, a passzív plus és a passzív premium (itt olvashatsz egy érthető cikket: klikk) kivitelezések, amik a szinte nulla energiafogyasztását és igényét jelölik a háznak. Norvégiában pedig hamarosan kizárólag ilyen házakat lehet majd építeni. Törvényszerű, hogy a meglévő házakat is "aktualizálni" kell, ami közös érdekünk. Szerintem a keretösszeg nagyon kevés, de elvileg érdeklődés esetén növelhető. És érdemes érdeklődni, mégha az önerőt hitelből kell fedezni.

10 évre egy átlagos 3 M forintos hitel  nagyjából 30.000 forint.

10 évre egy átlagos 1M forintos korszerűsítési hitel: 11.000 forint.

Érdemes kiszámolni, hogy cserébe mennyit spórolsz a rezsin. Véleményem szerint van olyan opció, amikor legalább a hiteltörlesztőd felét meg tudod spórolni a korszerűsítéssel. Az pedig nem mindegy, hiszen egyrészt környezettudatosabb vagy, másrészt a házad korszerűbb, harmadrészt a magasabb energetikai besorolással máris többet ér. 

A vérmesebbek pedig most simán összeköthetik a házvásárlásukat a CSOK támogatással. Így egy háromgyermekes család használt ház vásárlása esetén akár 2,2M+2,5M támogatást is kaphat. Azért az már nem rossz szerintem.

:

Ha kérdésed van a folyamatról, szükséged lenne hitelre, vagy a CSOK érdekel

írj: szarvas.norbert@iflgroup.hu

klikkelj: klikk

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr608578800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

énisfélek 2016.04.08. 12:55:54

Gondolom ez a támogatás is csak azok számára hozzáférhető, akik előre elő tudják teremteni a teljes összeget. Tehát ezt a pénzt is csak azok szerezhetik meg, akiknek valójában nincs is égetően szükségük erre a pénzre.
A valóban rászorulók, akik megtakarítások és hitellehetőség hiányában eddig sem tudtak kikerülni a hatalmas rezsi ördögi köréből, azok meg idén is le vannak ejtve.

Janossz 2016.04.08. 13:10:32

"Látható, hogy ha mindenki a maximális 2,5M forintos támogatást venné igénybe, akkor az 5mrd forint 2000 családi ház korszerűsítésére elegendő."
MINDENKI kaphat....a cím.
Tehát 2000 gazdag háztulajdonos a mindenki. Mert velük sajna kimerült a forrás.
Figyelemre méltó.
Természetesen ez a támogatás is oda kerül, ahol a legkisebb szükség van rá.
Megszoktuk már, a rendszer része ez, mondhatni lényege.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2016.04.08. 13:23:26

@énisfélek: A blogger is írja, de tény: jelenleg 1 MFt 10 évre, piaci alapon kb. 11 000 Ft/hó. Ha egy szokásos, 80-100 m2-es házat körbe, plusz födémen leszigetelsz 2 millából, annak az önrésze még 60%-nál is "csak" 1,2 M, azaz havi 13 000 Ft. Ennél tuti többet fogsz majd meg a rezsin. Ha bevállalod a nyílászáró cserét is, akkor még több, persze az önrész is több. De lehet cserélni a fűtésrendszert napkollektoros rásegítéssel, vagy hőszivattyúval. Határ a csillagos ég, de az első lépést (nem fűtjük az utcát) meg lehet lépni. És persze ki kell számolni, neked mi éri meg, mert kábé ebben a sorrendben nő a megtérülési idő is.
Társasházban mindez nagyobb szívás, ott meg kell győzni a lakótársakat, ami nem egyszerű, de családinál nincs kire mutogatni.

énisfélek 2016.04.08. 13:41:45

@Csokis: A legszegényebbek házain általában semmi hőszigetelés nincs, ezért szinte nevetséges beruházási összegből akár 50% feletti fűtésköltség csökkenés elérhető.
20 centi üveggyapot a födémre 1000 Ft/m2, 10-12 centi polisztirol a falra 2500 Ft/m2 és ha képes magának felrakni, akkor egy átlagos kockaház elfogadható hőszigetelése kijöhet akár 4-500 ezer forintból. Erre az összegre volna FELTÉTLENÜL szükség kb százezer háznál (és nem milliókra kétezer háznál), aki a fal és födém hőszigetelésnél gyengébb hatékonyságú energetikai beruházásra vágyik, pl ablakot szeretne cserélni vagy hőszivattyúra vágyik, az meg oldja meg saját erőből, ne az állam pénzén.

