Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Attól, mert kifested a Facebook képedet, még nem léptél fel a terrorizmus ellen!

2015. november 15. - Szarvas Norbert

life-is-like-facebook_2.JPGNagyon burtális, sajnálatos, de sajnos várható esemény történt Párizsban, ahol a terroristák újfent ártatlanokat mészároltak le a saját nézeteik és a nyugat-gyűlölet miatt. Nehéz szavakat találni, hiszen bármelyikünk könnyen áldozat lehetett volna (áldozat lehet a jövőben), és látszólag az EU-nak és úgy általában a világnak nincsenek meg a megfelelő eszközeik a terrorizmus elhárításában. Az iszlám terroristák már itt élnek közöttünk. A helyzetet egyértelműen nem segítette a migráns áradat, aminek keretein belül a számtalan menekülő áldozat között az ellenőrizhetetlenségbe bújva bejutottak terroristák is. És ezt a legvérmesebb díszkereszténynek is végre be kéne látnia. Hogyan reagált Európa társadalma? Nagyon divatosan és kényelmesen...

 

Természetesen ment a hüledezés, meg sajnálkozás, de semmi több. Helyette a sok fotelforradalmár Facebook huszár fogta magát és átfestette a profil képét francia mintába. Most aztán jól megmutattátok nekik ti slacktivisták! Tudod mi az a slacktivism? 

A szociológusok így nevezték el azt a jelenséget amikor az online közösség tagjai gyakorlatban semmit sem tesznek, de lelkiismeretüket megnyugtatva nyomnak egy like-ot, megosztanak valamit vagy esetünkben kiszinezik a profilképüket. Ezzel valójában nem az ügy mellett foglalnak állást (noha azt hiszik), hanem divatosak akarnak maradni, nem akarnak a tömegből kitünni és úgy akarnak mutatkozni, mint akik az adott ügy mellett elköteleződtek.

Az UNICEF-nek volt pár éve a gyermekéhezéshez egy nagyon erős reklámja. Érdemes megnézni és átültetni a mostani eseményekbe:

 

 

Természetesen nem ítélek el senkit. Felőlem olyan színre festi a profilját, amilyen ügy épen divatos... Múltkor voltak a melegek, ma a franciák. Sok barátom van, akik ugyanígy kifestik az oldalukat, sőt még a saját párom is megtette. Nem értek vele egyet, de ez legyen az ő felelősségük. Ugyanis ezek a festegetések komolyan befolyásolhatják az általános felfogást...

Feltűnt, hogy egyre érzéketlenebbek vagyunk a világ dolgai iránt. Ma már senkit nem ráz meg egy kigyulladt ház vagy balesetben meghalt család. Azért nem, mert éjjel-nappal ezekkel van tele az internet és a tv. Így idővel a társadalom a teljes érzéketlenséggel-érdektelenséggel alkalmazkodott a helyzethez. Minél többet ismételgetünk egy eseményt (vagy annak szinonímáját), annál kevésbé fog sokkolni minket. Félek, hogy a terrorizmussal kapcsolatban is ebbe az irányba halad Európa. Nem azt mondom, hogy ne beszéljünk róla! Mert bezsélni kell ezekről az eseményekről. Beszélni, megérteni és dönteni! A döntés az átlag ember kezében van, aki eldöntheti, hogy a szavazásokon milyen felhatalmazást ad az adott országnak az ország védelme érdekében. De felelősségteljesen nem lehet úgy szavazni, hogy elolvasunk kettő vezércikket és minden ismerősünk Facebook profilképét látva (francia zászlós) eldöntjük, hogy mindenki ellenség. 

Márpedig ez a profilkép átfestés is egy szimbolum. Szimboluma franciaország és ezzel Európa megtámadásának. Szimboluma a robbantásoknak és ártatlan emberek legyilkolásának. Szimbolum, aminek a tartalmát a legtöbben nem tudják, idővel mégkevésbé fognak a háttére emlékezni az emberek és meglátva ezt a szimbolumot, annyi fog megmaradni, hogy minden Ahmed egy terrorista gyilkológép. Ráadásként a Facebook hihetetlen forgalmat generál, amit majd a marketing megrendelőknek tud mutagotni, hogy a Facebook közösségnek adott eseménykor milyen hatalmas konverziója és aktivitása van...

És amúgy mit gondoltok? A terroristák megnézik a Facebook oldalakat és majd jól elszégyelik magukat, mert a fél világ francia zászlóba öltözött? Hát nem! Pontosan ez volt a céljuk! Hogy a világ róluk beszéljen, a világ ne felejste el őket és a világ rettegjen tőlük! Gyakorlatilag ezzel (is) bátorítjuk őket, hogy sikeres amit csinálnak. Hiszen az ő szándékuk, hogy rettegjenek tőlük, hogy mindenki ismerje őket és hogy megtőrjenek minket. Azzal, hogy az ő propagandájukat elősegítjük, még nem lesz változás. A változást nem a Facebook-on fogjuk elérni és pláne nem kényelmesen, divatosan.

Kényelmes dolog ez, hiszen két kattintás, és máris úgy érzed (és a barátaid is azt látják), hogy szolidarítasz Franciaország mellette. A valóságban semmit nem tettél, csak megváltoztattad a profilképedet. Közben a tudatodat megnyugtattad, hogy mégis csináltál valamit. Ezért nem tudtam értelmezni a szívárványos bulit sem múltkor. A melegek jogait nem így kell megvédeni, hanem társasági beszélgetéseken kell erőteljesen mellettük állást foglalni és emberként kezeni őket. Persze nehezebb felvállalni egy ilyen nehéz témát, amikor konzervatív emberek vesznek körül, mint a Facebookon megváltoztatni a profilképed...

Amikor pár hete terroristák lerobbantottak egy orosz gépet 217 áldozattal, akkor kitettük az orosz zászlót? NEM! Vagy ez a színezgetés egy privilégium? Ha x ország áldozatából van 100 áldozat, akkor festegetünk, de ha másik ország áldozatából van 200 áldozat, akkor semmi sincsen? Magyarként merül fel a kérdés, hogy mi melyik csoportba tartozunk, ha itt történne bármi is? A világ festegetne vagy leszarna? Egyáltalán ez a mérce? Miért érzem úgy, hogy szimpátiatüntetésen vagyok egy eurovízió szerű szavazórendszerrel?

Felőlem festegessél továbbra is, csak kérlek egy percig se hidd el magadról, hogy bármit tettél az ügy érdekében. Ijesztő, hogy a terroristák fegyverrel, mi "ecsettel"...

Szerintem akkor tehetsz sokat, ha minél több forrást elolvasol, minél több emberrel beszélgetsz erről és minden információt megszerezve döntöd el, hogy te személy szerint milyen megbízást akarsz ebben a témában adni az aktuális kormánynak. Azzal, hogy beszélgetsz ezekről a témákról és nem festegetsz két dolgot csinálsz:

- mélységet adsz a véleményednek

- nem bátorítod a terroristákat.

Mert ez így egy hatalmas cirkusz, aminek nem látom az értelmét. 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr808079594

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem vagyok téliszalámi! 2015.11.16. 06:09:57

Nem vagyok se téliszalámi, se párizsi. Manapság, amikor erősödik a harc az egymást kiirtani szándékozó debil liberális európaiak és debil iszlamista arabok között, hová álljon a csendes többség, mely egyformán elítéli mindkét oldalt? Természetesen se...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Venyigeszu 2015.11.15. 12:13:59

Picit "faék" poszt.
"Ezért nem tudtam értelmezni a szívárványos bulit sem múltkor. A melegek jogait nem így kell megvédeni, hanem társasági beszélgetéseken kell erőteljesen mellettük állást foglalni és emberként kezeni őket. " - Az eszedbe sem jutott, hogy a kettő nem zárja ki egymást?
Gondolod, hogy Te most ezzel a poszttal többet tettél, mint a "színezők"?

neszójjábe 2015.11.15. 18:49:46

@Venyigeszu: nekem is ez jutott eszembe. Ezzel a poszttal nem tett semmit a terrorizmus ellen. a terroristák fegyverrel, ő "tollal"..?
Én nagyon is sok felől tájékozódom és mégis kifesettem a profil képem. Tudom hogy ezzel nem teszek a terror ellen, ettől nem lett jobb a világ, mégis megtettem. Az orosz gép esetében nem ajánlotta fel a fb így eszembe sem jutott. Az orosz géppel kapcsolatban - tudom ez nagyon rosszul hangzik, de bevallom - az gép jutott eszembe amit lelőttek Ukrajna felett. RIP all of the innocents !

