Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Hogyan fektessünk be ezután?

2015. március 03. - Szarvas Norbert

images_10.jpegA Buda-Cash botrány csak megerősítette az emberek félelmét, miszerint nem létezik betonbiztos lehetőség. Merül fel a jogos kérdés, hogy innen hova tovább? Mi a tuti, de legalábbis legbiztonságosabb lehetőség a pénzünknek? Be kell vallanom nektek, hogy nem igazán találkoztam még olyan önmagát felvállaló és komolyan vevő irománnyal a neten, ami a szokásos terméktípus felsoroláson túl normálisan és összefoglalóan elemzi a lehetőségeket,netalán életvezetési tanácsot is ad a pénzüggyel összefüggésben. Biztosan csak engem kerültek el ezek az írások, de most megpróbálom megadni neked azt a tanácshalmazt, amit minden ügyfelem rendelkezésére szoktam bocsájtani. Kérlek ne várd most tőlem, hogy majd jól megmondom a tutit. Mondandóm lényege nem a Buda-Cash botránytól indul, hanem évek óta ugyanezt mondom (nyílván alkalmazkodva az adott környezethez). 

Életszerűség

Valószínűleg a világ legrosszabb pénzügyi tanácsadója, szakembere lehetek, hiszen az ügyfeleimet sosem áraztom el mindenféle pénzügyi szakkifejezéssel, illetve felelősséget fel nem vállaló statisztikai alapokon nyugvó javaslattal. Sőt kifejezett véleményem az, hogy mint oly sok szakma, a pénzügy is az emberek félelméből próbál meg táplálkozni. Amit nem ismerek, de tudományosnak hangzik, arra mindenki hallgatni akar. Innentől kezdve pedig a kérdés az lesz, hogy az önmagát lakossági szinten elképesztően komolynak venni akaró pénzügyi tudászok mennyire áltudományosan tudják adni a "hülyét"?

Sajnos rólam ez ebben a formában nem mondható el. A kiindulási pontom minden esetben az egyén sajátos élethelyzete és az életszerűségre való törekvés. Valamiért nem hat meg, ha valaki havi 100 ezer forintot szeretne megtakarítani, miközben látom, hogy ma-holnap az élete családalapítás miatt megváltozik és emiatt értelemszerűen vállalhatatlan lesz a 100e forintos megtakarítás. Legfontosabb ötletem a saját életedre vonatkozóan ebből az alaptevésből származik, miszerint a jelened sose áldozd be az áhított jövőért (de ez nem azt jelenti, hogy nem szabad bizonyos dolgokról lemondanod). Mindig a jelenből kell kiindulni és abból felvázolni a jövőt. 

Stabilitás

Nagyon szemét fogalom a stabilitás, hiszen önmagában kétértelműséget hordoz. Sokak számára megfejthetetlen a valódi természete. Gondolj bele, hogyan indulsz el kirándulni a családdal? Egy tervezett utazás keretében feltételezem, hogy van valamilyen elképzelésetek a hova, mit és miért kérdésekről. Pontosan tudjátok hova akartok eljutni. Kiszámoljátok a költségvetést is, hozzányúltok a félretett pénzetekhez is. Elindultok, sokat mentek és megérkeztek. Baromi jó a progi, minden összejön. Viszont a program végén jöttök rá, hogy nem lesz elég benzin hazafele, pénzetek is elfogyott. Hogyan tudtok visszatérni a mindennapokba? A valódi életetekbe? 

A valódi élet ugyanis szerintem az a hétköznapi cselekvések és lehetőségek összessége, amikre nem kell gyűjtenetek, amik adottságok és magától értetődőek. Ez a lét a ti stabil alapotok. Ettől el lehet térni, tudtok fejlődni, de sosem szabad ezt az alapot meginogtatni egy jobb autó vagy utazás vagy pénzügyi manőver miatt. Magyarul nem vehetsz fel befektetés céljából jelzáloghitelt, ha a hitel törlesztőjét és a járulékos költségeket nem tudod a legrosszabb esetben saját zsebből finanszírozni!

Bizalom

A befektetés akármilyen jogi környezetben kizárólagosan bizalomfüggő. Oda teszed a pénzed, akinek elhiszed. A Buda-Cash-nek például a bizalomvesztés miatt van mindenféleképpen vége abban az esetben is, ha kihozza a felügyelet a "sorry, tévedtünk" tényállást. Neked hinned kell abban, hogy a pénzed jó helyen lesz. De a hit nem írhatja felül a józan paraszti észt. Lassan ideje leszámolnod a befektetési démonokkal és tudatába kerülni olyan tényekkel, mint például tuti magas hozam nem létezik. Minél alacsonyabb a hozam, annál biztonságosabb a buli. Minél többet ígérnek neked, annál nagyobb az esélye a bukásra. Egy szakembertől sem akarom az ügyfeleit elvenni, de a legfontosabb szerintem minden tanács esetében, hogy elhangozzon a szakértő szájából ez előbbi tézis. Ha ezt nem mondja el neked és beleültet a magas hozam, tuti dolog bölcsőbe, akkor nem feltétlenül rossz emberrel van dolgod, de biztosan rossz "szakértővel".

Kockázatot csökkenteni kell

A munkában nem milliárdos ügyfelek adogatják egymásnak a kilincset, hanem olyan átlagos emberek, mint te. Vagy van pénzük vagy nincs. Viszont ha van pénzük, az is olyan tétel, aminek elvesztése komoly bonyodalmakat okozhatna. Nem mindegy, hogy milliárdosként elbuksz néhány milliót vagy százezres keresettel teszed meg ugyanezt. Nagyon fontos, hogy lehetőség szerint próbáljunk meg több lovat (pénzügyi terméket) meglovagolni és ne feltétlenül egy helyre koncentráljunk.

Tudod kiből lehet  a legkönnyebben milliomost csinálni? A milliárdosból:)

Egyértelmű persze, hogy az átlagos embernek nincsen feltétlenül lehetősége arra, hogy több megtakarítással rendelkezzen. Ha van 10 ezer forintod havonta, akkor azt már ne oszd szét több termékbe, mert a költségek felemésztik a bulit. De most nézzünk egy típuspéldát a tapasztalataim szerint átlagosnak mondható ügyfélről, aki 40 éves, van 6M forint félretett pénze, havonta 160e forintot keres (feleségével együtt 300.000,- összesen) és megmarad nekik havi szinten jelen pillanatban 40 ezer forintjuk. 

Először sosem befektetésben gondolkodom

Jó ez így nem igaz, hiszen gyakran keresnek meg megtakarítással, befektetéssel kapcsolatban. Nekik nem mondhatom azt, hogy először beszéljünk másról. De utólag már beszélhetünk...

