Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Ezért nem hiszek istenben...

2015. május 06. - Szarvas Norbert

flowersky.jpgMeglepő módon a mostani bejegyzés-cikk-írás- nevezd és gondold annak, aminek akarod nem az aktuálpolitikáról, gazdasági döntésről vagy valamilyen világmegváltoztató gondolatról fog szólni. Kérlek, ha ilyen magasztos elvárásaid vannak, akkor ne is olvasd tovább a cikket. Ahogyan fejlődik a blog és egyre többen vagytok, úgy szeretném megmutatni a saját mozgatórugóim is. Mit és miért gondolok a világról. Nem akarok egy hiperüber motiváló beszédet tartani a hitről és az okról, amiért nem hiszek istenben. Viszont elfogom neked magyarázni azt a gondolatcsírát, ami egyszer megfogalmazódott bennem, és ami azóta lényem meghatározó részévé fajult. Előző bejegyzésem végén megkaptam egyik kommentelőtől, hogy baromi jó cikkeket írok, de mindig azt mondom, hogy "mi miért nem..". Helyette arról kéne írnom, hogy "mi miért igen...".  Igaza volt, magamba néztem. Nem ígérem, hogy sosem fogok a régi gyökerekig visszamenni, de megpróbálok olyan kézzelfogható gondolatokat is közölni, amik segítséget jelenthetnek a nehéz percekben! Szóval a hit és isten kérdése...

 

Tisztelem benned, amiben hiszel

Baromi nehéz beszélni a vallásról, hiszen annyiféle isten és életszemlélet létezik a világban. Mindegyiknek igaza van és egyiknek sincsen igaza. Mondhatni politikai öngyilkosság belemenni ebbe a témakörbe és biztos vagyok benne, hogy a mondandóm végére sokan megfogtok botránkozni, hiszen a világképeteket dobom éppen önszántamon kívül a kukába. 

A vallási vitát nagyon gyorsan lezárva szeretném leszögezni, hogy most nem a spirituális világba akarlak elkalauzolni és mindenáron bebizonyítani olyat, amit az emberiségnek évezredek alatt sem sikerült. Mivel mindig nagyon szókimondó vagyaok, ezért most is vállalom a véleményem és érzésem:

Nem hiszek egy/több isteni lényben, akik eredendően mindenért felelősek és eredendően jók. Ennek az oka? Számomra felfoghatatlan, hogy egy mindenható lény, egy teremtő mit akar megtanítani egy 3 éves éhhalálba erőszakolt kisgyereknek, aki meghal szenvedések közepette mielőtt bármit felfogna. Viszont hiszek az emberiség eredendő jóságában. Most hozhatnék baromi hangzatos Hollywood-i történeteket, de helyette egy velünk megesett dolgot említenék, amikor a belügyminisztertől kaptuk 2013-ban az sms-t a másik kocsijába való átülésről! Amikor igazán baj volt, akkor az emberek ezrei nyereségvágy és haszonszerzés nélkül önkéntesen kezdtek el a saját lehetőségeiken belül mocorogni és segítő kezet nyújtani a bajba jutottakon. Számomra az emberi jóság létezik és kézzel fogható. 

De igazad van, ha hiszel abban amiben!

És akkor miben hiszek?

Lassan harminc leszek és beadtam a derekam. Túl büszke és önfejű voltam életem elsp (legalább) 20-24 évében, hogy beismerjem szükségességét a hitnek. Képtelen voltam beismerni, hogy nekem is szükségem van rá. Én voltam az a srác, aki szerette a focit és mégsem kért senkitől autógrammot, hiszen a nem éreztem szükségességét, nem gondoltam, hogy a Beckham aláírásától jobban csavarom majd a lasztit vagy motiváltabb leszek. 

