Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Az Állam beszállt az MLM játékba 30% támogatással? Minden, amit a NOK-ról tudnod kell...

2016. március 17. - Szarvas Norbert

unknown_7.jpegTegnap felterjesztette Rogán Antal a Nemzeti Otthonteremtési Közösség (továbbiakban NOK) törvényjavaslatát, amit várhatóan ma/mostanában meg is fognak elsőprő szavazataránnyal fogadni. Végignyálaztam magam a 37 oldalnyi jogi jambomambón. Megállapítom, hogy az elmúlt két hónapban ezzel kapcsolatos észrevételeim és félelmeim 100%-ban beigazodtak és minden olyan huncutság benne van, amire számítottam. Most már csak azt várjuk, hogy a lakástakarékok 30%-os támogatását lecsökkentsék. Kiválogattam nektek az izgalmasabb részeket, hogy megértsétek a NOK-nak a buktatóit. Van belőle...

Mi a NOK?

Ez egy fogyasztói csoport lesz, amit kiválasztott szervező cégek  hozhatnak létre nyílvános hírdetések által. Több NOK fogyasztói csoport lesz egymás mellett, ugyanis egy NOK fogyasztói csoport minimum 120 tag által jöhet létre, de egymástól függetlenül számtalan ilyen csoport működhet. Ezzel választ is kaptunk arra, hogy akkor ez most kikről fog szólni? Hát egyértelműen a gazdagokról, ugyanis a maximális támogatás havi 25 ezer forint lesz, évi 300.000 forint. Mivel a lakásokhoz a végén azok jutthatnak először, akik minimum az ingatlan vételárának a 20%-át már befizették, a legtöbb NOK megtakarítással rendelkeznek és ezen felül még tudnak plusz pénzt berakni (licit), így nagyon hamar rájövünk, hogy aki havi 10-20-30-40 ezer forintot tudna befizetni, azok nem mostanában jutnak lakásokhoz. 

Tehát a befizetésekhez jár 30% állami támogatás. A NOK a várakozásokkal ellentétben nem olyan fogyasztói csoportokat jelent, amik maguknak építenek ingatlanokat. A NOK olyan fogyasztói közösség, akik adás-vételi szerződés segítségével már elkészült új építésű lakásokat vagy házakat vesznek a "szerencsés" (gyakorlatban gazdagabb) tagoknak. NOK szervező olyan cég lehet, ami legalább 1000 lakóingatlan adásvételében közreműködött már. Ezzel megint beszűkül a kör, ami nem biztos, hogy feltétlenül probléma egy ilyen csoport esetében.

  • a Hatóság a közösséget nyilvántartásba veszi
  • a Közösség a kiválasztási eljárás eredményeként a tagnak segítséget nyújt új lakóingatlan vásárlása érdekében
  • lehetőség van rendszeres befizetésekre és az azon túli rendkívüli előtakarékossgi befizetésekhez (licit)
  • az időlegesen szabad pénzeszközöket (befizetett pénzt) befektetésre és új lakóingatlan vásárlására fordíthatja a Szervező 
  • a Közösség határozott időtartamra jön létre (legalább 10, legfeljebb 15 év)
  • A Közösség működésének célja az, hogy tagjait az e törvény szerinti kedvező feltételek mellett új lakóingatlanhoz juttassa
  • az időlegesen szabad pénzeszközökből vásárolt állampapír!!!! (5. § /d)

10. §

(1) A szervező Magyarországon bejegyzett, zártkörűen működő részvénytársaság lehet, amelynek alaptőkéje legalább 100 millió forint. Egy szervező több közösséget is működtethet.

