Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Magyarországnak 2016-ban döntenie kell az emberek pénzügyeiről

2016. január 01. - Szarvas Norbert

images_17.jpegÚgy látom, Magyarország újabb válaszúthoz érkezett, ami a gazdaságot és az emberek pénzügyeit érinti. Megkezdjük a legújabb pénzügyi ciklusunkat (már megint?) a hitellázzal, vagy megtartjuk a válság alatt kialakulni látszódó megtakarítási ciklust? Nagyon komoly döntés ez, hiszen a kormányzatnak lépnie kell: a jövőt áldozza be a jelen oltárán, vagy a jelent degradálja a jövő szebb képe miatt? Egyáltalán bármelyik 4 évente választott-4 éves ciklusokban gondolkodó kormányzat jogosult erről érdemben dönteni? Egyáltalán létezik olyan verzió, amikor a kormányzat eldobja 4 évenként frissülő társadalmi megkötéseit, és globálisan, hosszútávon gondolkodva akarja megteremteni a jóléti társadalom valódi alapjait? Ha ma megnézzük a világ bármelyik valóban jóléti társadalmát, akkor láthatjuk, hogy jelentős megtakarítással rendelkező középréteg nélkül nem fog menni. Tehát akkor megtakarítanunk kéne. Viszont sajnos nem ennyire egyértelmű a kérdés, ugyanis...

Magyarországnak jobban kell teljesítenie

A Fidesz kormányzat védjegyévé vált mára a "jobban teljesítés" társadalmi tukmálása. Az egész koncepció legfontosabb eleme, hogy minden pillanatban a kormányzatnak legyen valamilye, amiben jobban teljesít. Teljesen mindegy, hogy miben teljesítünk jobban (rezsicsökkentés, banki elszámoltatás, migráció kérdése, államhiány mértéke), csak legyen mindig valami. A valami pedig minden esetben pontosan elég arra, hogy eltompítsa az átlag embernek az agyát, elterelje a gondolatait és a rendszer önigazolja saját képtelen döntéseit (pl: vasárnapi boltbezárás, nemzeti dohányboltok, földbotrányok...stb). 

Ennek az éppen aktuális valaminek hihetetlen pénzéhsége van. Talán nagyobb, mint amennyit bármelyik párt el tudott volna lopni az elmúlt 26 évben. Finanszírozni kell saját magunkat, miközben fenn kell tartani a fejlődés látszatát. Ez azonban nagyon nehéz, hiszen a számokkal ellentétben Magyarország termelőképessége nem javult jelentősen. Az adóbevételek maximalizálva vannak (tovább már nem lehet emelni). Hitelt nem lehet felvenni, mivel az szembemenne az elmúlt évek kormányzati kommunikációjával. Újabb prémium állampapírok piaci kibocsájtása (magyarul a piactól felvenni drágán a hitelt) az öngyilkosság kategóriája lenne. A nyugdíjpénzek elfogytak, máshoz már nem nagyon lehet nyúlni (babakötvény? Lakástakarékpénztárak? Önkéntes nyugdíjpénztár? Önsegélyező pénztárak?).

Akkor mi a megoldás?

A kormánynak nem emelnie, hanem növelnie kell az adóbevételeket

Ezt hogyan tudja Magyarország véghezvinni? Az embereknek el kell költeniük a megtakarításaikat, hiszen minden átlagos dologra/szolgáltatásra elköltött 1.000 forintból 270 forint megy az Állam zsebébe. Így egyáltalán nem mindegy nekik, hogy az egy főre jutó nettó éves elköltött pénz mértéke 2.000.000 forint (amiből 540.000 az átlagos ÁFA) vagy 5.000.000 forint (amiből 1.350.000,- az átlagos ÁFA). És itt egy ember éves költéséről beszélünk. Vagyunk még pár millióan az országban. 

A válság ideje alatt az emberek kénytelenek voltak megtakarítani, hiszen a megtakarítás a legutolsó védelmük egy következő válságos időszakban. Ugyanakkor az emberek könnyen felejtenek. Elég 1-2 jó év és máris elfelejtették az azt megelőző 6 nyomorúságos évet, amikor a túlélésre játszottak. A különböző felmérések szerint a mai Magyarországon a lakosságnak a KSH 2014. szeptemberi adatai szerint  35 895 milliárd forintja volt. 

Hosszútávon ez a pénzmennyiség fogja meghatározni az ország sorsát, társadalmi összetételének stabilitását. 

