Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Teljesült Orbán Viktor álma!

2015. augusztus 29. - Szarvas Norbert

magyarfoci.jpgTermészetesen nem a világuralomról fog szólni a cikk! "Tudod mi a különbség Orbán és Isten között? Isten nem akar Orbán lenni..."Hofi. Van egy sokkal kézelfoghatóbb álom, amit magyar focinak hívunk. Orbán valamilyen perverz és megmagyarázhatatlan módon kötődik a magyar focihoz (TAO pénzek???!!!) , amik miatt ezen sport állami támogatottságát a legmagasabb szintekre emelte. Sajnos egy dolgot nem számolt bele. Évtizedeken keresztül a magyar foci szereplőinek örökzöld dallama volt a "rossz a pálya" és "nincs pénz". Orbán pont ezeket vette el a focitól. Ma már van pénz, van új stadion, de nincs foci... Kezdhetnek dolgozni a marketingesek, hogy mi legyen az új sláger! De nézzük meg, hogy mi történik a focinkban??!!!, amelyik idén is hamarabb elvérzett a nemzteközi porondon, mint ahogy becsengettek a nebulóban.

 

Már megint belerúgsz a magyar fociba?

Ismerős ez az örökzöld sláger? Mert ezt a sportot Magyarországon nem lehet kritikával illetni, racionális vitára hívni. Amennyiben mégis megpróbálod, akkor te tulajdonképpen a hanyatlás előidézőjévé válsz. Holott értelmes helyeken a kritikát ugyanúgy elvárják, mint a buksi simit.

Már Orbán előtt is komoly gondok voltak. 

A magyar foci elképesztően belterjes, ami nem lenne feltétlenül probléma. A látható probléma évtizedek óta ugyanaz, mint a magyar politikában. Ugyanazok a magukat időnként "újra feltaláló, átnevezett" manuszok irányítják a szálakat, akik anno felelősek voltak a hanyatlásért is. Ez a magyar fociban annyit jelent, hogy azok akik már húsz éve sem értek semmit szakmailag adták át a tudásukat a következő menedzser, vezető és edző generációnak. Így az eredmény óhatatlanul ugyanaz a hatalmas semmi, mint ami volt 20-30 évvel ezelőtt is. Mégis miért beszélünk hanyatlásról? Ez a másolódás örök szabálya. Ha én átadom a 100%-os tudásom valakinek, akkor ő csak ennek a tudásnak maximum a 70-80%-ával lesz tisztában. Mivel a mostani "tanítók, példaképek" nemzetközileg értékelhetetlen tudással rendelkeztek 20-30 évvel ezelőtt is, így elkerülhetetlen a magyar foci menetrendszerinti romlása minőségben.

Ha megnézzük, akkor 2015-ben egyedül az a Dárdai Pál végez nemzetközileg is értékelhető munkát, aki már inkább mondható németnek, mint magyarnak. Már évtizeddel ezelőtt kiszakadt a közegből, miközben egy másik kultúrában fejlődött és nevelkedett. A másolódásnak köszönhetően ő már egy másik értékrenddel rendelkezik, mint azok a Pető Tamások, Lipcsei Péterek, akik a magyar közeg legújabb termékei. Dárdai Pál magyarországi munkásságának a legfontosabb terméke az őszinteség és kifogásmentesség volt. Reálisan értékelte a helyzetet és sosem keresett mentséget. Ez tartást adott a csapatának és jöttek olyan eredmények, amikre mi kiéhezett magyarok csettintünk, de nemzetközi viszonylatban még nem érnek sokat. Alapvetően a magyar foci kialakult kultúrájával van egy hatalmas probléma, ami mindent átfog.

Egyrészt mindenki kifogásol és a körülményeket okolja. Ezáltal csak a legkevesebb játékosnak alakul ki egészséges önbizalma (ez nem ugyanaz, mint a hatalmas pofa és beképzeltség, ami létező jelenség). Másrészt generációról generációra látom, ahogyan a szakmai stáb, a múlt "nagyjai" nem maguk elé akarják helyezni a fiatalokat, hanem le akarják őket nyomni a mélybe. Lipcsei Péter (fradi utánpótlás edzője) nyilatkozata példa értékű volt a napokban: 

"a mai fiatalokban nincs meg az a fradi tűz, mint ami bennünk megvolt. Ők már nem olyan jók, mint mi voltunk..."- kábé ez volt a lényeg.

