Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A nyugdíjadat valamelyik nap el fogják venni!

2015. július 30. - Szarvas Norbert

1395839433_200x.jpgÁltalában az emberek utólag okosak, utólag tudják, hogy mit kellett volna tenni, de előre az ismeretlnbe nem mernek cselekedni. Valószínűleg így vagyunk a nyugdíjjal kapcsolatban is annak ellenére, hogy egyre több ember fogja fel ennek a sürgösségét és jelentőségét. A legtöbben még mindig abban reménykednek, hogy megmarad az a nyugdíjrendszer (állami nyugdíj), aminek struktúrális instabilitását mit sem jelez jobban, minthogy a lényegesen gazdagabb Németországban is csődött mondott az állami nyugdíj (ma már lecsökkentették a nyugdíjat: férfi: 1040 euro, nő 700 euro körül kap átlagban). Németországban is egyre jelentősebb kérdés a rendszer felszámolása és a privatizálás. Magyarországon is csak idő kérdése, mikor válik a nyugdíjfolyósító fizetésképtelenné és a parlament mikortól szavazza meg az alapnyugdíjat (100-150 euro- 30-40e forint).

Ez a probléma nem a mai nyugdíjasokat fogja érinteni, akik mindenféleképpen megkapják a pénzüket. De talán nem is a mai huszonévesek legsürgetőbb problémája ez, akiknek még van relatív elég idejük az öngondoskodásra. A ma ismert nyugdíjrendszer komplett felszámolása a 35-, de inkább 45 felettieket fogja igazán arcon csapni, akiknek már nem lesz elég idejük öngondoskodni a szükős anyagi lehetőségek miatt. Hiszen belátható, hogy 30 évig havi 20.000-ret félretenni az nem ugyanaz, mint 10-15 évig havi 40-60 ezret!

Ez a baj a nyugdíjjal: Klikk

 

Mi fog történi záros határidőn belül?

Hogy ez most két év, öt év vagy 10 év, azt nem fogom tudni megmondani neked. Nagyon sok függ a politikai tényezőktől és olyan egyéb körülményektől, amikbe nem látunk bele. Az biztos, hogy egyszer csak kongatni fognak. Egyszer kapod a levelet, miszerint eltörölték a jövedelmed arányában kiszámított nyugdíjat, holnaptól csak alapnyugdíjra vagy jgosult. Egyszer rádöbbensz arra, hogy a wc-n lehúzták addigi életedet, ami a nyugdíjas éveid tervezését illeti. Aztán csak nézel ki magadból: hogyan tovább?

Nagyon brutális lesz arra ébredni, hogy már korántsem havi 80-100-150 ezer forintnyi nyugdíjat kapsz, holott te ennek arányában fizettél be a kasszába. A sokadik sokk után persze ösztönösen elkezdesz azon gondolkozni, hogyan lehetne megoldani a helyzetet!

De mit tudsz tenni?

Nézzünk egy konkrét példát:

1. verzió

Hiszel a rendszerben és nem öngondoskodsz. Ma 45 éves vagy. 10 év múlva jelentik be, hogy vége ennek a rendszernek. Tehát a következő 10 évben még az állami nyugdíjba fizettél be a jövedelmed arányába, amit egy tollvonással semmissé tettek. Ketyeg az óra, hiszen 55 évesen a kilátásaid az alapnyugdíj és 10 évnyi idő az öngondoskodásra. Abból indulok ki, hogy jelenértéken ma is 20 ezer forintot és 55 évesen is 20 ezer forintot tudsz öngondoskodni.

Megtalálod a legjobb nyugdíjbiztosítást/önkéntes nyugdíjpénztárat/Nyeszt és oda pakolod a pénzed a hozamokért és állami adókedvezményért cserébe! Mennyi jön össze?

A számításaim szerint nagyjából (termék és hozamfüggő) 3-4M forint.

2. verzió

Belátod, hogy ez a rendszer az utolsókat rúgja és minél több időt vesztegetsz el, annál jobban meg fogod szívni. Már ma elindítod a nyugdíjcélú megtakarításodat havi 20 ezer forinttal. Mivel ma még 10 évvel több időd van, ezért lényegesen több pénzt fogsz tudni összegyűjteni!

Számításaim szerint: 12-14M forint környékén gyűlik össze a pénzed.

Nem ígérem, hogy ez a pénz elég lesz ahhoz, hogy megélj!

De számoljunk tovább:

15 évig leszel nyugdíjas.

4M/15év/12 hónap= 22.222,- / hó

14M/15 év/12 hónap = 77.777,- /hó

Melyikből fogsz tudni jobban kijönni?

És akkor a legfőbb kérdés, hogy valóban szükség van öngondoskodásra? Valószínűleg sokan jönnek kommentekbe a bizonyításaikkal, és a vádaskodásaikkal! De bárki tudja azt neked vagy nekem írásban garantálni, hogy nem történik meg az Magyarországon, ami Szlovákiában volt (nyugdíjrendszer privatlizálása)?Bárki tudja garantálni, hogy az elmúlt tizenévek alatt befizetett pénzed alapján fogják a nyugdíjadat meghatározni?És mi van, ha nem?

Az életedről beszélünk és nem egy tárgyról. Ha nincs pénzed a tárgyra, akkor nem veszed meg. De ha nincsen pénzed a (nyugdíjas)életedre, akkor mihez kezdesz? Feladod?

:::

Ha kérdésed van vagy tanácsot szeretnél kérni, akkor írj bátran: szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy klikk 

Az egész országban elérhető vagyok!