ördöngös pepecselés 2015.11.15. 20:13:50

Bezzeg amikor lezuhant az orosz utasszállító akkor senki nem festette oroszra magát, kussolt mindenki.

Ennyit az okádék atlantista fészbuk propagandától.

ördöngös pepecselés 2015.11.15. 20:15:07

@neszójjábe:

És miért nem ajánlotta fel a fészbuk?! Hmm?!!

Azért mert jelenleg egy ujabb hidegháború zajlik, a fészbukk pedig Amerika seggében van tövig!

Ez az igazság.

deneskata 2015.11.15. 20:29:11

Azt hiszem, totálisan félreértetted a Facebook-akciót. Az emberek így nem a terrorizmus ellen akartak tenni, (hisz mit tudnánk tenni ellene? és mit tudsz tenni te ellene?) csak az együttérzést fejezték ki. Mint amikor kitűzöd a fekete zászlót vagy a fekete szalagot a kabátodra halálesetkor.Miért kell ezen mérgelődni? Tényleg nem értelek...
Azon én is elgondolkodtam, hogy a múltkori repülőgép-katasztrófakor miért nem szolidarítottunk hasonlóképpen. Úgy gondolom, több oka is van. Egyrészt a merénylet csak 1 héttel később lett igazán az, mert akkor derült ki, hogy tényleg az ISIS okozta. A Facebook pedig épp a hirtelen reakciók terepe. Egy héttel utána már "megemésztették" az emberek a tényt-. Szomorú ez, látszik, mennyire hozzászoktunk a tragédiákhoz, lehet elemezni miért, de akkor is így van.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.11.15. 20:40:55

Javasolnám, intézd el fideSSéknél, hogy a tragédia másnapján újraindított "védjük meg az országot" feliratú aláírásgyűjtés helyett inkább tegyenek valamit! Pl. húzzák ki a belüket Szíriába!

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.11.15. 20:43:32

@deneskata: azért nekem úgy tűnik, van némi igazság abban, amit a poszt toló ír. A többség a saját lelkének megnyugtatására fejezi ki együttérzését.

deneskata 2015.11.15. 20:53:01

@Hóhér az utolsó barátod: Mindig a saját lelkünk megnyugtatására fejezzük ki az együttérzésünket. Ez is hozzátartozik a lelki "feldolgozáshoz". Nem kárhoztathatjuk érte az embereket.

kodacx 2015.11.15. 20:58:18

Leszarom a terroristákat, és őszintén? Leszarom a lelőtt orosz gépet is... tett annyit a Szovjet Unió, Oroszország, és Putyin is, hogy az emberek ne igazán komálják az oroszokat!
Az amerikaiakat is leszarom, ők is huncutkodtak pár dologban a történelemben, bekavartak már országok belügyeibe, nem is kicsit.
Ha már mindenképpen be kell nyalni egy nagyhatalomnak, akkor azért én inkább az amcsik alá feküdnék legközelebb, mert a ruszkik alatt már feküdtünk, és nagyon nem jött be!
Én egy gyász-szalagos francia zászlót tettem ki, amivel semmi másra nem akarok utalni, csak hogy mérhetetlenül sajnálom, együtt érzek és tehetetlen dühöt, hogy pár primitív, abroszfejű, szélsőséges kecskebaxó felfegyverkezve ártatlanokat lövöldözött le a saját szétcseszett élete és hazája miatt!
És ezzel sajnos pont annyit tudok tenni már, így, utólag ellenük, mint te, hogy bepötyögted ezt a xart!

Kelly és a szexi dög 2015.11.15. 20:59:22

a kvótaellenes ívet azé aláírom...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.11.15. 21:01:22

A Facebook egy dolog, de pszichológiai kutatások bizonyították, hogy annál kisebb esélye van egy embernek segítséget kapnia, minél többen vannak körülötte. Ha száz ember nem mozdul, akkor a százegyedik is alkalmazkodik hozzájuk... Ugyanez a csordaszellem működik itt is, senki se a hadseregbe jelentkezett önkéntesként harcolni, csak a profilképet módosítgatták...

Egyallampolgar 2015.11.15. 21:03:05

@ördöngös pepecselés:
Az orosz gép tragédiájakor az orosz hatóságok mondták utoljára, hogy külső támadás történt hetek után. Putyin habozott beismerni, hogy a saját népére is tragédiát hozott a szíriai ámokfutása. Ezért nem lett mindenki orosz színű. Te hülye.

dr. saint555 2015.11.15. 21:03:44

Ismét egy erős megmondóember. Ne ön döntse már el, hogy én mikor és milyen színűre festem a facebook profilomat. Gondolom ha ne adj isten az ön rokona meghal, akkor ön majd elvből a fekete gyász szalagot sem tűzi ki a ruhájára és az elhunyt munkahelyén sem engedi kitenni a fekete zászlót. Mindenki máshogyan gyászol és fejezi ki az együttérzését. Ezt elbírálni, piszokul nem az ön feladata, tisztelt uram. Emiatt kár volt megírni ezt a valamit. Ha ön ennyire szívén viselte / viseli az Orosz repülőgépen elhunytak sorsát, akkor szuverén joga a profilját önnek meg orosz nemzeti színekbe öltöztetni. Normális ember nem fogja önt ezért támadni. Ja. Az Orosz lobogó talán azért sem tarolt a facebookon, mert az oroszok igen nagy száma nem azt használja. Tudtommal ők a vkontakte-oldalon vannak. Ja meg elég kiocsinyes dolog tudom, de az oroszok házhoz mentek a pofonért. A franciákat meg a saját otthonaikban vadászták le. Mindkét helyen természetesen ártatlanok voltak az áldozatok, ez nem vitás. Nyilván én sem láthatom át a vázolt dolgok teljes valóját, de legalább nem írok ilyen megosztó és teljesen értelmetlen blogbejegyzéseket. Ajánlom magamat.

deneskata 2015.11.15. 21:16:40

@Online Távmunkás: Mert gondolom te már fegyvert fogtál...:D

billy reed 2015.11.15. 21:20:10

Ennek a - mondjuk így - írásnak sok értelme nem volt.

"Ma már senkit nem ráz meg egy kigyulladt ház vagy balesetben meghalt család."

Ezt honnan tetszik venni? Mert mindenki magából indul ki?

Engem igenis megráz minden tragédia. Vagyunk így ezzel még pár /tíz-, száz/millióan.

Szarvas Norbert 2015.11.15. 21:38:17

@billy reed: Nem én mondom, hanem társadalomkutató szociológusok...tessék ott reklamálni

6.Lenin 2015.11.15. 21:40:41

@kodacx:

"tehetetlen dühöt, hogy pár primitív, abroszfejű, szélsőséges kecskebaxó felfegyverkezve ártatlanokat lövöldözött le a saját szétcseszett élete és hazája miatt!"

Mert 1 vidám európai, francia fickó szétbombázta a házukat Szíriában, megölve az egész családját.

Azért ez ennél kicsit összetettebb, , mint a kecskebaxókat kárhoztatni.

Idehívjuk őket, békét,jólétet ígérve , aztán itt is csak kecskebaxó lesz a többségükből.

