Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Alkalmazott vagyok és ez így jó nekem! Néhány ok!

2015. július 21. - Szarvas Norbert

753x440.jpg"Bejelentett munkaviszony"- ma már ezt is meg kell említeni az álláshírdetésben. Általánosan elfogadott felfogás, miszerint az életben már az első munkahelyünktől kezdve (akár 15 évesen) biztonsági játékot kell játszani, kockáztatni nem szabad (mert belebukhatunk) és álmodozni sem illik (egy gazdagabb ls sikeresebb életről). Az akadámista örökdiák éppen most kifutó generációkban továbbörökítették a szülők, nagyszülők passzív felfogását, ami a munkát jellemzi. Nem büdös a munka, de a munkánkért biztonságot kell vásárolni.

A tökéletes munkahely

Bejelentenek egy német átlagbérre (amit természetesen leadózva megkapsz) teljesítménytől függetlenül napi 8 órában. Nem kell hamarabb menni, nem kell később eljönni. Kapunk egy középkategóriás céges autót teljes üzemanyag finanszírozással. Kapunk céges telefont, céges laptopot, kaja jegyet és utazási csekket. A munkahely fizeti az egészségpénztárunkat és lehetőleg év végén egy szép kis bónuszra is jogosultak lehetünk. Mindezt a lehető legminimálisabb felelősséggel megfűszerezve. Ismertek ilyen munkahelyet? 

Pedig a legtöbb ember ezen kritériumokból szemezget, és amelyik munkahely a leginkább közelít ehhez, azt fogadják el.

"Ez az ország már nem az álmodozók, hanem a látens realisták gyűjtőhelye"

De miért?

A társadalmi felfogás folyamatosan változik és generációk örökítik egymásnak. Innentől kezdve nehéz letagadni 2015-ben az elmúlt 100 év kudarcát, csalódásait, elnyomásait és sikertelenségeit. Mondhatni a magyarok hozzászoktak ahhoz, hogy ne álmodjanak nagyokat. Helyette törekedjenek a biztonságra. A biztonság ebben az esetben pedig egy nem valódi állapot, hiszen a családot létminimum közelében életetni nem gondolnám biztonságnak. A biztonság inkább a teljesítménymentes nyugodt életnek szól mindenféle kihívás elkerülése mellett. Most már a sokadik generációban vagyunk, akik egyszerűen nem hisznek saját magukban és az értékeikben. Talán ez az egyetlen valódi magyarázata annak, hogy miért nem mernek az emberek magukat és tudásukat felvállalva vállalkozni és kockázatatni. Ez a magyarázat, hogy miért állítják be egy 18 éves pályakezdőnek egyetlen alternatívaként a kockázatmentes életet. 

Épp ésszel felfoghatatlan, hogy amikor egy 18 éves gyerek elmenne dolgozni, hogy megkeresse a bulikra a zsebpénzt, akkor a szülők miért akarják megóvni és mitől akarják megóvni. Miért jobb a mekiben hambizni vagy takarítani, mint mondjuk elmenni egy MLM céghez vagy megalapítani egy saját egyéni vállalkozást és belekezdeni valamibe lehetőség szerint, vagy elmenni (akár ingyen vagy kevesebb pénzért) gyakornoknak? Miért fontos a szülőnek ennyire, hogy maximalizálja a gyerek a bevételeit, mint hogy élettapasztalatot gyűjtsön? Mit bukhat, ha nem megy el rabszolgának egy multihoz? Azt a pár tízezer forintot, ami nélkül nem tud elmenni fesztiválozni a nyáron? És akkor mi van? ÉS AKKOR MI VAN? Cserébe viszont a gyerek tapasztalatokat gyűjt és a saját bőrén megismeri a helyét a világban, amit mondjuk a mekis konyhában nehéz lenne elképzelni. 

A fix bér biztonságot nyújt!

Tulajdonképpen ez a legfontosabb érv az alkalmazotti munkaviszony mellett, és talán a leginkább megcáfolható. Két fontos állítás ütközik, amikor egy átlagos magyar alkalmazottról beszélünk:

A fix bér biztonságot nyújt- Az átlagos magyar bérből nem lehet megélni

Akkor most hol van az igazság? Biztonságot jelent egy olyan összeg, amiből nem lehet megélni, de legalább növelni sem lehet az összegét? Ha keresel 130.000 forintot (KSH átlag), akkor mi lesz fix az életedben?

Pályakezdőként vagy örökség nélküli emberkét alkalmazotti átlagfizetésből az lesz a fix, hogy sosem fogsz olyan életszínvonalon élni, mint amit szeretnél (saját lakás, autó, nyaralás.. stb.). Az egész élet mindig a lemondásokról fog szólni. Gyakran az értelmetlen lemondásokról. Ez egy jó üzlet számodra? Annyira keresed a biztonságot az életben, hogy nem veszed észre saját életed megbélyegzését.

És ez mibe kerül neked?

Sokan nem gondolnak bele, de az alkalmazotti fix bérért az alkalmazott kő keményen fizet. Magyarul az alkalmazott megvásárolja a saját vélt biztonságát (fix). Hogy mire gondolok? Nyílt titok, hogy a cégek pénzt akarnak keresni, amiért munkaerőt alkalmaznak, aki elvégzi a gyártási/szolgáltatási feladatot, amiből a cég pénzt tud generálni. Cserébe az alkalmazottnak ad egy fix jövedelmet függetlenül a vállalat sikerétől. A vállalatnak akkor éri meg alkalmazottat felvenni egy fix jövedelemre, ha az alkalmazott elvégzett munkája nagyobb hasznot hajt=többet ér, mint a fix fizetése. Az alkalmazott munkaértéke-fizetés adja a vállalat bruttó nyereségét és az alkalmazott bruttó vesztéségét (magyarul az árát a "biztonságnak"). Mindenki fizet, noha nem is tud róla.

