Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Most vicces példákon keresztül megtudod, hogyan működik az Állam! Azért fontos, mert a CSOK kapcsán sokan el vannak tévedve!

2016. január 16. - Szarvas Norbert

shutterstock_132318590.jpgMost vicces példákon keresztül megtudod, hogyan működik az Állam! Azért fontos, mert a CSOK kapcsán sokan el vannak tévedve! Több fontos cikket írtam a CSOK témában (itt és itt) és a kommentekből kiderült számomra, hogy bizony kényelmetlenül sokan nem értik a rendszer működését. Ez azért problémás, mivel ha nem érted hogyan működik a rendszer, akkor hogyan fogsz tudni megfelelő döntéseket hozni, hogyan fogod tudni értékelni és értelmezni a változásokat, kedvezményeket? Nem ciki nem ismerni a rendszert. Azért írom ezt a példákkal levezetett cikket, hogy ezen változtassunk. Természetesen sok tízezer oldalnyi tudást nem fogok neked átadni fél oldalon. Ez arra jó, hogy egy picivel közelebb kerülj az igazsághoz...

Bebizonyítom, hogy nincsen ingyen pénz. A CSOK 10M forint sem ingyenpénz, ami terem valahol. Te azért keményen megdolgoztál. De nem az igénybevevői, hanem a befizetői oldalon!

Példa a kezdőknek:

Az Apa az Állam. Az Anya az adófizető és a gyerek a nép. Apa nem dolgozik, nincsen jövedelme. Egyedül Anya fizetéséből élnek, viszont Apa rendelkezik a pénzzel. Anya minden hónap elején Apa kezébe adja a fizetését abban a reményben, hogy Apa jobban be tudja osztani a pénzt. 

Minden hónapban nullára jönnek ki, viszont nem kell éhezniük, eljárhatnak hetente egyszer szórakozni (pl.: mozi) és teljes életet élnek. Apa úgy látja, hogy a gyermeke egyre jobban távolodik tőle, ahogyan elkezdett kamaszodni. Kitalálta, hogy ezért beiktat Apa-fia programokat, amik sajnos pénzbe fognak kerülni. Mivel továbbra is Anya (adófizető) pénzéből élnek, ezért ki kell találnia, honnan szerez pénzt. 

Azt találta ki, hogy Anyától megvonja az egészségesebb és drágább rizs tejet (havonta 10e forintot költöttek rá), és ezt a pénzt a gyermekének (a népnek) adja, viszont nem közlik a gyerekkel, hogy miből lett a plusz pénz. Nem akarják felzaklatni, azt akarják, hogy boldog legyen.

Mi történt?

Az Állam az adófizetőtől több pénzt vett fel (esetünkben kevesebbet adott vissza), hogy megnyerje magának a népet.

 

 

Példa a haladóknak:

A sarki kisboltos az Állam. A te családod egy személyben adófizető (vásárló) és a nép (fogyasztó). Megvan a vásárlói szokásotok, pontosan tudjátok, hogy miből mennyire van szükségetek. A boltos abból tudja fenntartani a boltját (infrastruktúra), hogy te neki adod a pénzed (költesz= kifizeted a termék árát és boltos nyereségéet (adó). Ha kevesebbet költesz nála, akkor hiánya keletkezik (kitelt kell felvennie a költségvetési hiány miatt). Ha többet költesz nála (több adó), akkor viszont örülni fog, hiszen fejlesztheti a boltját, kedvezményeket adhat= törekedhet arra, hogy te jobban érezd magad nála (mint a nép), ami miatt többet költesz.

A boltos (Állam) kitalálta, hogy mivel ti család vagytok, ezért minden 10.000 forint elköltése esetén kifizet nektek 1.000 forintot. Ez szenzációs, hiszen jól jön az "ingyenpénz"! Amit nem veszel észre, hogy közben minden termék árát megemelte, ami miatt összességében a következő hatást érte el:

  • a 10.000 forintodért kevesebb dolgot tudsz vásárolni, mint az akció elött
  • az akció miatt többet költesz, 
  • így összességében a két hatás miatt kifizet neked 1.000 forintot, miközben 2.000 forinttal több nyeresége volt.