ZON 2016.04.08. 13:41:50

"Mindenki kaphat..." - ja, ha 96 előtt épült a ház. Mint mindenkié.

csabsz13 · http://www.fcstpauli.com 2016.04.08. 13:42:04

"Az elején írtam egy vállalkozói trükközést. Az érdekes, hogy a részletes szabályzat sehol nem említi, hogy az ingatlan tulajdonlásának is fenn kell állnia. Az értelmezésem szerint lakcímigazolással kell igazolni a dolgokat."
Ez szerintem nem így van:

3. oldal 3. pont: "Támogatást kizárólag...a pályázatot benyújtó magánszemély tulajdonában álló és a pályázat benyújtását megelőzően használatban lévő (lakott) családi házak felújítására lehet igénybe venni."

13. oldal 8.3. pont Benyújtandó dokumentumok:
"a beruházással érintett ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapja (a pályázathoz e-hiteles – elektronikus nyilvántartásból kinyert - tulajdoni lap benyújtása is elegendő)"

wickers 2016.04.08. 13:43:35

Egy 7 lakásos sorházban lakunk, ahol a lakásom külön helyrajzi számmal rendelkezik (xxxx/4/A/3). Akkor ez a lehetőség nem nekem szól?

fritoz222 2016.04.08. 13:45:24

komolytalan, nesze semmi, fogd meg jól

énisfélek 2016.04.08. 13:54:53

Az a baj, hogy a kedves kormányszakértőknek szokás szerint halvány fogalma sincs arról, hogy mi folyik odakint a való életben, ezért elárulok egy titkot: a szegények egy részének azért nincs hőszigetelése, mert nincs megtakarítása (sem hitellehetősége) és azért nincs megtakarítása, mert a magas fűtésköltség minden évben lenullázza a családi kasszát. Minden évben közli velük a kormány, hogy "ha most gyorsan elköltesz pár milliót hőszigetelésre, abból az államtól majd visszakapsz jó sokat" - és az illető megpróbál nem gondolni csúnya dolgokat a kormányról ilyen mértékű szakmai hozzáértés láttán.
Ezeknek az embereknek nem ingyenpénz kell, hanem pl egy olyan kedvezményes hitel, amit ők is fel tudnának venni (mert pl az állam vállalná a kezességet) és később a felére zuhant gázszámla miatt vissza tudnák fizetni szép lassan részletekben, akár a teljes összeget is, hogy azután mások is felvehessék.

Szarvas Norbert 2016.04.08. 14:18:30

@csabsz13:

van három hónapja az embernek arra, hogy a ház papíron tulajdonost váltson. Ma elkezdik, júliusra a 30 napnál nem régebbi tuli lapon már magánszemély lesz

""Támogatást kizárólag...a pályázatot benyújtó magánszemély tulajdonában álló és a pályázat benyújtását megelőzően használatban lévő (lakott) családi házak felújítására lehet igénybe venni.""

ma elkezdik a folyamatot, 1 hónap alatt végbeviszik, és akkor a pályázat benyújtása elött papíron már 2 hónapja lakott lesz. másrészről jellemzően garázscégeknek lehet ez izgalmas, ahol alapvetően ott éltek a tulajok annak ellenére is, hogy papíron a cégé a családi ház. Vannak kiskapuk, de nem kéne ebbe belemerülni, mert másoktól lopják el így a pénzt...

Parajpuding 2016.04.08. 14:52:28

Egy újabb lózung a csok-nok után. Az átlagos "kádár-kocka" és hasonló épületek tulajainak NEM áll rendelkezésre a 45-60% önerő. Tehát nekik ez a "neszesemmifogdmegjól" kategória. Az fogja többnyire ezt is igénybe venni, akinek egyébként az egészre lenne pénze, de így 1,25-2,4 milliót megspórol a sajátjából.
Ez pedig a hülyeség netovábbja:
"Így egy háromgyermekes család használt ház vásárlása esetén akár 2,2M+2,5M támogatást is kaphat. Azért az már nem rossz szerintem"
Ja Mucsaröcsögén, ahol max. 5 milióért talán már van ház. De ki megy oda?