Példaértékű, hiszen leginkább ez jellemzi a magyar foci közegét. Én mióta csak az eszemet tudom, azóta ezeket a rígmusokat hallom már a grundtól kezdve, a BLSZIV-en keresztül az NB1-ig. Mindig mindenhol be akarják adagolni ezek a "nagy öregek", hogy régen mennyivel jobbak voltak a játékosok, és a maiak csak árnyékai, méltatlan örökösei a régi nagy magyar focinak. Már a Lipcseiék is ebben nőttek fel, és azóta is mindenki. De nem lennék meglepődve, ha a Nyilasi féle generáció is ebben nőtt volna fel. Mégis miért voltak ők "sikeresebbek?". Azért mert generációs önbizalmat nem lehet leépíteni pár év alatt. Ez egy évtizedes tobzódó folyamat, aminek látjuk a jelenét (és messze nem a végét). Az újabb generációk azért egyre szarabbak, mert nincsen önbizalmuk. Beléjük beszélték, hogy nem érhetnek a "nagyok nyomába".

Orbanisztikus rendszer

Orbán állami szintre emelte a magyar focit. Még a saját kertjébe is építetett egy stadiont, aminek férőhelye kétszer akkora, mint a fauljának az össz lélekszáma. Ennél sokkal nagyobb probléma, hogy indokolatlan mennyiségű új stadiont épített. Mindezt olyan helyekre, mint például az NBII-es Mezőkövesd. Mi a baj ezzel? Stadiont felépíteni egy elég necces dolog, ha a klubnak nincsen hozzá anyagi fedezete. A nagyobb probléma, hogy ezeket a stadionokat fenn kell tartani, aminek komoly költségei vannak. Például egy Mezőkövesd szimplán piaci alapon képtelen lenne fenntartani a stadionját. Itt fog közbeszólni az Állam, de erről később. Másik nagy baj, hogy láthatóan az új stadionok nem vonzanak a néphiedelemmel ellentétben további nézőket. Sőt! Az elmúlt időszakban arról lehetett olvasni, hogy a nézőszám csökken. Egyes NB1 mérkőzések nézőszámát veri egy jobb BLSZ 1-es csapaté. Ez jelzés értékű, hogy a szurkoló bázisnak nem a külcsíny az elsődleges, hanem a minőségi(bb) produktum. 

Az elmúlt években az "elit" klubbok arról beszéltek a szezon előtt, hogy meg fogják élni a tavaszt a nemzetközi kupákban. Ez két dolog miatt lenne fontos. Egyrészt a nézőket ezek a meccsek vonzák igazán, másrészt a nemzetközi kupákból magyar szinten olyan komoly pénzek érkeznek (kerülnek szétosztásra), ami jó gazdálkodással egy magyar csapat 2-3 évét meg tudja határozni alapjaiban. Ehhez képest odáig jutottunk, hogy idén már eltűnt ez az önbizalom, és már csak "szeretnének minél tovább jutni". Ezek szerint az élet "nem szerette volna", hiszen hamar bukta lett a vége. Jelzés értékű, hogy a  Fradi, Videoton, Debrecen trió a nemzetközi kupákra semmilyen szinten nem készült idén fel. Többen gyengültek az erősödés helyett. Ráadásul volt olyan csapat, amelyik képes volt egy!!! felkészülési meccsel hangolódni az Euro ligára. A keretekben történt változások sem voltak összhangban a magasztosabb célokkal. Olyan játékosok játszottak a nemzetközi meccseken, akik épp most érkeztek, vagy részben sérültek esetleg még egy alapozást sem csináltak végig. Csupa lutri. Így ezt nem lehet, feltéve ha valóban nem volt cél és motiváció a tovább jutás.

A csapatok már tényleg nem érdekeltek a továbbjutásban?

Az Orbanisztikus rendszer legveszélyesebb szülötte a TAO, ami gyakorlatilag az adófizető emberektől (ÁLLAM) veszi el a pénzt és tolja be egy feneketlen kútba, amit magyar focinak hívunk. Évek óta sok tíz milliárd forint ömlik a csapatokhoz, érdemi változást mégsem lehetett érzékelni. 

