Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Megéri nekem a babakötvény, Start-számla?

2015. február 01. - Szarvas Norbert

gyerek_2_.jpgSzerintem az egyik leggyakoribb kérdés, ami a szülőket manapság foglalkoztatja a pénzügyi piacon. Mivel a Magyar Államkincstár (jelenleg) 42.500 forinttal automatikusan nyit egy számlát a gyermek részére, mondhatni a téma megkerülhetetlen és minimum elgondolkoztató. Ugyanis minden szülő a legjobbat szeretné a gyermekének, ami legtöbb esetben anyagi jellegű ráfordításban is megnyílvánul. Adott egy állami lehetőség, amire jár támogatás, számos előnye van látszólag és tökéletesen megfelelhet a céloknak. A cél pedig első nekifutásra egy gyermekprogram, ami elfut 18 évig és senki nem nyúlhat hozzá. De tényleg megéri nekem a babakötvény, Start-számla??

"A Kincstári Start-értékpapírszámla nyitás előnyei:

  • Évente a befizetések 10%-ának megfelelő, de legfeljebb évi 6.000 Ft állami támogatás jár (rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult esetén az állami támogatás 20%, de maximum 12.000 Ft, nevelésbe vett gyermekek esetében pedig a nevelésbe vétel időszakával arányos, maximum 12.000 Ft támogatás jár). 
  • Az életkezdési támogatás összege a hozamokkal együtt automatikusan Babakötvénybe fektetődik, mely a  magyar állami garancia miatt hosszú távon is biztonságos befektetés.
  • A számlán jóváírt összes befektetés (tőke és támogatások), valamint az éves kamatok automatikusan a gyermek születési évéhez igazodó sorozatú Babakötvénybe kerülnek befektetésre.
  • A számla vezetéséért, más számlavezetőtől történő átvételért, a megbízások teljesítéséért és a kifizetésért a Kincstár semmilyen díjat nem számít fel.
  • A gyermek 18. életévének betöltéséig keletkezett megtakarítás és hozam mentesül mindennemű adó, járulék és illeték alól." forrás: allamkincstar.gov.hu

Tehát az előnyök:

 

1. 10%-os éves állami támogatásnak fogod a legtöbb esetben értelmezni. A pénzügyekhez nem feltétlenül értő családok (mondjuk ki: emberek 90%-a) akaratlanul is úgy értelmezni első nekfiutásra a történetet, hogy évi 10%-os hozamnak megfelelő állami támogatás jár a számlához. Második nekifutásra pedig a maximum 6.000 forintos támogatásba kapaszkodunk, mint lehetőség. Sajnos egyik megállapítás sem állja meg a helyét a valóságban abban az értelmezési tartományban, amibe helyezik az emberek.

10% kérdésköre: A 10%-os állami támogatás nem 10%-os éves hozam! Egyszerűen az adott évben befizetett pénzre kapja meg a gyermek a 10%-ot maximum 6.000 forintot. Vagyis a maximális támogatás havi 5.000 forint befizetésével valósítható meg. Ha 10-20-30 ezer forintot szeretne a szülő félretenni, akor máris kaki lesz a biliben, mivel 30.000 forintos havi (360.000/év) befizetésre a 6.000 forintos támogatás elég karcsú, leánykori nevén 1,67%!!!! támogatás. 

Aztán érdemes befektetői szemmel megvizsgálni a kérdéskört, mivel minden szülő egyértelmű célja, hogy a megszerezhető legtöbb pénzt gyűjtse össze a gyermekének! Ha az 5.000 forintos befizetést választjuk (amire maximálisan érvényesíthető a támogatás) vagy a 30.000 forintot havonta, akkor a következőképpen alakul a támogatás befektetői szemmel alakult mértéke:

kepernyofoto_2015-02-01_-_11_42_33.png

A kalkuláció nem számolt a kamattal, ami miatt egyébként a %-os arány a tőkéhez képest mégkevesebb lenne.

Mit akarok ezzel a táblázattal megmutatni? Amikor befektetünk bármilyen rendszerességgel bármilyen összeget, akkor mindig a megtérülési ráta az, ami érdekelni fog minket. Rendszeres megtakarításnál mindig az addig felhalmozott tőkéhez képest kell a kapott kamatot, hozamot, támogatást és minden értéknövelő szolgáltatást vizsgálni. Vagyis a 6.000 forintról befektetői szemmel vizsgálva meg kell állapítanunk, hogy a havi 5.000 forintos befizetésnél az évek elteltével és a felhalmozott pénz nagyságával arányosan csökken a jelentősége (például az összeg tőke 1%-át jelenti hozamnként a 10. évben), míg egy nagyobb havi elköteleződésnél (pl.: 30.000,-/hó) már a második évtől kezdve mondhatni jellegtelenné válik az 1%-os arány alatti tartományba érve.