Amiben tudok segíteni: Nyesz, Önkéntes nyugdíjpénztár vagy Nyugdíjbiztosítás

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr637665208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uni1002 2015.07.30. 12:38:41

Szóval, még mindig 300ezer forint körül van a német átlagnyugdíj.
Juj, de sajnálom őket.
"10 év múlva jelentik be, hogy vége ennek a rendszernek."
Hogy milyen jövőbe látónak tetszik lenni...

Untermensch4 2015.07.30. 18:07:20

Izé, mintha a németeknél már a 90-es években se lett volna újdonság a 'spárkassza" vagy mifene. Ez olyan kiegészítő öngondoskodósan hangzik. Másik fontos különbség a két keretrendszer (ország) között hogy a stasi-ból és honecker sírja mellől nem "új elit" kélt hanem tényleg győzött a kapitalista nyugat.
"Az életedről beszélünk és nem egy tárgyról."
Ezt azért ennyire sarkosan nem lehet szétválasztani. Pont a mostani 35-45 közötti korosztály még az élete részeként kaphatott némi sorkatonai képzést és így ha öreg(nemnyugdíjas)korukban kitörne belőlük a romboló kreativitás, a "nincs vesztenivalóm" érzése, a bushido , a freudi halálösztön vagy ezek különböző kombinációja akkor tudhatnak használni olyan tárgyakat mint pl kézigránát. És a tipikus időskori memória-tünetek miatt emlékezni fognak a régi szép idők illetékes elvtársaira...

2015.07.30. 18:44:34

@Uni1002: Na és a csődölős görögöké?

midnight coder 2015.07.30. 20:31:01

A globális pénzpiac, és vele az összes megtakarítás sokkal előbb fog bedőlni.

Bonaparte 2015.07.30. 20:43:29

Kedves Posztoló!
A nyugdíjjal kapcsolatos gondolataiddal maximálisan egyetértek. Ennek világossá kellett volna válnia mindenki számára akkor, amikor a kedvenc kormányunk megvédett minket a saját magánnyugdíj-pénztárunktól. Akkor elhatároztam, a saját kezembe veszem a dolgok irányítását.
Nyilvánvaló, hogy a nyugdíj-előtakarékosság minden formája jó és szükséges. Sejtem, hogy érdekelt vagy ezek terjesztésében, de ha tisztességgel csinálod, akkor a tevékenységed valóban segítség.
Ámde...
Ahogy a jelenlegi nyugdíjrendszert egyik napról a másikra átalakíthatja vagy eltörölheti a kormány, ugyanúgy ismét "megvédhet" minket az általad ajánlott nyugdíj-megtakarításoktól.
Második kérdés: Az általad ajánlott öngondoskodási formák milyen hozamot képesek nyújtani átlagos körülmények között?
Harmadik kérdés: Ha ezen intézmények valamelyikében felbukkan egy Tarsoly Csaba-klón, milyen védelem létezik ellene? (Az OBA, BEVA nem garancia számomra, amióta a gránit-szilárdságú Tákolmányunk hetente változik...)
Nem kekeckedni akarok, csak faragtam magamnak egy koncepciót, de ha találok jobbat, lecserélem.

MTA rendes tagja 2015.07.30. 20:57:42

A nyugdíj csak akkor szűnne meg, ha eltörölnék a nyugdíjjárulékot. Tehát nem szűnik meg.
Ez ilyen egyszerű.

Gringo 2015.07.30. 21:07:26

@MTA rendes tagja: nem járulék már (hála Orbánnak), hanem adó. Tehát nem jár érte kötelezően ellenszolgáltatás.

Bonaparte 2015.07.30. 21:08:44

@MTA rendes tagja: Barátom, te a törvény keretei között gondolkodsz, és ez hiba, mert a másik oldal nem ezt teszi...
Azt a világ egyetlen kormánya sem fogja felvállalni, hogy kimondja az állami nyugdíj megszűnését, mert abban az órában bukik meg. A kérdés csak az, hogy ha a postás olyan összeget hoz nyugdíj címén, ami éppen elég a villanyszámlára, az valóban nyugdíj?

Gringo 2015.07.30. 21:10:38

Egyébként riogatásnak érzem a cikket. Ezt egyetlen kormány sem meri meglépni, mert azzal aláírja a saját halálos ítéletét.
Kicsit olyan ez, mint a görög csőd. Tudtam, hogy a végén úgyis megmentik őket.

Sir Galahad 2015.07.30. 21:17:14

A magánnyugdíjpénztárba befizetett pénz sem biztosabb, lásd a Questor-ügyet vagy a görög bankrendszer összeomlását. Eleve hülyeség, amit a szerző feltételez, hogy egyszer csak kap mindenki egy levelet, hogy csak alapnyugdíj jár neki... mert onnantól nem lesz ember, aki nyugdíjjárulékot fizet. Inkább az lesz, hogy átalakítják valahogy a nyugdíjrendszert. A tippem az, hogy az alapnyugdíj mellé arányosan mindenki kap majd pluszt a járulékfizető gyerekek után (mert abból van a nyugdíjkassza), a spórolás tehát azoknak javallott, akiknek amúgy is lehet megtakarításuk, mert nem gyereknevelésre költik.

