Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

MNB-ben átlag 900.000 a fizetés! Bajod van vele?

2015. augusztus 04. - Szarvas Norbert

index_2.jpgOlvastam tegnap a híradást, miszerint a matolcsyzmus fellegvárának számító jegybank az elmúlt években a magyarok számára felfoghatatlan bérkiigazításokba, bérfejlesztésekbe kezdett. A PSZAF beolvasztásával kétszeresére duzzadt az emberanyag (1275-re), a számukra kiadott bér pedig háromszorosára (1,1milliárd BRUTTÓ!!) Jól látod, bruttó! Ugyanis a mainstream média már megint belefutott önmaga iróniájába, hiszen háborognak, puffognak, és úgy állítják be a 900 ezret, mint havi netto, holott ebből még lejön az adó. Nyílván a netto átlag 5-600 ezres fizetés közpénzből még mindig kiveri a biztosítékot a fejekben, de legalább reálisabban, mint a média híresztelésére. Amúgy meg mi a baj?

Az elmúlt időszak legértelmesebb érvrendszerét hallottam az MNB-től ezzel kapcsolatban. Nem kezdtek el újjal mutogatni, nem fogták a külföldiekre, sem a migránsokra. Tökösen kiálltak és arcunkba tolták a valóságot. Egyszerűen a pénzpiaci átlagoz igazították saját járandóságukat. Ennyi!

Ugyanis miért keressen kevesebbet ugyanazzal a papírral Béla állami szolgaként, mint Jucus a multib bankban? Én inkább örülök ennek a hírnek! Lehet anyázni, de te is jól fogsz ezzel járni. Számos minisztérium számos osztályának az emberével beszélgettem az elmúlt években, köztük nagykövettel is. Általános vélekedés volt, hogy a közszféra jövedelmezősége olyan mértékben elmarad a versenyszférától, hogy mostanra a legtöbb helyen a versenyszférának nem kellő, szakmailag nulla emberek maradt (gyakran fontos pozícióban). Mivel a közszféra nem tud megfelelő fizetési alternatívát jelenteni, ezért a legjobbak a versenypiacra helyeződnek át, ahol egyik feladatként pontosan azt jelölik, hogyan tudják az állami kontrollt kikerülni.

Akkor még mindig ennyire rossz nekünk, hogy legalább az MNB-ben annyit fizetnek, mint a versenyszférában?

Persze lehet jönni az érzelemdús moneypatrióta szlenggel, ahol Bélát a szegény magyart hasonlítjuk össze Ferivel, a sokdiplomás pénzügyi szakzsenivel, de nincsen értelme. A piac beárazza magát. Viszont neked nem mindegy, hogy a te érdekeidért kik dolgoznak. Számodra abból lesz pénz, ha a legjobb szakemberek készítik elő és felügyelik a gazdaságpolitikát, az MNB-t és egyáltalán mindent, ami ma Magyarországon pénzzel kapcsolatos.

Attól mert jól megfizetik, még nem lesz jobb. De legalább középtávon már meglesz az esélye annak, hogy a minőségibb szakembereket is magukhoz tudják láncolni, ami által a minőség nőni fog. Aminőség az MNB esetében szinte teljesen megegyezik a gazdaságpolitikával. Erős túlzás, de minél jobb a minőség, annál jobb és előkészítettebb döntések fognak születni a politikai döntések mellett (mindennapi rutinok).

Tudsz úszni? NEM! És ha megfizetem? (HOFI)

Félreértés ne essék! Nagyon szomorú, hogy az átlag életszínvonal ennyire alacsony Magyarországon. Viszont el kell fogadni, hogy vannak bizonyos szakterületek, ahol bármelyik országban jobban fognak keresni. Németországban is a pénzügyi területen keresnek többet és nem a polc szervízesek. A KSH adatai szerint a pénzügyi szektornak a jövedelme 2-2,5x magasabb a versenyszférában, mint az átlag magyar bér. Tehát ebben számomra semmi meglepő volt.