 

Mi történt?

Az Állam az adófizetőnek ingyen pénzt kezdett el osztogatni, hogy több adót szedhessen be.

 

Példa profiknak:

Az anyós az Állam, akinek minden pénzt le kell adnotok. Viszont nem csak nektek kell leadni, hanem a párod testvérének a  családjának is. Egy közösséget alkottok. Az anyóssal neked nem túl jó a kapcsolatod, viszont a másik család kiváló kapcsolatot ápol az "Állammal". 

Az anyós ebből a pénzből kifizeti a számlákat, fenntartja a többgenerációs családi házat és visszaoszt mindenkinek "zsebpénzt". Anyós kitalálta, hogy a másik család gyermekét szeretné elküldeni 3 hét tanulmányi kirándulásra Ciprusra. Azonban nem tudná a ti gyerekeiteket is elküldeni. Ha kivételezne, akkor viszont fellázadnátok.

Azt találta ki, hogy mindhárom gyereket elküldi Ciprusra, aminek ti nagyon örültetek. 

Aztán jött a feketeleves:

Az Anyós (Állam) újraosztotta a költségvetést. Megszüntette a ruhatámogatást (mondván erre nincsen szükség). Ezzel az a baj, hogy ez a támogatás leginkább titeket érintett, hiszen a másik család nem szeret divatozni, ellenben nektek a munkátokhhoz tartozik, annak feltétele. Nehéz helyzetbe kerültetek, de a gyerekekért mindent!

Már célegyenesben voltatok, amikor az Anyós (Állam) megismertette veletek az utazás feltételeit:

  • csak 14 évesnél idősebb mehet (a kisebb fiú kiesett nálatok)
  • a szülőknek 20% önrészt kell befizetni (kiesett a másik gyerek is, hiszen a ruhapénzt már elvették tőletek, amiből tudtátok volna finanszírozni)
  • Így végső soron a másik család gyereke maradt, aki utazhatott és senkinek egy szava nem lehet, hiszen egyenlő esélyek voltak az utazásra.

Mi történt?

Az Állam a nép bizonyos rétegének akart kedvezni, de ehhez mindenkit be kellett vonnia, majd teljesíthetetlen feltételeket állítania. Végső soron az újraelosztásnak köszönhetően a te családod finanszírozta a másik család gyermekének ciprusi útját.

 

vannak hasznos és ártalmas támogatások

A példákból remélem mindenki ki tudta olvasni, hogy az Állam szoros szimbiózisban van a néppel és az adófizetőkkel. Tulajdonképpen az adófizetők pénzét osztja el mindenki között. Emiatt viszont egyrészt nem tud mindenkinek pénzt adni (ilyenkor jönnek az érdekek, hogy kinek akarunk és kinek nem akarunk adni), másrészt a közösség fizeti az éppen aktuális kiváltságosok támogatását.

Nincsen ingyen pénz! Amikor a CSOK 10M forintot kiutalja a kincstár, akkor kizárólag olyanoknak utal, akik megfelelnek a feltételeknek (kivételezés), abból a pénzből, amit mindenki befizetett (adófizetők), azért, hogy mindenki komfortosan érezze magát (a nép), mivel az Állam "ingyen pénzt osztogat".

A középső példa volt tulajdonképpen az egyetlen járható út, amikor az "Állam" azért adott akciót (mégha trükkösen is), hogy növelje a bevételeket. Természetesen ez nem ilyen egyszerű, hiszen Magyarország adózás szempontjából már elérte a maximumot. Már nem emelhetne több adót, ellenben el kell érnie, hogy többen adózzanak. Magyarul fejlesztenie kell az országot, az életet, a munkahelyeket és mindent, ami elősegítheti az adózó képes tömegek megjelenését. Ha ad egy támogatást és nem erre törekszik, akkor a "mindenki pénzét" odaadta valakiknek.