Ez annyit jelent, hogy xy Zrt. egymástól függetlenül több NOK közösséget hozhat létre. Ez egyrészt porlasztja a kockázatot, másrészt valamilyen szinten logikus, hiszen az adott közösségeknek más-más időtáv áll rendelkezésükre. Ha csak egy NOK közösség lenne, akkor az idei beszállónak minimum 10 éve lenne, addig a jövőre beszállónak már csak minimum 9 éve és így tovább. Ezt elkerülendő jönnek létre a különálló közösségek. Azért ennek a rendszernek a veszélye a lakéselosztási folyamatban keresendő:

Ugyanis könnyen feloszthatják a közösségeket maguk között a gazdagabb tagok. Összeáll 5-10-15 tűzközeli ember, akik simán teljesítik a maximális befizetéseket. Maguk köré szerveznek még további 100-120 átlagos tagot, akiknek a befizetései soha nem lesznek a tűzközeli emberek befizetéseinek a közelében. Ezzel elérik, hogy lakásosztáskor a szegényebbek befizetéseiből "előlegezi" meg a közösség a gazdagabbak új lakását! Ugyanis a lakásosztás feltétele a vételár minimum 20%-ának már befizetése és ezen felül a közösség előírhat licitet, ahol plusz befizetésekkel lehet "megnyerni" a "sorsolást". 

16. §

(1) A közösség biztonságos működésének fenntartása érdekében a szervező tartalékot képez. A tartalék mértéke a hiányzó tagi befizetés megelőlegezésére irányuló szerződésekben meghatározott és ténylegesen teljesített összegek megelőlegezést követő tagi visszafizetésekkel csökkentett részének 3 %-a.

Tehát ha a közösség egy évben befizet 144 millió forintot, akkor abból a Szervező tartalék elvonás jogcímen elkülönít 4.320.000 millió forintot. A tartalék arra való, hogy az elmaradó, nem teljesített befizetéseket kipótolják belőle, majd újra feltöltsék az egyenleget. A törvény viszont nem "visszaadja" a fel nem használt részt a tagoknak, hanem az a szervező árbevételének a részét képezik. Tehát zsebbe megy...:

(3) Ha a közösség anélkül szűnik meg, hogy az így képzett tartalék egészében felhasználásra került volna és az így felhasznált összeg egyébként nem térült meg, úgy a tartalék vagy annak fennmaradó része a megszűnés időpontjában a szervező adóköteles árbevételének részét képezi.

 

 

5. A közösség leendő tagjával kötött előzetes megállapodás

18. §

g)  a regisztrációs díj megfizetését a szervező számára,

i)  a lakásvásárló nyilatkozatát arról, hogy tudomásul veszi, hogy a közösségbe történő befizetéseire az OBA kártalanítási kötelezettsége nem terjed ki.

Tipikus MLM fogás, hogy a közösségbe jelentkező tagot regisztrációs díj megfizetésére kötelezik. A mértékét még nem tudjuk (szerintem 100 forint alatti összeg lesz), de ezen nem kéne megsértődni, hiszen minden pénzügyi terméknek megvan a maga belépési költsége, csak azt nem reg. díjnak hívjuk, hanem kiskacsának.

most nagyon figyelj !!!

A NOK-ba befizetett pénzedet nem biztosítja az OBA!!!! Amíg a lakástakarékpénztári befizetéseket az OBA garancia védi, addig a NOK esetében ilyen nem lesz. Ha egy közösség összedől és nincsen kellő fedezet a visszafizetésekhez, akkor elbuktad a pénzed. Ezzel máris megágyaztak a NOK károsultaknak, akik jobban fognak hisztizni, mint a Quaestor károsultak. Ne mondjátok, hogy nem mondta nektek senki az OBA garancia hiányát, mert most mondom! Tehát mégegyszer: befizetsz 10 év alatt 10M forintot, összedől a te csoportod valami miatt (mondjuk megérkezett egy válság, vagy túl sok csoporttagod nem hajlandó x év után tovább befizetni), akkor közel sem biztos, hogy megkapod a 10M forintodat.

Példa:

120-an vagytok a közösségben és átlagosan évi 1 M forintot fizet be minden tag. 5 évig mindenki rendesen fizet, így a közösség vagyona a költségek levonása nélkül eléri az 5x120x1M = 600.000.000 forintot. Ebből a pénzből elkezdenek "kisorsolni" vagy "kilicitálni" 40 millió forintos ingatlanokat. A közösség megvásárol 15 ilyen ingatlant és a kassza nullázódik ( kb pont az a 15 ember, aki a leggazdagabb). 