Bonaparte 2015.07.30. 21:19:42

@Gringo: Sajnos nem riogatás. Amikor apám nyugdíjba ment, hozzávetőleg 5 millió járulékfizető tartott el 2 millió nyugdíjast. Most 4 millió tar(ana) el 3,5 milliót. Mire a lányom nyugdíjba megy, lesz 3,5 millió aktív, és 5 milló nyugdíjas lesz. Matematikai képtelenség a jelenlegi nyugdíjrendszert pár évnél tovább változatanul fenntartani. Ez nem csak magyar probléma, az összes fejlett ország ugyanígy áll. (A számokat becsültem, nem emlékszem pontosan a KSH adatokra.)

Bonaparte 2015.07.30. 21:23:25

@Sir Galahad: Járulékot már most sem fizet senki, mert az már adó, hála a kormánynak, lásd Gringo hozzászólását. Amiért egyrészt nem követelhető semmilyen ellenszolgáltatás, másrészt ha nem fizeted, adók módjára behajtják.

Sir Galahad 2015.07.30. 22:07:09

@Bonaparte: Mint fentebb látod, van vita azon, hogy járulék vagy adó a neve... de ha neked ennyire fontosak a szavak, cseréld ki a hozzászólásomban a kettőt nyugodtan.

desw 2015.07.30. 22:09:06

@Uni1002:

"Szóval, még mindig 300ezer forint körül van a német átlagnyugdíj.
Juj, de sajnálom őket."

Élj meg ennyiből Németországban!

Pont ezért költözik sok német nyugger Magyarországra vagy valamilyen tenger mellé, mert ott jóval olcsóbb az élet és többet ér ez a pénz.

desw 2015.07.30. 22:14:50

"Ez a probléma nem a mai nyugdíjasokat fogja érinteni, akik mindenféleképpen megkapják a pénzüket."

Ez az egészben a leggusztustalanabb! A mai nyuggerek voltak a Kádár rendszer és a rendszerváltás nyertesei is. Nekik volt HITELBŐL fenntartva a sok láblógatos kamu melóhely Kádárék alatt, és ők mehettek 45-50 évesen nyugdíjba is a 1990 körül. És persze a nyugdíjukat mindig emelik...

Magyarországon gerontokrácia van, nem demokrácia!

A 40-es generációnak a megoldás a "nyugdíjra" annyi, hogy adót csal.... izé optimalizál, ahogy tud. Aztán vesz lakást/házat és kiadja, és/vagy költözik a Balkánra, Tájföldre, ... meg dolgozik a haláláig.

igazi hős 2015.07.30. 22:18:52

@Tudományos libsizmus: Te tényleg ennyire buta vagy, vagy csak megjátszod? Pont az általad linkelt oldalon is látszik, hogy a munkaadó által fizetett,24%-os nyugdíjjárulék eltűnt és helyette lett egy adó. A munkavállaló által fizetett, 10%-os nyugdíjjárulék valóban megmaradt. Szerintem te sem örülnél, ha annak arányában kapnál majd nyugdíjat.

Bonaparte 2015.07.30. 22:25:18

Jelenlegi alkotmány XIX. cikk (4):" Magyarország az időskori megélhetés biztosítását a társadalmi szolidaritáson
alapuló egységes állami nyugdíjrendszer fenntartásával és önkéntesen létrehozott társadalmi
intézmények működésének lehetővé tételével segíti elő . Törvény az állami nyugdíjra való jogosultság feltételeit a nők fokozott védelmének követelményére tekintettel is megállapíthatja "
Tehát _elősegíti_ a megélhetést, ez bármit jelenthet. A régi Alkotmány még garantálta...
Az új Ptk. pedig bevezette a szülőtartási kötelezettséget (XXIII. cím, XX. fejezet) Talán csak nem azért mert az államnak az alkotmány szerint ez már nem kötelessége, csupán elősegíti azt? A járulék és az adó pedig nem csak két rokon értelmű szó. A járulékért cserébe személyi szinten jár valamiféle ellenszolgáltatás. Az adóért cserébe semmi.
Ez már nem riogatás, ez a magyar rögvalóság, szépen fű alatt összehozva. Vagyis a jelenlegi törvényi keretek között is az állam addig fizet nyugdíjat, amíg van kedve hozzá.

desw 2015.07.30. 22:36:15

@Bonaparte:

Kb tökmindegy, hogy mit mond ki az Alkotmány, mert ettől még nem válik finanszírozhatóvá a nyugdíjrendszer.

Bonaparte 2015.07.30. 22:38:26

Pontosabban, az állam a nyugdíjrendszer működtetésével elősegíti(és nem garantálja) a megélhetést. Ad 8000 forintot. Elősegítette. A jog betűjének eleget tett, senkinek sem lehet egy szava sem.

Bonaparte 2015.07.30. 22:40:37

@desw: Teljesen igaz. Viszont a mostani alkotmány akkor sem kötelezi az államot a nyugdíjasok megélhetésének garantálására, ha ki tudná gazdálkodni. Ha nem tudja kigazdálkodni (és itt lesz a baj eléggé hamar), az csak egyel több ok arra, hogy ne fizessen.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.07.30. 22:43:07

@Tudományos libsizmus: A NAV mindig szereti a parlament és a bíróságok szerepét játszani...

desw 2015.07.30. 22:46:47

@Bonaparte:

"Viszont a mostani alkotmány akkor sem kötelezi az államot a nyugdíjasok megélhetésének garantálására, ha ki tudná gazdálkodni."

Ilyen probléma nem lesz, mert nem tudja kigazdálkodni, ez finanszírozhatatlan.