Ugyanakkor a jövőre nézve fontos kérdéseket vet fel. Matolcsy belekezdett egy állami bérfejlesztési programba vagy szimplán csak gondolt egyet? Én az előbbinek örülnék, hiszen véleményem szerint az ország szempontjából sokkal olcsóbb megfizetni a közalkalmazottakat, mint kifizetni azt a morális és szakmai kárt, amit a kevésbé minőségi maradottak okoznak, szemben a versenyszférában igazolt társaikkal. Annak az áráról meg ne beszéljünk, amikor a minőségibb versenyszférás kijátssza a törvényeket, szabályokat, amiket a kevesebb tudással rendelkező közszférás próbál megvédeni...

Tudom, hogy ezt nem illik kimondani. Tudom, hogy nem is szokták kimondani nyíltan, de attól még ez a valóság. Nagyon ritka, amikor valaki ugyanazzal a tudással a kevesebb pénz választja kiugrási lehetőség nélkül (közszféra) szimplán küldetéstudatból. Sokkal gyakoribb, amikor a megfelelő tudásért megfelelő javadalmazást várnak el a legjobbak.

Mi a mondandóm?

Lassan el kéne a posztszoci demagóg önsanyargatú mentalitástól szakadni, amiben az érték másoknak a lehúzása és az azonos szintre emelése. Az a mentalitás, amikor köcsög az, aki többet keres nálam, már nem működik régóta. Hangosan nevetek, amikor emberek azon vitatkoznak, hogy Szijjártó meg a többi elvtárs mennyit keres "hivatalosan", és miért keres olyan sokat. Röhögök, hiszen Szijjártónak a rezsije több, mint amennyit papíron keres, mégis Warren Buffet megszégyenítő ügyességgel növeli a vagyonát évről évre....Azt mondjuk már ki, hogy nyílván nem a fizetése a legfőbb jövedelemforrása (ha igen, akkor megeszem a kalapom- írd és mond).

Örök tézis, hogy a politikust közpénzen meg kell fizetni vagy sem?

Számomra a tézis, a kiinduló pont, miszerint a politikus így is úgy is x mennyiségű pénzt fog megszerezni, aminek a módja a kérdéses. Nem az érdekel hogy ezt törvényesen vagy másképpen teszi meg. Sokkal fontosabb, hogy milyen kormányzati és országot befolyásoló döntések árán szerzi meg?

A politikust nem azért kéne túlfizetni, hogy ne csalljon. Azért kéne túlfizetni, hogy legalább ne adja el az országot és az ország jövőjét...

 

::::

Sokan jeleztétek, hogy írjam ki a posztok végére, mert számukra is segítséget jelentett:

A nyugdíj sokakat érint, sokaknak fontos. Ha ezzel kapcsolatban kérdésed van, vagy segítséget szeretnél kérni a döntésedben, akkor írj bátran: szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy klikk

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr747678766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2015.08.04. 21:12:53

Aszakmai közalkalmazottakra ez még igaz is. A politikusok korrupciójára viszont a túlfizetés helyett más megoldás jut eszembe, olyan szakemberek megfizetése akik korrupció után nyomoznak és használnak fegyvert (jégcsákány, ilyesmi...)

pneumónia 2015.08.04. 22:59:05

Csakhogy akár tetszik akár nem, MNB is állami tehát közszféra.
900E Ft, azaz legalább ennyibe fáj a munkáltatónak vagyis 1,8 M havonta. De ez még semmi, cafeteria is van, 1 milla v esetleg 2 is?
Halkan megjegyzem, szintén annyi állami teherrel.
Továbbmegyek bejelentkezel egy vidéki rokonhoz, így jár a havi lakhatási támogatás 100E, Széchényi kártya, kedvezményes üdülők, kondi bérlet,INGYEN BKV!
Én is dolgoztam elvfekvőben (közszféra) a tapasztalat általános: a negyede elvégezné a munkát, valósan.