Toadwart66 2015.11.15. 21:43:18

Ez olyan, mint a fekete szalag. Részvét, együttérzés. Most mond, te vagy én mit tudunk tenni? Írunk egy posztot. ami valakinek tetszik, valakinek nem. Döntéseket nem hozhatunk. Menjek Szíriába önkéntesnek? Beteg vagyok már hozzá. Lefordítok néhány cikket, amit érdekesnek találok, ennyi. Amúgy is furcsa ez az egész. A waterloo-i csatára volt idejük az embereknek, hogy megbeszéljék, ha egyáltalán tudtak róla. Most meg történik valami a világban és mindenki azonnal tudni akarja az igazságot, ha nem tetszik neki, gyárt egyet magának. Nem voltam ott, tévén láttam, semmi új információt nem tudok. Én nem színezem át a profilképemet. Kiraktam egy Louis de Funès képet, aki ráadásul spanyol, de francia színész volt. Aki érti, érti, aki meg nem, az azt mondja, milyen mókás kép, szerettem a filmjeit. Amúgy én is szerettem a filmjeit. Ráadásul a 70-es években is sok merénylet volt.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.11.15. 21:45:33

Faszbukos idióták acsarkodnak hogy kinek milyen színű a profilképe?

Gyerekes hülyék, get a life.

yellowww 2015.11.15. 21:51:08

Én szolidarítás kifejezése miatt festettem át a profilomat. Csak ezt tudom tenni. A többi másképpen szavazó (kormánypárti) ellen nem tudok mit tenni.
Vajon amikor az oroszok lelőtték Ukrajna felett az utsszállító gépet, akkor miért nem szineztél? Megtiltotta valaki?
Soha nem fogok szolidalítani az oroszokkal, és a mostani kormányunkal sem.

deneskata 2015.11.15. 21:54:11

@6.Lenin: Világos, a franciák tehetnek mindenről. Mert odamentek azt az Iszlám Államot bombázni, amelyik civilek ezreit ölte le. Amely miatt több százezer ember özönlötte el Európát. Amit minden civilizált ember, vallástól függetlenül, kegyetlen szörnyek gyülekezetének tart. Kivéve téged. Ja meg ezt a @kodacx-ot.

6.Lenin 2015.11.15. 21:58:21

@yellowww:

"Vajon amikor az oroszok lelőtték Ukrajna felett az utsszállító gépet, "

Te tudsz valamit.
Értesítetted már a hollandokat, mert ők még nem tudják ilyen biztosan.
Állítólag csak a rakéta volt orosz, talán.

Azért nem ártana a tiltakozásokat mindig a helyes címre küldeni.
Szerintem.

6.Lenin 2015.11.15. 22:01:13

@deneskata:

Neked ez jött le belőle?

Érdekes, hogy csak az oroszok bombázásainál halnak meg civilek.

deneskata 2015.11.15. 22:02:32

Oroszok? Hogy jönnek ide az oroszok? Nem értem...
Te is ilyen orosz-buzi vagy? Jaaa, persze, a nick-neved is mutatja... Ismered a druszádat?

Negrogo 2015.11.15. 22:03:03

Szerintem total jogos a post. En special szanalmasnak tartom ezt a kifestett profilkepezest. Az, hogy egy francia ezt megteszit meg valahol ertheto is plane az akinek ismerose, baratja, csaladtagja halt meg (bar boritekolom pont ok nem tettek ezt meg) de, hogy mas nemzet, plane magyarok tomgesen birka modra vicc! Hogy miert? Tobbszorosen. Eloszir mert alszent! Masodszor nem arrol van szo, hogy vki vette a "faradtsagot" es sajat maga krealt egy kepet vagy festette be az avatarjat vagy postolt egy mondatot kifejejzve egyutt erzeset hanem megnyomott egy kibaszott gombot az egeren es ennyi. Ez mar aztan! Szohoz nem jutok...

Igen, en se tettem semmit se az "ugy" erdekeben de nem is teszek ugy mintha.

6.Lenin 2015.11.15. 22:12:17

@deneskata:

Nem vagyok semmilyen buzi.

Itt 1esek nagyon biztosak bizonyos dolgokban, amikben még a szakértők sem biztosak.
Olvasd el mikre válaszoltam.

Mellesleg a kecskebaxók közül már itt Európában lettek kecskebaxók, ha figyelmesebb lennél.

Én sokaknál azért óvatosabb lennék a bűnösök megnevezésénél.
PL. Honnan is pottyant le az IÁ ?
És még lehetne néhány (száz) más kérdést is feltenni.

Talán többre mennénk a profil színezéseknél, ha inkább megbeszélnénk a felelősség kérdését.
Lehetőleg nyíltan, és őszintén.

deneskata 2015.11.15. 22:26:02

Tudom, mire célzol, a szélsőjobbosok között nagyon népszerű az álláspontod. És mostanában már nem csak ott. De az, hogy ki és hogyan idézte elő a szíriai helyzetet, abszolút irreleváns az IÁ kegyetlenségei szempontjából. Ezt semmi a világon nem menti fel.

Lapcsánka 2015.11.15. 22:37:40

Szerintem igaza van a cikk írójának. Azok akik megváltoztatták a profilképüket együttérzésük kinyílvánítása végett, ha már ennyire a lelkükön viselik a törtéteket, akkor hagyják is meg ezt a profilképet vagy csináljakan egy Én mindig a részvétem nyílvánítom ki profilképet. Biztos lehettek benne hogy lesznek még terrortámadások. Ha tényleg tenni akarsz valamit akkor ne csak egy gombot nyomj le hanem ossz meg cikkeket a terror támadásokról, pl nem csak ha franciában vagy amerikában történik, foglalkozz a témával tájékoztass másokat stb. Most megyek, és kiteszek megváltoztatom a prilképem, amin disznók és marhák vannak, mert naponta több ezret mészárolnak le :(

6.Lenin 2015.11.15. 22:41:02

@deneskata:

Én sem mentettem fel őket.
Miért akarsz olyasmiket belemagyarázni, amiről nem is írtam?

De...
Miért hívok be sok száz ezer menekültet (vagy kényszerítek menekülésre), amikor már a gyarmataimról idevándoroltak 3. generációját sem vagyok képes integrálni?

Miből gondolod, hogy a most érkezők többsége nem fog rájönni néhány év múlva, hogy becsaptuk őket?
Miért nem próbálod beleképzelni magad az ő helyzetükbe?

Tejjel-mézzel kecsegtetjük őket, aztán majd 1eseknerk meg azt mondjuk te menj innen, mert rád nincs szükségünk.

A németeknek van gyakorlatuk így válogatni az emberek közt. Most is ezt akarják?
Miért kellene elfogadniuk a szerencsétleneknek?
Hová is mennének vissza, miután mindenüket feláldozták, hogy ide meneküljenek?
És meg te szélsőjobbozol?
Kényelmetlenek a kérdések?

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2015.11.15. 22:42:41

Jó érzés tartozni valahova. Roppant korszerű, hogy ezt a valahová tartozást egy FB-kép átfestésével jelezni lehet. Nem kell egyesületekbe járni, nincs gond egyenruhára, és kitűzőkkel sem kell bökdösnöm a kabátom szövetét.

6.Lenin 2015.11.15. 22:51:02

@udvaros:

Azt kifelejtetted, hogy még talán gondolkodnod sem kell, csak megnézed mi a mai napra előírt hovatartozási irány.
Megszokod, valahol, valaki eligazít a helyes úton.

Roppant kényelmes megoldás.

6.Lenin 2015.11.15. 22:54:55

Megyek, átfestem a képem.
Felteszem az éjszakai sminkem.

Tuti, hogy győzni fogunk.
Valahol, valakivel, valami ellen,valamikor.
Mind1, a lényeg....mi is?

6.Lenin 2015.11.15. 22:59:40

Bocs, elfelejtettem.
A poszt jó.
Gondolkodásra késztet.

sdani 2015.11.15. 23:00:42

Mert az elbaszott blogoddal aztán sokkal többet tettél a "terrorizmus ellen"... sőt, tulajdonképpen ők még hatékonyabbak voltak, hiszen ők egy kattintásnyi munkával nem tettek semmit, te meg legalább fél órán át dózeroltad össze ezt a szart.

zafir38 2015.11.15. 23:02:25

"Az orosz gép esetében nem ajánlotta fel a fb így eszembe sem jutott."