Az elmúlt években mégis fordult a kocka és beláttam, hogy egész életemben hittem valamiben. Sokan ezt a valamit sorsnak nevezik. Megengedhetem magamnak a luxust, hogy én is ennek nevezzem? Azért vannak kételyeim, hiszen a sorsról a legtöbben azt gondolják, hogy egy előre megírt random szerű és befolyásolhatatlan tény, amit nem megalkotnunk, hanem megértenünk kell. Számomra a "sors" igazából a saját életembe befektetett erő, munka, pozitívum és kitartás manifesztálódása és elkerülhetetlen következménye. Valójában az ok-okozat törvényéről beszélek. 

A legkönnyebb az lenne, ha elengedném magam és várnáma  csodát. Ebben az esetben semmit nem veszthetek, hiszen ha eljön a csoda, akkor isten létezik (önigazolok), de ha nem jön el, akkor így rendeltetett (sorsszerűség)- tehát megint önigazoltam. Helyette állítom, hogy magunk határozzuk meg az életünket. Vagyis az életünk meghatározható részét. Ha jobban belegondolsz, akkor az élet két részből áll: Van, amit tudsz befolyásolni és van amit nem (pl.: környezet, hova születtél, világgazdaság, politika...stb.). A te feladatod, hogy a lehető legtöbbet hozd ki abból, amit tudsz befolyásolni (pl.: vállalkozás, munka, tanulás, szórakozás, szerelem, család...stb.). 

Hadd meséljek el egy példát az életemből. Itt van ez a blog. Bármilyen meglepő az első cikkeimet 20-nál többen nem olvasták. Nyílván nem volt sikerélményem és megfordult a fejemben, hogy abba kéne hagynom (magas labda, ne üsd le!). Nyílván nem a publicitás miatt kezdtem bele, de mégis jól esett volna a pozitív/negatív visszajelzés. Emlékszem, amikor az első kommentemet a 10-20.ik cikk között megkaptam! Madarat lehetett velem fogatni, pedig csak annyit írtak le, hogy mekkora seggfej vagyok! 

Ebben a helyzetben mondhattam volna, hogy valószínűleg azért ilyen az eredmény, mert nincsen több időm a munka mellett jobban felkészülni vagy a nyelvtantanárom miatt rossz a helyesírásom. Azt is gondolhattam volna, hogy ebben az országban nem lehet őszintén beszélni, mert mindenki hülye. Utólag bevallom ez lett volna a legátlagosabb és legkényelmesebb megoldás. Abbahagyom az egészet, mert szar minden. Valószínűleg ezt hozta a sors és isten másra teremtett (ez még nem biztos).

Hiszek magamban!

Ehelyett hittem, hiszek a gondolat teremtő erejében. Minden, amit az ember a történelem során megteremtett az egy gondolatként kezdődött valaki fejében. Nem az a fajta vagyok, aki könnyen feladja. Addig megyek, amíg meg nem találom az utat a célomhoz. Nem érdekel hányszor kerülök padlóra (márpedig már név szerint ismerem az összes atkák a földön...), mindig felállok és folytatom. Elcsépelt mondat, de tényleg így van: "az átlagos és a bajnok között az  a különbség, hogy a bajnok mindig egyel többször áll fel a földről..."

Tehát folytattam tovább az írást. Természetesen magamba néztem, aztán elkezdtem az általam befolyásolható körülményeket megváltoztatni (pl.: a blogot átköltöztettem az index égisze alá) és fejlődni. Ha a számokkal mutatkozunk be, akkor én vagyok a 2.303.694, azaz ennyi lapletöltés eset meg a bloggal az elmúlt két évben! Szépen sorjában jöttek a sikerek, ahogyan én is fejlődtem. Meghívtak sajtóeseményekre, volt a blog a hónap gazdasági blogja, számtalan nagyszerű emberrel ismerkedtem meg, több embernek tudtam a blogon keresztül segíteni a hitelében vagy pénzügyeiben. Ma ott tartunk, hogy elkezdtek a felkérések is csorgadozni kiállításokra, előadásokra, ahol nekem kéne a nézőpontomat közzétenni a public előtt face to face. 

