Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

5 hasznos alkalmazás, amivel minden 50 év felettinek kötelező rendelkeznie

2016. április 03. - Szarvas Norbert

swissarmy.jpgViszonylag gyakran beszélgetek 50+-os emberekkel életről, tapasztalatokról és a mai világhoz való viszonyukról. Szerintem mindannyian észrevettük már a generációs szakadékokat. A fiatalok mindent sokkal gyorsabban, az idősebbek mindent sokkal lassabban akarnak elvégezni. Ennek egyrészt tapasztalati okai vannak, másrészt a technológia fejlődése. Mindenkinek joga van tiltakozni a modern világ vívmányai ellen, de ezzel egyre inkább magunkra fogunk maradni. Vannak olyan pontok és területek az életben, amikor nekünk kell engedni és beállni a sorba. Összegyűjtöttem 5 hasznos pontot, amikre rá kéne szánnia magát minden 50 év feletti embernek és ledöntenie magában az előítéleteket. Lehet, hogy neked, de lehet hogy a szüleidnek fog segítséget jelenteni!

1. A telefon csak telefonálásra van

Népszerű vélekedés, hogy a telefon csak telefonálásra való. Mindennek megvan a maga egyszerű funkciója és nem szabadna kevergetni össze vissza. Szerintem ez csak szokás kérdése, és az 50 felettiek generációja megszokta, hogy egy komplett "túlélő" felszerelést hordozz magával. Szinte hiányérzetük alakulna ki, ha egy okostelefon lenne mindezek helyett a zsebükben. Talán meztelennek éreznék magukat? 

Alapfelszerelés egy kiránduló "old school" embernek:

 


kepernyofoto_2016-04-03_16_39_51.png

Ugyanezek az eszközök egy "modern gondolkodású" esetében:

unknown_10.jpeg

Egyszerűen tévhit, hogy a telefon csak telefonálásra való. Egy okostelefonnal kiválthatjuk a "menetfelszerelésünket" és minden szükséges tárgyat (naptár, fényképezőgép, telefon, térkép,..stb) egyetlen apró eszközön hordhatunk. Így nem meztelenek leszünk, hanem felszabadultak. Felszabadulunk az olykor sok kilós táska hordása alól, hiszen az okostelefon elfér a zsebünkben is.

2. A Facebook egy hülyeség. "Én a barátaimmal személyesen tartom a kapcsolatot".

Emlékszem, amikor egy 50 feletti ismerősöm pár éve még nagyban cikizett a Facebook-kal minket, ahol mindenki "kiadja a saját életét" és nem alakulnak ki igazi kapcsolatok. Ma már ez az ember a legnagyobb Facebook lovas az ismeretségi körömben. Napi szinten posztol, megoszt és képeket tölt fel, kommentel. Egyszerűen elkezdte élvezni a helyzetet, és megértette, hogy a Facebook segítségével sokkal több emberrel, sokkal gyakrabban tudjuk tartani a kapcsolatot, mint amire régen lehetőség volt.

Ma már nem kell megvárni az éves családi összejövetelt, ha egy távoli rokonnal szeretnél beszélgetni (aki több száz kilométerre lakik tőled). Egyszerűen ráírsz és beszélgettek. Persze ez még mindig nem annyira személyes, de sokkal több a semminél. 

Viszont, miután betőrtél a Facebook-ra vagy más közösségi oldalra, néhány fontos szabályt meg kell tanulnod:

red_facebook.png

  • Ne töltsél fel három percenként képeket az oldaladra. Hagyj időt az előző megemésztéséhez.
  • Ne lájkolj be mindig mindent, csak azt, ami tényleg tetszik. Ez nem szimpátia verseny.
  • Viselkedj felnöttként és ne a Facebook kiírásaidban éld az életed. Ha szomorú vagy, akkor ne kezd el ezeket mindenkivel "oravecz idézetekkel" tudatni. 
  • Ne zaklasd a gyerekeidet Facebookon azzal, hogy a képük alá kommentelsz vagy cikis képeket teszel ki róluk
  • A Facebookon a kommentek nem ugynazok, mint a Facebook beszélgetések. Tehát ne kommentbe vagy posztban beszélj meg valakivel egy időpontot, hanem priviben
  • A privát beszélgetések (messengers) során ne sértődj meg, ha nem köszönnek el tőled. Itt nem szokás, ugyanis ez egy folyamatos beszélgetés, aminek sosincs vége. Amikor valakinek van ideje és mondanivalója, akkor beír. 
  • Ne! Ismétlem ne kezdjél el Facebook játékokat megosztogatni. Ezekre senki nem kiváncsi. Főleg nem napi 3-5  alkalommal, amikor "játékra hívod" a barátaidat.