Aki kapott lakást az tovább fizeti a tagdíját, míg a maradék 105 tag közül 60-an úgy döntenek, hogy valamilyen oknál fogva befejezték a részvételt. A fizető tagok továbbra is átlag 1M forintot fizetnek be évente. A következő 5 évben összegyűlik 300 millió forint. Ebből megint kiosztanak 40 millió forintos ingatlanokat (7 darabot). Marad a kasszában 20 millió forint. A közösség 10 évre jött létre. Közben itt van egy gazdasági világválság (megint), ami miatt a szervező cég éppen be akar csődölni. Nem tudják teljesíteni a visszafizetéseket. Te befizettél 10M forintot és visszakapsz 20M/ 45= 444.444 (feltételezve, hogy mindenki mindig ugyanannyit fizetett be, tehát ugyanúgy járult hozzá a vagyon növekedéséhez). többet azért nem kapsz, mert az OBA nem biztosít, és akiknek állnia kéne a ceh-et, azok eltűntek vagy fizetésképtelenek lettek. 

Ez egy nagyon statikus példa volt. Csak egy látens veszélyre szerettem volna a figyelmedet irányítani.

21. §

(3) Az új lakóingatlan szerződéses értéke 10 millió és 40 millió forint között kerülhet megállapításra.

(4) Ha a tag a kiválasztását követően a tagsági szerződésben meghatározott értéknél magasabb értékű új lakóingatlant kíván megvásárolni, abban az esetben a különbözetet köteles az adásvételi szerződés megkötésekor egyösszegben biztosítani.

Így juthat egy szupergazdag olcsóbban lakáshoz. Beszáll egy ilyen közösségbe, ahol teljesíti a maximális befizetéseket, amihez kap évi 300.000 támogatást. A közösség első "sorsolására" 2 év múlva kerül sor (összegyűlt a szükséges pénz). Ennek a szupergazdagnak van a legtöbb befizetett teljesítése (ha holtverseny lenne, akkor licit keretében még befizet mondjuk 5,4M forintot.) Két év alatt befizetett 2M forintot, kapott 600.000 "ingyen pénzt az Államtól" és még van 5,4M forintja. 40M-ért akar lakást venni, aminek a szükséges 20%-a 8M forint. Pont ennyit rakott be és nincsen ellenfele. A NOK közösség "megelőlegezi" a lakást és megveszi az emberünknek. Ő ezt fogja és kiadja havi 200.000 forintért (inflációt, áremelést bele sem számolunk). A következő 13 évben továbbra is fizeti az évi 1M forintot, amire 300.000 forint támogatást megkap. Összegyűlik neki 16.900.000 millió forintot (költségek levonása nélkül), amiből 3,9M forint állami támogatás volt. Az előre megkapott lakásból összegyűlt neki 13 év alatt 31.200.000 millió forint (amire összességében mondjuk egy kötvény alapban kapott 30% tőkenövekményt ezalatt az időszak alatt): 40.560.000 forint, amiből nevetve kifizeti a fennmaradó "hiányt": 40M-8M-16,9M=15,1M

Emberünk nyert 25.460.000 forintot és egy 40M forint értékű lakást+ albérleti díjbevétel

 

23. §

(4) A hiányzó tagi befizetés megelőlegezésére irányuló szerződés megkötésére való jogosultságot a közösség a tagok között rendszeres időközönként megtartandó kiválasztás alapján határozza meg, azzal, hogy a kiválasztás feltétele, hogy a tag a 21. § (2) bekezdésében megjelölt összeg legalább 20 százalékát teljesítse, valamint fizetési kötelezettségeinek határidőben, maradéktalanul eleget tegyen.

 

26. §

A tag kiválasztását megelőzően kiléphet a közösségből, a korábban teljesített befizetéseihez azonban kizárólag a közösség megszüntetési eljárásának befejezése után juthat hozzá.