"A futballban a TAO-pénzek cirka 65 százaléka talál gazdára, a több százmilliós összegek esetén 100 százalékban, a kisebbeknél csak 10-20-30 százalékban. A nagy- vagy állami vállalatoktól származó pénzek egy részének a helye előre le van tutizva – ezt mondta Újvári Gábor, a Mészöly Focisuli szakmai alelnöke."

Nagyon érdekes a rendszer, ami számos kiskapu révén lehetőséget ad a csalásra és vállalati pénzek "okosba" menekítésére. Ráadásul a pénz láthatóan nem oda kerül, ahova rendeltetésszerűen szükséges lenne. Egy ideális világban nem a szerb, ukrán, afrikai sokadrangú légiósokra kellene a felhasznált TAO pénzt fordítani, hanem 100%-ban az utánpótlásra, ahonnan évek kemény munkájával kinevelhetőek lennének az új Duzsdzsákok, Husztik, Gerák. Helyette a pénz egy része megy az új stadionok rezsijére (többletköltség), megy a menedszereknek, akik ide boltolják a szarabbnál szarabb játékosokat és a pénz egy része meg megy valakinek valahová valamiért. 

A rendszer egészében ellent mond mindennek, amit szabad piacgazdaságnak nevezünk. A klub bevételeinek három nagy forrása van. TAO, szponzori pénzek és a szerencsejáték-és tévés pénzek.!!!

A szerencsejátékból jön a nagy pénz, amit éppen nem olyan régen államosított Orbán, a tv-s pénzek pedig újfent az adófizetők zsebéből megy, révén, hogy kitúrták a kereskedelmi sportcsatornákat és kizárólag az állami adó közvetít magyar focit. Akárhogy nézzük, de a komplett magyar foci az Állam csecsére lett rászoktatva. A pénz folyik, mindenki jól elvan. Már nem érdeke senkinek nemzetközileg kiemelkedőt nyújtani, hiszen a megélhetéshez (és máshoz) a szükséges pénz szinte garantáltan rendelkezésre fog állni. 

Ez a magyar foci hattyúdala?

Kétségkívül úgy érzem, hogy igen. Közgazdaságilag közelítve a témát egyértelmű, hogy Orbán a lehető legnagyobb kárt okozta a sportnak. Ugyanis rendszer/kormányváltásnál a soron következő kormányzat legelső teendői között lesz valószínűleg a magyar foci támogatottságának az ilyen mértékű felfüggesztése. Biztos vagyok benne, hogy eltörlik a TAO pénzeket, csökkentik a szerencsejátékból származó pénzeket és magukra hagyják a stadionokat. Logikus, hiszen ez mind a Fidesz nemzetsség szimbóluma, amit egyik soron következő kormány sem hagyhat meg. Ez pedig köynörtelenül és azonnal megtörténhet figyelmeztetés nélkül. A magyar focit módszeresen elszoktatták a piaci szabályoktól és az önfenntartástól. Olyan mintha egy lakásban nevelt macskát 6 év után kitennél az utcára. Éhen halna, mert nem tanulta meg, hogyan kell a természetben élve maradni. Jelen állapotában az Állam nélkül a magyar foci megdöglött.

Teljesült Orbán Viktor álma?

Nem akarok rosszindulatú lenni, ezért csak a jót nézem. Teljesült, hiszen állami szintre emelte a focit és a lehető legtöbb támogatást megadta nekik. Megadta, hiszen elhitte a Várhidinek, a Mészölynek és a többieknek:

"Nincs pénz, nincs foci"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr547742976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikimackó 2015.08.29. 12:43:37

ez a százalékos tudásátadás jó......, a végén az okított annyira hülye lesz hozzá, hogy akkor jönnek az eredmények ! /lásd: hályogkovács!/

Kalmár 2015.08.29. 15:17:19

Azzal ártotta Orbán a legtöbbet a focinak, hogy minden feltételt biztosított a munkához és az őt követő állatok olyan kisstílű, bosszúálló, rombológépek lesznek, hogy ezt rombolják le először?????

Agyrém.

Ha ettől félsz 2018-ban szavazz te is Fideszre!