 

3. "Én nem hiszek a folyószámlában- csak készpénzt használok"

A mai ötveneseknek, de még a negyveneseknek is megvan a régi idők berögződése. Csak az létezik, amit a kezükben tartanak. Nem bíznak az online térben, a folyószámlában és a rendszerben. Helyette mindent kp-ban tartanak. Ennek legfőbb veszélye, hogy elhagyjuk, ellopják tőlünk. Ráadásul nem túl szerencsés "teljes vagyonnal" elmenni kirándulni vagy nézelődni, mert bármikor baj történhet. Ha pedig nincsen nálunk a pénzünk, akkor nem biztos, hogy le tudunk "csapni egy azonnali akcióra". 

De talán ennél is van egy jobb indokom arra, hogy miért lenne érdemes folyószámlán tartani a pénzünk egy részét, aktívan használni a kártyát és megtanulni beállítani a rendszeres átutalási megbízást a számlánkon...

48f589afd515a.jpg

  • A pénzfelvétel drágább, mint az utalás (kivéve a hónap első két felvételét, max. 150.000 forintig-ez ingyenes)
  • Több pénzügyi termék esetében külön díja van, ha csekken akarunk befizetni. Például egy lakástakarékpénztár esetében +200 forint/hó a költsége a befizetésnek (5.000/hó befizetésnél és bármilyen más összegnél is). 
  • Jól megválasztott folyószámla esetén a kártyás vásárlások ingyenesek
  • Csökkentjük a környezetünk terhelését
  • Nem kell minden befizetés igazolást gyűjtögetni, mert a havi bankszámlaértesítőn rajta lesz, ami utólag is pótolható a bankunktól. Így havonta elég egy papírt eltennünk a tizen-huszon igazolás helyett. Jobban követhetőek a pénzügyeink.

És melyik a kényelmesebb a zsebünkben?:

kepernyofoto_2016-04-03_17_08_46.png

( kekeckedőnk miatt: mindkét esetben ugyanannyi pénzünk van)

4. " Szeretem megfogdosni, mielőtt megveszem"

Ha lemegyünk bármelyik bevásárlóhelyre, akkor láthatjuk az idősebb korosztályt, akik erőn felül vásárolnak be. Persze szükséges egy nagy bevásárlás a hónapban (akár több), de nem mindegy a "hogyan". Ma már senki nincsen rákényszerítve arra, hogy mindent saját maga cipeljen haza. Ehhez képest még mindig nagyon kevesen ismerik és használják a "internetes bevásárlás" lehetőségét. Pedig alapvetően nem hülyeség a koncepció, hiszen már 4-500 forintért összepakolják helyettünk a vásárolni kívánt dolgokat és házhoz hozzák, lépcsőn felcipelik helyettünk. 

Fontos belátnunk, hogy a dobozokon, ásványvizes palackokon nem igazán mit megfogdosni. Ezeket a dolgokat nyugodtan hazavitethetjük ahelyett, hogy a buszon vagy a lépcsőn szenvedve próbálnánk erőn felül hazavinni. A nyugati civilizáció a tehermentesítésről szól és a kényelemről. Azon lehet vitatkozni, hogy ez mennyire jó vagy roszz. De ettől függetlenül egy egészségügyileg nem top embernek nem biztos, hogy segít, ha mindent magának kell hazavinnie. 

Ettől függetlenül lehet fogdosni a zöldséget, gyümölcsöt, kenyeret és ezeket a "napi dolgokat". Attól még lemehetünk a boltba, hogy a nehezét interneten rendeltük meg és csak a maradékért megyünk le. Ráadásul sokkal kevesebbet költünk így, hiszen az interneten kevésbé tudnak befolyásolni minket, mint a helyszínen, ahol mindig van egy akció.

Aki igazán spórolni akar, azt az ember az interneten rendelni meg az xy áruházból a dolgait, hiszen így fegyelmezett és csak azt veszi meg, amit meg akar venni. Ráadásul ma is létező szituáció, amikor nyugdíjasok (és fiatalabbak is) képesek 10 km-rel többet autózni (oda-vissza 20 km), mert a másik helyen akcióban van az xy termék (mondjuk 30 forinttal olcsóbb darabja és nekik kell belőle 5 db= 100 forint nyereség), miközben egyrészt több időt utaztak, több üzemanyagot fogyasztottak és az akciós helyen is ugyanannyit költenek, mert ott meg más dolog lesz drágább és összességében kiegyenlítődik a dolog.