Ezt minden politikus látja, csak nem merik kimondani és lépni, mert akkor megbuknak. Demokrácia "szépségei"! Politikusok ígérgetnek, eltartottak döntenek, adózók belegebednek az ígéretek teljesítésébe!

q-84 2015.07.30. 23:36:07

Az a baj, ha lenne elég gyerek, aki később potenciális dolgozó munkás ezek azt a pénzt is elbaromkodnák.
Még egy tini is jobban gazdálkodik, mint ezek mivel az csak a jelenét éli fel de ezek a jövőnket is.
Aztán ha mégis félrerakna az ember mi akadályozná meg őket, hogy azt is lenyulják, semmi... elveszik és kész és attól a havi 20e től is megfosztanak ami most mé a tied.

Én a nyugdíjon már nem aggódom, pasi létemre 80nál tovább ugyse élek hála a magyar eü-nek. A nyugdíjkorhatárt, meg addigra 70-75évre feltolják.. Az szívja meg aki tovább él.

foson osonó soson 2015.07.31. 05:18:19

@Szarvas Norbert: Mire alapozná? Mintha nem dőltek volna össze bankok, brókerházak, tőzsde nem is olyan rég.

foson osonó soson 2015.07.31. 05:19:40

@igazi hős: Ennyire buta. Egy igazi ostoba fasz, aki ugyanazt a mantrát ismételgeti. Egy volt KISZ titkár, aki a munkahelyi előremenetelért leszopta a főnökét.

foson osonó soson 2015.07.31. 05:20:57

@Bonaparte: 2,7 millió az, nem 3,5 millió.

foson osonó soson 2015.07.31. 05:23:32

A cikk meg faszság, riogatás. Ma az állami bevétel 25 százalékát költik nyugdíjra. Ami nem is sok ha belegondolunk hogy eltartjuk az időseket. A cikk azt feltételezné, hogy radikálisan lecsökken az állam bevétele. Ha meg így lenne, akkor nem a nyugdíj lenne az egyetlen probléma.

foson osonó soson 2015.07.31. 05:25:15

Különben meg hol tartsák az önkéntes nyugdíjpénztárak a pénzüket? A sanghaji tőzsdén például?

index.hu/gazdasag/2015/07/10/kina_tozsde_zuhanas/

foson osonó soson 2015.07.31. 05:28:00

A baj ott lesz, hogy például a kb 700 ezres 1955-1959-es korosztályból 100 ezernek egyáltalán nincs jogviszonya, további 200 ezernek meg alig. Jellemzően 1990 és 2009 között sokan nem voltak bejelentve. Ezekkel nagy baj lesz, mert csak öregségi nyugdíjat fognak kapni, ami a gyógyszerükre nem lesz elég.

foson osonó soson 2015.07.31. 05:30:05

"Itt az évszázad tőzsdei pánikja: köddé vált 2400 milliárd dollár

Csurgó Dénes

2015.07.10. 10:59 Módosítva: 2015-07-10 11:04:03
Frissebb (1)

Tovább pánikolnak a kínai tőzsdén

Miközben mindenki a görögök miatt izgul, Kínában éppen az évszázad tőzsdei pánikja van, ami valami nagyon rossznak a kezdete is lehet. A kormány igyekszik beavatkozni, de részint pont ennek köszönhető az, hogy eljutottunk a pánikig, amiben eddig 18-szor annyi pénz égett el, mint amennyit tavaly kitermelt Magyarország. Kínában több részvényes van, mint kommunista párttag, és most mind be vannak tojva.

Az elmúlt napokban mindenki, aki olvas gazdasági híreket, azon rágta a körmét, hogy vajon mi lesz most a görögökkel meg az eurózónával, de közben mindettől jó messze, Kínában eddig a görög GDP tízszeresének megfelelő pénz, nagyjából 2400 milliárd dollár egyszerűen köddé vált. Kínában kipukkadni látszik az elmúlt időben felfújódó részvénylufi, egy csomó cég felfüggesztette a kereskedést,"

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.31. 05:49:43

A demográfiai helyzet miatt ez a fajta európai nyugdíjrrendszer tarthatatlan.

Nzoltan 2015.07.31. 05:51:28

Minden olyan befektetës bullshit, ahol akár évtizedekig nem lehet hozzáférni a megtakarításokhoz. És mert a befektetō kisember ki van szolgáltatva a pénzintézeteknek, ezért soha nem fog annyit keresni rajta, mint a bankok, a biztosítók, vagy az állam.
Ōngondoakodni lehet húsz-harminc éves elkötelezōdës nélkül is.

Uni1002 2015.07.31. 06:04:00

@Diorella Queen: A görögöknél csak 250000Ft.
És ezeket kell nekünk sajnálni. A 117000Ft-os magyar átlagnyugdíjjal.
Európa legalján vagyunk, fizetésileg, nyugdíjilag, és valaki mindig arra akar rávenni, hogy a "hanyatló" nyugatot sajnáljuk.
Annyira soha nem fognak lerohadni, mint a diadalmas Orbáni Magyarország.
Olvasom, hogy valaki kiszámolta, 2117-ben érjük őket utol.
A "reformok működnek" hahaha...

egysmás 2015.07.31. 06:34:35

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: blablabla...

Mert csöken az ipari kibocsájtás és a GDP, mi?

A lufaszt!
Át kell strukturálni a dolgokat, hiszen pénz van bőven, áru is van bőven, szolgáltatás is van bőven.

Akkor a faszé' ne jutna nyugdíjra?