Ha a lakosság ezt tovább tudja növelni (megtakarít), akkor sokkal stabilabban és tudatosabban fejlődik az ország. Ha a lakosság ezt a pénzt elkölti (fogyaszt), akkor a jelen nagyon szépen fog mutatni, viszont a lakosság megfelelő pénzügyi védőháló nélkül marad. Ha pedig nincsen pénzügyi védőháló, akkor belátható időn belül elkezd pörögni a hitelpiac, amit újfent nem tudatos vásárlók fognak elárasztani (olyanok, akiknek van pénz és tudatosan használják a hitelt, mint lehetőség), hanem kényszerből adóssága menekülő adósok (olyanok, akiknek nincsen pénze, egyetlen lehetősége a hitelfelvétel, amit később nem biztos, hogy fog tudni fizetni). 

Hogyan néz ki 2016?

Egyre több hír érkezik a kormány felől a pénzügyeket érintő változtatásokról. Egyrészt a kormány a "jobban teljesítünk" eszme felhasználásával megajándékozott sok tízezer magyar családot 10+10 millió forinttal (Bővebben: CSOK 2016) , míg másik oldalról egyre jobban próbálja korlátozni a lakossági megtakarítási termékeket (biztosítói megtakarítási termékek kivezetése, felfüggesztése, adók emelése, brókerbotrányok, amik az egyértelműen rossz szabályozás miatt következhettek be- ezek mind elbizonytalanítják a megtakarítani vágyókat). 

Rekordalacsony jegybanki alapkamattal kezdtük az évet, aminek egyik legfontosabb társadalmi hozománya a rekordalacsony kamatozású hitelek megléte (bővebben: itt) . Ehhez vegyük hozzá a CSOK 2016-ot, az ajándék 10+10 millió forintot, a lakásépítések ÁFA-jának az 5%-ra való csökkentését és gyorsan kirajzolódik elöttünk az út.

A kormány már döntött.

Hitelfelvételhez és lakásvásárláshoz kedvező gazdasági szelek fújnak. Pont, mint a 2000-es évek elején. Ilyen helyzetben a lakosság megtakarítani fog, vagy lakást vásárol? Egyértelműen az utóbbi. Lakást a saját megtakarításunk elköltésével és/vagy 10-20-30 évre való eladósodással (hitel) tudunk vásárolni. 

Egyrészt ez az a pont, ami igazából beindítja a magyar gazdaságot. Gondoljunk bele! Ha az emberek könnyen és olcsón jutnak forráshoz (állami támogatás, hitel), akkor nagyobb, szebb és drágább lakást akarnak azonnal. Ha mindenki új lakást akar, akkor az építőiparnak fel kell "ébrednie" és beindítania az építkezéseket. Ha az emberek költöznek, akkor fognak többet költeni az IKEA-ban és vesznek igénybe különböző szolgáltatásokat. Ez így nagyon lebutított magyarázat, de a lényeg egyértelmű: ha pörög az építőipar, akkor pörög a gazdaság.

A dübörgő gazdaság elemi érdekünk lenne.

De milyen áron?

Szerintem Magyarország egy véget nem érő hurokba került a rövidlátó mindenkori kormányzásnak köszönhetően. Olyan érzése lehet az embernek, mintha Magyarországon csak megtakarítani vagy csak hitelt felvenni lehetne. Szó nem esik egy optimálisabb és élhetőbb rendszerről, amiben a társadalmat nem hajszolják bele egyik verzióba sem, ellenben forszírozzák mindkét lehetőséget. 

2016-ban beindul minden. Mindenki hitelt akar, mindenki költözni fog és mindenki nagyon boldog lesz erős túlzással. Menet közben az emberek a "jólétben" ellazulnak és könnyebben élik fel a megtakarításaikat. Ilyen környezetben kevésbé fognak törekedni a jövőre, hiszen a mában élünk. Mindez a következő gazdasági válságig fog tartani, amikor megint kapjuk a hidegzuhanyt. És így tovább. A kérdés, hogy ez igazából jó nekünk?

És akkor még szó nem esett a felpörgő és egyre duzzadó adóbevételek felhasználásáról. Mihez kezd vele a kormányzat? Visszaforgatja a gazdaságba? A rendszert fogja foltozgatni vagy a rendszer újjáépítését fogja ebből finanszírozni? Egyáltalán távlatban fognak gondolkodni, vagy periódusban-választási ciklusban? 