Persze a plusz pénz mindig jól jön, és a saját emgtakarításaimban is elfogadnám, ha valaki akár csak 0,1%-ot akarna nekem évente jóváírni. A probléma ott kezdődik, hogy ebben a programban ez a 6.000 forint lesz a legsúlyosabb érv és növekmény. Akkor merül fel a kérdés, hogy tényleg megéri csak emiatt ide befizetni havonta a pénzünket? Összehasonlításként egy hagyományos megtakarításnál a növekmény alapvetően a a bennlévő tőke arányában változik. Tehát ha például 5 év múlva van benn 1.8M forintunk és arra (csak hogy igazságosak legyünk) a növekményünk 10% , akkor abban az évben nem 6.000 forinttal nőtt a vagyonunk, hanem 180.000,- forinttal. Magyarul a babakötvény egy előre meghatározott maximális értéket ad hozzá a tőkéhez, míg a piaci megtakarítás mindig a komplett bennlévő összeghez képest nő.

2. Biztonságos megtakarítási forma

Valóban biztonságos normális piacgazdasági helyzetben. Egyedül akkor van kaki a biliben, ha véletlenül az állami költségvetés vagy egy politikai erő vezérének az agya annyira megborul, hogy hozzáakar nyúlni ehhez a vagyonhoz. Persze erre nagyon kicsi az esély. Hansúlyozom, hogy normális gazdasági folyamatokat és állami működést figyelembe véve ez a legbiztonágosabb helye a pénznek az állami garancia miatt.

3. Kamat

"Kamatozás

A kincstári életkezdési számlán nyilvántartott követelés után fizetett kamat mértéke

A Magyar Államkincstár "A fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXXIV. Törvény" 7. §-a alapján a kincstári számlán nyilvántartott támogatás után évenként, a jóváírás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex százalékos mértékével megegyező kamatot köteles jóváírni." Államkincstár

Kamat mértéke  Alkalmazás éve
1,7 % 2014.

4. Nagyon megköt

 

Az életkezdési támogatás összege a következő célokra fordítható:

  • tanulmányok, 
  • lakhatás, 
  • pályakezdés, 
  • gyermekvállalás feltételeinek megteremtése, 
  • jogszabályban meghatározott más cél.

Nekem mindennemű megtakarítási formánál az egyik legfontosabb tulajdonság, amit figyelembe veszek az pontosan a kötöttség, más megközelítésből a szabadság. Persze elhiszem, hogy kötésnél senki nem abban gondolkodik, hogy 18 évnél hamarabb akarna hozzányúlni a pénzhez, másra elkölteni a gyerek pénzét. Viszont nagyon fontos ebben is gondolkodni, hiszen az ördög sosem alszik és bármikor bármi történhet a családdal. Az évek folyamán több ügyfeleimnél bekövetkezett sajnos olyan nem várt esemény (halál, tartós munkanélküliség), ami miatt minden létező megtakrításból és helyről össze kellett kaparni a pénzt az alap szintű megélhetéshez. Egy ilyen helyzetben sajnos a gyerekmegtakarítás is luxusnak számít. Nagyon fontosnak tartom, hogy egy gyerekprogram ne a gyerek életkorához legyen kötve, hanem attól eltérve szabadabban lehessen hozzáférni végszükség esetén. Pontosan a nem várt események miatt. 

Gondolkodjunk nagyon feketén! A két szülő egyikét halálos baleset éri. Mivel átlagos vagyoni helyzettel rendelkező család voltak, anyagilag is nagyon mélyen érintette a családot az esemény (most a lelki dolgokról ne is beszéljünk, ami sokkal de sokkal súlyosabb károkat tud okozni.). egy ilyen helyzetben előfordulhat, hogy a komplett életüket át kell rendezni, a jelenlegi életszínvonalat (akár lakást,autót) az életbenmaradt fél nem tudja segítség nélkül fenntartani. Ez tipikusan olyan helyzet, amikor egyébként a gyermek érdeke is, hogy a gyerekmegtakarításból is végszükség esetén lehetőség legyen pénzt kivenni. 