átvert befektető 2015.07.31. 06:48:14

@Nzoltan: Konkrét példát iírok , nem a levegőbe beszélek, mint a poster:
41 éves vagyok, 11 éve öngondoskodok. Eddig gondoskodtam a Generali Biztosítóról és az MBI kft.-ről. Előbbi Generali jövőszámla m60 módozatával évi 40 ezer forinttal húz le, az MBI az elején vett le 500 ezer forintos jutalékával a szerződés megkötésekor. Befizetett tőke eddig 3 millio forint , veszteség 500 ezer forint, elmaradt haszon (kamat- ha a pénzemet a bankba tettem volna) további 5-600 ezer forint. senki ne kosson biztosítóval semmit, ha jót akar !! Az igert adókedvezményt már a beetetés után három évvel elvették , a futamidő húsz éves. Óvakodjatok a biztosítóktól , egy életre atvernek es megnyomorítanak, kiszállni csak további veszteséggel lehet.

Leptis Magnaq 2015.07.31. 07:29:13

A kormány elvette a magánnyugdíj pénztári pénzt, ellopta a Questor befektetők pénzét, és újabb " kisajátításokra" készül. Kérdésem: volt, vagy ennek valami kézzelfogható haszna a tűzhöz közel állók magánvagyonának gyarapításán kívül?Gyakorlott háziasszonyként, legszívesebben kitépném a " kormányt" Orbán kezéből , és hoznám helyre az ország anyagi helyzetét, minden politikai sallang mellőzésével.

midnight coder 2015.07.31. 07:34:03

@Szarvas Norbert: Arra, hogy az egész rendszer fenntarthatatlan. Kína a világ műhelye, Európa és az USA a világ fogyasztója, Afrika pedig a világ gyerekgyára, a Közel-Kelet pedig adja nekünk az olajat és a terroristákat. Csak az olaj előbb-utóbb elfogy, a terroristák meg nem, a kicsi kínaiak pedig nem fognak mindig telefonokat gyártani az ejrópaiaknak ócsítva. Mi pedig egyre kevésbé leszünk alkalmasak komplexebb technológiák gyártására, már csak azért is mert az európai társadalom öregszik és butul, a bevándorlók pedig leginkább csak csőbombát tudnak gyártani.

mufflinca 2015.07.31. 07:53:46

Ez a téma annyira unalmas és agyon erőltetett! Mindenkit az önkéntes pénztárak felé akarnak kergetni, de...
Azt a pénzt sem fogja látni a kuncsaft soha! Ugyanis vagy lenyúlják, vagy egyszerűen nem fog hozzájutni, mert ugyebár csak nyugdíjba vonuláskor vehető fel. Mennyi is a nyugdíjkorhatár? És mennyi lesz majd 30-40 év múlva, vagy akár 15 év múltán? Sőt, lesz egyáltalán olyan, hogy nyugdíj korhatár? Erre senki nem ad garanciát! Egy szép reggelen majd bejelentik, hogy 80 éves korig nem lehet nyugdíjba vonulni. Onnét kezdve az önkéntespénztári pénzhez sem lehet hozzányúlni, ha egyáltalán lesz olyan... Csak szólok :)!

Kivlov 2015.07.31. 09:10:13

Vegyék el, nem az a baj.
Hanem az, hogy ezzel párhuzamosan, akkor le kell nullázni a nyugdíjcélra levont adókat / járulékokat. Ha így lesz, akkor semmi baj. Majd mindenki tesz félre magának, aki meg nem, az így jár.

mikimackó 2015.07.31. 09:14:14

itt agyaltok, veritek a nyálatokat, amikor elvették a nyugdíjmegtakarításotokat, nem tettetek ellene egy lépést sem, nem mentetek nyilatkozatot tenni, nem borítottátok fel a várost, otthon ültetek szájtátva, bambám bámulva ! miről beszéltek ?

fifibá55 2015.07.31. 09:59:49

Követeljük az Alko.. Tákolm.. Alaptörvénybe a nyugdíj korhatár felemelését és a 70 éves korban kötelező eutanázia beépítését!

Uni1002 2015.07.31. 10:35:22

@desw: Jó hogy a német nyugdíjas költözhet az ezer eurójából, de mit csináljon a magyar a 300 eurójából?
Nehogy azokat keljen sajnálni, akik 3x annyit kapnak, mint a magyar...

Uni1002 2015.07.31. 10:39:39

@mikimackó: Mert az nem nyugdíj-megtakarítás, hanem az állami nyugdíjkasszába befizetendő pénz egy részének magánszámlára való eltérítése volt.
A nyugdíj megtakarítás, az ezen felüli befizetés egy önkéntes kasszába. Azt senki nem veszi el.

s 2015.07.31. 10:57:35

@q-84: "Aztán ha mégis félrerakna az ember mi akadályozná meg őket, hogy azt is lenyulják, semmi... elveszik és kész"

A ma létező nyugdíjpénztáraknak rá kellene jönniük, hogy van egy betöltetlen piaci rés. Ezen új pénzügyi konstrukció alapján minden megnyitott nyugdíj célú előtakarékossági számlához alapértelmezetten adnának mesterlövész puskát, és a befizetések arányában sávosan harci képzést és lőszereket is. A prémium kategóriás befizetők harckocsit kapnának üzemanyaggal és személyzettel, az igazán nagy tőkét a pénztárban kamatoztatók pedig H-bombát kapnának anyagi erőfeszítéseik elismeréseként.
A program neve sohatöbbétarsolycsaba lehetne, és lehetővé tenné a pénztártagok számára, hogy ne selmecigabika védje meg a megtakarításaikat, hanem ők maguk.

mikimackó 2015.07.31. 11:04:28

@Uni1002: aztán látod, mi történik az állami pénzeddel......., úgy teszik zsebre, hogy ámulsz és bámulsz !