Ezt a sort a kommentek közül ollóztam. Remélem az írója nem jön
rá, mert senkit sem szeretnék megbántani.
Tökéletesen ábrázolja szerintem a facebook misszióját.
"nem ajánlotta fel a fb így eszembe sem jutott."
A stackvism enyhe kórkép, inkább programozott gondolkodás.
A facebook szerintem társkereső oldal és másodlagosan
közösségi csatorna. Minden szolgáltatása az emberi természet
jellemzőire épít. De félek tőle, nem a mi boldogságunk érdekében.
Hamarosan saját hírfelülete lesz...na ott már felajánlás sem lesz.:-)
Egy dislike-kal semmit nem tehetek eme társadalom ellen....csak
tanulni, tanulni és talán bekerülök a nyájat terelgetők közé.
Lelketlen de izgalmas meló lehet.

Untermensch4 2015.11.15. 23:10:55

Nézzük a jó oldalát. A "vesszen trianon" ellenére szolidárisak tudunk lenni (szóban/képben/lájkban) a franciákkal, előrébb léptünk az európai kulturális integrációnkban. A francia trikolór színei az orosz zászló színei is így némi késéssel az orosz gép is letudva. Egyébként meg igen, privilégium, a "mi" az az EU, a franciák benne vannak, az oroszok csak beékelődtek königsbergnél.
Aki meg tényleg kemény fészbuk-huszár akar lenni az mohamed-karikatúrát posztol és zöld alsógatyát hord.

kutyanyolc 2015.11.15. 23:17:49

Te viszont evvel a poszttal megoldottad a világ össze gondját... :D

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2015.11.15. 23:18:11

@6.Lenin: OFF
Nem érdemes előre dolgozni a sminkkel. Az éjszakai állagromlás ellen ráérsz másnap reggel küzdeni. Ja, és üdvözöl a Lajos. A Ksziv.

user friendly 2015.11.15. 23:25:21

a profilkép átfestés az együttérzés jele. nem kell ennél többet belemagyarázni.
egyébként igaz, hogy az embereknek kényelmesebb egy lájkkal elintézni valamit, mint ténylegesen tenni egy ügy érdekében, aztán vállonveregetni magukat, hogy de jó fejek voltak. erre pont jó példa a unicef reklámfilmje. de a párizsi események kapcsán abszolút nem erről van szó.

prometheus_X 2015.11.15. 23:37:20

Még ha van is némi (igencsak megkérdőjelezhető) alapja a fotelforradalmárkodással való vagdalkozásnak, akkor sem értem teljesen, hogy ezt miért pont egy fotelblogger teszi és erre miféle erkölcsi illetve etikai felhatalmazása van - pontosabban, mi olyanja, amije az általa lefotelforradalmározottaknak nincs. A helyes megfejtők között kisorsolom egy fotel fényképét, amit majd megoszthat.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.11.15. 23:53:40

@deneskata: fene tudja. Én kicsit álszent dolognak érzem az effajta megnyilvánulásokat.

2015.11.16. 00:20:45

@Online Távmunkás: Biztos igazad van. Most játszunk el a gondolattal: senki sem lájkolja a gondodat.... akkor tuti, hogy lesz egy, aki segít?????

odamondó 2015.11.16. 00:23:17

@Venyigeszu: lol én is pont ezt akartam írni, hogy most a drága blogger megveregeti a vállát hogy ő bezzeg nem fest profilképet de ír helyette egy bejegyzést ami ugyanúgy fotelforradalmár szint :D

2015.11.16. 00:23:39

@6.Lenin: Tényleg jobb, ha senki sem fejezi ki együttérzését? Tényleg jobb, ha francia zászló helyett mindenki fegyvert vásárol?
Tanulni, tanulni, tanulni!

2015.11.16. 00:35:04

@Szarvas Norbert: Kedves Norbert!
Nem kéne összemosni a dolgokat. Az orosz gép felrobbantását épp az oroszok nem hajlandók tudomásul venni.
A párizsi merénylet viszont épp most történik.....
Érzed a különbséget?
A két eset között ráadásul egyetlen kapocs van, feltehetően az ISIS.
Namost bármily meglepő is, a trikolort nem azért teszik ki facebook képnek, mert az ISIS ellen tiltakoznak, hanem mert a franciákkal szolidárisak.

Tudod, olyan hétköznapi dolog fekete szalagot viselni, vagy feketébe öltözni, ha valakit gyászolunk. Olyan birkaszemléletű dolog, ha március közepén kokáárdát tűzöl ki....vagy mégse?
Nos, akkor el kell fogadnod, hogy a trikolor "kitűzése" a gyász jele, az együttérzésről szól. Fegyvert majd holnap szerzünk, kiirtani az ISIS-t.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.11.16. 02:41:31

Megértem a posztoló indulatát. De ő nem azzal a szándékkal írta ezt a posztot, hogy színezgetés helyett így tegyen valamit a terrorizmus ellen, hanem csak elmondta, hogy viszolyog a sok együgyűtől, akik egyfajta nyálkás lelkesedéssel szoktak szolidaritani mindenfélével. Hallottam erről a facebookos színezgetésről, de hogy ezt maga a Facebook ajánlja fel, azt nem tudtam. Ezek szerint a szolidaritás mindössze egy-két kattintást kívánt. Ez tényleg gusztustalan kicsit. Aki ezt nem érti, annak sajnos szerintem nem érdemes magyarázni azt a különbséget a feltámadó szolidáris indulat valamilyen közzékiáltásának módját kereső és az "Ön ma szolidáris? Igen/Nem/Mégse" kattintó között. Van olyan, hogy az ember azért nem nyilvánít véleményt, mert az egyazon véleményt már kinyilvánítók már elkoptatták, beszutykolták, vásárivá tették az eredetileg komoly gondolatot.

Ha kapható lesz a boltban egy "Je suis ..." vagy "Pray for ..." kitűző, alatta szabad hellyel az aznapi választéknak, esetleg mérsékelt áron külön megvásárolható feliratkészlettel, ezen a héten csak 499 forintért, akkor vesztek egyet és büszkék lesztek magatokra? A posztoló szerint és szerintem is a büszkeség nem lesz indokolt. A poszt annyit mond, hogy ha két kattintással megváltoztattad a profilképedet, akkor ezzel ne hidd, hogy tettél valamit.

Sajnos a nemzeti színek, jelképek, mindenféle emblémák és jelmondatok ki vannak téve az eróziónak. A kokárda is. Az éppen elég fura dolog volt, hogy a baloldali pártok a magyar zászlót egy pártirányzattal azonosították, de az a kivétel.

Nem hallottam, hogy a Charlie Hebdo a rekordokat megdöntő extrabevételükkel végül mihez kezdett.

Azt sem tudom, hogy a Sztárban sztár reklámnyereségét lekaszálók mihez fognak kezdeni a "Vén Európa" gusztustalan aktualizálásával szerzett dicsőséggel. Gyásznapon.

@zafir38: Jó szemmel csípted el az ürességről árulkodó megjegyzést.

tzi 2015.11.16. 04:01:13

Nem olvastam végig a kommenteket, úgyhogy ha valaki már jelezte, elnézést.
De:
"Pontosan ez volt a céljuk! Hogy a világ róluk beszéljen, a világ ne felejste el őket és a világ rettegjen tőlük!"
Figyu, ekkora blődséget melyik életigazságai oldalról szedtél? Igen, ez volt a cél, maga a "terrorizmus" elnevezés is erre utal. Kurva könnyű ám innen a biztonságos (-nak hitt) kis országból megmondani a tutit, hogy hú hát ne is beszéljünk róluk, felejtsük el a nevüket gyorsan-gyorsan. Meg sem történt mi? A párizsi emberek elé is kiállnál ezt előadni? Meg a halottak rokonai elé is? Elmesélnéd ezt azoknak az embereknek, akik 1-2 órát mások vérében fuldokolva töltöttek és tűnődtek vajon melyik lövés teríti majd ki őt, vagy a mellette (még) szuszogó barátját/barátnőjét? Igazad van, dugjuk betonba a fejünket. Igen, a félelemkeltés a céljuk, igen, elérték, és nem, nem változtat meg semmit néhány színes FB profil, de ez a baromi magas lóról integető posztocska sem. Ugyan kérlek. Te pedig meglvagoltál egy borzasztó eseményt, lehúztál még egy bőrt a témáról és különböző indexes cikkek FB kommentjei közül összeollózgattál egy cikknek szánt valamit. Csak mert 10-ből 9 mondatot már tegnap(előtt) volt szerencsém komment formában látni.