És most gondolkodjunk optimistán. Minden rendben van és a program elfut 18 évig. Onnantól kezdve lehet menni "kuncsorogni" a kincstárhoz a pénzünkért. Ugyanis meg van kötve a felhasználhatóság köre. Az összegyűjtött pénzt szimplán befektetni például nem is lehet. Jelenleg (még) saját felelősségre kell írásban nyilatkozni, hogy mire lett, lesz felhasználva a pénz. Vérmesebb pénzügyi tanácsadók arra bíztatnak, hogy nyugodtan lehet hazudni, mivel a papír sok mindent elbír. De tényleg erre érdemes felépíteni gyermekünk támogatottságát, hogy majd hazudunk egy jó nagyot a Magyar Államkincstárnak? És mi van ha menet közben szigorodik a szabályozás és hivatalos dokumentumokat fognak lakáskassza mintára bekérni az ügyféltől?

5. Nézzünk két kalkulációt havi rendszeres szünet nélküli befizetésről (5.000 és 30.000) 3%-os hozammal számolva

kepernyofoto_2015-02-01_-_12_12_44.png

 

kepernyofoto_2015-02-01_-_12_13_25.png

 

kepernyofoto_2015-02-01_-_21_20_24.png

kepernyofoto_2015-02-01_-_21_20_53.png

forrás: www.babakotveny.info

Véleményem

Mindig mindenki elmondja, hogy mennyire  alapötlete van a Start-számlának, babakötvénynek, viszont a kivitelezéssel komoly problémák vannak. Sajnos nem tudok ezzel az állítással vitatkozni. Alapvetően az elérhető nyereség 18 év alatt annyira jelentéktelen és kevés egy normális piaci alapú gyermekprogramhoz képest, hogy egyszerűen nem versenyképes a termék. Másrészről viszont a biztonság faktor a legnagyobb erénye a terméknek, ami sokak számára elegendő lehet. Ugyanis nem feltétlenül minden helyzetben az számít, hogy nyereségünk legyen. Van, hogy már az is elég ha bármennyi pénz összegyűlik benne. Meggyőződésem, hogy jelenlegi formájában azoknak való ez az öngondoskodás, akik havi 1-5 ezer forintot tudnak félretenni, nem szeretnének a piacon körbenézni és egyszerűen csak csinálni akarnak valamit. Mindenki másnak érdemesebb lehet körbenézni a piacon és kiválasztani, kiválasztattni a legmegfelelőbb ajánlatot.

"Kicst sárga, kicsit savanyú, de a miénk"- A tanú

 

források: www.allamkincstar.gov.hu, babakotveny.info

 

Kikérheted a véleményemet ebben a fontos témában, hátha fogok tudni segíteni egy jó ötlettel. Klikk.

 

 

 

 

 

 

  ►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

Ez a cikk 2015. február 05. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr747129221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László Somogyvári 2015.02.01. 18:44:47

Ahogy a nyugdijat elrabolták,
Evvel is meg tudják tenni!!
Sajnos ,

fda 2015.02.01. 20:15:48

Végre valaki, aki nem csak a 10% állami támogatást szajkózza, hanem leírta azt is, hogy ez az egész szinte jelentéktelen apróság ahhoz képest, hogy normális kamatot meg nem ígér. Így összességében kb. annyit hoz, mintha a padláson tartanám szalmazsákban.

Ostoba Mérnök 2015.02.01. 20:34:53

A Babakötvény előző évi infláció + 3%, pont mint a prémium államkötvény. A költség pedig nulla. A kalkulátor emiatt marhaság. Az állami támogatás tényleg nem túl sok, el kell dönteni, felvállalod-e évi 6 ezresért a megkötést, mert ugyanezt egy tartós megtakarítási számlán PMÁK-kal elő lehet adni.

Róóbert 2015.02.01. 20:36:24

Pont a nyugdíjpénztáras hókamóka miatt a lányomnak a jövő héten inkább külföldön nyitok egy EUR számlát, és onnantól oda küldetünk mindent zsozsót a nagyikkal is. Erre az államra már semmit nem bízok rá.