room_101 2015.07.31. 11:05:18

És mi lesz a nagynehezen összekuporgatott nyugdíjcélú megtakarításaimmal, ha egy nagyobb aszteroida becsapódik a földbe?

kvadrillio 2015.07.31. 11:07:38

2012.
október
09. 08:25
Mit is jelent a nyugdíjjárulék-plafon eltörlése?
Címkék:

kormány , nyugdíj

pénzfogás Nem kell feltétlenül több ellátást adni azoknak, akik a nyugdíjjárulék-plafon eltörlése miatt jövőre több járulékot fizetnének. A jelenlegi társadalombiztosítási rendszer ugyanis több esetben korlátozza a pénzbeli juttatásokat attól függetlenül, hogy valaki mekkora összegű járulékot fizetett be. A nyugdíjjárulék-plafon eltörlése csak a havi bruttó 1 millió forint fölötti jövedelműeknek jelentene összességében tehernövekedést, ha jövőre megszűnne az évi 2 millió 424 ezer forint fölötti jövedelemrészt terhelő adóalap-kiegészítés (szuperbruttósítás).

A magasabb járulékfizetésnek nagyobb összegű nyugdíjkifizetéssel kell párosulnia - érvelnek a nyugdíjjárulék-plafon eltörlését kritizálók. Barát Gábor, az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság (ONYF) korábbi igazgatója a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy "azt nem tartja kivitelezhetőnek, hogy miközben megszűnik a járulékfizetési plafon, a kormány arról is döntsön, hogy a kifizetett nyugdíjra viszont felső határt állapít meg, ez ugyanis sértené az ellátáshoz való jogot".

Ennek több ponton is ellentmondanak az ugyancsak a társadalombiztosítási rendszer részét képező, szintén járulékbefizetésen alapuló, pénzbeli egészségbiztosítási ellátásokra vonatkozó szabályok - mondta el lapunknak Radics Zsuzsanna tb-szakértő. Ilyen például a táppénz, amely százalékosan és összegszerűen is korlátozott. Az egyik megkötés, hogy a táppénz az átlagos napi munkabér 60 százaléka lehet, kivéve, ha valakinek nincs kétéves folyamatos munkaviszonya, vagy fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátást kap, mert akkor csak az 50 százalék jár. A táppénzkifizetés összege legfeljebb a minimálbér kétszerese lehet, vagyis az idei évben nem haladhatja meg a 186 ezer forintot.

Korlátozott a gyermekgondozási díj kifizetése is. A gyed a minimálbér kétszeresének legfeljebb a 70 százaléka lehet. Ez az idei bruttó 93 ezer forintos minimálbér mellett azt jelenti, hogy legfeljebb bruttó 130 200, nettó 96 350 forintot kaphatnak a kismamák attól függetlenül, hogy mekkora jövedelem után fizettek járulékot.

Mindezek alapján nincs elvi akadálya annak, hogy a járulékplafon eltörlése mellett korlátozza a kormány a kifizethető nyugdíj összegét. Ugyan a jelenlegi nyugdíj-megállapítási rendszerben is létezik arányosítás, a nyugdíj összege nem maximalizált. A nyugdíjtörvény végrehajtásáról szóló hatályos kormányrendelet szerint, ha a 2011. december 31-ét követő és 2013. január 1-jét megelőző időponttól megállapításra kerülő saját jogú nyugellátás alapját képező havi átlagkereset 372 000 forintnál több, a 372 001-421 000 forint közötti átlagkereset 90, a 421 001 forint feletti átlagkeresetnek pedig a 80 százalékát kell figyelembe venni a saját jogú nyugellátás megállapításánál.

A nyugdíjkifizetés maximalizálása nélkül is pozitív lenne a járulékplafon eltörlésének költségvetési hatása. Ha ugyanis például egy magas jövedelmű dolgozó 2014 -ben nyugdíjba menne, akkor esetében a 2013. évi magasabb nyugdíjjárulék-alap egy huszonötöd súllyal szerepelne a nyugdíja kiszámításában (a nyugdíjszámításkor az 1988 után szerzett jövedelmeket kell figyelembe venni) - ecseteli a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Angyal József, okleveles adószakértő, matematikus. Vitatkozik Barát Gábor, szintén a Népszabadságnak tett azon kijelentésével, amely szerint a nyugdíjjárulék-plafon eltörléséből a kormány által várt 51 milliárd forintnál kevesebb lesz a többletbevétel. Éppen ellenkezőleg, még a tervezettnél is többet, legalább 60 milliárd forintot kaszálhat a költségvetés.

A nyugdíjjárulék-plafon fölötti jövedelmekre 2009-ben 4 százalékos különadót kellett fizetni. Az adóhatóság korábbi tájékoztatója szerint ebből 24 milliárd forint bevétel keletkezett. Könnyen kiszámolható, hogy ennek alapján 1 százalékhoz 6 milliárd forint bevételnövekedés tartozik, vagyis ha a plafon fölöttieknek meg kellene fizetniük a 10 százalékos nyugdíjjárulékot, abból legalább 60 milliárd forint lenne a többletbevétel - érvel Angyal József. Az adószakértő szerint a levezett számítás 2013-ra is jól alkalmazható, mivel a járulékplafon folyamatos emelkedése kiküszöböli a számításban az inflációs hatást.

Ha a jelenleg havi bruttó 660 ezer forintnál húzódó nyugdíjjárulék-plafon eltörlésével egyidejűleg jövőre megszűnne az évi 2 millió 424 ezer forint fölötti jövedelemrészt terhelő adóalap-kiegészítés (szuperbruttósítás), akkor csak a havi bruttó 1 millió forint fölötti jövedelműeknek növekednének összességében a terheik.