Athos64 (törölt) 2015.11.16. 06:09:50

Igen, ahelyett, hogy elővettem volna az almáriumból az UZI géppisztolyomat, beöltöztem volna terepszínű ruhába, és az első távolsági busszal Szíria felé vettem volna az irányt, inkább fogtam magam, és befestettem a Facebook-profilképem a francia trikolorra. Nem, utána nem dőltem kényelmesen hátra, hogy most aztán jól kibasztam a terroristákkal, hanem egyszerűen ezzel a módszerrel felesleges szócséplés nélkül kifejeztem a véleményemet ismerőseim felé a történtekről. Mert hogy a Facebook az ismerősökkel való kapcsolattartás terepe lenne szerintem, és nem az on-line agitáció, hittérítés, gyűlölködés stb. fóruma, mint sokan gondolják és szeretnék.

Igen, vérbeli fotelhuszár módjára belekezdhettem volna a terrorizmusról, az Iszlám Államról és a párizsi eseményekről szóló on-line írások lázas megosztásába is, de szerencsére egyetlen agyhalott sincs az ismerőseim között, szóval senkit nem nekem kell felvilágosítanom, mert képben vannak nélkülem is, egyikünknek sincs szüksége megmondóemberekre. Olvasva ezt a posztot viszont elszégyelltem magam, mert ha a színezgetésre szánt időt arra fordítottam volna, hogy megírjam, miért felesleges ez az egész, és a Facebook már megint menjen a picsába, akkor viszont máris sokat tettem volna a világbékéért, a terrorizmus elleni harcért, és büszkén kihúzhatnám magam, hogy nem fotelharcos vagyok, hanem igazi forradalmár.

P. S.: Baszki, miért nem mindjárt fehér alapon fehér betűkkel lehet megírni egy kurva hozzászólást?

maxval bircaman meghízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.16. 06:37:56

Az imperialisták talpnyalói festik francia zászlósra a profilképüket, akik a tőkepénzeseket segítik abban hogy elözönöljék országunkat. Csak ők a pénzükkel teszik ezt, az iszlamisták meg a menekültjeikkel. Bezzeg amikor a szabad világ védelmezőinek (Putyin) országát támadják, akkor nem teszik ezt meg.
Közíróként nekem kell ellátnom azt a feladatot, hogy szemeteket felnyissam a kapitalizmus áskálódására, amit a profil kép átfestésével még segítetek is.

VonBraun 2015.11.16. 06:38:26

Ez egy tök' értelmetlen és zagyva poszt itt. A profilomon azt és úgy osztok meg, ahogy akarok, olyan profilképet rakok ki, amilyet csak tetszik, semmi közöd hozzá nincsen.
Ezt főleg egy olyan liberálpajti ne kifogásolja, aki a "brutális" szót sem tudja leírni normálisan (gondolom elragadott az indulat, öcsi):
"Nagyon burtális, sajnálatos, de sajnos várható esemény..." Nyugodj meg, és mondjál meg hozzád méltó dolgokat, ez meghaladta a szintedet.

midnight coder 2015.11.16. 06:55:30

A faszbúkos profilképvestés és más hasonló megnyilvánulások igenis hasznosak. Európában demokrácia van. Ami azt jelenti, hogy a politikusok hosszú távon többé-kevésbé követik a népakaratot, különben elmehetnek kapálni. Más kérdés, hogy ők magasról szartnak arra, hogy téged kiirtanak-e a terroristák - ők addigra már repülőn lesznek az USA felé, vagy legalábbis ezt gondolják. Nekik nem az a katasztrófa, hogy meghalt több mint 150 ember, hanem az, ha veszítenek pár százaléknyi szavazatot.

Azaz a fotelforradalmár igenis fontos tényező az európai demokráciában, és egyre inkább az lesz. Más kérdés, hogy a dolognak ugyanaz a korlátja, mint a demokráciának magának. A demokraták IQ-ja. Mert aki az éhező néger gyerekekről postol ritkán írja oda, hogy közben az emberiség legnagyobb problémája az elmúlt 100 évben a fejletlen országokban bekövetkezett népességrobbanás. És ennek az egyik tényezője a "heal the world" és az orvosok határok nélkül, és a többi hasonló humanitárius tevékenységek amik hosszú távon több kárt okoznak mint hasznot.

Lapcsánka 2015.11.16. 07:05:02

És aki nem változtatta meg a profilképét az a terroristákkal van és nem fejezi ki a szolidalitását és szarik bele az egészbe...?

Athos64 (törölt) 2015.11.16. 07:22:23

@Lapcsánka:

Senki nem gondolja ezt. A profilkép átszínezése nem kötelező elvárás, amelynek muszáj megfelelni. Mindazonáltal az elmúlt napokban én egyetlen olyan írást se olvastam a neten, hogy „Színezd franciára a Facebook-profilod!”, ez a mostani viszont már nem az első szösszenet azok ellen, akik megtették. Kicsit már olyan SZÍNEZETE van a dolognak, hogy igazából nem is a terroristákkal van a legnagyobb baj, hiszen ők csak a dolgukat végzik, hanem a színezgető facebookozókkal... :)

Lapcsánka 2015.11.16. 07:24:49

@Athos64: nincs itt semmilyen baj, mindneki a saját dolgát csinálja és azok szerint cselekszik. Én csupán azt mondom hogy ha szolidalitást vállal valaki vagy a terrorizmus ellen akar fellépni, akkor nyugodtan hagyja meg a következő 10 évre ezt a profilképt :)

pteglas 2015.11.16. 07:27:16

Lehet egyéni véleménye a cikk írójának az "arcfestőkről". A mondani való hitelességét azonban rontja a számos helyesírási hiba, és a trágár beszéd.

ScooHu 2015.11.16. 08:01:03

Bírom azokat a blogokat, faceseket aki a terroresemény után csak a profilképeken tudnak felháborodni nyilvánosan. Nagy taps nekik. Sokat tettek ők is az ügyben.
Szerintem is jobb inkább egymást utálni. Gratulálok...

vanRob 2015.11.16. 08:27:14

Szerencsére mindenkinek más a vérmérséklete, máshogyan reagál dolgokra. Van aki hamar feltüzelhető és
a; szélsőséges eszmékkel átitatva fut ámokot, esetleg gyilkol halomra apát, gyereket, barátot
b; utcára vonul akár emelkedik akár csökken a kenyér ára, a lényeg, hogy lehessen hőbölögni.
Míg mások lassan alakítják ki magukban, hogy mi mellé állnak, napról-napra építkeznek, szilárdítják magukat. És lehet, hogy ma még csak kifestik a képüket a fészen, de holnap már ott vannak a barikádon.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2015.11.16. 08:49:51

@Hóhér az utolsó barátod: A magam részéről nem értékelném se túl, se alá a Facebook profilképek átszínezését. Az együttérzés kifejezésének mindig is léteztek formális, semmire sem kötelező eszközei: gyásztávirat, virág, stb.. Ezek apróságok és igazából nem is értem, hogy miért kellene ezen számonkérni akár a mély érzéseket (főleg, mert azoknak sem meglétéről sem hiányáról nem lehet a profilkép színezés alapján ítélni), akár a terrorizmus elleni hatékony fellépést. Mi több, azt is gondolom, hogy a terrorizmus elleni hatékony fellépést eleve a kormányoktól kellene várni, nem állampolgároktól. Emellett, be kell vallanom, bennem ellenszenvet keltenek az ilyen típusú fanyalgások (van belőlük sok a neten), mert mind arra a logikára épülnek, hogy van a szerző, akinek az érzései autentikusak és vannak a hülyék. Ez nem csak most jelentkezik, hanem egy meglehetősen gyakori téma (lásd még a veszekedéseket arról, hogy szabad-e hétvégi autósoknak autózniuk vagy nem, hogy egy sikeres focicsapat szurkolói közül ki az autentikus szurkoló és ki csak az odacsapódott ember, hogy egy zenekar rajongói között ki a valódi rajongó, aki már régen is rajongó volt és ki csak, aki későn jött kívülálló). Belőlem ez, bevallom, mély ellenszenvet vált ki, mert nem értem, miért van szükség ezekre a gesztusokra.