Szarvas Norbert 2015.08.29. 15:24:15

@Kalmár:

érdekes amit írsz... sportszakmai szempontokba nem megyek bele de egy kérdés

miért nem azon vagy felháborodva hogy Orbán nem biztosítja a munkához való feltételt az orvosoknak, nővéreknek, betegeknek?

nekem két hónapja történt egy balesetem, elmentem sebészhez, aki nem vette észre, hogy teljes LCA szakadás van a térdemben... valószínűleg azért mert 1. nem értett hozzá, 2. nincsen pénz arra, hogy elküldjön MRI-re, ami kimutatja.

persze ezt a problémát mindenki akkor érti meg, ha vele is megtörtént a baj

2015.08.29. 18:54:39

ami magyar foci körül történik, az normális országban már régen az ügyészségre tartozna

schlumbergerna 2015.08.29. 22:42:35

magyar foci? Az micsoda?

megamedve 2015.08.30. 07:56:30

Ez az egész TAO a korrupció totális törvényre emelése. Valóban ügyészségi ügy. Nagyon könnyű megtalálni a résztvevőket, elég megnézni a nagyobb adakozókat. Ott pedig vannak érdekes cégek is, és az ember fejében felmerül a gondolat: adakozol egy jókorát, egy megbeszélt célra, mi meg szemet húnyunk egy-két dolgod felett.

J.W. Booth 2015.08.30. 23:15:13

Viktor elérte nálam, hogy minden nemzetközi mérkőzésen a magyar csapat ellen drukkoljak, mindegy, hogy román vagy üzbég vagy bármilyen országbeli ellen játszanak.
(Dárdai, egy kicsit más, nagyon tiszteletreméltó, amit elért, amit csinál)

Abnormális, ami Magyarországon ma futballként van aposztrofálva. Ha bárki a szakmájában olyan szintet nyújtana - legyen pincér, kőműves, fodrász, pénztáros - mint a mai magyar labdarúgók és szakvezetők döntő hányada, éhen döglene a szakmájában.
Ezzel szemben alig van olyan NBI-es focista, aki havi 500K alatt keresne.

A Vezér seggét azonban ápolni kell.

Sam Ace 2015.08.30. 23:18:39

Megadta, hiszen elhitte a Várhidinek, a Mészölynek és a többieknek:
"Nincs pénz, nincs foci"

Ez gáz.Jó lenne ha sorolnál 3 olyan csapatot amely stabil EL/BL csoport körös és kevesebből gazdálkodik mint egy FTC.

Szabad, piacgazdasági alapon magyar foci összeomolna most.piagazdasági alapon 1-2 klub lenne versenyképes a többi lecsó.

Kormányváltás=összeomlás egyértelmű.

vackor1 2015.08.31. 00:30:44

@J.W. Booth: Nálam nem ez a szerencsétlen, beteg, hatalommániás,frusztrált, hazudós és lopós szélkakas érte el, hanem maguk azok a humanoid-szerű lények, akik focistának nevezik magukat...nagy pofa,arrogancia, sokuknál látható/érzékelhető szellemi nihil és semmi teljesítmény...ezzel sikerült ezt kivívniuk...
A többi megjegyzéseddel nagyjából én is egyet tudok érteni.

7tom 2015.08.31. 00:56:54

@Sam Ace: Nem pénz kell, hanem tudás, ez az ami hiányzik.Pénzért összevásárolni egy csapatot nem nagy dolog, bár ezeknek a "szakembereknek" még ez sem megy, ellenben a gyerekeket megtanítani focizni, az lenne a nagy dolog.

2015.08.31. 01:13:08

@Sam Ace: Mivel az országnak sosem lesz annyi pénze, hogy fenntartson egy olasz vagy spanyol bajnokságot; csak az maradna, hogy olyan focistákat neveljen ki, akik eladhatóak a külföldi nagy kluboknak. De a pénz nem erre megy el.

Sam Ace 2015.08.31. 01:37:10

@7tom: Tényleg?? 3 csapatot mondj ami kevesebből gazdálkodik és Bl csoport résztvevő stabilan.Mi is ott vagyunk 10 ből 3 szor. Szóval legyen 10 ből 6-7.Segítek: nem találsz... Tudod egyszerű megoldás ki kell rúgni sok béna edzőt és felvenni külföldieket.Egy külföldi edző 100 milkás nagyságrendért jön el, meg egy listával,hogy kiket kell leigazolni.Na erre meg végképp nincs lóvé.
Ha pedig lenne csoda edzőnk akkor rácsapna egy nyugati klub 10 20 szoros bért ajánlva.Lásd Dzsudzsi,Nikolics,Coulibaly