Szarvas Norbert 2015.02.01. 20:41:38

@Ostoba Mérnök:

csak abban az esetben 0 a költség ha az Államkincstárral szerződsz! Például OTP-nél 1% volt az elmúlt években a veztési díj. A legtöbb ügyfél pedig valamelyik pénzintézetnél vezeti ezt a számlát

a számítás a babakötveny.info oldalról származik amire az államkincstár honlapja irányított át.

amúgy 3%-os kamattal számoltam pont amiatt, amit mondasz, viszont én sehol nem találtam ezzel kapcsolatban a hivatalos állásfoglalást! Kamatról ezeket a linkeket találtam:

"A Magyar Államkincstár évente az ötéves állampapír hozamával megegyező mértékű kamatot ír jóvá a kincstári letéti Start-számlán levő összeg után"

www.babakotveny.info/?oldal=allamikamat

www.akk.hu/kamatreferencia3.ivy

pneumónia 2015.02.01. 20:45:07

Az a vicc, hogy a babakötvénynél még mindig papíron értesítenek, az e-mail, és internet korában! Pedig spórolni kellene a pénzemből, köszi!

J_W 2015.02.01. 20:51:15

Infláció +3% a hozam, nemrég kötöttünk...
Amúgy meg havi 5.000 Ft befizetése esetén a legbarátibb, de simán megéri. Optimális esetben annyira nem érzi meg a háztartás, ellenben a sok kicsiből valóban sokra megy.

lopicigaspar1981 2015.02.01. 20:52:15

Annyira zseniális a szerző, hogy majdnem elhittem mit ír. Mégis mibe fektetne 18 évre? És ki az aki havi 30 ezret rak félre a gyereknek? Vagy a kiváló unit linked életbiztosítást javasolod? Mert hiába nézem pl az Aegon termékeit, éves 2 százalékos bruttó hozamról beszélünk. Ebből lejön az adminisztráció. Vagy ha valami izgalmasabb, akkor Isztanbul? Mondjuk beszállsz a csúcson (akkor született a gyerek) és izgulsz, hogy lesz-e még pénz belőle. Szóval lehet, hogy nem a világ legjobb megtakarítása a PMÁK, de tervezhetőbb, mint társai. Szerintem nem annyira fekete-fehér a helyzet, mint ahogy te itt a blogon beállítod.

lopicigaspar1981 2015.02.01. 20:54:48

@Szarvas Norbert:

Csak kattintani kell, és megtalálod:

www.allamkincstar.gov.hu/hu/gyik/tartalom/4935/

Mennyi a Babakötvény éves kamata?

Az éves kamat mértéke a kamatbázis és a kamatprémium értékének az összege. A kamatbázis megegyezik a kamat megállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex (éves infláció) százalékos mértékével. A kamatprémium mértéke 3 %.

Vagyis érdemes ezzel számolnod.

vérfarkas 2015.02.01. 20:55:02

"az összeg tőke 1%-át jelenti hozamként a 10. évben".
Ehhez csak annyit, a táblázat az éves befizetést (60 ezer) kumuláltan közli, ez a 10 év alatt 600 ezer. Az állami támogatás oszlopánál viszont mindig csak az adott év 6 ezer forintja szerepel.
Így jön ki, hogy a 10. év 6 ezer forintja, a 10 év összes (!) befizetésének csak 1%-a. Viszont a 10 év összes befizetését a 10 év összes állami támogatásával összevetve az már 10%. Azaz minden ében 60 ezer forintért vehetsz 66 ezer Ft értékű kötvényt, ami alapból 10% hozam, majd utána kiemelten kamatozik.

Ostoba Mérnök 2015.02.01. 21:05:29

@Szarvas Norbert:
csak azzal szerződhetsz 2012 októbere óta.

A kamatokról:
www.allampapir.hu/allampapirok/lakossagi-ugyfeleknek/babakotveny
Tessék, első találat volt.
Ha korrekt vagy, újraszámolod. Az infláció legyen a kommunikált 3%-os inflációs cél.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.02.01. 21:15:32

@Szarvas Norbert: "csak abban az esetben 0 a költség ha az Államkincstárral szerződsz! Például OTP-nél 1% volt az elmúlt években a veztési díj."

Na, ez is egy nagy marhaság. Akinek újonnan születik gyereke, az már csak a Kincstárnál köthet, a bankoknál levő számlákat a korábban született gyerekre kötötték a szülők. Mellesleg hozam illetve költség szempontból azokat se nagyon érdemes fenntartani, átvihetők a Kincstárhoz, ahol nulla költség és infláció+3% hozam van, ami simán veri a banki babakötvény ajánlatokat.

Szóval ez ilyenformán egy teljesen elfuserált, tévedésektől hemzsegő cikk.

Mindenkinek javaslom, hogy ehelyett a kiszámolón olvasson a témáról:

kiszamolo.hu/tag/babakotveny/

(Nem sikerpropaganda, beszél a hátrányokról is, csak nincsenek benne ilyen orbitális tévedések...)