" Fix bérrel gyakorlatilag egy garanciát vásárolsz. Ennek a társadalmi garanciának az ára a termelő paritásod-bruttó béred. Nem te fizeted ki, de neked nem adják oda!"

Akkor mindenki legyen vállalkozó, vagy jutalékos rendszerben dolgozzon?

Határozottan ne váltson mindenki a cikk elolvasása után! El kell fogadni, hogy nem mindenki alkalmas mindenre. Ha nem értesz a marketinghez, de marketinges céget alapítasz, akkor mi fog történi? Az élet nagyon sokszínű, ahol sokfajta ember keresi az útját. Van aki képes nyomás alatt teljesíteni (pl.: jutalék) és van, akit megbénít ez a nyomás. Másrészről nem ugyanaz a tudásunk. Van. akinek a tudása önállóan többet érne, mint alkalmazottként és van akinek áldás a fix bér.

Egy gondolattal hadd búcsuzzak tőletek:

"Az alkalmazotti munkát általában mindenki végezheti, viszont jutalékban csak az oda illő dolgozhat. A jutalék kihozza a hiányosságokat (nem lesz fizu), az alkalmazotti fix bér, pedig megerősíti azokat (akármi lesz, van pénz)"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr307644156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smartdrive 2015.07.21. 14:46:35

te szerencsétlen hülye

Visceroid 2015.07.21. 14:58:46

Azért azt hozzá kell tenni a cikkhez, hogy ez itten nem Ámerika, ez itten Orbánisztán kéremszépen, és akinek a cikkben említett fix havi bére van, meg bejelentett munkahelye, az összeteszi a két kezét. Magyarországon sosem úgy mentek a dolgok, hogy "gondolok egyet és változtatok", de amióta Orbán van hatalmon szerintem mindenki örül, hogy nem hal éhen és fedél van a feje felett. Igen, lassan már az is "gazdagságnak" számít, ha az ember nem hal éhen.

Muad\\\'Dib 2015.07.21. 15:11:49

Csak az maradt ki, hogy a foglalkozások jó része nem alkalmas jutalékos rendszer szerinti működésre. Apróság, ugye?

Szarvas Norbert 2015.07.21. 15:18:54

@Muad\\\'Dib:

mondj néhány konkrét példát, ami nem alkalmas teljesítmény alapú bérezésre

erol 2015.07.21. 15:28:02

@Szarvas Norbert: Tűzoltó, nővér, muzeológus, tanár.

room_101 2015.07.21. 15:30:15

Azért ha az a fix bér 7 jegyű már 15 éve, az autót is cserélgetik 5 évente, a nyugdíjváromány meg 300k körül lesz, és a tennivaló azért belefér 8,5 - 9 órába naponta, az nem annyira rossz ám.

Muad\\\'Dib 2015.07.21. 15:33:00

@Szarvas Norbert:
T2 tech support? Mégis mi a fas*t fogsz teljesítmény alapon díjazni? Mennyi hibajegyet kezel, és mennyit eszkalál T3-ra? Az qrva jó lesz, lévén akkor a T2 mérnököd abban lesz érdekelt, hogy minél s*arabb maradjon a supportált termék. Tehát majd bas*ik mindent eszkalálni T3-ra, lévén akkor a development team majd kijavítja a hibát. Helyette majd workaround taknyolás fog menni, hogy lehetőleg örökre megmaradjon a sok beérkező hibajegy.

Tanár. Igen nehéz pontos teljesítmény kritériumokat állítani. Jó felvételi eredmények? Kis lemorzsolódás? A kettő gyakran egymásnak ellentmondó.

whale 2015.07.21. 15:36:35

Persze Norbika, vállalkozzál! Egy olyan országban, ahol havonta változik a környezet VISSZAMENŐLEG, ahol, ha nem vagy csókos, esélyed sincs zsíros állami megrendeléshez jutni, mert sok pénz már csak az államnál van, az emberek csórók, mint a szar, fizetőképes kereslet zéró.
MEgnézném, hogy az IT-n és az kevés exportőr KKV-n kívül milyen vállalkozás nem küzd itthon a túlélésért. Vicc a poszt...

Izo 2015.07.21. 15:58:15

Orbánisztánban (de Gyurcsányisztánban is) a vállalkozáshoz meglehetősen hülyének és/vagy gátlástalannak kell lenni.
Milyen veszélyek leselkednek a vállalkozóra a normál piaci kockázaton kívül?
- A hatóságok (a törvények hathatós támogatásával) kifejezetten vállalkozás ellenesek. Egyrészt irigységből, másrészt a saját fontosságuk igazolására.
- A munkához jutáshoz kenőpénz kell (ugye meg van a Simicska tündöklése és bukása c. sztori?), még a magánvállalatok esetében is. A magánszeméllyel üzletelésben meg valahogy mindig az átverés felé terelődik a dolog, a hátulütőket is korrektül megmutató kereskedő ritkán sikeres. Vannak, akiknek ehhez nincs gyomra, és talán nem kéne ezért hibáztatni őket. Akinek meg van, az rendesen megkéri az árát, így leszünk drága ország.

Persze nem kötelező ebben a taknyos országban gondolkodni, végül is semmi nem korlátoz abban, hogy legalább az EU-ban boldoguljon az ember.

Tanár teljesítmény mérése: rendszeres felméréssel a diákok fejlődését kell vizsgálni.

kiber kóbor 2015.07.21. 16:07:27

ez a cikk úgy lett orbitális nagy baromság ahogy van. Kár volt a billentyűket koptatni.

Szarvas Norbert 2015.07.21. 16:10:57

azért azt remélem mindenki érzi, hogy az lenne a meglepő, ha nem lennék anyázva, hülyézve?