Tehát képzeljük csak el tuti van legalább 40 titkárnő szerű v akár ügybonyolító, aki 9re bemászik kávéznak csacsognak, munkamegbeszélés, 1-2 kiszignált ügy elkezdése, de jaj közeleg a 11 ki lehet blokkolni "ebédelni" laza shopping 14ig.
Frissítő kávé elfogyasztása, aztán megpróbálják összehozni 3-4en azt a csúnya Excel táblát de sajnos nem megy.
Hívnak egy informatikust, de az ma már nem ér rá csak holnap 10 től sebaj, már úgyis 4, fél5 lehet menni haza. Hogy meg ér e ez ennyit, ki ki döntse el maga...

Reszelő Aladár 2015.08.04. 23:07:14

Vannak területek, ahol nem a munkanélküliség okoz problémát, hanem a jó munkaerő hiánya. Többek között ilyen a bankár is. Nettó 150ezerért egyetlen tapasztalt bankár nem menne az MNB-be dolgozni, ez nem az árufeltölő szakma, ahol örülhet a tag ha munkát kap.
Megkockáztatom az elhangzott összeg még kevés is. Amúgy ha egy szervezet jól végzi a munkáját, akkor általában van nyeresége (még egy non-profitnak is), amiből nyugaton szokás a dolgozóknak is juttatni. Amit a dolgozó annak rendje és módja szerint el is költ (meg félre is tesz ahogy kell).
Jó volna, ha az egész közszférában elindulnának a bérek felfelé, és konkurenciát jelente a versenyszférának, hiszen akkor ott is emelni kellene.
Amíg nincs valós infláció addig mehetnek a bérek felfelé. Mindekinek jobb lenne.

Reszelő Aladár 2015.08.04. 23:10:32

@pneumónia: Amúgy ha szigorúan vesszük állambácsi az kifizetett adót és járulékot rögtön visszateszi a saját zsebébe.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.08.04. 23:25:28

@Reszelő Aladár: És most szépen gondold át, hogy mit kommenteltél volna, ha mondjuk Gyurcsány idejében jön egy ilyen hír. Na ugye, ennyit erről.

pneumónia 2015.08.04. 23:28:19

Egyébként én azt nem értem a mai modern világban algoritmusokkal legalább a közszféra felét, el lehetne küldeni.
Az ügyfélkapun keresztül automatizált döntés mechanizmusokat lehetne létrehozni, gigamega milliókat spórolva, kíváncsi vagyok mikor jut eszükbe ebből is pénz csinálni, x4 áron létrehozni.
Pedig az idő szorít, semmi nem tart örökké...

tnt 2015.08.05. 00:00:23

nézd már meg kik dolgoznak az mnb-ben... vazze... lyukas garast nem fizetnék annak a kádertemetőnek...

tnt 2015.08.05. 00:01:57

a normális szakembereket már mind kirúgták itt az indexen is volt egy jó cikk erről ....
olyan emberek akiknek nulla monetáris tapasztalata van...

tlantos 2015.08.05. 07:15:03

Nincs bajom azzal, ha valakit a tudásának megfelelően megfizetnek.
Csak akkor legyen követelmény is, és hajtsák el a franca azokat, akik lassúak, bénák, lusták, vagy csak szimplán nem értenek ahhoz, amit csinálnak.