Reszelő Aladár 2015.11.16. 08:50:57

Tenni csak a potens vezetőink tudnak. Mi max annyit tehetünk, hogy bevonunk katonának, de a libsi világban ez nem divat.
A repülő és a péntek éjjel között vannak igen lardinális különbségek
- egy gépet felrobbantani mint látjuk nem bonyolult
- sosem lesz 100% hogy vajon tényleg az történt-e, mint a hivatalos álláspont, esetleg valaki csak terelni akart, vagy nyomást gyakorolni egy egész más kétdésben
- ettől még nem csökken a repülések száma, nem mondjuk vissza utat, csak mert XY gyártó Z modelljével kell menni

Ezzel szemben Párizsban oda ütöttek ahol igazán fáj:
- az egyik leghíresebb város
- a egyik legtöbb turista
De sikerült elrettenteni őket is. De nem ez a legrosszabb. Zenekarok és sportolók maradnak távol. Olyanok akiket követnek (nem csak Twitteren). Az ő gyávaságuk az igazi árulás. Ha Bono azt mondja, hogy mindenképpen fel akar lépni szombat este, az egy tökös kiállás lett volna. Ő még egy hiteles figura lehetett volna egy hiteles üzenettel: nem félünk!!!
Másnap pedig a megemlékezés mellett az élet megy tovább. Ha jól meggondoljuk 1972-ben az Olimpián ez összejött, miután az izraeli sportolók megölése sem állt le a gépezet. "The show must go on". Ha leáll, akkor nyertek.

Krutzifix 2015.11.16. 09:21:18

Szerintem a Facebook kép kifestése az együttérzést, a részvétet fejezi ki, és nem azt jelzi, hogy milyen sokat tett a "képfestő" a terrorizmus ellen! Te viszont írhattál volna arról, hogy Te mit tettél a terrorizmus ellen, hogy követni tudjon Téged a sok "képfestő". Éppen Te írod: "Feltűnt, hogy egyre érzéketlenebbek vagyunk a világ dolgai iránt." Erre lemarod azokat, akik egy kicsit is érzékenyek! Egyébként ha valaki átszínezi a képét, és őt követik a barátai, az már elég beszédes... Ettől még nem biztos, hogy azok közé a lágyagyúak közé tartoznak, akik szerint "minden Ahmed terrorista".

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2015.11.16. 09:31:45

Elkésett a poszt a Facebookon mar bőven a terrorcselekmény ellenes slacktivista-ellenzékiek a cinikusok! Előbb kellett volna felkelni!

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.11.16. 09:47:52

Mégse mondhatja egy ballib, hogy egyféleképpen vethetsz véget a terrorizmusnak.

Nevezetesen úgy, ha nem engedsz be több muszlimot az országodba.

Egyszerűbb színezgetni facebook profilt, és csendben tudatlanul nézni Európa pusztulását, végnapjait.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2015.11.16. 09:52:56

@Reszelő Aladár: "Mi max annyit tehetünk, hogy bevonunk katonának, de a libsi világban ez nem divat."

Téged sem akadályoz semmi, hogy katonának állj, ugye? Vagy csak a pofázás megy neked is?

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.11.16. 10:03:57

@Ballib Cenzúra: mondd te náci pöcs, az IRA talán muszlim volt? Vagy az elvtársaid, a Vörös brigádok?

2015.11.16. 10:06:44

Én folyamatosan a fideszterror és mocskos lázáros cinizmus ellen küzdök.
Minden fronton.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.11.16. 10:07:03

@Reszelő Aladár: már javasoltam az aláírásgyűjtő, fideSSes korcsoknak személyesen is, hogy takarodjanak Szíriába harcolni, ahelyett, hogy "bátran" gyűjtik az aláírásokat. Hát szedd magad, téged sem tart vissza senki.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.16. 10:19:20

Addig volt jó a bejegyzés, amíg elő nem hoztad az orosz gépet. Az is nevetséges érv, fentebb már páran elmondták, miért.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.16. 10:20:47

@Reszelő Aladár: sok koncert azért marad el, mert a francia hatóságok MEGTILTOTTAK minden ilyen rendezvényt ezekben a napokban.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.16. 10:23:34

@maxval bircaman meghízott szerkesztő: mondd, hogy csak trollkodsz és semmi nem komoly abból, amit írtál :D :D

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.11.16. 10:35:14

@Hóhér az utolsó barátod:

Szerencsétlen Gyurcsány csicksáknak csak a nácizás marad.
Mi köze a muszlim terrorsitáknak az IRA-hoz te szerencsétlen majom?

Ahol muszlimok vannak, ott vannak muszlim terroristák.
Minnél több muszlim, annál több terrorista.
Ok-okozat.

Mert az iszlám hit szerint, minket gyaúrokat át lehet, verni, meg lehet lopni, és Allah dicsőségére fel lehet áldozni bármikor.

Aki ilyen beteg szarban hisz, és ebben a fosban fanatizálja gyerekeit, unokáit, az beteg világot hoz.

Ki kell az összes iszlamistát ebrudalni az EU-ból.

Ahol ezt nem teszik meg, ott emberek százai fognak meghalni.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.11.16. 10:48:39

@Ballib Cenzúra: mi köze a náciságodnak, takonygerincednek gyurcsányékhoz? Ráadásul ostoba is vagy, ami egy fideSSesnél persze alap.

Bobby Newmark 2015.11.16. 11:08:16

Akármilyen embertelenül is hangzik, de ha ezek az esetek teljes érdektelenségbe fulladnak, az elveszi a terrorizmus célját és lényegét, magát a terrort.

Mondjuk pillanatnyilag csúcsra járatva pörög, és 100% sikeres, mindenki be van szarva. Hozzátéve, hogy azért van mitől.

Bobby Newmark 2015.11.16. 11:13:09

@Online Távmunkás: Ezért kell konkrét embert megszólítanod, ha segítséget kérsz, nem csak kiabálni, hogy "segítség segítség". Az állítólag működik.

kodacx 2015.11.16. 11:27:17

@6.Lenin: Bocs, ezeket az embereket senki nem HÍVTA Európába, csak a szomszédos országokban sem stabil a helyzet és nem igazán látják őket szívesen, Törökországban a kurdok KONKRÉTAN életveszélyben vannak, és a dúsgazdag arab államok, a HITTESTVÉREIK meg csesznek segíteni!
Ezt a néptömeget senki nem hívta, ez a néptömeg tök logikusan megindult onnan, ahol lőnek rá arrafelé, ahol biztosítva látja egy embernek a békét, vagyon- és jogbiztonságot... és ezek Európa bizonyos államai!
Nem véletlen, hogy nálunk lényegében nem is akart maradni egy sem! :)

user friendly 2015.11.16. 12:15:13

@Androsz: nem vágom, amit írsz. a facebookon kívül mit teszel, ha az együttérzésedet fejezed ki valakinek? mondasz neki egy két szót, néhány mondatot. és az nagy fáradságba kerül neked? persze hogy nem. nyilván nagyobba, mint két kattintás, de belátható, hogy aki szeretné kifejezni az együttérzését, nem hívhatja fel egyenként a halottak hozzátartozóit. másrészt meg te úgy vagy vele, hogy ha valakinek már sokan nyilvánítottak részvétet, akkor te már nem is fogsz, mert el lett koptatva vagy hogy? mondjuk egy temetésen huszadiknak már nem mész oda kondoleálni, mert az már olyan elcsépelt?
amit a sztárban szárról írsz, az úgy baromság, ahogy van. a feladat ki lett osztva a terrortámadás előtt majdnem egy héttel. Valakinek Varga Miklóstól kellett énekelni egy számot. na most, ha az Európán kívül mondasz tőle egy közismert dalt, megeszem a kalapom. mit énekeltek volna tőle? szóval ez eldöntött tény volt kb 1 héttel a párizsi események előtt. arról, hogy közben aktualitása lett a dalnak, nem a tv2 tehet. nem kell belelátni ebbe többet.