Ellenvéleményt írtam egy társadalomba mélyen beivódott kultuszról... nyílván nem egy cikk fogja átmosni a fejeket, de remélem azért sikerül minél több embert elgondolkoztatni.

judy7 2015.07.21. 16:21:18

A fix béres állások hátránya a teljes kiszolgáltatottság. Az állam teljesen magunkra hagyott minket, visszaszorították az érdekvédelmi szervezeteket, egy munkaadó kb. azt csinál az alkalmazottjával, amit szeretne. Normális helyeken ez nincs így. (Kérdés: vajon mi mért tűrjük el?)
Amúgy a cikkíró kicsit rózsásabban látja a magyar vállalkozási valóságot, mint amilyen.
A vállalkozókat is annyi féle jogcímen veszi le az állam pénzzel, hogy egy sima MLM állásból gyerek legyen a talpán, aki akár egy mozijegyrevalót is összegürcöl. Arról nem is beszélve, hogy az itt szerzett tapasztalat legkevésbé sem jellemformáló. Ezekben az állásokban a gátlástalan, a gerinctelen a sikeres. A gyerekemet én is inkább a mekibe küldeném dolgozni, mint egy MLM céghez, mert embert szeretnék nevelni belőle, nem egy törtető lúzert.
Volt "szerencsém" pár hónapot vállalkozóként dolgozni egy biztosítótársaságnál. Utána szinte szűkölve a boldogságtól fogadtam el a jelenlegi, fix béres állásomat, mert ugyan én egy fillért se kerestem viszont az össz kifizetett ilyen-olyan adó/kamarai díj/többtízezer forintos telefonszámlák/szórólapgyártás/könyvelő stb. díjak után, bőven bukóban szálltam ki a történetből - ehhez képest a nem túl sok fix bér nem is olyan rossz.
De ez csak az egyik ok ami miatt nem értek egyet a cikkíróval: aki ügyfélként bedől egy simanyelvű ügynök hallelujázó dumájának, el se tudja képzelni milyen dilettantizmus megy egy ilyen cégnél a színfalak mögött... Magukat trénernek tartó, frázispuffogtató IQ huszárok, a maximum közepes érettségivel rendelkező "igazgatónő", az ilyen olyan kényszerből ott dolgozó "ügynökök", a káosz.. Rokonokat, ismerősöket, jobb sorsra méltó idegeneket próbálni rávenni olyan befektetésekre, amiben az ember napról napra kevésbé hisz...
Soha, a büdös életben többet ilyesmire nem adom a fejem, még az éhhalál küszöbén sem.

2015.07.21. 16:41:29

@whale: Pedig még mindig az egyetlen létező legjobb megoldás lenne. Az alkalmazottinál lényegesen jobb. A legjobb ha mindkettő vagy, az egy kielégítő állapotot hoz . Duálisnak , sőt annál is többnek kell lenni . Nekem ment és jó volt .DD

2015.07.21. 16:42:52

@judy7: De a fix bér megadja a biztonsági alapot , ami szükséges az emberi léleknek . A vállalkozás pedig a lehetőséget, hogy ne csak alkalmazott legyél, hanem több annál .

2015.07.21. 16:46:23

@Szarvas Norbert: Ha már nyilvánosan posztolsz bármit , akkor érdemes megtanulni átlépni a negatív véleményeket is . Sokszor a kommentek hada nem is a posztnak szól, hanem az életnek . :)

2015.07.21. 16:58:27

Egyébként ez egy nagyon jó és aktuális téma , amiről poszt szól .
Ha az ember vállalkozik, akkor azt azért teszi többnyire hogy átlagon felüli keresete legyen önállóan . De egyre több olyan vállalkozás van , mely időszakos mindössze, nem hoz stabil és előre kiszámítható jövedelmet. Az alkalmazotti létbe, ha az ember csak alkalmazott valahol, egy idő után bele lehet fásulni maximálisan .És most jön az ugye, hogy milyen klassz lenne az az alapjövedelem dolog még is . Legyen mindenkinek egy stabil bevétele amire minden hónapban számíthat és mellette vállalkozhasson amire csak akar . Mennyire más lenne egy vállalkozásba fogni ha van egy fix is mellette ? Nem kéne így rágörcsölni , ennyit idegeskedni a bevétel miatt .Arról most nem is érdemes beszélni hogy miért hoznak alacsony bevételt a kisvállalkozások, legyen az egy műkörmös, vagy legyen az egy táskajavító vagy kulcsmásoló . Ezek a mikrovállalkozások . Az üzletek a kisvállalkozások, de az ő bevételük is bizonytalan, mint a kutya vacsorája . Még akkor is az, ha történetesen egy forgalmas helyen lévő harisnyaüzletről van szó. Nekik a negyvenöt fokos nyárban pl zéró a bevételük , de mindent fizetni kell. Na ezért idegbeteg a zokni és harisnyabolt tulajdonosa .:)

Szelid sunmalac 2015.07.21. 17:14:19

@Szarvas Norbert: Draga Norbert, mi vallalkoztunk. Ott szopattak, ahol tudtak. Soha tobbet.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.07.21. 17:16:34

Karrier

Dolgos hétfõk, dolgos keddek,
Szamárlétrán fellépkedek...
Dolgos szerdák, csütörtökök,
Könyökkel mást arrébb lökök...
Péntekszombatvasárnapok,
Prémiumot sokat kapok...

Dolgos hétfõk, dolgos keddek,
Ranglétrákon emelkedek...
Dolgos szerdák, csütörtökök,
Szeretnek a Nagyfõnökök...
Péntekszombatvasárnapok,
Családomtól képeslapok...

Dolgos hétfõk, dolgos keddek,
Sorban munkaérdemrendek...
Dolgos szerdák, csütörtökök,
Felnéznek rám nagyfõnökök...
Dolgos péntekek és … szomba... ?!?!?!?!
……..?!?!?!?!?!?!
Életem itt hever romba'...

