Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Most már értem a Fideszt!

2015. július 01. - Szarvas Norbert

alakulo_ules.jpgSzögezzük le a legelején! Csak akkor olvasd tovább a bejegyzést, ha képes vagy az önértékelésre, öniróniára és rendelkezel a belátás képességével, illetve némi morbid humorral. Szókimondó dolgokat fogsz olvasni, amit egyenesen a képedbe címzek. Lehet, hogy nem rólad lesz szó, de a környezetedről biztosan. A mai mainstream mézes-mázos médiában megszokottakkal szemben nem fogok finomkodni csak azért, hogy ne sértselek meg. Ez most nem a kivételek platformja lesz. Nem fogom engedni, hogy te is a "kivéve a jelenlévők" alibi tökéletességébe mártozz, hogy aztán ezen felbuzdulva lenézhess másokat, akik kevésbé okosak, szebbek, életre valóbbak, mint te (aki alanyi jogon okos és szép, hiszen jelen van). Nem fogok megsértődni, ha nem olvasod tovább a cikket, hiszen az olvasottság számláló már kattant, napi statom megvan, a többit jelen pillanatban pedig magasról tojom le. Az igazság fáj, főleg ha valaki hangosan kimondja...

Két napja értettem meg igazából a Fideszt. Ma este fogalmazódott meg bennem. 

Kimásoltam egy képsort valamelyik internetes oldalról, amiben bemutatják viccesen és ANGOL nyelven (inkább csak két szavas mondatokban és sok-sok képpel illusztrálva) a különbséget a múlt és a jelen között. Úgy gondoltam, hogy sokan fogják annyira értékelni, mint amennyire én értékeltem, amikor végig pörgettem a képeket. Nem akartam világmegváltó elmélkedésbe és értékítéletbe kezdeni, egyszerűen csak a puszta örömnek és társadalomkritikának akartam hódolni. Meg is jelent az index-en, így sokan láttátok. Mi volt az első x darab komment? "Hülye köcsög, mi magyarok vagyunk, fordítsd le magyarra". Gyakorlatilag ezen az értelmi színvonalon ment végig a kommentelés, miközben magáról a tartalomról szó sem esett. Nyílván nem releváns a világ változása, elszemélytelenedése és póluspontjainak felcserélődése a társadalom minden szintjén. A lényeg az, hogy az évszámok nem magyarul, hanem angolul voltak leírva. A lényeg az, hogy néhány angol szó is belekerült a sok kép mellé. A lényeg az, hogy kúrvára nem fontos a lényeg. Kizárólag megfelelési kényszer van. 

A kérdés nem a minőség, hanem a minél szélesebb tömegeknek való megfelelés. Képes vagyok olyan cikket írni, ami több embernek felel meg, mint akiknek nem? Hiszen akkor többen lesznek velem és majd jól megvédenek engem azoktól, akik betámadnak a kommentekben. Beszélgettem más nagyon sikeres politikai blogok íróival és gyakorlatilag megállapítottuk, hogy mindenhol ugyanaz a content királyság létezik, amikor nekifutunk egy írásnak. Az Orbán meg a Fidesz ma nagyon megy. Teljesen mindegy, hogy miről szól a cikk, úgyis lesz valaki aki veled ért egyet és lesz, aki nem. Most sem azért klikkeltél erre az írásra, mert a tudásvágy és minőség iránti szükséglet hajtott, hanem egyszerűen érdekelt, hogy már megint mi a fax van ezzel a Fidesszel. A Blikk meg a Story csinálja jól, hiszen ők meg sem próbálják leplezni a hülyeséget. A többiek, mint a legtöbb blog még próbálja magát komolyan venni és minőséget gyártani. De minek?

Ezt a cikket megírom 20 perc alatt. Most megtippelem, hogy az olvasottság több ezer, akár tízezer felett lesz. Máskor írok egy amúgy mindenkit érintő gazdasági cikket, amire tényleg felkészülök, megszerkesztem a grafikonokat, veszem a fáradtságot az anyaggyűjtésre, kikerül az indexre és elolvassák 800-an. Azt hiszed, hogy ez csak az én agymenésem? Még egy sikeres blogger sem bizonyította nekem ennek ellenkezőjét, ellenben szomorúan bólogatnak, hogy bizony ez a mai magyar valóság és ígényesség.