Érdemes átgondolni az életüket és a kiadásaikat rendszerezni. Hamar kiderül például, hogy gyerekre (szemüveg, pelenka stb...), gyógyszerre havi szinten minden család elkölt legalább 15.000 forintot. Lehet, hogy nem egyszerre és mindig, de éves szinten egy átlagos és gyerekekkel rendelkező családnál összejön az évi 180.000,- forint ezekre a kiadásokra. Érdemes egészségpénztárban gondolkodni (akár Cafeteria keretein belül), hiszen ezeket a kiadásokat az állam 20%-al támogatja. Ráadásul bizonyos szolgáltatóknál bónusz kedvezményeket lehet ígénybe venni (pl.: szemüvegnél 10-20%). Ez azt jelenti a családnak, hogy alsó hangon spóroltam (spórolt magának) évente 36.000,- forintot. Ez egy havi fizetésük 12%-a! Hozam? Nem hozam? 

Aztán ott vannak a mglévő pénzügyi termékek, mint például lakásbiztosítás. A legjobb befektetés szerintem az, amikor a már meglévő termékeket optimalizáljuk. Ez azért jó befektetés, mert a nyereségünk garantáltan nem mehet 0 alá. Legrosszabb esetben megveregetjük a vállunkat, hogy mindenből a legjobb ár-érték arányú termékünk van. De ha átlagos vagy, akkor már itt nyersz 1-3 óra utánanézéssel havi 5.000 forintot. Mennyit dolgozol 5.000 forintért? Van aki 4 órát, mások 8 órát. Magyarul 3 órát foglalkozol (akár szakember segítségvel) a témával és havonta saját magadnak elő tudsz állítani 1 napi munkáért járó bevételt! Ez ennek a családnak egyébként máris 1,67%-os hozamnak felelt meg!

Az látható, hogy akár plusz pénz befizetése nélkül is lehetőségünk van magunkhoz mérten nyereséget termelni csak azzal, hogy a saját életünket befektetésként kezeljük! És akkor most ne beszéljünk a tanulásról, mint legjobban megtérülő befektetés!

Akkor térjünk rá a lényegre!

A példa szerint, havi 40.000 forint marad és még 6M forintunk is van!

6M sztori

6M forint már az az összeg, amivel okosan kell bánni. Az biztos, hogy ekkora összeget egy brókerházra akkor sem bíznék rá, ha tudom, hogy több bórkerházzal való aktív kapcsolat sokkal több költséget jelent. Egyértelmű, hogy az emberek mára már keresik a befektetési alapokat, amikkel én is szeretek dolgozni. Az nem mindegy, hogy ki lesz a közvetítő a buliban, a számlavezető. Ha brókerház, akkor osztom a pénzt. Bankba ma azért nem tenném, mert elég bajuk van jelenleg a devizahitelekkel, bár makrogazdasági szemmel azt kellene javasolnom, hogy irány a bank, hiszen a bankoknak szüksége van betétekre, amikkel képes az egész rendszer rebootolni. Én lehet elgondolkodnék a biztosítókon keresztül elhelyezhető befektetési alapokon. A biztosító jelenleg a leginkább stabilnak mondható intézmény, ráadásul befektetési alapokban egyértelműen képesek a versenyre, sőt gyakran használják ugyanazokat a csatornákat, mint a brókerházak. 

Viszont előfordulhat, hogy valaki tuti tippet kap az OTP részvényre, vagy a forexezésre. Egyértelmű, hogy ezeket a manővereket brókereken keresztül fogjuk tudni elvégezni. Mindenkit emlékeztetnék az életszerűségre azonban! A valóság az, hogy ezek mindig kockázattal járó tevékenységek, amikben benne van a hatalmas bukta (lásd Buda-Cash). Fontos eldönteni, hogy megelékszünk e a netto 5-7%-os hozammal átlagosan vagy 10% fölé akarunk tőrni? Mára szerintem pontosan tudod, hogy a második opciónak milyen következménye is lehet! Bár fontos hangsúlyoznom, hogy nem létezik tuti befektetés (ami még köthető- lásd az angol Aviva életbiztosítási abszurduma), csak a halálnemet választhatjuk meg:) 

40.000?

Felejtsd el! Most komolyan mondom! Vagyis mondanám ennek a családnak, hiszen egy stabil verzióban nem szabad nullázni a családi költségvetést, hiszen egy nem várt mosógépelromlásnál máris borul a forma. Az életszerűség azt mondatja velem, hogy mindig változik az életünk, mindig jön valami (költséges) dolog az életünkbe, amit ma még nem látunk. A tervezés alapszabálya az elfogadás, hogy nem tudunk tervezni. Biztosítani tudjuk a jövőnket, de nem megtervezni ezen a szinten. Hiába tudok ma 40.000 forintot félretenni, ha két év múlva szeretnék egy új kocsit, jön a harmadik gyerek vagy a szülőket kell támogatni. Fontos belátnunk és meghatároznunk azt az összeget, ami ezen dolgok tudatában is belefér. Ennek az ügyfélnek azt mondanám, hogy a felső plafon a 25e. Bár ez sem igaz, hiszen minden élet egyedi. Teljesen más az, amikor a példa ügyfél kiadásai között van lejáró autóhitel vagy bármilyen kötelezettség, amivel majd hamarosan felszabadul egy nagyobb havi összeg és teljesen más, ha a kiadások betonfixen és az életszínvonal ígényükhöz kötött. Remélem érted, mit akarok ezzel mondani!

Hova takarítsak meg?

Már hosszú a cikk így is, tehát gyorsan megmagyarázom a "miért ne a párnám alá tegyem?" dolgot. Azért mert akkor én szerinted miből fogok élni?:) És akkor ne beszéljünk az inflációról, lopásokról, emberi természetről. Bár van néhány sztorim ezekről, amik miatt átgondolnád!

Szóval van a sok nagyon okos oldal, cikk, akik felsorolják a lakáskasszákat, utálják a unit linked-eket (megvan az ellenségképünk máris), behozzák az önkéntes nyugdíjpénztárakat, beszélnek TBSZ-ről (nem is értem, hogy miért, hiszen TBSZ-be nem tudsz havonta félretenni...) és magyaráznak folyószámlákról. A legjobb tanácsom, hogy kössél mindent, és próbál megérteni, hogy miért kötöd! Amikor elém állt ügyfél, hogy valóban megtud takarítani komolyabb összeget, akkor sosem tettem a pénzét egy eszközbe! Tisztáztuk a céljait és szétosztottuk. 

Rakjunk lakáskasszába, mert élned kell valahol, amit biztosan fenn is kell tartanod, újítanod. 

Legyen nyugdíjcélú programunk, mivel nem lesz nyugdíjunk.

Tegyünk félre a gyerekeknek bankba vagy biztosítónál (az a csúnya UL, aminek egyébként 20 évnél 1-2% a TKM-je...), mert ez lesz a legjobb befektetésünk és nem a termék miatt!