Netuddki. 2016.04.08. 15:15:31

De ki mondta, hogy a szegényeknek lesz?

mrbateman 2016.04.08. 15:25:26

@Szarvas Norbert: Így is van!...a vagyonszerzési illetékről meg nagyvonalúan feletkezzünk meg. Mindezt 2,5 millióért?

zizi77 2016.04.08. 15:32:19

@Parajpuding: természetesen a szegényebbeknek is kéne kitalálni valamit, bár jelzálogra felvehető az önrész gondolom. Viszont azért mert valaki kemény munkával, esetleg kuporgatással félretett valamit, már ne is legyen jogosult? Az ő adója mennyivel ér kevesebbett, hogy nem kaphat vissza belőle?

mrbateman 2016.04.08. 15:35:53

Jaja, osszák szét a szegények közt az a legjobb!
Meg ott van az összes áruház például, tele kajával meg minden áruval...akinek nincs pénze meg nem tudja megvenni...hát osszák szét a szegények közt!

Imádom, hogy ebben az országban a lelke mélyén mindenki komcsi!

Mr. Rustical 2016.04.08. 15:35:53

Pontosan mire vonatkozik a 135 m2 fűtött alapterület?
Csak a ház alapja, vagy a lakott tetőtér is beleszámít?

mrbateman 2016.04.08. 15:39:16

@Mr. Rustical: a fűtött alapterületre vonatkozik...a tetőtér is az, bár ott az 1,90? alatti terület nem számít bele a hasznos alapterületbe.

Janossz 2016.04.08. 15:57:13

@mrbateman: Ez a program egy alibi, lám ezzel is foglalkozunk, erre is áldozunk.
Érezhető hatásokra nagyságrendekkel többet kellene áldozni.
A szegényekre meg nem azért gondolunk, mert feltétlen komcsik lennénk, csak gondolkodunk.
a, A leginkább problémás, 30-50 éve épült B30 meg gázszilikát paloták az ő tulajdonukban vannak. Ezeknél egy beavatkozás akár 50@mrbateman: -70 %-os energia és CO2 megtakarítást eredményezhet. Elég ésszerű a legnagyobb pazarlókkal indítani, nem?
b, Mint mondották előttem, ez a réteg teremti elő legnehezebben a szükséges önrészt.

mrbateman 2016.04.08. 16:25:02

@Janossz: Ez a réteg aki annyira szegény, hogy 1980-as építés óta nincs bevakolva (mint legelemibb hőszigetelés) kívülről a ház, pénze nincs egy társfinanszírozású projekthez, ezért adjunk neki alanyi jogon ajándékként. Hát persze, ez aztán a jó irány! Szép, messzire vezet!

Nem elvitatva az észrevételedet, hogy az F kategóriájú épületből csinálni A-t...az sokkal jobb ár/érték arányban, mint a túlképzett millimosok buzulása, akik az A-ból csinálnak passzív házat, mert milyen trendi, hogy nem kell számlát fizetni...és tök megéri 6 milliós beruházással lenullázni a havi 6ezresgázszámlát.

Janossz 2016.04.08. 17:19:36

Nem kell ajándékozni. Olyan konstrukciót kell kidolgozni, sokkal több forrással persze, amely vállalhatóvá teszi mindenkinek ( mint a cím ígérte volt ) a csatlakozást a programhoz. Kamatmentes hitel, vagy a régi számlaösszeg továbbfizetése a megtérülésig, mit tudom én...
E nélkül "szabad szemmel is érzékelhető változás" a büdös életben nem lesz.

Beer Monster 2016.04.08. 18:21:34

Ennyi papírmunka és idegeskedés után majd a szívkórházban ott lehet hagyni a befolyt 2,5 millió forintot hálapénz formájában.