Ez is egy vicces pontja a NOK-nak, ami egyrészt védi a többi tagot az összeomlástól, másrészt röghöz köt és a lakástakarékpénztárral szemben nem tudsz idő előtt legalább a befizetéseidhez jutni. A NOK-nál ki kell várni az idődet, amíg mások használják a te pénzedet...

 

29. §

a licit és a sorsolás.

(2) A szervező bármelyik vagy egyszerre mindkét kiválasztási módot is választhatja.
(3) A kiválasztás során elsőbbséget élvez az a tag, aki a 23. § (4) bekezdésében meghatározott 20 százaléknál magasabb előtakarékossági befizetést és ennek mértékéhez igazodó szervezési díjfizetést vállalt, és azt teljesítette is (a továbbiakban: licit).

Erről már beszéltünk a példák során...

33. §

(3) Egy természetes személy egy szerződés után igényelhet állami támogatást. Az a tag, aki a tagsági szerződésének megkötését megelőzően a lakástakarék-pénztárakról szóló törvény alapján betéte után állami támogatásban részesült, a közösségbe befizetett államilag támogatott betét összege után az e törvény szerinti állami támogatásra nem jogosult.
(4) Az állami támogatás mértéke a tagot terhelő befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi huszonötezer forint.

Hatalmas tévedés, hogy lakástakarékpénztárral korábban rendelkezők nem szállhatnak be a NOK-ba. Ugyanis:

50. §

A lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény 8. § (1) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

(E törvény alkalmazásában lakáscélú felhasználásnak minősül:)

g) a nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló törvény szerinti, a tag által a közösségbe teljesítendő befizetés.”

Szóval a 33-as paragrafus azt jelenti, hogy a lakástakarékpénztárba befizetett pénzed után megkapott állami támogatás esetén már nem kaphatsz újabb támogatást.

Számoljunk hogyan lehet mégjobb neked:

Van már 5 futó lakástakarékotok maximális összeggel (apa-anya és a három gyereknek), maximális 20.000/fő 4 évesek és pont most járnak le. Összegyűlt 5x1,2M forint= 6M forint, amiből 1.440.000 állami támogatás.

Fogjátok és ezt a felszabaduló pénzt arra használjátok, hogy az 50. §-nak megfelelve plusz beifzetést ebből teljesítsétek. Erre ugyan nem kaptok további támogatást, de a licit során nagyon hasznos lesz nektek ez a plusz pénz.

És itt a már leírt szupergazdag példát képzeljétek ide, ahol emberünk nyert 25.460.000 forintot és egy 40M forint értékű lakást+ albérleti díjbevétel. 

De ebben az esetben még ennél is többet nyer, ugyanis számoljátok bele a további 1,44M forint állami támogatást, amit a meglévő LTP-re kapott már meg és amiből finanszírozta a szükséges plusz önrészt a 20% eléréséhez és a licithez. 

Tehát ez az ember, aki eddig 5 LTP-t tudott fizetni, és most évi 1M forintot fog a NOK-ba befizetni, a 15 év alatt kap az adófizetők pénzéből:

1.440.000-t az LTP-ből és 4,5M forintot a NOK-ból.Közel 6M forint tiszta és ropogós állami támogatás. Ehhez pusztán annyi szükséges, hogy a magyar medián átlagkereset közelében tudjunk havonta rendszeresen félretenni gyereknevelés és élet mellett!

 

:Zusammen

továbbra sem vagyok elájulva ettől a NOK-tól, hiszen a rendszerbe van kódolva a csalás és összeomlás lehetősége. Itt megint nem azok fognak állami támogatásból új lakáshoz jutni, akik amúgy nem tudnák megfizetni, hanem pontosan azok, akik ettől függetlenül is megtudnák fizetni. Az irónia, hogy mindezt azoknak a befizetéseiből teszik meg, akik reménykednek, mert nincsen pénzük...