Nézzünk példát az Állam jó működésére:

Lakástakarékpénztár, ami olyan öngondoskodási forma, ahol te gyűjtesz a lakásodra és ehhez az Állam 30%-ot odaad. 100 forintot befizetsz és kapsz 30 forintot.  Ez azért jó, mert az Állam egyrészt nem helyetted fizet, hanem ösztönöz téged. Ezek azok az esetek, amikor a végén a kifizetett állami támogatás sokszorosa kerül vissza adó formájában.

Egészségpénztár, amikor az Állam 20%-ot ír jóvá a befizetéseid után, hogy azokat az egészségedre költhesd el. A kulcs szintén az öngondoskodás és a megelőzés. Az Államnak olcsóbb ösztönözni, mint probléma esetén (betegség, műtét) kifizetni a teljes költségét a gyógyulásodnak. 

::

Kérdésed van? Nem értesz egyet? Egyet értesz? Írj: szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy klikk

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr938276356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Widia 2016.01.17. 10:11:41

Akkor a LTP 30%-os ingyenpénz ingyen van, meg az EP 20% is ingyen van? :)

egysmás 2016.01.17. 11:52:50

valami baj lehet a humorérzékemmel.
Vagy a tieddel.

Exploiter 2016.01.17. 15:12:14

Azon érdemes gondolkozni, hogy ilyen formában jó ötlet-e belenyúlni a dolgok menetébe. Én nem élek vele, tehát nekem csak árt, hiszen feltolja az árakat. Viszont azon problémázni, hogy miért nem olyan rétegek kapják a pénzt, akiknek se munkájuk, se pénzük, de gyereket az azért szeretnének sokat... Hát legalábbis idegesítő.

kvadrillio 2016.01.17. 15:54:22

Telt ház van a magánkórházban
egészségügyBudapestkórházmagánszféra
Vannak akik több hónapig spórolnak azért, hogy a Róbert Károly Magánkórházban kapjanak orvosi ellátást.

Az elmúlt nyolc évben több mint egymilliárd forintot fordított tulajdonosa a magánklinikára. A Róbert Károly Magánkórház a legkomplexebb egészségügyi szolgáltatást nyújtó magyarországi magánegészségügyi intézménnyé vált – mondta Lantos Csaba, a Róbert Károly Magánkórház többségi tulajdonosa az újságíróknak sajtóbeszélgetésen. Az egykori bankár egészségügyi vállakozásának bevétele mára megközelíti az 1,6 milliárd forintot – és 2016-ra is 15 százalékos növekedést vár.

Eddig egy nagyvárosnyi ember gyógyult meg, és egy kisvárosnyi ember megszületett a magánkórház falai között – mondta Lantos Gabriella, az intézmény operatív igazgatója. Ez számokra lefordítva: 100 ezer páciens kezelését, 20 ezer operációt, 4500 csecsemő világra segítését és több mint kétezer meddőségi kezelést jelent. Az 55 ágyas magánkórházban jelenleg 160 orvos és több mint 100 egészségügyi munkatárs dolgozik.

Lantos Gabriella hangsúlyozta: a magánegészségügyi szolgáltatókhoz forduló betegek elvárásai sokat változtak az elmúlt időszakban. Egészségügyi ellátásukat ma már egy teljes körű szolgáltatást nyújtó rendszerben, valamint az otthonuk megszokott komfortját biztosító környezetben képzelik el.