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/11/karrier.html

whale 2015.07.21. 17:36:53

@Diorella Queen: LEnne.Igen. HElyes a feltételes mód...:DDD
Itthon, ha nem vagy csókos, csaló, tolvaj, számlagyáros, seggbe kúrnak a vállalkozásoddal együtt.

Dr_utcai_arcos 2015.07.21. 17:54:38

Uh... vállalkozzál. Nyissál kocsmát. Turis boltot. Fornetti pékséget. Csak dolgozni nem akar senki b...a meg.

Atiati 2015.07.21. 18:16:41

Az alkalmazotti státuszban neked nem csak az hasznod, hogy fix bért kapsz.
Eleve egy csomó adminisztrációt átvállal a cég, amiért adott esetben keményen fizetnél (jogi ügyek, számvitel stb).
A cégeknek általában vannak ügyfelei, ezeket összeszedni iparágtól függően elég sok időbe telik.
Ha nagyobb projekten dolgozol akkor több erőforrást kapsz a cégtől. Ha már itt tartunk akkor a befektetett eszközt sem neked kell megvenned, hanem adják neked. Ha adott esetben ezt kölcsönből kell megvenned nem biztos, hogy nyereségesre lehetne kihozni.
Nagyobb cég esetén elég sokat lehet spórolni a járulékos költségeken is, nem biztos hogy önálló vállalkozóként többet tudnál kihozni nyereségként, mint amennyi a fizetésed.
Természetesen biztos van olyan terület ahol ez megéri, de kisvállalkozóként egy nagyon jól megválasztott piaci rés kell ahhoz hogy ez működjön.

Etniez 2015.07.21. 18:49:45

Az mlm-ből és ügynöki munkákból az emberek 90%-a nem gazdagszik meg, sőt. Sokszor kevesebbre jön ki, mint a minimálbér, ha mindent beleszámolunk. A fix az fix, tervezhető. Nyugaton is jobban szeretik, nem csak Magyarországon.

whale 2015.07.21. 19:28:24

@Etniez: Nekem volt olyan kollegám, akik Amwayezett, magánvállalkozóként, még 15 éve. Ügyes volt jól, csinálta, elég komoly szintre elért, volt havi többszázezer forint bevétele. Ami mind egy szálig el is ment a költségeire... Egy többszáz főből álló szervezetett mozgatott, utazott, telefonált, adminisztrált. Egy fillérje nem maradt a qrva sok munka után....

Szalahaddin 2015.07.21. 19:38:31

Ez a cikk akkora fos volt, hogy kirázott a hideg.
Ez a Norbert a mi országunkról írt egyáltalán?
Gondolom nem ismer fodrászokat...
Meg úgy egyáltalán, MLM-et ajánlani, mint tisztességet munkát?
Hú, baszki.

Untermensch4 2015.07.21. 20:01:01

@Szarvas Norbert: "A biztonság ebben az esetben pedig egy nem valódi állapot, hiszen a családot létminimum közelében életetni nem gondolnám biztonságnak."
Amit te hirdetsz az a nyereség-maximalizáló stratégia. Az emberek egy része viszont veszteség-minimalizáló. A biztonság az hogy egy bizonyos tervezhető szint alá nem esik a bevétel, ez vállalkozásnál nincs így. A "minimum" az hogy mennyi kiadásod lesz, bevétel meg talán. A büntetésre élvező bürokraták is kevésbé repülnek rá az alkalmazottakra mint a vállalkozókra akiket "becsléssel" lehet büntetni, naponta. A vállalkozó szelleműek szépen lábbal szavaznak (idén hogy is állnak a kivándorlási adatok?), az alacsony bért és a teljesítmény-bérezés hiányát meg szépen beárazza a piac, benne az alkalmazottak. Jelige: "Amíg FIZETGETNEK addig DOLGOZGATUNK" :)

Untermensch4 2015.07.21. 20:10:46

@Diorella Queen: Bár a bejegyzéshez képest OFF, az alapjövedelem nem működik külső erőforrások nélkül (ásványkincsek, rabszolgák/gyarmatok, jelentős bevételt hozó egyéb természeti adottság amiért nem kell dolgozni), magyarisztán ilyenekkel nem rendelkezik.

Etniez 2015.07.21. 20:21:27

@whale: tudom, családomban volt egy nagymenő mlm-es aki pénzt kért kölcsön nemrégen, pedig előtte minden értékesítési versenyt megnyert, limózás is volt, stb. Mondtam neki, kiszámolom. Kiszámoltam, alig keresett. Erről ennyit. És se hétvége, se este, munka mindig.

PannonBoy 2015.07.21. 20:44:38

Nagyon le van sarkítva a dolog, mintha a jutalék lenne a jó, a fix bér meg a rossz. Pedig elég sok olyan szakma van, ahol a jutalék értelmezhetetlen! Bizonyos tudás pedig csak mondjuk egy vállalaton belül értelmezhető, például IT helpdesk, operational support.
Lehetetlen lenne jutalék v. mozgóbért alkalmazni, az adminisztrálásával rengeteg erőforrás menne el.
Az pedig egy orbitális hülyeség, hogy a fix bér biztonságot nyújt!
Piaci verseny van, ha a teljesítmény tartósan alulmarad, akkor bizony el lehet búcsúzni a vállalattól és a fix bértől.
Mellesleg alkalmazotti bérből is el lehet érni a saját lakást, de ahhoz olyan pozíció kell, ahol nagy a felelősség. A legjobb poziciók pedig általában egy nagy szervezet döntéshozó: CEO, CFO, COO, CIO, Regional director, department director, stb.

erol 2015.07.21. 21:26:43

@PannonBoy: vagy még jobb: CGO, CZSO, CYO, CQO

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.07.21. 21:34:37

A jutalékos meló a mai Magyarországon olyan mint a kutya vacsorája. Bizonytalan dolog.