 ►►►►

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr558489856

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2016.03.18. 09:52:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

high up! 2016.03.18. 10:40:20

Hábammeg a NOK az a norvég pénz, a Norwegian Krone.

Rogántóni leleplezödött beépített embere a norvégoknak, azonnal TEK-et küldeni rá meg a Pasa parki kémközpontjára!

FOLYTASSUK!

OkoskaTo:rp 2016.03.18. 10:55:31

NINCSEN "+albérleti díjbevétel"! Ez az a kamatosan 40 millió, amiből levonod a költségeket.

Másfelől én igencsak örülnek egy olyan kötvényalapnak, ami 13 évre 30%-ot hoz folyamatos befizetés mellett. (Mert ugye az albérleti pénzt nem az elején rakod be egy összegben.) Ez nálam 3,68%-os éves kamatot jelentene, 13 éven át.

Kár, hogy ezek erősen hiteltelenítik az amúgy jogos figyelmeztetést. Nyugodtan ki lehetett volna mondani, hogy a NOK pontosan ugyanaz, mint a törvényileg betiltott fogyasztói csoportok, csak itt néhány csókost még meg akarnak tömni közpénzből, illetve az sem gond, ha azok majd lelépnek a fogyasztói csoport pénzével.

2016.03.18. 12:16:32

@OkoskaTo:rp: a szerző sosem a korrekt és átlátható számításairól volt híres.

7esbusz 2016.03.18. 12:19:26

Nem köll ennyi rizsa. Az a lényeg, hogy a nem túl közeli haverok (a közeliek egyenesben becsatornázva szivattyúzzák ki a pénzt) ingyen hitelhez+állami ingyenpénzhez jussanak a sok kis csóró pénzéből, akik nem tudnak leperkálni több havi részletet a liciten.

Josagos 2016.03.18. 12:46:05

Ezek az ötleteim lettek nekem is. Kérdés, hogy össze tudunk-e állni úgy páran, hogy a fasz jobbik végén legyünk :)

Peetee 2016.03.18. 13:11:34

Ne legyen igazad; de bármilyen színű szemellenzőt rakok fel, ez basszus, úgy néz ki, hogy csúnyán át lesz verve több ezer / több tízezer kisember; a regnáló kormány haveri köre pedig busásan megszedi magát.
Elfogyott az ellopható közpénz, és most törvényesítik a nagyembereknek a kisemberek pénzének lenyúlását?
Esetleg már 2018 utánra terveznek (akkor fognak majd bebukni, akkor lesznek bebuktatható státusban ezek a csoportok)?

Szarvas Norbert 2016.03.18. 13:13:30

@OkoskaTo:rp:

Időtáv: 2003.03.01-2016.03.18

Generali kötvény eszközalap 8,16% (évesített hozam)

Raiffeisen kötvény alap: 6,6% évesített hozam

2007.01.10-2016.03.10

Pioneer Magyar kötvény Alap 7,55% évesítve

Soroljam még a kötvény alapokat?

Szarvas Norbert 2016.03.18. 13:14:29

@macskajancsika:

Tulajdonképpen nincsen igazad. Ha mégis ezt érzed, akkor konkrét példákat írj pls és ne dobálózz a vakvilágba, mert annak semmi súlya

macskajancsika (törölt) 2016.03.18. 13:55:17

@Szarvas Norbert:

A fenti számításod tömören ezt tartalmazza:

- A szupergazdag befizet 2M Ft-ot, erre kap 600e Ft-ot.
- Licit előtt betol még 5,4M-t, így ő nyeri a licitet., ahol kap 40M-t. Itt az egyenlege + 32,6M Ft, amiből 60e-et az állam ad, 32M-t pedig a bepalizott szerencsétlenek. (Abban egyetértünk, hogy borzalmas ötlet a NOK).
- ezután 13 évig fizeti a havi 1M-t

A 15. év végéig ő befizetett 15M-t (1M/év) és erre kapott 4,5M Ft állami támogatást illetve beletolt egyszer 5,4M-t. Ezzel az ö "tőkéje" 24,9M Forint.