Számtalan kudarchelyzet ért mind a munkámban, mind a magánéletben, mind a sportban, mind a blogírásban. Néhány perc-óra erejéig én is mindig találtam egy jó kifogást, egy hibáztatni való sorszerűséget. De szerencsémre egy idő után mindig meggyőztem magamat, hogy őszintének kell magammal lenni:

Ha jó dolog történik, akkor természetesen én tehetek róla. Ha pedig valami rosszul sül el, akkor isten/sors szólt közbe? Hogy is van ez?

Szerintem egyébként nem létezik tuti recept az életre. Mindenkinek más jön be, mindenki máshogyan tudja feldolgozni az eseményeket. Én abban hiszek, hogy mindenért én vagyok a saját életemben a felelős, és nem engedhetem meg magamnak azt a luxust, hogy áthárítsam másra a döntéseket és a felelősséget is. Ha pedig a felelősség mindenféleképpen az enyém a saját életemben, akkor én akarom saját kútfőből elcseszni, és nem valaki másnak az életét élni, hibáit elkövetni.

A cím az volt, hogy ezért nem hiszek istenben... Gyorsba megpolgárpukkasztalak még, csak hogy rosszba legyünk! Nem hiszem, hogy van egy univerzális bábjátékos, aki baromi jól szórakozik az én nyomoromon/sikeremen. De meggyőzhető vagyok! Ha pedig nagyon bele akarok menni, akkor azt kell mondanom, hogy mégis hiszek istenben. Isten számomra egy gyűjtőfogalom. "Isten" ott van minden emberben (hívjuk léleknek), isten nem más, mint az emberi jóság és remény. A hit, hogy a remény sosem vész el.

Pár hete láttam egy filmet, amiben nagyon érdekesen ábrázolták a Télapó szerepét! A Télapó eszerint nem játékokat ad visz a gyerekeknek és nem az ajándékozásról szól a történet. Télapó egész évben látogatja az emberiséget és összegyűjti a bennünk rejlő jót és reményt. Amikor pedig eljön az ünnep, akkor ezt a sok jót és reményt, amit magába szippantott szórja szét az emberiség között. Az emberiség legnagyobb lehetősége és éltető ereje a remény és a hit.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr257433644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doberdo 2015.05.06. 06:49:47

Érdekes az írásod. Valójában csak azért tehetünk magunknak szemrehányást, ha nem teszünk meg valamit, ami jó...

Boncz Zoltán 2015.05.06. 07:40:24

Elcsodálkoztam az indokodon, amiért nem hiszel Istenben (nem, nem meggyőzni akarlak arról, hogy higgy egy mindenható létezésében, tényleg az okfejtést nem értem igazán).

Nem hiszel Istenben, mert hagy 3 éves gyerekeket éhhalált halni, de hiszel az emberiség eredendő jóságában, annak az emberiségnek a jóságában, akik hagynak 3 éves gyerekeket éhhalált halni. Engem jobban zavarnak a tettek nélküli emberek, mint a tettek nélküli istenek...

2015.05.06. 10:40:36

A posztinak jó napja van , ezért a pozitív cikk.

2015.05.06. 10:43:04

Nem tudom , nekem más a siker és nem az hogy egy poszt kikerül e címlapra vagy hány hozzászólás születik alatta .De lehet hogy bennem van a hiba , ezen nem is vitatkozom .

Szarvas Norbert 2015.05.06. 10:48:57

@Diorella Queen:

félreértettél... ez csak egy nem túl heroikus, hétköznapi példa volt a saját életemből a heroszok korából...