ÉS a többiről nem is beszélek, mert mire idáig elértünk, addigra szerintem már pontosan tudod, hogy mik a te saját céljaid, prioritásaid. Talán már a lehetőségeiden is gondolkozol. Ha meg gondolkozol, akkor már rissz nem történhet veled, maximum egy rossz tanács vagy termék következhet.

Neked mik a prioritásaid?

Felmerülő kérdés vagy konzultáció esetén írjál a szarvas.norbert@iflgroup.hu címen!

 

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr787237611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagh 2015.03.04. 08:21:02

Elég sok marhaságot sikerült összehordanod. Hozzád sem mennék tanácsért, mert én ugyan nem ebből élek, de szemlátomást mégis messze én értek kettőnk közül jobban a témához.

Uff én szóltam 2015.03.04. 10:21:27

azt hadd tegyük hozzá, hogy a 'szakértő' kifejezés alkalmazása ebben a környezetben erős túlzás. Amit a független ügynökök művelnek, zömében kizárólag eladástechnikai gyorstalpalót megjárva, az a hályogkovácsoláshoz hasonlítható. Ezek a lótifuti ügynökök - állásukat vesztett informatikusok, titkárnők, középiskolai tanárok, jogászok, vagy vendéglátóipari főiskolai hallgatók, ... - legfőbb eszköztárában az szerepel, hogy első,- másod,- harmadsorban önmagukat kell eladni ismerőseiknek, rokonaiknak, nem pedig a megtakarítási terméket, biztosítást.

A bizalmukba kell férkőzni, és ha ez sikeres, akkor az eladás, a jutalék már magától jön. Itt a pénzügyi-közgazdasági szakmai ismereteknek semmi szerep nem jut. Amíg a pénzügyi közvetítők számára nem teszik kötelezővé a gazdasági felsőfokú képzettséget, (min. fősikolai szint) plusz legalább egy éves tartamú célirányos pénzügyi képzést, addig szívni fognak azok, akik rokoni, haveri, ismerősi bizalomra építve fogadnak el javaslatokat ügynököktől.

Az államnak pedig arra kellene fókuszálnia, hogy a kommunikációs csatornáin keresztül bátorítsa, ösztönözze a népet arra, hogy maga keressen egyéni iniciatívából olyan szolgáltatókat, befáradva azok ügyfélszolgáltati irodáiba, akiknél rendszeres megtakarításait fialtatni akarja hosszú távon. Az ügynöki értékesítési rendszer alapjaiban elhibázott, én törvényben tiltanám meg a jutalék alapú, kvázi MLM jelleggel működtetett értékesítési rendszert .

Persze értem én, hogy ez ma nem realitás, lévén a kormányaink aktuálpolitikai megfontolásból azt a hitet igyekeznek erősíteni a nép egyszerű gyermekeiben, hogy a magánszolgáltatók megbízhatatlanok, veszélyesek, és csak az államban lehet megbízni, aki majd úgyis kisegíti szeretett népét minden bajból, ha a pártra szavaznak.

Ahogy az Emberiség létezése óta mindig is volt, ma is érvényes az a szabály, hogy :

"önmagad érdekében tegyél meg minden erőfeszítést ahhoz, hogy te magad mérd fel a megcélzott előnyökkel szükségszerűen együttjáró kockázatot, és te kezel azokat. Ha nem vagy rá képes/hajlandó, akkor mondj le azokről az előnyökről. Ha mégis megléped, akkor viseld magad a következményeket, ne hárítsd a bukásodat másokra"

De itt nálunk Kelet-Európában ez nem még sokáig realitás, itt az államszocializmusba vetett néphit uralkodik.

Nagh 2015.03.04. 10:28:33

Hülyeség 1:
"Ez azt jelenti a családnak, hogy alsó hangon spóroltam (spórolt magának) évente 36.000,- forintot. Ez az éves fizetésük 12%-a! Hozam? Nem hozam? "

Hülyeség 2:
Biztosításon havi 5000 Ft-ot spórolni? Max. ha az illető soha nem nézte kinek és mennyit fizet autóra, házra.
Ellenben itt kezdtem gyanakodni, hogy te egy kezdő ügynök vagy, aki csak el akar adni pár biztosítást.

Hülyeség 3:
"Én lehet elgondolkodnék a biztosítókon keresztül elhelyezhető befektetési alapokon." - Persze egy csomó plusz költség fejében, ami az ügyfélnek extra kiadás, neked extra jutalék. Ha egy nagy banknál vezetett értékpapír számlával gond lesz, akkor hidd el gond lenne a kenyéradó biztosítóddal is. Akkor mire föl fizessen az ügyfeled egy csomó pénzt pluszba? A jutalékod miatt!!!

Hülyeség 4:
"Viszont előfordulhat, hogy valaki tuti tippet kap az OTP részvényre, vagy a forexezésre." - Nincs tuti tipp. Bennfentes kereskedés esetén lehet valami tuti, de az törvényellenes!

Hülyeség 5:
"A valóság az, hogy ezek mindig kockázattal járó tevékenységek, amikben benne van a hatalmas bukta (lásd Buda-Cash)." - Mint ha a forexezésben a brókercég lenne a fő kockázat. Sokkal valószínűbb, hogy a kezdő spekuláns saját erőből bukja el pénze 100%-át.

Hülyeség 6:
Havi 40 helyett 25 ezer megtakarítás: Miért ne lehetne a maradék 15 ezer forintot is egy likvid befektetésbe tenni, amihez bármikor hozzáférhet? Ha pedig van egy likvid 6 javi tartalék, akkor a többi már mehet hosszú távú befektetésbe!

Hülyeség 7:
"nem is értem, hogy miért, hiszen TBSZ-be nem tudsz havonta félretenni..." Miért ne tudna? Akár naponta is be tud rá fizetni. Van gyűjtőév. Az alatt bármikor fizethetsz be, kamatozik és és ha a gyűjtőévet követően eltelik 5 év, akkor kamatadómentes is. Akkor sincs baj, ha előbb kell a pénz, mert akkor olyan, mint ha egy normál, nem TBSZ-es befektetés lett volna!

Hülyeség 8:
"Tegyünk félre a gyerekeknek bankba vagy biztosítónál (az a csúnya UL, aminek egyébként 20 évnél 1-2% a TKM-je...), mert ez lesz a legjobb befektetésünk és nem a termék miatt!"

Az UL mitől lenne a legjobb? Messze a legrosszabb befektetés, szüleimnek is van, mint ahogy még fél tucatnyi ismerősnek. Mindegyikőjükkel végigszámoltuk. Mindegy, hogy 3, 5, vagy 10 éve fizetik. Mindegyik rosszabbul járt, mint ha bármi kockázatmentesbe (akár bankbetét) tette volna a pénzét. Aki bárkinek is UL terméket akar eladni az egy "ügynök", aki csak a saját hasznát nézi. Lehet nem tud róla, de a biztosító a pár napos "képzésén" csak azt tanítja meg neki, hogy mivel adja el az UL-t. Elhiszi, elhiteti az ügyféllel és mindenki boldog. Ja, csak épp közben az ügyfél rengeteget bukik!