A80 2015.02.01. 21:16:24

A kalkulátor hibás. 1. Nincs semmilyen költsége az Államkincstárnál vezetett Start számlának. Kamatadó sincs. 2. A hozam infláció felett 3%, minimum 3% (a mostani negatív infláció miatt írom), azaz nagyjából 3% körüli reálhozam várható.

A költségek levonása után nagyon kevés piaci alapú befektetés hozott ennél többet a múltban és cserébe jelentős kockázatot kell válllalni, benne van az is, hogy sokkal rosszabbul jár vki.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.01. 21:22:59

A kerdes akkor valik erdekesse, ha a csalad egy resze, vagy teljes egesze kulfoldre koltozik.... Errol sajnos nem ir a cikk. Pedig ma mar eleg gyakori, hogy a gyerek nem othton no fel, netan idovel nincs is magyar allando lakcime.

Promontor altal linkelt cikk kiter erre is:

"Azonban azt szintén leírták, hogy “A számláról történő kifizetéshez a Számlatulajdonosnak, amennyiben e feltételek fennállnak, a magyar állampolgárságát és Magyarország területén lévő lakóhelyét is igazolnia kell.”

Azért erre vigyázz. Ha nem vagy benne biztos, hogy 18 év múlva is itthon fogsz élni a családoddal, akkor lehet, hogy jobban jársz egy egyszerű TBSZ számlával, amire prémium állampapírt veszel. Ilyenkor mindössze az évi hatezres állami támogatásról kell lemondanod (a prémium állampapír is pont ugyanannyit kamatozik, mint a start számla: infláció felett 3%), de ez talán nem egy nagy érvágás a szabadságért cserébe."

Nvalley 2015.02.01. 21:23:05

Sajnos ez a cikk nem jó. Amiket leírtál, féligazságok.
Ha írsz egy ilyen cikket, légyszi járj utána és minimum a kötvények ismertetőjét olvasd el hozzá a kincstár oldalán. A babakötvény, ahogy már írták is, olyan, mint a PMÁK, 3%+infl. és ez miatt a kamat miatt már megéri állampapírba IS fektetni, a babakötvény extra kamatja ezen felül évente az állami támogatás és a Kincstárnál teljesen ingyenes a számlavezetés is. Minimális összeggel ez nem rossz megtakarítás, a többi része inkább PMÁKötvénybe érdemes, azok 3-5 éves lejáratúak és el lehet őket adni előbb is. Szóval szerintem is javítsd a cikket, mert ez teljesen félretájékoztatja azokat, akik eddig nem ásták bele magukat.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.02.01. 21:23:52

"Alapvetően az elérhető nyereség 18 év alatt annyira jelentéktelen és kevés egy normális piaci alapú gyermekprogramhoz képest, hogy egyszerűen nem versenyképes a termék."

Esetleg hozhatnál konkrét példákat "normális piaci alapú gyermekprogramra", ha már ...

emzéperiksz 2015.02.01. 21:24:51

3 százalékos reálhozam + állami támogatás szerintem megéri. Meg lehet nyitni a számlát 15 éves gyereknek is, nála is ugyanez a helyzet. A poszter fanyalgását nem értem. Biztosítási ügynök talán, és van valami tuti unit linked ajánlata a szülőknek, amelynél a grafikon kimutatta az évente csillió százalékos hozamot?
Mert ha nem, akkor ez a 3 százalékos reálhozam igenis vonzó kell legyen. A legtöbb szülő nem tud olyan jól befektetni, mint Szíjjártó Péter, de talán még olyan jól sem, mint Warren Buffett, nekik ez kiváló lehetőség. Ahogy az is, hogy havonta egészen kis összeggel is tudnak takarékoskodni, mert nem mindenki képes a gyesen lévő feleség mellett a kisbabának havonta 30 ezer forintot félretenni, főleg ha több gyerek is van a háztartásban.

Olivaw 2015.02.01. 21:27:58

@Szarvas Norbert: A Babakötvény 1,- forint alapcímletű, változó kamatozású, 19 éves futamidejű állampapír, amelyet a Magyar Állam évente bocsát ki. A fizetendő kamat a kamatbázisból és az első sorozat esetén 3% kamatprémiumból áll.

www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/eletkezdesi-tamogatas

Szarvas Norbert 2015.02.01. 21:28:14

@promontor:

örülök, hogy a kincstári start számláról beszélsz és korrekt amit mondasz. Viszont a rengetegen vannak még egyéb pénzintézeteknél vezetett számlán...