És ez az a pont, ahol már nem tudom nem érteni a Fideszt (leánykori nevén MSZP, SZDSZ, stb...). Bármit csinál az aktuális kormány, az biztosan nem lesz jó. Miért nem lesz jó? Első körben azért, mert az ellenzék felesküdött programpontja a mindenkori kormány megbuktatása teljesítményétől függetlenül. Ismerős? Mikor az MSZP volt kormányon, akkor a Fidesz volt pozícióban. Igazi játékosok voltak: " A magyar gazdaság elindult egy jó irányba Bajnai vezetésével"- Fidesz reakció: " Az MSZP szar, mondjon le." | "Az elmúlt évek legnagyobb hóvihara ért el minket."- Fidesz reakció: " Az MSZP a hibás, mondjon le".

Ha pedig túlgondoljuk az ellenzéket, akkor ott van azon újságírók tömege, akik abból élnek, hogy fikázzanak. Fikáznak, hiszen erre van ígény. A Mónika show után szabadon már senkit nem érdekel bármi, ami nem fikázás vagy nem "pénz állt a házhoz" (támogatás, rezsicsökkentés, fizuemelés). Tehát itt is mindenki bebizonyítja, hogy teljesen hülye a kormány. Ha pedig még ez sem érdekli őket, akkor ott van a szeretett nép, amelyik a saját anyját eladná a tömeg álarca mögé bújva 100 pengőért. Ugyanis ez a "nép", azaz magyar társadalom arra zavazz, aki többet ígér. Senkit nem érdekel a valóság. Inkább egy alternatív felrajzolt világot választanak újra és újra, amit soha senki nem fog megvalósítani. Hogyan feleljen meg egy kormány ennek a népnek úgy, hogy közben Magyarországot elhelyezi a világgazdaság térképén? Ahhoz, hogy növekedni tudjon egy ilyen hangyafasznyi ország, komoly és VALÓDI átalakításokra lenne szükség, ami megborítaná a kialakult társadalmi rendet. Ennél a pontnál köszönhetnének el az ÁFA csalók a pénzüktől, a politikai haverok a megbízásoktól, és a közalkalmazottak feleslegesebbik része a "nyugdíjas" állásától. Jah és a nyugdíjasok a jelenlegi állapotoktól...

Orbán ebbe beleunt. Hallani megemlékezéseket a felcsúti parasztgyerekről, aki Magyarországot átvezette egy jobbnak gondolt korban. Tele érzéssel és meggyőződéssel küzdött valami ellen, és állítólag a "nép" érdekében. Mondjuk ebben én nem hiszek, de biztosan több romantikus gondolata volt az ország irányításával kapcsolatban, mint ma. De mára egy kiégett kormányfővel rendelkezünk, aki elég okos ahhoz, hogy legalább a hatalmat megtartsa és erőt mutasson kifele. Már nem érdekli az ország, hiszen igazából az országot sem érdekli saját alakulása. Az országot nem lehet untatni gazdasági pályákkal, fenntartható fejlődéssel és egyéb faszságokkal. Az országot meg kell etetni. Kell rezsiharc, kell egy bűnbak és kell egy közösség, ahova az emberek tartozhatnak. A többi tök mindegy.

Ha pedig tök mindegy, akkor te nem a saját haverjaidnak adnád a közpénzt? Nem őket bíznád meg a melóval? Nem nekik kedveznél és nem a saját érdekeidet próbálnád törvényekkel bevédeni? Hát hogy a picsába ne tennéd. És most nem kellenek a szentfazékok, akik erkölcsi felsőbbrendűségükben mindenüket a másiknak adják (aztán élőben kiderül, hogy nem...). 

Próbálj meg összefogni 10 embert és próbáld meg vezetni őket. Nem kell ehhez céget alapítanod. Egyszerűen hívjál meg 10 havert, és vidd el őket 1 hétre túrázni. Nevezd ki magad főnöknek és kezd el mindenkinek beosztani a feladatait a közösség érdekében. Hidd el, hogy az első viharnál már megjelenik az ellenzék. Kialakulnak a klikkek és lesznek, akik mindig tudnak egy jobb megoldást. A legtöbb ember ezt a káoszt és folyamatos feszültséget 1 hétig nem bírná 10 emberrel sem. A mai és mindenkori politikai vezetőnek 10 millió emberrel évtizedekig kell ezt a játékot újra és újra végigpörgetni. És akkor még nem is azt mondtam neked, hogy legyen a 10 emberben doktor, érettségivel rendelkező, vállalkozó és legalább kettő általánost el nem végző ember is. Rájönnél hamar, hogy teljesen máshogy kell megszólítani őket. Észrevennéd, hogy az alulképzett emberek sokkal inkább ösztönlények, akik a tapasztalataikból táplálkoznak. Nekik magyarázhatnád a modern túrázási tudományokat és technikákat. Egyszerűen nem értenék és kiröhögnének. Ha pedig az old school módszerrel akarnál túrázni, akkor az értelmiségi része a csapatodnak lázadna fel, mert nem akarnának felelsleges és elavult köröket futni. Tiszta káosz lenne és ez még mindig csak 10 ember 1 hétig! Gondold el évekig a 10 millió embert különböző képzettséggel, nézetekkel, élethelyzettel és hangulatingadozással.