Szóval köszönjük a reklámblogodon a reklámposztot, de tanulj még egy kicsit, mert én informatikusként többet tudok a pénzügyekről, mint te!

Uff én szóltam 2015.03.04. 10:56:53

Az biztos, hogy a "célszemélyeknek" gőzük sincs arról, hogy mi a különbség egy függő,- vagy független ügynök és egy alkusz között.

Arra kíváncsi lennék, hogy amikor egy ügynök becserkészni igyekszik leendő kundschaft-jait vajon felhomályosítja-e őket arról, hogy ő bizony nem alkusz: ebből eredően nem az ügyfelei érdekét tekinti elsődlegesnek, hanem az őt értékesítéssel megbízó szervezet érdekeit. --> ő egy bolti eladó lényegében.
Tudtommal legtöbb ügynök pénzügyi tanácsadóként álcázza magát, még ha nem is mondja ki nyíltan, de olyan kijelentéseket tesz, amiből erre lehet következtetni. És ez már veszélyes, mert megtévesztésre irányul. Azt a látszatot igyekeznek kelteni, hogy ők szakértők, akik szakmájukat végzik, amikor megtakarítási megoldásokra tesznek javaslatot. Ezt az ügynöki tevékenységet szakmának nevezni a kifejezés megcsúfolása, hiszen a szakmai ismereteket teljes egészében nélkülözi.
( azt meg ugye mégse nevezzük már szakmának, hogy a bizalmába férközök egy rokonomnak, ismerősömnek, annak ismerősének)

Szarvas Norbert 2015.03.04. 11:07:53

@Nagh:

Hülyeség1: értelmezhetetlen a problémád, mivel nem írod le

Hülyeség 2: Imádom mikor megmagyarázzák nekem a saját tapasztalataimat:) Legyen igazad:) Felteszem vannak tényleges ismerőseid (ügyfeleid) Budapesten, Szegeden, Debrecenbe, Pécsett és még az ország több tucat településén és mindehol kijött, hogy én hülyeséget beszélek. Legyen igazad

Hülyeség3: Gondolom a Buda-Cash botrány és az érintett négy bank problémája pont elkerülte a figyelmedet és a bankoknál vezetett értékpapírszámlák eltűntetése. Lehet kevás volt erről 4 cikket írnom:)

Hülyeség4: Ez most boszorkányüldözés? Kérlek próbáld meg mégegyszer az értő olvasást...

Hülyeség5: szakmai vitába ne fussunk bele, mert lehet fájni fog neked. Nem célom, hogy szakmailag ellehetetlenítsem a kedves olvasóm:)

Hülyeség6: lehet. Semmi sem tilos. Viszont sajnos nem értetted a lényeget. Kérlek próbáld megint elolvasni a cikket és megérteni az én lényegemet és ne csak az "öt perces hírnév, mert jól kioktattam a bloggert"-re törekedj

Hülyeség7: feladtam. Igazad van

Hülyeség8: ÉRTŐ OLVASÁS! nem az UL a legjobb befektetésünk, hanem az hogy a gyerekünknek teszünk bármilyen programba félre! A GYERMEK JÖVŐJE A LEGJOBB BEFEKTETÉS!!!!

Elhiszem, hogy penge informatikus vagy, de látszólag képtelen vagy az értő olvasásra és pénzügyi kalkulációk elkészítésére. Ebből látszik, hogy nem sikerült az UL termékeket a magadévá tenni. Egyértelmű, hogy egy 10-15-20 éves program 3 és 5 évnél szinte sosem lesz full nyereséges, mivel nem erre az időtávra van. Mutass olyan átlag UL-t, ami 15-20 éve fut. számold ki azt egy picit. És akkor ehhez majd pakoljuk hozzá a szakmaiságot, hogy mi alapján választod ki a terméket. De a cikknek baromira nem ez a lényege, szóval hülyeség most erről értekezni. Majd ha írok az UL.ről, akkor ott szívesen várlak egy továbbképzésre, de addig is szorítkozzunk a cikk mondanivalójára, ha lehetséges.

Informatikusként elhiszem, hogy többet tudsz a pénzügyekről, mint én.

Szarvas Norbert 2015.03.04. 11:10:28

@Uff én szóltam:

Kérlek ne vigyed el a lényeget egy fals irányba. Mivel a cikk nem értekezik az ügynök témáról, így te se tedd. Próbáljunk meg arról diskurálni, amit a cikkben közölni szerettem volna!

Ne miattam, mert én értem, hanem azok miatt akiket amúgy érdekelne a cikk aalatti véleménycunami... velük nem kéne kicseszni egy újabb demagóg cikkfüggetlen ügynök háborúval

Nagh 2015.03.04. 11:24:20

Hülyeség1:
Látom az alap matek sem megy. "évente 36.000,- forintot. Ez az éves fizetésük 12%-a!" - Ezek szerint 300.000 Ft lenne az éves fizetésük. Az pedig havi 25000 Ft! Mondhatni, hogy elírtad. Kár, hogy ezt akkor sem veszed észre, ha felhívják rá a figyelmedet!

A többit kár magyaráznom. Majd a kedves olvasó eldönti melyikőnk a hülye. A szövegértelmezéssel többségük szemében neked lesz gondod.

Én meg léptem innen, mert ha nem kerülne Index címlapra ekkora hülyeség eszem ágában nem lenne biztosítási reklám blogokat olvasgatni.

Brix 2015.03.04. 11:30:49

Ha az ember befektetésben gondolkodik , többféle kockázat merül fel
Van a cégkockázat, vagyis ahova elhelyezzük a pénzünket, mennyire stabil alapokon álló cég , és van a magának a befektetésnek a kockázata
Sajnos, kockázatmentes hozam nem létezik. Még az államkötvények sem azok... A mostani kisemberellenes világban nem könnyű megtalálni a megfelelő instrumentumot, de a legjobb a több lábon állás , annak aki megteheti. .. Jó , ha ez ember több pénzintézetnél és többféle kockázatosabb és kevésbé kockázatos eszközökben tartja, a pénzét. A margin tradet nem ajánlom az átlagembernek, de devizában érdemes pénzt tartani , mivel a kormány implicit célja a forint gyengítése évek óta. Aki hosszú távban gondolkodik , annak érdemes az ingatlant is meggondolni, különösen a nyugat-európai lehetőségek jók.
Diverzifikálni kell a portfóliót, és akár külföldre vinni, ahol kevesebb a költség és kisebb az intézményi kockázat
A tipikus magyar loser, beteszi a bankba a pénzét évi 1,5%-os kamatra, amire akkora adóteher és költség jön , hogy a végén még ő fizet a banknak. Ennél a deviza a párna alatt is jobb...
Biztosítóba se nagyon tenném, ahol 3-4 évig csak a jutalékot fizetik, addig nullán áll a számla...