Szarvas Norbert 2015.02.01. 21:33:32

@emzéperiksz:

akkor is vonzó, ha az állam megköti a kezed és a cikkben felsorolt negatív eseményeknél sem tudsz hozzányúlni, majd pedig korlátozottan lehet felhasználni a pénzt?

A babakötvény nem a világ legrosszabb terméke, nem is írtam ilyesmit. Különféle nézőpontok és felfogások szerint lett bemutatva a termék, hogy ne szimplán feketén vagy fehéren lásson senki.

Van akinek jó, van akinek nem jó. Az Ul is van akinek jó van akinek nem. Ráadásul még rengeteg másfajta termék van a piacon, ami lesz akinek jó lesz lesz akinek nem (pl.: TBSZ, LTP, ...stb)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.02.01. 21:38:51

@Szarvas Norbert: Igen, csakhogy a posztban a Kincstári számláról beszélsz, ennek a hozamát és költségét írod le tévesen.

Imre S 2015.02.01. 21:47:54

Ilyen bóvli cikket se olvastam még ebben a témában.
A szerző egyáltalán nincs tisztában a tényekkel...olyan, mintha megrendelésre hozott volna össze egy cikkecskét a babakötvény lejáratásáról. A hibát ott követte el, hogy engedte a kommenteket, így az általa közölt "tények" hamar megcáfoltattak.
Kedves cikkíró! Tessék mutatni egy olyan befektetést, ami pl havi 5 ezer forintos befektetéssel, 3% fix reálkamatot hoz 18 éven át, plussz állami támogatást is csepegtet hozzá! Ha nem unit linked huszárról van szó, akkor nyitottak vagyunk rá és ott folytatjuk a gyerkőc pénzecskéjének gyüjtögetését.

emzéperiksz 2015.02.01. 21:48:17

@Szarvas Norbert: Szerintem vonzó akkor is, ha nem likvid. Likvid megtakarítás 3 százalékos garantált reálhozammal másmilyen nem nagyon létezik. A korlátozott felhasználhatóság szerintem nem annyira nagy korlát. Ott áll a gyerek 18 évesen a középiskola végén, akkorra összegyűjt a szülő neki pl. 1 milliót Start-számlán, amit felhasználhat tanulmányokra, lakhatásra, pályakezdésre, családalapításra stb. Nyilván jó lesz, ha tandíjat, egyetemistának albérletet, kollégiumot kell fizetni, tanszereket, számítógépet kell venni, és még ki tudja, mire. Ha meg 30 kilókat tett félre apuci, majd vesz a gyereknek belőle egy lakást, ha jobb ötlete nincs.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.01. 21:56:32

@emzéperiksz: Meg mindig azt kerdem, mi van, ha a csalad kivandorol,kulfoldre koltozik? A penznek lottek....

emzéperiksz 2015.02.01. 22:08:29

@tildy[UK]: Külföldön nem kerül talán pénzbe a gyerek taníttatása? Ott ingyen van az albérlet? A jogszabály nem határozza meg, hogy magyar iskolába kell járatni a gyereket.

Imre S 2015.02.01. 22:11:53

tildy! Szerintem aki ilyenben gondolkozik vagy elindította, az valószínűleg nem kíván elköltözni. Hidd el, nem mindenki akarja elhagyni az országot. Persze 18 év sok idő és bármi történhet, de akkor már vagy le****ja, (a kinti jövedelme mellett) vagy megoldja, hogy itthonivá avanzsálva fel tudja venni az összeget.
Akiben pedig motoszkál az elköltözés, az ne tegye babakötvénybe a pénzét - ennyi.
Én 4 évig kint éltem Amerikában, de mivel sejtettem, hogy nem ott fogok élni életem végéig, nem fektettem be ott semmibe.

Nvalley 2015.02.01. 22:12:55

Nem lőttek, csak addig nem lehet pénzt tenni a számlára és a kamatokat sem kapja meg. Befagy a számla, ha hazaköltözik, újraindul. Ha nem költözik haza soha többet, akkor a kifizetés idejére, 18 éves korában bejelentkezik a nagymamához nyaralás idejére.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.02.01. 22:20:16

@Szarvas Norbert: Azt a babakotveny.info oldalt 2012 óta nem frissítették, inkább ne támaszkodj rá.

vérfarkas 2015.02.01. 22:20:27

@pneumónia: Kincstárnál neten is vehetsz átutalással vagy egyszerűen bankkártyával.Csak a számlanyitáskor kel személyesen papíroz

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.01. 22:35:14

@emzéperiksz: De azt igen, hogy magyar allando lakcimenek kell lennie.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.01. 22:36:13

@Nvalley: Ez nekem a szokasos mutyizasnak, kiskapukeresesnek tunik, ne legyen igazam.