Hogy a politikusok valójában pont magasról tesznek rád? Ez így van! Egyszerűen úgy működik a dolog, hogy minél tovább politikus valaki, annál inkább válik szociálisan merevvé, érdektelenné. Egyre inkább lesz szociopata, akit az emberi sorsok nem érdekelnek, és mindig a számára megálmodott nagy egész lesz a fontos. De ez azért történik meg, mert ha nem keményítené meg a szívét és lelkét a politikus, akkor gyakorlatilag a szörnyű emberi sorsoktól hamar megőrülne és tönkre menne. Tudni kell, hogy politikai hovatartozástól függetlenül soha nem lehet mindenki számára jó döntést hozni. Mindig lesz valaki, aki az ország döntésétől szenvedni fog és szörnyűbbnél szörnyűbb sors elé kell néznie. Egyszerűen nem lehetséges nem szociopatává válni hosszú távon. Aztán a szociopaták döntenek az emberek életéről és érzelmi fejlődéséről....

Nem véletlenül beszél ennyi faszságot a fideszes politikus sem. Már előre be van szarva, hiszen minden mondatát kiforgatják. Ha felkészül és szakmai érvet mond, akkor is megalázzák. Ha pedig szarik bele és hablatyol valamit, akkor legalább emberileg lehetetlenítik el és nem szakmailag. 

Szóval a mindenkori kormány feladata látszólag megfelelni a tömegnek, miközben egyben kéne tartani az országot, mindezt úgy, hogy azért a zsebbe is jusson. Meg kell védeni a haverokat, ki kell lapátolni a milliárdokat és közben a költségvetési lyukakat betömni. Aztán mindezt össze kell valahogy hangolni a nemzetközi politikával és pár éve az EU-val is. Csodálkozunk, hogy ennyi igazságtalanság történik az országban?

Most tényleg csodálkozol ezen, amikor maga a társadalom sem képes megállapodni egyvalamiben és amellett kitartani?

És mi lenne, ha azt mondanám, hogy átvertelek és nem Magyarországról beszéltem, hanem...?

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr677589314

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.07.02. 11:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Szarvas Norbert: Most már értem a Fideszt! 2015.07.02. 07:52:01

És ez az a pont, ahol már nem tudom nem érteni a Fideszt (leánykori nevén MSZP, SZDSZ, stb...). Bármit csinál az aktuális kormány, az biztosan nem lesz jó.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.07.01. 22:48:30

Egyetértek!
Mondjuk nem biztos, hogy lenne bármelyik országnak, ha a politikusok betartanák az összes ígéretüket...
2010 óta a régi korrupt pártok ellen induló Jobbik és LMP is bizonyította, hogy csak az nem korrupt, akinek nincs rá lehetősége...

U.i. Orbán nem államfő, hanem kormányfő.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2015.07.02. 06:52:07

Megvallom a sok trágár szavakon túl nem találtam értelmes mondanivalót ami meggyőzne arról miért kell megérteni a FIDESZ-t. Ők történelmi esélyt szalasztottak el!!!!

ralf 2015.07.02. 09:45:01

Én azért kattintottam ide, mert reméltem, megértem a Fideszt. Sok újat ugyan nem kaptam, de a tapasztalataim alapvetően ugyanezek.
Ha lehet egy megjegyzésem: nem az a baj, hogy a kiránduláson egy nap után megjelenik az "ellenzék", ez csak azt jelenti, hogy - noha kineveztem magam vezetőnek - még nem boztos, hogy mindig én tudom a tutit. Hogy egy adott helyzetre többféle megoldás is létezik. Aligha kel magyaráznom, hogy attól, hogy valaki főnök, még nem feltétlenül tud mindent jobban. Szóval az ellenzék, azaz más vélemány meghjkelenése nemhogy nem trossz, dfe kifejezetten magától értetődő és norműális jelenség. Az nem normális, ha a vitát nem lehet érvekkel, intelligensen lefolytatni, mert az "elenzék" erőszakos, vagy mert én csak azt hajtogatom, hogy "én vaygok a főnök, az lesz, amit én akarok." És ez a politikában sincs másképp.