Serrin 2015.11.16. 12:33:12

Szerintem igaz az írás. Attól, hogy trikolor szinei valakinek a profilképén vannak, még nem változik semmi.

user friendly 2015.11.16. 12:40:16

@Serrin: így van. mint ahogy attól sem fog feltámadni a halott, ha elmész a temetésére. de azért általában el szoktunk menni egy ismerősünk/rokonunk temetésére és részvétet szoktunk nyilvánítani a hozzátartozóknak. ez ennyiről szól, nem többről.

Gábor Juhász 2015.11.16. 12:44:40

Te hülye nyomorék. Csak félig olvastam el a posztod, de bőven elég volt. Röviden leírom a vélemrényem neked.

1 egy ilyen opciót, hogy egy kattintással olyanra teszed a profilképed, rögtön belemagyarázni a divatot...szánalmasak vagytok...

2 egy teljesen átlag ember, aki elmegy dolgozni, hogy napról napra megélhessen, mégis mit tehetne a terrorizmus ellen? Te mit teszel? Erre a célra van napról napra a hadiiparba beleölve világszinten dollár százmilliárdok...hogy letakarodjanak és az utolsó szálig kiírtsák az összes köcsögöt...

Fotelforradalmár...mert te mi a büdös geci vagy? Mibe ülnék az ilyen magányos cikkíró riporter vagy hobbiblogolók?

Ha azt mondanám neked, hogy egy kaszából készíts kardot és gyere harcoljunk egy élhetőbb országért, akkor otthon csicskulnál...

Röviden ennyi volt a véleményem...mások ennyivel is részvétet nyilvánítanak, mások meg azért fikázzák szét őket, mert az a menő, hogy legyen némi olvasottsága, meg a lelki nyomoréksága megnyugodjon...

Serrin 2015.11.16. 12:49:54

@user friendly: Szermélyesen nekem teljesen más (pl.: elmenni a temetésre), de ez már számomra személytelen. Mint egy netes képeslap születésnapkor, kb. ugyanaz a kategória.

6.Lenin 2015.11.16. 12:53:26

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Hol írtam ilyesmit?
Amúgy is elég gyenge a fantáziád, ne erőltesd még ezzel is.
Természetesen jogod van szolidaritás kifejezni bárki/bármi ellen , érdekében, sőt mindennap, akár az előzőeket el is felejteni.
Megold valamit?
Talán ez a poszt lényegi kérdése is.

Szerintem meg nem old meg semmit, ha nem tisztázzuk az alapkérdéseket sem.

6.Lenin 2015.11.16. 13:02:19

@kodacx:

Mióta nem olvasol híreket?
Nézz utána miket nyilatkozott Merkel.

Ebben a jelenlegi helyzetben nem a menekültek a fő probléma, hanem a szabályozatlanság, az ellenőrzések hiánya A felelőtlen ígéretek, aztán aki nem kell, visszaküldjük kérdése.
Hová is?
Ezek az emberek tárgyak? Akiket a piacon adjuk-vesszük?

Itt sajnos csak 1 jó nagy szarkavarás zajlik. aztán, ha beigazolódik amiről minden normális ember előre félt, festegettünk.

Holnap meg majd 1 fába szorult féreg jajveszékelése miatt mindenki harkálynak festi át a profilját.

user friendly 2015.11.16. 13:08:23

@Serrin: ha egy személyes ismerősödet, bánata vagy öröme okán nem tisztelsz meg legalább egy személyes üzenettel az nem ugyanez a kategória. ebben az esetben ugyanis nincs más módod kifejezni az együttérzésedet.
aláírom, hogy az emberek többsége birka és általában szeret együtt vonulni, bégetni a nyájjal, de egy ilyen esetben azért még ezeknek a nagyobb része is tudja, átérzi, hogy ez bármikor, bárhol előfordulhat. vele, a gyerekével, a szüleivel, rokonaival, ismerőseivel és mert átérzi, tragédiának tartja, ha ilyesmi bárkivel előfordul. és nem azért festi francia trikolorra a profilképét, mert azt hiszi, hogy ettől megváltozik a világ.

CharlieBrown 2015.11.16. 13:13:37

Vicces, hogy a cikkre kattntva popupban jott az indexes beepitett feancia trikolor, es az Eiffel torony sziluettje. Szegeny posztiro biztos nem igy akart 5 perc hirnevet. :D

user friendly 2015.11.16. 14:01:43

@CharlieBrown: én is ezen röhögtem az előbb :D

Szarvas Norbert 2015.11.16. 14:08:12

@user friendly:
az hagyján de mint cikkíró én is ezen szakadok. nem én kértem, nem is szóltak erről, egyszerűen a blog.hu fogta és beleépítette

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.11.16. 15:09:58

@user friendly: "a facebookon kívül mit teszel, ha az együttérzésedet fejezed ki valakinek? mondasz neki egy két szót, néhány mondatot. és az nagy fáradságba kerül neked?"

Ilyen apróságokon múlik a dolog értelme. "Nagy fáradságba kerül neked?" Az együttérzés? Visszakérdezek: aki elfogadta a Facebook ajánlotta lehetőséget, az ÉRZETT együtt a gyászolókkal? Vagy csak katintott, nem kerül nagy fáradságba, és egy pillanatra úgy érezheti, hogy milyen együttérző ember. A temetésen kondoleálók példája nem pontos, mert aki kondoleál, az legalább vette magának a fáradságot és elment a temetésre, részt vett a búcsúztatáson. Aki a gyászolónak ehelyett SMS-ben küld egy :-( jelet, abban a hitben, hogy ez együttérzés, az csak egy bunkó, aki megsérti a gyászolót.

Egyébként huszadikként még odamegyek, de ezredikként már nem.

Az is együttérzés lenne talán, ha a temetésen kitennének egy gépet, amin egy nagy gombot kell megnyomni, és egy számláló hirdeti a megnyomások számát. Elméletileg ez is együttérzésnek lenne nevezhető, csak ÍZLÉSTELEN. Mint ahogy ez facebookos akció is. Esetleg a kattintók képernyőjén megjelent egy számláló is? Netán egy üzenet, hogy hurrá, a kattintók száma elérte a százezret? Hajrá, lássuk, emberek, meglesz-e a kétszázezer! Tessék-tessék, most nyomjon, nem kerül fáradságba, bekerülhetünk a Guinness rekordok könyvébe is a legtöbb kattintó együttérző értékével!, Amit jövőre majd megdönthet a szíriai bombázásokban megsemmisült kórház együttérzési akciójában, vagy a csatornába fulladt kiskutya amerikai együttérzési kampányában!

Az ízléstelenség az, amit a poszt kifogásol, és amit páran itt nem értenek.

Ha valaki a Facebookon az együttérzését akarja kifejezni, az szánjon rá egy kevés fáradságot, és keressen a neten valami gyászképet, és cserélje a profilképét saját kezűleg. Esetleg rajzoljon vagy fabrikáljon össze valami saját képet. Abban valami együttérzést lehet sejteni, legalább egy percig a meghaltakra gondolt, talán még szomorúan is, elképzelve, hogy otthon idegeskedő szülők szaladgálnak, hogy az ő gyerekük is elment valami koncertre, neki ugye nem esett baja. És aztán egy rendőr azt mondja nekik, hogy sajnos a gyereket agyonlőtte egy mocskos rohadék. És a szülő összeroppan, ordítani sem tud fájdalmában, és évtizedeken keresztül arra riad fel álmából, hogy látja maga előtt a gyerekét a földön fekve, ahogy rettegve hallgatja a lassan közeledő gyilkos lépteit és lövéseit, és ő nem akar meghalni, aztán az utolsó másodpercben ő is látta, ahogy ráemelik a pisztolyt. No, ha ezt legalább maga elé képzelte valaki, arról mondhatom azt, hogy együttérzett. Aki viszont a Facebookon kattintva érzett együtt, majd megnézte, hogy miket osztottak meg vele a haverok, az nem. Az csak eljátszotta a dolgot egy pillanatra, és azzal vált buta tahóvá, hogy hajlandó volt beállni a többi hasonló közé.