Melyik csomagot vinnéd szívesebben haza és melyiket vitetnéd?:

kepernyofoto_2016-04-03_17_33_10.png

 

5.  "A feltöltőkártyás telefonban hiszek, mert az olcsóbb"

Most saját anyukám példájából indultam ki, akit hónapokig győzködtem, hogy semmi értelme nincsen annak, hogy fizet vezetékes telefont (amit használ) és fizet feltöltő kártyát telefont (amit szintén használ drágább percdíjakkal). Ráadásul senkivel nem tud nyugodtan beszélni, mert nézni kell az időt a percdíjak miatt.

Többször kiszámoltam neki, hogy összességében drágább megoldást használ, mintha felszámolná ezt az "egységet" és helyette beruházna a "drágább" korlátlan csomagba valamelyik szolgáltatónál. Ugye itt a legnagyobb baj az volt, hogy az évtizedes "a vezetékes vonal kell a lakásba" megszokást kellett elhagynia, és megértenie, hogy semmi értelme nincsen ma már a vezetékes telefonnak.

Meglépte és korlátlan csomagot vásárolt (naná, hogy a legszarabb szolgáltatótól a három közül... az így egy megszokás volt még a Pannon GSM korából, de reménytelennek láttam a beavatkozást...). Már több, mint egy éve van kártyás mobil+vezetékes kombó helyett korlátlan csomagja és az eredmény "meglepő":

  1. Egyáltalán nem fizet havonta többet telefondíjra
  2. Ma már nem kell néznie, hogy mennyit beszél
  3. Cserébe korlátlan lett az sms és kapott egy szabad szemmel is látható mennyiségű mobilnetet

Szóval most örül magának, hogy leküzdötte az előítéleteit és a megrögződéseit. Lépett és megérte. Szerintem ennek a legfőbb üzenete, hogy a világ tényleg megváltozott és általában a drágább az olcsóbb. Az olcsóbb pedig a legdrágább megoldás minden esetben. 

Persze tudom, hogy nem mindenkinek van lehetősége havi 10.000 forintot kifizetnie telefonálásra. Ez inkább azoknak szól, akiknek van lehetőségük. De még azoknak is, akik azt hiszik, hogy nincsen, de közben fenntartanak kettő kártyás telefont (férj+feleség) és egy vezetékes vonalat (aktív használattal). Nekik is ki kéne számolni, és meglepődnek az eredményen. A legtöbb esetben megéri az egészet felszámolni, és az egyik félnek venni egy korlátlant, míg a másik a korlátlan miatt kap egy kedvezményes kártyát. Amikor pedig telefonálni kell, akkor minden a korlátlanról megy, míg ha egymással akarnak beszélni, akkor legrosszabb esetben is a kártyás megcsörgetni a korlátlant és jön az "ingyenes visszahívás".

:::

Azt vettem észre, hogy az emberek saját szokásaik rabjai. Nagyon nehezen tudnak elvonatkoztatni a megszokottaktól és az idő előrehaladtával mégnehezebben vágnak bele "abszurd" dolgokba, mint például eladni a "családi házat" és az ár negyedéből venni egy megfelelő méretű lakást, a többi pénzből pedig nyugodtan élni.

Most 5 hasznos ötletet írtam le, aminek alkalmazásával 2016-ban az élet egyszerűbb, gyorsabb és barátságosabb lehet. Nagyon remélem, hogy sikerült ötletet adnom:)

Ha további ötleteket szeretnél, akkor kövess minket:

 Ha kérdésed van a pénzügyekről, helyes alkalmazásukról, akkor:

írj: szarvas.norbert@iflgroup.hu

klikkelj: klikk

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr458556906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vécsey Géza 2016.04.04. 08:24:12

Előítélet! Hm!
Ez az írás végig hamis állítás, téves következtetés.

John Doe3 2016.04.04. 08:37:06

Azért nem ilyen egyszerűek a dolgok. Persze, ha szórni akarod a pénzt két kézzel az ablakon kifelé... de állítólag a blog a spórolásról szól. Részletezve.
1. A feature (=buta) telefon min. 5-7 napig bírja egy feltöltéssel. Fotózni is lehet vele, meg notice + Terminkalender funkciója is van. Mennyi is Mo-on a tök fölösleges mobilinternet? És mit csinálsz az okostelefonoddal, ha 12-24h alatt csontra lemerül? Ja persze, cipelsz magaddal külső akksit. Muhahaha! Mennyi alatt lesz vírusos az átlag user androidja (amin ugye még sysadm joga sincs?)? Na meg a boldog emlékü Android 4.4, ahol csak a system ROM-ba telepíthetsz, az meg semmi perc alatt megtelik?