A Róbert Kórház és Szinapszis Kft. 2015 májusában készített közvélemény-kutatásának eredményei egyértelműen rávilágítottak a magánbetegek legfontosabb igényeire: ne legyen várakozás a rendelőben, otthonos környezetben fogadják őket, egyénre szabott bánásmódban részesüljenek, az állapotukkal kapcsolatban megfelelő információt kapjanak, valamint a szolgáltatásokért ne kelljen hálapénzt fizetniük. A kórház páciensei – akik 90 százalékban hazai betegek – túlnyomó többségükben a legalább érettségivel rendelkező fiatal és középkorú budapesti vagy városi agglomerációban élő aktív, járulékfizető középosztály tagjai. A magánrendeléseket felkeresők kétharmada nő; ők jellemzően egészségtudatosabbak, mint a férfiak.
KVADRILLIO....:és hogy került ennyi orvos és asszisztens ebbe a magánkórházba ????? honnan léptek át ide ????????? CSAK NEM AZ ÁLLAMI EÜ-BŐL ????? :o))))) NU, AKKOR MÉÉÉÉÉR IS VANNAK A VÁRÓLISTÁK AZ ÁLLAMIM RENDELŐKBEN ??? MIÉRT IS VAN OTT KEVESEBB EÜ DOLGOZÓ MOSTANRA ????? :o)))))

kvadrillio 2016.01.17. 15:58:32

@kvadrillio: ÉS HÁNY MAGÁNKLINIKA IS ALAKULT MÁRA ? GOOGLE: MAGÁNKLINIKÁK... ÉS HÁNY ORVOS ÉS ASSZISZTENS IS MENT ÁT EZEKBE AZ ÁLLAMI EÜ-BŐL ?????
JAHHH...HOGY ORBÁNBÁCSI ÜGYESEN ÁTTERELTE A MAGÁN EÜBE AZ ORVOSOKAT, EÜ.DOLGOZÓKAT, OCCT ALIG MARADTAK AZ ÁLLAMI EÜ-BEN !!!!! AHOL 2-3 HÓNAPOT KELL VÁRNI MINDEN FÁJDALOMMAL, UH-VIZSGÁLATRA..., STB.....MERT AZ ORVOS MAGÁNKLINIKÁN DOLGOZIK, CSAK 2-3 ÓRÁT RE NDELGET AZ ÁLLAMI EÜBEN KEGYELEMBŐL UGYE----- BASSZA MEG !

2016.01.17. 18:24:56

"Bebizonyítom, hogy nincsen ingyen pénz. A CSOK 10M forint sem ingyenpénz, ami terem valahol. Te azért keményen megdolgoztál. De nem az igénybevevői, hanem a befizetői oldalon!"

Jó, akkor nézzük a másik oldaláról: ebben az esetben Apa beiktat Apa-fia programokat, más családoknál meg elissza ezt az összeget. Valóban nem ez a család kiemelkedő, hanem a többi ilyen sz*r. Ha ettől nyugodtabban alszik a poszter, akkor nézhetjük így is ;-)

Amúgy meg a példából hiányzik, hogy Anya fizujából még ki kell segíteni a magánkézben levő kisboltot, mert különben tönkremegy, és veszélyben a lakosság élelmiszer-ellátása. Be kell fizetni a kerület művésztagozatának havi apanázsát. Igaz, hogy bűn rosszak az előadásaik, de akkor is tejelni kell, mert különben egy szélsőséges bunkó lenne... Ki kell még csengetni a lépcsőház demokratikus berendezkedését monitorozó civil szervezet költségeinek rá eső részét. A szervezet működésébe persze ugyanúgy nincs beleszólása, de ez csak természetes.