Zárásnál be kell fizetnie emiatt a 40M-ig tartó különbözetet, 15,1M-t, hiszen nem kaphat többet a NOK-ból, mint a befizetései + állami támogatás!

Eddig megegyezik a számításunk, a gondok itt kezdődnek.

Ezt írod: "Az előre megkapott lakásból összegyűlt neki 13 év alatt 31.200.000 millió forint (amire összességében mondjuk egy kötvény alapban kapott 30% tőkenövekményt ezalatt az időszak alatt): 40.560.000 forint, amiből nevetve kifizeti a fennmaradó "hiányt": 40M-8M-16,9M=15,1M

EMBERÜNK NYERT 25.460.000 FORINTOT ÉS EGY 40M FORINT ÉRTÉKŰ LAKÁST+ ALBÉRLETI DÍJBEVÉTEL"

A végkövetkeztetés vagy szerencsétlen vagy hamis, hiszen a 31,2M az pont 13 év albérleti bevétele (eltekintek attól, hogy abból adóznia kéne, hiszen ismerjük a gyakorlatot)!

Mit is nyer az emberünk valójában? Itt azzal fair összehasonlítani, ha mondjuk önerő + bankhitel vagy önerő + lakáskassza + bankhitelt lenne vele szemben.

- Kap 13 évre egy kamatmentes hitelt, ennek összege 15,1M Forint
- Kap összesen a 13 év alatt az államtól 4,5M támogatást

Hamis az, hogy "ingyen" kapna egy 40M-s lakást ÉS 25,46M Forintot.

Ezen kívül az albérleti díjbevételt már egyszer beleszámoltad, mert pontosan az albérleti díjbevétel annak a 40,56M-nak az alapja, amiből a 15,1M-t kifizeti!

Azt sem veszed figyelembe, hogy az albérleti díjbevételt nem kapja meg előre 13 évre, így az első albérleti díj ugyan 13 évig hoz neki ott, ahova befekteti (egy részét amúgy a NOK-ba kell fizetnie) de az utolsó havi díjbevételt már nem tudja befektetni 13 évre... Így nagyon irreális a 30%-os tőkenövekmény.

Szarvas Norbert 2016.03.18. 14:32:03

@macskajancsika:

értem a problémádat. szerinted nem túl szerencsés és félreértelmezhető az "emberünk mennyit nyert kijelentés". Azt gondolom, hogy az ezt megelőző számításból kiderül hogy mi az amennyit azért be kellett fizetni ehhez a bulihoz.

De értelek és önmagában a mondat félrevezető lenne, ha előtte nem taglalnám fél oldalon keresztül a számításban, hogy ki mennyit ad hozzá.

írtad a banki hitel+ lakáskassza összehasonlítást. Bevallom, hogy nem akartam a cikket ebbe az irányba elvinni, mert a túl sok információ egy blogbejegyzésben zavaró a legtöbb ember számára és értelmezhetetlenebbé teszik a végkövetkeztetést.

Gyakorlatilag amúgy nem hamis, hogy ingyen kap 40M-s lakást- sdaját befizetései az első két évben+licit, ugyanis kamatmentesen veszi meg neki a NOK amit 13 év alatt kell visszafizetni, viszont az előre megkapott lakás albérleti díja már a saját zsebét gazdagítja. Szóval "ingyen kapja meg" előre ezt a lakást, amit menet közben kifizet.