Forrás: Pénzcentrum

AVAGY..A NYÖGDÍJ JÁRULÉKRA LEHET TÖBBET BEFIZETNI, DE A KIFIZETÉST BEKORLÁTOZZÁK !!! :o)

s 2015.07.31. 11:08:19

@mufflinca: És ha nem így lesz? Akkor kurva szegény 75 éves leszel. Értem én, hogy fel kell készülni alaposan az atomháborúra, de mi lesz akkor, ha elmarad? Akkor nekem lesz egy kibaszott nagy vasbeton bunkerem, de ráment az egész életem, miközben semmi olyanom nincs ezen kívül, amit használhatnék.

s 2015.07.31. 11:10:44

@Uni1002: "Azt senki nem veszi el."

Ez inkább csak remény, mint tény.

s 2015.07.31. 11:12:25

@room_101: Nem lesz rá szükséged.

Viszont ha nem csapódik be, akkor rettenetesen rábasztál.

Kis ember 2015.07.31. 11:17:28

@s: Épeszű ember már rég aranyban, dollárban vagy egyéb nem-forintban tartja a pénzét egy széfben.

desw 2015.07.31. 11:18:05

@Uni1002:

"Jó hogy a német nyugdíjas költözhet az ezer eurójából, de mit csináljon a magyar a 300 eurójából?"

Költözz Albániába vagy Bulgáriába! Kb ekkora különbség lehet NémetO és MagyarO vagy MagyarO és Albánia között. Vagy irány a Fülöp-szigetek vagy a Fidzsi-szigetek. Csak a repjegy drága, de ott fillérekből kijössz.

"Nehogy azokat keljen sajnálni, akik 3x annyit kapnak, mint a magyar... "

Nem kell sajnálni őket, csak butuska az összehasonlításod!

desw 2015.07.31. 11:19:43

@kvadrillio:

" Nem kell feltétlenül több ellátást adni azoknak, akik a nyugdíjjárulék-plafon eltörlése miatt jövőre több járulékot fizetnének."

Még egy okkal több az adóoptimalizálásra! Minek fizessek több járulékot, ha úgysem kapok több nyugdíjat.

s 2015.07.31. 11:20:37

@Kis ember: Épeszű ember mindenfélét tart, mivel nem tudhatja, hogy mi a nyerő és mi a bukó. Ezért megosztja a kockázatot és bár nem a legnagyobb hasznot zsebeli be, de nem is megy tönkre.

Kis ember 2015.07.31. 11:22:16

@s:
Viszont a forint és a magánnyugdíj szinte biztos bukó.
Az arannyal olyan nagyot nem lehet bukni, 5000 éve egész jól áll.

room_101 2015.07.31. 11:50:16

@s:
Akkor akarjam, hogy becsapódjon, mer' különben rábaszok?
De nem értem, miért baszok rá, ha megmarad a megtakarításom?

Tomasz_a_gozmozdony 2015.07.31. 11:59:39

Tuti az a legjobb, ha odaadod valamelyik biztositonak 20 evre, es a vegen annyid sincsen mint amennyit befizettel.
Vagy beteszed valamelyik onkentes nyugdijpenztarba, akik annyira faszan forgatjak a penzt hogy adomanyok nelkul a sajat mukodesi koltseguket sem tudjak kitermelni. Hat kosz, de nem.

s 2015.07.31. 12:09:06

@Kis ember: Van forintom. Mivel itt, Magyarországon élek, azon veszek ezt-azt. Kell belőle egy kis tartalék.
Aki 2009-ben vásárolt aranyat, az ma nem lehet igazán boldog. Bár az arany esetében pár év rezgése valóban nem számottevő, szerintem inkább most kellene bevásárolni belőle. Viszonylag olcsó, a kínai tőzsde meg egy kibaszott nagy bukfenc előtt áll, tehát az onnan kimenekülő pénz valószínűleg felnyomja az arany árát.
A manyupot én is hagytam a picsába, mert nem lehetett megmenteni. Akik bent maradtak, azoknak is egyre szarabb ma már.

s 2015.07.31. 12:10:57

@room_101: Ha van félretett pénzed, akkor nem nagyon lehet problémád a jövőben. Csak az a kibaszott aszteroida . . .

s 2015.07.31. 12:12:34

@Tomasz_a_gozmozdony: Akkor mi a javaslat, gozmozdony?

room_101 2015.07.31. 12:15:56

Manyupot nem hagytam elvenni, mert 7 milliót nem hagy csak úgy ott normális ember. Legfontosabb, hogy örökölhető, és bármikor visszaléphetsz, ha nagyon szar feltételek lesznek.
Önkéntes, meg a biztosítás csak az adókedvezmény miatt éri meg, illetve ha még úgyse, akkor is bosszúból, minél kevesebb jusson a maffiának.

Tomasz_a_gozmozdony 2015.07.31. 12:39:39

@s: Vannak alternativ megoldasok, ahol nem hazalo kis seggfejeknek kell adnod a penzed, nem a te befizeteseidbol termelik ki a jutalekat, meg a tobbi cullangot. Kenyeret se ugy veszel, hogy jonnek hazhoz es valasztasz, hanem elmesz, es veszel.

s 2015.07.31. 12:55:55

@Tomasz_a_gozmozdony: Befőttesüveg? Azt könnyű feltörni idő előtt is akár.

desw 2015.07.31. 13:01:27

@s:
Pl. vegyél lakást és add ki, nyuggerként esetleg eladhatod.