Nemfajtalan srác 2015.07.02. 10:10:10

Kiadták az ukázt, hogy fiúk most már el kéne lavírozni a közbeszédet a migráns-témáról, mert ha így megy tovább akkor nagyobbat bukunk rajt', mint a bajai kamuvideón

Hát akkor írjunk valami másról, de miről is? A fenevigye, nem jut eszembe semmi, és még meleg is van rohadtul

Így született ez az írás

Brix 2015.07.02. 10:38:17

@Online Távmunkás: " csak az nem korrupt, akinek nincs rá lehetősége..." az emberi természetből adódóban , ezt soha nem lehet kizárni, de ha a politikia intézményesíti, mint pl nálunk, az soha nem jó...
Vállalkozásokra szabott, kizárólagos pályázatok, a dohánypiac- a szerencsejátékpiac és a gázpiac egy-egy ember kezrére játszása ,mind az állami korrupció bizonyítékai

Brix 2015.07.02. 10:45:10

A Fidesz még a bevándorlás kérdését sem tudja megfelően kezelni, hiszen ahelyett hogy zárttá tenné a menkülttáborokat és megerősítené az államhatárt , az emberekkel konzultált. A plakátkampányuk rendkívül elentmondásosra és alacsony színvonalúra sikerült, hiszen mindenki tudja, hogy nálunk nem tudnak/akarak munkát vállalni, de ha munkát akar a kormány velük végeztetni, akkor az a letelepítés egyik legjobb eszköze...

high up! 2015.07.02. 10:53:09

90%-nyi Átlaghülyemagyar országa vagyunk.

Ez a nép 4 évente képes megérteni a komcsikat, majd a komcsikat a bús p.csába küldő demokratákat, majd a demokratákat a bús p.csába küldő poszt komcsikat, majd a posztkomcsikat a bús p.csába küldő polgári átalakulókat, majd a polgári átalakulókat a bús p.csába küldő posztmszmp-libsiket, majd a posztmszmp-libsiket a bús p.csába küldő félázsiai suttyóparasztokat, majd pedig a félázsiai suttyóparasztokat a bús p.csába küldő teljesázsiai náci csürhét.

Nincs még egy másik nép ekkora lúzer történelemmel és ennyi Átlaghülyével.

FOLYTASSUK!

konrada 2015.07.02. 11:27:34

Kifejezetten jó beírás.

Főleg azért, mert ellenzéki szemszögből próbálja el megmagyarázni, megérteni hogyan működik.

S aki ezt képes felfogni, az érteni fogja, hogy ezeket figyelembe véve kell egy politikusnak viselkedni, ezek mozgatják,
így nem a felszint nézi, hanem ami mögötte van.

...s ha látja, hogy egy politikus mögött nincs semmi, vagy ami van, az még rosszabb, nem érzelmi alapon dönt, hanem racionalista alapon.

...s ha az így döntőt úgy akarja a másik vitában meggyőzni, hogy ha az nem ért vele egyet, akkor birka, meg ..., akkor abban erősítheti csak meg, hogy az, aki mellett ilyen aktivistaként másik kardoskodik, nem lehet okés. (Magyarán: kontraproduktív az, ha ilyen értelmi képességekkel akarja valaki megmondani a tutit....)

konrada 2015.07.02. 11:39:48

@Brix:
...százezres zárt táborokat csak úgy lehet megszervezni, ahogyan az angolok tették Dél-Afrikában, ahogyan a törökök az I. világháború után, vagy mint a németek, szovjetek....

Biztos hogy az volna a jó megoldás?

A plakátkampány tényleg hülyeség, de pont erről szól a beírás is: hülyék országában tenni csak úgy lehet, ha kerítenek hozzá alaphangulatot. Ha lazán csak egyből kerítést építenek - határörzés megerősítése - úgy át nem lett volna verhető, most meg még meg is erősítheti magát a kormány, mint megmentő...