Zsíros Bödön 2015.07.21. 22:03:33

Az itthoni körülményekben jutalékos rendszerben élni?... :D Max olyan, aki kb milliókat keres. Egyre kevesebb. A biztosítóknál is már jó ideje vége a jólétnek, legalábbis a tágabb körnek. Én megelégszek a fix bérrel, főleg mert jó is és a munka is jó.

gtri 2015.07.21. 23:47:39

Hiányolom a számokat. Például meg lehetne említeni, hogy a statisztika szerint 1000 MLM-es vagy egyéb vállalkozóból 3/5/10 éven belül hány lesz sikeres és hány nem (siker mondjuk évi 6 millió forint fölötti nettó jövedelem). Ez az adat nagyban segítené a poszt igaz vagy igaztalan mivoltának megítélését.

Adatok/tények nélkül előadott véleményt olvastam. Ez így nem ér semmit.

búvár kondér 2015.07.22. 05:52:59

Rövid időn belül másodszor olvasok iflgazdaság blogot.

DE MINEK???? ....ennyi erővel a Kommunista kiáltvány vállalkozói kötetét is olvashatnám ha lenne olyan. Melós melózzon mert a vállalkozó szarba van... melós légy alvállalkozó mert a vállalkozó sír ri s segítened kell szegényen.

Tisztelt Norbert Önnek ezt diktálja valaki vagy tényleg ennyire távol áll a mai magyar valós vállalkozói-gazdasági viszonyok ismeretétől?

Írásairól egy vicc jut eszembe.
Az öreg bemegy a kupiba s mondja a madámnak hogy nő kell neki de van egy extrém kívánsága.
A fiatal pipi nem vállalja be mert neki meg van a stabil ügyfélköre.
A középkorú azt mondja még megteheti hogy mindenféle perverz alaknak nem áll meg.
....végül a túl koros bevállalja s fölmennek a szobára. ...pár perc s éktelen ordibálás hallatszik ... s túl koros válogatott szitkokat szór az öregre ...
A többiek megrökönyödve kérdezik a nőt ,hogy hogy akarta az öreg amitől ennyire kiakadtál?
.... hogy hogy mondja vöröslő fejjel a túlkoros "Hát majd hozomra"

Suszter András 2015.07.22. 06:00:52

Jókat mosolyogtam a cikken, mert roppantul kimaradt belőle, hogy az áldott vállalkozói lét elindítása nem ingyen van ám, mondhatni elég nagy luxus egy vállalkozás elindítása. Nem csak a vállalkozói igazolvány kiváltására gondolok, az csak reszelék a habon, de kommunikáció nélkül nincs üzlet, így egy rozzant vállalkozó-üzletkötő vagy MLM bajnok elég gyorsan megismerkedik a havi telefon és egyéb költségekkel. Vajon miért lett olyan roppant sok kényszer válalkozó 2000 környékétől, mert annyira busásan megérte a cégnek fix bren tartani az alkalmazottait ? Az irdatlan adóterhek miatt pont az érte meg, hogy másokat behülyítve vagy megtévesztve kizavarják vállalkozónak, aztán viselhette saját maga azokat a terheket, ait a cége már nem akart. és ha hitelen lapátra tették, szerződést bontotak vele, hirtelen még a munkanélküli járadéktól is elesett, mivel vállalkozó volt. Szóval szép ábránd ez a legyél vállalkzó és Tied a világ, nem elég az ötlet, ahhoz pénz is kell és nem kevés, aki meg vállalkozna, az éppen azért tené, mert nincs elég pénze, hiszen ahopgy a cikk író is állítja (jogosan) a multik éhbéren dolgoztatják és kizsákmányolják az embereket. És ha már pénzről beszétünk, akkor ne feledjük a tehetséget sem, mert nem mindnenki születik startup királynak. Az átlagos képességű ember pedig szorgalommal sem lesz olyan zseni, ami kiemeli a vállalkozól ezreiből, így pont úgy fog éhen dögleni vállalkozóként, mint alkalmazottként, csak még rekord mennyiségű adóságot is felhalmoz. Ergo sok sikert vállalkozóként és alkalmazottként is mindenkinek, de nagy marhaság pusztán annyit kijelenteni, hogy megfizeted az árát, ha alkalmazott maradsz, meg fogod fizetni annak is, ha anyagi háttér, és egyedi ötlet nélkül vállalkozni kezdesz. MLM huszárokkal meg tele a padlás, az embrek már menekülnek a hideghívásaik, ajtón csöngetéseik elöl, különösen rühelik már az ismerősök ajánlásaira érkezőket, akik aztán megmondják a tutit, legyen az biztosítás, vagy zepter edény :-) Viszont emenni egy MLM állomány gyúlésre, az viszont tényleg megéri, mert egy stand up comedy, ahogy csillagokat raknak egymás vállára, és oscar díjátadást megszégyenítő tapsviharban törnek ki, amint bejelentik, hogy K. Julianna a héten ismét sikeresen eladott 3 db edényt, nyugdíjasnak utazáshoz nyakpárnát vagy csodaporszívót százezrekért. És ha K. Juliannának sikerült, akor aztán nekem is siekrülni fog, persze többnyire nem, és K. Julianna sztorija is többnyire propaganda szöveg, ami messze áll a valóságtól. Viszont ha valaki képes nem komolyan venni ezeket a tőmeghipnózisokat, akkor egy ilyen szeánsz után betegre röhögi magát.