Sokakban merülhet fel a demagóg kérdés:

Miért jobb, ha a pénzem a bankszámlám helyett a stadion falába van beépítve?

 

Közgazdász szemmel nem tudok erre sajnos válaszolni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr378223850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antibols 2016.01.02. 09:26:21

A blogot olvasva, nem tudom eldönteni, hogy a kommunizmus vagy a kapitalizmus a nagyobb rossz. Le kell számolni mindkettővel.

lavór 2016.01.02. 14:57:11

Magyarország nem tud dönteni, mert egy ország, hogy is dönthetne...?
A Magyarországon élők helyett majd döntenek, ahogy eddig is tették. A magyarok már bebizonyították, nem szeretik az önálló gondolkozást, genetikailag kiirtották belőlünk a szocializmus évei.

Netuddki. 2016.01.02. 15:13:14

"Szerintem Magyarország egy véget nem érő hurokba került a rövidlátó mindenkori kormányzásnak köszönhetően."

Ez tipikusan az "utánam a vízözön". Nagyon is tisztában vannak vele a végtelenségig ez így nem folytatódhat. Addig meg ellopnak mindent ami még mozdítható...

midnight coder 2016.01.02. 15:53:38

Ha állam bácsi megtakarításra ösztönöz, akkor a FIDESZ rosszul csinálja, mert a belső fogyasztás csökkenése visszafogja a GDP-t, éhen hal az építőipar, stb.
Ha állam bácsi költésre ösztönöz, akkor a FIDESZ rosszul csinálja, mert a lakosság a fogyasztásra szórja el a pénzt, ahelyett hogy megtakarítana.

Az a baj, hogy nincs rajtuk füstszűrős sapka.

tralalala 2016.01.02. 16:10:47

@midnight coder:
Ezért is jó balliberálisnak lenni. Mivel a baloldal és a liberalizmus (magyar oldala által jelenleg képviselt vadkapitalista ideológia) kb. egymás ellentéte, ezért bármi történik, lehet vinnyogni.

Minimálbér:
Ha magas a minimálbér, akkor a "zorbánkormány megfojtja a könnyűipart, értsék már meg, hogy a minimálbér káros", lásd a libsi Tótawé idevágó írásai. Ha alacsony a minimálbér, akkor indul a "zeccerű melkós már szart se él, éhenhalaszt minket a kormány" baloldali lemez.

Rezsi: ha csökkentik, akkor "jaj nem szabad a piaci folyamatokba beleavatkozni, értsék már meg, ez nem így megy", ha emelkedne, indulna az "orbán megöl mindenkit, megfagynak a nyugdíjasok" rész.

Állami dolgozók: Megy a "vízfejű a magyar állam, az állam nem jó gazda" sulykolás, és amint elbocsátanak 500 embert a közigazgatásból, reflexszerűen jön a vinnyogás, hogy a zorbánviktor családokat tesz tönkre.

Nyugdíj: Ha emelnek, akkor "jaj a hülye nyuggerek, ezt a pénzt a termelőktől veszik el, értse már meg orbán, hogy ez öngyilkosság". Ha csökkentenek, akkor "úristen aki végigdolgozta az életét, felépítette ezt az országot, már ezt is sajnálják tőle".

Viszont el kell ismernem, hogy politikailag hatásos, mert sorban nyerik a választásoka..... oh wait.

(és nem, nem arról van szó, hogy nem lehet jobban csinálni, mindent lehet. De ez a szánalmas sírdogáló nyávogás, amit a mai ballib ellenzék képes előadni, ez lassan arra sem érdemes, hogy a cipőmet töröljem belé.)

Tyrion Lannister of Caster 2016.01.02. 16:46:50

Első megjegyzés: "minden átlagos dologra/szolgáltatásra elköltött 1.000 forintból 270 forint megy az Állam zsebébe"

27%-os ÁFA esetén minden árura/szolgáltatásra elköltött 1.000 forintból 212,6 HUF kerül az Állam zsebébe. Ugyanis az elköltött 1000 HUF már a bruttó összeg, vagyis 100% nettó ár + 27% ÁFA. Így tehát 1000-(1000/1,27)= 212,598 a korrekt számítás. Ha tehát fejenként 2.000.000 éves fogyasztást veszünk alapul a maximális 27%-os ÁFA-szinten, akkor abból az Állam ÁFA-bevétele 415.196 HUF - 5.000.000 esetén ez az összeg 1.062.992 HUF.