Szarvas Norbert 2015.03.04. 11:33:03

@Nagh:

1. igy mar ertem mi a problema. latod? Ertelmesen ervelve maris jutunk valahova. Azonnal javitom, mert valoban elirtam.

2. Tisztelet a masikkal szemben nagyon fontos. Erre nem magyarazat az h informatikus vagy.

Engedd meg hogy egy bolcselettel koszonjek el toled, ami rad nagyon illő:

"Elmúlik"

turista a saját országában 2015.03.04. 11:40:32

"Amikor elém állt ügyfél, hogy valóban megtud takarítani komolyabb összeget, akkor sosem tettem a pénzét egy eszközbe! Tisztáztuk a céljait és szétosztottuk. "

Szétosztjuk, de nem csak eszközök között, hanem pénzügyi szolgáltatók között is!

A megfelelő diverzifikáció tehát nem csak eszközallokációt, hanem egyben társaságok közötti elosztást is jelent. Mindenképpen nagy, tőkeerős, az országban már régóta jelen lévő vállalkozásokat érdemes választani, ezzel is csökkenthetjük a kockázatot, még ha ki nem is küszöbölhetjük: lásd Buda-Cash, amely szintén régi, és a piac szemében jól csengő név volt.

Leginkább ezzel kerülhető el, hogy valaki akár búcsút is inthet az összes vagyonának

Szarvas Norbert 2015.03.04. 11:44:33

@turista a saját országában:

én is így gondolom! Ugyan így nem írtam bele a cikkbe, de a diverzifikációval sugalltam a szolgáltók közötti szétosztást is!

Uff én szóltam 2015.03.04. 11:45:21

@Szarvas Norbert: Rendben.

Hogyan fektessünk be ezután ?

Először is attól, hogy vannak, vagy akár csak potenciálisan lehetnek bűnelkövetők a broker szakmában is, (ahogy mérnökként, orvosként, tetőfedőként, tanárként,.. is lehet bűnt elkövetni) attól még nem szabad a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni. A broker cégek meglévő igényt elégítenek ki szolgáltatásukkal, amit a jellemző többség törvényes kereteken belül végez.

A Buda-Crash úgy tűnik vérszemet kaphatott, és a tulajdonosi körhöz tartozó bankokból törvénytelenül átmozgatott betéteket a brokerházhoz az átmenetinek remélt veszteségek áthidalására, azzal a szándékkal, hogy amikor a piac már nem fordul ellenük, visszaáramoltatják a bankjaikba. Plusz beüthetett a svájci jegybank meglepetés csomagja, a Buda-Crash brokerek nem számítottak rá, és a tőkeáttétes derivatív ügyletek veszteségei olyan mértékűvé váltak, aminek következményeit nem lehetett a margin számlákon kibekkelni átmeneti finanszírozással, a banki betétesek pénze is benn ragadt a törvénytelen tranzakcióban.

A bűnelkövetőket meg kell büntetni. Ettől még nem a broker szakma a bűnös, en bloc.

Befektetni továbbra is úgy kell, ahogy eddig: körültekintően.

Aki nem akar/tud kellő időt, energiát fordítani a tájékozódásra, ismeretek megszerzésére ( ami természetes ) az ne akarjon infláció feletti hozamot hosszú távon sem. Elégedjen meg az állampapírok nyújtotta alacsony megtérüléssel, de ügynökök tanácsaira semmiképp ne támaszkodjon,

Aki pedig nem akar megelégedni az infláció kompenzálásával a realizált hozamokban, az pedig ne legyen rest időt, energiát fordítani arra, hogy saját maga, saját kockázatára kezelje a magasab hozammal együtt járó magasabb kockázatokat. Bőséggel áll rendelkezésre ismeret forrás, azzal csak az nem él, aki nem akar. És aki nem akar, az legyen annyira tisztességes, hogy nem csak a hozamot teszti zsbre, de az esetleges buktát is megeszi, nem várja el, hogy az állam kompenzálja őt. Ezekbe az ismeretforrásokba nem tartozik bele egy ügynök, aki bolti eladóként viselkedik, saját portékát értékesít. Értékesítőhöz a smart investor akkor fordul, amikor már hosszas mérlegelések után eldöntötte, hogy milyen kockázatokat akar felvállalni és kezelni, és csak a pénztárhoz akar fáradni az értékesítő cég ügyfélszolgáltati irodájában vagy honlapján..

Szarvas Norbert 2015.03.04. 11:45:42

@Brix:

a biztosítós témában nem értek egyet... ismerek olyan terméket, ami biztosítón keresztül úgy működik, mint egy banki vagy brókercéges befektetés, viszont költségekben alacsonyabb.

Legvidámabb Balfasz 2015.03.04. 12:06:05

Első és legnagyobb kockázat, hogy IFL kategóriás mukikba fut bele a megtakarítani vágyó polgár.

turista a saját országában 2015.03.04. 12:08:22

A Lakáskasszát mindenképpen ajánlom, mindenkinek. Szerintem a legjobb, legbiztonságosabb befektetések egyike.

Maximálisan évi 72 000 Ft állami támogatás. És ezt ugye többszörözheted is, ha családtag, közeli rokonra is kötsz szerződést. Akármennyi is a havi díj, ez ugye a folyó évi befizetésre 30%-os évenkénti hozamot jelent!

Hol a francba kapsz te máshol a pénzedre garantáltan évi 30%-ot évről-évre?!

Igaz, ma már csak valóban lakáscélra lehet felhasználni a szerződéses összeget, illetve ha nem tartasz igényt a hitelrészre, akkor az állami támogatással, kamatokkal felgyűlt betéti összeget. Az én szerződésem még szabad felhasználású, tehát a lejárat után (hamarosan) akár cukorra és csokira is költhetném (persze nem), de számomra mint befektetés, pénzfialó eszköz így mindenképpen kiváló termék.

Brix 2015.03.04. 12:14:42

@Szarvas Norbert: A biztosítók általában stabil pénzügyi alapokon működő intézmények, egyetlen gond van csak velük: az , hogy rendívül magas költségekkel dolgoznak. Először ki kell fizetniük a megbízást szerző ügynököt, ami 3-4 évre lenullázza a befektetést, majd később alapkezelői díjat kell fizetni , ami szintén nem kis összeg. Másrészt , nem túl rugalmasak a fektetés likviditása tekintetében. Persze , lehetnek előnyei is, pl a kockázati rész , nem várt eseményekre megoldást nyújthat

Uff én szóltam 2015.03.04. 12:19:54

@turista a saját országában: Betegesnek tartom azt a gondolkodást, hogy döntéseinket a megtakarítási alternatívákról az határozza meg, van-e állami támogatás mögötte. Az az érvelés, hogy ha van benne állami támogatás, akkor gondolkodás nélkül meg kell venni, rossz irányba visz.