Rudi Kató 2015.07.22. 07:30:26

Vajon a cégek vezérei miért alkalmazottak és miért nem vállalakozók? Roppant egyszerű a válasz, nagyságrendű különbség van a kettő között ls nem a vállalakozók javára! Ha csak azt nézed, hogy a cég fizeti utánuk az összes járulékot, autót, telefont és a többi járulékos kiegészítést a cég állja nem neki kell azt előállít6ani arról nem is beszélve, hogy a jogi képviselet is ingyen áll rendelkezésére. Az alkalmazott jövedelme megközelítőleg a duplája az azonos beosztásokra leosztva!

pushup 2015.07.22. 07:31:17

tök igaz a cikk fő csapásiránya. mármint, hogy természetesen megfizeted a fix fizetés árát. azonban visszakérdeznék: ha jutalékért dolgozol, akkor többet veszel ki, mint amit megtermelsz? ugye, hogy nem. akkor pont ugyanúgy igaz, hogy a vállalkozás, akinek marketing tanácsot adsz, kevesebbet fog (kevesebbet akar) fizetni, mint amit a marketing tanácsod hozott.
Ezen - mármint, hogy mindenki leveszi a maga hasznát, aki a láncban van - kurvára nem változtat, hogy ennek a láncnak a végén te vállalkozóként, vagy alkalmazottként csücsülsz.
a fix bér kiegyensúlyozza az időbeli ingadozást. ez kb arra jó, hogy a nép nagy része nem rendelkezik pénzügyi tudatossággal, ezért, ha az év felében kapna nettó 500e-et, a másik felében meg 0Ft-ot, akkor nem az jönne ki, hogy egy évig van havi nettó 250e-es fizetése, hanem az, hogy az év felében az élet császára lenne, a másik felében meg felváltva járna tüntetni, meg a bankokba kölcsönért.

*** már ha letisztítom a rendszert a bejelentett állást lehúzó pofátlan elvonásoktól és a vállalkozónak levéssel szinte automatikusan együtt járó adócsalást, számlavásárlást, sumákolást ***

Fodor Balázs 2015.07.22. 07:45:20

Van igazság a posztban, de azért van csúsztatás is bőven.

"A biztonság ebben az esetben pedig egy nem valódi állapot, hiszen a családot létminimum közelében életetni nem gondolnám biztonságnak."

Melyik az a munka, szakma, élethelyzet, amiben valaki alkalmazottként csak létminimum közelében tud élni, de ha vállalkozóként csinálná _teljesen ugyanazt_, akkor az egyből jóval nagyobb bevételt jelentene?

"Talán ez az egyetlen valódi magyarázata annak, hogy miért nem mernek az emberek magukat és tudásukat felvállalva vállalkozni és kockázatatni."

Nem, nem ez az egyetlen. A tudását sokan felvállalják. Sőt. Az ún. "mesteremberek" esetén inkább azt látom, hogy felülbecsülik a tudásukat és kockáztatni is inkább más pénzét szeretik. Ha nincs semmid, akkor nincs mit kockáztatni. De ha van egy kevesed, amiért évtizedeket güriztél, azt sem szeretnéd elbukni. De ki is számolhatod. Ha összespóroltam nem-nyaralással, nem-autózással, télen hideg lakással, olcsó kajával, stb. mondjuk 1-2 milliót alkalmazottként, akkor vajon vállalkozzak-e mondjuk 95%-os bukási eséllyel ebből a pénzből 2-3 gyerekes családapaként?

"Miért jobb a mekiben hambizni vagy takarítani, mint mondjuk elmenni egy MLM céghez vagy megalapítani egy saját egyéni vállalkozást és belekezdeni valamibe lehetőség szerint, vagy elmenni (akár ingyen vagy kevesebb pénzért) gyakornoknak?"

Csak sorban.

Mekiben hambizni és takarítani elég sok előnnyel jár. Pl. hamar hozzászokik ahhoz, amit a legnagyobb valószínűséggel majd csinálni fog. Isten óvjon egy olyan taknyostól, aki már vállalkozott, tapasztalata amúgy nem sok van, de arca viszont annál inkább (mert a bebukott vállalkozás is csak arcot növel, hogy ő milyen tapasztalt). Ezzel együtt már fel is vetődik, hogy vajon te egy 19 éves gyakornoki tudással rendelkező embertől milyen fontos szolgáltatást vennél meg? Mire alapítson vállalkozást? Nincs is még tudása.

"A fix bér biztonságot nyújt- Az átlagos magyar bérből nem lehet megélni"

Az ad biztonságot, hogy legalább esélyed van jogorvoslatra. Az alkalmazotti lét ideális esetben egy kölcsönösen előnyökkel járó egyezség a két fél között. Vállalkozóként nekem is biztonság, hogy nem fogsz csak úgy lelépni holnaptól, mert úgy tartja kedved én meg itt maradok egy rakás veszteséggel. Neked is biztonság, hogy ha fel is mondok neked, mert másfelé kormányozom a hajót, mégsem tehetem meg, hogy holnaptól nem kapsz semmi pénzt.

"Az egész élet mindig a lemondásokról fog szólni. Gyakran az értelmetlen lemondásokról. Ez egy jó üzlet számodra? Annyira keresed a biztonságot az életben, hogy nem veszed észre saját életed megbélyegzését."

Kicsit off, de az egész élet mindentől függetlenül a lemondásokról szól. Mindenkinek, kivétel nélkül.

"Nyílt titok, hogy a cégek pénzt akarnak keresni, amiért munkaerőt alkalmaznak, aki elvégzi a gyártási/szolgáltatási feladatot, amiből a cég pénzt tud generálni. Cserébe az alkalmazottnak ad egy fix jövedelmet függetlenül a vállalat sikerétől."

Nem nyílt titok, mert nem titok. Cserébe az alkalmazottnak nem kell: irodát fenntartani, hr-t fenntartani, marketinget, szerződésért kajtatni, stb.

"Az alkalmazott munkaértéke-fizetés adja a vállalat bruttó nyereségét és az alkalmazott bruttó vesztéségét (magyarul az árát a "biztonságnak")."