kvadrillio 2016.01.02. 16:50:09

EZ A RENDSZERTVÁLTÓK ÉS AZ ŐKET KÖVETŐ KORMÁNYOK BŰNE !!!Hiába tagad a luxuskormány - Bemutatjuk a magyar nyomort

A nyomor és a szegénység szó elhangzásakor legtöbbször a nagyvárosi hajléktalanság, egy hátrányos helyzetű térség vagy egy társadalmi réteg, esetleg egy etnikum jut az eszünkbe. Holott azt kellene megérteni, megértetni, hogy a magyar nyomor hideg realitása bármikor megérinthet szinte bárkit.

A magyar nyomorban, a kacsamesék generációja, az elveszett nemzedék is nyakig benne van, a kitántorgók százezrei között ott vannak ismerőseink, barátaink, családtagjaink, ott vagyunk mi magunk is. Néhány esztendeje nagy megdöbbenést keltett, hogy Orbán Viktor szerint a fiatalok pusztán kalandvágyból hagyják el a szülőhazájukat, ezért mennek diplomás fiatalok Dániába krumplit szedni, Németországba takarítani, a londoni Mcdonald’s-ba mosogatni. Ma a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 19-30 év közötti fiatalok fele, a 30 és 40 éveseknek pedig harmada szeretne külföldön dolgozni. Egyre többen, egyre messzebbre, egyre hosszabb időre mehetnek el tehát a kalandozó magyarok. Ráadásul az Eurostat adatai szerint Magyarországnál csupán Románia és Bulgária öregszik nagyobb léptékben, a konzervatív oldal számára is lefordítható a fenyegető szociális krízis: a nemzethalál szélén táncolunk.

A kivándorlás egyik oka az állami szinten eltagadott, de egyre nyilvánvalóbb
lakhatási válság, az otthontalanság.

A kormányzat utolsó nagy bejelentése a három gyermek után megkapható 10 millió forintos pénzbeli támogatásról, illetve az ezzel azonos mértékű kölcsönről, továbbá az új lakásokat érintő adókedvezményről előremutató lépés. Köszönjük. Felmerül kritikaként ugyanakkor, hogy 10 millió forintért a törvénytervezet által előírt méretű új építésű ingatlant nehéz találni vagy felépíteni, ezért a kölcsön felvételére mindenképpen szükség lesz, Budapesten ezzel együtt is nehéz lesz új otthonra lelni. Az Eurostat szerint Magyarországnál jobban csupán Svédországban emelkednek gyorsabban az ingatlanárak. A 25 éves futamidőre eladósodott háztartásokat három gyermek eltartása esetén, a törlesztőrészletek kifizetése is terheli majd, miközben egyes számítások szerint egy átlagos család már két gyermek esetén is havonta alig több mint nyolcezer forintot tud félretenni egy előre nem látott, kikerülhetetlen kiadás a megtakarítások hiánya miatt bedöntheti a hétköznapi magyar háztartásokat. Nem csoda, hogy a magyarok folyton adósságspirálba kerülnek, a számlákkal sakkoznak, alkalmaként vagy folyamatosan nélkülöznek. December második felében csaknem háromszor annyian hűltek ki fűtetlen otthonukban, mint ahányan közterületen, a szabad ég alatt.

Lakás vagy egyéb hitelre az előbb említett kétgyermekes család jelenleg 50-55 ezer forintot, rezsire 70 ezer forintot, élelmiszere 108 ezer forint költ, a többi elmegy ruházkodásra, gyógyszerekre, telefonra és az említett rendkívüli költségekre. Moziba átlagosan esetleg kéthavonta jutunk el, a nyaralás sokak számára megfizethetetlen, a külföldi, tengerparti kiruccanás nehezen elérhető álom marad. A devizahiteles kölcsönök elkésett megoldási kísérlete kommunikációs szinten nagyobb eredményeket ért el, mint a kézzelfogható havi törlesztőrészletek realitásában. Mintegy mellesleg a gépjármű-hitelek kiváltása esetén egyes autótulajdonosok már most arról számoltak be, hogy 20-25 százalékkal kell többet fizetniük havonta, ha elfogadják a nagy kormányzati kampánnyal beharangozott forintosítást. Egy, illetve két gyermek esetében a most felajánlott kedvezmény inkább jelképes, az intézkedés nem támogatja a társadalmi mobilitást. A szülői házból egyre nehezebb kirepülni. Egyre inkább, egyre többen kénytelenek maradni anyunál, apunál. Magyarországon a lakosság csaknem fele él olyan ingatlanban, ami túlzsúfolt, az egész Európai Unióban csupán Romániában nyomorultabbak az otthonok. Eközben a kormánypárti frakció szerint az otthonteremtés ma biztonságos, mi több egy az ellenzéki pártok által szorgalmazott esetleges bérlakás-program kifejezetten kockázatos ötlet lenne. Ezért hiába állt elő hasonló javaslattal a Fidesz ifjúsági szervezete. A budapesti és nagyvárosi albérletárak az egekbe szöknek, miközben ott olcsó lakni ahol nincs munkahely.