2. Szalmabáb érvelés. A FB azért hülyeség, mert iszonyatos mennyiségű zaj áramlik át rajta. Ezt valóban csökkentené a blogger által írt tanácsok követése, de akkor mindenkinek ilyennek kellene lennie. Ez pedig csak jámbor óhaj. FB-n nem kommunikáció zajlik, hanem befogadóvadászat. Hajrá, fiúk-lányok! Akinek ennyi ideje van, csinálja! Számomra az idő is korlátos erőrorrás. A FB mobilhasználata pedig ... pazarlás.

3. Igaz. De a hitre apellálni érvként...

4. Két fontos szempont: mekkora a házhozszállítás költségoverheadja? Van, hogy 30%. Gratulálok, lottón nyertél, vagy milliomos vagy. Vagy csak kivagyi lúzer? Műszaki cikkeknél persze más a helyzet, de ott a maxima: szeretem megfogni és kipróbálni, miután megvettem. Ezen persze segít az elállási jog ... meg a tudatos vásárlás.

5. Költségek összehasonlításakor nem hinni kell, hanem számolni. Megalapozottabbnak tűnne az összehasonlítás, ha a nomadikus előfizetéseket is idevennénk, másfelől egyre gyakoribbak a kvázi-vezetékes szolgáltatások, amelyek az analóg vonal árának töredékéért kaphatók, és a szolgáltatón belüli díjmentes és korlátlan beszélgetést biztosítanak.

Szóval -- kéretik nem általánosítani. Inkább gondolkozni kéne...

csíra 2016.04.04. 08:43:55

Én azért megvédem a posztolót, mert az ötletek jók, és nyilván nekik megérte.
Annyi, hogy ne gondoljuk, hogy a fenti dolgok automatikusan átemelhetők kvázi mindenkire.
Amióta egy pici faluban lakom (előtte mindig megyeszékhelyeken), azóta másképp látom a dolgokat. Itt én vagyok bajban, amiért bankkártyához és mobilhoz szoktam. Tesco-s házhozszállítás meg alapból felejtős.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.04.04. 09:35:01

Kedves posztoló, mit akarna jelenteni a "kézpénz"? Gondolom, a készpénzre gondolt...
@csíra: Házhozszállítás még megyeszékhelyen sem működik.

Szarvas Norbert 2016.04.04. 09:51:50

@Mitzi von Küche: ezert kar volt kommentelni. Tenyleg egy eliras okoz ilyen fennakadast?!

Komolyan nem ertem neha, hogy ez mire jo: a tema es tartalom velemenyezese, megbeszelese helyett a legnagyobb problema, ha kimarad egy betu...

Szarvas Norbert 2016.04.04. 09:53:00

@Vécsey Géza: es megosztod velunk, miket gondolsz hamis allitasoknak vagy megtartod magadnak?

Szarvas Norbert 2016.04.04. 09:56:58

@John Doe3:

1. Nem eletszeru, hogy 24 orara a hetkoznapi eletben nem talalkozol egy konnektorral...
Szamomra ismeretlen a mobil virus, apple hasznalok:) tegyetek ti is igy

2. az fb messengerrel nagyon jol lehet tartani a kapcsolatot az ismerosokkel, ott nem a zaj van, hanem a lenyeg

4. Ezt nem ertettem mlyen overhead-rol beszelsz

5. Ez kenyelmi szempont es nezopont kerdese, mint ahogyan irtam elethelyzet fuggo

Girhes 2016.04.04. 10:42:02

Hm. 53 éves vagyok és semmi újat nem tudtam meg ebből a posztból. Szerintem gondold át és inkább a 60+ korosztálynak címezd, mert az ismeretségi körömben a korombeliek egyikére sem jellemző, amit "old-school"-ként felhoztál. Még a nyugdíjas ismerőseim 90 %-a sem így él.
A kimondottan időseknek tartott szeminárium-sorozaton, ahol hospitálok, a hallgatók - mind nyugdíjasok - számára létrehoztunk egy G+ csoportot, ahol megkapják az anyagokat, házi feladatokat, beszélgetések folynak.
Jó, persze más a nagyváros és más a kis falu, de nem vagyok benne biztos, hogy a falusi kisboltban fizethetnék bankkártyával vagy oda is házhoz szállít a Tesco.

metal · http://electric.blog.hu 2016.04.04. 11:31:30

@Szarvas Norbert: "Szamomra ismeretlen a mobil virus, apple hasznalok:) tegyetek ti is igy"

Juj!

Janossz 2016.04.04. 11:52:03

Kötelező?
Ki ez a Szarvas, egyszer azt mondja meg, hogy ki hova mehet munkát vállalni, most meg, hogy ki hogy éljen.
Ötven pluszosként azért szabadjon hozzászólni. Azt lehet még?