Pláne az nagyon deform, amikor valaki ahhoz igazítja a megtakarítása mértékét, hogy az állami támogatásból hol tudja a legnagyobb éves hozamot kimunkálni.

A helyes ezzel szemben az, ha a megtakarító polgár azt mondja: az állami támogatást talált pénznek tekintem, de nem ettől teszem függővé, hogy milyen konstrukciót választok. Ha a talált pénzzel együtt is az alternatívákból az a legjobb, akkor választom csak.

Szarvas Norbert 2015.03.04. 12:20:47

@turista a saját országában:

nagyon jó program a megfelelő célra.

Viszont van egy nagyon komoly félreinfó, ami terjed a piacon és amit te is írsz!

"Hol a francba kapsz te máshol a pénzedre garantáltan évi 30%-ot évről-évre?!"

Az LTP sem ezt adja, hanem az összes befizetésre fizet 30%-ot!

Gyors számítás:

1. év 240.000 72.000 állami támogatás 30%
2. év 240.000 +240.000+ 72.000,- ehhez jön 72.000 forint, ami már nem az összes tőke 30%-a, mint hozam, hanem csak a befizetés 30%-a. Befektetési szempontból pedig a tőke 552.000,- 13%-a

és a következő években így csökken tovább. nem véletlen, hogy a legrövidebb ltp éri ebből a szempontból a legjobban és minél hosszabb annál kevesebb a tőkére vetített tényleges hozam %-os értéke.

Szarvas Norbert 2015.03.04. 12:22:37

@Brix:

ismerek olyan biztosítói számlát, ami rugalmas és likvid, nincsen vv értéke, nincsen futamideje, 3 illetve 5 évnél igaz rá a TBSZ-re érvényes kamatadó és EHO szabály, mégis bármikor lehet befizetni és tőkét kivonni. alapkezeői díj évi 1%, vételi-eladás árrés 4,9%, ezen felül évi 2.000 forintot von le admin díjnak.. ez szerinted versenyképes?

Szarvas Norbert 2015.03.04. 12:24:10

@Szarvas Norbert:

a számításból kihagytam pl a betéti hozamokat... ez csak egy egyszerű számítás az elv miatt

manager2008 2015.03.04. 12:25:11

Egyrészt nem csak magyar pénzintézetek vannak. Tehát érdemes kitekinteni a világba is. Pld. 2014 szeptemberben vettem 2000 EUR értékben egy USA részvény befejtetési alapot, USD alapú. 6 hónap alatt hozott 54%-ot. Van ilyen alapból még vagy 8 féle, figyelem a dolgot és online adom veszem ahogy alakul a világ. Átlagban kijön évi 25%. De nem ez az igazi móka. Kiszámoltam egyx mezőgazdasági jellegű, valós befektetést, egy egységre vetítve be kell fektetni 200 Ft-ot és ebből garantáltan (biztosítással, költségeket levonva), 8 év alatt biztosan lesz 4000 Ft. Ha sikerül egy kis újítás akkor 5-6 éve alatt. Egy négyzetméterre vetítve ennek a háromszorosa. Kockázat nulla. Ebbe nincs semmi új, Rt kereté belül, hasonló tevékenységet végeznek tőzsdén jegyzett cégek is más földrészen. Az eredmény technológia függő, és ez nyilván befektetés igényes. Ezért nem csinál ilyen dolgot kis tulajdonos, mert nincs a befektetésre pénze. (más példa, a méh kaptár sem olcsó, a szuper modern még még nagyon drága). Ha egy viszonylag közepesen kereső magyar munkavállaló egész életében megtakarít mondjuk 40 millió forintot, ezt az említett módszerrel 10 év alatt simán megtehetné, néhány (2 ) millió Ft befektetéssel - de kell hozzá egy vállalkozás amelyik a dolgot kezeli, (a garanciák itt is megteremthetőek).

turista a saját országában 2015.03.04. 13:26:08

@Uff én szóltam: "Az az érvelés, hogy ha van benne állami támogatás, akkor gondolkodás nélkül meg kell venni, rossz irányba visz"

Ha van, ki kell használni. Ennyi.

Nálam az eszközök széles skálája a garantált és biztonságos hosszútávú termékektől indulóan a tőkepiaci befektetéseken át az ultrakockázatos spekulatív termékekig bezárólag terjed. Lakáskasszától, a befektetéses életbiztosításon és a részvényeken át a spot devizapiacig és CFD termékekig, a turbo certifikátokig bezárólag. Nyilvánvalóan mindegyiknek más-és más a célja, a haszna.

Szóval nem az állam csecsén lógok. Még mielőtt ideológiai síkra terelnénk a dolgot, megnyugtatlak: szabadpiaci nézeteket vallok, nem tartom az államot mindenhatónak, és nem állítom, hogy csak az a jó befektetés, amiben az állam benne van. Nem tudom, miből jött le neked mindennek az ellentettje az írásomból, de tény: ami van, mint pl. a garantált állami támogatás azt ki kell használni. Saját magam ellensége nem vagyok.

turista a saját országában 2015.03.04. 13:31:01

@turista a saját országában: TBSZ-t, nyugdíjpénztárat, és a mostanában felfutó UL-szerű nyugdíjprogramokat kihagytam, de nem akartam mindent felsorolni.

Spacecake 2015.03.04. 13:31:53

@Uff én szóltam: de a konkret befektetest nezve ketlem hogy tudnal jelenleg ennel jobb hozamot elerni....

xunilo 2015.03.04. 14:39:24

@Szarvas Norbert: "" alapkezeői díj évi 1%, vételi-eladás árrés 4,9%, ezen felül évi 2.000 forintot von le admin díjnak.. ez szerinted versenyképes?

Szerintem pofatlan lehuzas.
Beteszek 100 ezret, levonnak egy ev alatt 1+2=3 ezret, aztan ha eladom, akkor meg 4900-t, tehat -7.9%-rol indul a "hozam"

Szarvas Norbert 2015.03.04. 15:18:14

@xunilo:

100.000 forinttal nem tudod megkötni!

Számold ki 1M forinttal ugyanezt illetve hasonlítsd össze mondjuk a Budacash Top Players nevezetű befektetési számlájával vagy bármi mással...

xunilo 2015.03.04. 16:11:02

@Szarvas Norbert: Rendben, megtettem:

1 millio eseten, ha 1 ev utan kivennem:
alapkezeloi: 1%: 10000
admin eves: 2000
arres 4,9%: 49000
osszesen: 61000
Ez tehat "csak" -6.1% "hozam"
Nem all modomban osszehasonlitani semmivel, nem vagyok befekteto, nem is leszek, nincs ertelme.
A BC-vel -amirol most derult ki, h mekkora csalok- meg hadd ne kelljen mar semmit se osszehasonlitani...

bajdovej, akkor hadd legyen egy kerdesem hozzad: szerinted meg mennyi ido, h elokeruljenek az ujabb, Budacash-hez hasonlo ugyek? Ertem ezalatt mikor derul ki, h mas brokerhazak is siboltak elfele a bekfektetok es a kapcsolatban allo bakok beteteseinek penzet? En abszolut outsider vagyok, de az az erzesem, h a svajci frank moka vezetett el VEGUL a BC bedolesehez, mert azon sokat buktak, es mar nem tudtak tovabb gorgetni maguk elott a vesztesegeket. Viszont a frankosdin mindenki bukott, sokat...