@Könnyen elkaptuk, uram!: Szerintem.ha erre is menne el akkor is gáz.Állami Milliárdok azért,hogy tévében lássam Kovács Józsikát.Ha ki tudnának nevelni ilyen játékosokat akkor meg nem kellene pénz.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.31. 08:53:18

"Már megint belerúgsz a magyar fociba?"

ha már a focisták képtelen egy jó rúgásra valakinek muszáj.

flort 2015.08.31. 09:04:58

@Sam Ace: Nézd meg, hogy a Zeljeznicar-ban vagy a Legia Warszawa-ban (Nagyszombat, Liberec, Prága) mennyi az állami pénz és mennyi a szponzori és saját bevétel!

high up! 2015.08.31. 09:15:14

Ja, Orbaneszku mihez is ért? A gazdasághoz idióta, az alapvető müszaki dolgokhoz analfabéta (nem tud internetezni, sms-t küldeni), azt hiszi, hogy a kormányzás csak annyi, hogy másoknak parancsolgatni, a fociban csak annyit ért el, hogy a világon nincs még ennyi üresen tátongó stadion, ennyi, a nemzetközi porondon csak kitömésre való csapat.

Más népek az ilyen az ilyen hátrányos helyzetü Orbaneszku féléket a kisegítő iskolákba küldik. A magyarok viszont megválasztják maguknak min.elnöknek.

FOLYTASSUK!

contractor 2015.08.31. 09:17:09

Nem szoktam focit nézni, de észrevettem, hogy eltüntek a meccsek a TV-röl. De utána eszembe jutott, hogy az összes állami TV csatornát kitöröltem a programból. Ott úszhatott el a foci is biztos.

Etniez 2015.08.31. 10:15:39

Azt nem értem, hogy miért nem tudjuk elengedni a magyar focit.

Abban igaza volt Orbánnak, hogy pénz kell oda, mert manapság tényleg az a legfontosabb. Ha van pénz, akkor tudnak fizetni szakembereket, orvosokat, fejlesztéseket, táplálkozás-szakértőket, stb.
Európában azok a bajnokságok erősek, ahol van pénz. Ha nincs hazai tehetség, akkor megveszik kintről és így biztosítják azt, hogy továbbra is a bundesligát nézzed, ezáltal biztosítsd nekik a bevételt.

Magyarország soha nem fog tudni versenyezni azokkal az országokkal, ahol a bajnokságok neve premiere league, bundesliga, stb. Kár erőltetni, ezt a gazdasági versenyt nem tudjuk megnyerni.
Keleten 1, maximum 2 erős klubbot tud fenntartani egy ország, de ahhoz is irdatlan állami pénzek kellenek.

A kérdés az, hogy tényleg akarunk-e erre pénzt költeni vagy lenne jobb helye annak a pénznek (mondjuk egészségügyben).

Szerintem el kell engedni a magyar foci kezét, mert ez a hajó már elment.

lékek és ellensúlyok 2015.08.31. 11:37:37

A poszt nem megy elég messzire, megáll Geráéknál, Dzsurdzsákéknál.
Kétségtelen, értek el eredményeket, de nemzetközi szinten ettől az még közepes teljesítmény.
Ha komoly eredményeket akarunk, akkor rekultiválni kell.
Minden támogatást a legutolsó állami lóvét is kivonni a fociból !
Az MlSZtől is !
Helyette új külföldi szakemberekből álló platformot létrehozni, amely az utánpótlás nevelés szakmai hátterével foglalkozna.
Az így felszabadult pénzeket utánpótlás nevelésre fordítani, ott keressen az edző nemzetközi szinten, és ne fordulhasson elő az, ami sok utánpótlás csapatnál, (havi 150-ért játszatom a fiad, még ha falábú is)
Népszerűsíteni a focit, hogy a szülők úgy érezzék, érdemes a gyereket oda járatni. (Én ismerek olyan srácot, aki nagyon tehetséges volt szerintem, 10 évesen, már úgy működött a pályán, mint irányító játékos, szervezte a játékot pontos indításokkal, okos kiugratásokkal stb. És hova járatták a szülei ? Birkózni járt.
Nem tudom birkózónak milyen lett volna, de a focihoz volt technikája, és agya is.)
A felnövekvő, már teljesen új szakmai háttérrel rendelkező klubokat aztán újra állami pénzből, de teljesen eredmény orientáltan támogatni.
Aztán, ha már jobbak a meccsek, és akár a jelenlegi jegyárak kétszeresén is meg lehet tölteni a lelátókat, jöhetnek a stadionok.