A biztonságnak ára van. Na és? Biztosítást sem kötsz? Mert gondolom, azért az nem olyan rossz, hogy az alkalmazott nem felel teljes vagyonával a bukóért.

"a társadalmi garanciának az ára a termelő paritásod-bruttó béred."

Ez így csúsztatás: nem az egész bruttó béred a "garancia" ára. Az is csúsztatás, hogy nulla értékűnek veszed a vállalat vezetőinek tőkéjét, kapcsolati rendszerét, vezetési képességeit, tehetségét, aminek jutalmából az alkalmazott megkapja a maga kis részét, meg még a törvényi biztonságot is. Ez az írni-olvasni sem tudó szalagmunkás bölcsessége, hogy az ő munkájából gazdagszik meg a mocskos felsővezetés; de azt nem nézi, hogy önerőből semmire nem alkalmas, csak szalagmunkára, meg tőkéje sincs.

"Akkor mindenki legyen vállalkozó, vagy jutalékos rendszerben dolgozzon?
Határozottan ne váltson mindenki a cikk elolvasása után! El kell fogadni, hogy nem mindenki alkalmas mindenre. Ha nem értesz a marketinghez, de marketinges céget alapítasz, akkor mi fog történi?"

Ennek így semmi értelme. Ha nem értesz a marketinghez, akkor nem csak hogy marketinges céget ne alapíts, de marketinges alkalmazottnak se menj el.

"Az alkalmazotti munkát általában mindenki végezheti, viszont jutalékban csak az oda illő dolgozhat."

Igazad van, egy kórház orvosa bárki lehet, de a jutalékban dolgozó samponárus MLM-es nem!

Mr. Waszabi 2015.07.22. 08:16:52

Ember, hol élsz? Már rég igen keményen kell dolgozniuk a fix fizetésű alkalmazottaknak is, sőt. A munkahelyek többségénél - ma már az állami szektorban is - teljesítményértékelő rendszer működik, aki 4-esnél rosszabbat kap annak már rezeg a léc, hamar elbúcsúzhat "biztonságos" munkahelyétől.
A piaci szférában ehhez a TÉR-hez társul valamilyen bónusz is, az államinál nem feltétlenül, ott gyakran azért dolgozol, hogy megtarthasd az állásodat, esetleg jutalmat kapj, előreléphess. Mindez nagyon nem úgy működik már egy ideje, ahogy leírtad - az már nagyon régen volt.

Kivlov 2015.07.22. 08:51:46

Pedig jobb a fix bér.
Fix bérek mellett kellene lecsökkenteni a heti munkaórát 35 körülire.

chrisred 2015.07.22. 09:14:17

Semmiféle kultusz nem létezik. És a szülők azért forszírozzák, hogy a gyerek mielőbb fix állandó saját keresetre tegyen szert, mert így végre enyhülhet a családra nehezedő szüntelen és folyamatos nyomás, amit egy plusz fő évtizedeken át tartó eltartása jelent egy, jó esetben két jövedelemből.

within 2015.07.22. 09:46:00

Úgy érzem ez egy toborzó poszt! Rengeteg kamurizsa szöveggel. Fektessek be egy olyan dologba ami kevesebb eséllyel lesz sikeres mint sikertelen? és a befektetett összeggel mi lesz? János legrosszabb esetben bukok, és majd kénytelen leszek a fix bérből pótolni .. Nothx

Medgar 2015.07.22. 09:55:00

@gtri: Az amway 2014-es értékesítési bevétele kb 4 milliárd Ft volt (e-beszamolo.im.gov.hu/kereses-BalanceForm.aspx?b=EuvzX5y9EY4buz3i1mhOJw%3d%3d&so=1&c=zu0IZv2ojRSiPIkuu1Dj0g%3d%3d) és kb 7 500 aktív ügynökük (akik havi szinten vásárolnak) van. Ez alapján az átlagos havi forgalom kb. 44 000 Ft/fő. Ez nem a haszon, csupán az értékesítés bevétele.

erol 2015.07.22. 10:22:36

@Izo: Ez a startup nem az amikor felmegy valaki a színpadra és vicceseket mond?

báró Csekonics 2015.07.22. 10:53:14

"mint mondjuk elmenni egy MLM céghez" - na itt röhögtem fel és adtam fel hogy ebből a posztból komoly információkhoz fogok jutni :-D

Peetee 2015.07.22. 11:07:07

Sokkal nagyobb kockázat ma Magyarországon vállalkozni, mint a legtöbb helyen Európában. Kiszámíthatatlan és bizonytalan a politikai és a gazdasági környezet. alapvetően ezért nem vállalkozik a magyar, még inkább a magyar fiatalság. Hátszél nélkül szinte lehetetlen labdába rúgni, vagy előbb-utóbb darabokra tép az, akinek van hátszele és Te belepiszkáltál az üzletbe / piacba. Gondolok itt akár egy vidéki kisváros pizzériájára, egy külvárosi fodrászüzletre...stb. Továbbá egy magyar vállalkozó ember / fiatal sokkal többet kockáztat, mint nyugati társai: míg itthon a család felhalmozott javainak kisebb-nagíyobb részét pénzé kell tenni, és abból induló tőkét formálni, addig külhonban az induló tőke a család egyik megtakarítása, apuka-anyuka év végi meglepetés-bónusza; olyan pénzek / javak, aminek a hiánya vagy/és elveszítése semmiben nem befolyásolja az egyén/család életét egy teljes kudarc esetén. nálunk ebbe sorsok vesznek oda, családok hullanak szét, szülők szegényednek el. Ebből kifolyólag sokkal nagyobb a felelősség, hibázásra NINCS lehetőség, mindezt egy olyan piacon, ahol holnaptól eltörölhetik azt a szabályozást, amire Te (és sok százan mások is) a vállalkozásodat építetted fel, vagy éppen átszabnak egy törvényt úgy, hogy holnaptól már csak azé az 1 cégé a piac, aki megvette azt magának kilóra. Megvan az eszem a tőkém, az öltetem, de nem tudok ebben az országban belevágni, mert túlontúl nagy a kockázat.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.22. 11:13:31

Vállalkozónak lenne óriási kockázat. S - a közhiedelemmel ellentétben - nem csak Mo-on, hanem bárhol a világon. Az amerikai statisztika szerint 100 induló vállalkozásból 99 becsődöl 2 éven belül, pedig ott nem a gonosz Orbán meg a gonosz Gyurcsány vannak hatalmon.