Nem reaáli a 30%-os tőkenövekmény. Előző kommentbe már beírtam néhány kötvényalap elmúlt 13 éves hozamát. Csak úgy röpködtek a 70-80%-os tőkenövekmények az első bef. díjhoz képest. Ez egy olyan feltételezett érték, amit simán lehet összességében teljesíteni. Viszont itt sem akartam túlbonyolult modell leírni, mert semmi értelme nem lett volna. Gondolok itt a tőkésítés gyakoriságára, jelenérték számításra...stb

Kérlek azért fogadd el ezt a 30%-ot, mert nem számoltam azzal, hogy a bérleti díjat megemeli az ember a 13 év alatt és nem számoltam inflációval sem. Ha ezeket behozzuk a képzletbe, akkor még 0%-os hozam mellett is meglenne a kezdeti albérleti díjhoz képest a végén a +30%

macskajancsika (törölt) 2016.03.18. 14:45:52

@Szarvas Norbert: Ez az ingyen inkább csak "ingyen". Az egyértelmű, hogy ki, hogyan nyerhet ezzel a konstrukcióval (az, akinek van pénze) csak nem egészen mindegy, hogy mennyit nyerhet.

Mivel fizet érte, így ez egy kamatmentes hitel + állami támogatást jelent. Ha neadjisten beköltözik, akkor tényleg ide jut a konstrukció.

Az még egy érdekes kérdés, hogy mi alapján alakítják ki a csoportokat! Én úgy tudom, hogy olyan csoport alakítható ki, ahol a tagok azonos lakásértékre szerződnek, tehát homogénnek kell lennie.

Ezen túl úgy kell megtervezni a konstrukciót, hogy a csoport életének végéig ne kerülhessen mínuszba a számla, azaz ha te egy 40M-s csoportba szállsz be, akkor 15 év alatt a havi befizetésednek így kell alakulnia:

40M/1.3/15/12 = 170940Ft. (1.3 az állami 30% miatt, bár itt már el is siklottam az éves 300e mint maximum fölött, hiszen azt már havi 87e-nél eléred!)

Miért? Mert nem megengedhető fogyasztói csoportoknál az, hogy lejáratkor a havidíjon felül pótbefizetés kelljen! Innentől ha a 40M-s lakást havi 200ért adod ki, akkor már csak 30e Ft a nyereséged, ha adózol is a havi 200 után (SZJA + EHO, hsizen évi 1M fölé kerülsz) úgy pedig már nagyon más az egyenleg. Különösen, ha figyelsz a 30%-os állami támogatás maximumára ;)

igazi hős 2016.03.18. 14:52:00

A posztoló eltévedt a számdzsungelben, ez sajnálatos. Még sajnálatosabb, hogy ennek ellenére a végkövetkeztetés tökéletesen igaz: Rogán Tóni, a Belváros legjobb ingatlan kereskedője nevét adta egy jogszabályhoz (majdnem az írtam, hogy írta, de legfeljebb annyi lehet igaz, hogy tollba mondták neki), ami:
- felborít egy elég jól működő szektort,
- egyetlen ember érdekében készült,
- az átlag embereknek egyáltalán nem jó, de majd megmagyarázzák nekik, hogy mégis.

Szarvas Norbert 2016.03.18. 15:01:29

@macskajancsika:

ezen sokat gondolkoztam, amit írtál a csoportok kialakításáról, de félek hogy ez egy tollvonás lesz, amint "nem jönnek össze" azonos érdekcsoportosulások és higítani kell a tagokat...

A játék még nem kezdődött el, csak a tábla lett felrajzolva

macskajancsika (törölt) 2016.03.18. 15:17:44

@Szarvas Norbert: Na igen, az ominózus részletek.

Amúgy egy számot elírtam, az állami támogatás maximumát már havi 83333Ft-nál eléred.

Kérdés, hogy a licitnél mi történik. Meghaladhatod-e az eredeti vállalásodat a licitnél vagy ha pl. 2M-t beraksz, akkor két évvel rövidül a futamidőd de cserébe ennek a két évnek az állami támogatásától elbúcsúzhatsz - hiszen azt évente maximalizálják.

Ha 15 évig 83333-at teszel be (függetlenül attól, hogy mikor veszel lakást) akkor az állami támogatással növelve 19,5M-t vehetsz ki. Na, itt még hiányzik egy kevés a 40M-s lakáshoz :)

Ha licittel előrehozod a vásárlásodat,. mondjuk a harmadik évre, akkor már nem kapsz hét évre állami támogatást, "csak" egy kamatmentes hitelt.