A csillivill Apple készülékeddel, ha megfeszülsz, se csinálsz olyan képeket, mint én a tizenéves öreg Conica-Minoltámmal. Mert abban van OPTIKA.
Hogy mondták a régiek: ami mindenre jó, nem jó semmire.

Amíg ebben az országban annyi az idióta, meg a rosszindulatú ember, mint amennyi, addig nem osztanám meg a magánéletem szikráit sem a nagyvilággal.

Rendszeresen vásárlok neten, DE: cipőt, ruhát nem veszek többé, teljesen jogos, hogy ezeket fel kell próbálni, meg kell tapogatni, színét élőben kell látni.

Engedd meg nekem, hogy mégis feltöltőkártyát használjak az időszakokban, amikor épp nem cégest nyüstölök. Különben 9 Eurocentes percdíjjal egész Európába. Nem magyar a szolgáltató persze.

Szarvas Norbert 2016.04.04. 12:00:01

@Janossz: a cikk nem neked irodott hanem altalanossagban. van akinek mindegyik otlet bejon van akinek csak egy es van akinek egysem

ilyen az elet, ezzel egyutt kell tudni elni

azt pedig ne vegye mar senki szemelyes sertesnek ha barmilyen cikk az o korosztalyanak de nem nev szerinti elethelyzetnek szol.

tótágas 2016.04.04. 12:08:35

@Girhes: Az én szomszédom 72 éves, és azért jár a távolabbi boltba, mert a cipekedés és a gyaloglás jó karbantartó.

Shoyu 2016.04.04. 13:11:49

Az a baj a poszttal, hogy nem néztél jobban utána a dolgoknak. Jó a korlátlan telefonálás, de ki lehetett volna hozni sokkal kevesebből is. Nekünk a tv, internet mellé a telefon 2000 ft, havi 5000 perc korlátlan minden irányba (mobil is), e mellé egy nyugdíjasnak aki sokat van otthon, tehát tudja a vezetékes telefont használni teljesen jó választás egy feltöltőkártya, amit csak "vészhelyzet" esetén kell használnia, hosszabb beszélgetéseket otthonról tud bonyolítani.

John Doe3 2016.04.04. 13:30:30

@Szarvas Norbert: Ha a "mobilt" 24 órán belül huzamos ideig tölteni kell, akkor az definíciószerűen NEM mobil. A 2. ponthoz: a FB tipikus felhasználása jellemzően nem ez. Analógia: Azt mondhatod, hogy a konyhakéssel jellemzően nem gyilkolnak. Az AKM-ről azért ezt nehezebb bebizonyítani. A 4. ponthoz: ha nem lett volna világos, az overhead a házhozszállítás többletköltsége.

Janossz 2016.04.04. 13:35:23

@Szarvas Norbert: Az én bajom ezzel az önjelölt népnevelő-hevülettel van.
Ne menj Berlinbe, hogyne menne, ha itthon nem adottak a létfeltételei?
Majd, ha pofára esett, megy tovább, vissza akkor se jön, azt már tudja itt mi van.

Kötelező? Milyen duma ez? Mert Te úgy gondold, hogy csak így helyes?
Az általam felvetettekkel nem vitatkozol, tehát nem kell optika a fotózáshoz, elég a telefon bögyörő-lencséje. Ezek a hülyék meg Hubble-teleszkópot építenek, ahelyett, hogy egy költséghatékony Apple telefont kilőnének az űrbe, mi?
Nem rendeltél még olyasmit, ami kicsi/nagy vagy egyszerűen szar anyagú volt? Akkor majd megtudod.

Tessék szépen hinni az emberekben. Ők el tudják dönteni, igényeik, lehetőségeik, úri kedvük alapján, mi jó nekik. Aki nem, az meg úgyse jut odáig, hogy a kiáltványaid olvassa.
Tanácsokat ettől adhatsz még, csak kicsit visszavennék ebből a kinyilatkoztatós tempóból, nem szimpatikus valahogy.

panelburzsuj 2016.04.04. 13:50:30

@Janossz:
Töméntelen blogbejegyzésre egy kukk reakció se érkezik.

Norbink meg rendszeresen szép hosszi kommentfolyamot tud generálni.

Foglalkozunk/tok/nak vele - és kívánhat ennél többet egy mezítlábas blogger? ...

Szarvas Norbert 2016.04.04. 14:09:50

@Janossz:

"A csillivill Apple készülékeddel, ha megfeszülsz, se csinálsz olyan képeket, mint én a tizenéves öreg Conica-Minoltámmal. Mert abban van OPTIKA."

Az okostelefon (pl Apple) fényképezője képes olyan vagy jobb képet készíteni, mint a elérhető átlagos (értsd occsó 20-30-40 ezres) fényképezőgépek, amiket az átlagos emberek megvásárolnak.