Szarvas Norbert 2015.03.04. 16:22:48

@xunilo:

Szerintem jelen pillanatban semminek nem kell előkerülnie ahhoz, hogy baj legyen. A Buda-cash botránnyal újfent komoly bizalomvesztés történt és a küszöbén vagyunk egy pánikhullámnak...

Több kisebb brókerház már csődbement a BC előtt, csak annak nem volt akkora viszhangja... pontosan ebből a megfontolásból is fektetném a pénzem biztosítói termékbe, mintsem brókercégbe a következő időszakban.

a piacon az átlag alapkezelői díj 1,75%% év, a befektetéseknél mindenhol van árrés, ez átlagban 5% szokott lenni, szóval a termék alapvetően versenyképes költségekben is.

Uff én szóltam 2015.03.04. 17:10:42

@Spacecake:
Feltéve, hogy valóban lakásfelújításra akarod elkölteni majd a megtakarított összeget, plusz az ajándékba kapott 72.000 Ft-ot.

Ez esetben kalkulálni kell azzal, hogy a szokásos magyaros megoldások kiesnek a eszköztárból és ebben a konstrukcióban minden elvégeztetett munkáról számlát kell kérni, Ez 27 %-kal növeli meg a klasszikus kiadásokat ahhoz képest, mintha a hagyományos módszerrel újíttatnám fel a lakást. Plusz a felhasználás időhöz van kötve, ha kicsúszok, mert későbbre tolom a felújítást, ugrott a kedvezmény érvényesíthetősége.

Uff én szóltam 2015.03.04. 17:20:44

@turista a saját országában:
Ha rajtam múlna megszüntetnék minden állami támogatást, ami megtakarításokhoz, biztosítási konstrukciókhoz kapcsolódik. Ha valaki azért takarít meg, mert állami támogatást ígérnek hozzá, akkor megette a fene az egészet.

Ha a megtakarítási igény nincs meg a polgárban, nem a jövőbeni anyagi biztonsága a mögöttes motiváló erő, akkor kár a gőzért.

Ha pedig mégis az motiválja, akkor felesleges az adófizetők pénzét kidobni az ablakon, és plusz hozamokat biztosítani olyanoknak, akik kizárólag a csekély kockázattal megszerezhető relatív magas hozamot akarják lekaszálni, pl. a Lakáskassza, Fundamenta konstrukciók keretében.

Spacecake 2015.03.04. 17:21:46

Nem esnek ki a magyaros megoldások...azt ne akard nekem beadni,h egy hatalmas művelet lenne akármiről is számlát szerezni...;)ha ügyes vagy,ki tudod venni cash-ben a teljes összeget támogatásostúl,mindenestűl...

Spacecake 2015.03.04. 17:22:19

@Uff én szóltam: Nem esnek ki a magyaros megoldások...azt ne akard nekem beadni,h egy hatalmas művelet lenne akármiről is számlát szerezni...;)ha ügyes vagy,ki tudod venni cash-ben a teljes összeget támogatásostúl,mindenestűl...

Spacecake 2015.03.04. 17:23:56

@Uff én szóltam: még jó h nem rajtad múlik...

Uff én szóltam 2015.03.04. 21:00:19

@Spacecake: ki az a marha, aki kiállít neked egy számlát, aminek az Áfa-tartalmát neki be kell fizetnie a NAV-nak, miközben azt nem kapja meg tőled ? :O)

Ha már ügyesnek kell ahhoz, hogy az állami támogatáshoz hozzájuss okosban való megoldásokkal,(ld. csalás tényállása/Btk) akkor az a marha nagy hozamtöbblet könnyen ráfizetéssé válhat.

Spacecake 2015.03.04. 21:17:02

@Uff én szóltam:Miért fizetné be az ÁFA-t!!!te hol élsz,ember??;)

Es mi az h 'ha már ügyesnek kell lenned'??
Mindenhez ügyesnek kell lenned!!
Ha forex-ezel es nem vagy 'ügyes' a hozamtobblet nem válhat könnyen ráfizetéssé???
Itt csak annyi van h közel 0 kockázat mellett (ha ügyes vagy;) kimaxolsz 1 átlagosnál jobb hozamot.se több ,se kevesebb.

Uff én szóltam 2015.03.05. 10:35:54

Jól demonstrálja ez a hozzászólás is azt a kelet-európai mentalitást, ami urallkodó a néplélekben Magyarországon.
Sajnos itt az ideje belátni, hogy kutyából nem lesz szalonna, Magyarországból nem lesz "nyugati" értékrendre épülő társadalom.
Az "okosban megoldani", és a homálykeltés a fő vezérlőelv a többségi társadalmat alkotó egyének gondolkodásában, hétköznapi cselekvéseiben.

Ebből nincs kiút még legalább két generáció kihalásáig, utána meg már úgyis mindegy. Aki tud, meneküljön ebből a közegből.

Uff én szóltam 2015.03.05. 10:40:16

@Uff én szóltam: .... ergo nem a kormányokkal van a baj, hanem a Zemberekkel. A kormányok viselkedése, döntései már csak következmények.

Nemzeti Dohányos 2015.03.05. 15:31:04

"beszélnek TBSZ-ről (nem is értem, hogy miért, hiszen TBSZ-be nem tudsz havonta félretenni...)"

Ez duplán nem igaz. A gyűjtőév attól gyűjtőév, hogy amíg az tart, folyamatosan tehetsz rá. Ha nem akar ezzel valaki vacakolni, akkor ami hó végén ami megmaradt megy malacperselybe/célbetétbe, decemberben meg kiveszed és rárakod tbsz-re.

Nemzeti Dohányos 2015.03.05. 15:32:14

"Ennek az ügyfélnek azt mondanám, hogy a felső plafon a 25e"

Lásd előző pont. Nem kell húsz évre elköteleződni egy biztosításhoz, annyit raksz bele hó végén, ami maradt..

Nemzeti Dohányos 2015.03.05. 15:38:44

@Szarvas Norbert: Már az előző két hozzászólás után nagyon vicces tőled tiszteletről olvasni :))

Nemzeti Dohányos 2015.03.05. 15:46:51

"Tegyünk félre a gyerekeknek bankba vagy biztosítónál (az a csúnya UL, aminek egyébként 20 évnél 1-2% a TKM-je...), mert ez lesz a legjobb befektetésünk és nem a termék miatt!"