Untermensch4 2015.05.06. 10:57:12

"Ha jó dolog történik, akkor természetesen én tehetek róla. Ha pedig valami rosszul sül el, akkor isten/sors szólt közbe? Hogy is van ez?"
A valláskárosultaknál úgy van hogy a jó dolgokat Isten csinálja, a rosszakat a Sátán(/egyéb gonosz isten), esetleg cizelláltabban Isten csinálja de jó szándékkal, ennél a résznél szokott jönni a bonyolult magyarázkodás. Egyébként az egész teológiai meseuniverzum azt célozza hogy az embert egy elképzelt, magasabb morális szintre fejlessze. Az hogy még a fejlesztés és a fejlesztők is milyen hibákat vétenek közben, bemutatva saját morális szintjüket, részben utal rá hogy az emberiség nem feltétlenül eredendően jó. Általában kísérletileg is kibukik hogy az ember egy önző genyó és a beszéd képességét megelőzően már kifejlődött őseinkben a szadizmus.

2015.05.06. 11:38:49

@Untermensch4:
Állatoknál is létezik , ők is genyók ?:)

CsakMintTe 2015.05.06. 12:27:41

Nagyon sok mindenben egyetértek veled ebben a témában. Sajnos abban is, hogy pocsék a helyesírásod, mert ez elég nehézkessé tette számomra a teljes poszt végigolvasását.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.05.06. 14:27:43

Akkor most megérkezett a nyelvtannáci:

"Viszont elfogom neked magyarázni"

el fogom

"sokan megfogtok botránkozni"

meg fogtok

"mégis jól esett volna a pozitív/negatív visszajelzés"

jólesett volna

@Boncz Zoltán:

+1! Valóban nem kis logikai bukfenc, amit itt a posztoló elkövetett.

@Szarvas Norbert:

"meseljek a macskaimrol?:D"

Igen.

para_noir 2015.05.06. 14:37:17

Mi történt, elfogytak a "gazdasági" okosságok? Milyen blog ez már tényleg? Szerinted ki kíváncsi a pocsék stilisztikájú, ótvar helyesírású filozofálásodra? Kurva irritáló vagy.

Szarvas Norbert 2015.05.06. 14:54:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: kis genyok de imadom oket:)

@para_noir: ha fajdalmat okoz a blog akkor sztem ne olvasd! maskulonben megtartanam a szolas szabadsagot:) ( am tele vagyok gazdasagi temakkal csak nincs idom napi kettot irni)

tébété 2015.05.06. 15:11:09

A szólásszaabdság OK, de ehhez a témához szemmel láthatóan még nem nőttél fel sem gondolatilag, sem íráskészség tekintetében.
Amúgy persze jó, hogy foglalkoztat a dolog. (Mondom ezt a vélemény- és gondolatszabadság jegyében.)

Szalay Miklós 2015.05.06. 15:29:25

Tessék egy tömör és (szerintem) objektív összefoglaló hitről, ateizmusról és agnoszticizmusról:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid019

(Kép teteje, doc, pdf)

para_noir 2015.05.06. 15:36:49

@tébété: nem nőtt fel semmihez se. B-kategóriás falusi biztiügynök, túlfejlett önértékeléssel.

Szarvas Norbert 2015.05.06. 16:02:41

@para_noir:

így már mindent értek...

@tébété:

én leírtam, amit gondolok, ami az életem vonalvezetése. Neked nyílvánvalóan több közöd van istenhez vetett hit tekintetében. Azt akarod mondani, hogy nem nőttem fel gondolatilag a témához azért, mert nem abban hiszek amiben te?

tébété 2015.05.06. 16:15:50

Tévedsz, nem vagyok vallásos. Csupán arra utaltam, hogy ez a vita sokkal előrébb tart és még sok mindent el kellene olvasnod, hogy felnőjj hozzá. Tartasz, ahol tartasz, a te dolgod, de ha már veszed a bátorságot hogy a nyilvánosság elé lépsz vele, akkor ennél jóval több kell. De felőlem persze égetheted is magad tovább.

tébété 2015.05.06. 16:23:51

Ja, és ha még mindig nem értenéd, miről beszélek, nézd meg ezt a mondatot:
"Neked nyílvánvalóan több közöd van istenhez vetett hit tekintetében."
Szerinted mit jelent? Mintha magyarul lenne, de értelme nincs. Mivel írtad, lábbal? Aki ennyire nem tud írni, az ne filozofálgasson nyilvánosan Istenről, meg Életről. Vagy ha mégis azt teszi, ne csodálkozzon, ha kiröhögik.