2015.07.31. 13:06:51

@Gringo: az Isten őrizzen minket ilyenfajta megmentéstől.

s 2015.07.31. 13:07:51

@desw: Az csak az egyik rész. Mondtam, épeszű ember mindenfélét tart.

HaCS 2015.07.31. 14:15:40

Szóval ne bízzak az államban, melynek mindenképp részese vagyok, nagyjából átlátom a működését, a korlátait, és a sorsát ha kismértékben is, de tevőlegesen tudom irányítani, segíteni.

Ezzel szemben bízzak meg egy tudjisten honnan jött mikor alakult cégben, amiről azt sem tudom ki(k)nek a tulajdonában van, hogyan, milyen logika és érdek szerint hozza a döntéseit, mennyire stabil alapokon nyugszik.

Mindezt 30-40 éves időtávban pár évvel a Lehman csődje után.

Ne haragudjon elmondaná még egyszer a nevét?
Csak hogy jól az eszembe véssem.

foson osonó soson 2015.07.31. 15:25:53

@s: Elmondanám neked hogy az 1800-as évek végén egy családi ház kb ugyanannyi uncia aranyba került az USA-ban mint most.

foson osonó soson 2015.07.31. 15:26:59

@room_101: "És mi lesz a nagynehezen összekuporgatott nyugdíjcélú megtakarításaimmal, ha egy nagyobb aszteroida becsapódik a földbe? "
nyög díjas leszel

s 2015.07.31. 15:47:53

@maxell a hazát google dollárokra váltott birka: Ritka kivétel. Egy autó biztosan többe került. :-)

Husz_János_Puszita 2015.07.31. 18:21:02

Magyarországról beszélünk, vagyis bevezetnek még pár száz adónemet, emelik a járulékok szintjét stb. és kiegészítik szépen a nyugdíjkasszát a költségvetésből. Bármit, csak a nyugdíjakhoz ne kelljen nyúlni, kellenek a szavazatok.

Untermensch4 2015.07.31. 20:14:40

@maxell a hazát google dollárokra váltott birka: @s: A "new deal" részeként nemde be kellett vinni állambácsinak a háztáji aranyat is... bár az még mindig mobilabb vagyon mint egy bitekből álló számla amin fedezet nélküli pénzt számolgatnak.

Gringo 2015.08.01. 00:28:48

@randomgenerator: miért? Semmi bajuk. Élnek tovább, mint eddig.

foson osonó soson 2015.08.01. 07:39:28

@Untermensch4: Jé! Ezt nem is tudtam.
@s: Pont azért összehasonlítható, mert a ház akkor is ház volt, az autó meg azóta tömegtermék lett. Az arannyal akkor is tudsz fizetni, ha már nincs állam sem, csak a káosz. Nyilván akkor kell venni amikor a béka segge alatt van az ára, mert pörög a gazdaság és van bizalom a bankokban és a tőzsdében.

foson osonó soson 2015.08.01. 07:42:49

Mellesleg 1* rábeszéltek egy ilyen életbiztosítás szerű cuccra 1995. Csak azért mentem bele mert igen veszélyes munkám volt. Az ABN-AMRO-val kötöttem. Egy év alatt rájöttem hogy hülyeség, nem fizettem tovább. Azóta már a negyedik cégnél van, már régen mondtam nekik hogy szálljanak le rólam, de még mindig hívogatnak időnkét. Most éppen a METLIFE baszogat vele.

átvert befektető 2015.08.12. 15:35:51

Biztosítóknak, ügynököknek egy fillért se! Elveszik a jutalékukat, költségüket, aztán húsz évig leszarnak és nem tudsz kihozni nyereséget a szar termékükből. (Oroszlános biztosító)

Salizoli 2016.09.21. 11:17:04

@átvert befektető: Ez úgy hülyeség amit írtál hogy csak ne,a szerződést ápolni kell,ha az ügynök nem érhető el akkor szólni kell a központba,de ez nem jellemző.
Az én esetemben is volt hasonló,hogy kiszállt az ügynök amiről nem is tudtam,az új ügynök maga jelentkezett levélben,elérhetőséggél hogy átveszi a szerződés intézést ha valamit kellene intézni.
Úgy gondolom ha valóban így történt,nem szabad hagyni magadat,
Több ponton sántitt amit írtál egyébként...

átvert befektető 2016.09.21. 21:36:09

@Salizoli
sajnos nem hülyeség, 13 éve van két szerződésem, kb 500 ezer mínusszal. Több ügynököt kértem már, egyszer eljönnek, sajnálkoznak , lelépnek. Van aki azzal sincs tisztában, hogy milyen befektetési alapokat lehet választani és olyat ajánl, amit nem lehet. A "központ" leszarja, ők nem adhatnak befektetési tanácsot, nem közvetíthetnek másik ügynököt. 13 év óta magamra vagyok hagyva ezzel a szarral. Ha úgy gondolod, hogy sántít a dolog, akkor gyere el és nézd meg személyesen a tíz kiló levelezésemet, amit a Biztosítóval, felügyeleti szervekkel folytattam 13 év alatt.
És ez itt a "reklám" helye: ez a fos az OROSZLÁNOS biztosító műve, óvakodjon tőlük mindeni, akinek kedves a pénze !!!

Reactor 2021.03.24. 04:33:51

Részemről marad a párnaciha. Onnét maximum erőszakkal lehet elszedni a pénzt, azt meg nem ajánlom senkinek.
süti beállítások módosítása