Már az 1-2% is borzalmasan sok! És az akkor csak az UL költsége, az alapok is levonják a maguk 1-2%-át, amibe az UL fektet.

Ha csak az 1%-ot nézem egy 20 évig átlag 5%-ot hozó befektetéssel, a különbség 2,1911 vs 2.65, vagyis 18%-a kevesebb pénzem lesz 20 év múlva a "csekélyke" költségszint miatt..2%-nál 32-vel... 3%-nál (UL+mögöttes alapok) -44%, négynél -56%.

Nemzeti Dohányos 2015.03.05. 15:53:58

@turista a saját országában: Vigyázz! Csak a befizetéseid 30%át kapod meg, nem a bent lévő pénzét. Csak első évben van 30% hozam, másodikra már csak 13, harmadikra 8, nyolcadikra pedig alig 3%. Plusz amit adnak kamatra 1-2%-ot. Így se rossz, de igazán a négy éves éri meg.

Nemzeti Dohányos 2015.03.05. 16:05:54

@Szarvas Norbert: KBC Equitas számlavezetés évi 0.12%: 1200 forint. ETF/részvény vásárlás 20 körüli tőzsdén: 0.2-0.35%. Legyen átlag 0.3%: 3000 ft. Összesen: 4200 forint.

A te "versenyképes" ajánlatod: 2000 + 10000 + 49000(!) forint. Összesen 61 ezer forint. Mi a f*szról beszélünk, már bocsánat?

Nemzeti Dohányos 2015.03.05. 16:11:35

@Szarvas Norbert: Aztán mit érdekel engem, ha 10 másik kismókus kiviszi a pénzét a brókeremtől? Vigye. Ez ugyanis nem egy bank, ahol valóban gondot okozna, ha a betétesek egyszerre ki akarnák venni a pénzüket. Az se lenne probléma, ha a cég csődbe menne. Ugyanis amennyiben nem csaltak, a papírjaim megvannak, az én nevemen. Az a betétesek pénzével ellentétben nem kerül bele a bróker mérlegébe.

Az az 5% meg mégis miféle befektetés miféle árrése szerinted?

Szarvas Norbert 2015.03.05. 16:44:26

@Nemzeti Dohányos:

szerintem azért érdekeljen a brókeres dolog, mert pont a Buda-Cashel csináélják meg azt, hogy hiűba a te tulajdonod a részvény, a biztosok a tegnapi nappal mindent eladtak és pakoltak vissza a közösbe...

Innentől kezdve meg BEVA a fedezethiányon felül

Uff én szóltam 2015.03.05. 17:00:20

@Nemzeti Dohányos: erre ne vegyél mérget, pl. nikotint.

Ha bedől a broker cég, pl. a svájci jegybank januári lépését követően, mert a stop loss megbízásokat sem lehetett érvényesíteni ellenoldali ajánlatok hiányában, akkor minden papír úszik, a tied is.Mennek a levesbe, azaz a csődvagyonba. Nem ?

Nemzeti Dohányos 2015.03.05. 17:14:00

@Uff én szóltam: Nem. Ha nem csaltak vele, nem, mivel külön ügyfélszámlán van, mindenért bármely pillanatban helyt kell tudniuk állni, nem adhatják ki pl hitelbe a pénzed, ellentétben a bankokkal. Kissé béna hasonlattal, ami a brókernél van az olyan, mint ami egy bankban a széfben, ha a bank csődbe megy, nem törik fel a széfed és osztják szét a többiek között.

Nemzeti Dohányos 2015.03.05. 17:15:34

@Szarvas Norbert: Aha, szóval tegnap. Tegnapi BÉT forgalom: 7,2 milliárd forint. Tegnap előtti: 7,8 milliárd. Éves átlag: 7,8 milliárd. Mi/ki a forrásod? :)

Uff én szóltam 2015.03.05. 17:44:01

Mi történik a broker cégnél vezetett egyéni számládon nyilvántartott eszközökkel, ha a broker saját számlás ügyletei miatt kardjába dől ? (pl.ha magas tőkeáttét mellett a piac ellene fordult, és a margin számlán nem képes több fedezetet elhelyezni, és zárják a pozícióját )

A felszámolási eljárásban hová kerülnek a korábban megvásárolt eszközeid ?

Nemzeti Dohányos 2015.03.05. 17:56:33

@Uff én szóltam: Választasz egy új szolgáltatót, ahova kéred az értékpapír-transzfert.

Uff én szóltam 2015.03.06. 16:17:52

@Nemzeti Dohányos: Értem. Tehát a broker cég csődje, felszámolása esetén kár befektetőként, ügyfélként csak akkor érhet, ha a broker szándékos bűncselekmény elkövetésével, előre megfontolt szándékkal az ügyfélszámlákon lévő pénzhez, papírokhoz hozzányúl és azt a broker saját számlás ügyletei finanszírozására az ügyfél tudta, és hozzájárulása nélkül használja ? Saját javára, de az ügyfelei kockázatára.

Uff én szóltam 2015.03.06. 16:33:52

@Uff én szóltam: ..... illetve kár még akkor érhet ilyen esetben, ha az állam által kirendelt biztos a cég felfüggesztésekor kényszerűen zárja az összes nyitott ügyfélpozíciót és éppen akkor "out-of-the-money" vagy az éppen akkor aktuális árfolyamok szerint ?

Aztán ennyi volt a kockázat, ha a szándékos törvényszegést kivesszük a rendszerből ?

Nemzeti Dohányos 2015.03.06. 19:28:57

@Uff én szóltam: Nagyjából igen. Azért ezt a biztos zárja a póziciót sztorit senki mástól nem olvastam, a bét forgalmi adatai nem támasztják alá, és a srác is eléggé hallgat azóta. Mondjuk a többi felvetésemre is csendben maradt..

Uff én szóltam 2015.03.06. 19:52:39

Ha megnyitod most a Hungaria Értékpapír Zrt honlapját, a kijelölt biztos oda is kiiratta egy pop-up ablakba, hogy a "biztos zárhatja az ügyfelek érdekében a nyitott pozíciókat".
A kérdés, hogy ez a gyakorlatban mit jelent, mit tart a biztos az ügyfelek érdekének.

Nemzeti Dohányos 2015.03.08. 16:36:08

@Uff én szóltam: BudaCash-nél arról volt szó, hogy a nyitott határidős pozíciókat zárták. Most gondolt el, ha Norbi alól eladnák az Updatet :D

Szarvas Norbert 2015.03.08. 18:21:15

@Nemzeti Dohányos:

Jendrolovics Pál
felügyeleti biztos

Szarvas Norbert 2015.03.08. 18:21:47

@Szarvas Norbert: volt a forrásom, aki a kinevezett biztos volt a felszámolásig
süti beállítások módosítása