Apropó, három gyermek!
A magyar nyomor nem kíméli a legkisebbeket sem.

Az elmúlt két évben 80 000 gyerekkel kevesebb kap rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, holott a gyerekszegénység 2009 és 2013 között folyamatosan terjed. Az OECD szerint 2007 és 2012 között 7 százalékról 17 százalékra nőtt Magyarországon a relatív szegénységben élő gyerekek száma. Az MTA és a Máltai Szeretetszolgálat tanulmánya szerint 30-50 ezer gyerek éhezik nap, mint nap Magyarországon. Azoknak a kiskorúaknak a száma, akik időszakosan, hétvégenként, iskolai tanítási szünetekben éheznek, eléri a 200 ezret. A Magyarországon élő gyermekek 41,5%-át veszélyezteti a szegénység. Eközben a Fidesz ügyvezető alelnöke azt mondta, hogy „aki gyermekéhezéséről beszél, az primitív politikai kampányt támogat”, H

kvadrillio 2016.01.02. 16:51:15

@kvadrillio: A MAGYAR TÁRSADALOM NEM EZT AKARTA !!!!!!!

KOKAINOS KORMÁNYT SEM AKAR A MAGYAR TÁRSADALOM !!!!!

Tyrion Lannister of Caster 2016.01.02. 16:55:52

@Tyrion Lannister of Caster: Több megjegyzésem már nem is lesz, mert ha "közgazdászként" ezt az egyszerű ÁFA-bevétel számítást is ekkora tévedéssel sikerült levezetni a blogbejegyzőnek, akkor a többi része sem bír hihetőbb alapokkal.

kvadrillio 2016.01.02. 17:05:00

IGEN ! Most már ideje van annak, hogy AZ EMBEREKNEK IS UGYAN ANNYIT ADJON A KORMÁNY, MIN T A DEMJÁN, CSÁNYI SÁNDOROKNAK, MÉSZÁROSLŐRINCEKNEK, VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁSOKKÉNT ODA AJÁNDÉKOZOTT MILLIÁRDOKAT, TÁMOGATÁSOKAT, AUTÓGYÁRTÓKNAK ADOTT ADÓKEDVEZMÉNYEKET, TÁMOGATÁSOKAT, STB...STB...., IGEN, SOKAT KELL ADNI MOST MÁR A RABSZOLGABÉREN TARTOTT NÉPNEK !!!!! MERT EGYÉBKÉNT MINDEN KORMÁNYRA A PUSZTULÁS VÁR !!!!! ELÉG VOLT A 26 ÉVES SUNYÍSKODÁSOKBÓL VIKTORKA !!! :o)

csak egy néző 2016.01.02. 17:42:58

sd.keepcalm-o-matic.co.uk/i/mindenki-nyugodjon-le-a-pics%C3%A1ba-21.png

"Tovább nőtt a háztartások pénzügyi vagyona a harmadik negyedévben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint. Szeptember végén 35 895 milliárd forintja volt a lakosságnak, 7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint Magyarországon 4,106 millió háztartás van, vagyis egy családnak átlagosan 8,74 millió forintja van elvileg, és ebben nincs benne az ingatlanvagyon. "

kvadrillio 2016.01.02. 17:45:39

Sokan a saját otthonukban fagytak meg
télfagyfagyhalálhajléktalanok
„Az év végéig negyvenen fagytak meg Magyarországon, közülük tizennyolcan otthonukban hűltek ki" – írta pénteki közleményében a Magyar Szociális Fórum. Az emberjogi szervezet – forrás megnevezése nélkül – közölte azt is: ősztől december közepéig huszonöten szenvedtek fagyhalált, s azóta tizenöten hunytak el. Úgy tudják, hogy az áldozatok csaknem fele a saját, fűtetlen otthonában lelte halálát, miután tüzelőre már nem tellett nekik. A többi áldozat a szervezet szerint a szabad ég alatt vagy már a kórházban vesztette életét.