Nyílván profi fotózáshoz profi gép kell ma is, másrészt a legtöbben maximum hobbi fotósok.

"Rendszeresen vásárlok neten, DE: cipőt, ruhát nem veszek többé, teljesen jogos, hogy ezeket fel kell próbálni, meg kell tapogatni, színét élőben kell látni."- én sem veszek. De a cikk nem ezekről a dolgokról szólt, hanem a hétköznapi élethez (értsd inni-enni) szükséges alapanyagok azon részéről, amik zárt dobozban vannak és hiába fogdosod- pl karton ásványvíz, cukor, só, stb...- mindenkinek ki kell tapasztalni, hogy mi az amit megrendelhet és mi az amit meg kell néznie. Mi plo húst is csak személyesen veszünk a zöldség-gyümi mellett.

De pl macskakaját, a sok rekesz ásványvizet meg ezeket a cuccokat futárral hozatom és nem én pakolok tök feleslegesen. Mindezt 300 forintért- cserébe alapvetően az időmmel spórolok

" Engedd meg nekem, hogy mégis feltöltőkártyát használjak az időszakokban, amikor épp nem cégest nyüstölök. Különben 9 Eurocentes percdíjjal egész Európába. Nem magyar a szolgáltató persze. "- szerintem nem jellemző, hogy az átlag magyar töménytelen europe hívást bonyolít le, mondjuk nekem a korlátlan csomagom egész europe korlátlan. szóval leveri a 9 eurocentesedet is:)

Szarvas Norbert 2016.04.04. 14:10:42

@Janossz: hol láttad hogy "kötelező"? ezt nem értettem, de lehet elsiklottam valami felett

Szarvas Norbert 2016.04.04. 14:12:15

@Shoyu: igaz, ezért írtam, hogy nem mindenki helyzetében életszerű. De a poszt alapvetően nem a nyugdíjasoknak szól, hanem az aktív 45-60 év közöttieknek, akik éppen egyedül maradtak, mert a gyerekek már kirepültek és valamit kell kezdeniük magukkal.

Rengeteg ilyen ember van.

Szarvas Norbert 2016.04.04. 14:13:57

@Janossz:

"Tanácsokat ettől adhatsz még, csak kicsit visszavennék ebből a kinyilatkoztatós tempóból, nem szimpatikus valahogy. "

hát alapvetően ez ilyen kinyilatkoztatós blog:) amúgy nyugodtan olvass viszza jópár cikket, láthatod, hogy nagyon vegyes témákról írok és a héten az MNB és a kormány még adós egy ropogós törvénymódosítással:)

Janossz 2016.04.04. 14:19:55

@Szarvas Norbert: A címben. Nem én adtam a cikknek.
Csak én olvasok, nem csak írok.

Szarvas Norbert 2016.04.04. 14:28:32

@Janossz: jaaa értem:) ezen ne akadjunk már fel ennyire:)

bunkó · http://bunko.blog.hu 2016.04.04. 14:31:11

A fényképezőgép itt kezdődik: minél több optikai zoom és variálható mélységélesség. Ami a mobilokban van, az csak egy szelfiző jázék-izé.

Amit naponta tölteni kell, az az én drága időmet rabolja.

A facebook arra jó, hogy minél több emberrel vehessék fel a kapcsolatot azok az emberek, akik más módon nem képesek kapcsolatteremtésre.

A bankkártyás fizetés arra jó, hogy a munkaadód megtudja, hogy mennyit költesz vodkára. Persze amikor majd kirúgnak, akkor nem ez lesz a hivatalos indoklás.

A feltöltőkártyás telefonon nem tudsz húsz ezer forintos költséget csinálni néhány másodperc alatt, mert pl visszahívtál egy nem fogadott számot, ami afrikai emeltdíjas számnak bizonyult.

:)

Janossz 2016.04.04. 14:32:25

@panelburzsuj: Ja. És milyen úri közönsége van.
Még senki se mondta, Ő hova menjen a világmegváltó ötleteivel. :-)

Gyulus 2016.04.04. 15:35:27

@Girhes: Igaz! Én is annyi vagyok, a szerző meg szerintem még 30 körül lehet csak, azért keveri a szülei korosztályát a nagyszüleiével.
Mobilom van, használom is, neten bankolok, és bankkártyával fizetek, ahol lehet. Rám például egyik se igaz a felsoroltakból. :)
Az 50+-os generáció nem gramofont hallgatott fiatal korában, hanem walkman-t, kazettás magnót, lemezjátszót, később mp3-lejátszót, és nem tárcsázós telefonnal hívta a központot fiatal korában, hanem az első mobilok (pl. Pannon GSM) tulajdonosa volt.