A másik magyar és kelet-európai tévhit, hogy ami Mo-on és a többi kelet-európai országban van, az nem "igazi" kapitalizmus, hanem valami elrontott kapitalizmus-másolat. Nos, ez sem igaz. Egyszerűen a kapitalizmus arról szól, hogy az emberek többsége sosem lesz sikeres vállalkozó.

Fenti okok miatt nyugaton is az életcél a fix, határozatlan idejű munkaszerződés, azaz az "elnyomott" alkalmazatti státusz.

Ebben az egyetlen különbség kelet és nyugat között, hogy nyugaton a bérek magasabbak, s ott az átlagbér elegendő az alsóközéposztálybeli léthez, míg keleten az átlagos bérszint csak a tisztes szegénységhez elég. De ennek okai már politikaiak: a nyugat kiszívja a kelet pénzét, ezzel finanszírozva magát.

Ami pedig az mlm-et illeti, az nem vállalkozás, hanem vicc. Az átlag amerikai mlm-ező ÉVES tiszta keresete nem éri el a 100 dollárt.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.22. 11:18:19

@gtri:

Az mlm lényege: egy túlárazott, versenyképtelen, eladhatatlan termékre ráépíteni egy költséges elosztórendszert, melyben maguk a rendszertagok bonyolítják egymás közt a forgalom 95 %-át. Azaz ez legális piramisjáték: a balekok összedobják a pénzüket és átadják azt a rendeszeruraknak, a termék csak ürügy, mert nélküle ez bűncselekménynek minősülne.

Void Bunkoid 2015.07.22. 11:27:31

A cikk hemzseg a helyesírási, szemantikai és gépelési hibáktól.
Át kellett volna olvasni legalább EGYSZER, mielőtt fellövöd az égbe, Norbi :)

@judy7: Zepter, mi? :)))

szamaritánus 2015.07.22. 11:54:37

@Szarvas Norbert: nyomjad akkor az mlm-et, adj el sok kencét a korlátozott piacon, de ne írj blogot, plíz.

fifibá55 2015.07.22. 11:56:24

Az emberek jelentős része annyira hülye, hogy max. alkalmazottként hasznosítható, emberbaráti alapon.

movhu 2015.07.22. 12:12:53

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Az MLM lényege, hogy barátságokat és emberi kapcsolatokat cserélsz pénzre :)

Egyébként nem tudom miért lenne rossz nekem. A Telco szerktorban dolgozom. A fizetésemről biztosan kijelenthetem, hogy szinte minden MLM-esnek álomkategória, amit a büdös életben meg sem fog közelíteni. Költségem vele nulla, a mobilszámlámon is csak elvi korlát létezik, mert túllépni sosem sikerült. Ehhez jön a cafeteria, TÉR alapján éves bónusz, és természetesen a fizetésem nem vállalkozásban megtrükközött minimálbéres, hanem annyi amennyi hivatalosan is.

"AZ ALKALMAZOTTI MUNKÁT MINDENKI VÉGEZHETI"
El kell keserítselek. Olyan emberekkel dolgozom együtt, akiket sok pénzért is baromi nehezen lehetne pótolni a piacról. Óriási követelmények vannak a munkánkkal szemben, és ha hibázunk akkor itt nem a jutalék a kérdés, hanem az állásod.

Void Bunkoid 2015.07.22. 15:05:32

@movhu: nem vagyok egy MLM-hívő, de annyit mondanék a védelmében, hogy azért ez a "barátságokat, emberi kapcsolatokat cserélünk pénzre" jellegű duma enyhén gusztustalan - legalábbis Magyarországon általános az a vélekedés, hogy barát, rokon, ismerős _ha nem alkalmazotti jogviszonyban áll_, BÁRMIT csakis szívességből csinálhat, nem kérhet érte pénzt.

Így az MLM-ben kozmetikumot áruló volt osztálytársnő ne legyen már ilyen pofátlan, hogy péééénzért adja a kenceficéit, hát így csinálunk a barátokkal???

Bezzeg, ha a sarki DM-be veszik fel pultosnak, valahogy magától értetődő lesz, hogy igen, ő dolgozik, és eszünkbe sem jutna, hogy ingyen adja már oda ezt a sampont, hiszen osztálytársak meg jóban voltunk nyolc évig.

gtri 2015.07.23. 01:08:37

@Medgar:
Köszönöm az infót. Hasznos volt.

tozo25 2017.09.04. 13:53:18

Hàt nem tudom fix senior programozói fizum nem rabszolgasàg,ellenben rengeteg ismim vàllalkozó,dolgozhat napi 26 óràt töredék bruttó pénzért.
Nagyon megéri a dolog,döglödés az életük elmegy.
Akkor erre vàlaszoljon a cikk írója.
Miért làtok sok vàllalkozót panelba lakni ellenben rengeteg kollégàm új építésû lakàs,BMW mindenük meg van.
Pedig alkalmazottak vagyunk.
Kapok szép fizut,kafetériàt.
Vàllalkozóként edd le a húst magadról ha nem úgy jön össze akkor bukod a kajàt abba a hónapban,nem hogy nyaralni de uszodàra nem lesz pénzed.
De vàllalkozó vagy elmondhatod.
Köszönöm szépen jól vagyok alkalmazottként is.
süti beállítások módosítása