Reszelő Aladár 2015.08.05. 09:45:36

Azért megy a rinya, mert itthon nem lehet rendes fizetést kapni, mert alulfizetett az iskolai nem padagógus, meg az ápoló.
Erre itt egy hír, hogy valahol viszont megfizetik az embereket, akkor ez a rinya.
Kevés ember él a földön aki feleannyiért elmenne bárhova szívesen dolgozni, mint amennyit máshol kaphat.
Ezek az emberek csiliárdok felett diszponálnak, ahogy bárhol a pénzügyi szektorban. Általában nyugodtabb vagyok, ha nincsenek olyan problémák, hogy a hó végén nem tellett kiflire.
Én személy szerint örülök, hogyha bárhol emelkednek a fizetések, az aki jól keres, kiegyensúlyozabb, türelmesebb, nyugodtabb életet tud élni. Tud költeni egészségmegőrzésre, jó eséllyel később hal meg, és addig sem lesz beteg.
Gyurcsányék idejében szépen nőtt közszolgák bére, még talán valami törekvés is volt, hogy minőségibb embereket alkalmazzak. Egy technokrata hozzáállás, ami ebben az esetben helyes. Más kérdés, hogy a forrás nem volt meg hozzá, majd jött IMF, ahol ugye a tankönyv első bekezdése a közszféra bércsökkentése. Be is következett.
Bizonyára sok embert ki lehetne tenni a bürokráciából, csak azzal munkahelyek szűnnének meg. És nagy valószínűséggel ez az oka az átláthatatlan szabályok és sóhivatalok meglétének. Ugyanakkor nem hinném, hogy Hungarikum lenne a dolog.

Az, hogy MNB kitakarítja a nem egyetértő szakembereket, az kicsit sem lep meg. Matolcsy megjelenése felszámolta a neoliberális monetáris politikát, amihez kompatibilis emberek kellenek. Amúgy azóta az MNB defacto nyereséges, előtte évi 100-200 milliárd minuszuk volt, ezt az adófizetők pénzéből kellett pótolni, ami azidáig teljesen rendben volt...

Husz_János_Puszita 2015.08.05. 11:34:16

2000 euró nettó még így is röhejes. A felelősséget és a tudást mindenhol megfizetik a világban, nem csak a pénzügyi szektorban, és ez így van jól. Más kérdés, hogy Magyarországon a magasabb jövedelemnek semmi köze a teljesítményekhez, de hát Matolcsyt sem azért szeretjük. :D

2015.08.07. 20:31:01

Ez állati szép, de ki garantálja hogy a MNB-ben tényleg a legjobb és legzsenibb szakemberek ülnek ennyi pénzért és nem a kolesz haverok ?

2015.08.07. 20:33:45

@Reszelő Aladár: Bazzeg akkor lett volna ez igazán hír, ha azt olvastam volna, hogy X-Y kórházban keresnek ennyit az ápolók, lévén hogy rajtuk is elég nagy a felelősség, elég ha félrenyel a beteg és megfullad vagy rossz gyógyszert adnak be a betegnek . Bilincsben viszik el az ápolót. Tehát a felelősség nagy és a fizetés még is a béka búbánatos ragyás picsája alatt van .
Miért?

2015.08.07. 20:36:39

@pneumónia: Addig biztosan nem fogják a mutyikat leépíteni, míg abban a hitben vannak a kormányok, hogy azok adják a szavazóbázist. Pedig nem. A 2 legütősebb szavazóbázis a BKK és az eügy . Ezt a kettőt használja a legtöbb ember az egész országban
Meg a temetőt, de az ottaniak már ugye nem szavazóképesek .

2015.08.07. 20:37:49

Javítok.
A közösségi közlekedést használók és az egészségügyet használók adják a 2 legeslegnagyobb szavazótábort .

2015.08.10. 18:21:02

@Reszelő Aladár:
Az MNB-nek nem feladata a nyereséges működés, hanem a monetáris stabilitás. Ez a Matolcsy féle pénzügyi ezotéria korszakában is igaz marad, mindig lesznek nyereséges és veszteséges időszakai a jegybanknak. Annak, hogy ezt a nyereséget a pénzügyi ezotéria oktatására és más kamu beruházásra fordítja az MNB, meg lesz még a böjtje.
süti beállítások módosítása