Serrin 2016.04.04. 17:16:56

1. Nagyon igaz.
2. Ismét.
3. Annyira nem tapasztaltam.
4. Igaz. Még kaját sem rendelnek neten.
Rám annyi igaz ebből, hogy csak elektonikai dolgokat rendelek neten, pizzát meg telefonon (gyorsabb nekem). Nagybevásárlás helyett meg sok kicsi. Semmivel sem drágább, mert csak azt veszem, amit kell és autó hiányában meg túl sokat sem tudok cipelni egyszerre.
5. Nagyon igaz.

Ráadásul a az 1., 2., és 5. pont összetalálkozik a Messenger appban. Nejemmel már sms helyett sokszor azt használjuk.
Szüleimmel próbáltam ezt megértetni. A fenti érveket mondták, pedig még wifijük is van otthon, amihez mobilnet sem kell.

Szüleim 60-sok és mintha 10-15 évvel ezelőtt leragadtak volna. Netet hazsnálnak (IE ikonnal érik el, másképp nem megy), de hozzám képest alig használják (csak index.hu+gmail) és szerintük az okostelefont nem tudnák kihasználni. Ha csak a messengert használnák, akkor már azzal sok pénzt lehetne megspórolni, a kompakt fényképezőgépet kiváltani, stb.

Igazsagoszto buldog seriff 2016.04.04. 17:47:45

Aki arckonyvet hasznal, vagy ajanlgat, az olyan nulla iqs gyoker, hogy nem erdemes vele szoba allni, se online, se szemelyessen.

Estvan Imrefy 2016.04.04. 19:35:51

Vegtelen hulyeseget beszelsz baratom.Vagy az ismeroseidet kell megvalogatnod, vagy kilepni a sotetsegbol....

gyedmaróz 2016.04.04. 20:13:19

Itt vagyok, a megátalkodott 50-es! A mobilom, (mivel én keveset telefonálok) 3 hetente töltendő. (Ha sokat telefonálnék, lemenne 2 hétre)
Van régi digitális fotoapparátom, még CCD szenzorral, nagy lencsével, más a képe!
Facebook tag voltam 1 napig, beláttam, hogy ez más agyberendezésű egyéneknek való. Bankkártya nem rossz, ha bőséges pénztartalékkal bír az ember. De pl. egy közmunkás, aki arra kapja az éhbérét, mit tegyen, ha téves kétszerlevonás, vagy egyéb gyakori prücök üt be?
Persze nyilván minden korosztályban vannak különbözőképpen gondolkodó személyek, de az okostelefon-ellenesség elég elterjedt a köreinkben.
És akkor a megoldhatatlan esetek:
-Sparban lehal a kártyaolvasás
-Hortobágyon a juhsajtárusnál nincs terminál
-hegyvidéki rengetegben lábtörés esetén lepusztult a mobil akksija
-Al-Ibrahim ben Juszuf dzsihád-aktivista kiszúr a F.B.-on, mint lelövendő gyaurt
és még sorolhatnánk.
Érdekes lenne megtudni, hogy hogyan vélekednék, ha ezek a vívmányok az én 20-as éveimben jöttek volna be?

Orban VikTROLL 2016.04.04. 21:27:22

A buzi bankkartyasokat kulon agyon kene verni, mert mindig miattuk all a sor fel oraig. Szar a kartya, nincs rajta penz, nem mukodik a gep. Aztan 10 perc utan kiderul, hogy kezpenz sincs nala, aztan ujra probalkozik a kartyaval, de meg mindig szar. Aztan az aru vissza sztornozasa, pakolasa.
Vegul nem vesz semmit, de elbaszta fel orajat, 20 embernek, ahelyett hogy 30 masodperc alatt keszpenzzel fizetett volna.
KURVARA BEKENE TILTANI A BANKKARTYAS FIZETEST.

ekat 2016.04.04. 22:03:59

Jézus.....Ön kőkorszakiak között él? Körülöttem a 70+-osok is rég használják mindezeket.

Balt 2016.04.04. 22:28:38

@Gyulus: Ott a pont. Én már épp megfelelek az 50+-nak.

Bő 10 éve okostelefonom van (Moto MPX-től kezdve), de a maiak akkukapacitása nem tud lépést tartani az igényekkel.

Lassan 20 éve bankkártyával fizetek, ahol csak lehet.

Az e-kereskedelmet alapvetően szintén régóta használom, de mondjuk nem a pizzafutár ingyen kólával szintjén.

Telefon: csaláfi flottában vagyunk.