2015.05.06. 16:36:22

Amikor nagyon megbántottak,ezt írtam fel a zuhanykabinra (hogy ne változzak én is olyan gonosszá,mint akik megbántottak)"amiként a tisztességes emberek számára maga a tisztesség a jutalom, azonképp a becstelenek számára maga a hitványság a büntetés.... gonoszságra adni fejünket egyúttal emberi természetünk elveszítését jelenti. De aminként az emberek fölé egyedül csak erényes voltunk emelhet bennünket, szükségszerű, hogy akiket emberi mivoltukból kivetkőztetett, azokat egyszersmind az emberi méltóság alatti állapotba taszítsa elvetemültségük."Boethius Vagyis abban hihetsz,amiben akarsz, ettől még van szabad akarat és a döntés felelőssége csak az enyém,csak a miénk.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.06. 18:16:34

Méghogy nem vagy hívő :)

Bármelyik new Age szekta két kézzel kapkodna utánad. De a scientológusok se zavarnának haza, ha náluk kopogtatnál, bár köztudott, hogy azok csak az adókedvezmények miatt jegyeztették be magukat vallási közösségnek :)

Pipas 2015.05.06. 19:04:58

"Baromi nehéz beszélni a vallásról, hiszen annyiféle isten és életszemlélet létezik a világban. Mindegyiknek igaza van és egyiknek sincsen igaza."

Ez úgy tűnik, mintha valami nagyon bölcs mondás lenne, de valójában csak egy üres álbölcsesség. Mennyivel igazabb és bölcsebb lenne azt mondani, hogy

"A vallásos emberek mindenféle dolgokat állítanak. Néhány dolog ezek közül igaz, más dolgok nem igazak, megint másokról meg nem tudom, hogy igazak -e."

Lehet, hogy nem tűnik olyan rohadtul bölcsnek, de ennek valójában lenne értelme és igaz is lenne.

Ennél tovább nem olvastam a cikket, nem gondolom, hogy érdemes lenne.

Untermensch4 2015.05.06. 22:27:36

@Diorella Queen: Azok a csimpánzok akik a szomszédjaikhoz mennek át lincselni, bizony genyók.
@Szarvas Norbert: A macska nem is háziállat, ha még az is kiderül hogy nem eszel húst akkor nem tartalak majd rendes csúcsragadozónak. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.05.08. 11:54:11

@Untermensch4:

"A macska nem is háziállat"

Tudósok legújabb kutatásai szerint a macska nem állat, hanem ember. A látható különbségeket a megváltozott génkifeződés idézi elő.

Untermensch4 2015.05.08. 12:51:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Akkor emberi génmódosítás ügyében az ember-macska tengelyen maradva még etikus kísérletezni? Én nagyon szeretnék a gyerekemnek visszahúzható karmokat... :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.05.08. 15:40:46

@Untermensch4:

:D

Ne légy telhetetlen! A karmok már megvannak, a visszahúzhatóságon még dolgozni kell kicsit.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.05.12. 09:52:05

@Pipas: Pedig érdemes lett volna! Lehet persze néhány bevezető mondat után eldönteni valamiről, hogy érdekel-e egyáltalán a téma. Mindannyian ezt tesszük. Viszont ha nem érdekel, akkor miért kommenteled, ha meg kommentelsz, akkor legalább tiszteld meg a szerzőt annyival, hogy megismerkedsz avval, amiről véleményt írsz. Így lenne emberhez méltó.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.05.12. 09:56:42

@Untermensch4: Vigyázz! Nem tudható, hogy milyen tulajdonságot cserélne le a visszahúzhatóság, mert gondolom @Kovacs Nocraft Jozsefne: -nek igaza van, a karmok már meglehetnek :).
süti beállítások módosítása