Bikli néni 2015.02.02. 00:48:23

Örülök ennek a posztnak, mert lenne egy fontos kérdésem. Még az ősszel megnyitottam a gyereknek a számlát, havi ötezres ráutalással tervezve (van egyéb megtakarítás is a gyereknek, de az technikai okokból nem futhat az ő nevén). Az ügyintéző biztosított róla, hogy semmiféle költséggel nem jár, a pénzt 1 Ft-os névértékű kötvényekbe fektetik be, vagyis annyi lesz bent, amennyit én oda utalok. Csakhogy a két alkalommal elutalt 5-5 ezer forintokból 4600valamennyit írtak csak jóvá, és az év végi elszámoláskor (ami tehát 42500+2x5000=52500 Ft kellett volna, hogy legyen + állami kiegészítés + kamat) az összeg nem érte el az ötvenezer forintot sem. Valahova valamit levonnak ebből a befizetésből, ha az arányokat nézzük, nem is keveset, így egy időre elment a kedvem a további utalástól. Ha valaki tudja az okot, lenne kedves elmagyarázni? Köszi előre is!

Amúgy igen, a célhoz kötöttség engem is zavar, az meg, hogy "nem lehet hozzányúlni", a manyup pénzek einstandolása óta nem érv.
Hogy csak a gyerek férhet hozzá, azzal amúgy nincs bajom, így legalább akkor se ver a fenekére senki, amikor csak a kísértés nagy, de amúgy nem volna végszükség. Meg a rokonoknak, elvált szülőknek is megnyugvás lehet, hogy az ténylegesen a gyereké lesz és nem az őt gondozó szülő fogja elkölteni. (Én is megadtam a gyerek apjának, hogy erre utalhat, ha szeretne, nekem nincs hozzáférésem, de ő nem élt a lehetőséggel.)

Nvalley 2015.02.02. 07:33:25

@tildy[UK]: Igen, aki elköltözik (majd az akkori országban veszi igénybe a lehetőségeket). de sok sok évig ebbe fizette a gyereknek a sok sok pénzt és hozzá akar jutni, ennyi a megoldás, költözzön haza rövid időre. Nekem mindegy ez a része végülis, ha így alakulna, ezt csinálmám, de használok 3-4 másik fajta befektetést is, mert nekem megéri egyelőre és remélem nem is "kell" elköltöznünk. A PMÁK korábbi fajtáinak egyébként volt 8-11% os kamata is, az infláció miatt, a babakötvény jelenleg minimum 3%, szerintem nem marad ennyi, de csak a minimummal éri meg használni, nagyobb összegű inf. függő befektetésre ott van a 3 éves pmák.

lavór 2015.02.02. 07:48:55

Ebben az országban 18 éves pénzügyi tervet készíteni? Nem tanult senki többek közt a magánnyugdíjalapból?

Szarvas Norbert 2015.02.02. 08:25:39

@Bikli néni:

Irjak priviben es atbeszeljuk konkretan a te start szamladat valodi adatokkal!

szarvas.norbert@iflgroup.hu

sterimar 2015.02.02. 08:33:57

@tildy[UK]: A legtöbb ember aki kiköltözik, megtartja a magyar lakcímét is. De ha nem, akkor sem nagy ügy, ha valakinek vannak rokonai. Ebbe a kategóriába a többség beleesik, a kiköltözőknek nagyon kis része lehet, akinek a magyar lakcím komoly gondot okozhat.

sterimar 2015.02.02. 08:41:18

Egyébként a befektetéseket mindig diverzifikálni kell. Ha valaki több tízezret rak félre gyerekenként, akkor kis részét rakja start számlára (havi 5k körül), más részét meg más befektetésekbe lehet tenni. Így kockázat csökkenthető, a hozam meg stabilizálódik.

Nvalley 2015.02.02. 09:19:50

@Bikli néni: Azért, mert valószínűleg nem a Kincstárnál van vezetve a számla, illetve valami ügynök intézte és vonja a jutalékát belőle.
Az Államkincstárnál vezetett számla díjmentes, kamatadó mentes és nem vonnak le semmit. Még az lehet, hogy év közben volt véve állampapír és ki kellett fizetni az addig felhalmozódott kamatot, de ha máshol van vezetve, nem a kincstárnál, akkor ott kell érdeklődni. Csak a Kincstárnál érdemes ebbe fektetni és csalk személyesen.

ac07 2015.02.02. 11:34:56

@Nvalley: @Bikli néni: tavaly ősszel nyitott (gondolom 2013) - az már csak kincstári lehetett.