A halálesetek számát illetően óvatosságra int Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány módszertani munkatársa. Mint mondta, évente mintegy 300 kihűléses eset történik az országban, de ezek jó részének nem a segítség hiánya az oka, ráadásul sok esetben nem is áll összefüggésben a szociális helyzettel, mert gyakorta baleset, túlzott alkoholfogyasztás vagy kábítószer-használat idézi elő az életveszélyes szituációt. A tragédiával végződő eseteknél is kiderülhet a hatósági vizsgálat után, hogy nem vagy nem elsődlegesen a hideg okozta a halált.

Bár a statisztikákat óvatosan értékelte a szakember, azt leszögezte: a veszély valós, s mivel megérkeztek a kemény mínuszok, a kockázat éjszakáról éjszakára nagyobb. Épp ezért a hajléktalanokat segítő szervezetek utcai szolgálatai is magasabb fokozatba kapcsoltak. A Krízisautó 24 órában működik, munkáját speciális utcai szolgálatok segítik. Többen és többet járják a fővárost, és ha kell, éjszakánként többször is felkeresik – meg persze pokróccal, teával, ruhával látják el – azokat az embereket, akik a nagy hidegben sem hajlandók bemenni a szállók vagy a melegedőhelyek egyikébe.

A szakember kérdésünkre közölte: Budapesten 900-1600 közé tehető azoknak a létszáma, akik az utcán, parkokban, kiserdőkben élnek. A fővárosi, összesen 1800 férőhelyes éjjeli menedékhelyek már 80-90 százalékos kihasználtsággal működnek, de Gurály Zoltán szerint kritikus helyzetben mindenkinek tudnának helyet szorítani. Olyan nem fordulhat elő, hogy egy segítségkérőnek ne jusson valahol hely – mondta.

EZ AZÉRT VAN VIKTORKA UGYE, MERT ZSINAGÓGÁKRA MEG A NEMZETI EMLÉKEZET BIZOTTSÁGNAK KELLENEK A 808 MILLIÁRDOK ????? BAZD MEG A KORMÁN YZÁSODAT ! ÖLÖ9D, ÍÍÍRTOD A MAGYAR NÉPET ! ROHAGGYÁL MEG VIKTORKA !!!!!

2016.01.02. 17:49:09

@csak egy néző: Egy családnak átlagosan 8.000.000 -ja van? Az hogyan jött ki? :-)

Én itt lakom a nyugati határszélen, rengeteg ismerősöm dolgozik Ausztriában, de biztos vagyok benne, hogy kb. egyiknek sincs ennyi megtakarítása.... én magam sem állok rosszul, a házam gyakorlatilag ki van fizetve, és van megtakarításom, de azért 8 milla még nincs és már vagy 12 éve jóval az átlag felett (2-3X) keresek....

s 2016.01.02. 18:18:50

@kvadrillio: "BAZD MEG A KORMÁN YZÁSODAT ! ÖLÖ9D, ÍÍÍRTOD A MAGYAR NÉPET ! ROHAGGYÁL MEG VIKTORKA !!!!!"

Jól nyomod, kvadrillio. Magam sem tudnám jobban.

s 2016.01.02. 18:21:19

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: csányii papa, meg a nészáros lőrinc spórol helyetted is, ne fossál. Amit neked kellene eltenni, azt ő leteszi helyetted is.

zotyesz11 2016.01.02. 18:25:23

@midnight coder: Ez már így marad...
Sehogy se jó.

s 2016.01.02. 18:27:43

Szopjatok le, bazdmeg. Aki a kibaszott megtakarításaimhoz hozzányúl, vagy csak akár gondol is ilyesmire, annak eltöröm a kezét, feldugom a szaros seggébe és kihúzom a valagán keresztül a szemfogát vele. Kurvára nem akarok mások helyett hiteleket visszafizetni többször, mert ennyit sem akartam. Értetted a dörgést, viktor fasz? Tehát kussoljál, bazdmeg, mert a pofádat beverem, mocsok paraszt, hogy basznád telibe a buzi kurva rohadt anyádat.