A TV2-ről annyit, hogy úgy hallottam, hogy az eredetileg nem ilyen érzületű szám előadásakor gyászos hátteret vetítettek. Együttérzésként. Nem nézem ezt a szart, ezért nem tudom, hogy mekkora ujjongást vezényeltek erre a tapsdiktálók. Tegnap gyásznap volt, és ennek a műsornak el kellett volna maradnia. A gyásznap egyik lényege az, hogy aznapra félretesszük a mulatást, ha már annyira együttérzünk a gyászba borultakkal, és annyira fel vagyunk háborodva a gonosztettől.

Bobby Newmark 2015.11.16. 15:43:19

@Androsz: Azt nem tudom csak, hogy te abból, hogy egy profilkép piros-fehér-kék lett, hogyan tudod megállapítani az együttérzés mértékét. Miből gondolod, hogy az illető _nem_ ment végig az általad megfelelő mértékűnek ítélt együttérzéses gondolatmeneten?

Nem lehet az, véletlenül, hogy ők így _is_ meg akarják mutatni az együttérzésüket, te meg csak az általános gyűlöletedet meg félelmedet vetíted ki olyan dologra, amit amúgy sem szeretsz, vagy nem ismersz? Nem első eset lenne a történelem folyamán.

Maradjunk talán annyiban, hogy nem kéne általánosítani, és amíg egyesével meg nem kérdezed a franciazászlós profillal megjelenőket, addig nem kéne róluk sommás véleményt megfogalmazni?

Disclaimer:
Én speciel nem vagyok franciazászlós faszbúkon, mert az egész közösségi oldalt magasról leszarom, like-okkal, megosztásokkal, profilképekkel együtt, egy nagy kontaklistával rendelkező csetkliensként tekintek rá.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.11.16. 16:19:30

@Bobby Newmark: Nem tudom megállapítani. De a poszt is, én is a birkamenetet bíráljuk, általánosságban. Mondhatnánk azt, hogy akinek nem inge, az nem veszi magára. De még inkább: ha én a profilképemet egy szolgáltatóval, egy kattintás áráért kiszíneztetem, abban a hitben, hogy ez kifejezi az esetleg mély és őszinte megrendülésemet, majd azt veszem észre, hogy ebből tömegesen felkapott fészbukos jelenség lett, akkor engem ez zavarna annyira, hoy akkor inkább leveszem ezt a villámgyorsan elkoptatott jelzést a profilomról. Sőt, amikor én a kiszínezésre kapott ajánlatra igent nyomnék, előtte eszembe jutna, hogy ez talán nem ízlésesebb, mint a gyászolónak SMS-ben elküldeni azt a :-( jelet.

Egyébként most beléptem a Facebookra, és én már nem kaptam ilyen ajánlatot. Viszont a megosztott macskás videó, valami nutellagyáros hír, valami hónaljborotvás probléma, a Google-autóról szóló kis színes és hasonlók között ott áll ez: "Megszólalt az egyik öngyilkos merénylő anyja - Meglehetősen érdekes magyarázatot adott arra,hogy miért robbantotta fel magát a fia." Ezek között kellene mély együttérzésemet nemcsak átélnem, hanem hitelesen kifejeznem? Nem felel meg az ízlésemnek. Másokat nem zavar. Nekem nem tetszik, hogy másokat nem zavar. Ennyi.

Bobby Newmark 2015.11.16. 16:42:13

@Androsz: Mondhatnátok, de nem mondtátok. Egy kalap alá vettetek mindenkit, aki francia zászlós. Én nem fogok utánajárni, hogy kinek az együttérzése valós, meg ki az, aki csak divatból zászlósít, de válogatás nélkül beszólni nekik kollektíve azért kicsit erős. Továbbá divat és peer pressure (mi ez magyarul?) két külön dolog, azért nem mindegy, hogy valaki azért teszi ki a zászlót, mert mindenki más is kitette és milyen menő, vagy azért teszi ki, mert mindenki kitette és ciki ha ő nem. Mindkettő mögül hiányoznak a releváns érzelmek, de igazán elítélni morálisan csak az előbbit tudom.

"ebből tömegesen felkapott fészbukos jelenség lett, akkor engem ez zavarna annyira, hoy akkor inkább leveszem"

Ez azért eléggé azt mutatja, hogy mennyire elbaszottmód fontosak neked a külsőségek. Meg némi hipszterizmust érzek benne felfedezni, hogy kényszeresen kerülöd azt, ami "mainstream", tökmindegy, mi a tartalma.
Őszintén szólva én ezt sem érzem egy egészséges hozzáállásnak.

A faladon megjelenő megosztások a te ismerősi körödet jellemzik egyébként, semmi mást. Annak meg végeredményében te vagy az oka, te vetted fel azokat az embereket ismerősnek, és te nem tiltottad le őket. Válogasd meg jobban az ismerőseidet, akinek a véleményére kíváncsi vagy! Vagy szard le az egészet, nem kötelező foglalkozni vele.

Az meg, hogy te hogyan fejezed ki az együttérzésed, amit vagy érzel, vagy nem, az a te dolgod, vagy kinyilvánítod faszbúkon, vagy nem, nem tudom, mit kell ebből ekkora ügyet csinálni. Sokan úgy döntöttek, a FB alkalmas erre, ezek egy része valószínűleg őszinte, másik része meg nem, kideríteni nem lehet, sokat rugózni rajta meg felesleges, megnevelni a világot úgysem fogod.

Már több karaktert fordítottunk a témára, mint amennyit megérdemel (a FB francia zászló, nem a támadás).

user friendly 2015.11.16. 16:51:16

@Androsz: ez nem részvétszámláló, nem arra megy, hogy kattintásokat vadásszon és növelje a csatlakozók számát. mindössze egy lehetőség, amivel vagy él valaki, vagy nem. nyilván nem biztos, hogy akik élnek vele, kivétel nélkül együtt is éreznek, mint ahogy az sem, hogy aki nem veszi igénybe, ne tartaná tragédiának, ami történt. miért kell ebből ekkora ügyet csinálni? kezeljük már a helyén a dolgot. a fészbúk arról szól, hogy mutasd meg, oszd meg. ez a feature pont illeszkedik a profiljába. ennyi. én nem vettem igénybe, más meg igen. és most akkor mi van? melyikünk jobb vagy rosszabb a másiknál? biztos, hogy ennek alapján dől el?
azt meg ne te döntsd el, hogy kell viselkednie valakinek. hányat kell kattintania ahhoz, hogy valóban együtt érezzen. ugyanis ez marhára nem a kattintásszámon múlik.

Sobbis 2015.11.17. 11:31:46

Akik a cikkírót támadják, őszintén, tegye a szívére a kezét....Mindig kirakja a kokárdát is magára március 15én?.....

Teljesen egyetértek az íróval. Birkaszellem sok esetben az egész, mert ő kirakja, nekem is ki kell....
Ez ugyan olyan, minthogy a sok állatkínzós posztot megosztják... tele a tököm, hogy tele a fal állatkínzós képekkel, az ilyen ismerősöket kapásból törlöm...

Reactor 2021.03.23. 19:37:35

Én a magam részéről igazat adok a cikknek. Egyrészt maga a Failbook is egy orbitális baromság, adathalászaton és NSA-hallgatózáson kívül másra nem jó. Másrészt, enyhén szólva nem szimpatizálok a franciákkal, okoztak már nekünk épp elég bajt. Harmadrészt pedig ezzel a színezgetéssel csak a terrorizmus részvényindexét növelik. Ha van is terrorista és látja ezt, elégedetten fog bólogatni: hisz ez nagyszerű, ez jó, ez kell. (Móricz Zsigmond után szabadon)

@: Jobb, igen. Francia zászlóra való átpingálással te egy terroristát se fogsz megállítani. Ha veszel egy chaingunt és hozzá 4-5 hevedert, azzal már picit előrébb vagy.

@Athos64 (törölt): Látom, sikerült megragadnod a cikk lényegét. Hülyegyerek.

@Sobbis: Március 15-e nemzeti ünnep, és Magyarországon kívül sehol nem ünneplik. Ha valami nyomorult Ahmed (nagyfa)Szulejmán magára robbant egy épületet 100-150 emberrel, az pedig nem nemzeti ünnep.
süti beállítások módosítása