...azt meg hiába gondolod, hogy elég lett volna átranszportálni a százres bevándorlótömeget, mert ezért koppintottak a fejükre, hogy nekik sem kell. Nem véletlen, hogy felelős politikus nyugaton még nem szól a kerítésről egy szót sem, miközben...

Netuddki. 2015.07.02. 12:26:10

Norbi! Nem értesz te semmit!

Bővebben:
Az orbánék nem akarnak megfelelni itt senkinek. Azt mondják amit a táboruk hallani szeretne, lukat beszélnek a hasukba. Ennek tetejébe időnként hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb baromságokat vetnek az úgynevezett ellenzék elé. Az összes energiájuk fele erre megy el, az eleterelére. Amivel a közpénz eltulajdonítását leplezik.

Azért ez elég távol van a megfelelési kényszertől. Térjetek már észhez! Ezek bűnözők, egy kiaszott maffia, családi, haveri vállalkozás az ország új földesuraivá válásra szövetkezve...

Ad Dio 2015.07.02. 12:45:41

Itt van ez a sok okos blogger meg politikus, aki csak úgy szórja két marokkal a minőségi eszet, erre mit reagál ez az ostoba pondró nép? Nem kattint.. meg nem voksol... hálátlan rohadék...

Pedig MI az Igazság Felkent Papjai (röviden: a zértelmiség), olyan hihhhhhhetetlenül okosak vagyunk, hogycsakna.

:-/ egyfelől, más irányból :-P...

Ma a sikeres politikus/blogger meghallgatja és nem kioktatja az embereket. A baloldal válságának egyik legfontosabb eleme az, hogy ő idomítani, nevelni akarja az embereket, nem pedig meghallgatni és képviselni. Talán mert attól fél, hogy olyat kellene akkor tennie, ami "közönséges" (wtf?). Ez persze nem igaz. Az embereknek ugyanis érzelmeik vannak általában és nem gondolataik. A politikus lehetősége ebben áll: a meglévő érzelmekre építve artikulál gondolatokat. Ez a mozgástere. Nem több, nem kevesebb.

Sokkal egyszerűbb volna persze a nagy megmondó szerepében tetszelegni, de afelett a póz felett eljárt az idő...

Szarvas Norbert 2015.07.02. 12:46:24

@bértrollbosszantó_kovi1970:

rosszul értelmezted a cikket.

nem ma akarnak megfelelni. Ma pont szarnak bele.

Amikor elkezdték évtizedekkel ezelőtt, akkor akartak, mint ahogy minden kezdő poltiikus, aki idővel érzéktelenné válik

Ortodox 2015.07.02. 12:47:01

Ja, a fidesz erti a dörgést, amit a demokraták nem

Atacama 2015.07.02. 14:42:21

Ez bizony zagyvaság. Lehetne éppen elemezni is a leírtakat, "de minek?" A cikk írója is "Ígénytelen", úgyhogy nem is veszem a "fáradTságot"...

csárlszbrunzol 2015.07.02. 15:39:19

Gratulálok, ezúttal beletalált a szerző!

Doberdo 2015.07.02. 16:17:03

Van egy nagy félreértés az egészben. Orbán nem szociopatává vált az idők folyamán, hanem ő volt a legszociopatkóbb az összes politikus
között. Ezért bírja ezt a katyvaszt már 25 éve.

Netuddki. 2015.07.02. 16:24:15

@Szarvas Norbert: Nem emlékszem olyan időszakra ahol a fidesz meg a kart volna felelni bárki választónak.
Az 1998-as választásokra nem volt programjuk. "Hallgass a szívedre!" Ezzel "nyertek". Gyorsan el is zavarta őket 2002-ben a jónép. Annyira, hogy 8 évig esélyük se volt.

Aztán 2010-ben szintén program nélkül, elmúlt8évezve megint magukhoz ragadták a "hatalmat". Ekkor már rafkósabbak voltak, bevetettek minden piszkos trükköt, hogy meg is tartsák.
Ami sajnos nem volt nehéz a többi impotens tolvaj banda, és a választók politikautálata miatt. Úgyhogy a programhiányt egy "folytatjukkal" le is tudták 2014-ben. Aztán folytatták is. Láthatólag gyarapodtak a fideszes politikusok és haveri körük, rokonaik.

Félre nem érts, én a megfelelést a tettekben mérem és nem az üres dumában.
süti beállítások módosítása