Jolka40 2016.01.02. 18:31:31

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Mekkora szemétség ez az átlagszámítás! Az átlag magyar ilyenkor azt hiszi, hogy mindenki össze tud spórolni 8 millát, csak ő nem! A k. anyjukat.

s 2016.01.02. 18:36:22

@zotyesz11: Le lehet mondani, ha esetleg túl nagy a feladat. Bár az ellopni való is szép nagy, tehát marad a ci._.ny falljú a rablóhordájával együtt, hogy roh@dna rájuk az ég.

s 2016.01.02. 18:38:37

Bocsesz Norbi, ez csak úgy kiszaladt belőlem. Pedig gazdasági témájú, restelleném is, ha nem az volna.

csak egy néző 2016.01.02. 18:55:22

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:
"Egy családnak átlagosan 8.000.000 -ja van? Az hogyan jött ki? :-)"

A kuszaszemű barom MNB statisztikája állítja ezt.

Ez olyan, mintha én kopsz lennék az asszonynak pedig derékig ér a haja, akkor a kettőnk átlagos hajhossza vállig érő haj.

www.vg.hu/penzugy/megtakaritas/mnb-87-millioja-van-egy-atlagos-haztartasnak-439115#p2

Doubledeceker 2016.01.02. 23:06:57

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:

Nem jól csinálod, én az átlag 3x osát keresem, de csak az utóbbi 8 évben, és ki van fizetve egy 15 millás lakásom, meg van 26 millióm a bankban. Na meg van egy öreg Volvom, ami úgy szar ahogy van, de legalább szép. És viszont ami durva, én is érzem, hogy évről évre nehezebb..... :(

2016.01.03. 07:00:48

@antibols: A blogot olvasva, nem tudom eldönteni, hogy a kommunizmus vagy a kapitalizmus a nagyobb rossz. Le kell számolni mindkettővel.
Válasz erre;
Az emberiség szempontjából még mindig a kapitalizmus a nyerőbb. Ennél a verziónál a kevésbé életképesek, balfékek és lusta disznók kiesnek, nem szaporodnak stb.

2016.01.03. 07:01:45

@csak egy néző: "Egy családnak átlagosan 8.000.000 -ja van? Az hogyan jött ki? :-)"
Válasz erre;
Nyilván számoltak az ingatlanok tulajdonlásával is.

2016.01.03. 07:04:05

@kvadrillio: A kórházak és az egészségügy műkésképtelensége miatt, sokkal több ember hal meg.Sokkal ,sokkal több.

2016.01.03. 07:06:45

@Doubledeceker: És viszont ami durva, én is érzem, hogy évről évre nehezebb..... :(
Válasz erre;
Már csak azért is mert már felvettük a dél-ázsiai és japán munkatempót és időt.

2016.01.03. 07:08:43

@csak egy néző: Nincs benne az ingatlanvagyon?
Ennyire sok lomom lenne itthon?
Te jó ég, asszem ideje lomtalanítani!:)

Mr. Waszabi 2016.01.03. 08:19:56

Így 5 év fidesz gazdagság-politika után kimondható: nem növelnie, hanem csökkentenie kell(ene) az adóterhelést a kormánynak. Valahogy ugyanis minden extra, meg nem térülő dologi kiadásra volt és van pénz az államkasszában, csak a szociális alapellátásra nincs, amely meghatározza a jövőt (eü, oktatás). A cucalista tervgazdaság egyik kardinális hibája volt, hogy a kutatásra, fejlesztésre való pénzeket a 60-as évek végétől elkezdték kivonni a termelésből. Ezért ment tönkre az exportképesség. A jelenlegi orbáni elképzelés mentén az ország nem fogja tudni növelni a hozzáadott értéktöbbletet, mivel ahhoz nem elég szakmunkásokat adni, több kell ennél. Technológia fejlesztésbe kell beruházni, az hozhatja meg az értéktöbblet emelkedését. Ez viszont feltételezi az egyetemek jobb finanszírozását, mivel kutatások ott zajlanak. Enélkül csak bérmunkások lesznek a magyarok, akár mérnökök, akár szakmunkások. Ennek az országnak 90 óta az a baja, hogy az állam nem képes értelmesen bánni a rendelkezésre álló pénzkerettel, nem képes megérteni, hogy magas adókat csak már jól működő gazdaságra lehet kivetni.
Kezdő vállalkozások sem urizálhatnak, minden garast meg kell fontolniuk, mire költik, különben nem tud eljönni a vágyott siker. Ugyan miért működne ez másképp az államnál? Addig tud harácsolni, amíg van mit. Ez a kormány pár év alatt felélte a gazdaság tartalékait, annak minden szereplőjét padlóra vitte. Utóbbiban elsődleges szerepe volt a jogrendszer éveken át tartó ötletszerű cibálásának, első sorban a gazdasági szektorokba való beavatkozásoknak. Senki nem szívesen invesztál olyan országban, ahol vállalkozása nincs biztonságban, mert a kormány egyik bapról a másikra szektor szinten lehetetleníti el. Ezért nincs és nem is lehet olyan mértékű növekedés, amiről a propaganda szól. Ez a kommunizmus alatt is pont így történt - tán tanulni kellene belőle.