VT Man 2015.02.02. 11:50:23

"Infláció +3% a hozam"

Most ennyi.
18 év múlva mennyi lesz? Vagy csak 4 év múlva? Lehet, hogy csak infláció + 1%?
\

campobaszo 2015.02.02. 12:05:14

A régi szép idők!
2005 - 2006.Amikor 40000 Ft-ért próbált szavazatokat vásárolni Gyurcsány "a költségvetés köszöni szépen jól van" Ferenc.
A babakötvény ugyanolyan szemfényvesztés,mint a rezsicsökkentés.

thj 2015.02.02. 12:30:42

3%-os kamatos kamat van rajta. (Mivel ez az infláción felüli, ezért a pénzromlás kiejthető ha csak ezzel számolunk).

Ha úgy használod, hogy első évben berakodsz 500.000-t - mert most ugyis lent vannak az egyéb kamatok is, akkor 18 év múlva 925.000-t kapsz vissza.

Szerintem nem olyan rossz. Illetve nem lenne, ha nem játszotta volna meg a kormány a magánnyugjdíj einstandot, mert így nehéz rábízni.

Másrészt ha egy ilyen követelést nem fizet ki az egyenlő az államcsőddel.

a start számlának előny, hog yazokat akik nem bírnak takarékodskodni, takarékoskodásra ösztönzi,

az állam szempontjából pedig lényegében pont olyan mint ami a magánnyúgdíj lenne, hiszen hosszú évek alatt fizetsz be pénzt (amit most az állam használhat) aztán majd szépen fizethetik ki.

thj 2015.02.02. 12:33:44

Az infláció + 3% elvileg ez a 18 évre garantált hozam, ugyanis mindig olyan évi kötvényt vesznek rajta ami a gyerekszületési évéhez tartozik! Csak azon tud majd változtatni az állam, hogy aki későbbi években venne babakötvényt annak esetleg nem lesz már ekkora kamat.

Nvalley 2015.02.02. 12:48:32

@VT Man: A kötvény garantált hozama 3% és az infl. része a változó, ami minden évben változik. Én csak azért nem tartom ezt teljesen jónak a babakötvény esetében, mert 18 éves lejáratú, ez túl hosszú és nem lehet hozzányúlni. A Prémium kötvények ugyan ilyen kamatozásúak és sokkal rövidebb idő alatt járnak le. Ezért inkább abba érdemes fektetni.

Bikli néni 2015.02.02. 14:47:07

@Szarvas Norbert: Köszönöm, most várok tőlük egy egyenlegközlő papírt, ha az megérkezett, privátban jelentkezem!

@Nvalley: De, ezt a Kincstárnál nyitottam, úgy tudom, máshol nem is lehetett volna. És épp azért nem értem, mert 28x elmondták, hogy semmi költség nincs és 1 Ft-onként fektetik be, szóval fel kéne használni minden fillért, amit oda utalok (van olyan megtakarításom is, ahol a kötvények névértéke nem jött ki pont annyira, amennyit befizettem, de ott erről előre szóltak is, és ott se arról volt szó, hogy közel 10%-a a befizetésemnek lóg a levegőben).

Ronnie_27 2015.02.10. 15:15:44

Tegyük hozzá, hogy akinek bármilyen hitele van, az ne is gondolkozzon ilyen vagy ehhez hasonló befektetéseken, mert annak a legjobb befektetés az, ha előtörleszti a hitelét.

ne olvasd el 2015.04.27. 07:26:34

lol, a poszter mégis mi a rákba fektetné a havi 5 ropit? egyszerűen ez egy annyira semmi összeg hogy nem lehet hova rakni, a másik hogy ha esetleg is sikerül akkor is csak bukás lenne belőle. tudom a buda cash magasabb kamatot ígér :)

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2016.11.05. 08:16:07

@Bikli néni: Csatlakozom.

Valahol nagy stikli/hazugság van.

Tavaly ősszel, Államkincstárnál direktben nyitott számlán volt augusztusban 106119 Ft. Utaltam rá szeptemberben 100e Ft-ot (évente szoktam ennyit, ahonnan utalok, ingyenes az utalás), a szeptember végi egyenlegközlőn 204261 Ft áll.

Hova tűnt 1858 Ft, ha egyszer minden ingyen van?
süti beállítások módosítása