jolankovacs 2016.01.17. 18:25:14

Tényleg nagyon egyszerű a történet levezetése, de ennek a népnek szerintem még ez is bonyolult. Akkora a gazdasági sötétség ebben az országban, hogy azt csak az aljasság múlja felül.
Mit gondoljak például én és a hozzám hasonlók, akik éppen felneveltünk 1-2 gyereket,példát és erkölcsöt mutatva, diplomához segítve őket. (pl. a másodikat még csak éretségi után irányítgatjuk a diploma felé).
Mi, akik semmit nem kaptunk soha az államtól?
Mi akik fizetjük a tengernyi adót, hogy a gyerekgyárosok porontyait eltarthassuk.
Bizony ez olyan feszültséget is fog okozni, ami remélhetőleg a hatalom megremegéséhez is fog vezetni.
De kérdem én, mi lesz, ha egyszer egy normális kormánya lesz ennek az országnak? (a kérdés költői, immár a scifi határát súrolja sajnos) Akkor ezek a pénzért és pillanatnyi gazdasági előnyért szült gyerekek egymást fogják megenni??
Mert ugye azt senki nem hiszi (remélem), hogy majd a nyugdíjunkat ez a generáció fogja kitermelni? Ez ugyanis ugyanolyan távoli és a semmibe vezető ígéret, amit a magyarok évtizedek óta halgatnak a mindenkori politikusaiktól: majd jobb lesz.....
Egyik sem igaz.
Puszta szavazatszerzés egy oldalról és totális kizsákmányolás, a dolgozó, otszágot eltartó réteg felé a másik oldalról.
Látjuk az egész világban, hogy a fejlett társadalmakban nem szülik halomra a munkanélkülieket, míg a fejletlen országokban tucatjával potyognak a porontyok.
De nem kell ilyen messzire menni, elég országunk szaporulatát etnikailag és/vagy szellemileg vizsgálni, ugyanezt tapasztaljuk.
Ebből az látszik, hogy a jelenlegi hatalom hosszú távon egy sötét, buta szavazórétteget kíván létrehozni, aki szolga módon, a napi betevőért megválassza, eltartja a hatalmi elitet és talpnyalót. Na ez a lényeg.
kvadrillió:
Tökéletesen igazad van, de miért nem tetted fel a kérdést:
miért is fizetünk eü. hozzájárulást (bármilyen néven) és egyéb, az eü-re fordítandó adókat, ha úgyis a magánrendelő ami ellát bennünket?
Mert bizony ez így van. Egy nyomorult labor, vagy bármi vizsgálat 1-2 nap szabadság, tömény ideg, undor az állami intézményben. Ahová ha betévedsz azt látod, hogy az adókerülő, eltartott nagycsaládos és kisebbségi réteget MINDIG előtted hívják be. Bizony az orvosok is félnek tőlük. Persze Ők is tudják, hogy mi tartjuk el az eü-t is, mégis csak másodosztályú állampolgárok vagyunk.
Miért is??
Mert mi tisztességesek vagyunk, gondolkodunk és így veszélyesek vagyunk az Ő társadalmukra.
Például ezért is menekül innen, aki csak teheti.

2016.01.17. 18:28:20

@jolankovacs:
"Tényleg nagyon egyszerű a történet levezetése, de ennek a népnek szerintem még ez is bonyolult. Akkora a gazdasági sötétség ebben az országban, hogy azt csak az aljasság múlja felül."

Ezt már tudjuk: amióta nem a balliberálisokat akarják az emberek, azóta minden nap kiderül, hogy mekkora egy sutyerák banda vagyunk :D

jolankovacs 2016.01.17. 18:50:37

@Ne zavarj! Éppen a diktatúrát döntögetem!:
Tanulj meg olvasni, utána értelmezni az olvasottakat!
Egyik garnitúrát sem igénylem, de örülök, hogy sikerült belőled kihozni azt a magasröptű hozzászólást, ami kiválóan megerősíti az általam és immár általad is leírt gondolatomat.
Köszi!!
Egyébként bátran lapozz vissza munkahelyeden (ahonnan a fizut kapod az ilyen bugyuta beszólásokért, hogy mit is írt sok-sok évvel ezelőtt pl. az origón "vadember",
Meg fogsz lepődni, pedig az is én voltam.A mindenkori kritikus:)))

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.01.17. 21:05:00

Az biztos, hogy az LTP-ben azt a havi 20 ezres limitet már rég fel kellett volna emelni minimum 30 ezerre...
Egyébként elég sokat kaszálhat, aki először dob össze egy honlapot, ahol CSOK-ot lehet számolni.
süti beállítások módosítása