Pipas 2016.01.03. 10:31:28

@kvadrillio: "Köszönjük. Felmerül kritikaként ugyanakkor, hogy 10 millió forintért a törvénytervezet által előírt méretű új építésű ingatlant nehéz találni vagy felépíteni, ezért a kölcsön felvételére mindenképpen szükség lesz"

Mit nem mondasz! Neked is be kell szállni a saját lakásod árába?! A mocskok b+!

Brix 2016.01.03. 10:35:28

A kormány már döntött az emberek pénzügyeiről, marad ugyanaz a politika , ami az elműlt években: a felső középosztály minden eszközzel való támogatása, a többi ember rovására.
A felső középnek havi szinten plusz tíz- vagy százezrek kerülnek a zsebébe , illetve lehetőségük lesz luxus családi házat építeni állami pénzből
A többi ember meg szenvedheti tovább az elmaradó béremeléseket, a lopakodó inflációt , a gyenge forint hatásait.
Az infáció ugye hivatalosan nulla, holott a Budapesten csak 30-50%-al emelkedtek a lakbér árak egy év alatt...
A középosztály lecsúszó részénének marad a külföldi munka, mint egyetlen opció, ha egyáltalán nem söpörnek el mindent a most zajló európai változások...
A társadalom egy másik jelentős része, a szegények , még rosszabb helyzetben lesznek mint eddig
A rendszer-közeli, élősdi, nagypolgári réteg , tovább fogja növelni a már eddig sem kevés vagyonát, hiszen egyre több állami forrást allokálnak nekik.

sőőtnagyonis 2016.01.03. 11:18:36

Sajnos a mi új gazdagjaink nem fejlesztik a termelést, csak habzsolják a jövőnket.
A létező legprimitívebb intézkedésektől várják a gazdaság fejlődését, amiben maguk sem hihetnek. Szándékosan fokozzák a szegényekre nehezedő nyomást. Az idei tél biztosan kiugróan sok áldozatot fog követelni.
A lakáspolitikájuknak sem lehet hinni, hiszen itt minden másodpercek alatt megváltozhat! Ők nem azok, akikre én a jövőmet alapoznám!

VT Man 2016.01.03. 11:44:57

A szerzőnek ajánlok egy jó és híres közgazdasági videót:
www.youtube.com/watch?v=PHe0bXAIuk0

Jól gondolja, hogy megvan a ciklikusság, a fel és le, de ez a videó amerikáról készült.

VT Man 2016.01.03. 11:46:26

@Brix:
"Az infáció ugye hivatalosan nulla, holott a Budapesten csak 30-50%-al emelkedtek a lakbér árak egy év alatt..."

Na, innentől hiteltelen az egész hozzászólás :-)

2016.01.04. 12:11:42

@Doubledeceker: Az asszony nem annyit keres ám, mint én, hanem kevesebbet mint az átlag. Úgyhogy jól csinálom, hidd el :-)

okoska77 2016.01.04. 13:02:16

Azert ne feledjuk, baj eseten meg mindig ott vannak a magan bankszamlak, azokat siman lehet allamositani. Csak ki kell plakatolni orszagszerte : Az ember dontottek: a bankszamlakat meg kell vedeni!

MAndor · http://teletrade.hu/ 2016.01.04. 14:49:38

@tralalala: Ez így igaz, ahogyan írtad. Persze mindig lehet okosabban és jobban csinálni, de véleményem szerint ebben az esetben a költésre való ösztönzés gazdaságélénkítő hatást céloz meg közép és hosszú távon.
süti beállítások módosítása