Nem kellett volna már régebben levenni az ÁFÁ-t a hőszigetelő anyagokról és a leggazdaságosabb besorolású készülékekről? Az túl egyszerű lenne.

lifelike 2016.04.08. 18:28:29

lehet nem követem kellően az eseményeket, de én még olyan támogatást nem láttam (40 év alatt) amit meg tudtam volna kapni, mindig olyan feltételek vannak, hogy lófaszaseggembe

de vannak akik meg tudják oldani, igaz nekik nincs is igazán szükségük rá, nekik ez csak egy kis plusz

parasztvakítás az egész
kapjákbe

fingerbangs 2016.04.08. 18:31:30

tehát ha lenne mondjuk 6millióm arra hogy a havi 30ezer forintos rezsimet levigyem mondjuk 15re, akkor ahhoz kaphatnék kb 1.2milliót?
ez egy remek ajánlat, de tényleg
inkább keresek egy olcsóbb megoldást a szigetelésre
életszerűbb

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.04.08. 18:33:37

@Beer Monster: A CSOK mellé bedobott áfavisszatérítés pontosan mire vonatkozik?

csabsz13 · http://www.fcstpauli.com 2016.04.08. 22:45:08

@Szarvas Norbert: értem már, hogy mire gondolsz. ennél a megoldásnál viszont csodálkoznék, ha megérné. nem véletlenül vannak azok az ingatlanok a cégek tulajdonában - pl. költségelszámolás miatt. nagy kérdés ám, hogy ezért a támogatásért cserébe felvállalják-e azt, hogy a cégek költségei nagyban csökkennek és adót kell pl. fizetni a későbbiekben. illetve még amit nem tudok biztosan, hogy pl. egy ilyen cég által eladott ingatlan után ÁFA-t kell-e fizetni + illeték is kérdéses. tapasztalatból tudom, hogy ha 1 Ft-ért adják oda az ingatlant, a NAV akkor szépen kiszáll, felméri az ingatlan értékét és azután rója ki az illetéket. szóval ez nekem soknak tűnik, cserébe a maximum 2,5 millióért.

Beer Monster 2016.04.09. 17:59:13

@Online Távmunkás: Fogalmam sincsen. Az áfavisszatérítés sajnos nem ugyanaz, mint a 0 áfa. Az áfavisszatérítésből "ki lehet szervezni" a pénzt - a 0-ból nem. Másképp nyilván ők is a hasukat süttetnék a szabályok keresztbe-kasul bonyolítása helyett.

Untermensch4 2016.04.09. 21:32:19

@Szarvas Norbert: "Norvégiában pedig hamarosan kizárólag ilyen házakat lehet majd építeni."
Ha jól emlékszem EU-szerte 2018- vagy 2020-tól...
De nem csak az lesz nagy visítás amikor kiderül hogy egész európában egyedül magyar politikusok, kizárólag szóban állnak ki az olcsó orosz energia jövőbeni elérhetősége mellett (jut eszembe, kattintásvadászathoz: "kádár idejében jobb volt" emberek imádják megmagyarázni hogy ha egyszer lehetett olcsó olaj meg kgst meg sör, virsli, mindenkinek munkahely, akkor az bizony újra kell hogy lehessen; mer neki ne magyarázzá hogy csődbe ment a szovjetúnió). Az lesz majd érdekes amikor "túl sok" lesz az energiatakarékos ház (aki nem vesz energiát annak nehéz megadóztatni ezt a fogyasztását) és kiderül hogy a legegyszerűbb lépés a "gazdagok" levágása a szegények megetetésére cirkusszal.
Abból gondolom hogy rendkívül fontos az áramoscégnek hogy azokat a napelemeket is törvényileg kötelező hozzájuk bejelenteni ami nincs összekötve a hálózattal (ez csak abszurdisztáni elméleti lehetőség, de ha felcsavarozol az ablakpárkányra egy napelemes hőmérőt v zsebszámológépet akkor elvileg a bejelentési kötelezettség elmulasztása mellett "az épület külső megjelenésének megváltozása" miatt építési engedély-hiány is lesz... ).

Zsike300 2016.05.16. 13:43:43

Én most próbálom összeszedni a pályázathoz szükséges anyagot. Reménykedem abban is, hogy a szigetéléshez szükséges önrészt előtudjuk teremteni. A mi házunk egybe van építve a garázzsal (nem fűtött) ami jó ötlet hiszen egy oldalról védett az egyik szoba. A pályázatban azt olvasom, hogy a nem fűtött tér külső szigetelését nem lehet elszámolni. Nekünk az a legnagyobb felületünk.....Ilyen létezik???
süti beállítások módosítása