AntiPecksniff 2015.08.31. 11:39:33

A magyar egy futballokos nemzet, jól áll nekünk a futball. Én is a futballokosok közé sorolom magam...:P

444.hu/2015/08/31/egy-futballokos-nemzet-futballokos-miniszterelnokenek-legjobb-joslatai/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201508

Az a szép, h kb ez az egyetlen dolog ami érdekli, ha azt is elbassza, kérdés mit kezd olyanokkal, ami nem érdekli, nem is ér fel ésszel. Csak néhány példa: oktatás, kultúra...stb - ezeket mind olyan seggnyaló senkikre hagyja, mint Fekete Gyuri bácsi, aki aztán hagymázas ötleteivel taccsra vágja az egészet.

lékek és ellensúlyok 2015.08.31. 12:09:45

A pénz nem minden.
Ezt többek közt az is jelzi, hogy nálunk szarabb körülmények között tengődő kelet európai vagy balkáni klubok küldenek bennünket a vérbe.

Még egy dolog, az önbizalom hiánya.
Soha nem lesz önbizalma annak a játékosnak, aki tudja, hogy akinek az őrzése rá van bízva, méterekkel 10 méterrel futja le, mondjuk egy félpályás indításnál.
Vagy aki tudja magáról, hogy labdakezelési problémái vannak.
Motivált attól még lehet. Ide kellenek a Dárdai palik, vagy ide kell egy olyan taktika, amit anno még a Mezei dolgozott ki, (letámadásos, a labdát birtoklóra több védő is rámozdult) .
Ezek 1-2 vagy néhány meccsre megoldják a problémát, de igazi gyógymód csak a teljes felszántás, és újratelepítés lehet.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2015.08.31. 12:26:33

@Sam Ace: Akkor a Holland bajnokságban szereplő csapatok mitől önfenntartók? Mert nem hiszem, hogy a holland kormány Euro százmilliókkal támogatja az ottnai csapatokat. Azt kellene tudomásul venni, hogy teljesíteni kell a fociban is. A kajak-kenu miért siker sportág évtizedek óta, holott én emlékszem rá, hogy az unokaöcséimet a szüleik hordták versenyezni, és a kisebbik unokaöcsém vett részt olyan nemzetközi versenyen, ahol kölcsön(!) válogatott megatőben ment fel az eredményhirdetésre átvenni az U nem tudomén hányas korosztály világbajnoki aranyát. A futballnál, ha az Ufaszomtudja hányas korosztály tagja lesz valaki azonnal melegítő, szerelés és még ki tudja mi mindent automatikusan megkapnak falábúék.

Csillagszemű Juhász 2015.08.31. 12:47:34

@The Ghost Wolf: A kajakot ne hasolítsuk a focihoz. Meg a vívást se és az öttusát se. Azok kb senkit nem érdekelnek a világon. Vizilabdában is látszik, hogy pár csapat küzd mindig. Ha ez is olyan népszerű és pénzes sport lenne, mint a foci vagy a tenisz, rég lehagyott volna a világ. Pénz kell a focihoz, rengeteg. Csak azt nem így kéne leosztani. TAO pénzekből legelőkön csinltak milliókért öntöző rendszert, milliókért öltözőt!!!, és mindezért kreáltak U akármilyen csapatokat (amit muszáj volt), azt a srácok 20-30 gólokat kapnak meccsenként. Biztos ez is növeli az önbizalmukat és segíti a fejlődésüket.

Gyorgy Nagy 2015.08.31. 13:10:27

A felcsuti kisebbség még mindig állmodozik és ROMBA DÖNTI országunkat.Ezek a FALÁBUAK se stadionokat de még egy BÜDŐS forintotse érnek.

2015.08.31. 13:25:10

@Szarvas Norbert: " sportszakmai szempontokba nem megyek bele" - ne is menj, mert elhasalnál bennük. az egész poszt egy közhelygyűjtemény egy láthatóan semmilyen éleslátással meg nem áldott hobbibloggertől. képes voltál leírni, hogy "euro liga" és ez ha jól láttam, egyik kommentelőnek sem tűnt fel idáig (ők is megérik a pénzüket).

kvadrillio 2015.08.31. 13:45:02

Vona Gábor hírhedt cégnél volt MLM-ügynök

"

Az iskola ellen a Dél-alföldi Munkaügyi Központ végül a panaszok hatására eljárásba kezdett és 2008-től elkezdték büntetgetni céget, de ettől se működtek szabályosan, ezért 2010-re egy évre be is csukatták velük a boltot teljesen.