Egyéb?

padlogaz 2016.04.04. 23:29:59

Hat ez eleg irritalo stilusban megirt poszt.
Leginkabb azert, mert a posztolo altalanosit, ami oreg hiba, ha nem tenyekre alapoz, hanem pusztan a sajat velemenyet vetiti ki - ehhez termeszetesen joga van, de attol meg nagyon idegesito.
Szvsz a cikkben targyalt szokasok nagyobbik resze nem eletkor fuggo, hanem - elsosorban - szociografiai kerdes.

m54 2016.04.05. 00:31:15

bankkártyás fizetés: kártyahasználatról + az új egyenlegről jön az sms. Pénzért! Átlag János a havi jövedelmét ingyen felveszi kp. Így a közért, piac, trafik, gyógyszertár, korsó sör olcsóbb és gyorsabb kp. Természetesen nagyobb összegeknél kártya, amin napi szinten a limit minimálisra van állítva, ha lenyúlnák kisebb legyen a veszteség. Bármikor emeled a szintet, nem kerül pénzbe.

Untermensch4 2016.04.09. 19:53:26

@Szarvas Norbert: Bár újat nem fogok mondani, de más szavakkal.
1) az univerzális eszközök mindenre jók de semmire se igazán. Nézz szét az utcán, amit "autó"-ként ismerünk az igazából univerzális kompakt túraautó. Kompakt de azért 10km-nyi dugót látva ha ebből 2-3km "leesne" mert városon belül élők városi autót használnának... (persze tudom, a német autópályán nincs sebességkorlátozás ezért muszáj magyarisztán közepén a teljesítmény). Túraautó de azért a pakolhatóságnál akadnak gondok (azt már gondnak nevezem ha egy "középkategóriásnak" nevezett automobilnál 2felnőtt+csomagok vagy 2felnőtt+2gyerek ami jól elfér) de legalább a kompaktság miatt hosszabb távon már kényelmetlenek az ülések). Az univerzalitás csúcsa azért a wartburg alatti hasmagasságú "városi terepjáró" ami attól városi hogy magas az üléspozíció de cserébe a külméretéhez képest belül szűkösebb.
Az meg nem hit kérdése hogy a fényképezés fénnyel működik ami a fizika mai állása alapján az optika kapcsán megkerülhetetlen tény. Nagyon sok időt el lehet tölteni pshoppal (ha kedved s időd van) és a digitális varázsmanók is viszonylag ügyesek de ha egy nem zakkant és fotózáshoz értő embert vagy egy fizikatanárt megkérdezel akkor esetleg más megvilágításba kerül a dolog (a "más megvilágítás" lenne az idevágó szóvicc...). :)
5) a netet a kedvenc szolgáltatómnál vezetékes telefonnal meg valahány csatornával együtt adják. Amit fejtegetsz a telefon költségei kapcsán az a nyereségmaximalizáló stratégia, vannak viszont akik veszteségminimalizálót követnek (afrikai telószám, okosanönfrissítő telefon, részegen felhívott ismerős aki roamingokon túli országban van... jó, ez utóbbi lehet hogy rajtam kívül ritka eset...).
3) a kártyás fizetés sokszor lassúbb mint a készpénzes (zökkenőmentes esetekben is, pusztán a pin kód pötyögtetés miatt), az olcsóság meg relatív, a pénztárcám még nem kért számlavezetési díjat és ha belenézek az is ingyen van. Persze ellophatják, ezért is jó a pin amitől biztonságos. Ezért jó hogy kitalálták az "érintős" kártyát mert arról kód nélkül is költhet aki ellopja. A csoportos beszedési megbízás is jó móka amíg nem emelnek le olyan összeget a számládról amit nem kéne (és ha ezzel nullázódott is a számlád akkor ugyanott vagy mintha a "magadnál hordott vagyonodat" hagytad/lopták volna el, kivéve ha negatívra terhelhető a számlád mert akkor még lejjebb). Ez tökéletesen lehetetlen ha te vagy a szűk keresztmetszet ahol minden csekknél eldöntheted hogy befizeted vagy sem.

Reactor 2021.11.03. 06:11:50

@Untermensch4: Ez így van, az okostelefon kiváló példa ennek a szemléltetésére. Telefonálásra és üzenetküldésre alkalmas igazán - ennek ellenére bele van erőltetve 1000+1 gagyi ócska szükségfunkció pluszba, hogy úgy negyven-ötvenezerrel jól megdobja az árát.
Volt szerencsém pár ilyen retardált sutyerákhoz a múltban, akik ha bele is döglenek, be akarták nekem bizonyítani, hogy az okostelefon mennyire jobban tud mindent, mint a direkt erre a célra készült eszközök.. Hát igen, pénzen vett fingnak drága az illata...
süti beállítások módosítása