Íme egy másik, ennek megfelelő modell.

A csoport tagjai 15M-t szeretnének lakásra. Ehhez havonta az állami támogatás figyelembevételével 15 éven át minden hónapban 64000 Ft-ot fizetnek be, ez nem egy irreális vállalás. Így 15 év alatt ők 11,53M-t fizetnek be.

A harmadik évben licitet tartanak. Eddigre emberünknek 2M Ft-ja van bent (saját + állami), erre rátol még 3M-t.

Ezzel ő előre hozott némi befizetést, cserébe itt neki erre a 3M-ra összesen jár 70e Ft állami támogatás, figyelembe véve az éves plafont. Így neki lesz hirtelen 5,07M-ja. Tegyük fel, hogy nyer, megkapja a 15M-t és megveszi a lakást. A csoport felé a hátraléka ekkor 9,93M ft.

13 éven át bérbeadja havi 80e Ft-ért, ekkor még EHO-t nemi s kell fizetnie, csak SZJA-t, ami most 15% így havi nettó 68e ft-ot kap. Ez azért jó, mert ebből röhögve kifizeti a havi 64e Ft-okat. Persze neki már nem kell 13 évig fizetnie ezt, mert befizetett egyszer 3M-t. Ahhoz, hogy ledolgozza a 9,93M-s hiányt 10 évig kell fizenie még kb a havi 64e Ft-ot, ami állami támogatással együtt kiadja a summát.

Nyeresége így jóval kevesebb végül! A dolog erejét továbbra is a 30%-os támogatás adja de cserébe akkora bizonytalanságot veszel a nyakadba, hogy baromság belevágni.

Untermensch4 2016.03.19. 01:23:09

@Szarvas Norbert: Bocs, az még nekem is leesett hogy az alérleti bevételt kétszer is beleszámoltad. Ezt csak azért mondom mert ilyen esetekben (elve nem teljesen látom át a dolgot és nagyon félre tudok számolni bármit) meg szoktam várni amíg a nálam jobbakról "lemásolhatom a házifeladatot" de ha megfigyelted a máskor hozzászólók egy igen nagy hányada jóval türelmetlenebb, pot egy ilyen, saját szakterületedbe vágó hibával tényleg rontod a hitelességedet (akkor is ha hobbi a blog és akkor is ha hirtelen felindulásból írsz és csak a mozgólépcsőn). Ráadásul a számok egzakt dolgok, lesz aki utánaszámol.
Azon csodálkozok hogy tényleg ennyi kifizetendő káder van hogy tömeges pitiáner sikkasztással kell őket jóllakatni? És ilyen átlátszó módon? És elegen lesznek a prédák akik belemennek a játékba?

Szarvas Norbert 2016.03.19. 09:25:19

@Untermensch4: EMBERÜNK NYERT 25.460.000 FORINTOT ÉS EGY 40M FORINT ÉRTÉKŰ LAKÁST+ ALBÉRLETI DÍJBEVÉTEL

Itt az utolso resz ( alberleti dijbevetel) az nem a mar megkapott havi penzt jelenti amit vegul 30%os novekmennyel szamoltam. Ez azt jelenti, hogy amikor lejart a 15 ev utana is kitudja adni alberletbe a lakast es annak lesz egy jovobeli bevetele, amivel nem szamoltam, csak megjegyeztem, hogy a sztori itt nem er veget

Igy mar megfelel a szamitas?

Reactor 2021.03.22. 21:05:14

Az egész ingatlanpiramis amit építettek, államilag űzött piramisjáték.
Mit kell ezen csodálkozni, Albánia is meglépte ezt anno, meg is lett az eredménye - 15 ezer embert mészároltak le, a kéksisakosok is csak nagy nehezen tudtak úrrá lenni a káoszon.
Nagyon hiányzik itt Magyarországon is egy ilyen vérengzés, úgy látom. Végülis Ady is megmondta már, hogy nekünk Mohács kell...
süti beállítások módosítása