Ehhez jöhetett jól egy névváltás, ugyanis 2009-től céget váltottak, a korábbi tulajdonosok és vezetők most a hasonló nevű IFF nyelviskolát üzemeltetik már. Az új cégnek a személyeken és a profilon kívül nincs köze a 2F Iskola Kft.-hez.

Kerestük volna a papíron még működő 2F Iskola Kft.-t is, de a honlapjukon nem csak az áraikat nem tüntették fel, de semmilyen működő elérhetőséget nem találtunk, ahogy a cégadataik között is csak postacím volt megadva.

Ahogy egyébként a tanfolyamaik árai, vizsgaszabályzata és egy sereg egyéb releváns információ sem volt elérhető, noha a fennlévő adatok többsége 2008-ból származott. Az új nevű IFF pedig azóta is fut, Kocsis Máté szerint éppenséggel például "méltán jó hírűen".""" ÉS...KI A FASZ ENGEDI MEG A VOLT CSALÓ TULAJDONOSOKNAK A TOVÁBBI UMBULDÁZÁST EBBEN AZ ORSZÁGBAN ???!!!

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2015.08.31. 13:59:24

@Csillagszemű Juhász: Akkor mondok más sportágat, jéghoki! Abban is egyre jobbak vagyunk, nem mondhatod, hogy nem nézett sport. Mert világszerte több millióan követik, de nálunk szinte semmilyen állami támogatást nem kap! Pedig a magyar hoki válogatott rendszeresen az A és B csoportos hoki VB-k között billeg, ami uye a magyar fociról nem mondható el.

fidesz maszop dk egykutya 2015.08.31. 13:59:57

@Kalmár: komcsikám mit rombolnak le először? Nincs is felépítve semmi pár üresen álló, mucsaröcsögei stadiont leszámítva... viktorod megteremtette a feltételt a további lopásra, és hogy a haverok balfasz gyerekei jó fizetésért balfaszkodhassanak. Ennyi.

Gyűrött Papír 2015.08.31. 14:01:44

@storker: Teljesen igazad van. Szerencsére a foci állapotával minden rendben.

GQ 2015.08.31. 16:20:52

@J.W. Booth: a mai magyarországon nem csak a foci abnormális, hanem minden, szinte minden :) csak úgy mondom...

2015.08.31. 17:29:25

@Gyűrött Papír: azzal sincs rendben semmi, de valahogy feltűnik, hogy mindig olyan szakemberek kritizálják, akik még életükben nem játszották, de legalábbis elbotlottak a labdában. többek között az ilyen tornából felmentett senkik miatt mondja orbán, hogy több stadion kell.

2015.08.31. 17:34:45

@Gyűrött Papír: többek között ilyen mondatokat ír le ez a csávó, idézem egy másik posztját:

"A Facebook és a többi közösségi platform ezt az alapvető szociális ígényt hivatott kielégíteni a társadalom által kreált elvárásoknak megfelelően. "

kiemelem: " a társadalom által kreált elvárásoknak megfelelően". milyen modoros műnyelv ez? ki az, aki ezt az ordenáré közhelyet egy blogon adja elő? megmondom: az, aki a középszerűségéből úgy akar kitörni, hogy elkezd blogot írni. ha van taszító tulajonsága a magyar blogszférának akkor az ez. minden senki egy perc alatt érett közírónak gondolja magát, akinek feltétlenül meg kell osztania a világgal az innen-onnan összeolvasott hülyeségeit.

2015.08.31. 17:45:02

szerzőkém, egy zseni vagy:) nem tudok nem idézni tőled, most olvasom egy másik posztodat, ami a közösségi médiáról szól. ilyen nincs, és mégis van.

"Torzula társadalom, hiszen a póluspont áttevődött az online és offline térbe, miközben az élet (néhány aspektusán kívül) nem."

tehát az online és offline térbe? :)))))) de az "élet" az nem tevődött át. akkor azzal mi lett? mit akarsz ezzel mondani?:))
süti beállítások módosítása